• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Порядку встановлення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у/на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження

Міністерство охорони здоровя України  | Наказ, Перелік, Порядок від 04.04.2023 № 625
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ, Перелік, Порядок
  • Дата: 04.04.2023
  • Номер: 625
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ, Перелік, Порядок
  • Дата: 04.04.2023
  • Номер: 625
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
04.04.2023 № 625
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 травня 2023 р.
за № 887/39943
Про затвердження Порядку встановлення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у/на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1521 від 25.08.2023 )
Відповідно до статті 16-5 Закону України "Про пестициди і агрохімікати", пунктів 245 та 445 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, абзацу восьмого підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), з метою імплементації Регламенту (ЄС) № 396/2005 Європейського парламенту і Ради від 23 лютого 2005 року щодо максимальних залишків пестицидів у/на харчових продуктах і кормах рослинного і тваринного походження НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок встановлення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у/ на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження, що додається.
2. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після здійснення державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
4. Цей наказ набирає чинності з 01 липня 2023 року.

Міністр

В. Ляшко

ПОГОДЖЕНО:

Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Міністр аграрної політики
та продовольства України

Перший заступник
Міністра захисту довкілля
та природних ресурсів України

Президент Національної академії
медичних наук України

Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини





О. Шевченко


М. Сольський



Р. Гречаник


В. Цимбалюк


Д. Лубінець
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
04 квітня 2023 року № 625
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 травня 2023 р.
за № 887/39943
ПОРЯДОК
встановлення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у/на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження
I. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає загальні принципи встановлення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у/на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження (далі - МДР), з метою забезпечення належного рівня захисту споживачів.
2. Цей Порядок не застосовується до продуктів рослинного та тваринного походження або їх частин, якщо встановлено, що вони призначені для:
1) виробництва іншої продукції, крім харчових продуктів або кормів;
2) як посівний або посадковий матеріал;
3) наукової діяльності, дозволеної в установленому законодавством порядку для тестування діючих речовин пестицидів.
3. МДР не застосовуються до продуктів рослинного та тваринного походження або їх частин, що використовуються як свіжі, перероблені та/або багатоінгредієнтні харчові продукти або корми, у яких та/або присутні залишки пестицидів, визначених за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, які призначені для експорту та оброблені пестицидами перед експортом, якщо країна призначення вимагає або погоджується з такою обробкою, з метою запобігання занесенню шкідливих організмів на її територію.
4. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:
допустима добова доза (ДДД) - максимальна безпечна добова доза пестициду для людини, яка не викликає несприятливого впливу на організм при щоденному надходженні протягом життя даного та наступного поколінь;
залишки пестицидів - це залишкові кількості діючих речовин, їх метаболітів та/або продуктів розкладу, що присутні у/на продуктах, визначених за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, які утворюються в результаті їх використання для захисту рослин, у ветеринарній медицині та як біоцидний продукт;
максимально допустимий рівень (максимальна межа залишків) - максимально допустимий вміст у харчових продуктах певної речовини, включаючи пестициди, ветеринарні препарати, кормові добавки, залишки допоміжного матеріалу для переробки та іншу хімічну чи біологічну речовину, яка свідомо застосовується та/або вимагається технологією вирощування, зберігання, транспортування, виробництва харчових продуктів і їх залишки, включаючи похідні такої речовини, такі як продукти конверсії, обміну речовин, реакції, що мають токсикологічне значення і є небезпечними для організму людини у разі перевищення їх максимально допустимого вмісту в харчових продуктах, що споживаються людьми;
межа кількісного визначення (МКВ) - підтверджена (валідована) найнижча концентрація залишків, яка кількісно визначена та зареєстрована за допомогою валідованих методів контролю;
порівняльне лабораторне дослідження (випробування) (раунд професійного тестування) - професійне тестування, у якому декілька лабораторій виконують випробування (дослідження) ідентичних зразків, що дозволяє оцінити якість дослідження (випробування), виконаного кожною лабораторією;
належна експериментальна практика (НЕП) - практика забезпечення регулювання даних польових досліджень пестицидів з метою їх реєстрації, яка включає управління випробуваннями оцінки ефективності та умовами, за якими випробування планується, проводиться, оцінюється, записується та інтерпретується таким чином, щоб їх результати були порівнянними та надійними;
належна лабораторна практика (НЛП) - система забезпечення якості, що має відношення до процесів організації, планування, порядку проведення та контролю досліджень хімічних речовин у сфері охорони здоров’я людини та безпеки навколишнього середовища, а також оформлення, архівування та подання результатів цих випробувань;
належна сільськогосподарська практика (НСП) - це національно рекомендована, дозволена або зареєстрована практика безпечного використання пестицидів за реальних умов ведення сільського господарства на будь-якому етапі виробництва, зберігання, транспортування, обігу та переробки харчових продуктів і кормів із застосуванням принципів інтегрованої боротьби зі шкідниками та хворобами рослин у даній кліматичній зоні з метою використання пестицидів у такій мінімальній кількості, яка дозволяє отримати бажаний захисний ефект і встановити МДР на найнижчому можливому рівні.
Інші терміни вживаються у цьому Порядку у значеннях, наведених у Законах України "Про пестициди і агрохімікати", "Про захист рослин", "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про безпечність та гігієну кормів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти та корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", "Про систему громадського здоров’я", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", та інших нормативно-правових актів у сфері пестицидів і агрохімікатів.
II. Встановлення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у/на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження
1. Продукти рослинного і тваринного походження, до яких застосовуються МДР, визначаються за формою, наведеною у таблиці 1 додатка 1 до цього Порядку.
Інші продукти, для яких застосовуються однакові МДР, що й до основних груп продуктів таблиці 1, визначаються за формою, наведеною у таблиці 2 додатка 1 до цього Порядку.
2. Ухвалення рішення щодо затвердження МДР (у тому числі включення нових, внесення змін або виключення, встановлення тимчасових МДР), здійснюється відповідно до пункту 6 Положення про гігієнічну регламентацію та державну реєстрацію небезпечних факторів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 1995 року № 420.
3. МДР залишків пестицидів у/на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження визначені за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.
4. МДР діючої речовини пестициду встановлюється окремо для кожного харчового продукту, в якому присутні його залишки.
5. МДР встановлюється на підставі токсиколого-гігієнічної оцінки діючої речовини пестициду, динаміки її залишків за результатами проведення натурних польових випробувань пестицидів у різних клімато-географічних, ґрунтово-кліматичних зонах України з використанням максимальних норм витрат та кратності обробок, необхідних для контролю цільових шкідливих організмів.
6. Для нових діючих речовин пестицидів, що вперше використовуються в Україні, дані по динаміці їх залишків повинні бути отримані не менше, ніж за 2 повних вегетаційних сезони.
7. Для кожного пестициду МДР встановлюються на максимально низькому рівні при умові його застосування відповідно до НСП.
При цьому враховуються:
наявні наукові та технічні знання;
присутність або відсутність залишків пестицидів, що виникають з джерел, відмінних від поточного використання діючих речовин для захисту рослин, та їхні відомі кумулятивні та синергетичні ефекти, якщо доступні методи оцінки таких ефектів;
результати оцінки потенційних ризиків для споживачів;
результати будь-яких оцінок і рішень щодо зміни технології використання засобів захисту рослин;
фактори, що мають відношення до питання, що розглядається.
8. Тимчасові МДР встановлюються:
у разі, якщо відсутня повна інформація стосовно діючої речовини або препаративної форми пестициду конкретного виробника, але наявна попередня інформація для аналогічних продуктів дозволяє вважати застосування такого продукту безпечним;
у виняткових випадках, коли залишки пестицидів виникають в результаті забруднення навколишнього середовища;
якщо відповідні продукти є незначним компонентом раціону споживачів і не становлять основну частину раціону відповідних підгруп населення;
для меду;
для трав’яних настоїв;
якщо термін державної реєстрації пестициду завершено, але його застосування в Україні подовжено згідно з Законом України "Про пестициди і агрохімікати".
9. Визначення тимчасових МДР ґрунтується на оцінці наявних наукових даних, яка демонструє відсутність неприйнятних ризиків для споживачів або тварин відповідно до пункту 5 Положення про гігієнічну регламентацію та державну реєстрацію небезпечних факторів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 1995 року № 420.
10. Тимчасові МДР встановлюються на найнижчому рівні на основі НСП.
11. Термін дії тимчасових МДР визначається відповідно до Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1996 року № 295.
12. Перелік діючих речовин в засобах захисту рослин, для яких не встановлюються МДР, наведено у додатку 3 до цього Порядку.
Такі речовини визначаються на підставі оцінки ризику їх застосування, виходячи із фізико-хімічних та токсикологічних властивостей, особливостей метаболізму у сільськогосподарській сировині та об’єктах довкілля.
13. В окремих випадках при встановленні МДР для перероблених та/або багатоінгредієнтних харчових продуктів або кормів використовуються специфічні коефіцієнти концентрації або розведення для операцій обробки та/або змішування.
14. Продукти, визначені за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, не мають містити будь-яких залишків пестицидів, що перевищують:
MДР для цих продуктів, встановлених у формах, наведених у додатку 2 до цього Порядку;
0,01 мг/кг для тих продуктів, для яких у формах, наведених у додатку 2 до цього Порядку не встановлено конкретні МДР або для діючих речовин, не зазначених у додатку 3 до цього Порядку, до встановлення доступними стандартними аналітичними методами для діючих речовин інших значень за умовчуванням.
( Абзац третій пункту 14 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 1521 від 25.08.2023 )
15. Перевищення МДР допускається в разі обробки сільськогосподарської продукції фумігантом після збору урожаю за умови, що такі продукти доступні для споживача, після того, як залишки пестицидів не перевищуватимуть МДР, зазначені у формах, наведених у додатку 2 до цього Порядку.
16. Продукти, у яких допускається перевищення МДР після обробки фумігантами визначаються за формою, що наведена у додатку 4 до цього Порядку.

Директор Департаменту
громадського здоров’я


О. Даниленко
Додаток 1
до Порядку встановлення максимально
допустимих рівнів залишків пестицидів
у/на харчових продуктах і кормах
рослинного та тваринного походження
(пункт 3 розділу І)
Таблиця 1. Продукти рослинного і тваринного походження, до яких застосовуються МДР
Код продукту Категорія Група/ підгрупа Головний продукт групи або підгрупи Латинська назва Частина продукту, до якої встановлюється MДР
1 2 3 4 5 6
Таблиця 2. Інші продукти, для яких застосовується однакові МДР, що й до основних груп продуктів таблиці 1
Основні групи продуктів (таблиця 1) Інші продукти, для яких встановлюється
такий самий МДР
Категорія Код продукту Головний продукт групи або підгрупи або назва групи або підгрупи Код продукту Назва продукту Латинська назва
1 2 3 4 5 6
Додаток 2
до Порядку встановлення максимально
допустимих рівнів залишків пестицидів
у/на харчових продуктах і кормах
рослинного та тваринного походження
(пункт 3 розділуII)
МДР ЗАЛИШКІВ ПЕСТИЦИДІВ
у/на харчових продуктах і кормах рослинного та тваринного походження
Додаток 3
до Порядку встановлення максимально
допустимих рівнів залишків пестицидів
у/на харчових продуктах і кормах
рослинного та тваринного походження
ПЕРЕЛІК
діючих речовини в засобах захисту рослин, для яких не встановлюються МДР
1,4-діамінобутан (Путресцин)
1-деканол
ABE-IT 56
Оцтова кислота
S-абсцизова кислота
L-аскорбінова кислота
Грануловірус Adoxophyes orana штам BV-0001
Екстракт цибулини Allium cepa L
Силікат алюмінію (він же каолін)
Ацетат амонію
Ampelomyces quisqualis штам AQ10
Водний екстракт пророщеного насіння солодкого Lupinus albus
Aureobasidium pullulans штами DSM 14940 і DSM 14941
Bacillus amyloliquefaciens штам FZB24
Bacillus amyloliquefaciens штам MBI 600
Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum штам D747
Bacillus firmus I-1582
Bacillus pumilus QST 2808
Bacillus subtilis штам IAB/BS03
Bacillus subtilis штам QST 713
Beauveria bassiana штам ATCC 74040
Beauveria bassiana штам GHA
Beauveria bassiana штам PPRI 5339
Пиво
Бензойна кислота
Карбід кальцію
Кальцію карбонат
Кальцію гідроксид
Candida oleophila штам O
Капринова кислота
Вуглекислий газ
Карвон
Церевізан
Хітозан гідрохлорид
Глинисте деревне вугілля
Coniothyrium minitans штам CON/M/91-08 (DSM 9660)
COS-OGA
Молоко коров ’яче
Грануловірус Cydia pomonella (CpGV)
L-цистеїн
Діамоній фосфат
24-епібрасинолід
Етилен
Екстракт Чайного дерева
Equisetum arvense L.
Пірофосфат заліза
Гіберелова кислота
Жирна кислота / лауринова кислота
Жирні кислоти C7-C20
Жирні кислоти: метиловий ефір жирної кислоти
Жирні кислоти: гептанова кислота
Жирні кислоти: Октанова кислота
Жирні кислоти: деканова кислота
Жирні кислоти: Олеїнова кислота вкл. етилолеат
Жирні кислоти: Пеларгонова кислота
Жирні спирти / аліфатичні спирти
FEN 560 (також називається пажитник або порошок насіння пажитника)
Заліза фосфат (Заліза (III) фосфат
Заліза сульфат (Заліза (II) сульфат
Фолієва кислота
Фруктоза
Екстракт часнику
Гераніол
Гіберелін
Clonostachys rosea штам J1446
Гептамалоксилоглюкан
Пероксид водню
Кізельгур (він же діатомова земля)
Молочна кислота
Ламінарин
Lecanicillium muscarium штам Ve6
Лецитини
Вапняк
Вапно сірчане
Мальтодекстрин
Метил деканоат (CAS 110-42-9)
Метилнонілкетон
Метил октаноат (CAS 111-11-5)
Metschnikowia fructicola штам NRRL Y-27328
М ’який ізолят вірусу мозаїки пепіно VC1
М ’який ізолят вірусу мозаїки пепіно VX1
Порошок з насіння гірчиці
Цибулева олія
Paecilomyces fumosoroseus apopka штам 97
Paecilomyces fumosoroseus штам FE 9901
Paecilomyces lilacinus штам 251
Парафінова олія (CAS 64742-46-7)
Парафінова олія (CAS 72623-86-0)
Парафінова олія (CAS 8042-47-5)
Парафінова олія (CAS 97862-82-3)
Pasteuria nishizawae Pn1
Вірус мозаїки пепіно, штам ЄС, легкий ізолят Abp1
Вірус мозаїки пепіно, штам CH2, легкий ізолят Abp2
Вірус мозаїки пепіно, штам CH2, ізолят 1906
Перець
Флебіопсис гігантський
Апельсинова олія
Рослинні олії / цитронелол
Рослинні олії / Олія гвоздики Евгенол
Рослинні олії / ріпакова олія
Рослинні олії / Олія м ’яти
Калію гідрокарбонат
Калію йодид
Калію трийодид
Калію тіоціанат
Pseudomonas chlororaphis strain MA342
Pseudomonas sp. strain DSMZ 13134
Кварцовий пісок
Репеленти: кров ’яне борошно
Репеленти: риб ’ячий жир
Репеленти: овечий жир
Рескалур
Saccharomyces cerevisiae штам LAS02
Кора Salix spp.
Екстракти морських водоростей
Алюмосилікат натрію
Натрію хлорид
Натрію гідрокарбонат
Streptomyces K61 (раніше S. griseoviridis )
Сахароза
Сірка
Сірчана кислота
Соняшникова олія
Тальк E553B
Терпеноїдна суміш QRD 460
Тимол
Trichoderma asperellum (раніше T. harzianum ) штами ICC012, T25 та TV1
Trichoderma asperellum (штам T34)
Trichoderma atroviride (раніше T. harzianum ) штами IMI 206040 та T11
Trichoderma atroviride штам I-1237
Trichoderma atroviride штам SC1
Trichoderma gamsii (раніше T. viride ) штам ICC080
Trichoderma harzianum штами T-22 та ITEM 908
Trichoderma polysporum штам IMI 206039
Триметиламіну гідрохлорид
Сечовина
Urtica spp
Мутовчатий ізолят чорно-білий WCS850
Оцет
Молочна сироватка
Вірус жовтої мозаїки кабачків - слабкий штам
Вірус ядерного поліедрозу Helicoverpa armigera
Вірус ядерного поліедрозу Spodoptera exigua
Вірус ядерного поліедрозу Spodoptera littoralis
Додаток 4
до Порядку встановлення максимально
допустимих рівнів залишків пестицидів
у/на харчових продуктах і кормах
рослинного та тваринного походження
(пункт 16 розділу ІI)
ПРОДУКТИ,
у яких допускається перевищення МДР після обробки фумігантами
Діюча речовина Продукт з Додатку 1 (код продукту)
Фосфід алюмінію Фрукти (0100000), овочі (0200000), бобові (0300000), насіння олійних культур та олійні плоди (0400000), зернові/злаки (0500000), чай, кава, трав ’яні настої, какао (0600000), прянощі (0800000)