Найменування замінних продуктів | Маса продуктів (кілограмів) | Найменування продуктів, що замінюють | Еквіва-лентна маса продуктів (кілограмів) | Кулінарне використання |
яйця без шкаралупи | 1 | яєчний меланж заморожений | 1 | у стравах з яєць, запіканках, борошняних виробах |
1 | яєчний порошок | 0,28 |
масло вершкове несолоне, вміст жиру 80-85 % | 1 | масло вершкове, вміст жиру 61,5-72,4% | 1,13 | у кулінарних виробах і стравах (крім заправки страв при відпуску) |
1 | масло вершкове, вміст жиру 72,5-79,9% | 1,06 |
1 | масло вершкове солоне (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,02 кг) | 1 | у фаршах, млинцях, оладках |
1 | масло топлене (молочний жир), вміст жиру не менше 99% (99,8%) | 0,84 | у фаршах, млинцях, оладках і для заправки кулінарних виробів |
олія соняшникова | 1 | олія арахісова, кукурудзяна, соєва, бавовняна, оливкова | 1 | у холодних стравах, борошняних виробах, маринадах, стравах з риби |
олія соняшникова рафінована | 1 | олія соняшникова нерафінована | 1 | у маринадах, деяких соусах, холодних, овочевих, рибних стравах, борошняних виробах |
молоко коров’яче пастеризоване, цільне | 1 | молоко коров’яче пастеризоване нежирне (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг) | 1 | у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах |
молоко коров’яче пастеризоване, цільне | 1 | молоко коров’яче цільне сухе | 0,12 | у супах, соусах, стравах з яєць, борошняних виробах, овочевих, солодких стравах, напоях |
молоко коров’яче пастеризоване, цільне | 1 | молоко коров’яче знежирене сухе (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг) | 0,09 | у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах |
1 | вершки сухі (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,042 кг) | 0,16 | у молочних кашах |
1 | молоко цільне згущене з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі цукру на 0,17 кг) | 0,38 | у солодких стравах, напоях |
1 | молоко згущене стерилізоване в банках | 0,46 | у супах, соусах, солодких стравах, борошняних виробах і напоях |
1 | вершки згущені з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,07 кг і цукру на 0,18 кг) | 0,48 | у молочних кашах, борошняних виробах |
цукор-пісок | 1 | мед натуральний | 1,25 | у напоях, киселях, мусах, желе |
1 | цукрова пудра | 1 | у солодких стравах, запіканках, пудингах |
повидло, джем | 1 | мармелад фруктово-ягідний (різний) | 0,84 | у солодких стравах |
1 | варення без кісточок | 1 |
крохмаль картопляний сухий (20 % вологості) | 1 | крохмаль картопляний (сирець 50% воло-гості) | 1,6 | у киселях, солодких супах |
крохмаль картопляний | 1 | крохмаль кукурудзяний | 1,5 | у молочних киселях, желе |
дріжджі хлібопекарські пресовані | 1 | дріжджі хлібопекарські сухі | 0,25 | для виготовлення напоїв, борошняних виробів |
чай чорний байховий не розфасований | 1 | чай плитковий чорний | 1 | для виготовлення напоїв |
кава натуральна смажена | 1 | кава натуральна розчинна | 0,35 |
ванілін | 1 | ванільний цукор | 20 | у солодких стравах |
1 | ванільна есенція | 12,7 |
желатин | 1 | агароїд | 0,7 | у солодких желейних стравах |
горошок зелений (консервований) | 1 | горох овочевий (лопатка) свіжий | 0,82 | у холодних стравах, супах, овочевих стравах, гарнірах |
1 | квасоля овочева (лопатка) свіжа | 0,82 |
1 | зелений горошок свіжий швидкозаморожений | 0,71 |
зелень кропу, петрушки, селери свіжа | 1 | зелень кропу, петрушки, селери гілочками солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,29 кг) | 1 | для ароматизації бульйонів, супів, соусів |
1 | зелень кропу, петрушки, селери подрібнена солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,22 кг) | 0,76 |
пастернак, петрушка, селера кореневі свіжі | 1 | білі корені петрушки, селери і пастернаку сушені | 0,15 | у супах, соусах, при тушкуванні м’яса |
щавель свіжий | 1 | пюре зі щавлю (консерви) | 0,4 | у супах з використанням щавлю |
шпинат свіжий | 1 | пюре зі шпинату | 0,4 | у супах з використанням шпинату, в овочевих стравах |
помідори (томати) свіжі | 1 | томатне пюре з вмістом сухих речовин 12% | 0,46 | в супах, соусах і при тушкуванні овочів |
1 | томатне пюре з вмістом сухих речовин 15% | 0,37 |
1 | сік томатний натуральний | 1,22 |
помідори (томати) свіжі | 1 | консерви, томати натуральні цілі (округлі плоди) | 1,7 | в холодних стравах і гарнірах |
1 | консерви, томати натуральні цілі (сливовидні плоди) | 1,42 |
цибуля-порей свіжа | 1 | цибуля зелена свіжа | 0,95 | у супах, холодних стравах, гарнірах, стравах з овочів |
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % | 1 | сік томатний натуральний | 2,66 | у супах, соусах і при тушкуванні м’яса, риби, овочів |
1 | томатне пюре з вмістом сухих речовин 15% | 0,8 |
1 | томатна паста з вмістом сухих речовин 25-30% | 0,4 |
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % | 1 | томатна паста з вмістом сухих речовин 35-40% | 0,3 |
| 1 | томатна паста солона з вмістом сухих речовин 37% (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,03 кг) | 0,3 |
яблука свіжі | 1 | яблука цілі, половинками, четвертинками (бланшовані в цукровому сиропі) швидкозаморожені | 0,8/0,73* | в солодких стравах |
брусниця свіжа | 1 | журавлина свіжа | 1 | у салатах з капусти і в солодких стравах |
урюк | 1 | курага, кайса | 0,75 | у пудингах, солодких соусах, стравах |
виноград сушений (ізюм, сабза) | 1 | цукати, каіса, курага | 1 |
ядро горіха, мигдалю солодкого | 1 | ядро грецьких горіхів, фундука, арахісу | 1 | у солодких стравах |
кислота лимонна харчова | 1 | кислота винна харчова | 1 | у стравах, де використовується лимонна кислота |
1 | сік лимону | 8 |