• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про надання медичної допомоги хворим гастроентерологічного профілю

Міністерство охорони здоровя України  | Наказ, Перелік, Положення, Схема від 28.12.2009 № 1051
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
28.12.2009 N 1051
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства охорони здоров'я N 590 від 28.02.2020 )
Про надання медичної допомоги хворим гастроентерологічного профілю
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства охорони здоров'я N 794 від 21.09.2010 N 943 від 31.10.2013 N 613 від 03.09.2014 N 638 від 10.09.2014 )
З метою поліпшення якості та ефективності надання медичної допомоги хворим на гастроентерологічні захворювання, подальшого розвитку та удосконалення діяльності гастроентерологічної служби
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
1.1. Схему організації надання поетапної медичної допомоги хворим гастроентерологічного профілю (додається).
1.2. Примірне Положення про республіканський Автономної Республіки Крим (АР Крим), обласний, (міський) гастроентерологічний центр (додається).
1.3. Примірне Положення про консультативний гастроентерологічний кабінет (додається).
1.4. Примірне Положення про гастроентерологічне відділення (додається).
1.5. Примірний перелік спеціального медичного обладнання та інструментарію консультативного гастроентерологічного кабінету (додається).
1.6. Примірний перелік спеціального медичного обладнання та інструментарію гастроентерологічного відділення (додається).
1.7. Кваліфікаційну характеристику спеціаліста зі спеціальності "Гастроентерологія" (додається).
1.8. Стандартизовані комплекси діагностичних обстежень та обсяг лікувально-профілактичних заходів диспансерного спостереження за хворими гастроентерологічного профілю (додається).
2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам головних управлінь та управлінь охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити
2.1. Контроль за функціонуванням поетапної системи надання гастроентерологічної допомоги населенню та надання пропозицій щодо його удосконалення.
3. Уважати такими, що втратили чинність, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 12.12.2006 року N 819 "Про організацію гастроентерологічної допомоги населенню України", пункт 29.1. додатку до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 20.09.1993 р. N 208 "Тимчасові кваліфікаційні характеристики фахівців з лікарських спеціальностей. Частина сьома".
4. Контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника Міністра Лазоришинця В.В.
Міністр В.М.Князевич
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
28.12.2009 N 1051
СХЕМА
організації надання поетапної медичної допомоги хворим гастроентерологічного профілю
--------------------------------------------------
| Головний позаштатний спеціаліст МОЗ |
| зі спеціальності |
| "Гастроентерологія" |
--------------------------------------------------
^
|
-------------------------------------------------------
| Головні позаштатні спеціалісти МОЗ АР Крим, |
| управлінь охорони здоров'я обласних |
| (міських у містах Києві та Севастополі) |
| державних адміністрацій зі спеціальності |
| "Гастроентерологія" |
-------------------------------------------------------
^
|
----------------------------------------
| Республіканський АР Крим, |
| обласні (міські) |
| гастроентерологічні центри |
----------------------------------------
^ ^
| |
| |
------------------------------ ------------------------------
| Гастроентерологічні | | Консультативні |
| відділення районних |< --|гастроентерологічні кабінети|
| (міських) лікарень | | центральних районних |
------------------------------ |(міських) лікарень, міських |
^ | поліклінік |
| ------------------------------
| ^
| |
-------------------------------------------------
| Лікарі загальної практики - сімейної медицини |
| Лікарі терапевти - дільничні |
-------------------------------------------------
Директор Департаменту
розвитку медичної допомоги

М.П.Жданова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
28.12.2009 N 1051
ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
про республіканський Автономної Республіки Крим, обласний, (міський) гастроентерологічний центр
1. Загальні положення
1.1. Республіканський АР Крим, обласний, (міський) гастроентерологічний центр (далі - Центр) є підрозділом республіканської у АР Крим, обласної (міської) лікарні та складається з гастроентерологічного відділення, консультативних гастроентерологічних кабінетів, інших структурних підрозділів.
1.2. Роботою Центру керує завідувач, який призначається головним лікарем відповідного закладу охорони здоров'я. Завідувач Центром одночасно може займати посаду головного позаштатного спеціаліста відповідного органу охорони здоров'я.
1.3. Центр в своїй роботі керується чинним законодавством, наказами МОЗ України, Розпорядженнями Ради міністрів у АР Крим, обласної (міської у містах Києві та Севастополі) державних адміністрацій, даним Положенням.
1.4. Центр може бути клінічною та навчальною базою вищих медичних навчальних закладів.
1.5. Плани організаційно-методичної роботи Центру узгоджуються з відповідним органом охорони здоров'я.
1.6. Структура та штатна чисельність центру встановлюються відповідно до розділу 4 даного Положення.
2. Завдання та функції
2.1. Надає спеціалізовану лікувально-діагностичну, консультативну допомогу хворим гастроентерологічного профілю.
2.2. Забезпечує організаційну та методичну допомогу гастроентерологічним кабінетам і гастроентерологічним відділенням закладів охорони здоров'я.
2.3. Надає екстрену допомогу хворим на гастроентерологічні захворювання.
2.4. Проводить комплекс реабілітаційних заходів, спрямованих на соціальну і трудову адаптацію гастроентерологічних хворих.
2.5. Впроваджує в клінічну практику нові досягнення з надання медичної допомоги при захворюваннях травної системи та проводить аналіз ефективності їх впровадження.
2.6. Готує та проводить науково-практичні конференції, семінари, спрямовані на впровадження результатів наукових досліджень в практику роботи гастроентерологічної служби Автономної республіки Крим, області (міста).
2.7. Організовує та проводить санітарно-освітню роботу з питань профілактики гастроентерологічних захворювань та їх ускладнень.
2.8. Бере участь у проведенні експертизи тимчасової непрацездатності та інвалідності.
2.9. Проводить відбір хворих, котрі за показаннями направляються на консультацію до Інституту гастроентерології АМН України чи до фахівців спеціалізованих кафедр вищих медичних навчальних закладів.
3. Організація роботи Центру
3.1. Організація роботи Центру визначається Положенням про республіканський АР Крим, обласний (міський) гастроентерологічний центр.
3.2. Посадові інструкції персоналу затверджуються головним лікарем закладу охорони здоров'я, структурним підрозділом якого є Центр.
3.3. Планова госпіталізація до Центру проводиться за направленням гастроентерологічних кабінетів консультативних поліклінік республіканської у АР Крим і обласних лікарень, міських поліклінік, поліклінік центральних районних лікарень, госпіталізація за екстреними показами проводиться за направленням бригад швидкої медичної допомоги.
3.4. Контроль за діяльністю Центру здійснюють адміністрація лікувально-профілактичного закладу та відповідний орган охорони здоров'я.
4. Структура та штатна чисельність Центру
4.1. Структура та штатна чисельність медичного та іншого персоналу Центру затверджується згідно з наказом МОЗ України від 23 лютого 2000 року N 33 "Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я".
Директор Департаменту
розвитку медичної допомоги

М.П.Жданова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
28.12.2009 N 1051
ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
про гастроентерологічне відділення
1. Гастроентерологічне відділення (далі - відділення) організовується на 40 - 60 ліжок. Ліжковий фонд відділення визначається фактичною необхідністю у стаціонарному лікуванні гастроентерологічних хворих території обслуговування.
2. Відділення виконує лікувально-діагностичну, консультативну та організаційно-методичну роботу з питань надання спеціалізованої стаціонарної допомоги дорослим хворим гастроентерологічного профілю (за винятком гострої хірургічної, гострої інфекційної, онкологічної).
3. Відділення може входити до складу гастроентерологічного центру, як його структурний підрозділ.
4. Штати відділення встановлюються відповідно до діючих штатних нормативів (наказ МОЗ України від 23 лютого 2000 року N 33 "Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я").
5. На посаду завідувача відділення призначається лікар-гастроентеролог, котрий має кваліфікаційну категорію зі спеціальності "Гастроентерологія" не нижче першої та стаж роботи за спеціальністю не менше семи років.
6. Завідувач і лікарі відділення у своїй роботі керуються чинним законодавством, нормативними документами МОЗ України, наказами МОЗ України, Розпорядженнями Ради міністрів у АР Крим, обласної (міської у містах Києві та Севастополі) державних адміністрацій, посадовими інструкціями, даним Положенням.
7. До відділення направляються хворі на хронічні захворювання органів травлення, котрі потребують спеціальних методів обстеження та лікування в умовах стаціонару, а також хворі, лікування котрих в амбулаторних умовах" не дає ефекту.
8. Відділення є базою для підвищення кваліфікації лікарів-гастроентерологів гастроентерологічних кабінетів, дільничних терапевтів, лікарів загальної практики-сімейної медицини лікувально-профілактичних закладів АР Крим, області (міста).
9. Відділення впроваджує в практику роботи терапевтичних стаціонарів сучасні методи діагностики та лікування, сприяє їх впровадженню шляхом проведення семінарів, конференцій, занять.
10. Відділення співпрацює з терапевтичним, хірургічним, інфекційним, реабілітаційним, іншими стаціонарними відділеннями і відповідними профільними кабінетами, лабораторно-діагностичними та іншими службами обласної (міської) лікарні.
11. Лікарі відділення надають організаційно-методичну допомогу з питань гастроентерології терапевтичним відділенням закладів охорони здоров'я регіону. Відділення може бути базою для проведення наукових досліджень з гастроентерології співробітниками кафедр вищих медичних навчальних закладів та лікарями відділення.
12. Завідувач відділенням несе відповідальність за роботу відділення, впровадження в практику сучасних досягнень гастроентерологічної науки.
13. Відділення для виконання своїх функцій забезпечується необхідними лікарськими засобами, оснащується сучасним обладнанням та інструментарієм відповідно до Примірного переліку спеціального медичного обладнання та інструментарію гастроентерологічного відділення, затвердженого МОЗ.
Директор Департаменту
розвитку медичної допомоги

М.П.Жданова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
28.12.2009 N 1051
ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
про консультативний гастроентерологічний кабінет
1. Консультативний гастроентерологічний кабінет (далі - кабінет) виконує консультативну, лікувально-діагностичну та організаційно-методичну роботу з надання спеціалізованої амбулаторної допомоги дорослому населенню з хворобами органів травлення (за винятком гострих хірургічних, гострих інфекційних, онкологічних захворювань).
2. На посаду лікаря-гастроентеролога кабінету призначається лікар-гастроентеролог без вимог до кваліфікаційної категорії та стажу роботи.
3. Штати кабінету встановлюються відповідно до діючих штатних нормативів (згідно з наказом МОЗ України від 23 лютого 2000 року N 33) "Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я".
4. Кабінет входить до складу гастроентерологічного центру як його структурний підрозділ або є структурною одиницею поліклініки чи поліклінічного відділення лікарні.
5. Головні завдання кабінету:
5.1. надання консультативно-діагностичної та лікувальної допомоги дорослому населенню з хворобами органів травлення.
5.2. раннє виявлення гастроентерологічних хворих, сприяння своєчасному оздоровленню хворих та осіб з факторами ризику щодо розвитку гастроентерологічних захворювань.
5.3. участь у роботі комісій з експертизи тимчасової і стійкої непрацездатності.
5.4. Визначення показів до госпіталізації та направлення профільних хворих на лікування до гастроентерологічного відділення республіканської у АР Крим, обласної, міської чи центральної районної лікарень, направлення на санаторно-курортне лікування.
5.5. Проведення аналізу якості амбулаторної гастроентерологічної допомоги населенню, повноти обсягу диспансеризації профільних хворих, ефективності диспансеризації, причин захворюваності, інвалідності та смертності хворих на хвороби органів травлення.
5.6. Надання організаційно-методичної допомоги лікарям відповідного закладу охорони здоров'я з питань, що стосуються гастроентерологічної допомоги.
5.7. Розробка та впровадження заходів щодо профілактики хвороб органів травлення, їх своєчасного виявлення, корекції факторів ризику.
5.8. Впровадження в практику роботи кабінету сучасних методів профілактики, діагностики та лікування захворювань органів травлення.
5.9. Здійснення організаційних заходів щодо підвищення кваліфікації лікарів закладу охорони здоров'я - дільничних терапевтів, лікарів загальної практики-сімейної медицини, середнього медичного персоналу з питань раннього виявлення, профілактики, лікування та експертизи непрацездатності хворих гастроентерологічного профілю.
6. Забезпечення наступності в роботі з терапевтичною, підлітковою, інфекційною, онкологічною службами, з гастроентерологічним, терапевтичним, хірургічним, проктологічним, іншими стаціонарними відділеннями та відповідними профільними кабінетами, лабораторно-діагностичними та іншими службами закладу охорони здоров'я.
7. Кабінет керується в роботі чинним законодавством, нормативно-директивними документами МОЗ України, посадовою інструкцією, цим Положенням.
8. Кабінет оснащується відповідно до Примірного переліку спеціального медичного обладнання та інструментарію консультативного гастроентерологічного кабінету, затвердженого МОЗ.
Директор Департаменту
розвитку медичної допомоги

М.П.Жданова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
28.12.2009 N 1051
ПРИМІРНИЙ ПЕРЕЛІК
медичного обладнання та інструментарію консультативного гастроентерологічного кабінету
------------------------------------------------------------------
| N |Назва медичного обладнання та інструментарію | Мінімально |
| п.п.| | необхідна |
| | | кількість |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 1. |Гастроскоп з набором для біопсії | 1 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 2. |Ректосигмоскоп з набором для біопсії | 1 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 3. |Апарат для ультразвукової діагностики | 1 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 4. |Прилад для визначення pH-метрії шлункового | 1 |
| |соку | |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 5. |Прилад для проведення тесту з виявлення Н.р. | 1 |
| |інфекції(*) | |
------------------------------------------------------------------
---------------
(*) При загальній чисельності населення, що обслуговується, не менше 100000 - 250000 населення.
ПРИМІРНИЙ ПЕРЕЛІК
медичного обладнання та інструментарію гастроентерологічного відділення
------------------------------------------------------------------
| N |Назва медичного обладнання та інструментарію | Мінімально |
| п.п.| | необхідна |
| | | кількість |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 1. |Гастроскоп з набором для біопсії | 2 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 2. |Колоноскоп з набором для біопсії | 2 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 3. |Ректосигмоскоп з набором для біопсії | 1 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 4. |Апарат для ультразвукової діагностики | 1 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 5. |Прилад для проведення тесту з виявлення Н.р. | 1 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 6. |інфекції | 1 |
|-----+---------------------------------------------+------------|
| 7. |Прилад для визначення pH-метрії шлункового | 1 |
| |соку Набір для прицільної (під ультразвуковим| |
| |контролем) пункційної біопсії печінки | |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту
розвитку медичної допомоги

М.П.Жданова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
28.12.2009 N 1051
КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА
СПЕЦІАЛІСТА ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ "ГАСТРОЕНТЕРОЛОГІЯ"
Лікар-гастроентеролог повинен знати та вміти:
Загальні питання організації охорони здоров'я:
Основи законодавства охорони здоров'я та директивні документи, які визначають діяльність органів та установ охорони здоров'я;
Загальні питання організації терапевтичної та гастроентерологічної допомоги в країні, роботу лікарень та поліклінік, організацію роботи швидкої та невідкладної допомоги;
Організацію роботи закладу охорони здоров'я, де працює; взаємозв'язок у роботі відділень, кабінетів та лабораторій;
Показники стану здоров'я населення, структуру гастроентерологічної захворюваності, показники ефективності лікування хворих на гастроентерологічні захворювання;
Обліково-звітну документацію діяльності стаціонару та поліклініки; статистичні методи оцінки показників цієї діяльності;
Організацію роботи ендоскопічних кабінетів та кабінетів ультразвукових досліджень;
Організацію роботи служби інтенсивної терапії та реанімації, де проходять лікування гастроентерологічні хворі.
Контингенти хворих, що потребують стаціонарного та амбулаторного лікування;
Питання експертизи працездатності, організації медико-соціальної експертизи.
Організацію диспансеризації, аналіз її ефективності, диспансерне спостереження за хворими гастроентерологічного профілю.
Основи медичних знань:
Анатомічну будову органів травлення;
Основні питання нормальної та патологічної фізіології органів і систем людини, взаємозв'язок функціональних систем організму та рівні їх регуляції;
Причини виникнення патологічних процесів у організмі, механізми їх розвитку і клінічного прояву;
Основи біостатистики та клінічної епідеміології;
Генетичні, імунологічні основи патології в гастроентерологічній клініці;
Основи водно-елекролітного мінерального обміну, кислотно-лужний баланс, можливі типи їх порушень і принципи корекції;
Показники гемостазу в нормі та при патології;
Клінічну симптоматику та патогенез основних захворювань системи травлення, методи їх профілактики, діагностики та лікування;
Загальні, функціональні та спеціальні методи дослідження, що застосовуються в гастроентерології;
Алгоритми (стандарти) діагностики та лікування гастроентерологічних захворювань;
Диференціальну діагностику та обґрунтування клінічного діагнозу, схему, план і тактику ведення та лікування хворих з гастроентерологічною патологією;
Основи раціонального харчування здорової та хворої людини, принципи дієтотерапії у хворих з гастроентерологічною патологією, реабілітаційні засоби;
Основи фармакотерапії в гастроентерологічній клініці, механізм дії основних лікарських засобів, ускладнення, спричинені використанням ліків, особливості дії лікарських засобів, основи фітотерапії;
Методи фізіотерапії, лікувальної фізкультури, психотерапії, голкорефлексотерапії, показання та протипоказання до санаторно-курортного лікування, лікувальну дію мінеральних вод.
Невідкладні стани в гастроентерології:
Гостра дисфагія
Верхня та нижня гастроінтестінальна кровотеча
Гострий абдомінальний біль
Гостра кишкова непрохідність
Гостра печінкова недостатність
Гостра діарея
Гіпоглікемічна та діабетична кома
Уремія.
Діагностику та лікування наступних захворювань та станів:
Хвороби стравоходу:
Функціональні захворювання стравоходу
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та езофагіти
Пептична виразка та стриктури стравоходу
Стравохід Баррета
Діафрагмальні грижі
Ахалазія кардії
Дивертикул стравоходу
Хвороби шлунка та 12-палої кишки:
Необстежена диспепсія
Функціональна диспепсія та інші функціональні гастродуоденальні розлади
Хронічний гастрит, дуоденіт
Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки
НПЗП-гастропатії
Симптоматичні гастродуоденальні виразки
Постгастрорезекційні та постваготомні розлади
Хвороби печінки:
Хронічний гепатит
Цироз печінки
Алкогольні ураження печінки
Хвороба Вільсона-Коновалова
Доброякісні гіпербілірубінемії
Хронічні хвороби судин печінки
Полікістоз та ехінококоз
Ураження печінки при хворобах внутрішніх органів
Хвороби жовчного міхура і жовчовивідних шляхів:
Дисфункції жовчного міхура та сфінктера Одді
Гострий та хронічний холецистит
Холестероз жовчного міхура
Жовчекам'яна хвороба
Гострий та хронічний холангіт
Постхолецистектомічний синдром
Хвороби підшлункової залози:
Гострий та хронічний панкреатит
Камені та кісти підшлункової залози
Муковісцидоз
Зовнішньосекреторна недостатність підшлункової залози
Хвороби кишечника:
Функціональні захворювання тонкої кишки
Гострий ентеріт
Хронічні ентеропатії
Целіакія
Лактазна недостатність
Синдром подразненої кишки та інші функціональні захворювання товстої кишки
Неспецифічний виразковий коліт та хвороба Крона
Інші коліти
Захворювання прямої кишки та заднього проходу
Доброякісні та злоякісні пухлини органів травлення:
Рак стравоходу
Доброякісні та злоякісні пухлини шлунка
Рак підшлункової залози
Доброякісні та злоякісні пухлини печінки
Пухлини фатерова соска, жовчного міхура та жовчних ходів.
Суміжну патологію:
Гостра серцева та дихальна недостатність
Гострі хірургічні захворювання
Коматозні стани
Гострі інтоксикації та отруєння
Харчові токсикоінфекції (ботулізм тощо, сальмонельоз, ієрсиніоз, ешерихіоз, амебіоз, дизентерія, лямбліоз, холера)
Вірусні захворювання печінки
Паразитози (нематодози, опісторхоз, трематодоз, токсокароз)
ВІЛ-інфекція та органи травлення
Гастроентерологічні прояви при ендокринних захворюваннях та метаболічних розладах
Харчова алергія та непереносимість
Радіаційні ушкодження органів травлення
Гастроентерологічна патологія при психосоматичних захворюваннях.
Клінічну інтерпретацію даних додаткових методів дослідження:
Даних морфологічного та біологічного дослідження крові, сечі, екскрементів, шлункового соку, дуоденального вмісту, плеврального ексудату, асцитичної рідини.
Даних морфологічного дослідження біоптатів слизових оболонок та печінки.
Даних ендоскопічного обстеження шлунка та кишечника.
Даних ультразвукового обстеження ОЧП.
Характеру та тяжкості порушень водно-електролітного, вуглеводного, жирового та білкового обміну, кислотно-лужного балансу, основного обміну.
Показників коагулограми; даних рентгеноскопії та рентгенографії органів грудної клітки та черевної порожнини; даних електрокардіографії, функціонального обстеження шлунково-кишкового каналу (шлунковий сік, жовч, підшлунковий сік, кишковий вміст); даних кліренсу сечі та функціональних проб нирок.
Клінічні обстеження та маніпуляції:
Пальпація живота (поверхнева, глибока, ковзаюча за Образцовим-Стражеско)
Визначення положення шлунка
Визначення розмірів печінки
Пальпація підшлункової залози
Пальцеве обстеження прямої кишки
Техніка виконання ректосигмоскопії
Техніка виконання інтрагастральної та інтрастравохідної pH-метрії
Техніка виконання езофагогастродуоденоскопії
Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини
Промивання шлунка
Дуоденальне зондування
Венепункція, краплинна інфузія ліків, визначення груп крові, гемотрансфузія
Штучне дихання
Закритий масаж серця
Зупинка кровотечі
Імобілізація кінцівки при транспортуванні
Запис електрокардіограми
Визначення артеріального та венозного тиску
Накладання пов'язки на рану
Трахеотомія.
Лікар-гастроентеролог II кваліфікаційної категорії поряд з вищезазначеним повинен знати і вміти:
Консультувати хворих з метою проведення диференційної діагностики захворювань органів травлення, призначити спеціальні методи дослідження, розробляти схеми лікування та план ведення хворого.
Проводити пункцію плевральної та черевної порожнини.
Самостійно проводити інтрагастральну та інтрастравохідну pH-метрії.
Самостійно проводити ректосигмоскопію.
Знати техніку проведення езофагогастродуоденоскопії (повинен здати екзамен на ендоскопічному тренажері).
Лікар-гастроентеролог I кваліфікаційної категорії поряд з вищезазначеним повинен знати і вміти:
Організацію проведення щорічної диспансеризації.
Обліково-звітну документацію діяльності гастроентерологічного відділу, кабінету, статистичні методи оцінки показників цієї діяльності, економічні аспекти діяльності гастроентерологічного стаціонару, кабінету.
Показники роботи гастроентерологічного відділу (кабінету) з основних нозологічних форм, аналіз ускладнень, їх причин, аналіз летальності, статистична обробка одержаних даних, розробка засобів профілактики.
Складання плану роботи та звіту відділення, кабінету, структури і графіка особистої роботи.
Організацію інтенсивної терапії та реанімації в гастроентерологічній клініці.
Систематично вивчати науково-практичні публікації із своєї спеціальності.
Самостійно проводити ректосигмоскопію та езофагогастродуоденоскопію (для лікарів гастроентерологів, які атестуються на підтвердження I кваліфікаційної категорії з 01.01.2013).
( Абзац сьомий розділу Лікар-гастроентеролог I кваліфікаційної категорії в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я N 794 від 21.09.2010 )
Лікар-гастроентеролог вищої кваліфікаційної категорії поряд з вищезазначеним повинен знати та вміти:
Принципи організації скринінгових обстежень великих контингентів населення.
Організацію клінічних випробувань лікувальних препаратів.
Самостійно проводити ендоскопічні хірургічні маніпуляції для зупинки кровотеч зі стравоходу та гастродуоденальної зони (для лікарів-гастроентерологів, які атестуються на підтвердження вищої кваліфікаційної категорії з 01.01.2013).
( Абзац третій розділу Лікар-гастроентеролог вищої кваліфікаційної категорії в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я N 794 від 21.09.2010 )
Самостійно проводити пункційну біопсію печінки під контролем УЗД (для лікарів-гастроентерологів, які атестуються на підтвердження вищої кваліфікаційної категорії з 01.01.2013).
( Абзац четвертий розділу Лікар-гастроентеролог вищої кваліфікаційної категорії в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я N 794 від 21.09.2010 )
Директор Департаменту
розвитку медичної допомоги

М.П.Жданова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
28.12.2009 N 1051
Комплекси діагностичних обстежень та обсяг лікувально-профілактичних заходів диспансерного спостереження за хворими гастроентерологічного профілю
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
| N |Нозологічна форма | Код МКХ-10 | Частота |Огляд іншими | Найменування лабораторних |Основні лікувально- |
|з/п| | | спостереження | фахівцями | та інших діагностичних | оздоровчі заходи |
| | | | | | обстежень | |
|---+------------------+--------------+----------------+-------------+---------------------------+--------------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
|---+------------------+--------------+----------------+-------------+---------------------------+--------------------|
( Пункт 1 виключено на підставі Наказу Міністерства охорони здоров'я N 943 від 31.10.2013 )( Пункт 2 виключено на підставі Наказу Міністерства охорони здоров'я N 943 від 31.10.2013 )
|---+------------------+--------------+----------------+-------------+---------------------------+--------------------|
|1. |Ахалазія | К22.0 |1 - 2 рази на |Кардіолог, |Загальні аналізи крові та |Дієтичне харчування.|
| |кардіальної | |рік - |пульмонолог -|сечі; за необхідністю: |Кардіоділятація. |
| |частини шлунка | |гастроентеролог,|за |біохімічні аналізи крові. |При неможливості |
| | | |хірург |показаннями |Езофагогастродуоденоскопія |проведення |
| | | | | |з біопсією, |кардіоділятації - |
| | | | | |хромоендоскопія. |альтернативне |
| | | | | |Рентгендослідження |медикаментозне |
| | | | | |стравоходу, шлунка. УЗД |лікування: |
| | | | | |органів черевної порожнини;|- антацидні |
| | | | | |ЕКГ - за показаннями. |препарати; |
| | | | | | |- холінолітики; |
| | | | | | |- спазмолітики; |
| | | | | | |- нітрати; |
| | | | | | |- антагоністи |
| | | | | | |кальцію; |
| | | | | | |- седативні |
| | | | | | |препарати (за |
| | | | | | |показаннями). |
| | | | | | |Санаторно-курортне |
| | | | | | |лікування в період |
| | | | | | |ремісії, лікування |
| | | | | | |мінеральними водами.|
| | | | | | |II - IV ступені |
| | | | | | |важкості - |
| | | | | | |хірургічне |
| | | | | | |лікування. |
|---+------------------+--------------+----------------+-------------+---------------------------+--------------------|
|2. |Стравохід | К22.7 |3 - 4 рази на |Онколог |Загальні аналізи крові та |Дієтичне харчування.|
| |Барретта | |рік - | |сечі, pH-метрія стравоходу,|Медикаментозне |
| | | |гастроентеролог | |шлунка (добовий моніторинг |лікування: |
| | | | | |в разі потреби). |- антихелікобактерна|
| | | | | |Гастрофібродуоденоскопія з |терапія (при |
| | | | | |хромоендоскопією і біопсією|наявності H.pylori);|
| | | | | |з ушкоджених ділянок. |- блокатори |
| | | | | |Рентгендослідження |протонової помпи; |
| | | | | |стравоходу, шлунка (в разі |- прокінетики; |
| | | | | |потреби), визначення |- сорбенти; |
| | | | | |H.pylori, копрограма, |- урсодезоксихолева |
| | | | | |аналіз калу на |кислота (у разі |
| | | | | |приховану кров. |змішаного чи лужного|
| | | | | | |вмісту рефлюктату); |
| | | | | | |- при тяжкій |
| | | | | | |метаплазії - |
| | | | | | |вирішення питання |
| | | | | | |про хірургічне |
| | | | | | |лікування. |
|---+------------------+--------------+----------------+-------------+---------------------------+--------------------|
|3. |Поліпозний | К29.6 |2 рази на рік - |Онколог, |Загальні аналізи крові та |Дієтичне харчування.|
| |гастрит | |гастроентеролог,|хірург - за |сечі; аналіз калу на |Медикаментозне |
| | | |терапевт |показаннями |приховану кров (реакція |лікування: |
| | | | | |Грегерсена). |- при наявності |
| | | | | |Внутрішньошлункова |H.pylori: |
| | | | | |pH-метрія. |антихелікобактерна |
| | | | | |Езофагогастродуоденоскопія |терапія; |
| | | | | |з хромоскопією і прицільною|- ферментні |
| | | | | |біопсією (не менш як 2 рази|препарати (за |
| | | | | |на рік), цитологічне і |показаннями); |
| | | | | |гістологічне дослідження |- прокінетичні |
| | | | | |біоптатів, діагностика |препарати; |
| | | | | |H.pylori. |- антацидні |
| | | | | |Рентгендослідження |препарати (за |
| | | | | |шлунка; УЗД органів |показаннями); |
| | | | | |черевної порожнини - за |- блокатори |
| | | | | |необхідністю. |H - рецепторів |
| | | | | | | 2 |
| | | | | | |гістаміну |
| | | | | | |або інгібітори |
| | | | | | |протонової помпи, |
| | | | | | |або M-холінолітики |
| | | | | | |(при збереженій та |
| | | | | | |підвищеній |
| | | | | | |секреторній функції |
| | | | | | |шлунка). |
| | | | | | |Фітотерапія. |
|---+------------------+--------------+----------------+-------------+---------------------------+--------------------|
|4. |Гострий ерозивний | К29.1 |2 рази на рік - | |Загальні аналізи крові та |Дієтичне харчування.|
| |гастрит | |гастроентеролог,| |сечі; аналіз калу на |Медикаментозне |
| | | |терапевт | |приховану кров (реакція |лікування: |
| | | | | |Грегерсена); копрограма; за|- при наявності |
| | | | | |необхідністю: біохімічні |H.pylori: |
| | | | | |аналізи крові. Дослідження |антихелікобактерна |
| | | | | |секреторної функції шлунка.|терапія; |
| | | | | |Езофагогастродуоденоскопія |- блокатори |
| | | | | |з хромоскопією і |H - рецепторів |
| | | | | |прицільною біопсією (при | 2 |
| | | | | |гіперплазії та атрофії |гістаміну або |
| | | | | |слизової оболонки шлунка не|інгібітори |
| | | | | |менш, як 1 - 2 рази на |протонової помпи |
| | | | | |рік), цитологічне і |(при збереженій та |
| | | | | |гістологічне дослідження |підвищеній |