ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
Н А К А З
25.12.2006 N 367 |
Про внесення змін до наказів Держспоживстандарту та запровадження перехідного періоду дії нормативних документів
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 296 від 05.11.2007 N 57 від 15.02.2008 N 73 від 29.02.2008 N 210 від 03.07.2008 N 253 від 31.07.2008 N 299 від 26.08.2008 N 523 від 30.12.2008 )
З метою запровадження перехідного періоду дії нормативних документів для надання підприємствам харчової промисловості можливості підготовки виробництва ковбас та іншої м'ясної продукції до вимог національних стандартів на м'ясну продукцію, відповідно до Закону України "Про стандартизацію"
НАКАЗУЮ:
1. У наказі Держспоживстандарту від 30.06.2005 N 157 "Про затвердження національних стандартів, зміни до національного стандарту, змін до наказів Держспоживстандарту України та скасування нормативних документів" зі змінами, внесеними наказом Держспоживстандарту України від 23 жовтня 2006 р. N 306 "Про внесення змін до наказів Держспоживстандарту від 30.06.2005 N 157 та від 15.07.2005 N 175":
1.1. У підпункті "в" пункту 5 дату "з 1 січня 2007 р." замінити на дату "з 1 січня 2008 р.".
1.2. У підпункті "б" пункту 5 виключити рядок:
"ГОСТ 16131-86 Колбасы сырокопченые. Технические условия".
1.3. У підпункті "в" пункту 5 увести рядок:
"ГОСТ 16131-86 Колбасы сырокопченые. Технические условия".
2. У наказі Держспоживстандарту від 15.07.2005 N 175 "Про затвердження національних стандартів, змін до національних стандартів та скасування нормативних документів" зі змінами, внесеними наказом Держспоживстандарту України від 23 жовтня 2006 р. N 306 "Про внесення змін до наказів Держспоживстандарту від 30.06.2005 N 157 та від 15.07.2005 N 175":
2.1. У пункті 3 виключити рядки:
"ГОСТ 16351-86 Колбасы полукопченые. Технические условия",
"ГОСТ 23670-79 Колбасы вареные, сосиски и сардельки, хлебы мясные. Технические условия".
2.2. У пункті 4 виключити рядки:
"РСТ УРСР 950-89 Ковбаси варені, сосиски, сардельки (український асортимент). Загальні технічні умови",
"РСТ УРСР 1840-84 Ковбаси напівкопчені. Технічні умови".
2.3. Увести пункт 5 такого змісту:
"5. Скасувати чинність нормативних документів з 1 січня 2008 р.:
ГОСТ 16351-86 Колбасы полукопченые. Технические условия
ГОСТ 23670-79 Колбасы вареные, сосиски и сардельки, хлебы мясные. Технические условия
РСТ УРСР 950-89 Ковбаси варені, сосиски, сардельки (український асортимент). Загальні технічні умови
РСТ УРСР 1840-84 Ковбаси напівкопчені. Технічні умови".
2.4. Пункти 5, 6 та 7 вважати пунктами 6, 7 та 8.
3. Запровадити з 1 січня 2007 р. тільки в частині виробництва пельменів з масовою часткою начиненого фаршу не менше ніж 40% до 1 листопада 2008 року перехідний період одночасної дії нормативних документів, зазначених у пунктах 1 та 2 цього наказу, і національних стандартів:
ДСТУ 4427:2005 "Ковбаси сирокопчені та сиров'ялені. Загальні технічні умови";
( Перехідний період одночасної дії ДСТУ 4427:2005 продовжено до 1 січня 2009 р. згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 299 від 26.08.2008; перехідний період одночасної дії ДСТУ 4427:2005 продовжено до 1 січня 2010 р. згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 523 від 30.12.2008 )
ДСТУ 4433:2005 "Ковбаси смажені. Загальні технічні умови";
( Перехідний період одночасної дії ДСТУ 4433:2005 продовжено до 1січня 2009 р. згідно з Наказом Державного комітету України зпитань технічного регулювання та споживчої політики N 299 від 26.08.2008; перехідний період одночасної діїДСТУ 4433:2005 продовжено до 1 січня 2010 р. згідно з НаказомДержавного комітету України з питань технічного регулювання таспоживчої політики N 523 від 30.12.2008 )
ДСТУ 4435:2005 "Ковбаси напівкопчені. Загальні технічні умови";
( Перехідний період одночасної дії ДСТУ 4435:2005 продовжено до 1 січня 2009 р. згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 299 від 26.08.2008; перехідний період одночасної дії ДСТУ 4435:2005 продовжено до 1 січня 2010 р. згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 523 від 30.12.2008 )
ДСТУ 4436:2005 "Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хліби м'ясні. Загальні технічні умови";
( Перехідний період одночасної дії ДСТУ 4436:2005 продовжено до 1 січня 2009 р. згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 299 від 26.08.2008; перехідний період одночасної дії ДСТУ 4436:2005 продовжено до 1 січня 2010 р. згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 523 від 30.12.2008 )
ДСТУ 4437:2005 "Напівфабрикати м'ясні та м'ясорослинні січені. Технічні умови".
( Перехідний період дії ДСТУ 4437:2005 продовжено до 1 липня 2008 р. згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 57 від 15.02.2008 )( Перехідний період дії ДСТУ 4437:2005 продовжено до 1 січня 2009р. згідно з Наказом Державного комітету України з питаньтехнічного регулювання та споживчої політики N 299від 26.08.2008; перехідний період одночасної дії ДСТУ 4437:2005продовжено до 1 січня 2010 р. згідно з Наказом Державного комітетуУкраїни з питань технічного регулювання та споживчої політикиN 523 від 30.12.2008 )( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Наказами Державногокомітету України з питань технічного регулювання та споживчоїполітики N 296 від 05.11.2007, N 73 від 29.02.2008, N 210 від03.07.2008, N 253 від 31.07.2008 )
4. Під час перехідного періоду одночасної дії зазначених нормативних документів:
4.1. Привести технічні умови на м'ясну продукцію у відповідність до вимог ДСТУ 4427:2005, ДСТУ 4433:2005, ДСТУ 4435:2005, ДСТУ 4436:2005, ДСТУ 4437:2005.
4.2. Дозволити використання залишку пакувальних матеріалів та етикеток, виконаних з маркуванням відповідно до вимог ГОСТ 16131-86, ГОСТ 16351-86, ГОСТ 23670-79, РСТ УРСР 1824-83, РСТ УРСР 1840-84, РСТ УРСР 950-89 та чинних технічних умов, що відповідають зазначеним стандартам.
( Перехідний період одночасної дії ГОСТ 16131-86, ГОСТ 16351-86,ГОСТ 23670-79, РСТ УРСР 1824-83, РСТ УРСР 1840-84, РСТ УРСР 950-89продовжено до 1 квітня 2008 р. згідно з Наказом Державногокомітету України з питань технічного регулювання та споживчоїполітики N 296 від 05.11.2007 )( Перехідний період одночасної дії ГОСТ 16131-86, ГОСТ 16351-86,ГОСТ 23670-79, РСТ УРСР 1824-83, РСТ УРСР 1840-84, РСТ УРСР 950-89продовжено до 1 січня 2009 р. згідно з Наказом Державного комітетуУкраїни з питань технічного регулювання та споживчої політикиN 299 від 26.08.2008 )
5. Центрам стандартизації, метрології та сертифікації Держспоживстандарту України поінформувати суб'єкти господарювання про умови використання залишків пакувальних матеріалів і етикеток, згаданих у підпункті 4.2 цього наказу.
6. Органам з сертифікації харчових продуктів провести позаплановий технічний нагляд за сертифікованою продукцією з метою перевірки її на відповідність вимогам ДСТУ 4427:2005, ДСТУ 4433:2005, ДСТУ 4435:2005, ДСТУ 4436:2005, ДСТУ 4437:2005.
За позитивними результатами технічного нагляду переоформити сертифікати відповідності.
7. ДП "УкрНДНЦ", ТК 140 "Молоко, м'ясо та продукти їх переробки" опрацювати зауваження та пропозиції всіх зацікавлених організацій до національних стандартів ДСТУ 4427:2005, ДСТУ 4433:2005, ДСТУ 4435:2005, ДСТУ 4436:2005, ДСТУ 4437:2005, які виникнуть під час запровадження перехідного періоду дії нормативних документів, і до 01.09.2007 р. подати на затвердження в установленому порядку відповідні зміни та поправки.
8. Державному підприємству "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (Цициліано О. Д.) забезпечити опублікування цього наказу у черговому виданні щомісячного інформаційного покажчика "Стандарти".
9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Держспоживстандарту України Черепкова С. Т.
Т.в.о. Голови | І.Саєвич |