• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Положення про продовольче забезпечення у Державній службі України з надзвичайних ситуацій

Міністерство внутрішніх справ України  | Наказ, Положення від 03.07.2014 № 632
Реквізити
  • Видавник: Міністерство внутрішніх справ України
  • Тип: Наказ, Положення
  • Дата: 03.07.2014
  • Номер: 632
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство внутрішніх справ України
  • Тип: Наказ, Положення
  • Дата: 03.07.2014
  • Номер: 632
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
03.07.2014 м. Київ № 632
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
25 липня 2014 р. за № 861/25638
Про затвердження Положення про продовольче забезпечення у Державній службі України з надзвичайних ситуацій
( Із змінами і доповненнями, внесеними  наказами Міністерства внутрішніх справ України  від 26 травня 2020 року № 413, від 4 липня 2023 року № 542 ( враховуючи зміни, внесені наказом Міністерства  внутрішніх справ України від 25 липня 2023 року № 607 )
Відповідно до статті 113 Кодексу цивільного захисту України, постанов Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації" та від 15 жовтня 2001 року № 1348 "Про норми годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про продовольче забезпечення у Державній службі України з надзвичайних ситуацій, що додається.
2. Департаменту юридичного забезпечення МВС України (Горбась Д. В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ МНС України від 28 липня 2009 року № 516 "Про затвердження Порядку організації харчування осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20 серпня 2009 року за № 787/16803.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
 

Міністр

А. Б. Аваков

ПОГОДЖЕНО:

 

Виконуючий обов'язки Голови
Державної служби України
з надзвичайних ситуацій

А. Бойко
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства внутрішніх справ України
03 липня 2014 року № 632
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
25 липня 2014 р. за № 861/25638
ПОЛОЖЕННЯ
про продовольче забезпечення у Державній службі України з надзвичайних ситуацій
I. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає завдання, організацію та порядок продовольчого забезпечення в Державній службі України з надзвичайних ситуацій (далі - ДСНС України).
1.2. Положення поширюється на:
працівників, осіб рядового, начальницького складу авіації ДСНС України, які постійно працюють на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати (літаки, вертольоти, планери, екраноплани, мотодельтаплани) та забезпечують їх польоти;
ліцеїстів, курсантів вищих навчальних закладів, а також слухачів вищих навчальних закладів цивільного захисту, навчальних закладів цивільного захисту, які не мають офіцерських звань;
курсантів, викладачів вищих навчальних закладів цивільного захисту, які працюють постійно на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати та забезпечують їх польоти, під час проходження практики, стажування, перебування на зборах у підрозділах цивільного захисту;
працівників, осіб рядового, начальницького складу авіації цивільного захисту рятувальних груп авіаційної пошуково-рятувальної служби під час їх чергування з пошуково-рятувального забезпечення польотів повітряних суден, евакуаційних робіт та робіт під час стихійного лиха, а також у дні здійснення стрибків з парашутом за планами бойової підготовки;
осіб рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту, які проходять первинну підготовку, підвищують кваліфікацію або призвані на збори в навчальних закладах цивільного захисту;
осіб рядового, начальницького складу і працівників авіації цивільного захисту під час несення бойового чергування, добового чергування, варти та у разі призначення до складу добового наряду, перебування в польових умовах (у таборах, на навчаннях, маневрах) під час відпрацювання завдань з навчально-бойової підготовки;
рядовий, начальницький склад органу і підрозділу цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру регіонального та державного рівнів, а також у разі залучення до ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків на території інших держав;
осіб, які отримують лікувально-профілактичне харчування;
осіб, які вступають до вищих навчальних закладів, навчальних закладів цивільного захисту;
осіб рядового, начальницького складу та працівників льотного складу авіації цивільного захисту, які входять (або не входять) до штатного складу екіпажів літальних апаратів та здійснюють польоти за планом льотної підготовки;
осіб рядового, начальницького складу та працівників авіації цивільного захисту, які входять до штатної обслуги екіпажів літальних апаратів;
осіб рядового, начальницького складу, працівників авіації цивільного захисту та осіб рядового, начальницького складу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, які здійснюють стрибки з парашутом;
осіб рядового, начальницького складу і працівників льотного складу авіації цивільного захисту під час перебування на лікуванні у військових госпіталях, профілакторіях і санаторіях;
осіб рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту та працівників штатного складу екіпажів Спеціального морського загону, які проходять службу на надводних кораблях пошуково-рятувальної служби;
водолазів, осіб рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту та інших осіб, які здійснюють водолазні спуски під воду і беруть участь у роботах, пов'язаних з перебуванням у компресійній камері (водолазній барокамері) під тиском;
штатних тварин органу і підрозділу цивільного захисту.
1.3. У цьому Положенні наведені нижче терміни вживаються у таких значеннях:
об'єкти продовольчого забезпечення - продовольчі склади, склади зберігання майна продовольчого забезпечення, овочесховище, теплиця, хлібопекарня, їдальня (камбуз), підсобне господарство, кухні автомобільні;
продовольство - продовольство та фураж;
техніка та майно - технічні та матеріальні засоби (крім продовольства), що застосовуються у продовольчому забезпеченні та належать до номенклатури продовольчого забезпечення.
Інші терміни, використані в цьому Положенні, вживаються у значеннях, наведених у Положенні про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року № 593.
1.4. Продовольче забезпечення включає:
розроблення організаційних заходів з продовольчого забезпечення;
обрахування потреби, закупівлю, заготівлю, зберігання продовольства, техніки та майна продовольчого забезпечення;
складання бюджетного запиту потреби коштів для організації харчування на відповідний бюджетний рік;
планування і забезпечення органу і підрозділу продовольством, технікою та майном, а також організацію експлуатації та ремонту техніки і майна;
організацію та здійснення харчування рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру регіонального та державного рівнів, а також у разі залучення до ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків на території інших держав; працівників, осіб рядового, начальницького складу авіації ДСНС України, які постійно працюють на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати (літаки, вертольоти, планери, екраноплани, мотодельтаплани) та забезпечують їх польоти; ліцеїстів, курсантів вищих навчальних закладів, а також слухачів вищих навчальних закладів цивільного захисту, навчальних закладів цивільного захисту, які не мають офіцерських звань; курсантів, викладачів вищих навчальних закладів цивільного захисту, які працюють постійно на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати та забезпечують їх польоти, під час проходження практики, стажування, перебування на зборах у підрозділах цивільного захисту; працівників, осіб рядового, начальницького складу авіації цивільного захисту рятувальних груп авіаційної пошуково-рятувальної служби під час їх чергування з пошуково-рятувального забезпечення польотів повітряних суден, евакуаційних робіт та робіт під час стихійного лиха, а також у дні здійснення стрибків з парашутом за планами бойової підготовки; осіб рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту, які проходять первинну підготовку, підвищують кваліфікацію або призвані на збори в навчальних закладах цивільного захисту; осіб рядового, начальницького складу і працівників авіації цивільного захисту під час несення бойового чергування, добового чергування, варти та в разі призначення до складу добового наряду, перебування в польових умовах (у таборах, на навчаннях, маневрах) під час відпрацювання завдань з навчально-бойової підготовки; осіб, які отримують лікувально-профілактичне харчування; осіб, які вступають до вищих навчальних закладів, навчальних закладів цивільного захисту; осіб рядового, начальницького складу та працівників льотного складу авіації цивільного захисту, які входять (або не входять) до штатного складу екіпажів літальних апаратів та здійснюють польоти за планом льотної підготовки; осіб рядового, начальницького складу та працівників авіації цивільного захисту, які входять до штатної обслуги екіпажів літальних апаратів; осіб рядового, начальницького складу, працівників авіації цивільного захисту та осіб рядового, начальницького складу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, які здійснюють стрибки з парашутом; осіб рядового, начальницького складу і працівників льотного складу авіації цивільного захисту під час перебування на лікуванні у військових госпіталях, профілакторіях і санаторіях; осіб рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту та працівників штатного складу екіпажів Спеціального морського загону, які проходять службу на надводних кораблях пошуково-рятувальної служби; водолазів, осіб рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту та інших осіб, які здійснюють водолазні спуски під воду і беруть участь у роботах, пов'язаних з перебуванням у компресійній камері (водолазній барокамері) під тиском (далі - особовий склад та інша категорія осіб);
організацію хлібопечення, здійснення харчування особового складу та іншої категорії осіб і виплати грошової компенсації замість харчування;
розроблення проектів документів з питань продовольчого та технічного забезпечення;
здійснення перевірок органу і підрозділу цивільного захисту з питань продовольчого забезпечення і надання їм практичної допомоги;
координацію і контроль за правильним, економним, доцільним використанням продовольства, техніки та майна;
організацію та здійснення годування штатних тварин;
керівництво діяльністю підсобних господарств органу і підрозділу цивільного захисту та контроль за використанням продукції підсобних господарств;
організацію і ведення обліку, звітності та контролю з питань продовольчого забезпечення.
1.5. Формування та реалізація заходів з організації продовольчого забезпечення та контроль за їх виконанням здійснюються:
у ДСНС України - Департаментом ресурсного забезпечення;
в органах і підрозділах цивільного захисту - управліннями (відділом, відділенням, сектором) ресурсного (матеріально-технічного) забезпечення, продовольчою службою, сектором продовольчого забезпечення.
Департамент ресурсного забезпечення (далі - Департамент) здійснює оперативний облік та контроль за забезпеченням в органах і підрозділах цивільного захисту продовольством, технікою, майном продовольчого забезпечення та його використанням. Департамент у межах своєї компетенції здійснює підготовку рекомендацій та роз'яснень органам і підрозділам цивільного захисту з питань продовольчого забезпечення та використання органами і підрозділами цивільного захисту продовольства, техніки та майна.
1.6. Забезпечення органу і підрозділу цивільного захисту коштами, продовольством, технікою та майном здійснюється за схемою:
ДСНС України - органи і підрозділи цивільного захисту - особовий склад та інша категорія осіб.
1.7. Орган і підрозділ цивільного захисту, який самостійно не веде господарство з організації харчування особового складу та іншої категорії осіб, за рішенням ДСНС України прикріплюються на продовольче забезпечення до найближчих органу і підрозділу цивільного захисту, що самостійно організовують харчування особового складу та іншої категорії осіб відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації".
1.8. Органи і підрозділи цивільного захисту, що формуються, зараховуються на продовольче забезпечення на підставі наказу ДСНС України. На період формування забезпечуються за потребою продовольством, тарою, технікою та майном від органу і підрозділу цивільного захисту, що здійснює самостійно господарство.
На самостійне забезпечення продовольством, тарою, технікою та майном орган і підрозділ цивільного захисту, що формуються, зараховуються після завершення формування на підставі наказу ДСНС України та рапорту керівника сформованого органу і підрозділу цивільного захисту щодо одержання в період формування необхідних запасів продовольства, тари, техніки та майна.
1.9. Особовий склад та інша категорія осіб, які мають право на харчування за рахунок держави, з прибуттям до органу і підрозділу цивільного захисту зараховуються на продовольче забезпечення наказом керівника органу і підрозділу цивільного захисту.
Підставою для видання наказу про зарахування на продовольче забезпечення є атестат на продовольство (посвідчення про відрядження).
Атестат на продовольство є документом, який засвідчує, до якого числа і за якими нормами особу, особовий склад та іншу категорію осіб забезпечено харчуванням (грошовою компенсацією замість норми харчування, повсякденним набором сухих продуктів).
Атестат на продовольство дає право особі, особовому складу та іншій категорії осіб на забезпечення харчуванням за рахунок держави відповідно до Норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації" (далі - норми харчування), крім того за атестатом на продовольство отримання харчування здійснюється на стаціонарному лікуванні (обстеженні) у закладах охорони здоров'я цивільного захисту та закладах охорони здоров'я, які не належать до сфери управління цивільного захисту (далі - заклади охорони здоров'я).
Особам, які вибувають у санаторії та будинки відпочинку за путівками, атестат на продовольство не надається.
У разі втрати атестата на продовольство особовий склад та інша категорія осіб зараховуються на продовольче забезпечення наказом керівника органу і підрозділу цивільного захисту на підставі їх рапорту, у якому вказуються причина відсутності атестата на продовольство, до якого числа і за якими нормами харчування вони були забезпечені продовольством (грошовою компенсацією, повсякденним набором сухих продуктів), і акта, що складається комісією, призначеною керівником органу і підрозділу цивільного захисту, у двох примірниках. Складений акт затверджується керівником органу і підрозділу цивільного захисту, засвідчується гербовою печаткою. Одночасно перший примірник акта із запитом на дублікат атестата на продовольство надсилається до органу і підрозділу цивільного захисту, що видав атестат на продовольство.
Орган і підрозділ цивільного захисту, що отримав запит і перший примірник акта, протягом доби з дня отримання запиту повинен надіслати дублікат атестата на продовольство. У разі відсутності першого примірника акта дублікат атестата на продовольство не видається. У разі встановлення факту зловживання з атестатом на продовольство (приховування атестата, його знищення), невідповідності даних рапорту особи і даних дубліката атестата на продовольство, виявлених фактів перевитрати норм харчування керівником органу і підрозділу цивільного захисту призначається службове розслідування.
Особовий склад та інша категорія осіб, які вперше набули право на продовольче забезпечення за рахунок держави згідно з нормами харчування, зараховуються на продовольче забезпечення наказом органу і підрозділу цивільного захисту без атестата на продовольство.
Без атестата на продовольство зараховуються також особовий склад та інша категорія осіб, які мають право на одержання харчування за рахунок держави, доставлені в заклади охорони здоров'я внаслідок захворювань (травми, отруєння, інфекційні хвороби).
У цих випадках заклад охорони здоров'я зобов'язаний повідомити відповідний орган і підрозділ цивільного захисту про надходження хворого та за потреби витребувати атестат на продовольство з відповідного органу і підрозділу цивільного захисту, а останній - після повідомлення про хворого повинен виключити його зі списків тих, які харчуються, та за вимогою надіслати атестат на продовольство до закладу охорони здоров'я.
1.10. Особовий склад та інша категорія осіб, які мають право на одержання харчування за рахунок держави у вигляді гарячої їжі, у разі вибуття з органу і підрозділу цивільного захисту знімаються з продовольчого забезпечення з будь-якого приймання їжі (сніданку, обіду або вечері) залежно від часу вибуття на підставі наказу керівника органу і підрозділу цивільного захисту про вибуття з видачею атестата на продовольство.
Під час звільнення особовий склад та інша категорія осіб, які мають право на одержання харчування за рахунок держави, забезпечуються харчуванням по день виключення їх зі списків органу і підрозділу цивільного захисту.
У разі вибуття особового складу та іншої категорії осіб з органу і підрозділу цивільного захисту в складі команди атестат на продовольство виписується один на всю команду.
До атестата на продовольство додається список осіб, який підписується тими посадовими особами, які підписували атестат на продовольство, а також старшим команди, що вибуває, і засвідчується гербовою печаткою органу і підрозділу цивільного захисту.
1.11. У разі переміщення штатних тварин та тварин підсобних господарств з органу і підрозділу цивільного захисту виключення та зарахування їх на забезпечення здійснюються за атестатами на фураж, що видаються відділом органу і підрозділу цивільного захисту, на який покладено обов'язки з продовольчого забезпечення.
Під час закупівлі та оренди штатних тварин і тварин підсобних господарств зарахування проводиться на підставі приймального акта.
Щенята, які народилися, зараховуються на забезпечення в місячному віці на підставі актів на оприбуткування. Тварини підсобних господарств в органі і підрозділі цивільного захисту обліковуються (оприбутковуються) в одноденний строк після народження.
Зняття з продовольчого забезпечення службових тварин та тварин підсобних господарств здійснюється відповідно до чинного законодавства.
II. Забезпечення особового складу та іншої категорії осіб продовольством
2.1. Забезпечення особового складу та іншої категорії осіб продовольством здійснюється за встановленими нормами харчування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації".
2.2. Нормами харчування визначено асортимент та кількість продовольства, що відпускається для харчування однієї людини на добу.
При забезпеченні особового складу та іншої категорії осіб продуктами харчування під час організації харчування за рахунок держави асортимент та кількість продовольства, визначені нормами харчування для особового складу та іншої категорії осіб, тих, хто харчується, доводиться в повному обсязі згідно з переліком норм забезпечення, за якими здійснюється харчування в органі і підрозділі цивільного захисту.
Асортимент та кількість продовольства, визначені нормами харчування, змінювати забороняється.
Закупівля за рахунок держави продуктів харчування, що не входять до норм харчування, за якими організовано харчування в органі і підрозділі цивільного захисту, або норм заміни продуктів харчування до відповідної норми харчування, забороняється.
Продовольство, що використовується для харчування, повинно відповідати вимогам чинних державних стандартів України або технічних умов, якщо на це продовольство не встановлено державних стандартів України.
Продовольство, яке за якістю розподіляється на сорти (категорії), на забезпечення повинно надходити не нижче першого сорту (категорії), за винятком борошна пшеничного другого сорту та м'яса свинини другої категорії.
У разі неможливості забезпечення гарячою їжею особовий склад та іншу категорію осіб через їдальні органу і підрозділу цивільного захисту харчування здійснюється за нормою № 10 (повсякденний набір сухих продуктів).
Недоведення продуктів харчування в повному розмірі згідно з переліком та нормами заміни норм харчування до особового складу та іншої категорії осіб забороняється.
У разі неможливості організації харчування через їдальні органу і підрозділу цивільного захисту замість установлених норм харчування (основні й додаткові продукти) у випадках, передбачених законодавством, виплачується грошова компенсація в розмірі вартості цих норм відповідно до чинного законодавства.
2.3. Рядовий, начальницький склад органу і підрозділу цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру регіонального та державного рівнів, а також у разі залучення до ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків на території інших держав належні норми харчування отримує за рахунок держави у вигляді харчування через розгорнуті польові пункти харчування зведених загонів органу і підрозділу цивільного захисту, видачі повсякденного набору сухих продуктів.
2.4. Працівники, особи рядового, начальницького складу авіації ДСНС України, які постійно працюють на аеродромах, полігонах, технічних і стартових позиціях і безпосередньо обслуговують літальні апарати, та ті, що забезпечують їх польоти, за винятком вихідних та святкових днів, крім осіб, які забезпечують у зазначені дні бойове чергування, належне харчування отримують за рахунок держави у вигляді харчування через їдальню органу і підрозділу цивільного захисту.
2.5. Особи рядового, начальницького складу та працівники авіації ДСНС України, які входять (або не входять) до штатної обслуги екіпажів літальних апаратів, постійно, а ті, що не входять до такої обслуги, тільки в дні польотів забезпечуються харчуванням за льотною нормою за рахунок держави у вигляді харчування через їдальню органу і підрозділу цивільного захисту.
2.6. Особи рядового, начальницького складу, працівники авіації ДСНС України та особи рядового, начальницького складу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, які здійснюють стрибки з парашутом за планами бойової і навчальної підготовки, забезпечуються харчуванням у дні здійснення таких стрибків, а також у дні участі в польотах та здійснення стрибків, виконаних з парашутом з особовим складом органу і підрозділу цивільного захисту.
2.7. Льотний склад екіпажів літаків і вертольотів, особи інженерно-технічного складу авіації ДСНС України, які залучаються до супроводження цих літаків і вертольотів і мають право на одержання харчування за рахунок держави, під час перельоту з посадками та під час чергування на цивільних аеродромах України або аеродромах авіаційних заводів, а також під час приймання (здавання) літаків на підприємствах авіаційної промисловості у разі неможливості отримувати харчування за атестатами на продовольство отримують харчування за власний рахунок. В органі і підрозділі цивільного захисту за місцем постійної служби вищезазначеним особам у випадках харчування за власний рахунок виплачується грошова компенсація замість належних їм норм харчування в розмірі вартості норм харчування, установлених для льотного та інженерно-технічного складу авіації.
2.8. Особи рядового, начальницького складу органу і підрозділу цивільного захисту та працівники штатного складу екіпажів Спеціального морського загону ДСНС України в період перебування на надводних кораблях і суднах забезпечення, за винятком вихідних та святкових днів, крім осіб рядового та начальницького складу, які несуть у зазначені дні чергування, під час несення вахти або виконання інших завдань, пов'язаних із забезпеченням живучості корабля, отримують належні їм норми харчування за рахунок держави під час перебування на кораблях (суднах) у вигляді харчування через їдальні (камбузи) кораблів (суден) органу і підрозділу цивільного захисту.
2.9. Особи рядового, начальницького складу та працівники Спеціального морського загону цивільного захисту, які не входять до штатного складу екіпажів кораблів (суден) забезпечення, у період їх участі в походах, проходження практики і стажування (у тому числі керівники практики і стажування), проведення ходових випробувань, ремонту (монтажу) обладнання та майна на зазначених кораблях і суднах з дня прибуття на корабель (судно) отримують за рахунок держави харчування за нормою № 3 морська через камбузи кораблів (суден).
Особи рядового, начальницького складу та працівники, які беруть участь (під час виконання службових обов'язків) у закордонному плаванні на кораблях (суднах) ДСНС України, забезпечуються харчуванням за нормою № 3 морська.
2.10. Особи, які зазнали лиха на морі й прийняті на борт корабля, забезпечуються за рахунок держави харчуванням за нормою № 3 морська через камбузи до доставки їх у порт або на базу.
2.11. Особи рядового, начальницького складу та працівники Спеціального морського загону ДСНС України у дні виконання робіт під водою із застосуванням підводних засобів пересування забезпечуються за рахунок держави харчуванням за нормою № 3 морська через камбузи кораблів (суден) ДСНС України.
2.12. Водолазам, особам рядового, начальницького складу та працівникам Спеціального морського загону ДСНС України, які здійснюють водолазні спуски під воду і беруть участь у роботах, пов'язаних із перебуванням у компресорній камері (водолазній барокамері) під тиском, під час здійснення цих робіт видаються додаткові продукти відповідно до норм харчування.
За рішенням керівника органу і підрозділу цивільного захисту та за наявності коштів дозволяється виплачувати компенсацію вищезазначеному у пункті контингенту.
2.13. Ліцеїсти, курсанти, слухачі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Національного університету цивільного захисту України, Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України, Вищого професійного училища Львівського державного університету безпеки життєдіяльності м. Вінниці, Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України, 2 Спеціального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі - навчальні заклади), які навчаються на курсах початкової підготовки, а також на курсах підвищення кваліфікації за програмами підготовки (перепідготовки) рядового, сержантського та старшинського складу в навчальних закладах, належні норми харчування отримують за рахунок держави у вигляді харчування через їдальні навчальних закладів (їдальні інших органу і підрозділу цивільного захисту в разі відрядження або лікування).
( абзац перший пункту 2.13 із змінами, внесеними згідно з  наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26.05.2020 р. № 413 )
Під час проходження стажування курсантами навчальних закладів в органі і підрозділі цивільного захисту забезпечення їх харчуванням здійснюється:
в органі і підрозділі цивільного захисту строком від однієї доби до трьох діб за нормою № 10 - повсякденний набір сухих продуктів;
у разі неможливості отримувати харчування за атестатами на продовольство та якщо строк стажування перевищує 3 доби - отримують харчування за власний рахунок.
В органі і підрозділі цивільного захисту за місцем постійної служби вищезазначеним особам у випадках харчування за власний рахунок виплачується грошова компенсація замість належних їм норм харчування в розмірі вартості норм харчування, установлених для курсантів навчальних закладів.
2.14. Курсанти навчальних закладів весь період навчання до дня їх випуску забезпечуються харчуванням за рахунок держави через їдальні навчальних закладів (інших органу і підрозділу у разі відрядження або лікування) або грошовою компенсацією замість нього згідно з чинним законодавством.
Особи, які вступають до навчальних закладів, крім сиріт та осіб, позбавлених батьківського піклування або в яких один з батьків загинув під час виконання службових обов'язків під час перебування на службі в органах і підрозділах цивільного захисту, забезпечуються харчуванням через їдальні навчальних закладів за плату в розмірі, що відповідає розрахунку його вартості.
Сироти та особи, позбавлені батьківського піклування або в яких один з батьків загинув під час виконання службових обов'язків під час перебування на службі в органах і підрозділах цивільного захисту, під час вступу до навчальних закладів забезпечуються харчуванням через їдальні навчальних закладів за рахунок держави.
2.15. Виплата встановленої вартості норм харчування за час відпустки ліцеїстам, курсантам навчальних закладів не проводиться, крім ліцеїстів і курсантів навчальних закладів з числа сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування або у яких один із батьків загинув при виконанні службових обов'язків, а також під час перебування зазначеної категорії громадян у відпустці через хворобу.
2.16. На шлях прямування до місця проведення відпустки, стажування і назад з розрахунку на одну добу в кожну сторону прямування видається повсякденний набір сухих продуктів, а у разі неможливості видати повсякденний набір сухих продуктів виплачується грошова компенсація.
Грошова компенсація замість харчування на шлях прямування виплачується в органі і підрозділі цивільного захисту за місцем проходження служби особовим складом та іншою категорією осіб. При цьому загальний час перебування у дорозі, за який нараховується грошова компенсація замість норм харчування, не повинен перевищувати строку, обчисленого з розрахунку норм пересування (з урахуванням пересадок) на добу.
Час перебування в дорозі обчислюється як повна доба, при цьому час прямування в одну сторону понад 6 годин вважається повною добою.
2.17. Грошова компенсація замість норм харчування за окреме приймання їжі при триразовому харчуванні не виплачується.
2.18. Особовий склад та інша категорія осіб під час несення бойового чергування, варти та у разі призначення до складу добового наряду забезпечуються харчуванням за рахунок держави.
2.19. За нормою № 5 лікувальна за рахунок держави харчуванням забезпечуються хворі, які відповідно до законодавства мають право на лікування або обстеження у закладах охорони здоров'я, медико-санітарних частинах та медичних пунктах органу і підрозділу цивільного захисту, за винятком хворих, які забезпечуються харчуванням за льотною нормою.
2.20. Особовий склад та інша категорія осіб мають право на одержання однієї норми харчування. Особовому складу та іншій категорії осіб, які мають право на отримання харчування за рахунок держави, за час перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я, у тому числі за час перебування в санаторіях та будинках відпочинку за путівками, наданими за рахунок держави (повністю або частково), харчування за місцем служби не видається.
2.21. Особовому складу та іншій категорії осіб, які мають зріст 190 см і вище, дозволяється видавати додаткове харчування в розмірі половини норми харчування, передбаченої для них. Додаткове харчування призначається наказом керівника органу і підрозділу цивільного захисту за висновками лікарської комісії органу і підрозділу цивільного захисту.
III. Планування, організація забезпечення коштами, продовольством і продуктами сезонної заготівлі органу і підрозділу цивільного захисту
3.1. Забезпечення органу і підрозділу цивільного захисту продовольством здійснюється за заявками органу і підрозділу цивільного захисту.
Бюджетний запит та розрахунки на потребу коштів складаються:
а) бюджетний запит до проекту державного бюджету на наступний рік складається Департаментом на кінець II - початок III кварталу за розрахунками-заявками органу і підрозділу цивільного захисту, що обґрунтовують потребу коштів для організації харчування особового складу та іншої категорії осіб, а також годування штатних тварин, - раз на рік;
б) розподіл граничних обсягів асигнувань на поточний бюджетний рік складається Департаментом після затвердження державного бюджету на поточний рік, за розрахунками-заявками органу і підрозділу цивільного захисту, що обґрунтовують потребу коштів для організації харчування особового складу та іншої категорії осіб, потребу коштів для годування штатних тварин, а також за фактичними залишками в органі і підрозділі цивільного захисту, - раз на рік;
в) розрахунок потреби коштів органу і підрозділу цивільного захисту, що обґрунтовує потребу коштів для організації харчування особового складу та іншої категорії осіб і годування штатних тварин, надається два рази на рік за вимогою Департаменту під час складання бюджетного запиту до проекту державного бюджету на наступний рік та розподілу граничних обсягів асигнувань на поточний бюджетний рік;
г) заявка на потребу продовольства подається органом і підрозділом цивільного захисту протягом планового періоду за потреби.
В органі і підрозділі цивільного захисту складаються розрахунки потреби на продовольство на планований період.
3.2. Вихідними даними для складання органом і підрозділом цивільного захисту розрахунку потреби, що обґрунтовує потребу коштів для організації харчування особового складу та іншої категорії осіб, організації годування штатних тварин за державні кошти, є:
чисельність особового складу та іншої категорії осіб за списком на початок планованого періоду;
норми харчування та додаткові продукти відповідно до кожної норми;
чисельність за списком і норми годування штатних тварин;
організаційні заходи, проведення яких передбачається у планованому періоді;
кількість добової видачі за нормами харчування, замість якої виплачується грошова компенсація;
розміри встановлених перехідних запасів продовольства;
фактична кількість продовольства на початок планованого періоду;
кількість продовольства, яка надходить на планове забезпечення від підсобних господарств органу і підрозділу цивільного захисту;
кількість і найменування продовольства, зекономленого за попередній період;
кількість продовольства для заміни одних продуктів іншими під час харчування;
кількість продовольства, що необхідно освіжити та закласти на тривале зберігання;
кількість продовольства, що йде на переробку;
норми природних втрат продовольства під час транспортування, переробки і зберігання;
повідомлення про централізоване постачання продовольства.
3.3. Орган і підрозділ цивільного захисту після отримання повідомлення про виділення бюджетних коштів для закупівлі продуктів харчування та кормів штатних тварин планують проведення процедур державних закупівель на постачання продовольства та кормів відповідно до вимог чинного законодавства.
3.4. У випадках централізованого забезпечення органу і підрозділу підрозділів цивільного захисту продуктами харчування Департаментом доводиться до органу і підрозділу цивільного захисту обсяг постачання продовольства і строк поставки.
3.5. Департамент здійснює контроль за рівнем забезпечення органів і підрозділів цивільного захисту продовольством на підставі розрахунків потреби, а також донесень органів і підрозділів цивільного захисту. На підставі наданих пропозицій Департамент за потреби може здійснювати перерозподіл продовольства між органами і підрозділами цивільного захисту.
3.6. Коригування розподілу граничних обсягів асигнувань, залишків продовольства в органах і підрозділах цивільного захисту на поточний бюджетний рік проводиться у разі зміни чисельності за списком, норм харчування та проведення раніше не передбачених організаційних заходів.
3.7. До продуктів сезонної заготівлі, які надходять для забезпечення органу і підрозділу цивільного захисту, належать: овочі й фрукти у свіжому та переробленому вигляді і фураж.
Потреба в продуктах сезонної заготівлі обчислюється з урахуванням необхідності забезпечення органу і підрозділу цивільного захисту протягом року до нового урожаю.
3.8. План заготівлі овочів складається органом і підрозділом цивільного захисту в межах розрахунків потреби органу і підрозділу цивільного захисту та після затвердження плану керівником органу і підрозділу цивільного захисту подається до Департаменту.
3.9. Для кораблів (суден) заготівля і зберігання продовольства, а також овочів проводяться береговою базою органу і підрозділу цивільного захисту.
3.10. Залежно від місцевих умов до початку масового збирання врожаю на поточне забезпечення органу і підрозділу цивільного захисту дозволяється закуповувати до 20 % річної потреби ранню картоплю та овочі, вирощені у відкритому ґрунті.
3.11. Заготовлені картоплю й овочі забороняється залишати на зберігання у постачальника.
У разі відсутності належної матеріальної бази в органі і підрозділі цивільного захисту дозволяється зберігати заготовлені картоплю та овочі за погодженням з Департаментом.
3.12. Заготівля фуражу для забезпечення тварин підсобних господарств здійснюється силами органу і підрозділу цивільного захисту, в якому організовано підсобне господарство.
IV. Планування і організація забезпечення технікою та майном органів і підрозділів цивільного захисту
4.1. До техніки продовольчого забезпечення належать:
1) польові технічні засоби:
технічні засоби для приготування і транспортування їжі в польових умовах (кухні автомобільні, причіпні, переносні, газові, кухні-їдальні пересувні, плити причіпні й переносні, їдальні автомобільні й причіпні, кип'ятильники переносні, термоси, термоси-ящики);
технічні засоби польового хлібопечення (хлібопекарні блоки автомобільні й причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати для тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні);
технічні засоби підвезення продовольства й води (авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води);
технічні засоби для переробки продовольства і тварин в польових умовах (млини, крупорушки, м'ясопункти причіпні, установки макаронні);
польові холодильні засоби (причіпні холодильні машини, розбірні холодильні камери);
2) польові ремонтні засоби:
ремонтні майстерні техніки продовольчого забезпечення;
майстерні з ремонту холодильного і технологічного обладнання продовольчого забезпечення;
3) технологічне устаткування (обладнання):
механічне (універсальні кухонні машини, машини для чищення картоплі, для нарізання овочів, шинкувальні машини, м'ясорубки, машини для формування і панірування котлет, машини для нарізання гастрономії (слайсери), машини збивальні (планетарні), машини тістомісильні, тісторозподільні й тістоокруглювальні, просіювачі, солерозчинники, цукророзчинники, хліборізки, рибочистки, машини для миття посуду);
теплове (плити, котли стравоварильні, печі конвекційні, фритюрниці електричні, сковороди (жаровні), шафи жарові й пекарські, кип'ятильники);
роздавальне та барне (печі мікрохвильові, тостери, марміти водяні й сухі, термостати, пристрої підігріву посуду, каво(чає)варки, комбайни барні, соковижималки, блендери, міксери, льодогенератори, охолоджувачі напоїв);
холодильне (модульні холодильні середньотемпературні та низькотемпературні камери, холодильні середньотемпературні та низькотемпературні шафи, ларі (прилавки) морозильні (низькотемпературні), побутові холодильники, вітрини-прилавки, столи з охолоджувальними шафами, холодильні агрегати);
мийне (спеціалізовані й універсальні мийні машини, ванни мийні, столи з мийними ваннами);
ваговимірювальне та підйомно-транспортне устаткування (ваги механічні й електронні (торговельні, порційні та товарні), візки вантажні (платформи) та спеціальні, штабелери, стелажі пересувні, гирі);
4) реєстратори розрахункових операцій (електронні контрольно-касові апарати, комп'ютерно-касові системи, електронні контрольно-касові реєстратори, автомати з продажу товарів).
4.2. До майна продовольчого забезпечення належать:
столово-кухонний посуд та інвентар;
немеханічне обладнання їдалень і продовольчих складів, хлібопекарень (лінії самообслуговування, окремі елементи лінії для роздавання готових страв (нейтральний елемент, прилавок для касира), візки для підвезення готової їжі і збирання посуду, столи виробничі, стелажі для посуду);
спеціальні намети і брезенти, що використовуються у продовольчому забезпеченні, а також скатертини, клейонки, серветки;
запасні частини, матеріали, пристрої, інструменти і приладдя для експлуатації і ремонту техніки продовольчого забезпечення;
комплекти інвентарю, інструменту, лабораторних приладів, посуду й реактивів для продовольчих складів і хлібопекарень;
тара всіх видів, стелажі, піддони і контейнери;
книги і бланки обліку та звітності, плакати та інша документація з продовольчого забезпечення.
Забезпечення органу і підрозділу столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем, мийними засобами та польовими технічними засобами продовольчого забезпечення здійснюється згідно з Нормами забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем, мийними засобами та польовими технічними засобами продовольчого забезпечення Державної служби України з надзвичайних ситуацій, наведеними в додатку 1 до цього Положення.
( пункт 4.2 доповнено абзацом дев'ятим згідно з наказом  Міністерства внутрішніх справ України від 04.07.2023 р. № 542, враховуючи зміни, внесені наказом Міністерства  внутрішніх справ України від 25.07.2023 р. № 607 )
4.3. Забезпечення технікою та майном, їх розподіл за категоріями, порядок експлуатації і ремонту, строки експлуатації визначаються відповідно до чинного законодавства. Строки експлуатації на польові технічні засоби не встановлюються, вони використовуються до повного їх зносу з урахуванням ремонтного циклу.
4.4. Технічне обслуговування і поточний ремонт техніки продовольчого забезпечення проводяться особовим складом, що безпосередньо експлуатує техніку, або силами і засобами відділень технічного обслуговування ремонтних частин підрозділів відповідно до чинного законодавства.
Міжремонтні ресурси роботи польових технічних засобів продовольчого забезпечення, які знаходяться в органах і підрозділах цивільного захисту, наведені в додатку 2 до цього Положення.
( пункт 4.4 доповнено новим абзацом другим згідно з наказом  Міністерства внутрішніх справ України від 04.07.2023 р. № 542, враховуючи зміни, внесені наказом Міністерства  внутрішніх справ України від 25.07.2023 р. № 607, у зв'язку із цим абзац другий вважати абзацом третім )
За технічний стан, готовність техніки продовольчого забезпечення до використання, організацію її технічного обслуговування і ремонту відповідають керівник органу і підрозділу цивільного захисту, начальник відділу (управління) матеріально-технічного забезпечення, посадова особа, яка виконує обов'язки з організації продовольчого забезпечення.
4.5. Забезпечення органу і підрозділу цивільного захисту технікою та майном здійснюється на підставі штатів, табелів до них і норм забезпечення.
4.6. Забезпечення паровими, електричними, газовими котлами для приготування їжі незалежно від їх ємності здійснюється за напрямом продовольчого забезпечення. Монтаж, обслуговування, поточний та капітальний ремонти покладаються на відділ будівництва та експлуатації нерухомого майна, а заміна технологічного та немеханічного обладнання в разі його непридатності - на управління (відділ) матеріально-технічного забезпечення.
Монтаж, обслуговування, поточний і капітальний ремонти технологічного та немеханічного обладнання здійснюються штатними фахівцями органу і підрозділу цивільного захисту.
Їдальні органу і підрозділу цивільного захисту, що заново будуються (реконструюються), технологічним устаткуванням забезпечуються підрозділом відповідно до чинного законодавства.
4.7. Кораблі (судна) у ДСНС України забезпечуються камбузним технологічним устаткуванням, столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем береговою базою Спеціального морського загону ДСНС України.
У разі якщо зазначене устаткування є виробом спеціального морського призначення (стаціонарне чи переносне) забезпечення, технічне обслуговування здійснюється електромеханічною службою загону морської охорони.
4.8. Забезпечення органу і підрозділу цивільного захисту технікою та майном здійснюється за звітом - заявкою про наявність і потребу посудо-господарського майна та обладнання продовольчого забезпечення та звітом - заявкою про наявність і потребу матеріальних засобів, техніки та майна поточного продовольчого забезпечення, які подаються до Департаменту один раз на рік.
Вихідними даними для складання заявок забезпечення технікою та майном є:
штати, табелі до них і норми забезпечення;
штатна чисельність;
стан фінансування з цих потреб;
перехідні запаси;
наявність техніки і майна згідно з обліком та їх якісний стан з урахуванням строків експлуатації на початок планового періоду.
4.9. Департаментом здійснюється контроль за забезпеченням органу і підрозділу цивільного захисту технікою та майном. У разі потреби органу і підрозділу цивільного захисту Департаментом здійснюється перерозподіл техніки та майна між органами і підрозділами цивільного захисту.
4.10. Техніка та майно, що мають заводські паспорти (інструкції з експлуатації та використання, дублікати), видаються у користування разом з цими паспортами (інструкціями з експлуатації та використання, дублікатами), про що робиться відмітка у накладній про видачу майна зі складу. У паспорті (інструкції з експлуатації та використання, дублікаті) робляться відмітки про дату введення обладнання в експлуатацію, переміщення між підрозділами, види та обсяг ремонтних робіт з підписом та печаткою виконавця робіт. Здійснення відміток у паспортах (інструкціях з експлуатації та використання, дублікатах) про ремонт, технічне обслуговування обладнання покладається на особу, яка виконує обов'язки з організації продовольчого забезпечення у підрозділі. Паспорти (інструкції з експлуатації та використання, дублікати) зберігаються до завершення експлуатації обладнання, після чого подаються разом з матеріалами про його списання.
4.11. До роботи з технікою продовольчого забезпечення допускаються особи, які пройшли навчання та знають правила техніки безпеки під час її експлуатації.
4.12. Для технічного обслуговування і проведення поточного ремонту технологічного устаткування наказом керівника органу і підрозділу цивільного захисту призначаються штатні електромеханіки торговельного та холодильного устаткування.
4.13. Залучення технічних засобів приготування та транспортування їжі, майна, продовольчого забезпечення, що знаходяться в органах і підрозділах цивільного захисту, здійснюються за погодженням з Департаментом.
4.14. Технічні засоби та майно продовольчого забезпечення експлуатувати і використовувати не за прямим призначенням забороняється.
V. Одержання і відпускання продовольства, тари, техніки та майна
5.1. Продовольство, тару, техніку та майно органи і підрозділи цивільного захисту одержують від:
інших органу і підрозділу цивільного захисту;
підсобних господарств органу і підрозділу цивільного захисту.
5.2. Відпуск продовольства, тари, техніки та майна органу і підрозділу цивільного захисту здійснюється:
представником Департаменту з постачальником у разі централізованого постачання;
через представника органу і підрозділу цивільного захисту в разі одержання на місці від постачальників;
шляхом відвантаження залізничним (водним, повітряним, автомобільним) транспортом за місцезнаходженням органу і підрозділу цивільного захисту.
5.3. Документами, які дають право на відпускання продовольства, техніки та майна, є наказ ДСНС України, наряди на передачу матеріальних цінностей, виписані Департаментом, накладна органу і підрозділу цивільного захисту підрозділу, який здійснює відвантаження.
5.4. Документом, який дає право на одержання матеріальних цінностей органу і підрозділу цивільного захисту, є довіреність.
5.5. Передача продовольства, матеріальних цінностей продовольчого забезпечення з одного підрозділу до іншого проводиться за накладною на підставі довіреності підпорядкованого підрозділу отримувача.