• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Вимог до курячих яєць

Міністерство аграрної політики та продовольства | Наказ, Вимоги від 07.03.2023 № 360
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства
  • Тип: Наказ, Вимоги
  • Дата: 07.03.2023
  • Номер: 360
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства
  • Тип: Наказ, Вимоги
  • Дата: 07.03.2023
  • Номер: 360
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
07.03.2023 м. Київ № 360
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
23 березня 2023 р. за № 494/39550
Про затвердження Вимог до курячих яєць
Відповідно до абзацу сьомого частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", статей 8-10 та 12 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1057 "Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади та Служба безпеки України здійснюють функції технічного регулювання", пунктів 1242 - 1255 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до курячих яєць, що додаються.
2. Установити, що:
1) курячі яйця, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають усім чи окремим положенням Вимог до курячих яєць, затверджених цим наказом, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати "вжити до");
2) надання на ринку промислових яєць, введених в обіг до введення в дію цього наказу, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності зазначених яєць усім чи окремим положенням Вимог до курячих яєць, затверджених цим наказом.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування і вводиться в дію 01 січня 2028 року.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків.
 

Міністр аграрної політики
та продовольства України

Микола СОЛЬСЬКИЙ

ПОГОДЖЕНО:

 

Т. в. о. Голови Державної
служби України з питань
безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Ольга ШЕВЧЕНКО

Перший віце-прем'єр-міністр України -
Міністр економіки України

Юлія СВИРИДЕНКО

Перший заступник Міністра
цифрової трансформації України

Олексій ВИСКУБ

Міністр охорони
здоров'я України

Віктор ЛЯШКО
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
07 березня 2023 року № 360
Вимоги до курячих яєць
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги поширюються на відносини між операторами ринку у сфері визначення показників та/або властивостей чи характеристик курячих яєць (далі - яйця), що вводяться в обіг, а також пов'язаних з ними процесів та методів виробництва, зокрема тих, що стосуються штампування, пакування, маркування, ведення записів.
2. У цих Вимогах терміни вживають у таких значеннях:
1) зграя курей-несучок - кури з однаковим ветеринарно-санітарним статусом, яких утримують в одному приміщенні або в одному відгородженому місці та складають одну епідеміологічну одиницю; це визначення також включає курей-несучок, яких утримують в одному приміщенні зі спільним повітряним простором;
2) інкубовані яйця - яйця з моменту їх закладки в інкубатор;
3) код виробника - позначення, що є легко помітним (видимим), чітко розбірливим, висотою не менше 2 мм та яке містить відомості, визначені цими Вимогами;
4) кури-несучки - кури виду Gallus Gallus, які за своїм розвитком досягли стадії кладки яєць і утримуються для виробництва яєць, не призначених для виведення курчат;
5) локальний ринок - суб'єкт господарювання, що створює належні умови для реалізації сільськогосподарської продукції, в тому числі харчових продуктів, на спеціально оснащених та відведених для цього місцях, та знаходиться в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці (Автономна Республіка Крим, область, міста Київ та Севастополь) з потужністю з виробництва яєць;
6) нехарчові потужності - потужності з виробництва продуктів, що містять яйця, не призначені для споживання людиною;
7) оператор ринку - оператор ринку харчових продуктів, оператор ринку у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження;
8) перепакування - фізичне переміщення яєць в іншу упаковку (контейнер) або перемаркування упаковки (контейнера), що містить яйця;
9) потужність з виробництва яєць - потужність, що на ній утримують курей-несучок;
10) потужність з пакування яєць - потужність, що на ній здійснюють сортування яєць за їх якістю та масою;
11) потужність зі збору яєць - потужність, що на ній проводять діяльність, пов'язану зі збором яєць від оператора ринку, що є виробником яєць (далі - виробник) з метою їх постачання на: потужності з пакування яєць; харчові або нехарчові потужності; ринки, що здійснюють продаж яєць виключно операторам оптової торгівлі, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць;
12) поштучний продаж яєць - пропонування до роздрібного продажу кінцевому споживачеві яєць, не поміщених в упаковку (контейнер);
13) промислові яйця - яйця, не призначені для споживання людиною;
14) реалізація за принципом "від дверей до дверей" - реалізація яєць, що здійснюється виробником в задекларованому/зареєстрованому місці проживання (перебування) або в місці роботи кінцевого споживача;
15) регіон виробництва - адміністративно-територіальна одиниця (Автономна Республіка Крим, область, міста Київ та Севастополь), де розташована потужність з виробництва яєць;
16) реєстраційний номер - номер, що присвоюється потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл відповідно до вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів;
17) розбиті яйця - яйця, що мають пошкоджені шкаралупу та підшкаралупні оболонки, через які видно їхній вміст;
18) тріснуті яйця - яйця з пошкодженою шкаралупою та непошкодженими підшкаралупними оболонками;
19) упаковка (контейнер) - будь-яка обгортка або упаковка, що безпосередньо контактує з поміщеними в неї яйцями класу "A" або класу "B", крім транспортної тари для яєць та контейнерів для промислових яєць;
20) харчові потужності - потужності (крім закладів громадського харчування) з виробництва яєчних продуктів, призначених для споживання людиною;
21) штампування - нанесення на яйця інформації, визначеної цими Вимогами;
22) яєчні продукти - перероблені продукти, отримані в результаті переробки яєць, їх складових, сумішей яєць або в результаті подальшої переробки таких перероблених продуктів;
23) яйця - яйця у шкаралупі, крім розбитих, інкубованих та приготовлених (термічно оброблених) яєць, отримані від курей виду Gallus Gallus, які є придатними для безпосереднього споживання людиною або для виробництва яєчних продуктів.
3. Інші терміни вживаються в значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", "Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною", від 04 лютого 2021 року № 1206-IX "Про ветеринарну медицину", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин". Терміни "корм" та "кормовий інгредієнт" вжито у значеннях, наведених у Законі України "Про безпечність та гігієну кормів", термін "засоби вимірювальної техніки" - у значенні, наведеному у Законі України "Про метрологію та метрологічну діяльність".
4. Яйця сортують за їх якістю та масою відповідно до вимог, встановлених розділом II цих Вимог.
5. Сортування за якістю та масою відповідно до вимог, встановлених розділом II цих Вимог, не вимагається для яєць, що реалізовуються виробником, в управлінні якого перебувають потужності з виробництва яєць, на яких утримується не більше 350 курей-несучок, безпосередньо кінцевим споживачам, за умови, що зазначена реалізація здійснюється:
1) на потужності з виробництва яєць;
2) на локальному ринку або за принципом "від дверей до дверей" в регіоні виробництва.
6. Штампування яєць, маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць, контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць повинно здійснюватися відповідно до вимог, встановлених розділом III цих Вимог.
7. Штампування відповідно до вимог пунктів 1 - 2 глави 1 розділу III цих Вимог не вимагається для яєць, що реалізовуються виробником, в управлінні якого перебувають потужності з виробництва яєць, на яких утримується не більше 350 курей-несучок, безпосередньо кінцевим споживачам, за у мови, що зазначена реалізація здійснюється:
1) на потужності з виробництва яєць або за принципом "від дверей до дверей" в регіоні виробництва;
2) на локальному ринку за умови, що а в місці реалізації яєць надається така інформація: найменування / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) виробника.
8. Пакування та перепакування яєць повинно здійснюватися відповідно до вимог, встановлених розділом IV цих Вимог.
9. Виробники, оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності зі збору яєць, та оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, повинні вести записи відповідно до вимог, встановлених розділом V цих Вимог.
10. Яйця, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, мають відповідати вимогам, встановленим цим розділом та розділами II - IV цих Вимог, або еквівалентним вимогам країни-експортера.
Незалежно від того, чи зазначене вимагається еквівалентними вимогами країни-експортера, на яйця, призначені для ввезення (пересилання) на митну територію України, наносять двозначний літерний код країни походження відповідно до ДСТУ ISO 3166-1:2009 (ISO 3166-1:2006) "Коди назв країн світу".
11. Яйця, які експортуються з України, повинні відповідати цим Вимогам, за винятком випадків, коли: такі вимоги до яєць встановлені країною, до якої експортуються яйця; або такі вимоги до яєць встановлені у двосторонніх угодах України з країною, до якої експортуються яйця.
II. Вимоги щодо сортування яєць за їх якістю та масою
1. Організаційні вимоги щодо сортування яєць за їх якістю та масою
1. Сортування яєць за їх якістю та масою здійснюють виключно на потужностях з пакування яєць.
2. Сортування яєць за їх якістю та масою здійснюють впродовж 10 днів після знесення, а у разі яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі", - впродовж 4 днів після знесення.
2. Сортування яєць за їх якістю
1. Яйця за їх якістю сортують за такими класами: яйця класу "A" (або "свіжі") та яйця класу "B".
2. Яйця класу "A" мають відповідати таким показникам якості:
1) шкаралупа та кутикула: звичайна форма, чиста, непошкоджена;
2) повітряна камера: нерухома, висота не більше ніж 6 мм або, якщо яйця які вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі", - не більше ніж 4 мм;
3) жовток: ледь видимий під час овоскопії, контури не чітко окреслені, малорухливий під час обертання яйця, після чого повертається в центральне положення;
4) білок: чистий, прозорий;
5) зародок: розвиток непомітно;
6) сторонні речовини: не допускаються;
7) сторонній запах вмісту яйця: не допускається.
3. Забороняється мити або очищувати в інший спосіб яйця класу "A" до або після їх сортування, крім випадків, передбачених законодавством.
4. Забороняється обробляти яйця класу "A" для цілей їх збереження або охолоджувати зазначені яйця на потужностях, на яких температура штучно підтримується на рівні нижче 5° C. Не вважаються охолодженими яйця класу "A", що зберігалися за температури нижче 5° C під час транспортування впродовж не більше 24 годин або у приміщеннях роздрібної торгівлі чи у прибудовах до них впродовж не більше 72 годин.
5. До яєць класу "B" відносяться яйця, що не відповідають показникам якості, зазначеним у пункті 2 цієї глави.
Яйця класу "A", що більше не відповідають показникам якості, зазначеним у пункті 2 цієї глави, можуть бути понижені до класу "B".
6. Яйця класу "B" повинні постачатися виключно на харчові та/або нехарчові потужності.
3. Сортування яєць за масою
1. За масою яйця класу "A" сортують за такими категоріями (далі - категорії маси):
1) "XL" ("дуже великі"): яйця, маса яких становить 73 г та більше;
2) "L" ("великі"): яйця, маса яких становить 63 г та більше, проте менше 73 г;
3) "M" ("середні"): яйця, маса яких становить 53 г та більше, проте менше 63 г;
4) "S" ("малі"): яйця, маса яких становить менше 53 г.
2. Сортування яєць класу "A" за масою не є обов'язковим для яєць, що постачаються на харчові та/або нехарчові потужності.
3. Дозволяється поміщати в одну упаковку (контейнер) яйця класу "A", що мають різний розмір, за умови, що зазначені упаковки (контейнери) марковані відповідно до вимог підпункту 4 пункту 1 глави 2 розділу III цих Вимог.
4. Сортування яєць класу "B" за масою не вимагається.
4. Допустимі відхилення щодо показників якості яєць
1. Щодо яєць класу "A" допускаються такі відхилення щодо показників якості:
1) на потужності з пакування яєць перед відправленням (відвантаженням): 5 % яєць, що не відповідають показникам якості;
2) на інших стадіях обігу: 7 % яєць, що не відповідають показникам якості.
2. Для яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі", на стадії пакування або імпорту не допускається жодних відхилень щодо вимог до висоти повітряної камери, встановлених підпунктом 2 пункту 2 глави 2 цього розділу.
3. Якщо партія містить менше, ніж 180 яєць, відсоткові значення, зазначені в пункті 1 цієї глави, подвоюються.
5. Допустимі відхилення щодо маси яєць
1. Крім випадку, визначеного пунктом 3 глави 3 цього розділу, щодо маси яєць класу "класу "A" допускаються відхилення, визначені пунктами 2 - 3 цієї глави.
2. Партія може містити не більше, ніж 10 % яєць, що належать до категорії маси, яка є суміжною по відношенню до зазначеної на упаковці (контейнері) категорії маси, але не більше ніж 5 % яєць, що належать до наступної нижчої категорії маси.
3. Якщо партія містить менше, ніж 180 яєць, відсоткові значення, зазначенні в пункті 2 цієї глави, подвоюються.
III. Вимоги щодо штампування, маркування та іншого надання інформації
1. Вимоги щодо штампування яєць
1. Яйця класу "A" штампують шляхом нанесення коду виробника, що відповідає вимогам, встановленим пунктами 2 - 4 глави 6 цього розділу.
На яйця класу "A" може бути нанесена інша додаткова інформація, визначена оператором ринку (наприклад, торговельна марка, мінімальний термін придатності).
2. Яйця класу "B" штампують шляхом нанесення коду виробника, що відповідає вимогам, встановленим пунктами 2 - 4 глави 6 цього розділу, або одного з таких позначень:
1) позначення у формі кола не менше 12 мм у діаметрі навколо літери "B", яка має розмір не менше 5 мм у висоту;
2) позначення у формі легко помітної кольорової плями, яка має розмір не менше 5 мм у діаметрі.
На яйця класу "B" може бути нанесена інша додаткова інформація, визначена оператором ринку.
3. Штампування яєць відповідно до пунктів 1 - 2 цієї глави здійснюють на потужності з виробництва яєць або на першій потужності з пакування яєць, на яку доставляють яйця.
4. Не вимагається нанесення коду виробника на тріснуті або забруднені яйця.
5. Штампування яєць класу "B" відповідно до пункту 2 цієї глави не є обов'язковим для яєць, що перебувають в обігу виключно на території України.
6. Штампування яєць здійснюють впродовж 10 днів після знесення, а у разі яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі", - впродовж 4 днів після знесення.
7. Яйця класу "A" та "B" дозволяється не штампувати відповідно до вимог пунктів 1 - 2 цієї глави у разі, якщо зазначені яйця постачаються з потужності з виробництва яєць безпосередньо на харчові потужності, на яких вони підлягатимуть виключно переробці.
8. Щодо партій яєць та упаковок (контейнерів) з яйцями відхилення щодо розбірливості нанесених на яйця позначень допускається для 20 % яєць.
2. Вимоги щодо маркування упаковок (контейнерів) для яєць
1. На зовнішню поверхню упаковок (контейнерів) для яєць класу "A" наносять маркування, що є легко помітним (видимим), чітко розбірливим та містить таку інформацію:
1) реєстраційний номер потужності з пакування яєць;
2) словосполучення "Клас A" або літеру "A", окремо чи в комбінації зі словом "свіжі";
3) інформацію про категорію маси яєць, що позначається відповідними літерами або термінами, визначеними пунктом 1 глави 3 розділу II цих Вимог, або їх комбінацією, що можуть доповнюватися зазначенням відповідних масових діапазонів. Інші додаткові зазначення можуть використовуватися у маркуванні за умови, що вони відповідають вимогам законодавства України щодо надання споживачам інформації про харчові продукти та не будуть помилково прийняті за літери або терміни, визначені пунктом 1 глави 3 розділу II цих Вимог;
4) для яєць, зазначених в пункті 3 глави 3 розділу II цих Вимог: мінімальну масу яєць нетто у грамах та словосполучення "Яйця різних розмірів" або еквівалентне зазначення;
5) мінімальний термін придатності яєць. Зазначення мінімального терміну придатності яєць здійснюється під час їх пакування та з дотриманням вимог статті 18 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", а також вимог пункту 1 глави 6 цього розділу;
6) для яєць, помитих відповідно до встановлених законодавством вимог: словосполучення "помиті яйця";
7) особливі умови зберігання відповідно до пункту 7 частини першої статті 6 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", що передбачають надання рекомендації споживачам зберігати яйця охолодженими після їх купівлі;
8) спосіб утримання курей-несучок, що зазначається відповідно до вимог глави 8 цього розділу;
9) для яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі": слово "екстра" або словосполучення "екстра свіжі", що зазначаються у маркуванні до дев'ятого дня після знесення яєць; дату знесення та строк у дев'ять днів.
2. На зовнішню поверхню упаковок (контейнерів) для яєць класу "A" або в середині зазначених упаковок (контейнерів) наносять маркування, яке містить пояснення значення коду виробника.
3. На зовнішню поверхню упаковок (контейнерів) для яєць класу "B" наносять маркування, що є легко помітним, чітко розбірливим та містить таку інформацію:
1) реєстраційний номер потужності з пакування яєць;
2) словосполучення "Клас B" або літеру "B";
3) дату пакування.
4. Етикетка (стікер) з маркуванням може наноситися у спосіб, що передбачає її руйнування під час відкривання упаковки (контейнера) з яйцями.
5. Маркування упаковок (контейнерів) для яєць здійснюють на потужності з пакування яєць.
3. Вимоги щодо маркування транспортної тари для яєць
1. На кожну транспортну тару з яйцями наносять маркування, що містить таку інформацію:
1) найменування / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) виробника;
2) код виробника, що відповідає вимогам, встановленим пунктами 2 - 4 глави 6 цього розділу;
3) кількість яєць та/або їх масу;
4) дату або період знесення яєць;
5) дату відправлення (відвантаження).
2. Маркування, зазначене в пункті 1 цієї глави, здійснюють на потужності з виробництва яєць або на потужності з пакування яєць (виключно у випадку якщо на потужність з пакування яєць постачаються незапаковані яйця, що надходять з її виробничих потужностей, розташованих на одному й тому ж об'єкті).
3. Інформацію, зазначену в пункті 1 цієї глави, наносять на транспортну тару та документують.
Копія документа, що містить інформацію, зазначену в пункті 1 цієї глави, має зберігатися в кожного оператора ринку, якому постачаються яйця.
Оригінал документа, який містить інформацію, зазначену в пункті 1 цієї глави, має зберігатися в оператора ринку, в управлінні якого перебувають потужності з пакування яєць, на яких здійснюють сортування яєць.
4. Якщо партії яєць, що надходять на потужність зі збирання яєць, поділяються для постачання декільком операторам ринку, замість документів, зазначених в пункті 3 цієї глави, можуть використовуватися відповідні етикетки (стікери) з маркуванням для транспортної тари, за умови, що вони містять інформацію, зазначену в пункті 1 цієї глави.
5. Копії та оригінали документів, визначені пунктом 3 цієї глави, а також етикетки (стікери), визначені пунктом 4 цієї глави, мають зберігатися операторами ринку протягом не менше 12 місяців з дати їх створення/отримання.
6. Забороняється змінювати інформацію, зазначену в пункті 1 цієї глави, що нанесена на транспортну тару. Інформація має залишатися на транспортній тарі до моменту вилучення з неї яєць для безпосереднього сортування, штампування, маркування, пакування або подальшої обробки та/або переробки.
4. Вимоги щодо маркування контейнерів для промислових яєць
1. Контейнери для промислових яєць мають містити червону смужку або етикету (стікер).
2. На червону смужку або етикетку (стікер), зазначену в пункті 1 цієї глави, наносять маркування, що містить таку інформацію:
1) найменування / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) оператора ринку, що є отримувачем промислових яєць;
2) найменування / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) оператора ринку, що є відправником промислових яєць;
3) словосполучення "ПРОМИСЛОВІ ЯЙЦЯ" великими літерами заввишки 2 см та словосполучення "непридатні для споживання людиною" літерами заввишки не менше 8 мм.
5. Вимоги щодо надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць
1. У разі поштучного продажу яєць споживачеві має надаватись така інформація:
1) інформація щодо сортування яєць за їх якістю відповідно до вимог глави 2 розділу II цих Вимог;
2) інформація щодо сортування яєць за масою відповідно до вимог глави 3 розділу II цих Вимог;
3) інформація щодо способу утримання курей-несучок відповідно до вимог глави 8 цього розділу;
4) пояснення значення коду виробника;
5) мінімальний термін придатності яєць відповідно до вимог пункту 1 глави 6 цього розділу.
2. Інформація, зазначена в пункті 1 цієї глави, має бути легко помітною (видимою) та чітко розбірливою.
6. Вимоги щодо зазначення мінімального терміну придатності яєць та коду виробника
1. Мінімальний термін придатності яєць не повинен перевищувати 28 днів, що відраховуються від дати знесення яєць або, якщо вказується період знесення, від першого дня зазначеного періоду.
2. У разі яєць, що виробляються на території України, код виробника повинен містити щонайменше таку інформацію, що розділяється дефісом:
1) код способу утримання курей-несучок, що є елементом реєстраційного номера потужності з виробництва (курячих) яєць, визначений підпунктом 7 пункту 1.7 розділу I Порядку ведення реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 40, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 12 березня 2016 року за № 383/28513 (далі - Порядок ведення реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл);
2) двозначний літерний код України (UA);
3) елементи реєстраційного номера потужності з виробництва яєць, визначені підпунктами 3 - 5 пункту 1.7 розділу I Порядку ведення реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл.
Приклад коду виробника: 3-UA-05-06-12, де:
3 - кліткове утримання курей-несучок;
UA - Україна;
05 - Вінницька область;
06 - Жмеринський район;
12 - порядковий номер потужності.
3. У разі яєць, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, код виробника повинен містити щонайменше таку інформацію:
1) код способу утримання курей-несучок, еквівалентний відповідним кодам, визначеним підпунктом 7 пункту 1.7 розділу I Порядку ведення реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл;
2) двозначний літерний код країни, де розташована потужність з виробництва яєць, відповідно до ДСТУ ISO 3166-1:2009 (ISO 3166-1:2006) "Коди назв країн світу";
3) порядковий номер (номер затвердження), що присвоюється потужності з виробництва яєць відповідно до законодавства країни походження.
4. Код виробника, визначений пунктами 2 - 3 цієї глави, може містити інші додаткові відомості для цілей ідентифікації окремих зграй/стад курей-несучок, що утримуються в окремих приміщеннях потужності з виробництва яєць.
7. Вимоги щодо інформації про спосіб годування курей-несучок
1. Якщо у маркуванні, штампуванні або наданні інформації про яйця в інший спосіб зазначається інформація щодо способу годування курей-несучок, зазначена інформація має відповідати вимогам пунктів 2 - 3 цієї глави.
2. Інформація щодо зернових культур як кормового інгредієнта може зазначатись лише у разі, якщо їх частка становить не менше 60 % від маси зазначеного корму, з яких не більше 15 % становлять побічні продукти обробки/переробки зернових культур.
3. Якщо зазначається інформація про конкретну зернову культуру, її частка у складі корму має становити не менше 30 %. Якщо зазначається інформація про декілька конкретних зернових культур, частка кожної з них у складі корму має становити не менше 5 %.
8. Вимоги щодо інформації про спосіб утримання курей-несучок
1. У маркуванні упаковок (контейнерів) для яєць відповідно до підпункту 8 пункту 1 глави 2 цього розділу та/або у разі надання інформації споживачеві відповідно до підпункту 3 пункту 1 глави 5 цього розділу, дозволяється застосовувати такі зазначення способу утримання курей несучок:
1) "органічні яйця";
2) "яйця, отримані від курей, що були на вигульному утриманні";
3) "яйця, отримані від курей, що були на підлоговому утриманні";
4) "яйця, отримані від курей, що утримувались в клітках".
2. Зазначення "органічні яйця" застосовують у разі утримання курей-несучок відповідно до вимог, передбачених Законом України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
3. Зазначення "яйця, отримані від курей, що були на вигульному утриманні" застосовують у разі, якщо утримання курей-несучок відповідає вимогам глави 2 розділу II Вимог до благополуччя курей-несучок під час їх утримання, затверджених наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 08 лютого 2021 року № 224, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 лютого 2021 року за № 208/35830 (ділі - Вимоги до благополуччя курей-несучок під час їх утримання), а також таким вимогам:
1) кури-несучки повинні мати безперервний денний доступ до відкритих вигулів, крім випадків тимчасових обмежень, за умови, якщо зазначені обмеження запроваджуються виробником на обмежений період у ранковий час відповідно до належної виробничої практики.
Якщо відповідно до законодавства з метою захисту здоров'я людини та тварини компетентним органом встановлено обмежувальні заходи щодо доступу курей-несучок до відкритих вигулів, зазначення "яйця, отримані від курей, що були на вигульному утриманні" дозволяється використовувати виключно у разі, якщо такі обмежувальні заходи було запроваджено на безперервний період, тривалість якого не перевищувала 16 тижнів. Відлік зазначеного періоду розпочинають з дня, коли відповідній групі курей-несучок, одночасно поміщених (введених) у відповідне місце (на потужність), було фактично обмежено доступ до відкритих вигулів;
2) відкриті вигули, до яких мають доступ кури-несучки, повинні бути здебільшого вкриті рослинністю та не використовуватись для інших цілей, за винятком садів, лісистої місцевості та пасовищ для худоби. Відкриті вигули можуть використовуватися як пасовища для худоби за умови погодження з територіальним органом компетентного органу;
3) максимальна щільність посадки курей-несучок на відкритих вигулах в будь-який час не повинна перевищувати 2500 курей-несучок на гектар землі або не більше однієї голови на 4 м-2. Якщо на одну голову доступно принаймні 10 м-2 та практикується ротація, а курям-несучкам надається рівномірний доступ до всієї території утримання протягом життєвого циклу зграї курей-несучок, - кожна огороджена ділянка повинна в будь-який час мати принаймні 2,5 м-2 на голову;
4) радіус відкритих вигулів не повинен перевищувати 150 м від найближчого лазу будівлі.
Дозволяється збільшення зазначеної в абзаці першому цього підпункту відстані до 350 м за умови наявності достатньої кількості укриттів для курей-несучок від негоди та хижаків (щонайменше 4 укриття на гектар), які рівномірно розташовують у межах відкритого вигулу.
4. Зазначення "яйця, отримані від курей, що були на підлоговому утриманні" застосовують у разі, якщо утримання курей-несучок відповідає вимогам глави 2 розділу II Вимог до благополуччя курей-несучок під час їх утримання.
5. Зазначення "яйця, отримані від курей, що утримувались в клітках" застосовують у разі, якщо утримання курей-несучок відповідає вимогам глави 3 розділу II Вимог до благополуччя курей-несучок під час їх утримання.
6. Щодо яєць, що походять з потужностей, в яких утримують менш як 350 курей-несучок або в яких вирощують маточне поголів'я курей-несучок, дозволяється використовувати зазначення "яйця, отримані від курей, що були на вигульному утриманні" або "яйця, отримані від курей, що були на підлоговому утриманні" у разі якщо утримання курей-несучок не відповідає вимогам, встановленим підпунктами 8 - 11 пункту 2, пунктом 3, абзацом другим підпункту 1, абзацами другим - третім підпункту 2 пункту 4 глави 2 розділу II Вимог до благополуччя курей-несучок під час їх утримання.
IV. Вимоги щодо пакування яєць
1. Організаційні вимоги щодо пакування яєць
1. Пакування яєць здійснюють виключно на потужностях з пакування яєць.
2. Пакування яєць здійснюють впродовж 10 днів після знесення, а у разі яєць, що вводяться в обіг із зазначенням "екстра" або "екстра свіжі", - впродовж 4 днів після знесення.
2. Вимоги до потужностей з пакування яєць
1. Потужності з пакування яєць забезпечують технічним обладнанням для здійснення відповідних виробничих процесів. Залежно від видів виробничих процесів, які здійснюються на потужностях з пакування яєць, до такого технічного обладнання належить:
1) обладнання, придатне для просвічування яєць, автоматичне або укомплектоване персоналом по всій виробничій лінії, що дає можливість перевіряти якість кожного яйця окремо, або інше відповідне обладнання;
2) засоби вимірювальної техніки для вимірювання висоти повітряної камери яєць;
3) обладнання для сортування яєць за масою;
4) один або декілька засобів вимірювальної техніки для визначення маси яєць, які відповідають вимогам законодавства про метрологію та метрологічну діяльність;
5) обладнання для маркування.
2. Вимоги підпункту 3 пункту 1 цієї глави не застосовуються до потужностей з пакування яєць, з яких яйця постачаються виключно на харчові та/або нехарчові потужності.
3. Вимоги до упаковок (контейнерів) для яєць та перепакування яєць
1. Упаковка (контейнер) для яєць має бути стійкою до механічних пошкоджень, сухою, чистою, у справному стані, виготовленою із матеріалів, що захищають яйця від стороннього неприємного запаху та від ризиків погіршення показників якості яєць.
2. Запаковані яйця класу "A" можуть піддаватись перепакуванню виключно на потужностях з пакування яєць. Кожна упаковка (контейнер) має містити лише яйця, що належать до однієї партії.
V. Вимоги щодо ведення записів операторами ринку
1. Вимоги щодо записів, які повинні вести виробники
1. Виробники ведуть записи щодо способів утримання курей-несучок, зазначених в пункті 1 глави 8 розділу III цих Вимог. Записи щодо кожного способу утримання курей-несучок повинні містити таку інформацію:
1) дату розміщення курей-несучок на потужності, їх вік (станом на дату розміщення) та кількість;
2) дату вибракування та кількість вибракуваних курей-несучок;
3) добовий обсяг виробництва яєць;
4) кількість та/або маса яєць, що їх продають або постачають в інший спосіб впродовж доби (інформація щодо обсягу продажів та поставок яєць підтверджується, серед іншого, рахунками-фактурами та накладними);
5) найменування / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) покупців.
2. У разі використання зазначення про спосіб годування курей-несучок відповідно до глави 7 розділу III цих Вимог записи щодо кожного способу годування курей-несучок повинні містити таку інформацію:
1) кількість та вид корму, що постачається або змішується на місці (на потужності);
2) дату поставки корму.
3. Якщо виробник використовує різні способи утримання курей-несучок на одній і тій самій потужності з виробництва яєць ведення записів, що містять інформацію, визначену пунктами 1 - 2 цієї глави, має здійснюватися в розрізі кожного окремого пташника.
4. Виробники зобов'язані зберігати записи, визначені цією главою, протягом не менше 12 місяців з дати їх створення/отримання.
2. Вимоги щодо записів, які повинні вести оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності зі збору яєць
1. Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності зі збору яєць, ведуть окремо за датою та за способом утримання курей-несучок записи, що повинні містити таку інформацію:
1) кількість зібраних яєць в розрізі кожного окремого виробника із зазначенням найменування / прізвища, власного імені, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) та коду виробника, а також дати або періоду знесення яєць;
2) кількість яєць, що постачаються до потужностей з пакування яєць, в розрізі кожного окремого виробника із зазначенням найменування / прізвища, власного імені, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) та реєстраційного номеру потужності з пакування яєць, а також дати або періоду знесення яєць.
2. Інформація що обсягу поставок яєць, зазначена в підпункті 2 пункту 1 цієї глави, підтверджується, серед іншого, рахунками-фактурами та накладними.
3. Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності зі збору яєць, зобов'язані зберігати записи, визначені цією главою, протягом не менше 12 місяців з дати їх створення/отримання.
3. Вимоги щодо записів, які повинні вести оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць
1. Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, ведуть окремо за датою та за способом утримання курей-несучок записи, що повинні містити таку інформацію:
1) кількість отриманих яєць, не підданих сортуванню, в розрізі кожного окремого виробника із зазначенням найменування / прізвища, власного імені, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) та коду виробника, а також дати або періоду знесення яєць;
2) кількість яєць за їх класом та за категорією маси, що піддані сортуванню після надходження на потужність з пакування яєць;
3) кількість отриманих яєць, підданих сортуванню на інших потужностях з пакування яєць, включаючи інформацію щодо реєстраційних номерів зазначених потужностей з пакування яєць, та мінімальний термін придатності яєць;
4) кількість яєць, не підданих сортуванню, що постачаються на інші потужності з пакування яєць, в розрізі кожного окремого виробника із зазначенням реєстраційних номерів зазначених потужностей з пакування яєць, та дати або періоду знесення;
5) кількість та/або маса яєць, що постачаються, за класом та категорією маси, за датою пакування для яєць класу "B" або за мінімальним терміном придатності для яєць класу "A" та в розрізі кожного окремого покупця із зазначенням його найменування / прізвища, власного імені, по батькові (у разі наявності) та місцезнаходження / задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування).
2. Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, мають щотижня оновлювати інформацію про фізичні запаси яєць.
3. Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, ведуть окремо записи щодо яєць класу "A" стосовно зазначення про спосіб годування курей-несучок відповідно до глави 7 розділу III цих Вимог. Ведення зазначених записів має здійснюватися відповідно до вимог пунктів 1 - 2 цієї глави.
4. Інформація щодо обсягу поставок яєць, зазначена в пункті 1 цієї глави, підтверджується, серед іншого, рахунками-фактурами та накладними.
5. Оператори ринку, в управлінні яких перебувають потужності з пакування яєць, зобов'язані зберігати записи, визначені цією главою, протягом не менше 12 місяців з дати їх створення/отримання.
 

Директор Департаменту
державної політики у сфері
санітарних та фітосанітарних заходів

Андрій ПИВОВАРОВ