• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про впровадження методичних рекомендацій щодо класифікації окремих товарів згідно з вимогами УКТЗЕД

Державна митна служба України  | Рекомендації, Лист від 19.02.2011 № 11/1-10.16/2720-ЕП | Документ не діє
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
19.02.2011 N 11/1-10.16/2720-ЕП
Начальникам регіональних
митниць, начальникам митниць
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 11.1/2-16/7598-ЕП від 16.05.2011 )
Про впровадження методичних рекомендацій щодо класифікації окремих товарів згідно з вимогами УКТЗЕД
( Із змінами, внесеними згідно з Листами Державної митної служби N 11/7-10.16/3072-ЕП від 25.02.2011 N 11/7-10.16/3949-ЕП від 10.03.2011 N 11/7-10.16/4235-ЕП від 14.03.2011 N 11.1/2-16.2/7100-ЕП від 04.05.2011 N 11.1/2-16.2/7101-ЕП від 04.05.2011 )
Враховуючи рішення Колегії Державної митної служби України щодо визначення 2011 року роком правильності класифікації товарів, з метою вдосконалення роботи за цим напрямком, надаються методичні рекомендації щодо класифікації окремих товарів згідно з вимогами УКТЗЕД (додається).
Методичні рекомендації розроблені на виконання статті 312 Митного кодексу України щодо тлумачення термінів та класифікаційних вимог в УКТЗЕД та повинні обов'язково враховуватись при класифікації товарів.
Звертаю увагу на персональну відповідальність керівника митниці за кожний факт виявленої невірної класифікації товарів, зокрема щодо:
- товарів, по яким вже проводився розгляд підрозділами Держмитслужби, та класифікаційна позиція доведена до митних органів;
- товарів, по яким приймалось класифікаційне рішення безпосередньо підпорядкованим Вам митним органом або іншим митним органом та рішення розміщено у базі класифікаційних рішень;
- товарів, які оформляються іншими митними органами за кодом, який застосований декларантом у відповідності до вимог УКТЗЕД.
Також Вам необхідно особисто провести ретельний аналіз товарів на предмет правильності їх класифікації шляхом суцільної перевірки митних оформлень, що здійснювалися у зоні діяльності митниці.
Голова Служби І.Г.Калєтнік
Додаток 1
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо класифікації згідно з вимогам УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) товарів харчового призначення
------------------------------------------------------------------
| N | Назва товару | Методологія класифікації |
|з/п | | |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 1. |Голови або половини голів |Товарні підкатегорії 0206 49 |
| |свійських свиней, з головним |20 00 і 0210 99 49 00 |
| |мозком, щоковиною або язиком |включають, зокрема, голови |
| |або без них, а також їх |або половини голів свійських |
| |частини |свиней, з головним мозком, |
| | |щоковиною або язиком або без |
| | |них, а також їх частини. |
| | |Голова відокремлюється від |
| | |половини туші таким чином: |
| | |- прямим відрубуванням |
| | |паралельно черепу; |
| | |- відрубом паралельно черепу |
| | |до рівня очей і далі похило |
| | |до передньої частини таким |
| | |чином, щоб залишити щоковину |
| | |прикріпленою до половини |
| | |туші. |
| | |Щоковини, свинячі п'ятачки і |
| | |вуха та прилегла до голови |
| | |м'якоть, зокрема м'якоть |
| | |позаду черепа розглядаються |
| | |як частини голови. Проте |
| | |м'ясо без кісток переднього |
| | |краю представлене окремо |
| | |(нижня частина шиї, щоковина |
| | |або щоковина та нижня частина|
| | |шиї разом) буде належати до |
| | |товарної підкатегорії 0203 19|
| | |55 00, 0203 29 55 00, 0210 19|
| | |51 00 або 0210 19 81 00 з |
| | |урахуванням конкретного |
| | |випадку.". |
| | |Таким чином, м'ясо свиней |
| | |представлене окремими |
| | |обваленими (без кісток) |
| | |шматками, а саме: нижня |
| | |частина шиї, щоковина або |
| | |щоковина та нижня частина шиї|
| | |разом, включаються у товарні |
| | |підкатегорії 0203 19 55 00 |
| | |(свіжі або охолоджені), 0203 |
| | |29 55 00 (морожені), 0210 19 |
| | |51 00 (солоні або в розсолі) |
| | |або 0210 19 81 00 (сушені або|
| | |копчені). |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 2. |М'ясні обрізки - фрагменти, |Класифікація згідно з УКТЗЕД |
| |що містять м'язову і жирову |товару "м'ясні обрізки - |
| |тканини в різних |фрагменти, що містять м'язову|
| |співвідношеннях |і жирову тканини в різних |
| | |співвідношеннях" здійснюється|
| | |відповідно до: |
| | |- Правила 1 Основних правил |
| | |інтерпретації класифікації |
| | |товарів; |
| | |- Додаткової примітки 2 D до |
| | |групи 02 УКТЗЕД; |
| | |- Загальних положень до групи|
| | |02, Пояснень до товарних |
| | |позицій 0206, 0209 УКТЗЕД. |
| | |У товарній позиції 0209 |
| | |класифікується "сало", тобто |
| | |жирова тканина, розташована |
| | |під шкіркою та з нею |
| | |зв'язана, незалежно від |
| | |частини туші, з якої вона |
| | |одержана. Сало цієї товарної |
| | |позиції обмежується салом без|
| | |пісних частин. |
| | |Тваринний жир, що міститься в|
| | |тушах чи в самому м'ясі, |
| | |розглядається як складова |
| | |частина м'яса і |
| | |класифікується у товарних |
| | |позиціях 0203 або 0210 |
| | |залежно від конкретного |
| | |випадку (наприклад, свинина з|
| | |прошарками сала та аналогічне|
| | |м'ясо з великими прошарками |
| | |сала і сало з прилеглим шаром|
| | |м'яса). |
| | |У Поясненнях до товарної |
| | |позиції 0206 представлено |
| | |повний перелік продуктів, які|
| | |згідно з УКТЗЕД вважаються |
| | |субпродуктами. |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 3. |М'ясо куряче свіжоморожене |Відповідно до УКТЗЕД м'ясо та|
| |солене |харчові м'ясні субпродукти |
| | |класифікуються у товарній |
| | |групі 02, а саме: м'ясо та |
| | |харчові субпродукти свійської|
| | |птиці, класифікуються в |
| | |товарній позиції 0207 та 0210|
| | |УКТЗЕД, залежно від ступеню |
| | |обробки та стану м'яса, в |
| | |якому воно подане. |
| | |Враховуючи те, що тривале |
| | |зберігання (консервація) |
| | |даних продуктів |
| | |забезпечується завдяки |
| | |глибокій заморозці при |
| | |температурі від -18 град.С, |
| | |соління продукту суттєво не |
| | |впливає на характер м'яса |
| | |мороженого, яке |
| | |класифікується у товарній |
| | |позиції 0207 УКТЗЕД. |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 4. |Кальмари морожені |Кальмари (Teuthida) - це ряд |
| | |головоногих молюсків. Даний |
| | |ряд включає в себе близько 30|
| | |родин (Architeuthidae, |
| | |Cranchiidae, Loliginidae, |
| | |Ommastrephidae, |
| | |Onychoteuthidae, |
| | |Enoploteuthidae та інші), |
| | |кожна з яких включає в себе |
| | |певну кількість родів, а |
| | |кожен рід має свої види. |
| | |Згідно з вимогами УКТЗЕД в |
| | |товарній позиції 0307 |
| | |розглядаються молюски, |
| | |відділені або не відділені |
| | |від черепашок, живі, свіжі, |
| | |охолоджені, морожені, |
| | |сушені, солоні або в |
| | |розсолі; водяні безхребетні, |
| | |крім ракоподібних та |
| | |молюсків, живі, свіжі, |
| | |охолоджені, морожені, |
| | |сушені, солоні або в |
| | |розсолі; борошно, порошок та |
| | |гранули з водяних |
| | |безхребетних, крім |
| | |ракоподібних, придатні для |
| | |харчування. |
| | |У товарних підкатегоріях 0307|
| | |49 31 00 - 0307 49 59 00 |
| | |згідно з УКТЗЕД |
| | |класифікуються заморожені |
| | |кальмари, які є |
| | |представниками родів |
| | |Ommastrephes spp., Loligo |
| | |spp., Nototodarus spp., |
| | |Sepioteuthis spp. |
| | |Представники інших родів |
| | |кальмарів, якщо вони |
| | |заморожені, включаються у |
| | |товарні підкатегорії 0307 99 |
| | |11 00 (тільки види роду Illex|
| | |spp.) та 0307 99 18 00 (всі |
| | |інші види родів кальмарів, що|
| | |не включені в попередні |
| | |товарні підкатегорії). |
| | |Так наприклад, в товарній |
| | |підкатегорії 0307 49 59 00 |
| | |згідно з УКТЗЕД не |
| | |класифікуються наступні |
| | |товари: |
| | |- морожені кальмари та їх |
| | |частини видів Illex |
| | |argentinus, Illex |
| | |illecebrosus, що належать до |
| | |роду "Illex" (товарна |
| | |підкатегорія 0307 99 11 00); |
| | |- морожені кальмари та їх |
| | |частини видів Todarodes |
| | |pasificus та Dosidicus gigas,|
| | |(товарна підкатегорія 0307 |
| | |99 18 00). |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 5. |Калкан (або чорноморський |Калкан (або чорноморський |
| |калкан) |калкан) - морський вид риби |
| | |роду Скофтальмових |
| | |(Scophtalmus) родини |
| | |Калканових (Bothidae). |
| | |Для опису товарів групи 03 |
| | |УКТЗЕД передбачено |
| | |використання |
| | |загальноприйнятих в сучасній |
| | |іхтіологічній термінології |
| | |латинської назви на рівні |
| | |роду і виду риби та її |
| | |сучасної української назви. |
| | |В УКТЗЕД для калкану |
| | |встановлено видову латинську |
| | |назву Psetta maxima. На |
| | |теперішній час в Україні |
| | |можуть використовуватись ще |
| | |такі синоніми видових |
| | |латинських назв цього виду: |
| | |Psetta maeoticus, Scophtalmus|
| | |maeoticus, Pleurunectes |
| | |maeoticus, Rombus maeoticus |
| | |(за інформацією з листа |
| | |Держкомрибгоспу). |
| | |Отже, у разі зазначення |
| | |декларантом в графі 31 ВМД |
| | |калкану латинським синонімом |
| | |(наприклад Scophtalmus |
| | |maeoticus), його класифікація|
| | |здійснюється у товарних |
| | |підкатегоріях 0301 99 90 10, |
| | |0302 29 90 10, 0303 39 70 10 |
| | |з описом "калкан (Psetta |
| | |maxima)". |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 6. |Заморожене філе пангасіуса |Під час визначення кодів |
| |(Pangasius hypophthalmus) та |УКТЗЕД для риб та продукції з|
| |тиляпії (Oreochromis |неї визначальною для цих |
| |niloticus) |цілей є інформація про вид |
| | |риби (українська та латинська|
| | |назва виду) та її належність |
| | |до прісноводних чи морських. |
| | |Інформація про місця |
| | |розведення, вирощування риб |
| | |або місця їх вилову при |
| | |класифікації цих товарів для |
| | |митних цілей не |
| | |використовується. |
| | |Терміни та поняття, які |
| | |використовуються в УКТЗЕД, |
| | |являються умовними і не |
| | |завжди співпадають з |
| | |науковими та |
| | |загальноприйнятими. |
| | |З літературних джерел (Fishes|
| | |of the World, 3rd edition, |
| | |Joseph S. Nelson) відомо, що |
| | |риба виду Pangasius |
| | |hypophthalmus належить до |
| | |родини Pangasidae. Ця родина |
| | |включає тільки прісноводні |
| | |види риб, які є об'єктами |
| | |промислового рибальства та |
| | |рибництва. |
| | |Тиляпія (Oreochromis |
| | |niloticus) - це також |
| | |прісноводний вид риб водойм |
| | |Африки, є об'єктом |
| | |промислового рибальства та |
| | |рибництва (згідно з |
| | |Іхтіологічним російсько- |
| | |українським тлумачним |
| | |словником, Київ, 1999). |
| | |Враховуючи зазначене, |
| | |вважаємо, що філе морожене |
| | |пангасіуса (Pangasius |
| | |hypophthalmus) та тиляпії |
| | |(Oreochromis niloticus) |
| | |класифікується у товарній |
| | |підкатегорії 0304 20 19 90 |
| | |згідно з УКТЗЕД. |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 7. |Риба та ракоподібні сушені, |Риба, ракоподібні, молюски та|
| |солені або приготовлені |інші водяні безхребетні, які |
| |іншим способом |входять до групи 03 |
| | |залишаються в ній, навіть |
| | |якщо вони упаковані в будь- |
| | |які герметичні місткості |
| | |(наприклад копчений лосось у |
| | |банках, тільки сушена, солена|
| | |риба у пластикових пакетах). |
| | |Продукти приготовлені і |
| | |консервовані інакше, ніж |
| | |передбачено товарними |
| | |позиціями цієї групи повинні |
| | |класифікуватись у групі 16. |
| | |На даний час в Україну |
| | |надходить велика кількість |
| | |риби, ракоподібних, молюсків |
| | |та інших водяних безхребетних|
| | |в пластикових вакуумних |
| | |упаковках вагою від 10 грам |
| | |до 1 кілограма і більше. Така|
| | |продукція є готовою до |
| | |вживання без подальшої |
| | |обробки і призначена для |
| | |роздрібної торгівлі. |
| | |На упаковці в графі |
| | |"інформація про склад |
| | |продукту", в більшості |
| | |випадків, вказано про |
| | |наявність тільки самого |
| | |продукту та солі. |
| | |Технологія вироблення такої |
| | |продукції (інформація про |
| | |технологію виробництва наявна|
| | |в Управлінні) для покращення |
| | |споживчих властивостей та |
| | |збільшення терміну зберігання|
| | |в процесі виробництва в |
| | |більшості випадків передбачає|
| | |додання до продукції |
| | |консервантів, ароматизаторів,|
| | |приправ, смакових добавок |
| | |тощо. |
| | |Так, наприклад, у разі коли |
| | |до складу продукту входить |
| | |риба, кальмари, палички |
| | |кальмарів, інші морепродукти |
| | |та сіль і глутамінат натрію |
| | |(харчова добавка Е621 - |
| | |виконує функцію підсилювача |
| | |смаку та аромату) продукт |
| | |класифікується у групі 16 |
| | |згідно з УКТЗЕД. |
| | |Для однозначної класифікації |
| | |товару необхідно мати повну |
| | |інформацію про склад товару |
| | |та спосіб приготування. Така |
| | |інформація може бути наявна в|
| | |даних про технологію |
| | |виготовлення, в сертифікатах |
| | |якості, інших офіційних |
| | |документах про склад |
| | |продукції. |
| | |Також слід звертати увагу на |
| | |можливу невідповідність |
| | |інформації наведеної на |
| | |упаковці продукції фактичному|
| | |складу продукції у |
| | |відповідності до технології |
| | |вироблення. |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 8. |Ікра риб |Ікра риб залежно від ступеня |
| | |обробки та способу |
| | |приготування класифікується в|
| | |товарних підкатегоріях |
| | |товарних позицій 0302, 0303, |
| | |0305, 0511 та 1604 за |
| | |УКТЗЕД. |
| | |У товарній групі 03 |
| | |класифікується придатна для |
| | |харчування ікра риб, яка |
| | |міститься в ястиках, |
| | |необроблена (ікринки не |
| | |очищені від органів кріплення|
| | |та ястикової оболонки) і не |
| | |приготовлена іншими |
| | |способами, ніж описано в цій |
| | |товарній групі. Способи |
| | |приготування ікри риб, |
| | |описані в товарній групі 03, |
| | |- охолоджена, морожена, |
| | |солона, в розсолі, копчена, |
| | |сушена. |
| | |Ястики - статеві органи самок|
| | |риб (яєчники), які містять |
| | |яйця-ікринки, зв'язані в |
| | |єдиний орган за допомогою |
| | |тонкої з'єднувальної тканини |
| | |(оболонки), багатої нервами |
| | |та кровоносними судинами. |
| | |Розмір ікринок у різних |
| | |видів риб різний. Найбільші |
| | |ікринки у лососевих риб, |
| | |найменші - у оселедцевих. |
| | |Ваговий склад ястиків такий: |
| | |ікринки - від 77 до 96 % ваги|
| | |ястика, з'єднувальна тканини |
| | |(оболонка) - від 4 до 23 %. |
| | |Коливання у вазі ікринок та |
| | |з'єднувальної тканини |
| | |залежать від зрілості ікри й |
| | |від індивідуальних |
| | |особливостей риби. |
| | |Неочищена від ястикової |
| | |оболонки ікра риб згідно з |
| | |вимогами УКТЗЕД |
| | |класифікується: |
| | |- свіжа або охолоджена - у |
| | |товарній позиції 0302; |
| | |- морожена - у товарній |
| | |позиції 0303; |
| | |- сушена, солона або в |
| | |розсолі, гарячого або |
| | |холодного копчення - у |
| | |товарній позиції 0305. |
| | |Непридатна для використання в|
| | |їжу ікра риб класифікується в|
| | |товарній позиції 0511. До |
| | |такої ікри риб належать: |
| | |1) запліднена ікра для |
| | |риборозведення; визначається |
| | |за наявністю чорних точок, |
| | |які є очами зародків; |
| | |2) солона ікра (наприклад, |
| | |тріски або скумбрії), яку |
| | |використовують як риболовну |
| | |наживку. Таку ікру можна |
| | |відрізнити від ікри риб |
| | |товарної позиції 1604 за |
| | |притаманним різким неприємним|
| | |запахом. |
| | |У товарній позиції 1604 |
| | |класифікується ікра риб, яка |
| | |складається з ікринок, |
| | |очищених від ястикової |
| | |оболонки, органів кріплення, |
| | |згустків крові. |
| | |Неочищена від ястика (так |
| | |звана ястична) ікра |
| | |класифікується в товарній |
| | |позиції 1604, якщо її |
| | |приготовлено способами, |
| | |відмінними від зазначених у |
| | |групі 03 (наприклад, з |
| | |доданням прянощів або з |
| | |тепловою обробкою). |
| | |В УКТЗЕД: |
| | |- термін "охолоджений" |
| | |означає, що температуру |
| | |продукту знижено до 0 град.С |
| | |без заморожування; |
| | |- термін "морожений" означає,|
| | |що продукт охолоджено до |
| | |температури нижче точки його |
| | |замерзання до повного |
| | |проморожування; |
| | |- термін "ікра осетрових", |
| | |який міститься в текстових |
| | |описах товарної позиції 1604,|
| | |товарної підпозиції 1604 30 |
| | |та підкатегорії 1604 30 10 |
| | |00, стосується ікри, яку |
| | |виготовлено з ікринок |
| | |осетрових риб. У тексті |
| | |примітки 1(в) до групи 03 під|
| | |словом "ікра" розуміється |
| | |ікра осетрових риб (чорна |
| | |ікра). Осетрові риби водяться|
| | |в річках кількох регіонів: |
| | |Італії, Аляски, Туреччини, |
| | |Ірану, Росії). Основні види |
| | |осетрових риб - білуга, шип, |
| | |осетер та севрюга. Ікра |
| | |осетрових (чорна ікра) буває |
| | |звичайно у вигляді м'якої |
| | |зернистої маси, що |
| | |складається з ікринок |
| | |розміром від 0,2 до 0,4 мм в |
| | |діаметрі. Колір - від |
| | |сріблясто-сірого до |
| | |зеленувато-чорного. Ця ікра |
| | |має дуже сильний запах і |
| | |злегка солонувата на смак. |
| | |Може бути представлена в |
| | |пресованому вигляді, тобто у |
| | |вигляді гомогенізованої |
| | |пасти, якій іноді надають |
| | |форми невеликих тонких |
| | |циліндрів або яку пакують у |
| | |невеликі ємності; |
| | |- під терміном "ікра інших |
| | |риб", який міститься в тексті|
| | |примітки 1(d) до групи 03 і |
| | |текстових описах товарної |
| | |позиції 1604, товарної |
| | |підпозиції 1604 30 та |
| | |підкатегорії 1604 30 90 00, |
| | |розуміється продукт (ікра |
| | |риб), який виготовляють з |
| | |ікринок багатьох видів риб, |
| | |крім осетрових (наприклад, |
| | |лосося, коропа, щуки, тунця, |
| | |кефалі, тріски). Ікринки |
| | |промивають, очищають від |
| | |органів кріплення, солять, а |
| | |іноді пресують або висушують.|
| | |Також ці ікринки можуть бути |
| | |приправлені та підфарбовані. |
| | |Ікра риб, яка відповідає |
| | |вищезазначеним термінам "ікра|
| | |осетрових" та "ікра інших |
| | |риб", класифікується в |
| | |товарній позиції 1604 |
| | |незалежно від того, упакована|
| | |вона в герметичну ємність чи |
| | |не упакована. |
|----+-----------------------------+-----------------------------|
| 9. |Плоди вишні |Сучасна ботанічна систематика|
| | |об'єднує вишні і черешні |
| | |разом зі сливами, персиками, |
| | |мигдалем та ін. в один |
| | |великий рід Prunus, який |
| | |нараховує більш як 200 видів.|
| | |Згідно з вимогами УКТЗЕД в |
| | |товарній позиції 0809 |
| | |розглядаються абрикоси, вишні|
| | |та черешні, персики |
| | |(включаючи нектарини), сливи |
| | |та терен, свіжі; в товарній |
| | |позиції 0811 розглядаються |
| | |плоди та горіхи, сирі або |
| | |варені у воді чи на парі, |
| | |морожені, з доданням або без |
| | |додання цукру чи інших |
| | |підсолоджуючих речовин. |
| | |У товарні підкатегорії 0809 |
| | |20 05 00 та 0811 90 75 00 |
| | |включаються лише плоди вишні |
| | |кислої, або вишні звичайної |
| | |(Prunus cerasus, або Cerasus |
| | |vulgaris) та всі її різновиди|
| | |(наприклад, вишня морель |
| | |Prunus cerasus var. austera).|
| | |Їстівні плоди всіх інших |
| | |видів вишень, наприклад, |