ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
07.05.2013 N 140 |
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної служби статистики N 311 від 19.09.2019 )
Про затвердження змін до Методики розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва
Відповідно до статей 8, 12, 13, 14 Закону України "Про державну статистику" та з метою забезпечення доступності, гласності та відкритості статистичної інформації, її джерел і методології складання
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити схвалені Комісією з питань удосконалення методології та звітної документації Держстату України Зміни до Методики розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва (далі - Зміни до Методики), затвердженої наказом Держкомстату від 16 лютого 2009 року N 53 (зі змінами), що додаються.
2. Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О.М.) здійснювати організаційне керівництво щодо застосування на практиці Змін до Методики, затверджених цим наказом.
3. Департаменту комунікацій, забезпечення доступу до публічної інформації та міжнародного співробітництва (Вишневська О.А.) забезпечити оприлюднення Змін до Методики, затверджених цим наказом, на офіційному веб-сайті Держстату України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
Голова | О.Г.Осауленко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної служби
статистики України
07.05.2013 N 140
ЗМІНИ
до Методики розрахунку індексу обсягу сільськогосподарського виробництва, затвердженої наказом Держкомстату України від 16.02.2009 N 53 (зі змінами, затвердженими наказом Держкомстату України від 19.07.2010 N 288)
1. По всьому тексту Методики замінити "порівнянні ціни" на "постійні ціни", Держкомстат - на Держстат у відповідних відмінках, окрім абзацу першого в передмові.
2. У розділі 1:
2.1. Абзац п'ятий викласти в такій редакції:
"Валовий збір сільськогосподарських культур - загальний розмір продукції у натуральному виразі, зібраної з основних, повторних і міжрядних посівів."
2.2. Абзац шостий викласти в такій редакції:
"Виробництво молока - фактично надоєне коров'яче, овече, козяче, кобиляче молоко, незалежно від того, чи було воно реалізовано, чи частина його використана на випоювання молодняку сільськогосподарської худоби, крім молока, висмоктаного при підсосному утриманні."
2.3. Абзац восьмий викласти в такій редакції:
"Виробництво вовни - уся фактично настрижена овеча, козина вовна, незалежно від того, була вона реалізована, чи використана на внутрішньогосподарські потреби. До обсягу виробництва не включається вовна, одержана з овчин при їхній промисловій переробці (так звана "кисла вовна")."
2.4. Абзац дванадцятий викласти в такій редакції:
"СКП - Статистична класифікація продукції."
3. У розділі 2 абзац третій викласти в такій редакції:
"Перелік видів сільськогосподарської продукції, на основі якого здійснюється розрахунок індексу сільськогосподарського виробництва, та постійні ціни на них розробляються централізовано та затверджуються наказом Держстату України. Перелік продукції готується на основі КВЕД (коди 01.1-01.5) та відповідних кодів СКП і є єдиним для всіх регіонів країни. За постійні ціни обираються ціни року, прийнятого за основу для порівняння. Зміна постійних цін відбувається, як правило, один раз на п'ять років."
4. У розділі 4 в інформаційній базі назви форм державних статистичних спостережень викласти в такій редакції:
"2) ф. N 24 (річна) "Стан тваринництва за 20 рік";
4) ф. N 50-сг (річна) "Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 20 рік."".
5. У підрозділі 4.1.:
5.1. Абзац другий викласти в такій редакції:
"Технічні культури. Валовий збір технічних культур приймається за даними ф. N 29-сг. Насіння соняшнику - у вазі після доробки, цукрові буряки (фабричні) - у вазі без землі, гички й домішок."
5.2. Абзац сьомий викласти в такій редакції:
"Плодоягідні культури. Валовий збір та посадковий матеріал цієї групи культур визначається за даними ф. N 29-сг. До "Іншого посадкового матеріалу" включаються "вуса суниці."
5.3. Абзац п'ятнадцятий викласти в такій редакції:
"Валовий збір соломи озимої та ярої (без стебел кукурудзи), полови визначається:
- у цілому по сільськогосподарських підприємствах за даними ф. N 50-сг (розділ 5, гр. 2 - гр. 3) з дорахунком до повного кола сільгосппідприємств, використовуючи при цьому коефіцієнт дорахунку, розрахований на основі показників про виробництво зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) за ф. N 29-сг та ф. N 50-сг:
Валовий збір зернових та зернобобових культур
(без кукурудзи) ф. N 29-сг
К = -----------------------------------------------------
дор. Виробництво зернових та зернобобових культур
(без кукурудзи) ф. N 50-сг
Розрахований фізичний обсяг соломи озимої та ярої (без стебел кукурудзи), полови, виробленої сільськогосподарськими підприємствами, розподіляють за категоріями господарств (державні сільськогосподарські підприємства, недержавні сільськогосподарські підприємства, з них фермерські господарства) за допомогою їх часток у загальному виробництві зернових та зернобобових культур (без кукурудзи);"
5.4. Абзац двадцятий викласти в такій редакції:
"Продукція квітникарства та декоративних культур:
- у сільськогосподарських підприємствах обсяги виробництва квітково-декоративних культур (квіткова розсада; квіткові цибулини, бульби; саджанці квіткових і декоративних насаджень; рослини в горщиках, ящиках тощо; квіти зрізані (всього та за видами); насіння квітів) приймаються за даними ф. N 29-сг;
- у господарствах населення обсяг продукції квітникарства та декоративних культур приймають на рівні обсягів, які були реалізовані у звітному році у фактичних цінах, з їх уточненням на індекс цін продажу квітів та квіткової розсади на міських ринках за звітний рік до базисного року розрахунку постійних цін (розраховується централізовано та повідомляється територіальним (обласним) органам державної статистики)."
5.5. Абзац двадцять дев'ятий викласти в такій редакції:
"Розглянемо приклад розрахунку зміни вартості незавершеного виробництва:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
| |Усі категорії | У тому числі |
| |господарств |--------------------------------------------------------------------|
| | | сільськогосподарські підприємства |господарства|
| | |-------------------------------------------------------| населення |
| | | усього | з них | |
| | | |----------------------------------------| |
| | | | державні | недержавні | з них | |
| | | | | | фермерські | |
| | | | | |господарства| |
| |--------------+--------------+------------+--------------+------------+------------|
| |тис.га| тис. |тис.га| тис. |тис. | тис. |тис.га| тис. |тис.га|тис. |тис.га|тис. |
| |(3+11)| грн. |(5+7) | грн. | га | грн. | | грн. | |грн. | |грн. |
| | |(4+12) | | (6+8) | | | | | | | | |
|---------------------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
| А | Б | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|Зміна | | х |-121405| х |-165258| х |-9441 | х |-155817| х |53959| х |43853|
|вартості | | | | | | | | | | | | | |
|незавершеного| | | | | | | | | | | | | |
|виробництва | | | | | | | | | | | | | |
|(п. 1 + п. 2)| | | | | | | | | | | | | |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|1. Озимі |1017,47|-233,5|-237574|-276,6|-281427|-11,6|-11803| -265 |-269624| 3,6 |3663 | 43,1 |43853|
|культури | | | | | | | | | | | | | |
|(п. 1.2 - | | | | | | | | | | | | | |
|п. 1.1) | | | | | | | | | | | | | |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|1.1. Площа | |9434,3| х |7655,6| х |226,4| х |7429,2| х |1544,8| х |1778,7| х |
|посіву озимих| | | | | | | | | | | | | |
|культур | | | | | | | | | | | | | |
|восени | | | | | | | | | | | | | |
|попереднього | | | | | | | | | | | | | |
|року під | | | | | | | | | | | | | |
|урожай | | | | | | | | | | | | | |
|звітного року| | | | | | | | | | | | | |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|1.2. Площа | |9200,8| х |7379,0| х |214,8| х |7164,2| х |1548,4| х |1821,8| х |
|посіву озимих| | | | | | | | | | | | | |
|культур | | | | | | | | | | | | | |
|восени | | | | | | | | | | | | | |
|звітного року| | | | | | | | | | | | | |
|під урожай | | | | | | | | | | | | | |
|наступного | | | | | | | | | | | | | |
|року | | | | | | | | | | | | | |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|2. Ярі |502,46 |231,2 |116169 |231,2 |116169 | 4,7 |2362 |226,5 |113807 |100,1 |50296| х | х |
|культури | | | | | | | | | | | | | |
|(п. 2.2 - | | | | | | | | | | | | | |
|п. 2.1) | | | | | | | | | | | | | |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|2.1. Площа | |9557,0| х |9557,0| х |288,5| х |9268,5| х |1981,3| х | х | х |
|парів під ярі| | | | | | | | | | | | | |
|культури і | | | | | | | | | | | | | |
|зябу під | | | | | | | | | | | | | |
|урожай | | | | | | | | | | | | | |
|звітного року| | | | | | | | | | | | | |
|-------------+-------+------+-------+------+-------+-----+------+------+-------+------+-----+------+-----|
|2.2. Площа | |9788,2| х |9788,2| х |293,2| х |9495,0| х |2081,4| х | х | х |
|парів під ярі| | | | | | | | | | | | | |
|культури і | | | | | | | | | | | | | |
|зябу восени | | | | | | | | | | | | | |
|звітного року| | | | | | | | | | | | | |
|під урожай | | | | | | | | | | | | | |
|наступного | | | | | | | | | | | | | |
|року | | | | | | | | | | | | | |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
5.6. Після абзацу двадцять дев'ятого доповнити абзацом такого змісту:
"Інша продукція рослинництва. До іншої продукції рослинництва включають продукцію рослинництва (міцелій грибів, овочева розсада, енергетична верба тощо), що реалізована у звітному році і не визначена діючим переліком видів продукції. Обсяг іншої продукції рослинництва у фактичних цінах включається у вартість валової продукції сільського господарства після його уточнення на індекс цін реалізації за звітний рік до базисного року розрахунку постійних цін. Для цього кожен вид іншої продукції рослинництва у фактичних цінах коригують на індекс цін реалізації для продуктової групи, найближчої до відповідного виду продукції за видовими та якісними показниками. Якщо визначити таку групу неможливо, то коригування проводиться на загальний індекс цін реалізації продукції рослинництва. Загальний обсяг іншої продукції рослинництва визначається шляхом додавання скоригованих обсягів."
6. У підрозділі 4.2. абзац чотирнадцятий викласти в такій редакції:
"Інша продукція тваринництва. До іншої продукції тваринництва включають продукцію тваринництва (вовна-линька, щетина тощо), що реалізована у звітному році й не визначена діючим переліком видів продукції. Обсяг іншої продукції тваринництва у фактичних цінах включається у вартість валової продукції сільського господарства після його уточнення на індекс цін реалізації за звітний рік до базисного року розрахунку постійних цін. Для цього кожен вид іншої продукції тваринництва у фактичних цінах коригують на індекс цін реалізації для продуктової групи, найближчої до відповідного виду продукції за видовими та якісними показниками. Якщо визначити таку групу неможливо, то коригування проводиться на загальний індекс цін реалізації продукції тваринництва. Загальний обсяг іншої продукції тваринництва визначається шляхом додавання скоригованих обсягів."
7. У розділі 5 в інформаційній базі назву форми державного статистичного спостереження викласти в такій редакції:
Директор департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища | О.М.Прокопенко |