• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоровя України від 23 липня 2002 року N 280

Міністерство охорони здоровя України  | Наказ від 08.11.2023 № 1925 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ
  • Дата: 08.11.2023
  • Номер: 1925
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ
  • Дата: 08.11.2023
  • Номер: 1925
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
08.11.2023 N 1925
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
22 листопада 2023 р.
за N 2012/41068
Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року N 280
Відповідно до абзацу двадцять шостого підпункту 20 частини першої статті 8 Закону України "Про систему громадського здоров'я", пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року N 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року N 90), та з метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення України і попередження інфекційних хвороб, недопущення осіб, хворих на інфекційні хвороби, які є носіями збудників інфекційних хвороб або яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб,
НАКАЗУЮ:
1) доповнити після абзацу третього новими абзацами четвертим-п'ятим такого змісту:
"Перелік виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, хворі на інфекційні хвороби, які є носіями збудників інфекційних хвороб, за умови, що такі особи становлять загрозу для здоров'я інших осіб, що додається;
Перелік виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб, що додається;".
У зв'язку з цим абзац четвертий-шостий вважати відповідно абзацами шостим-восьмим;
2) абзац шостий викласти у такій редакції:
"Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, хворі на інфекційні хвороби, які є носіями збудників інфекційних хвороб, за умови, що такі особи становлять загрозу для здоров'я інших осіб, що додається;".
2. Внести зміну до пункту 2 форми первинної облікової документації N 1-ОМК "Особиста медична книжка", затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я від 21 лютого 2013 року N 150, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2013 року за N 662/23194, виклавши його у такій редакції:
"2. Протипоказання для виконання обов'язків відсутні, обов'язкові профілактичні щеплення проведені __________________________________ (назва професії) __________________________________ (характер виконуваних робіт)".
3. Внести зміну до пункту 2 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації N 1 ОМК "Особиста медична книжка", затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 лютого 2013 року N 150, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2013 року за N 662/23194, виклавши його в новій редакції:
"2. Форма N 1-ОМК видається особі у разі відсутності протипоказань для зайняття відповідним видом діяльності та наявності обов'язкових профілактичних щеплень.".
4. Затвердити Зміни до Правил проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року N 280, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2002 року за N 639/6927 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 21 лютого 2013 року N 150), що додаються.
5. Внести зміни до Переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року N 280, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2002 року за N 640/6928, виклавши його в новій редакції, що додається.
6. Внести зміни до Переліку протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, хворі на інфекційні хвороби, які є носіями збудників інфекційних хвороб, за умови, що такі особи становлять загрозу для здоров'я інших осіб, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року N 280, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2002 року за N 641/6929, виклавши його в новій редакції, що додається.
7. Департаменту медичних послуг (Тетяні Орабіні) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров'я України після здійснення державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.
8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
9. Цей наказ набирає чинності з 01 жовтня 2024 року.
МіністрВіктор ЛЯШКО
ПОГОДЖЕНО:
Уповноважений Верховної Ради України з прав людиниДмитро ЛУБІНЕЦЬ
Перший заступник Міністра цифрової трансформації УкраїниОлексій ВИСКУБ
Т. в. о. Міністра внутрішніх справ УкраїниОлексій СЕРГЄЄВ
Міністр оборони УкраїниРустем УМЄРОВ
Міністр освіти і науки УкраїниОксен ЛІСОВИЙ
Міністр аграрної політики та продовольства УкраїниМикола СОЛЬСЬКИЙ
Міністр соціальної політики УкраїниОксана ЖОЛНОВИЧ
Перший заступник Голови Служби безпеки УкраїниСергій АНДРУЩЕНКО
Голова Державної регуляторної служби УкраїниОлексій КУЧЕР
Голова Державної прикордонної служби УкраїниСергій ДЕЙНЕКО
Тимчасово виконуючий обов'язки
Голови Державної служби України
з надзвичайних ситуацій
Володимир ДЕМЧУК
Т. в. о. Голови Державної служби
України з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів
Ольга ШЕВЧЕНКО
Голова СПО об'єднань профспілокГригорій ОСОВИЙ
Керівник Секретаріату Спільного представницького
органу сторони роботодавців
на національному рівні
Р. ІЛЛІЧОВ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров'я України
08 листопада 2023 року N 1925
Перелік
виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, хворі на інфекційні хвороби, які є носіями збудників інфекційних хвороб, за умови, що такі особи становлять загрозу для здоров'я інших осіб
1. Харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп):
1) працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, холодильники, експедиції, виробничі лабораторії;
2) технологи, начальники цехів;
3) працівники лабораторій та заквасного відділення;
4) працівники складів, холодильників;
5) персонал, який миє обладнання, готує мийні засоби та дезінфекційні розчини;
6) медичний персонал;
7) прибиральники приміщень;
8) слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях;
9) вантажники;
10) водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту);
11) працівники пунктів заготівлі молока;
12) працівники кремово-кондитерських виробництв, цехів;
13) працівники цехів виробництва дитячого харчування;
14) працівники цехів виробництва морозива, десертів;
15) працівники цехів фасування продукції молокопереробної, м'ясопереробної та рибопереробної промисловості, іншої готової до споживання продукції;
16) працівники цехів виробництва кулінарної продукції;
17 працівники інших виробничих цехів виробництва харчових продуктів.
2. Підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків:
1) адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується);
2) продавці;
3) працівники складів, холодильників, експедитори;
4) персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень;
5) слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання.
3. Ринки:
1) адміністрація та персонал продовольчих ринків (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується);
2) продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту;
3) продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва;
4) працівники продовольчих складів, холодильників;
5) слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання.
4. Підприємства громадського харчування:
1) адміністрація;
2) завідувачі виробництва;
3) технологи;
4) кухарі та кухонні працівники;
5) кондитери;
6) офіціанти;
7) робітники кейтерингів та цехів бортового харчування на авіатранспорті;
8) працівники відділів бортового харчування авіакомпаній;
9) водії автоліфтів;
10) шипчандлери;
11) працівники вагонів-ресторанів, камбузів;
12) працівники складів, холодильників;
13) персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень;
14) слюсарі, електромонтери та працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях;
15) працівники, що мають доступ до миття обладнання, посуду, інвентарю (бригади з обслуговування підприємств для проведення прибирання, миття та дезінфекційних робіт) і працівники, що тимчасово залучаються до роботи на харчових об'єктах.
5. Заклади освіти, крім закладів вищої освіти:
1) керівники, їхні заступники;
2) педагогічні працівники;
3) медичний персонал;
4) працівники харчоблоків;
5) спеціалісти, що беруть участь у освітньому процесі;
6) технічний персонал;
7) учні перед проходженням виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду.
6. Здобувачі закладів вищої та фахової передвищої освіти перед початком та в період проходження виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду.
7. Притулки для дітей:
1) адміністрація;
2) викладачі, учителі, вихователі;
3) медичний персонал;
4) працівники харчоблоків;
5) інший педагогічний і технічний персонал.
8. Оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням:
1) адміністративно-господарський персонал;
2) педагогічний персонал;
3) медичний персонал;
4) працівники харчоблоків;
5) обслуговуючий персонал.
9. Лікувально-профілактичні заклади / санітарно-профілактичні заклади / установи та заклади системи соціального захисту населення:
1) адміністрація;
2) вихователі, помічники вихователів;
3) медичні працівники (лікарі, середній, молодший медичний персонал, професіонали з вищою немедичною освітою медико-лабораторної справи та професіонали з немедичною освітою медико-профілактичної справи);
4) працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів;
5) працівники дитячих молочних кухонь;
6) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень;
7) працівники, які безпосередньо проводять соціальну роботу, у тому числі надають соціальні та спеціалізовані послуги, і внаслідок виконання своїх обов'язків мають безпосередній контакт з населенням.
10. Пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених:
1) адміністрація;
2) медичні працівники (лікарі, середній, молодший медичний персонал, професіонали з вищою немедичною освітою медико-лабораторної справи у сфері охорони здоров'я та професіонали з немедичною освітою медико-профілактичної справи у сфері охорони здоров'я);
3) працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів;
4) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
11. Пральні, приймальні пункти білизни, хімчистки:
1) приймальники;
2) пральники, прасувальники.
12. Перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу:
1) працівники адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів;
2) перукарі;
3) манікюрники;
4) педикюрники;
5) косметики;
6) масажисти;
7) візажисти;
8) працівники, що виконують татуаж і пірсинг;
9) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
13. Лазні, сауни:
1) адміністрація;
2) робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти;
3) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
14. Готелі:
1) адміністрація, що бере участь у процесі обслуговування;
2) чергові;
3) покоївки;
4) кастеляни;
5) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
15. Гуртожитки:
1) адміністрація;
2) вихователі;
3) кастеляни;
4) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
16. Спортивно-оздоровчі комплекси:
1) адміністрація;
2) тренери;
3) інструктори;
4) медичний персонал;
5) працівники басейнів та лікувальних ванн;
6) інженери;
7) техніки;
8) прибиральники;
9) обслуговуючий персонал.
17. Заклади культури (театри, цирки, клуби, будинки культури тощо):
1) гримери;
2) костюмери;
3) працівники, що безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів.
18. Розважальні заклади:
1) обслуговувальний персонал;
2) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
19. Підприємства фармацевтичної промисловості:
1) працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, виробничі лабораторії;
2) фасувальники
3) гранулювальники;
4) оператори;
5) приймальники;
6) апаратники;
7) фармацевти;
8) інженери;
9) техніки;
10) таблетувальники;
11) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
20. Працівники, зайняті виробництвом, фасуванням та реалізацією лікарських засобів аптек та їхніх структурних підрозділів.
21. Працівники, безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод, у тому числі на суднах, у залізничних вагонах, на літаках підприємств та об'єктів водопостачання і каналізації підприємств та об'єктів водопостачання і каналізації.
22. Метрополітен:
1) контролери;
2) прибиральники рухомого складу та приміщень метрополітену.
23. Транспортно-дорожній комплекс:
1) автомобільні, залізничні, морські та річкові вокзали, аеропорти, аеродроми, морські та річкові порти, кемпінги, мотелі:
працівники місць відпочинку локомотивних бригад, водіїв автобусів, членів екіпажів повітряних, морських та річкових суден;
прибиральники приміщень вокзалів, портів та автостанцій;
працівники кімнат відпочинку пасажирів на вокзалах, у портах та на автостанціях;
працівники кімнат матері і дитини вокзалів, портів та автостанцій;
мийники літальних апаратів;
працівники з приймання та видачі вантажу;
2) рухомий склад авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового транспорту:
начальники пасажирських поїздів, провідники, інші працівники поїзних бригад;
бортпровідники всіх видів транспорту;
працівники пунктів, які безпосередньо пов'язані з підготовкою пасажирських составів до рейсу;
працівники рефрижераторних поїздів та секцій;
касири, контролери всіх видів пасажирського транспорту;
працівники, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту - авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового), у тому числі вантажники.
24. Рибне господарство:
1) члени екіпажів суден;
2) рибалки на внутрішніх та закритих водоймах;
3) рибалки, які займаються прибережним ловом;
4) працівники рибоприймальних пунктів.
25. Вирощування, розведення, реалізація тварин та продукції тваринництва:
1) тваринники;
2) працівники тваринницьких ферм;
3) працівники цехів виготовлення кормів;
4) оператори машинного доїння;
5) оператори штучного запліднення тварин;
6) доярки (дояри).
26. Приватні послуги вдома:
1) репетитори;
2) гувернери;
3) доглядачі;
4) прибиральники;
5) кухарі;
6) манікюрники;
7) педикюрники;
8) масажисти.
27. Державні спеціалізовані установи судово-експертної діяльності:
1) судово-медичні експерти і професіонали з вищою немедичною освітою;
2) технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень.
Директор Департаменту медичних послугТетяна ОРАБІНА