МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
06.09.2023 № 1632
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 жовтня 2023 р.
за № 1893/40949
Про затвердження Порядку складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, Правил розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, Вимог до заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, порядок його подання та розгляду та форми заяви про реєстрацію традиційної гарантованої особливості
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1897 від 02.11.2023 )
Відповідно до частини третьої статті 24, частини першої статті 25, частин першої, восьмої статті 27 Закону України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості;
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
Міністр | М. Сольський |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
06 вересня 2023 року № 1632
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 жовтня 2023 р.
за № 1893/40949
ПОРЯДОК
складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості
І. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає механізм та процедуру складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (далі - заявка).
2. У цьому Порядку терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів" (далі - Закон), "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронні довірчі послуги".
II. Загальні вимоги до заявки та її заповнення
1. Заявка складається українською мовою за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, та має містити:
заяву про реєстрацію традиційної гарантованої особливості (далі - заява);
специфікацію товару, щодо якого заявляється традиційна гарантована особливість (далі - специфікація товару), передбачену статтею 26 Закону, з додатками до неї, у двох примірниках.
2. Форми заяви та специфікації товару розміщуються на офіційному вебсайті Мінагрополітики.
3. Заява стосується лише одного найменування, яке заявляється на реєстрацію.
4. Кожен документ заявки починається з окремого аркушу. Друга та наступні сторінки нумеруються послідовно арабськими цифрами наскрізною нумерацією.
5. Документи заявки подаються у формі, придатній для їх копіювання.
6. У документах заявки не допускаються будь-які виправлення.
7. Заява та специфікація товару оформлюються друкарським способом на папері формату А4 шрифтом Times New Roman чорного кольору розміру 12 друкарських пунктів, інтервал шрифту звичайний, міжрядковий інтервал одинарний. Додатки до специфікації оформлюються у спосіб, що дозволяє сприймати їх зміст.
8. Заява та специфікація товару підписуються заявником або його представником (якщо заявка подається представником).
У разі якщо заявка подається представником, до неї додається довіреність, видана заявником на ім’я представника та оформлена з дотриманням вимог законодавства, а також засвідчений у встановленому законодавством порядку її переклад на українську мову, якщо вона складена іншою мовою. Довіреність, посвідчена або видана уповноваженим органом іноземної держави, визнається дійсною в Україні в разі її легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.
III. Специфікація товару
1. Специфікація товару складається з дотриманням вимог цього розділу за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. У клітинках " " у формі специфікації товару проставляється всередині позначка "x", якщо відповідна їм інформація є доречною.
2. У рядку "Найменування, що заявляється на реєстрацію як традиційна гарантована особливість" зазначається найменування за формою та мовою, що використовується під час її застосування, або мовою, що історично використовувалася для маркування сільськогосподарського товару або харчового продукту на відповідній географічній території, із наведенням транслітерації найменування латиницею.
3. У рядку "Сільськогосподарський товар або харчовий продукт, щодо якого заявлено традиційну гарантовану особливість" зазначається тип сільськогосподарського товару або харчового продукту (вид товару та/або конкретний товар (товари), для якого використовується традиційна гарантована особливість, та категорія сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів, до якої належить товар.
Тип сільськогосподарського товару або харчового продукту зазначається відповідно до статті 2 Закону. При цьому вказуються лише сільськогосподарські товари або харчові продукти, що фактично виробляються із застосуванням заявленого на реєстрацію як традиційна гарантована особливість найменування.
Категорія сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів, до якої належить товар, зазначається відповідно до додатка 3 до цього Порядку.
4. У рядку "Підстава для реєстрації" зазначається одна або декілька підстав для реєстрації згідно з частиною першою статті 20 Закону.
Підстава для реєстрації "найменування, що його традиційно використовують для позначення певного традиційного продукту" зазначається, якщо заявлене найменування не має прямого зв’язку із способом виробництва, переробки, складом, сировиною чи інгредієнтами відповідного сільськогосподарського товару або харчового продукту, однак, використовується для нього не менше 30 років поспіль.
Підстава для реєстрації "найменування вказує на традиційний чи специфічний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту" зазначається у всіх інших випадках, коли заявлене найменування викликає у споживача асоціації із традиційним або специфічним характером певного сільськогосподарського товару або харчового продукту.
Підстава для реєстрації "найменування описує конкретний сільськогосподарський товар або харчовий продукт, який є результатом способу виробництва чи переробки або має склад, що відповідає традиційній практиці виробництва такого продукту" зазначається, якщо у заявленому найменуванні наявна вказівка на спосіб виробництва чи переробки або склад такого сільськогосподарського товару або харчового продукту, що використовуються традиційно.
Підстава для реєстрації "найменування описує сільськогосподарський товар або харчовий продукт, вироблений із сировини чи інгредієнтів, що використовуються традиційно" зазначається, якщо у складі найменування наявна вказівка на сировину чи інгредієнти, що використовуються традиційно для виготовлення відповідного сільськогосподарського товару або харчового продукту.
( Абзац п'ятий пункту 4 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1897 від 02.11.2023 )
5. У рядку "Опис сільськогосподарського товару або харчового продукту, у тому числі його основних фізичних, хімічних, мікробіологічних або органолептичних характеристик, що вказують на специфічний характер відповідного традиційного продукту" наводяться відомості, що дають змогу охарактеризувати сільськогосподарський товар або харчовий продукт і визначити його особливі характеристики, які відрізняють його від аналогічних сільськогосподарських товарів або харчових продуктів тієї ж категорії, товарної групи, позиції або підпозиції. Наводяться відомості щодо властивостей, певних якостей, або інших характеристик сільськогосподарського товару або харчового продукту, у тому числі, за необхідності, відомості про сировину, а також основні характеристики, які відрізняють цей сільськогосподарський товар або харчовий продукт від аналогічних.
До характеристик, зокрема, належать:
фізичні (форма, маса, консистенція, вологість, щільність, колір, стан (свіжий, заморожений, консервований, подрібнений, рублений) тощо);
хімічні (склад основних компонентів, кислотність, вміст цукру, спирту, води тощо);
біологічні (сорт, вид, рід);
мікробіологічні (вміст бактерій, грибів, дріжджів);
органолептичні (зовнішній вигляд, колір, текстура, смак, аромат).
Опис сільськогосподарського товару або харчового продукту здійснюється з використанням визначень і стандартів, які застосовуються для відповідного виду сільськогосподарського товару або харчового продукту.
Опис має зосереджуватися на специфічній характеристиці сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого заявляється на реєстрацію традиційна гарантована особливість, з використанням одиниць виміру та загальноприйнятих або технічних понять порівняно з аналогічними сільськогосподарськими товарами або харчовими продуктами, виключаючи при цьому технічні характеристики, притаманні всім сільськогосподарським товарам або харчовим продуктам даного виду, а також обов’язкові нормативні вимоги, що застосовуються до всіх сільськогосподарських товарів або харчових продуктів даного виду.
6. У рядку "Опис способу виробництва сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого заявлено традиційну гарантовану особливість, якого виробники повинні дотримуватися, у тому числі виду та характеристик сировини чи інгредієнтів" наводиться опис усіх етапів процесу створення сільськогосподарського товару або харчового продукту в обсязі, достатньому для відтворення будь-яким виробником. Наводяться допустимі варіанти технологій, вимоги до якості кінцевого продукту та особливості пакування.
Для харчових продуктів тваринного походження в описі способу виробництва зазначаються (якщо вони застосовувались) вимоги щодо виду, породи тварин, техніки вирощування (годування, випасання) тощо.
Для харчових продуктів рослинництва зазначаються, за можливості, відомості про вид, сорт, період висадки рослин та збору врожаю, стійкість, продуктивність продукції з одного гектара, особливості транспортування тощо.
Для перероблених харчових продуктів опис повинен містити відомості про сировину, інгредієнти, що використовуються під час виробництва, технологію переробки, процеси виробництва тощо.
Також у специфікації товару наводяться особливі правила нарізання, подрібнення, пакування та маркування сільськогосподарського товару або харчового продукту, із обґрунтуванням будь-яких обмежень.
Суто технічні характеристики, притаманні усім харчовим продуктам аналогічного виду або зумовлені обов’язковими вимогами законодавства, у цьому рядку не зазначаються. Історичні способи виробництва наводяться лише у випадку, якщо вони фактично застосовуються.
7. У рядку "Опис ключових елементів, які визначають традиційний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту" зазначаються:
основні незмінні характеристики сільськогосподарського товару або харчового продукту, з урахуванням викладених у попередніх рядках відомостей;
тривалість використання заявленого найменування для сільськогосподарського товару або харчового продукту із зазначенням року/років початку використання заявленого найменування або року/років, за яких заявлене найменування набуло відомості, а також обґрунтування того, що заявлене найменування використовується у виробництві та/або відповідає специфікаціям товару, що існували протягом не менше 30 років до набрання чинності Законом;
( Абзац третій пункту 7 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1897 від 02.11.2023 )
особливі положення щодо специфічних способів виробництва сільськогосподарського товару або харчового продукту, специфічних характеристик його сировини або інгредієнтів, які безпосередньо впливають на набуття сільськогосподарським товаром або харчовим продуктом його характеристик. Окремо виділяються відмінності зазначених способів виробництва чи сировини порівняно зі звичайною технологією;
відомості щодо репутації сільськогосподарського товару або харчового продукту. Такими відомостями можуть бути публікації в друкованих медіа, нагороди, витяги із професійної літератури, включаючи історичну, кулінарну, дослідження фольклору.
8. У рядку "Обґрунтування наявності підстав для реєстрації" зазначаються посилання на історичні джерела, відомості органів державної влади та органів місцевого самоврядування, професійних об’єднань, об’єднаних територіальних громад тощо, які підтверджують наявність кожної із наведених у рядку 3 специфікації товару відповідно до додатка 2 до цього Порядку підстав для реєстрації традиційної гарантованої особливості.
9. У рядку "Додатки до специфікації товару" перелічуються додані до специфікації товару документи - документальні підтвердження викладених у специфікації товару відомостей про наявність підстав для реєстрації традиційної гарантованої особливості, опис сільськогосподарського товару або харчового продукту та спосіб його виробництва із зазначенням реквізитів кожного документа, що дозволяє його однозначно ідентифікувати, кількості примірників та аркушів.
10. Невід’ємними додатками до специфікації товару є також документи, які підтверджують право заявника на складання специфікації товару (в якості таких документів можуть бути надані, зокрема, установчі документи або документи, що підтверджують право на здійснення відповідного виду діяльності заявника та/або осіб, які входять до складу учасників об’єднання, яке виробляє сільськогосподарський товар або харчовий продукт і є заявником), відомості органів державної влади та органів місцевого самоврядування, професійних об’єднань, об’єднаних територіальних громад, звернення суб’єктів господарювання відповідної галузі харчової промисловості або сільського господарства тощо.
Документи, що підтверджують наведені у специфікації товару відомості, подаються в оригіналі або в засвідчених в установленому законодавством порядку копіях і не підлягають поверненню заявнику.
Заявник може підтвердити відповідність копії документів оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо копії документів засвідчені представником, про право на таке засвідчення має бути окремо зазначено в довіреності.
11. Специфікація товару не повинна містити умов, які дозволяють одному виробнику монополізувати виробництво сільськогосподарського товару або харчового продукту.
IV. Подання заявки та реєстрація документів заявки
1. Заявка подається до Мінагрополітики в одному примірнику за місцезнаходженням Мінагрополітики, зазначеним на його офіційному вебсайті.
Заявка подається у паперовій або електронній формі. Спосіб подання заявки обирає заявник.
2. Заявка подається заявником, який має право на реєстрацію традиційної гарантованої особливості відповідно до статті 23 Закону, або його представником.
3. Заявка, заявником у якій зазначена іноземна особа або особа, що має місце постійного проживання чи постійне місцезнаходження поза межами України, може подаватися заявником самостійно або через компетентний орган держави місця проживання або місцезнаходження заявника, за умови зазначення в заявці адреси для листування на території України.
4. Заявка, у якій зазначено два заявники і більше, може подаватися через їх спільного представника, яким може бути один із заявників, уповноважений усіма іншими заявниками.
5. Одержані Мінагрополітики заявка та документи до неї реєструються та передаються секретарю експертної комісії, який формує з них справу.
У разі встановлення секретарем експертної комісії невідповідності документів заявки вимогам статті 24 Закону та цього Порядку, заявка залишається без руху, про що заявнику протягом п’яти робочих днів з дня одержання заявки повідомляється за допомогою засобів поштового зв’язку або електронних комунікаційних мереж.
6. Подання заявки в електронній формі (далі - електронна заявка) здійснюється відповідно до законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу. Кожен документ електронної заявки засвідчується електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа заявника або його представника.
Електронна заявка з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа заявника або його представника, оформлена та подана відповідно до цього Порядку, є оригіналом заявки та має юридичну силу.
Із зареєстрованих документів електронної заявки формується електронна справа.
Заступник директора департаменту - начальник управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів | Л. Хомічак |
Додаток 1
до Порядку складання та подання
заявки на реєстрацію традиційної
гарантованої особливості
(пункт 1 розділу II)
ЗАЯВКА
на реєстрацію традиційної гарантованої особливості
( Див. текст )
Додаток 2
до Порядку складання та подання
заявки на реєстрацію традиційної
гарантованої особливості
(пункт 1 розділу III)
СПЕЦИФІКАЦІЯ
товару, щодо якого заявляється традиційна гарантована особливість
( Див. текст )
Додаток 3
до Порядку складання та подання
заявки на реєстрацію традиційної
гарантованої особливості
(пункт 3 розділу III)
КАТЕГОРІЇ
сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів
Категорія 1. | Свіже м’ясо і субпродукти. |
Категорія 2. | Харчові продукти з м’яса (готові, солені, копчені тощо). |
Категорія 3. | Сири всіх видів і кисломолочний сир. |
Категорія 4. | Інші продукти тваринного походження (яйця, мед, молочні продукти (крім масла) тощо). |
Категорія 5. | Олії та жири (вершкове масло, маргарин, олія тощо). |
Категорія 6. | Фрукти, овочі і зернові культури, свіжі або перероблені. |
Категорія 7. | Риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні та одержані з них продукти. |
Категорія 8. | Інші продукти, наведені в статті 2 Закону, окремо не зазначені (спеції тощо). |
Категорія 9. | Готові страви. |
Категорія 10. | Пиво. |
Категорія 11. | Шоколад та інші продукти на основі шоколаду. |
Категорія 12. | Хліб, готові продукти із зерна, зернових культур, борошна, зокрема, торти, тістечка, печиво, борошняні кондитерські вироби. |
Категорія 13. | Напої на основі рослинних екстрактів. |
Категорія 14. | Макаронні вироби. |
Категорія 15. | Сіль. |