МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
02.11.2017 № 592 |
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302
Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 313 від 27.05.2022 )
Відповідно до статей 8 - 10 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1057 "Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади здійснюють функції технічного регулювання", підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються.
2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року та вводиться в дію через 3 місяці після припинення або скасування воєнного стану.
( Пункт 3 в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 313 від 27.05.2022 )
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О.В.
Заступник Міністра з питань європейської інтеграції | О. Трофімцева |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
02.11.2017 № 592
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302
ВИМОГИ
до видів цукрів, призначених для споживання людиною
1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 - 12 цих Вимог і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор.
2. Напівбілий цукор - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:
1) поляризація | не менше ніж 99,5°Z | |
2) інвертний цукор | не більше ніж 0,1 % до кількості продукту | |
3) вологість (втрати шляхом висушування) | не більше ніж 0,1 % до кількості продукту. |
3. Білий цукор (цукор) - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:
4. Екстра білий цукор - продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 - 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положеньпункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж:
чотири для типу кольоровості;
шість для вмісту золи;
три для кольоровості в розчині.
5. Цукровий розчин - водний розчин цукрози з такими характеристиками-1:
6. Розчин інвертного цукру - водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками-1:
7. Сироп інвертного цукру - водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог-1.
8. Глюкозно-фруктозний сироп - очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками-2:
9. Сушений сироп глюкози - частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог-3.
__________
-1 Опис "білий" застосовується для:
цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог;
інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого:
масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %;
кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог.
-2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: "глюкозно-фруктозний сироп" або "фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.
-3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5% у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: "сушений глюкозно-фруктозний сироп" або "сушений фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.
10. Декстроза або моногідрат декстрози - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками:
11. Декстроза або ангідридна декстроза - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог.
12. Фруктоза - очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками:
13. Одному балу відповідає:
1) для типу кольоровості - 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості);
2) для вмісту золи - 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA));
3) для кольоровості у розчині - 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)).
Директор Департаменту продовольства | М. Мороз |