• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці

Міністерство охорони здоровя України  | Наказ, Перелік від 06.08.2013 № 695
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ, Перелік
  • Дата: 06.08.2013
  • Номер: 695
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ, Перелік
  • Дата: 06.08.2013
  • Номер: 695
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
06.08.2013 № 695
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2013 р.
за № 1364/23896
Про затвердження Параметрів безпечності м’яса птиці
Відповідно до підпункту 7.1 підпункту 7 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України , затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, на виконання вимог підпункту 89.1.14 підпункту 89.1 пункту 89 розділу VI Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" , затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2013 року № 128,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Параметри безпечності м’яса птиці, що додаються.
2. Управлінню громадського здоров’я (А. Григоренко) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Вважати такими, що не застосовуються на території України, пункти "Медико-биологических требований и санитарных норм качества продовольственного сырья и пищевых продуктов" , затверджених заступником Міністра охорони здоров’я СРСР 1 серпня 1989 року № 5061-89 згідно з переліком, що додається.
4. Цей наказ набирає чинності через три роки з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра О. Качура.
МіністрР. Богатирьова
ПОГОДЖЕНО:
В.о. президента Національної академії
медичних наук України
В.М. Запорожан
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
06.08.2013 № 695
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2013 р.
за № 1364/23896
ПАРАМЕТРИ
безпечності м’яса птиці
Таблиця 1
№ з/пХарчові продуктиПоказникиДопустимі рівні, мг/кг, не більшеПримітка
12345
1М’ясо птиці, в тому числі напівфабрикати, охолоджені, заморожені (всі види птиці для забою, пернатої дичини)Токсичні елементи:
свинець0,1Крім дикої птиці
миш’як0,1
кадмій0,05
ртуть0,03
афлатоксин В10,005
Антибіотики:
левоміцетинНе допускаєтьсяНа рівні чутливості методу (0,0088 од/г)
тетрациклінова групаНе допускається< 0,01 од/г
бацитрацинНе допускається< 0,02 од/г
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА0,002
Пестициди:
гексахлорциклогексан (альфа-, бета-, гамма-ізомери)0,1
ДДТ та його метаболіти0,1
Діоксини і ПХБ
Таблиця 2
№ з/пХарчові продуктиМаксимальні рівні
сума діоксинів (WHO-PCDD/F-TEQ)сума діоксинів і діоксиноподіб-них PCB (WHO-PCDD/F-TEQ)сума PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 та PCB180 (ICES-6)
12345
1М’ясо і м’ясна продукція домашньої птиці1,75 пг/г жиру3,0 пг/г жиру40 нг/г жиру
2Печінка птиці і похідні з неї4,5 пг/г жиру10,0 пг/г жиру40 нг/г жиру
3Жир домашньої птиці1,75 пг/г жиру3,0 пг/г жиру40 нг/г жиру
Таблиця 3
№ з/пХарчові продуктиПоказникиДопустимі рівні, мг/кг, не більшеПримітка
12345
1Субпродукти, напівфабрикати із субпродуктів птиціТоксичні елементи:
свинець0,5
миш’як1,0
кадмій0,3
ртуть0,1
афлатоксин В1, антибіотики та пестицидиЗгідно з пунктом 1 таблиці 1
Таблиця 4
№ з/пХарчові продуктиПоказникиДопустимі рівні, мг/кг, не більшеПримітка
12345
1Ковбасні вироби, копченості, кулінарні вироби з використанням м’яса птиціТоксичні елементи:
свинець0,5
миш’як0,1
кадмій0,05
ртуть0,03
бенз(а)пірен0,002
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА0,002
0,004Для копчених продуктів
Афлатоксин В1, антибіотики та пестицидиЗгідно з пунктом 1 таблиці 1
Таблиця 5
№ з/пХарчові продуктиПоказникиДопустимі рівні, мг/кг, не більшеПримітка
12345
1М’ясопродукти з використанням субпродуктів птиці, (паштети, ліверні ковбаси тощо)Токсичні елементиЗгідно з пунктом 1 таблиці 1
бенз(а)пірен та нітрозаміниЗгідно з пунктом 1 таблиці 4
антибіотики та пестицидиЗгідно з пунктом 1 таблиці 1
Таблиця 6
№ з/пХарчові продуктиПоказникиДопустимі рівні, мг/кг, не більшеПримітка
12345
11Консерви із м’яса птиці (із м’яса птиці та м’ясо-рослинні у тому числі паштетні і фаршеві)Токсичні елементи:
свинець0,5
1,0Для консервів у збірній жерстяній тарі
миш’як0,1
кадмій0,05
0,1Для консервів у збірній жерстяній тарі
ртуть0,03
олово200,0Для консервів у збірній жерстяній тарі
хром0,5Для консервів у збірній жерстяній тарі
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА0,002
Пестициди: гексахлорциклогексан (альфа-, бета-, гамма-ізомери)0,1
ДДТ та його метаболіти0,1
афлатоксин В 1, антибіотики і пестицидиЗгідно з пунктом 1 таблиці 1
бенз(а)пірен0,002
Мікробіологічні показники
За мікробіологічними показниками сире м’ясо птиці, м’ясні продукти, виготовлені із м’яса птиці, у тому числі напівфабрикати, м’ясо механічного обвалювання, фарш із м’яса птиці повинні відповідати вимогам Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2012 року № 548, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 серпня 2012 року за № 1321/21633.
Таблиця 7
Мікробіологічні показники для консервів із м’яса птиці
№ з/пХарчові продукти
1Консерви пастеризовані із м’яса птиціПовинні відповідати вимогам промислової стерильності для консервів групи "Д"
2Консерви стерилізовані із м’яса птиці з рослинними добавками та без них, в тому числі і паштетиПовинні відповідати вимогам промислової стерильності для консервів групи "А"
Таблиця 8
№ п/пХарчові продуктиПоказникиДопустимі рівні, мг/кг, не більшеПримітка
12345
1Продукти із м’яса птиці сублімаційної та теплової сушкиТоксичні елементи:Згідно з пунктом 1 таблиці 1У перерахунку на початковий продукт з урахуванням сухих речовин у ньому та в кінцевому продукті
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕАЗгідно з пунктом 1 таблиці 4
Антибіотики і пестицидиЗгідно з пунктом 1 таблиці 1
Таблиця 9
Максимально допустимий рівень фармакологічно активних речовин в частинах тушок птиці
№ з/пНазва діючої речовиниМДР(мг/кг)Частини тушки птиціВиди птиці
12345
1Авіламіцин Avilamycin0,05М'язиУсі види птиці
0,1Жир
0,3Печінка
0,2Нирки
2Амоксіциллін Amoxicyllin0,05ЖирУсі види птиці
0,05Печінка
0,05Нирки
3Ампіцилін Ampicillin0,05М'язиУсі види птиці
0,05Жир
0,05Печінка
0,05Нирки
4Бензилпеніцилін Benzylpenicillin0,05М'язиУсі види птиці
0,05Жир
0,05Печінка
0,05Нирки
5Данофлоксацин Danofloxacin0,2М'язиУсі види птиці
0,1Шкіра та жир
0,4Печінка
0,4Нирки
6Диклазурил Diclazuril0,5М'язиУсі види птиці
1,5Печінка
1,0Нирки
0,5Шкіра та жир у природній пропорції
7Диклоксацилін Dicloxacillin0,3М'язиУсі види птиці
0,3Жир
0,3Печінка
0,3Нирки
8Дифлоксацин Difloxacin0,3М'язиУсі види птиці
0,4Шкіра та жир
1,9Печінка
0,6Нирки
9Доксициклін Doxycycline0,1М'язиУсі види птиці
0,3Шкіра та жир
0,3Печінка
0,6Нирки
10Енрофлоксацин Enrofloxacin0,1М'язиУсі види птиці
0,1Шкіра та жир
0,2Печінка
0,3Нирки
11Еритроміцин Erythromycin A0,2М'язиУсі види птиці
0,2Жир
0,2Печінка
0,2Нирки
12Канаміцин Kanamycin0,1М'язиУсі види птиці
0,1Жир
0,6Печінка
2,5Нирки
13Клоксацилін Сloxacillin0,3М'язиУсі види птиці
0,3Жир
0,3Печінка
0,3Нирки
14Колістин Colistin0,15М'язиУсі види птиці
0,15Жир
0,15Печінка
0,2Нирки
15Ласалоцид Lasalocid0,02М'язиУсі види птиці
0,1Шкіра та жир
0,1Печінка
0,05Нирки
16Левамізол Levamisole0,01М'язиУсі види птиці
0,01Жир
0,1Печінка
0,01Нирки
17Лінкоміцин Lincomycin0,1М'язиУсі види птиці
0,05Жир
0,5Печінка
1,5Нирки
18Натрію саліцилат Sodium salicylate0,4М'язиІндики
2,5Шкіра та жир
0,2Печінка
0,15Нирки
19Неоміцин (включаючи фраміцетин) neomycin0,5М'язиУсі види птиці
0,5Жир
0,5Печінка
5,0Нирки
20Оксацилін Oxacillin0,3М'язиУсі види птиці
0,3Жир
0,3Печінка
0,3Нирки
21Окситетрациклін Oxytetracycline0,1М'язиУсі види птиці
0,3Жир
0,6Печінка
0,1Нирки
22Оксолінова кислота Oxolinic acid0,1М'язиУсі види птиці
0,05Шкіра та жир
0,15Печінка
0,15Нирки
23Сарафлоксацин Sarafloxacin0,01Шкіра та жирКурчата
0,1Печінка
24Спіраміцин Spiramycin0,2М'язиКурчата
0,3Шкіра та жир
0,4Печінка
25Тілмікозин Tilmicosin0,075М'язиУсі види птиці
0,075Шкіра та жир
1,0Печінка
0,25Нирки
26Тілозин Tylosin0,1М'язиУсі види птиці
0,1Жир
0,1Печінка
0,1Нирки
27Тілвалоцин Tylvalosin0,05Шкіра та жирУсі види птиці
0,05Печінка
28Тіамфенікол Thiamphenicol0,05М'язиУсі види птиці
0,05Шкіра та жир
0,05Печінка
0,05Нирки
29Триметоприм Trimethoprim0,05М'язиУсі види птиці
0,05Жир
0,05Печінка
0,05Нирки
30Парамоміцин Paromomycin0,5М'язиУсі види птиці
1,5Печінка
1,5Нирки
31Спектиноміцин Spectinomycin0,3М'язиУсі види птиці
0,5Жир
1,0Печінка
5,0Нирки
32Сульфаніламіди (сума сульфаніламідів) Sulfonamides0,1М'язиУсі види птиці
0,1Жир
0,1Печінка
0,1Нирки
33Тетрациклін Tetracycline0,1М'язиУсі види птиці
0,3Печінка
0,6Нирки
34Тіамулін Tiamulin0,1М'язиКурчата
1,0Печінка
0,1Шкіра та жир
0,1М'язиІндики
0,1Шкіра та жир
0,3Печінка
35Толтразурил Toltrazuril0,1М'язиУсі види птиці
0,2Шкіра та жир
0,6Печінка
0,4Нирки
36Фенбендазол Fenbendazole0,05М'язиУсі види птиці
0,05Жир
0,5Печінка
0,05Нирки
37Феноксиметилпеніцилін Phenoxymethylpenicillin0,025М'язиУсі види птиці
0,025Печінка
0,025Нирки
0,025Шкіра та жир
38Флорфенікол Florfenicol0,1М'язиУсі види птиці
0,2Жир
2,5Печінка
0,75Нирки
39Флюбендазол Flubendazole0,05М'язиУсі види птиці
0,05Шкіра та жир
0,4Печінка
0,3Нирки
40Флюмеквін Flumequine0,4М'язиУсі види птиці
0,25Шкіра та жир
0,8Печінка
1,0Нирки
41Фоксим Phoxim0,025М'язиУсі види птиці
0,55Шкіра та жир
0,05Печінка
0,03Нирки
42Хлортетрациклін Chlortetracycline0,1М'язиУсі види птиці
0,3Печінка
0,6Нирки
Начальник Управління громадського здоров’я А. Григоренко
Додаток
до наказу Міністерства
охорони здоров’я України
06.08.2013 № 695
(пункт 3)
ПЕРЕЛІК
пунктів "Медико-биологических требований и санитарных норм качества продовольственного сырья и пищевых продуктов" ( v5061400-89 ), затверджених заступником Міністра охорони здоров’я СРСР 1 серпня 1989 року № 5061-89, що не застосовуються на території України
Підпункти та пункти 1.1, 1.1.1-1.1.3, 1.1.4.3, 1.2, 1.2.1.1-1.2.1.4, 1.2.2.2, 1.2.3.1-1.2.3.6, 1.3.1, 1.3.1.1.1, 1.3.1.2, 1.3.2, 1.4, 1.4.1 розділу 4А частини IV в частині допустимого вмісту токсичних елементів, нітратів, нітрозамінів, антибіотиків, пестицидів, мікробіологічних показників в м’ясі птиці.
Начальник Управління громадського здоров’я А. Григоренко