• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Деякі питання реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1026

Міністерство оборони України  | Наказ, Форма типового документа, Інструкція від 24.12.2020 № 490
Реквізити
  • Видавник: Міністерство оборони України
  • Тип: Наказ, Форма типового документа, Інструкція
  • Дата: 24.12.2020
  • Номер: 490
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство оборони України
  • Тип: Наказ, Форма типового документа, Інструкція
  • Дата: 24.12.2020
  • Номер: 490
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
24.12.2020 N 490
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
29 грудня 2020 р.
за N 1307/35590
Деякі питання реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року N 1026
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року N 1026 "Деякі питання організації харчування особового складу Збройних Сил" та з метою впорядкування продовольчого забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України під час організації харчування особового складу Збройних Сил України із застосуванням Каталогу продуктів харчування
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію з організації харчування особового складу Збройних Сил України із застосуванням Каталогу продуктів харчування під час закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням, що додається.
2. Головному управлінню розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр оборони УкраїниА. Таран
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства оборони України
24 грудня 2020 року N 490
ІНСТРУКЦІЯ
з організації харчування особового складу Збройних Сил України із застосуванням Каталогу продуктів харчування під час закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням
I. Загальні положення
1. Ця Інструкція регулює особливості організації харчування особового складу Збройних Сил України із застосуванням Каталогу продуктів харчування (далі - Каталог продуктів) під час закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням.
2. У цій Інструкції терміни вживаються в такому значенні:
комплект продуктів - перелік харчових продуктів за Каталогом продуктів, що закуповується як одне ціле;
послуга забезпечення комплектами продуктів - постачання згідно з заявками командирів військових частин (установ, закладів) харчових продуктів у вигляді комплектів продуктів до визначених у заявках місць (одиниця виміру - комплект продуктів);
послуга щодо забезпечення харчуванням - комплекс заходів, спрямованих на забезпечення харчуванням особового складу Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах, а саме: приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видача продуктів харчування, їх облік, приготування страв у стаціонарних та польових умовах, забезпечення технічних засобів приготування їжі паливом, підтримання об'єктів продовольчої служби (їдалень, складів), обладнання та майна в належному стані (придатному для використання) та їх технічне обслуговування, забезпечення належного санітарного стану об'єктів продовольчої служби, відшкодування комунальних витрат та інші заходи, спрямовані на якісну організацію харчування, без урахування вартості розціненого під час проведення процедури закупівлі комплекту продуктів; надається згідно з заявками командирів військових частин у визначених в заявках місцях (одиниця виміру - послуга);
послуга з організації харчування військової частини - надання комплексу послуг, що включає послугу забезпечення комплектами продуктів та послугу щодо забезпечення харчуванням (одиниця виміру - послуга).
3. Закупівля послуг з організації харчування військової частини здійснюється в межах бюджетних асигнувань та відповідно до вимог Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України та інших нормативно-правових актів у сфері публічних закупівель.
Ціна та калорійність на кожне найменування продукту, вартість послуги забезпечення комплектами продуктів, а також вартість однієї послуги щодо забезпечення харчуванням без урахування вартості послуги забезпечення комплектами продуктів визначається за результатами проведених процедур закупівель.
Зарахування військовослужбовців та інших категорій осіб на продовольче забезпечення, перелік категорій військовослужбовців та інших категорій осіб, які мають право на харчування за рахунок держави, під час організації харчування за Каталогом продуктів, а також організація харчування за плату здійснюються відповідно до Порядку застосування Каталогу продуктів харчування, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 29 квітня 2020 року N 140, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 травня 2020 року за N 444/34727 (далі - Порядок застосування Каталогу продуктів).
II. Планування забезпечення послугами з організації харчування військової частини
1. Вихідні дані для визначення потреби в послугах з організації харчування військової частини, а саме послугах забезпечення комплектами продуктів та послугах щодо забезпечення харчуванням, беруться як вихідні дані для визначення потреби в харчових продуктах відповідно до Порядку застосування Каталогу продуктів.
2. Військова частина подає заявку на закупівлю послуг з організації харчування військової частини (додаток 1) на наступний рік на необхідну кількість комплектів продуктів, які дорівнюють кількості послуг забезпечення комплектами продуктів в установленому законодавством порядку за підпорядкованістю, а зведені заявки за підпорядковані військові частини - у порядку та строки, визначені Порядком застосування Каталогу продуктів. У цій заявці окремо вказується необхідна кількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу, яка визначається за формулою:
НКП = НКК - НСП - ККПвс, де:
НКП - необхідна кількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу;
НКК - необхідна кількість комплектів продуктів (прирівнюється до послуг забезпечення комплектами продуктів) на добу, що визначається відповідно до Порядку застосування Каталогу продуктів;
НСП - необхідна середня кількість наборів сухих продуктів на добу (Норма N 10 - повсякденний набір сухих продуктів, Норма N 15 - добовий польовий набір продуктів);
ККПвс - необхідна середня кількість послуг забезпечення комплектами продуктів, використаних для організації силами військової частини харчування особового складу та годування штатних тварин Збройних Сил України на добу.
3. Командування Сил логістики Збройних Сил України надає узагальнену заявку на закупівлю послуг з організації харчування військової частини (додаток 2) на наступний рік (визначений період) до Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України в порядку та строки, визначені Порядком застосування Каталогу продуктів, та додатково вказує необхідну кількість послуг щодо забезпечення харчуванням.
У заявках дозволяється надавати додаткову інформацію, яка сприятиме проведенню закупівлі та якісній організації харчування особового складу Збройних Сил України.
4. Коефіцієнти, що застосовуються до відповідних категорій військових частин для визначення граничних обсягів коштів для замовлення послуг забезпечення комплектами продуктів, визначені у Порядку застосування Каталогу продуктів.
III. Організація харчування
1. Організація харчування, проведення освіження наявних (перехідних) запасів харчових продуктів, отримання харчових продуктів, що надійшли як гуманітарна (благодійна) допомога, здійснюються відповідно до вимог Порядку застосування Каталогу продуктів.
2. Під час надання послуг щодо забезпечення харчуванням заявки на отримання продуктів не формуються, а лише формуються розкладки продуктів з урахуванням вимог Порядку застосування Каталогу продуктів та умов укладеного договору. Під час формування розкладки продуктів враховується:
граничний обсяг коштів на відповідний період;
визначена кількість ккал на одного військовослужбовця;
період постачання харчових продуктів;
обсяг вивільнених коштів за попередні прийоми їжі, який дозволяється використовувати для урізноманітнення харчування військовослужбовців;
У розкладці продуктів дозволяється здійснювати заміну продуктів харчування в межах Каталогу продуктів за алгоритмом: продукт = ціна = продукт.
Приклад. Ціна харчових продуктів за Каталогом продуктів:
форель охолоджена, 1 кг - 320 грн;
куряче філе охолоджене, 1 кг - 95 грн;
огірки свіжі сезонні, 1 кг - 10 грн;
форель охолоджена, 1,75 кг = 560 грн;
куряче філе охолоджене, 5,2 кг + огірки свіжі, 6,6 кг = 560 грн (494 + 66 = 560);
форель охолоджена, 1,75 кг = 560 грн = куряче філе охолоджене, 5,2 кг + огірки свіжі, 6,6 кг.
До затвердженої(их) розкладки(ок) продуктів додатково формується заявка на надання послуг щодо забезпечення харчуванням, в якій зазначаються місце, час надання послуг(и) харчування та кількість особового складу на наступну добу(и).
3. Кількість послуг щодо забезпечення харчуванням (для розрахунку) дорівнює кількості комплектів продуктів, використаних для приготування їжі, за алгоритмом: кількість комплектів продуктів = кількість послуг щодо забезпечення харчуванням.
Приклад. Кількість комплектів продуктів - 10,89905 (739,61 / 67,86 = 10,89905) розраховується відповідно до вимог Порядку застосування Каталогу продуктів;
вартість однієї послуги щодо забезпечення харчуванням - 28 грн (визначена за результатами торгів);
кількість послуг щодо забезпечення харчуванням - 10,89905 послуг;
вартість наданих послуг щодо забезпечення харчуванням - 305,1734 грн (10,89905 ґ 28 = 305,1734);
вартість використаних продуктів 739,61 грн та вартість наданих послуг щодо забезпечення харчуванням 305,1734 грн відображаються окремо.
4. Під час отримання послуг забезпечення комплектами продуктів видача харчових продуктів здійснюється відповідно до вимог Порядку застосування Каталогу продуктів, а під час надання послуг щодо забезпечення харчуванням - відповідно до вимог цього наказу.
IV. Особливості ведення обліку та звітності
1. Облік та звітність у військовій частині під час організації харчування особового складу Збройних Сил України та штатних тварин із застосуванням Каталогу продуктів під час закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням здійснюються відповідно до вимог Порядку застосування Каталогу продуктів, з урахуванням того, що замість заявки на отримання харчових продуктів у справу формуються та зберігаються в діловодстві продовольчої служби військової частини заявки, в яких зазначаються місце та час надання послуг щодо забезпечення харчуванням на наступну добу, та документи, які надаються до військової частини за результатами наданих послуг щодо забезпечення харчуванням.
2. Оприбуткування послуг з організації харчування військової частини за бухгалтерським обліком військової частини здійснюється на підставі щоденного акта приймання-передачі послуг з організації харчування військової частини, в якому зазначаються кількість комплектів продуктів та кількість послуг щодо забезпечення харчуванням окремо на підставі накладних на видачу продуктів харчування в їдальню, де зазначається кількість використаних комплектів продуктів, кількість послуг щодо забезпечення харчуванням та підтвердження виконання послуг щодо забезпечення харчуванням на підставі витягу(ів) або завіреної(их) копії(й) з Книги обліку контролю за якістю приготування їжі (додаток 90 до Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 17 серпня 2017 року N 440, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2017 року за N 1192/31060).
3. Списання з обліку здійснюється на підставі зведеного акта.
4. У разі отримання послуг забезпечення комплектами продуктів акт списання формується на фактично використані продукти відповідно до вимог Порядку застосування Каталогу продуктів.
5. Зведені акти подаються до фінансового органу для відображення за бухгалтерським обліком військової частини.
Тимчасово виконуючий обов'язки начальника Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України майорР. Козулін
Додаток 1
до Інструкції з організації харчування особового складу
Збройних Сил України із застосуванням Каталогу продуктів харчування
під час закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням
(пункт 2 розділу II)
Заявка на закупівлю послуг з організації харчування військової частини
з ____________ по ____________ року
Військова частина (вищий військовий навчальний заклад)Місце дислокаціїІнші військові частини, які прикріплені на продовольче забезпеченняКількість послуг забезпечення комплектами продуктів на добу для особового складу, одиниця виміру - комплект продуктівКількість послуг забезпечення комплектами продуктів на добу для штатних тварин, одиниця виміру - комплект продуктівКількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу, одиниця виміру - послуга (без ПДВ)Кількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу для особового складу, одиниця виміру - послугаКількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу для годування штатних тварин, одиниця виміру - послуга
Командир військової частини А _____ ________________________________________
(військове звання) (підпис) (Ім'я ПРІЗВИЩЕ)
"___" ___________ 20__ року
Заступник командира з тилу військової частини А ____ ________________________________________
(військове звання) (підпис) (Ім'я ПРІЗВИЩЕ)
"___" ___________ 20__ року
Начальник продовольчої служби військової частини А ____ __________________________________
(військове звання) (підпис) (Ім'я ПРІЗВИЩЕ)
"___" ___________ 20__ року
Додаток 2
до Інструкції з організації харчування особового складу
Збройних Сил України із застосуванням Каталогу продуктів харчування
під час закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням
(пункт 3 розділу II)
Узагальнена заявка на закупівлю послуг з організації харчування військової частини
з ____________ по ____________ року
Військова частина (вищий військовий навчальний заклад)ПідпорядкованістьМісце дислокаціїІнші військові частини, які прикріплені на продовольче забезпеченняКількість послуг забезпечення комплектами продуктів на добу для особового складу, одиниця виміру - комплект продуктівКількість послуг забезпечення комплектами продуктів на добу для штатних тварин, одиниця виміру - комплект продуктівКількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу, одиниця виміру - послуга (без ПДВ)Кількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу для особового складу, одиниця виміру - послугаКількість послуг щодо забезпечення харчуванням на добу для годування штатних тварин, одиниця виміру - послуга
_______________________________________
Керівник структурного підрозділу _______________________________________
(військове звання) (підпис) (Ім'я ПРІЗВИЩЕ)
"___" ___________ 20__ року
_______________________________________
Керівник структурного підрозділу _______________________________________
(військове звання) (підпис) (Ім'я ПРІЗВИЩЕ)
"___" ___________ 20__ року