• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Технічного регламенту енергетичного маркування професійних холодильних шаф для зберігання

Міністерство енергетики України  | Наказ, Інформація, Вимоги, Форма від 26.10.2020 № 683 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Міністерство енергетики України
  • Тип: Наказ, Інформація, Вимоги, Форма
  • Дата: 26.10.2020
  • Номер: 683
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство енергетики України
  • Тип: Наказ, Інформація, Вимоги, Форма
  • Дата: 26.10.2020
  • Номер: 683
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
26.10.2020 N 683
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
21 грудня 2020 р.
за N 1267/35550
Про затвердження Технічного регламенту енергетичного маркування професійних холодильних шаф для зберігання
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Технічний регламент енергетичного маркування професійних холодильних шаф для зберігання, що додається.
2. Установити, що професійні холодильні шафи для зберігання, які введені в обіг до набрання чинності цим наказом і не відповідають усім чи окремим вимогам Технічного регламенту енергетичного маркування професійних холодильних шаф для зберігання, затвердженого цим наказом, можуть бути надані на ринку протягом шести місяців від дати набрання чинності цим наказом.
3. Директорату з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
В. о. МіністраО. Буславець
ПОГОДЖЕНО:
Міністр розвитку економіки,торгівлі та сільськогогосподарства УкраїниІ. Петрашко
Т. в. о. Голови Державноїрегуляторної служби УкраїниО. Мірошніченко
Голова Антимонопольногокомітету УкраїниО. Піщанська
Т. в. о. Голови Державної службиУкраїни з питань безпечності харчовихпродуктів та захисту споживачівО. Шевченко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства енергетики України
26 жовтня 2020 року N 683
ТЕХНІЧНИЙ РЕГЛАМЕН
Тенергетичного маркування професійних холодильних шаф для зберігання
I. Загальні положення
1. Цей Технічний регламент визначає основні вимоги щодо енергетичного маркування професійних холодильних шаф для зберігання.
Цей Технічний регламент розроблено на основі Делегованого регламенту Комісії (ЄС) N 2015/1094 від 05 травня 2015 року, що доповнює Директиву 2010/30/ЄС Європейського Парламенту і Ради стосовно енергетичного маркування професійних холодильних шаф для зберігання.
Дія цього Технічного регламенту поширюється на професійні холодильні шафи для зберігання, які працюють від електромережі, в тому числі ті, що призначені для охолодження харчових продуктів і кормів для тварин.
2. Дія цього Технічного регламенту не поширюється на:
професійні холодильні шафи для зберігання, які живляться переважно від джерел енергії, відмінних від електрики;
професійні холодильні шафи для зберігання, що працюють за допомогою віддаленої конденсаторної установки;
холодильні шафи відкритого типу, якщо їхня відкритість є основною вимогою до їхніх базових функцій;
холодильні шафи, спеціально розроблені для обробки харчових продуктів (окрім холодильних шаф, що мають лише одне спеціально призначене для обробки харчових продуктів відділення, корисний об'єм якого становить менше ніж 20 відсотків від загального корисного об'єму холодильної шафи);
холодильні шафи, спеціально розроблені виключно для розморожування заморожених продуктів у контрольованому режимі (окрім холодильних шаф, що мають лише одне спеціально призначене для розморожування заморожених продуктів відділення);
холодильні столи;
холодильні вітрини та інші подібні форми шаф, призначені, окрім охолодження та зберігання, переважно для виставлення та продажу харчових продуктів;
холодильні шафи, у яких не використовується парокомпресійний цикл охолодження;
професійні холодильні шафи для зберігання, виготовлені на замовлення в одному екземплярі за індивідуальною специфікацією споживача та не еквівалентні іншим професійним холодильним шафам для зберігання;
холодильники-морозильники;
шафи зі статичним охолодженням;
вбудовані холодильні шафи;
холодильні шафи з роликовими стелажами і наскрізні холодильні шафи;
морозильники-скрині.
3. У цьому Технічному регламенті терміни вживаються у таких значеннях:
вбудована холодильна шафа - закріплений теплоізольований холодильний прилад, який призначено для вмонтування у шафу, підготовлену нішу в стіні або подібне місце, та потребує додаткового меблевого оздоблення;
комбінована шафа - професійна холодильна шафа для зберігання, що має два або більше відділення з різними температурними режимами для охолодження та зберігання харчових продуктів;
морозильна шафа - морозильник для харчових продуктів, в якому до відділення можна дістатися через верхню частину приладу або який має як відділення горизонтального типу, так і відділення вертикального типу, але при цьому повний об'єм відділення або відділень горизонтального типу перевищує 75 відсотків від повного об'єму всього приладу;
наскрізна шафа - професійна холодильна шафа для зберігання, доступ до якої можливий з двох боків;
професійна холодильна шафа для зберігання - теплоізольований холодильний прилад, призначений для зберігання харчових продуктів у непобутових умовах, за винятком демонстрації чи надання доступу споживачам, який має одне або більше відділень, що відкриваються за допомогою одних або більше дверцят чи стулок, здатний постійно підтримувати температуру харчових продуктів у визначених межах відповідно до робочої температури охолодження або замороження та використовує парокомпресійний цикл;
харчові продукти - їжа, інгредієнти, напої, в тому числі вино, а також інші призначені для споживання вироби, що потребують охолодження до визначеної температури;
холодильний стіл - професійна холодильна шафа для зберігання з одними або більше дверцятами або стулками, розташованими вертикально, із заглибленнями на верхній площині, у які можна вставляти контейнери для тимчасового зберігання харчових продуктів, таких як начинки для піци або інгредієнти для салатів та інше, з метою забезпеченням легкого доступу до них;
холодильник з морозильною камерою - різновид комбінованої холодильної шафи, що має щонайменше одне відділення, призначене винятково для температурного режиму охолодження, та одне відділення, призначене винятково для температурного режиму замороження;
шафа відкритого типу - професійна холодильна шафа для зберігання, до холодильного корпусу якої можна дістатися ззовні, не відчиняючи дверцята або стулки; наявність лише одного відділення, до якого можна дістатися ззовні, не відчиняючи дверцята або стулки, та корисний об'єм якого становить менше ніж 20 відсотків від загального корисного об'єму професійної холодильної шафи для зберігання, не достатньо для визначення холодильної шафи шафою відкритого типу;
шафа з роликовим стелажем - професійна холодильна шафа для зберігання, яка включає в себе одне спеціальне відділення, в яке можна закотити колісний стелаж;
шафа зі статичним охолодженням - професійна холодильна шафа для зберігання без примусової внутрішньої циркуляції повітря, спеціально розроблена для зберігання термочутливих харчових продуктів, що зберігаються без герметичного пакування, або уникнення висушувальної дії на них. Наявності одного відділення зі статичним охолодженням у холодильній шафі недостатньо для визначення її шафою із статичним охолодженням.
Терміни, що застосовуються у додатках до цього Технічного регламенту, вживаються у значеннях, наведених у додатку 1 до цього Технічного регламенту.
II. Обов'язки постачальників та розповсюджувачів
1. Постачальники, які вводять в обіг та/або експлуатацію професійні холодильні шафи для зберігання, повинні надати розповсюджувачу друковану та електронну енергетичну етикетку, мікрофішу, у тому числі електронну, для кожної моделі професійної холодильної шафи для зберігання відповідно до вимог цього Технічного регламенту.
Зміст друкованої та електронної енергетичної етикетки має відповідати вимогам, визначеним у пункті 2 цього розділу.
Форма (зразок) енергетичної етикетки (друкованої та електронної), а також їх опис наведено у додатку 3 до цього Технічного регламенту.
2. Енергетична етикетка до професійних холодильних шаф для зберігання має містити таку інформацію:
найменування або торговельна марка постачальника професійних холодильних шаф для зберігання;
код моделі професійної холодильної шафи для зберігання (код, який відрізняє конкретну модель професійної холодильної шафи для зберігання від інших моделей тієї самої торговельної марки або того самого постачальника);
клас енергоефективності, визначений відповідно до додатка 2 до цього Технічного регламенту. Стрілка, на якій вказано клас енергоефективності, розміщується на тому самому рівні, що й стрілка з відповідним класом енергоефективності;
річне споживання електроенергії, кВт·год у перерахунку на енергію для кінцевого споживача, округлене до найближчого цілого числа і обчислене згідно з додатком 9 до цього Технічного регламенту;
загальний корисний об'єм всіх відділень для охолодження, що працюють відповідно до температурного режиму охолодження, виражений в літрах. Якщо відділення, що працюють відповідно до температурного режиму охолодження, відсутні, постачальник замість значення вказує "- L";
загальний корисний об'єм всіх відділень, що працюють відповідно до температурного режиму замороження, виражений в літрах. Якщо відділення, що працюють відповідно до температурного режиму замороження відсутні, постачальник замість значення вказує "- L";
кліматичний клас 3, 4 або 5 разом з пов'язаною температурою за сухим термометром в °C і відносною вологістю у відсотках, згідно з таблицею додатка 9 до цього Технічного регламенту.
3. Енергетична етикетка до професійних холодильних шаф для зберігання введених в обіг з дня набрання чинності цим Технічним регламентом, оформлюється за зразком наведеним у пунктах 1 або 2 додатка 3 до цього Технічного регламенту.
4. Енергетична етикетка до професійних холодильних шаф для зберігання, введених в обіг через 2 роки та 6 місяців з дня набрання чинності цим Технічним регламентом, оформлюється за зразком наведеним у пункті 2 додатка 3 до цього Технічного регламенту.
5. Вимоги до мікрофіші, у тому числі електронної, наведено у додатку 4 до цього Технічного регламенту.
6. Постачальники, які вводять в обіг та/або експлуатацію професійні холодильні шафи для зберігання, повинні мати технічну документацію, яка дає змогу перевірити точність інформації, що міститься на енергетичній етикетці та мікрофіші. Вимоги до технічної документації наведено у додатку 5 до цього Технічного регламенту.
7. Постачальники, які вводять в обіг та/або експлуатацію професійні холодильні шафи для зберігання, мають зазначати у рекламі конкретної моделі професійної холодильної шафи для зберігання інформацію про клас енергоефективності для цієї моделі у разі зазначення в такій рекламі інформації про споживання енергоресурсів або ціну.
8. Постачальники, які вводять в обіг та/або експлуатацію професійні холодильні шафи для зберігання, мають зазначати у технічних рекламних матеріалах щодо конкретної моделі професійної холодильної шафи для зберігання інформацію про її технічні параметри та клас енергоефективності для цієї моделі.
9. Постачальники професійних холодильних шаф для зберігання забезпечують надання розповсюджувачу інформації, яка надається у разі, якщо кінцеві споживачі не можуть побачити професійні холодильні шафи для зберігання, окрім випадків їх реалізації дистанційним способом (через мережу Інтернет) згідно з додатком 6 до цього Технічного регламенту.
10. Розповсюджувачі професійних холодильних шаф для зберігання забезпечують:
1) кожну модель професійної холодильної шафи для зберігання у пунктах продажу енергетичною етикеткою, наданою постачальниками відповідно до пунктів 1 - 4 цього розділу, яка прикріплюється на передній панелі професійної холодильної шафи для зберігання (її має бути чітко видно), а також мікрофішею, наданою постачальником відповідно до пунктів 1, 5 цього розділу;
2) споживача інформацією, наданою постачальниками відповідно до пункту 9 цього розділу, якщо професійна холодильна шафа для зберігання пропонується для продажу, у прокат або лізинг за поштовим замовленням, каталогом, чи в інший спосіб (окрім випадків їх реалізації дистанційним способом через мережу Інтернет), коли споживач не може побачити професійної холодильної шафи для зберігання. Зазначена інформація надається споживачу до того, як він придбає, візьме у прокат або лізинг відповідну професійну холодильну шафу для зберігання;
3) споживача інформацією, яка надається кінцевим споживачам, якщо професійна холодильна шафа для зберігання реалізується для продажу, у прокат або у лізинг дистанційним способом (через мережу Інтернет) згідно з додатком 7 до цього Технічного регламенту. Зазначена інформація надається споживачу до того, як він придбає, візьме у прокат або лізинг відповідну професійну холодильну шафу для зберігання;
4) наявність у рекламі конкретної моделі професійної холодильної шафи для зберігання інформації про клас енергоефективності для цієї моделі у разі зазначення в такій рекламі інформації про споживання енергоресурсів або ціну;
5) наявність у технічних рекламних матеріалах щодо конкретної моделі професійної холодильної шафи для зберігання інформації про її технічні параметри та клас енергоефективності для цієї моделі.
III. Методи вимірювання і розрахунку
1. Постачальники, які вводять в обіг та/або експлуатацію професійні холодильні шафи для зберігання, під час проведення випробувань для визначення енергетичних характеристик, інформація про які зазначається в енергетичній етикетці та мікрофіші, використовують надійні, точні і відтворювані методи вимірювання та розрахунку, які враховують визнані сучасні методи вимірювання і методи розрахунку.
2. Вимірювання, зазначені в пункті 1 цього розділу, здійснюються з використанням національних стандартів, що є ідентичними гармонізованим європейським стандартам, або будь-якою іншою методикою вимірювання. Ці методики мають відповідати вимірюванням та розрахункам викладеним у додатку 9 до цього Технічного регламенту.
3. Розрахунок індексу енергоефективності професійної холодильної шафи для зберігання здійснюється з використанням національних стандартів, що є ідентичними гармонізованим європейським стандартам, або з використанням інших відповідних методів розрахунку, які враховують загальновизнані сучасні методи вимірювання. Ці методи мають відповідати технічним параметрам розрахунку індексу енергоефективності професійних холодильних шаф для зберігання викладеним у додатку 8 до цього Технічного регламенту.
4. Технічні параметри, що використовуються для розрахунків, наведених у додатку 8 до цього Технічного регламенту, вимірюються згідно з додатком 9 до цього Технічного регламенту.
IV. Вимоги до перевірки під час здійснення державного ринкового нагляду
1. Державний ринковий нагляд щодо відповідності професійних холодильних шаф для зберігання вимогам цього Технічного регламенту здійснюється органами державного ринкового нагляду в межах сфер їх відповідальності і передбачає встановлення наявності енергетичної етикетки та мікрофіші, їх відповідності вимогам, зазначеним у пунктах 1 - 5 розділу II цього Технічного регламенту, а також перевірку відповідності фактичних технічних характеристик професійних холодильних шаф для зберігання вимогам цього Технічного регламенту.
2. Під час перевірки відповідності професійних холодильних шаф для зберігання вимогам цього Технічного регламенту органи державного ринкового нагляду мають застосовувати процедуру проведення перевірки відповідності фактичних технічних характеристик професійних холодильних шаф для зберігання визначену у додатку 10 до цього Технічного регламенту.
3. Органи державного ринкового нагляду використовують методи вимірювань і розрахунків відповідно до розділу III цього Технічного регламенту.
4. Органи державного ринкового нагляду під час перевірки застосовують лише допустимі похибки, наведені у додатку 10 до цього Технічного регламенту.
5. Органи державного ринкового нагляду застосовують лише допустимі похибки та використовують процедуру, яка зазначена у цьому розділі. Не застосовуються інші похибки (наприклад ті, що встановлені в національних стандартах, що є ідентичними гармонізованим європейським стандартам, або будь-якою іншою методикою вимірювання).
В. о. генерального директораДиректорату з питань формування енерго- таресурсоефективної політикиВ. Гнатовська
Додатки