• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Складова галузевого стандарту вищої освіти. Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за напрямом 0504 "Туризм", фахове спрямування 6.050400 "Готельне господарство"

Міністерство освіти і науки України | Стандарт від 14.06.2004 № 476
Реквізити
  • Видавник: Міністерство освіти і науки України
  • Тип: Стандарт
  • Дата: 14.06.2004
  • Номер: 476
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство освіти і науки України
  • Тип: Стандарт
  • Дата: 14.06.2004
  • Номер: 476
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти і
науки України
14.06.2004 N 476
( z0863-04 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 липня 2004 р.
за N 866/9465
Складова галузевого стандарту вищої освіти
ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА ПІДГОТОВКИ БАКАЛАВРА ЗА НАПРЯМОМ 0504 "ТУРИЗМ", ФАХОВЕ СПРЯМУВАННЯ 6.050400 "ГОТЕЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО"
1. Вступ
1.1. Освітньо-професійна програма (далі - ОПП) є державним документом, у якому визначається нормативний зміст навчання, встановлюються вимоги до змісту, обсягу та рівня освітньої та професійної підготовки бакалавра з напряму "Туризм".
1.2. ОПП є складовою компоненти стандартів вищої освіти та використовується при:
- розробці та коригуванні відповідних навчальних планів і програм навчальних дисциплін;
- розробці засобів діагностики рівня якості освітньо-професійної підготовки бакалавра;
- визначенні змісту навчання як бази для оволодіння новими спеціальностями, кваліфікаціями;
- визначенні змісту навчання у системі перепідготовки та підвищення кваліфікації.
2. Галузь використання
2.1. ОПП поширюється на систему вищої освіти: органи, які здійснюють управління в галузі вищої освіти; вищі навчальні заклади незалежно від підпорядкування та форми власності, де готують фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр"
-----------------
за фаховим спрямуванням 6.050400 "Готельне господарство"
-----------------------------------
напряму підготовки 0504 "Туризм"
-----------------------------------
освітнього рівня базова вища освіта
-----------------------------------
кваліфікації "бакалавр з гостинності"
-----------------------------------
з узагальненим система дій, спрямована на
об'єктом діяльності виробництво, просування та
реалізацію готельно-ресторанних
послуг санаторно-курортного та
спеціалізованого обслуговування
нормативним терміном
навчання (денна форма) чотири роки
-----------------------------------
2.2. ОПП встановлює:
- нормативну частину змісту навчання у навчальних об'єктах, засвоєння яких забезпечує формування системи умінь відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики;
- обов'язковий перелік навчальних дисциплін і практик;
- нормативний термін навчання за денною формою навчання;
- нормативні форми державної атестації.
2.3. ОПП є обов'язковою для вищих навчальних закладів, що готують фахівців даного профілю.
3. Визначення
3.1. В ОПП використано такі терміни та відповідні визначення:
Змістовий модуль - система навчальних елементів, що поєднані за ознакою відповідності певному навчальному об'єктові.
Знання - результат процесу діяльності пізнання, перевірене суспільною практикою і логічно упорядковане відображення її у свідомості людини. Знання - категорія, яка відбиває зв'язок між пізнавальною і практичною діяльністю людини. Знання виявляються в системі понять, суджень, уявлень тощо, яка має певний обсяг і якість. Знання можна ідентифікувати тільки за умови їх виявлення у вигляді вмінь виконувати відповідні розумові або фізичні дії.
Кредит - інформаційний обсяг навчального матеріалу, який з урахуванням терміну засвоєння студентами окремих навчальних елементів (відповідно до психофізіологічних норм засвоєння при використанні оптимальних форм, методів і засобів навчання та контролю) може бути засвоєний за 54 години навчального часу (сума годин аудиторної і самостійної роботи студента за тиждень).
Навчальна дисципліна (у вищому навчальному закладі) - педагогічно адаптована система понять про явища, закономірності, закони, теорії, методи тощо будь-якої галузі діяльності (або сукупності різних галузей діяльності) із визначенням потрібного рівня сформованості у тих, хто навчається, певної сукупності умінь і навичок.
Навчальний елемент (дидактична одиниця) - мінімальна доза навчальної інформації, що зберігає властивості навчального об'єкта.
Навчальний об'єкт - навчальна інформація певного обсягу, що має самостійну логічну структуру та зміст та дає змогу оперувати цією інформацією у процесі діяльності мислення.
Навчальний план - складова стандартів вищої освіти вищих навчальних закладів, яка складається на основі освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки і визначає графік навчального процесу, перелік та обсяг навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, форми та засоби проведення підсумкового контролю.
Нормативний термін навчання - термін навчання за денною (очною) формою, необхідний для засвоєння особою нормативної та вибіркової частин змісту навчання і встановлений стандартом вищої освіти.
Освітня діяльність - діяльність, пов'язана з наданням послуг для здобуття вищої освіти, із видачею особам, які навчалися, документа про вищу освіту державного зразка.
Цикл підготовки - сукупність складових змісту освітньої або професійної підготовки (змістових модулів, блоків змістових модулів), що поєднані за ознаками приналежності їх змісту до спільного освітнього або професійного напряму.
4. Позначення та скорочення
4.1. В ОПП для формування шифрів застосовуються такі скорочення назв циклів:
ГСЕП - гуманітарної та соціально-економічної підготовки;
ПНЗЕП - природничо-наукової та загальноекономічної підготовки;
ПП - професійної та практичної підготовки.
5. Нормативна частина змісту освітньо-професійної програми
5.1. Система знань у вигляді системи змістових модулів щодо складових узагальнених структур діяльності наведена у додатку 1 "Система змістових модулів щодо складових узагальнених структур діяльності".
6. Обов'язковий перелік навчальних дисциплін і практик
6.1. У додатку 2 "Обов'язковий перелік навчальних дисциплін і практик" подано обов'язковий перелік навчальних дисциплін і практик, визначено блоки змістових модулів, що входять до кожної з них, та визначені змістові модулі, що входять до кожного з блоків змістових модулів.
6.2. Навчальний заклад має право змінювати назви навчальних дисциплін і практик та розподіл блоків змістових модулів у них.
Примітка. У додатку 1 та додатку 2 шифри змістових модулів подано за структурами:
а) шифр змістового модуля, б) шифр змістового модуля, що
що відповідає умінню, відповідає умінню, зазначеному
зазначеному у додатку 1 у додатку 2
Освітньо-кваліфікаційної Освітньо-кваліфікаційної
характеристики характеристики
Х. ХХ. ХХ. ХХ 3. ХХ. ХХ. ХХ
--------- --- --------- ---
| | | |
| | номер | | номер змістового
| | змістового | | модуля, наскрізний
| | модуля, | | для даної здатності
| | наскрізний для | |
| | цього вміння | |
| ------------------ | ---------------------
| |
| шифр уміння | шифр уміння
---------------------------- -------------------------------
У додатку 2 шифри блоків змістових модулів указані за структурою:
ХХ. ХХ
-- ---
| |
| | номер блоку змістових модулів,
| | наскрізний для даного циклу підготовки
| ------------------------------------------
|
| цикл підготовки
----------------------------------------------
7. Розподіл змісту освітньо-професійної програми підготовки, навчального часу за циклами підготовки, обов'язковими навчальними дисциплінами
7.1. ОПП передбачає цикл професійної підготовки.
7.2. Розподіл змісту ОПП фахівців та навчального часу за нормативною та варіативною частинами програми підготовки, навчальний час за циклом підготовки, кількість навчальних годин/кредитів вивчення кожної з обов'язкових навчальних дисциплін нормативної частини програми підготовки подано у додатку 3 "Розподіл змісту навчання та навчального часу за циклами підготовки обов'язкових навчальних дисциплін".
8. Державна атестація осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах
8.1. На державну атестацію виноситься система умінь, що визначена в освітньо-кваліфікаційній характеристиці
( я0865-04 )
, та система відповідних змістових модулів, що зазначена у додатку 1.
8.2. Вид кваліфікаційної роботи встановлюється на основі аналізу змісту виробничих функцій та типових завдань діяльності, що визначені в освітньо-кваліфікаційній характеристиці.
8.3. У додатку 4 "Нормативні форми державної атестації осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах" наведено нормативні форми державної атестації і подано розподіл змістових модулів між ними.
8.4. Вимоги до засобів об'єктивного контролю ступеня досягнення кінцевих цілей освітньо-професійної підготовки встановлюються складовою Галузевого стандарту вищої освіти України "Засоби діагностики якості вищої освіти", що затверджуються в установленому порядку додатково.
9. Вимоги до системи освіти та професійної підготовки
9.1. Вищий навчальний заклад відповідає за якість підготовки фахівців з базовою вищою освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за фаховим спрямуванням 6.050400 "Готельне господарство" напряму підготовки 0504 "Туризм".
9.2. Викладацький склад, який бере участь у викладанні навчальних дисциплін нормативної частини змісту навчання, повинен мати відповідні: фах за дипломом про вищу освіту; наукову спеціальність за дипломом про присвоєння наукового ступеня; вчене звання, що присвоєно по кафедрі, на якій викладаються дані навчальні дисципліни.
9.3. Для забезпечення якості підготовки фахівців вищий навчальний заклад повинен використовувати у навчальному процесі:
- навчальну лабораторію "Готель";
- мультимедійну лінгафонну лабораторію;
- навчальну лабораторію "Ресторан";
- навчальну лабораторію "Бар";
- навчальну лабораторію "Технологія приготування страв";
- навчальну лабораторію інформаційних технологій у сфері гостинності.
Директор Департаменту
вищої освіти Міністерства
освіти і науки України


Я.Я.Болюбаш
Додаток 1
до пункту 5.1
Освітньо-професійної
програми бакалавра
за напрямом 0504 "Туризм",
фахове спрямування 6.050400
"Готельне господарство"
СИСТЕМА
змістових модулів щодо складових узагальнених структур діяльності
Шифри
умінь та
змістових
модулів
Зміст умінь, що забезпечують назви змістових
модулів
12
1.01.01Обирати ефективну правову форму функціонування
підприємства готельного типу (туристські готелі,
санаторно-курортні заклади, заклади відпочинку) з
урахуванням стартових можливостей та дозволів на
види діяльності
1.01.01.01основи підприємницької діяльності
1.01.01.02юридична відповідальність за порушення у сфері
підприємницької діяльності
1.01.01.03поняття і види підприємницької діяльності в
індустрії гостинності
1.01.01.04підприємство готельного типу як об'єкт
господарювання
1.01.01.05правове регулювання підприємницької діяльності в
індустрії гостинності
1.01.01.06цивільно-правові зобов'язання та договори у сфері
індустрії гостинності
1.01.01.07нормативні та експлуатаційні акти функціонування
готельних підприємств
1.01.01.08оподаткування та ціноутворення в підприємствах
індустрії гостинності
1.01.01.09правове регулювання готельної діяльності
1.01.02Аналізувати існуючі рекреаційні можливості
підприємства та території щодо надання різних
видів послуг гостинності, користуючись
статистичною та плановою документацією й
стандартними методиками
1.01.02.01територіальна організація продуктивних сил і
основи соціально-економічного районування
1.01.02.02ресурсний потенціал в організації господарства
1.01.02.03поняття про територіальні рекреаційні системи
(ТРС)
1.01.02.04аналіз методів рекреаційної оцінки територій.
Методика комплексної оцінки потенціалу ТРС
1.01.02.05оціночні показники, оціночні шкали.
Економіко-математична модель оцінки ефективності
використання рекреаційних ресурсів
1.01.02.06види рекреаційних ресурсів та основні рекреаційні
об'єкти. Соціально-економічна ефективність
використання рекреаційних ресурсів України
1.01.02.07природні та антропогенні рекреаційні ресурси
країн Африки, Австралії та Океанії, Америки,
Європи та Північної Європи
1.01.02.08рекреаційне природокористування та охорона
природи
1.01.02.09архітектура рекреаційного середовища
1.01.02.10планувальна структура рекреаційного регіону,
району, зони та комплексу
1.01.02.11функціонально-планувальна організація
рекреаційних закладів
1.01.02.12основні концепції рекреології
1.01.02.13компоненти рекреаційної системи
1.01.02.14рекреаційна діяльність та основні моделі
рекреології
1.01.02.15географічні аспекти формування туристських
ресурсів
1.01.02.16комплексна оцінка туристських ресурсів
1.01.02.17механізм формування елементів туристської
територіальної структури: туристські зони,
райони, вузли та центри
1.01.02.18єдина система обліку та статистики в Україні
1.01.02.19поняття ефективності та системи показників у
статистиці
1.01.02.20методи формування туристської статистики
1.01.02.21статистичні дані щодо діяльності готельних та
ресторанних підприємств
1.01.02.22інформаційні системи та їх використання в
готельному діловодстві
1.01.02.23сучасні носії ділової інформації в індустрії
гостинності
1.01.02.24методика макрорегіональних досліджень, методика
дослідження ринку рекреаційних послуг
1.01.02.25методика дослідження геомаркетингових зон
1.01.02.26соціально-економічні передумови розвитку
світового туризму та туризму в Україні
1.01.02.27етапи розвитку туризму в Україні
1.01.02.28сучасний стан туризму в Україні та світі
1.01.02.29поняття про рекреаційні ресурси, природні
ландшафти та їх оцінка для здійснення різних
видів рекреації
1.01.02.30гідрографічна мережа, критерії оцінки акваторій
узбереж для водних видів спорту і оздоровчого
відпочинку
1.01.02.31рослинний покров, біологічні і фіторесурси
1.01.02.32ландшафтно-рекреаційне зонування територій
1.01.02.33кліматичні ресурси та зонування територій за
ступенем комфортності
1.01.02.34гідромінеральні ресурси, географія їх розміщення
та використання в рекреації
1.01.02.35вплив рекреаційного навантаження на навколишнє
середовище
1.01.03Досліджувати попит потенційних споживачів
готельно-ресторанних послуг
1.01.03.01концепція і філософія маркетингу в індустрії
гостинності
1.01.03.02концептуальні засади соціологічного дослідження
готельно-ресторанних підприємств
1.01.03.03методи психологічних досліджень споживачів послуг
гостинності
1.01.03.04методологія етнокультурного та
культурно-антропологічного дослідження споживачів
готельно-ресторанних послуг
1.01.03.05соціологічні дослідження споживачів
готельно-ресторанних послуг
1.01.03.06соціологічні дослідження конкурентів
1.01.03.07поняття ринку гостинності та диференціація потреб
споживачів
1.01.04Аналізувати нормативно-правові акти, що
регламентують надання готельних, ресторанних та
санаторно-курортних послуг
1.01.04.01законодавчі акти у сфері туризму
1.01.04.02законодавчі акти в санаторно-курортній сфері
1.01.04.03законодавчі акти у сфері послуг харчування
1.01.04.04ліцензування туристичної діяльності
1.01.04.05сертифікація та стандартизація послуг гостинності
1.01.05Аналізувати існуючі туристські можливості
підприємств та територій України щодо надання
різних видів туристських послуг
1.01.05.01географічні аспекти формування туристських
ресурсів України
1.01.05.02туристський ареал України
1.01.05.03характеристика природних туристських ресурсів
України, що мають вплив на розвиток туризму
1.01.05.04кліматичні ресурси України
1.01.05.05лісові ресурси України
1.01.05.06спелеологічні ресурси України
1.01.05.07гідрологічні ресурси України
1.01.05.08рельєф України
1.01.05.09природно-заповідний фонд України
1.01.05.10комплексна оцінка природних ресурсів України
1.01.05.11класифікація туристських територій України
1.01.05.12класифікація туристських підприємств України
1.01.05.13ринок туристських послуг України
1.01.06Аналізувати туристські можливості країн світу
щодо надання різних видів туристських послуг
1.01.06.01глобальні просторові структури та країнознавство
1.01.06.02політичний устрій країн світу
1.01.06.03економічний розвиток країн світу
1.01.06.04населення і культура країн світу
1.01.06.05туристична характеристика країн Європи
1.01.06.06туристична характеристика країн Північної Америки
1.01.06.07туристична характеристика країн Латинської
Америки
1.01.06.08туристична характеристика країн
Азіатсько-Тихоокеанського регіону
1.01.06.09туристична характеристика країн Африканського
регіону
1.01.06.10туристична характеристика країн Близького Сходу
1.02.01Здійснювати збір, обробку, аналіз та
систематизацію інформації щодо послуг
гостинності, узагальнювати вітчизняний і
зарубіжний досвід з питань виробництва послуг
гостинності, використовуючи сучасні методи
наукових досліджень
1.02.01.01суть та методика проведення статистичних
спостережень
1.02.01.02статистична звітність, види звітності та контролю
1.02.01.03класифікація узагальнюючих статистичних
показників та специфічні способи їх виміру
1.02.01.04фактори, що впливають на групування в туристській
статистиці
1.02.01.05статистика собівартості готельних послуг, цін та
тарифів
1.02.01.06інформаційна база наукових досліджень
1.02.01.07методологія наукових досліджень
1.02.01.08методи досліджень, їх класифікація
1.02.01.09стадії наукових досліджень
1.02.01.10гіпотеза і докази у наукових дослідженнях
1.02.01.11методичні прийоми та процедури наукових
досліджень
1.02.02Використовувати методи ідентифікації,
класифікації та надання інформації за допомогою
програмних та комп'ютерних засобів, локальних і
глобальних мереж
1.02.02.01архітектура та принципи функціонування ПК
1.02.02.02автоматизація робочих процесів у комп'ютерному
середовищі
1.02.02.03технологія роботи у середовищі графічних
операційних систем
1.02.02.04технологія створення, редагування та показу
електронних презентацій
1.02.02.05формалізація та алгоритмізація обчислювальних
процесів
1.02.02.06технологія створення, редагування та форматування
електронних таблиць, діаграм, текстових
документів
1.02.02.07технологія роботи у мережі Internet
1.02.03Розробляти методику маркетингових досліджень
ринку готельно-ресторанних послуг з метою
виявлення потреб споживачів на окремі види
послуг, використовуючи існуючі методики та
аналізуючи співвідношення попиту і пропозиції
1.02.03.01сутність, зміст, цілі та задачі маркетингу в
індустрії гостинності
1.02.03.02методика маркетингових досліджень
1.02.03.03зміст та основні спрямування маркетингових
досліджень, система маркетингової інформації
1.02.03.04маркетингова продуктова, цінова, збутова,
комунікаційна стратегії підприємств індустрії
гостинності
1.02.03.05організація та контроль маркетингу підприємств
індустрії гостинності
1.02.03.06рекреаційні потреби та рекреаційна діяльність
1.02.03.07медико-біологічні, соціокультурні та економічні
функції рекреації
1.02.04Складати перспективні програми розвитку
підприємств індустрії гостинності з метою
подальшої апробації їх на ринку послуг та
виявлення рівня відповідності запитам споживачів
1.02.04.01функціональні складові індустрії гостинності
1.02.04.02класифікація підприємств індустрії гостинності та
їх характеристика
1.02.04.03сучасний стан готельного господарства України:
регіональний аспект
1.02.04.04зарубіжний досвід індустрії гостинності
1.02.04.05програми розвитку індустрії гостинності в Україні
1.02.04.06міжнародні готельні організаційні структури та
системи
1.02.04.07структурні зміни в готельній індустрії України
1.02.04.08формування маркетингової стратегії в індустрії
гостинності
1.02.04.09фірмовий стиль підприємства індустрії гостинності
1.02.05Визначати оптимальні види транспортних послуг,
враховуючи спеціалізацію підприємства
1.02.05.01розвиток транспортних послуг у світі та їх роль в
індустрії гостинності
1.02.05.02організація послуг комунікації
1.02.05.03класи туристського обслуговування
1.02.05.04види транспортних послуг
1.02.05.05критерії оцінки транспортних засобів
1.02.05.06прогресивні технології обслуговування на
транспорті
1.02.06Проектувати послуги гостинності з урахуванням
інноваційних технологій та розраховувати їх
вартість
1.02.06.01поняття послуг гостинності та їх характеристика
1.02.06.02соціальні нормативи готельних послуг
1.02.06.03технологія гостинності: визначення, зміст, види,
структура
1.02.06.04моделі гостинності та концепції технології
гостинності
1.02.06.05особливості сучасної цінової політики в Україні
1.02.06.06цінова політика в індустрії гостинності
1.02.06.07автоматизація технологій послуг гостинності
1.02.07Проектувати послуги гостинності, використовуючи
їх вербальну модель та інформацію щодо вимог
діючих стандартів на види послуг, що проектуються
1.02.07.01методологічна база наукових досліджень
1.02.07.02стандарти туристсько-екскурсійного обслуговування
та стандарти якості
1.02.07.03стандарти безпеки послуг гостинності
1.02.07.04стандарти щодо рівня комфорту готельних
підприємств
1.02.07.05стандарти проектування якості послуг гостинності
1.02.07.06стандарти підприємств харчування
1.02.08Проектувати процес обслуговування гостей на
основі розробки технологічних процесів надання
послуг гостинності
1.02.08.01поняття послуги та обслуговування
1.02.08.02поняття технологічних процесів
1.02.08.03функціонально-технологічна структура підприємства
готельного типу
1.02.08.04технологія обслуговування у підприємствах
готельного типу
1.02.08.05технологія обслуговування у підприємствах
харчування
1.02.08.06технологія обслуговування на транспорті
1.02.08.07технологія екскурсійного обслуговування
1.02.09Планувати проектування нового та реконструкцію
діючого підприємства готельного типу відповідно
до міжнародних стандартів щодо комфортабельності
та рівня розвитку послуг
1.02.09.01загальні відомості про будівлі і споруди
готельного підприємства
1.02.09.02порядок проектування, погодження і затвердження
проектів будівель і споруд підприємств готельного
типу
1.02.09.03закономірності створення та забезпечення
ефективного функціонування підприємств
міжнародної готельної індустрії
1.02.10Аналізувати рекреаційне середовище
1.02.10.01поняття архітектурного середовища відпочинку
1.02.10.02еволюція рекреаційного середовища
1.02.10.03поняття архітектурних стилів
1.02.10.04типологія рекреаційної архітектури
1.02.10.05сучасна архітектура комплексів відпочинку
1.02.10.06архітектура інтегрованих туристських комплексів
1.02.10.07архітектура санаторних комплексів
1.03.01Визначати економічні показники ефективності
діяльності підприємств індустрії гостинності,
використовуючи галузеві методики їх розрахунку
1.03.01.01загальні принципи збору інформації
1.03.01.02методика наукового дослідження
1.03.01.03функції економічної теорії
1.03.01.04економічні основи функціонування підприємств
готельного типу
1.03.01.05механізм внутрішнього економічного регулювання
діяльності підприємств індустрії гостинності
1.03.01.06економічна ефективність суспільного виробництва
та її показники
1.03.01.07фінансово-економічні результати та ефективність
діяльності
1.03.01.08аналіз прибутку і рентабельності, аналіз
виробництва продукції, робіт і послуг, аналіз
витрат на виробництво собівартість і реалізація
продукції
1.03.01.09методика здійснення наукових досліджень в
туристській індустрії
1.03.01.10інформаційне забезпечення наукових досліджень при
визначенні показників ефективності діяльності
підприємства туристської індустрії
1.03.01.11Оформлення та форми впровадження результатів
наукового дослідження
1.03.02Забезпечувати прибутковість підприємства
індустрії гостинності, враховуючи внутрішні та
зовнішні чинники, що впливають на економічний
його стан (сезонність, місткість, призначення,
місце розташування, рівень комфорту тощо) та
використовуючи методики ситуаційного аналізу
макро- і мікросередовища
1.03.02.01методи пізнання економічних процесів і явищ
1.03.02.02економічна система та її типи; економічне
зростання, його типи та моделі
1.03.02.03ринок і закони його функціонування
1.03.02.04конкуренція та монополія в ринковій системі
1.03.02.05основні форми та методи державного регулювання
економіки
1.03.02.06фінансові ресурси підприємств готельного типу
1.03.02.07управління прибутками та рентабельністю на
підприємствах готельного типу
1.03.02.08податкова політика підприємств індустрії
гостинності
1.03.02.09планування фінансів на підприємствах готельного
господарства
1.04.01Вивчати та аналізувати сукупний попит споживачів
послуг та чинники впливу на нього, користуючись
даними аналізу показників світового та
вітчизняного ринку послуг, статистичної
інформації щодо функціонування підприємств
індустрії гостинності
1.04.01.01методика маркетингових досліджень
1.04.01.02форми, види та способи спостережень
1.04.01.03статистичні моделі ефективності
1.04.01.04методи формування готельної статистики
(дисперсійний аналіз, кореляційно-регресійний
аналіз, вибірковий метод, ряди динаміки, індексний
метод)
1.04.01.05статистика функціонування підприємств індустрії
гостинності
1.04.01.06сучасний стан та тенденції розвитку індустрії
гостинності в Україні
1.04.01.07прогресії та математика фінансів
1.04.01.08застосування матричного аналізу для розв'язування
економічних задач
1.04.01.09економічні приклади застосування векторного
аналізу
1.04.01.10вступ до математичного аналізу
1.04.01.11диференціальне числення функції однієї змінної
1.04.01.12повне дослідження функції за допомогою похідних
1.04.01.13інтегральне числення функції однієї змінної
1.04.01.14функції багатьох змінних
1.04.01.15загальні поняття та означення теорії
диференційних рівнянь
1.04.01.16числові ряди, достатні ознаки збіжності
знакододатних рядів
1.04.02Проводити аналіз макро- і мікросередовища
рекреаційного комплексу, моніторинг основних
конкурентів на внутрішньому та зовнішньому ринках
послуг гостинності, використовуючи стандартні
методики моніторингу
1.04.02.01види рекреаційних комплексів та їх класифікація
1.04.02.02функціонально-планувальна організація
рекреаційних закладів
1.04.02.03умови формування рекреаційного середовища
1.04.02.04принципи і критерії оцінки природних та
соціально-економічних умов рекреаційної
діяльності
1.04.02.05підходи до рекреаційного районування України
1.04.02.06модель управління рекреаційними закладами в
ринкових умовах
1.04.02.07місце України та її окремих рекреаційних послуг
на світовому ринку
1.04.02.08стандартні методики моніторингу ринку послуг
гостинності
1.04.03Застосовувати специфічні прийоми дослідження
кон'юнктури ринку та можливостей підприємства
індустрії гостинності, використовуючи існуючі
методики та прийоми дослідження кон'юнктури ринку
1.04.03.01методи та принципи фінансового планування
1.04.03.02методи фінансового впливу на розвиток індустрії
гостинності
1.04.03.03формування та перспективи страхового ринку
України
1.04.03.04фінанси підприємницьких структур в індустрії
гостинності
1.04.03.05види економічного аналізу та його інформаційне
забезпечення в індустрії гостинності
1.04.04Виявляти внутрішні часткові диспропорції у
діяльності підприємства індустрії гостинності,
здійснювати аналіз діяльності підприємства та
його структурних підрозділів за певний звітний
період, користуючись даними планової та звітної
документації, статистичними показниками,
стандартними методиками та інструментарієм
аналітичної роботи
1.04.04.01методи та методичні прийоми економічного аналізу
ефективності діяльності підприємств індустрії
гостинності
1.04.04.02дисперсійний аналіз та кореляційно-дисперсійний
аналіз
1.04.04.03аналіз використання трудових ресурсів та витрат
на оплату праці в підприємствах готельного типу
1.04.04.04аналіз довгострокових активів підприємства
індустрії гостинності
1.04.04.05аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх
використання
1.04.04.06аналіз ефективності виробництва послуг
гостинності
1.04.04.07види бухгалтерської звітності
1.04.04.08звітність підприємства готельного типу
1.04.05Забезпечувати проведення причинно-наслідкового
аналізу претензій та рекламацій клієнтів та
партнерів, давати оцінку якості послуг
гостинності, використовуючи методики аналізу та
планування діяльності
1.04.05.01види, функції та задачі підприємств індустрії
гостинності
1.04.05.02законодавчий захист прав споживачів
1.04.05.03психологія сприйняття та оцінки людини людиною
1.04.05.04комунікативна культура та її етнічні особливості
1.04.05.05тендерна культура як складова етнокультури
1.04.05.06діловий та гостьовий етикет
1.04.05.07планування роботи персоналу
1.04.05.08планування трудової кар'єри працівника
1.04.05.09оптимізація кадрового складу і реорганізація
структури готельного підприємства
1.04.06Проводити комплексний аналіз діяльності
готельного комплексу з використанням сучасних
методик системного підходу
1.04.06.01сучасні методики комплексного аналізу готельного
підприємства
1.04.06.02комплексний аналіз господарської діяльності
готельного комплексу
1.04.06.03аналіз організаційно-адміністративної діяльності
1.04.06.04аналіз виробничої діяльності
1.04.07Аналізувати цінову політику з урахуванням
особливостей послуг гостинності
1.04.07.01особливості сучасної цінової політики в Україні
1.04.07.02структура ринкової ціни на основні та додаткові
послуги підприємства готельної індустрії
1.04.07.03механізм формування ринкових цін на послуги
гостинності
1.04.07.04цінова політика підприємства
1.05.01Планувати систему заходів щодо забезпечення
необхідної якості послуг гостинності
1.05.01.01проектування якості послуг гостинності ("петля
якості")
1.05.01.02виробництво, якість і конкурентоспроможність
послуг
1.05.01.03менеджмент якості послуг підприємств індустрії
гостинності
1.05.01.04якість обслуговування та засоби її забезпечення
1.05.02Здійснювати багатоваріантні розрахунки цін на
послуги гостинності
1.05.02.01динаміка цін та динаміка послуг для постійних
споживачів готельних підприємств
1.05.02.02договірні умови ціноутворення
1.05.02.03формування ціни "від стійки" для вільного
поселення
1.05.02.04тарифи та знижки
1.05.03Проектувати найбільш ефективне завантаження
засобу розміщення
1.05.03.01коефіцієнт завантаження засобів розміщення та
методи його розрахунку
1.05.03.02структурні зміни на ринку засобів розміщення
1.05.03.03особливості готельних послуг (сезонність,
затратність, невідчутність, невідокремленість,
незбереженість, нестабільність)
1.05.03.04умови та чинники формування попиту на послуги
розміщення
1.05.03.05дестинації туристського попиту
1.05.03.06демографічні умови формування попиту на послуги
гостинності
1.05.04Формувати програму діяльності, обґрунтовувати
вибір найбільш ефективних форм надання послуг
гостинності
1.05.04.01експлуатаційна програма підприємств індустрії
гостинності
1.05.04.02соціально-просторова модель надання послуг
гостинності
1.05.04.03формування програми діяльності підприємства щодо
надання індивідуальних, групових та масових
послуг
1.05.04.04формування програми діяльності щодо надання
постійних, періодичних та епізодичних послуг
гостинності
1.05.05Планувати систему заходів щодо забезпечення
нормативної якості послуг гостинності
1.05.05.01соціально-економічні нормативи якості послуг
гостинності
1.05.05.02нормативні вимоги до якості послуг гостинності
1.05.05.03планування технічних умов на послугу, технічних
умов на надання послуг та управління якістю
послуг
1.06.01Розробляти нові технології галузі, нові послуги
гостинності й визначати соціально-економічний
ефект та екологічні наслідки від їх упровадження
на підставі аналізу ринкових тенденцій еколого-
захисних обмежень, змін макро- і мікросередовища
та екології навколишнього середовища
1.06.01.01технологічні прогнози на послуги гостинності
1.06.01.02трансферт клінінгових технологій в сферу послуг
1.06.01.03технологічна стратегія розвитку підприємств
індустрії гостинності
1.06.01.04екологічна філософія підприємств готельного
господарства
1.06.01.05економічна ефективність упровадження нових
технологій
1.06.02Визначати можливості зарубіжних партнерів щодо
формування комплексу послуг, укладати угоди з
зарубіжними споживачами, використовуючи
результати досліджень світового ринку послуг
гостинності
1.06.02.01характеристика міжнародного ринку послуг
гостинності
1.06.02.02міжнародні туристські організації
1.06.02.03міжнародні готельні конфедерації, корпорації,
асоціації, ланцюги, комплекси
1.06.02.04міжнародні операційні ланцюги підприємств
харчування
1.06.02.05міжнародні транспортні компанії
1.06.02.06міжнародні конвенції та угоди
1.06.03Складати бізнес-план, використовуючи результати
аналізу основних економічних показників
діяльності підприємства індустрії гостинності
1.06.03.01сутність і характеристика організації готельного
бізнесу
1.06.03.02внутрішнє і зовнішнє середовище бізнесу
1.06.03.03особливості розвитку готельного бізнесу в
Україні
1.06.03.04механізм державного регулювання малого бізнесу в
Україні
1.06.03.05розробка бізнес-планів підприємств індустрії
гостинності
1.07.01Розробляти план маркетингових досліджень з метою
визначення сегмента ринку, потенційних споживачів
послуг гостинності, використовуючи існуючі
методики
1.07.01.01поняття та сутність ринку послуг гостинності та
умови його сегментації
1.07.01.02поняття ринку потенційних споживачів послуг
гостинності
1.07.01.03сегментація ринку послуг гостинності в Україні
1.07.01.04сегментація міжнародного ринку послуг гостинності
1.07.01.05розробка планів маркетингових досліджень ринку
послуг гостинності
1.07.01.06особливості продажу в комплексі маркетингових
досліджень
1.07.01.07методика маркетингових досліджень ринку послуг
гостинності
1.07.02Обґрунтовувати варіанти цінової політики в умовах
змін попиту та якості послуг, використовуючи
методики ціноутворення
1.07.02.01принципи і методи ціноутворення на послуги
гостинності
1.07.02.02формування цін відповідно до дії закону попиту та
пропозиції
1.07.02.03практика формування цін на послуги гостинності
1.07.02.04механізм регулювання цін на послуги гостинності
1.07.03Прогнозувати обсяг і асортимент послуг
гостинності за умов залучення нових споживачів,
використовуючи методи прогнозування попиту і
пропозиції
1.07.03.01види послуг гостинності
1.07.03.02рівень розвитку послуг гостинності
1.07.03.03методи прогнозування попиту та пропозиції на
ринку послуг гостинності
1.07.03.04пріоритетні напрями розвитку ринку послуг
гостинності в Україні
1.07.03.05стратегія розвитку індустрії гостинності в
Україні
1.07.04Коригувати обсяги, асортимент та ціни за одиницю
послуг гостинності, що надаються, досліджуючи і
прогнозуючи сезонні коливання, використовуючи
відповідні методики
1.07.04.01поняття ціни за одиницю послуг гостинності
1.07.04.02структура витрат на одиницю послуг гостинності
1.07.04.03методика визначення та прогнозування сезонних
коливань цін на ринку послуг гостинності
1.07.04.04методика визначення та прогнозування сезонних
коливань обсягу та асортименту послуг гостинності
1.07.04.05побудова аналітичних таблиць та рядів динаміки
1.07.04.06аналіз витрат на виробництво послуг, їх
собівартість та реалізацію
1.07.04.07методи маркетингового ціноутворення в індустрії
гостинності
2.01.01Організовувати процес виробництва готельних
послуг з урахуванням особливостей організаційної
форми та форми власності підприємств готельної
індустрії
2.01.01.01поняття та класифікація засобів розміщення
2.01.01.02форми власності готельних підприємств
2.01.01.03організаційні форми підприємств готельного типу
та їх структура
2.01.01.04аналіз структурних змін засобів розміщення
2.01.01.05поняття готельної послуги
2.01.01.06аналіз рівня розвитку готельних послуг
2.01.01.07організація основного функціонального процесу
виробництва та споживання готельної послуги
2.01.01.08організація замкнутого функціонального процесу
"виробництва" та "споживання" послуг проживання
2.01.01.09організація функціонального процесу "виробництва"
та "споживання" послуг розміщення
2.01.01.10організація функціонального процесу "виробництва"
та "споживання" послуг харчування
2.01.01.11організація функціонального процесу експлуатації
житлового поверху
2.01.01.12організація процесу "виробництва" та "споживання"
додаткових послуг
2.01.02Забезпечувати планувальну організацію приміщень
для надання послуг розміщення
2.01.02.01загальні відомості про будівлі та споруди
готельного комплексу
2.01.02.02склад та види приміщень готельних підприємств
2.01.02.03планувальна організація приміщень будівель та
споруд готельних комплексів
2.01.02.04оснащення та устаткування приміщень готельних
підприємств
2.01.02.05основи формування внутрішнього простору
готельного підприємства
2.01.02.06меблювання приміщень готелю
2.01.02.07види внутрішнього простору: подовжній,
фронтальний, концентричний, вільним планом
2.01.02.08види внутрішнього простору для організації
рекреаційного процесу, простір обслуговування
рекреаційного простору
2.01.02.09просторова форма для організації функціонального
процесу
2.01.03Організовувати процес виробництва та споживання
ресторанних послуг, враховуючи міжнародний досвід
та національні традиції
2.01.03.01загальні принципи виробничих процесів та систем у
сфері послуг харчування
2.01.03.02організація виробничих процесів послуг харчування
2.01.03.03організація роботи виробничих цехів ресторану
2.01.03.04правила надання послуг харчування
2.01.03.05організація надання послуг харчування мешканцям
готельних комплексів
2.01.03.06організація надання послуг харчування у мобільних
засобах розміщення
2.01.03.07планувальна організація мобільних засобів
розміщення
2.01.03.08організація харчування за меню денного раціону
2.01.03.09організація процесу виробництва та споживання
ресторанних послуг за типом "Кейтеринг"
2.01.03.10організація розважально-тематичних послуг
харчування для туристів
2.01.03.11організація харчування туристів з урахуванням їх
національних традицій
2.01.03.12туристські категорії харчування
2.01.03.13організація послуг харчування при проведенні
офіційно-ділових заходів
2.01.03.14організація послуг харчування учасникам
конгресного туризму
2.01.04Організовувати процес експлуатації будівель,
споруд, устаткування та оснащення рекреаційних
закладів
2.01.04.01поняття рекреаційного закладу та його планувальна
організація
2.01.04.02основні конструктивні елементи будівель і споруд
рекреаційного закладу
2.01.04.03будівельні та оздоблювальні матеріали будівель і
споруд
2.01.04.04санітарно-технічне устаткування приміщень
будівель і споруд рекреаційних закладів
2.01.04.05інженерно-технічне устаткування приміщень
будівель і споруд рекреаційних закладів
2.01.04.06ремонт та види ремонту будівель і споруд
рекреаційних закладів
2.01.04.07організація діяльності інженерно-технічних служб
в рекреаційному закладі
2.01.05Організовувати процес виробництва рекреаційних
послуг з метою підвищення рівня комфорту
підприємства
2.01.05.01планувальна організація рекреаційних комплексів:
туристських, санаторних та комплексів відпочинку
2.01.05.02рекреаційна діяльність спеціаліста і рекреанта:
рекреаційні програми, рекреаційні цикли та
рекреаційні заняття
2.01.05.03види рекреаційних послуг:
лікувально-профілактичні, спортивно-оздоровчі,
видовищно-розважальні, екзотичні,
інформаційно-пізнавальні, торгово-побутові
2.01.05.04соціально-просторова модель організації
рекреаційних послуг
2.01.05.05просторова організація діяльнісного процесу в
рекреаційних закладах
2.01.05.06основні принципи організації спортивно-оздоровчих
послуг
2.01.05.07фактори, що визначають попит на
інформаційно-пізнавальні послуги
2.01.05.08соціально-економічні фактори розвитку
торговельно-побутових послуг
2.01.05.09просторова форма та її огородження
2.01.05.10колір та освітленість внутрішнього простору
2.01.05.11види декоративної складової внутрішнього простору
рекреаційних закладів
2.01.05.12світлова архітектура інтер'єру рекреаційних
закладів
2.01.05.13предметне середовище, основні принципи меблювання
в рекреаційних закладах
2.01.06Забезпечувати організацію надання бізнес-послуг
2.01.06.01класифікація і види туризму: форми, види та типи
2.01.06.02сутність та характеристика туристського бізнесу
2.01.06.03поняття ділового туризму
2.01.06.04функціонально-просторова модель бізнес-послуг
2.01.06.05організація послуг бізнес-турів
2.01.06.06інфраструктура туристських бізнес-послуг
2.01.07Організовувати процес надання анімаційних послуг
2.01.07.01поняття анімації
2.01.07.02специфіка анімаційних послуг у сфері туризму
2.01.07.03програмування туризму як основа оптимізації
задоволення потреб та запитів туристів
2.01.07.04основні психологічні типи та їх характерні
комунікативні риси
2.01.07.05анімація рекреаційного обслуговування як
інструмент залучення клієнтів та засобу
конкурентної боротьби
2.01.07.06вибір цільових ринків
2.01.07.07анімація в екскурсійній діяльності
2.01.08Розробляти та впроваджувати інноваційні форми
організації праці та надання послуг гостинності
2.01.08.01сутність менеджменту персоналу
2.01.08.02система управління персоналом рекреаційного
комплексу
2.01.08.03основні напрями раціональної організації праці
2.01.08.04інноваційний характер кадрової політики в умовах
ринку
2.01.08.05аналіз рівня розвитку послуг гостинності
2.01.08.06інноваційні форми надання послуг гостинності
2.01.09Упроваджувати інноваційні технології
резервування, приймання та обслуговування гостей,
використовуючи інформаційні комп'ютерні мережі
2.01.09.01поняття інформаційних систем
2.01.09.02характеристика та класифікація засобів
комп'ютерної техніки
2.01.09.03автоматизація технологічного циклу бронювання
2.01.09.04автоматизація технологічного циклу приймання і
розміщення
2.01.09.05автоматизація технологічного циклу розрахунку за
проживання
2.01.09.06автоматизована система управління та модифікація
прикладних програм підприємства індустрії
гостинності
2.01.09.07глобальні системи резервування та бронювання
2.01.10Приймати рішення щодо каналів реалізації послуг
гостинності на основі вивчення можливостей
потенційних комерційних партнерів на засадах
дотримання основ господарського і міжнародного
права, діловодства та методики ведення ділових
переговорів
2.01.10.01зміст та види управлінських рішень
2.01.10.02процес прийняття рішень
2.01.10.03методи прийняття рішень
2.01.10.04умови ефективності прийняття рішень
2.01.10.05організація і контроль за виконанням рішень
2.01.10.06основи трудового права
2.01.10.07основи фінансового права
2.01.10.08основи господарського права
2.01.10.09основи міжнародного права
2.01.10.10канали реалізації послуг гостинності
2.01.10.11маркетингова збутова стратегія в індустрії
гостинності
2.01.10.12міжособистісне спілкування та його різновиди
2.01.10.13методика ведення ділових переговорів
2.01.11Укладати угоди з туристськими підприємствами,
постачальниками товарів, комунальних послуг,
послуг безпеки, охорони тощо, використовуючи
зміст та вимоги договірного права і діловодства
2.01.11.01основи договірного права
2.01.11.02методика діловодства
2.01.11.03поняття комунальних послуг
2.01.11.04постачальники комунальних послуг
2.01.11.05види туристських підприємств
2.01.11.06види підприємств охорони та безпеки
2.01.11.07поняття безпеки та її характеристики
2.01.11.08основні поняття та визначення безпеки
життєдіяльності
2.01.11.09поняття соціальних та політичних небезпек
2.01.12Стимулювати збут послуг гостинності,
використовуючи методи та прийоми стимулювання
попиту та принципи мотивації збутової діяльності
2.01.12.01стимулювання збуту як засіб впливу на ринок
послуг
2.01.12.02розробка програми стимулювання збуту (споживачів,
працівників та партнерів)
2.01.12.03тестування, реалізація програми та аналіз
результатів стимулювання збуту
2.01.13Здійснювати заходи щодо підвищення
конкурентоспроможності підприємства індустрії
гостинності на основі аналізу потреб споживачів
2.01.13.01поняття конкурентоспроможності підприємства
індустрії гостинності
2.01.13.02мотиви поведінки споживачів
2.01.13.03методи та прийоми підвищення
конкурентоспроможності підприємства індустрії
гостинності
2.01.13.04аналіз потреб споживачів послуг гостинності
2.01.13.05методологія розробки іміджу
2.01.14Організовувати підбір, підготовку та підвищення
кваліфікації кадрів з метою забезпечення якості
послуг гостинності
2.01.14.01розвиток трудового потенціалу готельного
підприємства
2.01.14.02мотивація та стимулювання праці
2.01.14.03оцінка персоналу готельного підприємства
2.01.14.04місце влади та лідерства у забезпеченні якості
послуг гостинності
2.01.14.05ринок робочої сили та його характеристика
2.01.14.06професійний розвиток персоналу через підготовку
та підвищення кваліфікації
2.01.15Організовувати внутрішній простір рекреаційних
закладів
2.01.15.01поняття інтер'єру та його основні складові
2.01.15.02основні рівні діяльнісного процесу в просторі
рекреаційних закладів
2.01.15.03просторова організація діяльнісного процесу в
рекреаційних закладах
2.01.15.04просторова організація процесу сприйняття
2.01.15.05види організації "контрастного середовища
відпочинку" в рекреаційних закладах
2.02.01Здійснювати розробку нормативів якості послуг на
підприємстві індустрії гостинності з урахуванням
міжнародних стандартів якості
2.02.01.01поняття та визначення якості послуг
2.02.01.02поняття норм та нормативів, природа соціального
нормативу
2.02.01.03структура якості послуг індустрії гостинності
2.02.01.04технічні вимоги на послугу, надання і управління
якістю послуг
2.02.01.05нормативні вимоги до якості послуг
2.02.01.06вимоги до якості готельних послуг, послуг
харчування, рекреаційних послуг та послуг
туристських підприємств
2.02.01.07міжнародний стандарт "Управління якістю послуг"
2.02.02Проводити соціологічні дослідження щодо
визначення кількості та якості послуг гостинності
2.02.02.01методологія та техніка соціологічних досліджень
2.02.02.02особливості проведення соціологічних досліджень
послуг гостинності
2.02.02.03форми організації соціологічних досліджень
2.02.02.04правила і процедури соціологічних досліджень у
сфері послуг гостинності
2.02.02.05методика визначення обсягів послуг гостинності
2.02.02.06методика визначення якості послуг гостинності
2.02.03Забезпечувати дотримання санітарно-гігієнічних
вимог якості в процесі експлуатації підприємства
2.02.03.01вимоги санітарії та гігієни в підприємствах
індустрії гостинності
2.02.03.02планувальна організація території підприємств
індустрії гостинності різної категорії
2.02.03.03санітарно-гігієнічні вимоги до території
підприємств індустрії гостинності
2.02.03.04санітарно-гігієнічні вимоги до технічного
обслуговування приміщень і устаткування
2.02.03.05культура виробництва послуг гостинності
2.02.03.06санітарно-гігієнічні вимоги до обслуговуючого
персоналу
2.02.04Виявляти та реєструвати претензії, скарги,
рекламації зі сторони споживачів послуг
гостинності, організовувати та проводити заходи,
що спрямовані на їх усунення
2.02.04.01заходи щодо захисту прав споживачів
2.02.04.02поняття претензій, скарг та рекламацій споживачів
послуг гостинності
2.02.04.03культура міжособистісного спілкування
2.02.04.04техніка роботи зі скаргами
2.02.04.05дотримання протоколу та етикету
2.02.04.06процедури після продажного обслуговування
2.02.05Перевіряти виконання прийнятих рішень з
визначених прийомів та методів усунення претензій
та рекламацій
2.02.05.01облік та аналіз скарг клієнтів
2.02.05.02процедури прийняття заходів щодо скарг клієнтів
2.02.05.03тактовні методи управління конфліктами
2.02.05.04конфлікт та його місце у менеджменті персоналу
2.02.05.05прийоми та методи усунення претензій та
рекламацій
2.03.01Організовувати підготовку, презентацію і
поширення спеціалізованої інформації щодо послуг
гостинності, використовуючи рекламні та
PR-технології
2.03.01.01особливості реклами в індустрії гостинності
2.03.01.02види реклами послуг гостинності
2.03.01.03характеристика сучасного рекламного процесу
2.03.01.04організація підготовки спеціалізованої інформації
щодо послуг гостинності
2.03.01.05аналіз маркетингових досліджень попиту на
інформацію гостинності щодо послуг гостинності
2.03.01.06контроль за використанням рекламних матеріалів,
каталогів, брошур, путівників, публікацій з
питань розвитку індустрії гостинності
2.03.01.07поняття PR-технологій
2.03.01.08визначення стандартів і процедур надання
інформації та контроль за їх реалізацією
2.03.02Формувати попит та просувати послуги гостинності
на ринку за результатами маркетингових досліджень
і рекламної діяльності
2.03.02.01формування попиту та просування послуг
2.03.02.02стратегія рекламної кампанії
2.03.02.03використання етнокультурних та соціальних
стереотипів для ефективної реклами послуг
гостинності
2.03.02.04методика вибору рекламних носіїв
2.03.02.05особливості розробки рекламного звернення в
готельному бізнесі
2.03.03Формувати банк посередників та постійних клієнтів
за допомогою комп'ютерних засобів, локальних і
глобальних мереж Internet
2.03.03.01прикладні програми формування банку посередників
2.03.03.02прикладні програми формування банку клієнтів та
партнерів
2.03.03.03контроль за обробкою та аналізом інформації
2.03.03.04класифікація інформації
2.03.03.05кількісна і якісна оцінка інформації
2.03.03.06контроль звірки інформації
2.03.03.07умови поширення інформації через глобальні
системи: AMADEUS, GALILEO, SABRE, WORLDSPAN
2.03.04Виявляти та досліджувати імідж підприємства серед
основних контактних аудиторій, створювати та
підтримувати його репутацію
2.03.04.01поняття іміджу підприємства індустрії гостинності
2.03.04.02основні методи побудови іміджу
2.03.04.03аналіз іміджу підприємства індустрії гостинності
2.03.04.04PR як система зв'язків з громадськістю
2.04.01Вивчати фахову літературу та досвід діяльності
міжнародної готельної індустрії, використовуючи
прямі контакти мовою партнерів
2.04.01.01міжнародна готельна статистика
2.04.01.02мовні моделі звертання, ввічливості, вибачення,
погодження
2.04.01.03елементи усного перекладу та інші ділові контакти
2.04.01.04лексика, граматика і синтаксис при діловому
листуванні
2.04.01.05діловий етикет ділового листування
2.04.01.06дослідження друкованої іншомовної оригінальної
літератури та розширення лексико-граматичних
навичок
2.04.01.07методи та лінгвістичні особливості анотування та
реферування іншомовних джерел
2.04.01.08основи перекладу професійно-орієнтованих
іншомовних джерел
2.04.01.09комп'ютерний переклад, лексичний мінімум
комп'ютерних технологій
2.04.01.10ділові зустрічі, переговори. Раціоналізація
телефонних контактів іноземною мовою
2.04.01.11технологія партнерських відносин, види
генеральних, цінових та рекламних каталогів
2.04.02Проводити ділові переговори із зарубіжними та
вітчизняними партнерами, підтримувати ділові
контакти, використовуючи технічні засоби, зв'язки
та інформаційні технології
2.04.02.01нормативна граматика мови. Аудіювання та
мовлення. Лексичний мінімум
2.04.02.02ознайомче та пошукове читання з визначеною
швидкістю без словника
2.04.02.03вивчаюче читання з визначеною кількістю невідомих
слів (із використанням словника)
2.04.02.04абревіатури фахових термінів індустрії
гостинності
2.04.02.05структура діалогу професійно-орієнтованого
характеру
2.04.02.06лексичний мінімум ділових контактів, ділових
зустрічей та нарад
2.04.02.07Internet-технології в готельному бізнесі
2.04.03Укладати угоди із зарубіжними та вітчизняними
партнерами та забезпечувати їх реалізацію
відповідно до існуючих вимог діловодства
партнерської сторони та договірного права
2.04.03.01правовий режим міжнародної діяльності в індустрії
гостинності
2.04.03.02регламентація міжнародної туристської діяльності
у законодавстві України, види міжнародних
договорів
2.04.03.03правове регулювання зовнішньоекономічної
діяльності в індустрії гостинності
2.04.03.04документування зовнішньоекономічної діяльності в
індустрії гостинності
2.04.03.05підбір партнерів по збуту
2.04.03.06підготовка та укладання договорів
2.04.03.07зміст та реквізити договорів
2.04.04Використовувати міжнародні нормативно-правові
акти, що забезпечують ефективну
зовнішньоекономічну діяльність
2.04.04.01договір про Шенгенську угоду
2.04.04.02договір та заключний акт про реалізаціюШенгенської угоди
2.04.04.03міжнародна готельна конвенція щодо укладання контрактів між власниками готелів та турагентами
2.04.04.04типовий контракт між турагентством та клієнтом
2.04.04.05заходи щодо забезпечення реалізації державної
політики у галузі туризму
2.04.04.06порядок виїзду з України та в'їзду в Україну
громадян України
2.04.04.07правила в'їзду іноземців в Україну, їх виїзду з
України та транзитного проїзду через її територію
2.04.04.08правила оформлення візових документів
2.04.04.09умови обов'язкового особистого страхування
2.04.04.10правила валютного регулювання
2.04.04.11міжнародні готельні правила
2.04.04.12міждержавні стандарти
2.05.01Налагоджувати роботу з постачальниками послуг та
потенційними партнерами - суб'єктами туристської
діяльності, підприємствами транспорту,
екскурсійними бюро, музеями, спортивними
установами, іншими закладами санаторно-курортної
сфери, сфери культури тощо
2.05.01.01постачальники послуг готельного підприємства
(туристські фірми, підприємства транспорту,
екскурсійні бюро, музеї, спортивні установи, інші
заклади рекреаційно-курортної сфери, сфери
культури, підприємства торгово-побутових послуг
тощо)
2.05.01.02потенційні партнери готельних підприємств
2.05.01.03угода та стандартний контракт між готелем та
перевізником
2.05.01.04міждержавний стандарт "Послуги населенню"
2.05.02Формувати ділові зв'язки з корпоративними
партнерами, громадськістю, засобами масової
інформації на основі досліджень іміджу
підприємства індустрії гостинності в регіоні,
країні, за рубежем
2.05.02.01конкурентоспроможність підприємства індустрії
гостинності
2.05.02.02ділові зв'язки з партнерами готельної індустрії
2.05.02.03партнерство громад в індустрії гостинності
2.05.02.04засоби масової інформації та імідж готельного
підприємства
2.05.03Брати участь у благодійних акціях та спонсорській
діяльності
2.05.03.01PR як система зв'язків з громадськістю
2.05.03.02культура як соціальне явище
2.05.03.03мета і мотиви діяльності
2.05.03.04нерекламні методи просування послуг гостинності
2.05.03.05види благодійних фондів та спонсорські
організації
2.06.01Формувати систему документів-регламентів,
регулювати організаційні відносини
2.06.01.01форми звітності та звітна документація
2.06.01.02основи наукової організації праці
2.06.01.03сучасні носії ділової інформації
2.06.01.04ведення документообороту в підприємствах
індустрії гостинності
2.06.01.05організаційно-розпорядчі документи
2.06.01.06ділові папери та їх різновиди
2.06.01.07документи з особового складу
2.06.01.08мова ділових паперів
2.06.02Раціонально організовувати та вести власний
сегмент документообороту, власний архів
2.06.02.01планування особистої праці на підприємствах
індустрії гостинності
2.06.02.02організація робочого місця
2.06.02.03культура праці
2.06.02.04зберігання ділових паперів
2.06.02.05порядок створення та проходження ділових паперів.
Візування
2.06.03Розраховувати ефективність використання
оргтехніки та потребу в ній при організації
діловодства, використовуючи можливості
комп'ютерних технологій
2.06.03.01автоматизація робочих процесів у комп'ютерному
середовищі
2.06.03.02автоматизоване робоче місце працівника індустрії
гостинності
2.06.03.03нормування праці відповідно до операцій
2.06.03.04умови праці та режим праці
2.06.03.05методика розрахунку ефективності праці
2.07.01Визначати потенційно небезпечні ділянки
виробництва, види виробничих процесів та елементи
природного середовища, що можуть створювати
загрозу виникнення надзвичайних ситуацій,
застосовуючи методи спостереження та контролю
2.07.01.01моделювання сценаріїв виникнення надзвичайних
ситуацій
2.07.01.02методи спостереження та контролю
2.07.01.03методи визначення джерел небезпеки
2.07.01.04планування та фінансування заходів з охорони
праці
2.07.02Планувати запобіжні заходи на підставі відомостей
щодо потенційно небезпечних ділянок виробництва,
видів виробничих процесів та елементів природного
середовища за допомогою типових інструкцій
2.07.02.01вимоги щодо безпеки туристів і екскурсантів
2.07.02.02умови, що забезпечують припустимий рівень ризику
для життя і здоров'я мешканців готелю
2.07.02.03джерела небезпеки: природні, техногенні, в
урбанізованому середовищі
2.07.02.04правила безпеки при роботі з механізмами та
устаткуванням на підприємствах індустрії
гостинності
2.07.02.05організація протипожежного захисту в готельному
підприємстві
2.07.02.06нормативні посилання: "пожежна безпека",
"санітарно-гігієнічні вимоги", "шум",
"звукоізоляція"
2.07.02.07порядок проведення інструктажу з техніки безпеки
2.07.03Забезпечувати оперативне приймання сигналів про
виникнення небезпеки та їх розпізнавання
персоналом підприємства за допомогою штатних та
індивідуальних джерел інформації при загрозі
виникнення надзвичайної ситуації
2.07.03.01автоматизовані системи централізованого та
локального сповіщення
2.07.03.02самоконтроль у складних ситуаціях
2.07.03.03організація надання першої допомоги та дії в
екстремальних ситуаціях
2.07.03.04порядок надання інформації у сфері захисту
населення та територій
2.07.04Організовувати встановлення виду і ступеня
зараження об'єкта радіоактивними, біологічними та
небезпечними хімічними речовинами з урахуванням
планових документів цивільного захисту об'єкта
господарювання, використовуючи табельні прилади,
інструкції, в умовах надзвичайної ситуації
2.07.04.01моніторинг радіаційної, хімічної та біологічної
небезпек
2.07.04.02прилади для визначення виду і ступеня зараження
об'єкта радіоактивними, біологічними та
небезпечними хімічними речовинами
2.07.04.03організація позначення межі зон зараження
відповідно до їх типів та рівня
2.07.04.04положення, інструкції про порядок ведення
документації при радіаційному, біологічному та
хімічному контролі
2.08.01Організовувати дотримання вимог безпеки праці
учасниками трудового процесу на підставі
технологічної документації, використовуючи чинну
нормативно-правову базу з питань охорони праці
2.08.01.01психофізіологічні фактори ризику в трудовому
процесі
2.08.01.02раціональна побудова програми обслуговування
гостей, що передбачає раціональні умови для
тимчасового проживання
2.08.01.03ергономічні вимоги до предметного середовища,
кольорової композиції та освітленості приміщень
готельного підприємства
2.08.02Організовувати дотримання санітарно-гігієнічних
вимог учасниками трудового процесу на підставі
технологічної документації, використовуючи чинну
нормативно-правову базу
2.08.02.01санітарно-гігієнічні вимоги та їх реалізація в
технологічному процесі
2.08.02.02вплив шкідливих речовин на здоров'я працюючих
2.08.02.03аналіз та профілактика професійних захворювань у
галузі
2.08.02.04основи фізіології та психології праці
2.08.02.05інструкції щодо застосування препаратів для
дезінфекції, дезінсекції та дератизації
2.08.02.06вимоги щодо допустимого рівня шкідливих речовин у
повітрі приміщень готельного підприємства
2.08.02.07оснащення приміщень кондиціонуванням та
вентиляцією
2.08.02.08умови безпеки життя в готелях та інших засобах
розміщення та збереження їх майна
3.01.01Визначати політику якості послуг в індустрії
гостинності з урахуванням вимог професійних
стандартів
3.01.01.01стандарти якості послуг гостинності
3.01.01.02стандарти обслуговування
3.01.01.03технологічні стандарти гостинності
3.01.01.04поведінкові стандарти
3.01.01.05стратегія якості готельних послуг
3.01.01.06якість готельних послуг як інструмент
конкурентоспроможності
3.01.01.07стандарт компетентності
3.01.02Упроваджувати наукові методи управління якістю
послуг гостинності
3.01.02.01методи визначення показників кількісної та
якісної оцінки послуг з позиції організатора та
споживача
3.01.02.02технічні умови на послуги, які визначаються
техніко-економічними показниками
3.01.02.03системний та процесний підхід до управління
якістю послуг
3.01.02.04орієнтація на клієнта та постійне удосконалення
якості послуг
3.01.02.05факторне прийняття рішень та лідерство керівника
3.01.03Формувати банк стандартів, технічних умов,
слідкувати за змінами
3.01.03.01технологія роботи у середовищі графічних
операційних систем
3.01.03.02технологія створення, редагування та форматування
електронних таблиць, діаграм та текстових
документів
3.01.03.03технологія роботи у мережі Internet
3.01.03.04обов'язкова система сертифікації готельних послуг
та послуг харчування
3.01.03.05органи з сертифікації послуг та ліцензування
туристської діяльності
3.01.04Організовувати порівняльно-аналітичний моніторинг
споживчої якості послуг конкурентів, досліджувати
реакцію споживачів на якість послуг гостинності
3.01.04.01методика макрорегіональних досліджень
3.01.04.02оцінка кон'юнктури ринку послуг гостинності
3.01.04.03конкурентне середовище підприємства індустрії
гостинності
3.01.04.04елементи аналізу конкурентів
3.01.04.05побудова конкурентної карти ринку послуг
гостинності
3.01.04.06SWOT - аналіз
3.01.05Вносити рекомендації з введення нових чи змін
існуючих вимог щодо якості послуг на умовах
конкурентоспроможності
3.01.05.01тотальне управління якістю (TQM)
3.01.05.02інтегрована стратегія підприємства індустрії
гостинності
3.01.05.03орієнтація на споживача
3.01.05.04орієнтація на філософію, концепції, інструменти
та методологію якості
3.01.05.05стратегія залучення усіх співробітників до
безперервного покращення якості послуг
гостинності
3.01.05.06показники якості послуг гостинності
3.01.05.07інструменти контролю якості послуг гостинності
4.01.01Розробляти основні технологічні цикли виробництва
та споживання послуг розміщення з урахуванням
форм організації праці
4.01.01.01технологія гостинності у виробництві та
споживанні послуг розміщення
4.01.01.02замкнений технологічний цикл виробництва та
споживання послуг розміщення
4.01.01.03розімкнений технологічний цикл виробництва та
споживання послуг розміщення
4.01.01.04планувальна організація основного технологічного
процесу виробництва послуг розміщення
4.01.01.05планувальна організація основного технологічного
процесу споживання послуг розміщення
4.01.01.06уніфікація технологічних процесів виробництва та
споживання готельних послуг
4.01.01.07поняття готельного циклу
4.01.01.08технологічний цикл реєстрації "гостя"
4.01.01.09технологічний цикл попередньої оплати та
розрахунків після виїзду
4.01.01.10технологічний цикл "нічний аудит"
4.01.01.11технологічні операції основного техноциклу
виробництва та споживання за призначенням
4.01.01.12технологічні операції основного техноциклу
виробництва та споживання за ступенем механізації
4.01.02Розробляти обслуговуючий технологічний цикл
виробництва послуг розміщення з урахуванням
інформаційних технологій та автоматизації
технологічних процесів
4.01.02.01автоматизація технологічного циклу бронювання
готельних послуг
4.01.02.02автоматизація технологічного циклу надання
додаткових послуг
4.01.02.03механізація клінінгових технологій нежилих
приміщень готелів
4.01.02.04інформаційні технології в готельному господарстві
4.01.02.05технологічні операції обслуговуючого техноциклу
за призначенням
4.01.02.06технологічні операції обслуговуючого техноциклу
за ступенем механізації
4.01.03Розробляти обслуговуючий технологічний цикл
споживання послуг розміщення з упровадженням
інноваційних клінінгових технологій
4.01.03.01клінінгові технології процесу споживання
готельних послуг
4.01.03.02інноваційні технології ведення білизняного
господарства в готелі
4.01.03.03технологічна програма використання миючих засобів
та засобів чистки
4.01.03.04технологічна послідовність прибирання в житлових
приміщеннях
4.01.03.05технологічний цикл прибирання санвузла
4.01.03.06види прибирання на житловому поверсі
4.01.03.07планувальна організація житлового поверху
4.01.03.08планувальна організація номерів різної категорії
4.01.03.09планувальна організація обслуговуючих приміщень
4.01.03.10технологічні операції допоміжного техноциклу за
призначенням
4.01.03.11технологічні операції допоміжного техноциклу за
ступенем механізації
4.01.04Розробляти допоміжний технологічний цикл процесу
розміщення для забезпечення контролю технічного
та естетичного стану приміщень та устаткування
4.01.04.01технологічний цикл контролю за технічним та
естетичним станом приміщень
4.01.04.02технологічний цикл контролю за технічним станом
обладнання, механізмами та автоматами
4.01.04.03технологічні операції допоміжного техноциклу за
призначенням
4.01.04.04технологічні операції допоміжного техноциклу за
ступенем механізації
4.02.01Розробляти обслуговуючий технологічний процес
виробництва та споживання ресторанних послуг,
враховуючи особливості національної кухні
4.02.01.01типологія підприємств харчування
4.02.01.02планувальна організація підприємств харчування
4.02.01.03технологія заготівельного циклу виробництва
кулінарної продукції
4.02.01.04технологія забезпечуючого циклу
4.02.01.05технологія доготівельного циклу виробництва
кулінарної продукції
4.02.01.06технологія циклу сервіровки (технологічний процес
сервіровки, правила техніки сервіровки)
4.02.01.07технологія основного циклу сервісного
обслуговування
4.02.01.08методи і техніка подачі страв
4.02.01.09технологічні процеси денного раціону харчування
(сніданок, обід, вечеря)
4.02.01.10система розрахунків за послуги харчування
4.02.01.11клінінгові технології в приміщеннях підприємств
харчування
4.02.01.12кухня народів світу
4.02.02Розробляти обслуговуючий технологічний процес
виробництва та споживання рекреаційних послуг з
урахуванням місця розташування підприємства
4.02.02.01види рекреаційних послуг з урахуванням місця
розташування рекреаційного підприємства
4.02.02.02види лікувально-профілактичних послуг
(грязелікування, бальнеолікування,
кліматолікування, водолікування, змішане та
санаторне лікування, фізіотерапевтичне лікування)
4.02.02.03планувальна організація технологічного процесу
виробництва і споживання
лікувально-профілактичних послуг
4.02.02.04основні техноцикли процесу виробництва і
споживання лікувально-профілактичних послуг
(консультація, діагностика, лікувальні процедури)
4.02.02.05планувальна організація лікувальних пляжів,
аеросолярію, кліматологічного павільйону
4.02.02.06основні техноцикли процесу виробництва і
споживання косметичних послуг
4.02.02.07основні техноцикли процесу виробництва і
споживання спортивно-оздоровчих послуг
4.02.02.08основні техноцикли процесу виробництва і
споживання послуг фітнес-центрів
4.02.03Розробляти обслуговуючий технологічний процес
виробництва та споживання бізнес-послуг згідно з
партнерськими угодами, рівнем комфорту та
можливостями їх надання
4.02.03.01види бізнес-послуг та їх просторова організація
4.02.03.02основні техноцикли процесу виробництва і
споживання бізнес-послуг у приміщеннях житлових
номерів
4.02.03.03основні техноцикли процесу виробництва і
споживання послуг у приміщеннях бізнес-центрів
4.02.03.04основні техноцикли процесу виробництва і
споживання бізнес-послуг у приміщеннях
конференц-залів
4.02.03.05основні техноцикли процесу виробництва і
споживання бізнес-послуг у приміщеннях
виставкових залів та ярмарків
4.02.04Розробляти обслуговуючий технологічний процес
виробництва та споживання туристських послуг
відповідно до призначення підприємства та
сезонності