• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Складова галузевого стандарту вищої освіти. Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за напрямом 0504 "Туризм", фахове спрямування 6.050400 "Туризм"

Міністерство освіти і науки України | Стандарт від 14.06.2004 № 476
Реквізити
  • Видавник: Міністерство освіти і науки України
  • Тип: Стандарт
  • Дата: 14.06.2004
  • Номер: 476
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство освіти і науки України
  • Тип: Стандарт
  • Дата: 14.06.2004
  • Номер: 476
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти і
науки України
14.06.2004 N 476
( z0863-04 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 липня 2004 р.
за N 864/9463
Складова галузевого стандарту вищої освіти
ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА ПІДГОТОВКИ БАКАЛАВРА ЗА НАПРЯМОМ 0504 "ТУРИЗМ", ФАХОВЕ СПРЯМУВАННЯ 6.050400 "ТУРИЗМ"
1. Вступ
1.1. Освітньо-професійна програма (далі - ОПП) є державним документом, у якому визначається нормативний зміст навчання, встановлюються вимоги до змісту, обсягу та рівня освітньої та професійної підготовки бакалавра з напряму "Туризм".
1.2. ОПП є складовою компоненти стандартів вищої освіти та використовується при:
- розробленні та коригуванні відповідних навчальних планів і програм навчальних дисциплін;
- розробленні засобів діагностики рівня якості освітньо-професійної підготовки бакалавра;
- визначенні змісту навчання як бази для оволодіння новими спеціальностями, кваліфікаціями;
- визначенні змісту навчання у системі перепідготовки та підвищення кваліфікації.
2. Галузь використання
2.1. ОПП поширюється на систему вищої освіти: органи, які здійснюють управління у галузі вищої освіти; вищі навчальні заклади незалежно від підпорядкування та форми власності, де готують фахівців освітньо-кваліфікаційного
рівня "бакалавр"
----------
за фаховим спрямуванням 6.050400 "Туризм"
-----------------------------------
напряму підготовки 0504 "Туризм"
-----------------------------------
освітнього рівня базова вища освіта
-----------------------------------
кваліфікації "бакалавр з туризму"
-----------------------------------
з узагальненим об'єктом
діяльності система дій, спрямована на
формування, просування та
реалізацію туристичного продукту,
екскурсійне обслуговування
-----------------------------------
нормативним терміном
навчання (денна форма) чотири роки
-----------------------------------
2.2. ОПП встановлює:
- нормативну частину змісту навчання у навчальних об'єктах, засвоєння яких забезпечує формування системи умінь відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики;
- рекомендований перелік навчальних дисциплін і практик;
- нормативний термін навчання за очною формою навчання;
- нормативні форми державної атестації.
2.3. ОПП є обов'язковою для вищих навчальних закладів, що готують фахівців даного профілю.
3. Визначення
3.1. В ОПП використано такі терміни та відповідні визначення:
Змістовий модуль - система навчальних елементів, що поєднані за ознакою відповідності певному навчальному об'єктові.
Знання - результат процесу діяльності пізнання, перевірене суспільною практикою і логічно упорядковане відображення її у свідомості людини. Знання - категорія, яка відбиває зв'язок між пізнавальною і практичною діяльністю людини. Знання виявляються в системі понять, суджень, уявлень тощо, яка має певний обсяг і якість. Знання можна ідентифікувати тільки за умови їх виявлення у вигляді вмінь виконувати відповідні розумові або фізичні дії.
Кредит - інформаційний обсяг навчального матеріалу, який з урахуванням терміну засвоєння студентами окремих навчальних елементів (відповідно до психофізіологічних норм засвоєння при використанні оптимальних форм, методів і засобів навчання та контролю) може бути засвоєний за 54 години навчального часу (сума годин аудиторної і самостійної роботи студента за тиждень).
Навчальна дисципліна (у вищому навчальному закладі) - педагогічно адаптована система понять про явища, закономірності, закони, теорії, методи тощо будь-якої галузі діяльності (або сукупності різних галузей діяльності) із визначенням потрібного рівня сформованості у тих, хто навчається, певної сукупності умінь і навичок.
Навчальний елемент (дидактична одиниця) - мінімальна доза навчальної інформації, що зберігає властивості навчального об'єкта.
Навчальний об'єкт - навчальна інформація певного обсягу, що має самостійну логічну структуру та зміст та дає змогу оперувати цією інформацією у процесі діяльності мислення.
Навчальний план - складова стандартів вищої освіти вищих навчальних закладів, яка складається на основі освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки і визначає графік навчального процесу, перелік та обсяг навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, форми та засоби проведення підсумкового контролю.
Нормативний термін навчання - термін навчання за денною (очною) формою, необхідний для засвоєння особою нормативної та вибіркової частин змісту навчання і встановлений стандартом вищої освіти.
Освітня діяльність - діяльність, пов'язана з наданням послуг для здобуття вищої освіти, із видачею особам, які навчалися, документа про вищу освіту державного зразка.
Цикл підготовки - сукупність складових змісту освітньої або професійної підготовки (змістових модулів, блоків змістових модулів), що поєднані за ознаками приналежності їх змісту до спільного освітнього або професійного напряму.
4. Позначення та скорочення
4.1. У освітньо-професійній програмі для формування шифрів застосовуються такі скорочення назв циклів:
ГСЕП - гуманітарної та соціально-економічної підготовки;
ПЗ - природничо-наукової та загальноекономічної підготовки;
ПП - професійної підготовки.
5. Обов'язкова частина змісту освітньо-професійної програми
5.1. Система знань у вигляді системи змістових модулів щодо складових узагальнених структур діяльності наведена у додатку 1.
6. Обов'язковий перелік навчальних дисциплін і практик
6.1. У додатку 2 "Обов'язковий перелік навчальних дисциплін і практик" подано обов'язковий перелік навчальних дисциплін і практик, визначено блоки змістових модулів, що входять до кожної з них, та визначені змістові модулі, що входять до кожного з блоків змістових модулів.
6.2. Навчальний заклад має право змінювати назви навчальних дисциплін і практик та розподіл блоків змістових модулів у них.
Примітка. У додатку 1 та додатку 2 шифри змістових модулів указані за структурами:
а) шифр змістового модуля, б) шифр змістового
що відповідає умінню, модуля, що
зазначеному у додатку 1 відповідає умінню,
Освітньо-кваліфікаційної зазначеному
характеристики у додатку 2
Освітньо-кваліфікаційної
характеристики
X. XX. XX. XX 3. XX. XX. XX
--------- -- ---------- --
| | | |
| | | |
| - номер змістового | - номер змістового
| модуля, наскрізний | модуля, наскрізний
| для цього вміння | для даної здатності
| |
------------ шифр уміння ------ шифр уміння
7. Розподіл змісту освітньо-професійної програми підготовки, навчальний час за циклами підготовки, обов'язковими навчальними дисциплінами
7.1. Освітньо-професійна програма передбачає цикл професійної підготовки.
7.2. Розподіл змісту освітньо-професійної програми фахівців та навчальний час за нормативною та варіативною частинами програми підготовки, навчальний час за циклом підготовки, кількість навчальних годин/кредитів вивчення кожної з обов'язкових навчальних дисциплін нормативної частини програми підготовки подано у додатку 3 "Розподіл змісту навчання та навчального часу за циклами підготовки обов'язкових навчальних дисциплін".
8. Державна атестація осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах
8.1. На державну атестацію виноситься система умінь, що визначена у освітньо-кваліфікаційній характеристиці, та система відповідних змістових модулів, що зазначена у додатку 1 "Система змістових модулів щодо складових узагальнених структур діяльності".
8.2. Вид кваліфікаційної роботи встановлюється на основі аналізу змісту виробничих функцій та типових завдань діяльності, що визначені в освітньо-кваліфікаційній характеристиці.
8.3. У додатку 4 "Нормативні форми державної атестації осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах" наведено нормативні форми державної атестації і подано розподіл змістових модулів між ними.
8.4. Вимоги до засобів об'єктивного контролю ступеня досягнення кінцевих цілей освітньо-професійної підготовки встановлюються складовою Галузевого стандарту вищої освіти України "Засоби діагностики якості вищої освіти", що затверджуються в установленому порядку додатково.
9. Вимоги до системи освіти та професійної підготовки
9.1. Вищий навчальний заклад відповідає за якість підготовки фахівців із повною вищою освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за фаховим спрямуванням 6.050400 "Туризм" напряму підготовки 0504 "Туризм" освітнього рівня повної вищої освіти.
9.2. Викладацький склад, який бере участь у викладанні навчальних дисциплін нормативної частини змісту навчання, повинен мати відповідні: фах за дипломом про вищу освіту; наукову спеціальність за дипломом про присвоєння наукового ступеня; вчене звання, що присвоєно по кафедрі, на якій викладаються дані навчальні дисципліни.
9.3. Для забезпечення якості підготовки фахівців вищий навчальний заклад повинен використовувати у навчальному процесі:
- навчальну лабораторію "Туристська фірма";
- мультимедійну лінгафонну лабораторію;
- навчальну лабораторію "Готель";
- методичний кабінет екскурсійної та музейної справи;
- навчальну лабораторію туристських інформаційних технологій;
- навчальну лабораторію з спортивного туризму.
Директор Департаменту
вищої освіти Міністерства
освіти і науки України


Я.Я.Болюбаш
Додаток 1
до пункту 5.1
Освітньо-професійної
програми підготовки
бакалавра за фаховим
спрямуванням 6.050400
"Туризм" напряму
підготовки 0504
"Туризм"
Система змістових модулів щодо складових узагальнених структур діяльності
Шифри умінь
та змістових
модулів
Зміст умінь, що забезпечують назви змістових
модулів
12
1.01.01Обирати ефективну правову форму функціонування
турпідприємства з урахуванням можливостей та умов
ліцензування видів туристичної діяльності
1.01.01.01Підприємство як об'єкт господарювання
1.01.01.02Основи підприємницької діяльності
1.01.01.03Поняття та види підприємницької діяльності в
галузі туризму
1.01.01.04Правове регулювання підприємницької діяльності в
галузі туризму
1.01.01.05Законодавчі акти в сфері туризму
1.01.01.06Нормативні акти
1.01.01.07Правові засади державного регулювання
підприємницької діяльності в галузі туризму
1.01.01.08Цивільно-правові зобов'язання та договори
1.01.01.09Юридична відповідальність за правопорушення у
сфері підприємницької діяльності
1.01.01.10Захист прав суб'єктів підприємницької діяльності
1.01.01.11Нормативно-правові основи формування туристської
організації
1.01.01.12Порядок оформлення туристської організації
1.01.01.13Види діяльності туристської організації
1.01.01.14Виставки, ярмарки та туристські салони
1.01.01.15Потенційні клієнти та партнери туристської
організації
1.01.01.16Спортивний напрям діяльності туристської
організації
1.01.01.17Підготовка та проведення туристського походу
1.01.01.18Організація та проведення змагань з туристського
багатоборства
1.01.01.19Організаційно-масовий напрям діяльності
туристської організації
1.01.01.20Екскурсійно-масовий напрям діяльності туристської
організації
1.01.01.21Навчально-методичний напрям діяльності туристської
організації
1.01.02Аналізувати існуючий рекреаційний потенціал
територій щодо здійснення того чи іншого виду
рекреаційної діяльності, користуючись статистичною
та плановою документацією та стандартними
методиками
1.01.02.01Географічні аспекти формування туристських
ресурсів України
1.01.02.02Основні відомості про державу
1.01.02.03Коротка історія формування території України
1.01.02.04Туристський ареал України
1.01.02.05Природні туристські ресурси України
1.01.02.06Характеристика об'єктів природно-заповідного фонду
України
1.01.02.07Антропогенні ресурси України
1.01.02.08Подієвий туризм в Україні
1.01.02.09Комплексна оцінка туристських ресурсів України
1.01.02.10Класифікація туристських територій України
1.01.02.11Туристські ресурси Криму та областей
Чорноморсько-Азовського узбережжя
1.01.02.12Туристські ресурси Карпат
1.01.02.13Туристські ресурси Поділля
1.01.02.14Туристські ресурси Полісся
1.01.02.15Туристські ресурси центрального та східного
регіонів України
1.01.02.16Вихідні постулати та основні поняття рекреології
1.01.02.17Об'єкт і предмет рекреології
1.01.02.18Основні концепції рекреології (гуманоцентровані
концепції, економоцентровані концепції та
антропоекологічна концепція)
1.01.02.19Рекреаційна система: загальні властивості,
структура, види та функції
1.01.02.20Компоненти рекреаційної системи
1.01.02.21Природні та урбанізовані рекреаційні системи
1.01.02.22Технічні системи та системи розселення
1.01.02.23Біосоціальні системи
1.01.02.24Рекреаційна діяльність
1.01.02.25Рекреаційна діяльність рекреанта
1.01.02.26Основні моделі рекреології
1.01.02.27Активний туризм як соціальне явище
1.01.02.28Організаційно-правові основи функціонування
активного туризму в Україні
1.01.02.29Основні форми та види активного туризму
1.01.02.30Методика підготовки маршрутів з активними формами
пересування
1.01.02.31Методи і способи орієнтування на місцевості
1.01.02.32Перша медична допомога в поході
1.01.02.33Фізична і технічна підготовка туристів
1.01.02.34Тактика проведення туристської подорожі
1.01.02.35Психолого-педагогічні аспекти проведення походу та
забезпечення безпеки на маршруті
1.01.02.36Пішохідні туристські маршрути та їх характеристика
1.01.02.37Гірський туризм. Альпінізм. Спелеотуризм. Кінний
туризм
1.01.02.38Лижний туризм та його характеристика
1.01.02.39Екстремальні типи походів активного туризму
1.01.02.40Регіональні особливості активного туризму в
Україні
1.01.02.41Природні рекреаційні ресурси
1.01.02.42Кліматичні і гідромінеральні ресурси
1.01.02.43Рекреаційне природокористування й охорона природи
1.01.02.44Культурно-історичні ресурси
1.01.02.45Рекреаційне районування
1.01.02.46Особливості міжнародних рекреаційних потоків
1.01.02.53Характеристика рекреаційних районів світу
1.01.02.54Мандрівництво в Україні як прообраз туризму
(IX-XIX ст.)
1.01.02.55Зародження організованого туризму (кінець XIX -
початок XX ст.)
1.01.02.56Розвиток туризму в Україні у 20-40-х роках XX ст.
1.01.02.57Основні напрями розвитку туризму в Україні у
повоєнний період
1.01.02.58Стан вітчизняного туризму у 70-80- ті роки XX ст.
1.01.02.59Сучасний стан розвитку туризму в Україні
(90-ті рр.)
1.01.02.60Предмет, метод і задачі туристського
країнознавства
1.01.02.61Програма країнознавчого дослідження
1.01.02.62Глобальні просторові структури та країнознавство
1.01.02.63Економічний розвиток країн
1.01.02.64Загальний огляд країн світу
1.01.02.65Загальна характеристика Європейського,
Американського, Близькосхідного, Африканського,
Південно-Азіатського та Азіатсько-Тихоокеанського
туристських макрорегіонів світу (за ВТО)
1.01.02.66Характеристика туристських країн Північної,
Центральної, Східної Європи, середземноморських
країн, країн Азії, країн Північної і Латинської
Америки, країн Африки, Австралії і країн Океанії
1.01.02.67Географія туристських країн з метою відпочинку та
розваг
1.01.02.68Географія країн ділового туризму
1.01.02.69Географія країн релігійного туризму
1.01.02.70Географія країн лікувально-оздоровчого туризму
1.01.02.71Матриці. Дії над ними
1.01.02.72Загальна постановка оптимізаційних задач
1.01.02.73Зведення та групування статистичних даних
1.01.03Досліджувати попит потенційних споживачів
туристських послуг, використовуючи методики
маркетингових досліджень
1.01.03.01Попит та пропозиція
1.01.03.02Раціональний споживчий вибір та формування
ринкового попиту
1.01.03.03Сутність маркетингу та його сучасна концепція
1.01.03.04Система і характеристики сучасного маркетингу
1.01.03.05Маркетингові дослідження
1.01.03.06Ринок туристських послуг
1.01.03.07Диференціальне числення функції однієї змінної
1.01.03.08Функції багатьох змінних
1.01.03.09Стан та перспективи розвитку електронних
інформаційних технологій
1.01.03.10Інформаційні системи і мережі
1.01.03.11Організація роботи і сервіси мережі Інтернет
1.01.03.12Електронна пошта
1.01.03.13Сучасні офісні інформаційні технології
1.01.04Визначати перелік туристських послуг для надання
туристам за результатами аналізу
нормативно-правових актів, що регламентують
надання туристських послуг
1.01.04.01Законодавчі акти в сфері туризму
1.02.01Здійснювати збір, обробку, аналіз, систематизацію
інформації, узагальнювати вітчизняний і зарубіжний
досвід з питань розробки турпродукту,
використовуючи методи наукових досліджень та
сучасні технічні засоби інформаційних технологій
1.02.01.01Предмет і методи статистики
1.02.01.02Зведення та групування статистичних даних
1.02.01.03Абсолютні та відносні величини
1.02.01.04Середні й структурні середні показники
1.02.01.05Наука як продуктивна сила
1.02.01.06Сутність, предмет, об'єкт та функції науки
1.02.01.07Класифікація наукових знань
1.02.01.08Основи методології наукових досліджень
1.02.01.09Інформаційна база наукових досліджень
1.02.01.10Методика наукових досліджень
1.02.01.11Архітектура та принципи функціонування ПК
1.02.01.12Автоматизація робочих процесів у комп'ютерному
середовищі
1.02.01.13Технологія роботи у середовищі сучасних
операційних систем
1.02.01.14Технологія створення, редагування та показу
електронних презентацій
1.02.01.15Формалізація та алгоритмізація обчислювальних
процесів
1.02.01.16Технологія створення, редагування та використання
текстових документів, електронних таблиць, діаграм
1.02.01.17Стан та перспективи розвитку електронних
інформаційних технологій
1.02.01.18Інформаційні системи і мережі
1.02.01.19Організація роботи і сервіси мережі Інтернет
1.02.01.20Електронна пошта
1.02.01.21Сучасні офісні інформаційні технології
1.02.02Проводити ідентифікацію, класифікацію та надання
інформації за допомогою програмних і комп'ютерних
засобів, локальних і глобальних мереж
1.02.02.01Архітектура та принципи функціонування ПК
1.02.02.02Автоматизація робочих процесів у комп'ютерному
середовищі
1.02.02.03Технологія роботи у середовищі сучасних
операційних систем
1.02.02.04Технологія створення, редагування та показу
електронних презентацій
1.02.02.05Формалізація та алгоритмізація обчислювальних
процесів
1.02.02.06Технологія створення, редагування та використання
текстових документів, електронних таблиць, діаграм
1.02.02.07Стан та перспективи розвитку електронних
інформаційних технологій
1.02.02.08Інформаційні системи і мережі
1.02.02.09Організація роботи і сервіси мережі Інтернет
1.02.02.10Електронна пошта
1.02.02.11Сучасні офісні інформаційні технології
1.02.03Розробляти методику маркетингових досліджень
туристичного ринку з метою виявлення потреб
туристів в окремих видах туризму, туристських
послугах, використовуючи існуючі методики та
аналізуючи співвідношення попиту і пропозиції
1.02.03.01Сутність маркетингу та його сучасна концепція
1.02.03.02Система і характеристики сучасного маркетингу
1.02.03.03Маркетингові дослідження
1.02.03.04Пішохідні туристські маршрути та їх характеристика
1.02.03.05Гірський туризм. Альпінізм. Спелеотуризм. Кінний
туризм
1.02.03.06Лижний туризм та його характеристика
1.02.03.07Екстремальні типи походів активного туризму
1.02.03.08Регіональні особливості активного туризму в
Україні
1.02.03.09Визначення ймовірності події, її основні
властивості
1.02.03.10Випадкові величини та функції розподілу
1.02.03.11Числові характеристики випадкових величин
1.02.03.12Вибірковий метод
1.02.03.13Ряди динаміки
1.02.03.14Предмет і методи математичного програмування
1.02.03.15Транспортна задача
1.02.04Складати перспективні програми турів з метою
подальшої апробації їх на ринку та виявлення рівня
відповідності запитам туристів
1.02.04.01Основні форми та види активного туризму
1.02.04.02Методика підготовки маршрутів з активними формами
пересування
1.02.04.03Пішохідні туристські маршрути та їх характеристика
1.02.04.04Гірський туризм. Альпінізм. Спелеотуризм. Кінний
туризм
1.02.04.05Лижний туризм та його характеристика
1.02.04.06Екстремальні типи походів активного туризму
1.02.04.07Регіональні особливості активного туризму в
Україні
1.02.04.08Географічні аспекти формування туристських
ресурсів України
1.02.04.09Основні відомості про державу
1.02.04.10Коротка історія формування території України
1.02.04.11Туристський ареал України
1.02.04.12Природні туристські ресурси України
1.02.04.13Характеристика об'єктів природно-заповідного фонду
України
1.02.04.14Антропогенні ресурси України
1.02.04.15Подієвий туризм в Україні
1.02.04.16Комплексна оцінка туристських ресурсів України
1.02.04.17Класифікація туристських територій України
1.02.04.18Туристські ресурси Криму та областей
Чорноморсько-Азовського узбережжя
1.02.04.19Туристські ресурси Карпат
1.02.04.20Туристські ресурси Поділля
1.02.04.21Туристські ресурси Полісся
1.02.04.22Туристські ресурси центрального та східного
регіонів України
1.02.04.23Основні принципи організації туризму
1.02.04.24Класифікація ринків міжнародного туризму
1.02.04.25Сегментація ринку туристських послуг
1.02.04.26Організація туризму Європейського регіону
1.02.04.27Індустрія туризму Американського регіону
1.02.04.28Соціально-економічні умови розвитку
Близькосхідного та Африканського регіонів
1.02.04.29Туристські ринки Південно-Азіатського та
Азіатсько-Тихоокеанського регіонів
1.02.04.30Умови формування туристського ринку України
1.02.04.31Туристська послуга як найбільша складова сфери
послуг
1.02.04.32Сегменти сфери туристських послуг
1.02.04.33Організація послуг розміщення
1.02.04.34Організація основного функціонального процесу в
готельному підприємстві
1.02.04.35Туристські категорії послуг харчування
1.02.04.36Організація рекреаційних послуг
1.02.04.37Організація спортивно-оздоровчих послуг.
Організація видовищно-розважальних послуг
1.02.04.38Організація інформаційно-пізнавальних послуг
1.02.04.39Організація торгово-побутових послуг
1.02.04.40Організація послуг бізнес-турів
1.02.04.41Нормативи якості туристських послуг
1.02.04.42Нормативні вимоги до якості послуг
1.02.04.43Культура обслуговування і якість послуг
1.02.04.44Комп'ютерні технології у сфері туристських послуг
1.02.04.45Туризм як сфера діяльності: фактори, що впливають
на розвиток туризму; класифікація туризму; форми і
види туристської діяльності; система управління і
регулювання туристської діяльності
1.02.04.46Уніфіковані технології туристських послуг
1.02.04.47Основні технологічні процеси туристської
діяльності: виробництво, реалізація, споживання
туристських послуг
1.02.04.48Основні, обслуговуючі та допоміжні технологічні
цикли процесу виробництва туристських послуг
1.02.04.49Автоматизація технологічних процесів туристських
послуг
1.02.04.50Інформаційні технології створення туристичного
продукту
1.02.04.51Стан та перспективи розвитку електронних
інформаційних технологій
1.02.04.52Інформаційні системи та мережі
1.02.04.53Організація роботи та сервіси мережі Інтернет
1.02.04.54Електронна пошта
1.02.04.55Сучасні офісні інформаційні технології
1.02.05Визначати оптимальні види та проектувати
оптимальні схеми транспортування, використовуючи
різні моделі транспортування та інформацію про
існуючі транспортні мережі
1.02.05.01Функції багатьох змінних
1.02.05.02Інтегральне числення функцій однієї змінної
1.02.05.03Предмет і методи математичного програмування
1.02.05.04Системи лінійних рівнянь
1.02.05.05Матриці. Дії над ними
1.02.05.06Загальна постановка оптимізаційних задач
1.02.05.07Транспортна задача
1.02.05.08Історичні аспекти розвитку індустрії транспортних
подорожей
1.02.05.09Організація послуг залізничного транспорту
1.02.05.10Організація подорожей з використанням
автотранспорту
1.02.05.11Організація водних подорожей
1.02.05.12Організація авіаподорожей
1.02.05.13Принципи формування туристських маршрутів з
різними засобами пересування
1.02.05.14Принципи формування бізнес-плану туристської фірми
з реалізації транспортних подорожей
1.02.05.15Основні підходи та принципи забезпечення реклами
транспортних подорожей
1.02.06Проектувати тур та розраховувати його калькуляцію,
використовуючи існуючі технології формування
турпродукту та методики калькулювання туру
1.02.06.01Виробництво, якість і конкурентоспроможність
продукції
1.02.06.02Витрати і ціни на продукцію
1.02.06.03Уніфіковані технології туристських послуг
1.02.06.04Основні технологічні процеси туристської
діяльності: виробництво, реалізація, споживання
туристських послуг
1.02.06.05Основні, обслуговуючі та допоміжні технологічні
цикли процесу виробництва туристських послуг
1.02.06.06Допоміжний технологічний процес туристської
діяльності
1.02.06.07Технологічні цикли комерційної діяльності
1.02.06.08Автоматизація технологічних процесів туристських
послуг
1.02.06.09Особливості технологічного процесу надання послуг
харчування: мешканцям готельних комплексів;
туристам у мобільних засобах розміщення; учасникам
конгресного туризму
1.02.06.10Технологія обслуговування за типом "кейтеринг"
1.02.06.11Уніфіковані технології ресторанних послуг
1.02.06.12Автоматизація технологічних процесів ресторанних
послуг
1.02.06.13Технологія сфери послуг: визначення, зміст, види і
структура
1.02.06.14Концепції технології гостинності
1.02.06.15Види і зміст технології
1.02.06.16Технологія гостинності
1.02.06.17Структура і зміст технологічного процесу приймання
і розміщення у готельному підприємстві
1.02.06.18Уніфіковані технології готельних послуг
1.02.06.19Автоматизація технологічних процесів
1.02.06.20Економічна сутність, об'єктивна основа, роль і
функції ціни на товари і послуги; система
класифікації цін на товари і послуги споживчого
ринку
1.02.06.21Принципи і методи регулювання цін та особливості
сучасної цінової політики в Україні
1.02.06.22Структура ринкової ціни на послуги туристських
підприємств
1.02.06.23Механізм формування ринкових цін на послуги,
особливості калькулювання цін з використанням ПЕОМ
1.02.06.24Формування ціни відповідно до дії закону попиту та
пропозиції
1.02.06.25Практика формування ціни на послуги туристської
індустрії
1.02.06.26Цінова політика підприємств туризму
1.02.06.27Бухгалтерський облік, його сутність і основи
організації
1.02.06.28Предмет та метод бухгалтерського обліку
1.02.06.29Облік господарських процесів
1.02.06.30Формування ціни продажу туру
1.02.06.31Інформаційні технології створення туристичного
продукту
1.02.06.32Техніко-технологічна база виробництва
1.02.06.33Стан і перспективи розвитку електронних
інформаційних технологій
1.02.06.34Інформаційні системи та мережі
1.02.06.35Організація роботи та сервіси мережі Інтернет
1.02.06.36Електронна пошта
1.02.06.37Сучасні офісні інформаційні технології
1.02.07Проектувати туристську послугу, використовуючи її
вербальну модель та інформацію щодо вимог діючих
стандартів на вид послуги, що проектується
1.02.07.01Уніфіковані технології туристських послуг
1.02.07.02Основні технологічні процеси туристської
діяльності: виробництво, реалізація, споживання
туристських послуг
1.02.07.03Основні, обслуговуючі та допоміжні технологічні
цикли процесу виробництва туристських послуг
1.02.07.04Автоматизація технологічних процесів туристських
послуг
1.02.07.05Інформаційні технології створення туристичного
продукту
1.02.07.06Розподіл та кооперація праці
1.02.07.07Проектування робіт і нормування праці по операціях
1.02.07.08Робоче середовище та умови праці, режим роботи
1.02.08Проектувати процес обслуговування туристів за
окремими етапами надання послуги, використовуючи
існуючі технології
1.02.08.01Основні технологічні процеси туристської
діяльності: виробництво, реалізація, споживання
туристських послуг
1.02.08.02Основні, обслуговуючі та допоміжні технологічні
цикли процесу виробництва туристських послуг
1.02.08.03Туроператорська діяльність
1.02.08.04Основні, обслуговуючі та допоміжні технологічні
цикли процесу реалізації туристських послуг
1.02.08.05Турагентська діяльність. Споживання туристських
послуг. Обслуговуючий технологічний процес
туристської діяльності. Технологічні цикли
партнерських відносин
1.02.08.06Допоміжний технологічний процес туристської
діяльності
1.02.08.07Технологічні цикли комерційної діяльності
1.02.08.08Автоматизація технологічних процесів туристських
послуг
1.02.08.09Соціально-економічне значення ресторанних послуг
1.02.08.10Типологія підприємств харчування
1.02.08.11Особливості технологічного процесу надання послуг
харчування: мешканцям готельних комплексів;
туристам у мобільних засобах розміщення; учасникам
конгресного туризму
1.02.08.12Технологія обслуговування за типом "кейтеринг"
1.02.08.13Уніфіковані технології ресторанних послуг.
1.02.08.14Автоматизація технологічних процесів ресторанних
послуг
1.02.08.15Структура технології готельного обслуговування
1.02.08.16Структура технологічних процесів експлуатації
приміщень житлового поверху
1.02.08.17Структура і зміст технологічного процесу приймання
і розміщення у готельному підприємстві
1.02.08.18Уніфіковані технології готельних послуг
1.02.08.19Автоматизація технологічних процесів
1.02.08.20Розвиток теорії та практики організації послуг
харчування
1.02.08.21Типологія елементів обслуговування
1.02.08.22Проектування послуг харчування та моделювання
процесу надання послуг харчування різним
категоріям споживачів
1.02.08.23Стандартизація та сертифікація послуг харчування
1.02.08.24Методика підготовки екскурсій
1.02.08.25Методика та техніка проведення екскурсій
1.02.08.26Особливості проведення різних видів екскурсій
1.02.08.27Організація екскурсійної роботи
1.02.08.28Особливості проведення екскурсій в музеях
1.02.08.29Методичне забезпечення екскурсії
1.02.08.30Поняття анімації туристської діяльності, її мета,
задачі, роль у підвищенні ефективності туристської
діяльності
1.02.08.31Облік соціально-економічних та
соціально-психологічних факторів формування та
розширення інтересів і підвищення попиту на
послуги туранімації
1.02.08.32Специфіка анімації окремих типів та видів туризму:
в'їзного, виїзного, внутрішнього, самодіяльного,
дитячого, сімейного, оздоровчого, спортивного,
пізнавального, релігійного тощо
1.02.08.33Основні види анімаційних послуг
1.02.08.34Спортивна анімація (ігри, турніри, чемпіонати)
1.02.08.35Розважальна анімація (дискотеки, шоу-програми,
карнавали)
1.02.08.36Бізнес-анімація (ярмарки, конференції, презентації
тощо)
1.02.08.37Анімаційні послуги тематичних парків
1.02.08.38Анімація відпочинку туристів в туристських
комплексах
1.02.08.39Продуктивність, мотивація та оплата праці
1.03.01Визначати ефективність реалізації турпродукту з
метою обґрунтування доцільності розробки туру,
використовуючи галузеві методики її розрахунку
1.03.01.01Ряди динаміки
1.03.01.02Індексний метод
1.03.01.03Фінансово-економічні результати й ефективність
діяльності
1.03.01.04Аналіз прибутку і рентабельності
1.03.01.05Аналіз виробництва продукції, робіт і послуг
1.03.01.06Аналіз витрат на виробництво, собівартості і
реалізації продукції
1.03.02Формувати відповідне завантаження, обсяги
прибутків, їх розподіл та використання,
використовуючи методики ситуаційного аналізу
макро- і мікросередовища, враховуючи обсяги
надання послуг та чинники, що впливають на
економічний стан турпідприємства
1.03.02.01Управління підприємством
1.03.02.02Організація виробництва
1.03.02.03Виробнича і соціальна інфраструктура
1.03.02.04Капітал і виробничі фонди
1.03.02.05Нематеріальні ресурси й активи
1.03.02.06Оборотні кошти
1.03.02.07Інвестиційні ресурси
1.03.02.08Економічний механізм діяльності підприємств
туризму
1.03.02.09Інвестиційна політика туристичної фірми
1.03.02.10Капітал, активи та фінансові ресурси турфірми
1.03.02.11Виробничо-технічний потенціал турфірми
1.03.02.12Стратегія розвитку турфірми
1.03.02.13Формування і розподіл прибутку
1.03.02.14Фінансово-економічні результати й ефективність
діяльності
1.03.02.15Аналіз фінансового стану підприємства
1.03.02.16Аналіз прибутку і рентабельності
1.03.02.17Аналіз виробництва продукції, робіт і послуг
1.03.02.18Виробництво, якість і конкурентоспроможність
туристських послуг
1.03.02.19Аналіз виробництва турпродукту
1.03.02.20Аналіз витрат на виробництво, собівартості та
реалізації турпродукту
1.03.02.21Аналіз прибутку і рентабельності турпідприємства
1.03.02.22Аналіз фінансового стану турпідприємства
1.03.02.23Маргінальний дохід, прибутковість і рентабельність
вітчизняних турпідприємств
1.03.02.24Дисперсійний аналіз
1.03.02.25Кореляційно-регресійний аналіз
1.03.02.26Вибірковий метод
1.03.02.27Ряди динаміки
1.04.01Вивчати та аналізувати сукупний попит споживачів
послуг та чинники впливу на нього, користуючись
даними аналізу показників світового та
вітчизняного ринків послуг, статистичної
інформації щодо функціонування підприємств
туристської індустрії
1.04.01.01Маркетингові дослідження
1.04.01.02Зведення та групування статистичних даних
1.04.01.03Абсолютні та відносні величини
1.04.01.04Дисперсійний аналіз
1.04.01.05Кореляційно-регресійний аналіз
1.04.01.06Вибірковий метод
1.04.01.07Ряди динаміки
1.04.01.08Індексний метод
1.04.01.09Стан та перспективи розвитку електронних
інформаційних технологій
1.04.01.10Інформаційні системи та мережі