• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження інструкцій щодо заповнення форм державних статистичних спостережень N 1-торг, 3-торг, 3-торг(здрав)

Державний комітет статистики України  | Наказ, Інструкція від 30.04.2004 № 254 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Державний комітет статистики України
  • Тип: Наказ, Інструкція
  • Дата: 30.04.2004
  • Номер: 254
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Державний комітет статистики України
  • Тип: Наказ, Інструкція
  • Дата: 30.04.2004
  • Номер: 254
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
30.04.2004 N 254
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 травня 2004 р.
за N 669/9268
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 209 від 26.07.2005 )
Про затвердження інструкцій щодо заповнення форм державних статистичних спостережень N 1-торг, 3-торг, 3-торг(здрав)
Відповідно до статті 14 Закону України "Про державну статистику", з метою удосконалення форм державних статистичних спостережень щодо роздрібної торгівлі та ресторанного господарства
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-торг "Звіт про товарооборот" (додається);
Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 3-торг "Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства" (додається);
Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 3-торг(здрав) "Звіт про надходження, продаж і запаси товарів у роздрібній мережі та на складах" (додається).
2. Поширити затверджені пунктом 1 цього наказу інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень на всіх юридичних осіб, їх відокремлені підрозділи, які займаються відповідним видом діяльності, незалежно від форм власності та організаційно-правових форм господарювання, що є на території України.
3. З моменту набрання чинності цього наказу скасувати дію приміток та пояснення, що додаються до форм державних статистичних спостережень N 1-торг, 3-торг(здрав), 3-торг, затверджених наказом Держкомстату від 3 липня 2003 року N 202.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови комітету Остапчука Ю.М.
Голова комітету О.Г.Осауленко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
30.04.2004 N 254
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 травня 2004 р.
за N 669/9268
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-торг "Звіт про товарооборот" ( v0202202-03 )
1. Загальні положення
1.1. Звіт за формою державного статистичного спостереження N 1-торг "Звіт про товарооборот" (далі - форма N 1-торг) складають щомісяця в цілому підприємства роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, інші підприємства, що здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі та ресторанного господарства (далі підприємства), за переліком, встановленим органами державної статистики.
1.2. Підприємства подають звіт за формою N 1-торг органу державної статистики за місцезнаходженням.
1.3. Адміністрація підприємств забезпечує повноту та достовірність складених звітів.
1.4. Звіт подається у строки, вказані на бланку форми N 1-торг.
2. Заповнення бланка форми державного статистичного спостереження N 1-торг ( v0202202-03 )
При заповненні звіту необхідно керуватись Інструкцією про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів, затвердженою наказом Міністерства статистики України від 28.12.1996 N 389, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 28.01.97 за N 13/1817.
2.1. Роздрібний товарооборот - це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки) через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережу) і мережу ресторанного господарства (їдальні, кафе, ресторани тощо) усіма діючими підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм власності і господарювання.
2.2. Вартість скляного посуду, що має заставну ціну, проданого з товаром (з-під алкогольних і безалкогольних напоїв, молочних продуктів та інших товарів), у роздрібний товарооборот не включається.
2.3. Роздрібний товарооборот визначається у цінах фактичної реалізації за моментом відпуску товарів покупцеві незалежно від часу сплати грошей, включаючи продаж товарів, які надійшли підприємству (об'єкту) торгівлі у межах договорів комісії (консигнації).
2.4. При продажу пільговим категоріям населення легкових автомобілів з ручним керуванням через торгову мережу, санітарно-гігієнічних та фармацевтичних товарів аптечними закладами і підприємствами медтехніки, палива організаціями, що постачають паливо, в товарооборот включається фактично сплачена населенням їх вартість. Вартість цих товарів, що оплачена безпосередньо з бюджету або організаціями соціального забезпечення, лікарняними, профілактичними установами, включається у рядок 05.
2.5. Аптечними закладами і підприємствами медтехніки продаж медичного обладнання, інструменту, спеціальних медичних меблів та медикаментів лікарняним закладам, дитячим садкам та іншим організаціям і підприємствам включається в оптовий товарооборот.
2.6. До складу роздрібного товарообороту включається також відпуск за безготівковим розрахунком із роздрібної мережі і мережі ресторанного господарства:
- продуктів харчування закладам охорони здоров'я, соціального забезпечення та освіти (лікарняним, профілактичним, будинкам відпочинку, будинкам-інтернатам для громадян похилого віку та інвалідів, загальної освіти, дошкільного виховання, виховання дітей, які залишилися без опіки батьків) для організації харчування відповідних контингентів населення;
- продовольчих товарів суднам морського і річкового флоту, риболовецьким промисловим суднам для харчування екіпажів суден, туристів і пасажирів у суднових ресторанах, геологорозвідувальним партіям для харчування працівників експедицій, а також окремих непродовольчих товарів на поточні потреби для реалізації членам екіпажів;
- товарів подарункового асортименту до свят і новорічних подарунків для дітей.
2.7. Оптовий товарооборот - це продаж товарів іншим підприємствам, організаціям, підприємцям для виробничої діяльності або подальшого перепродажу як за безготівковими розрахунками, так і за готівку.
2.8. Оборот від посередницької діяльності - це сума послуг без вартості товару.
2.9. Оборот від інших видів діяльності - це оборот від надання послуг, неторгової діяльності, а також продаж пільговим категоріям населення легкових автомобілів з ручним керуванням через торгову мережу, санітарно-гігієнічних та фармацевтичних товарів аптечними закладами і підприємствами медтехніки, палива організаціями, що постачають паливо, який оплачено безпосередньо з бюджету або організаціями соціального забезпечення, лікарняними, профілактичними установами, а також безготівковий відпуск товарів підприємствами роздрібної торгівлі пенсіонерам і працівникам бюджетної сфери в порядку взаємозаліку за заборговані пенсії та зарплати.
2.10. Роздрібний товарооборот ресторанного господарства - це продаж безпосередньо населенню купованих товарів і роздрібний продаж продукції власного виготовлення.
2.11. Куповані товари - товари, що придбані підприємством ресторанного господарства на стороні і продані населенню без усякої обробки.
2.12. Реалізація продукції власного виготовлення підприємств ресторанного господарства складається з роздрібного і оптового продажу.
2.13. Роздрібний продаж продукції власного виготовлення підприємств ресторанного господарства:
- продаж готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення населенню через обідній зал і буфет цього підприємства, включаючи відпуск обідів додому, а також продаж через магазини кулінарії і напівфабрикатів, палатки, розвізну та розносну мережі, які належать цьому підприємству ресторанного господарства;
- продаж за безготівковим розрахунком готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення лікарняним, профілактичним установам, оздоровчим закладам і закладам відпочинку, соціального забезпечення і освіти для харчування населення, яке вони обслуговують;
- продаж продукції пересувних їдалень, які обслуговують працівників сільськогосподарських підприємств на польових станах, лісорозробках, лісосплаві та шляхових машинних станціях.
2.14. Оптовий продаж продукції власного виготовлення підприємств ресторанного господарства - це продаж готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення підприємствам і організаціям роздрібної торгівлі (магазинам і палаткам), їдальням, ресторанам, буфетам та іншим підприємствам ресторанного господарства.
Начальник управління
статистики торгівлі

Г.С.Пепелова