ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
30.04.2004 N 254
( z0669-04 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 травня 2004 р.
за N 670/9269
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 209 від 26.07.2005 )
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 3-торг "Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства" ( v0202202-03 )
1. Загальні положення
1.1. Звіт за формою державного статистичного спостереження N 3-торг "Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства" (далі - форма N 3-торг) складають щоквартально (за I квартал, I півріччя, 9 місяців) та за рік в цілому підприємства роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, інші підприємства, що здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі та ресторанного господарства (далі - підприємства). Якщо підприємство має відокремлений підрозділ на іншій адміністративній території, то звіт по цьому підрозділу складається окремо, а звіт по підприємству подається без даних цього підрозділу.
1.2. Підприємства подають звіт за формою N 3-торг органу державної статистики за місцезнаходженням.
1.3. Адміністрація підприємств забезпечує повноту та достовірність складених звітів.
1.4. Звіт подається у строки, вказані на бланку форми N 3-торг.
2. Заповнення бланка форми державного статистичного спостереження N 3-торг ( v0202202-03 )
При заповненні звіту необхідно керуватись Інструкцією про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів, затвердженою наказом Міністерства статистики України від 28.12.1996 N 389, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 28.01.97 за N 13/1817.
2.1. Роздрібний товарооборот - це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки) через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережі) і мережу ресторанного господарства (їдальні, кафе, ресторани тощо) усіма діючими підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм власності і господарювання, а також виручка, одержана через касу неторгових підприємств, організацій, установ від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів для особистого споживання за готівку або за наявності заяви працівника на відпуск товару в рахунок оплати праці. Не включається продаж для виробничої діяльності або подальшого перепродажу.
2.2. Вартість скляного посуду, що має заставну ціну, проданого з товаром (з-під алкогольних і безалкогольних напоїв, молочних продуктів та інших товарів), у роздрібний товарооборот не включається.
2.3. Роздрібний товарооборот визначається у цінах фактичної реалізації за моментом відпуску товарів покупцеві незалежно від часу сплати грошей, включаючи продаж товарів, які надійшли підприємству (об'єкту) торгівлі у межах договорів комісії (консигнації).
2.4. При продажу пільговим категоріям населення легкових автомобілів з ручним керуванням через торгову мережу, санітарно-гігієнічних та фармацевтичних товарів аптечними закладами і підприємствами медтехніки, палива організаціями, що постачають паливо, в товарооборот включається фактично сплачена населенням їх вартість. Вартість цих товарів, що оплачена безпосередньо з бюджету або організаціями соціального забезпечення, лікарняними, профілактичними установами, відображається у рядку 116.
2.5. У рядки 119 та 141 включається безготівковий відпуск товарів відповідно магазинами та підприємствами ресторанного господарства пенсіонерам і працівникам у порядку взаємозаліку за заборговані пенсії та зарплати.
2.6. Аптечними закладами і підприємствами медтехніки продаж медичного обладнання, інструменту, спеціальних медичних меблів та медикаментів лікарняним закладам, дитячим садкам та іншим організаціям і підприємствам включається в оптовий товарооборот.
2.7. До складу роздрібного товарообороту включається також відпуск за безготівковим розрахунком із роздрібної мережі і мережі ресторанного господарства:
- продуктів харчування закладам охорони здоров'я, соціального забезпечення та освіти (лікарняним, профілактичним, будинкам відпочинку, будинкам-інтернатам для громадян похилого віку та інвалідів, загальної освіти, дошкільного виховання, виховання дітей, які залишилися без опіки батьків) для організації харчування відповідних контингентів населення;
- продовольчих товарів суднам морського і річкового флоту, риболовецьким промисловим суднам для харчування екіпажів суден, туристів і пасажирів у суднових ресторанах, геологорозвідувальним партіям для харчування працівників експедицій, а також окремих непродовольчих товарів на поточні потреби для реалізації членам екіпажів;
- товарів подарункового асортименту до свят і новорічних подарунків для дітей.
2.8. Оптовий товарооборот - це продаж товарів іншим підприємствам, організаціям, підприємцям для виробничої діяльності або подальшого перепродажу як за безготівковими розрахунками, так і за готівку.
2.9. Оборот від посередницької діяльності - це сума послуг без вартості товару.
2.10. Оборот від інших видів діяльності - це оборот від надання послуг, іншої неторгової діяльності.
2.11. Увесь товарооборот ресторанного господарства - це продаж купованих товарів і продукції власного виробництва (роздрібний товарооборот та оптовий продаж продукції власного виготовлення).
2.12. Роздрібний товарооборот ресторанного господарства - це продаж безпосередньо населенню купованих товарів і роздрібний продаж продукції власного виготовлення.
2.13. Куповані товари - товари, що придбані підприємством ресторанного господарства на стороні і продані населенню без усякої обробки.
2.14. Реалізація продукції власного виготовлення підприємств ресторанного господарства складається з роздрібного і оптового продажу.
2.15. Роздрібний продаж продукції власного виготовлення підприємств ресторанного господарства:
- продаж готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення населенню через обідній зал і буфет цього підприємства, включаючи відпуск обідів додому, а також продаж через магазини кулінарії і напівфабрикатів, палатки, розвізну та розносну мережі, які належать цьому підприємству ресторанного господарства;
- продаж за безготівковим розрахунком готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення лікарняним, профілактичним установам, оздоровчим закладам і закладам відпочинку, соціального забезпечення і освіти для харчування населення, яке вони обслуговують;
- продаж продукції пересувних їдалень, які обслуговують працівників сільськогосподарських підприємств на польових станах, лісорозробках, лісосплаві та шляхових машинних станціях.
2.16. Оптовий продаж продукції власного виготовлення підприємств ресторанного господарства - це продаж готових виробів і напівфабрикатів власного виготовлення підприємствам і організаціям роздрібної торгівлі (магазинам і палаткам), їдальням, ресторанам, буфетам та іншим підприємствам ресторанного господарства.
2.17. У товарних запасах враховуються запаси всіх товарів, які належать торговому підприємству, перебувають на його балансі і призначені для роздрібної торгівлі та ресторанного господарства.
2.18. У статистичній звітності товарні запаси відображаються за продажними (роздрібними) цінами.
2.19. Не включаються у запаси товари в дорозі, товари, які прийняті у межах договорів комісії (консигнації), товари матеріально-технічного забезпечення і заготівель, тара всіх видів.
2.20. Дані про продаж товарів виробництва України заповнюються за експертною оцінкою.
Начальник управління статистики торгівлі | Г.С.Пепелова |
(Виправлення внесені згідно з Додатковою інформацією "Офіційного вісника України" N 25, 2004 р.)