• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Порядку державної реєстрації потужностей та Порядку ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей

Міністерство аграрної політики та продовольства України | Наказ, Порядок від 15.02.2024 № 431
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Порядок
  • Дата: 15.02.2024
  • Номер: 431
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Порядок
  • Дата: 15.02.2024
  • Номер: 431
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
15 лютого 2024 року № 431
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
04 квітня 2024 р. за № 502/41847
Порядок
ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей
I. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає процедуру ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей.
2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:
1) державний реєстр операторів ринку та їхніх потужностей (далі - Реєстр) - інформаційно-комунікаційна система, що призначена для накопичення, зберігання та оброблення інформації про операторів ринку та їхні потужності;
2) технічний адміністратор Реєстру - державна установа, підприємство або організація, визначена Держпродспоживслужбою, що належить до сфери її управління і забезпечує в межах та обсягах, визначених договором, супровід, функціонування та адміністрування Реєстру.
Інші терміни вживаються в цьому Порядку в значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (далі - Закон), "Про адміністративну процедуру", "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг", "Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах", "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про публічні електронні реєстри".
II. Порядок ведення Реєстру
1. Власником Реєстру та виключних майнових прав на його програмне забезпечення є держава в особі Держпродспоживслужби, що забезпечує захист інформації в Реєстрі та контроль за нею відповідно до Закону України "Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах".
2. Основними завданнями функціонування Реєстру є:
1) ведення обліку операторів ринку та їхніх потужностей;
2) створення, збирання, одержання, зберігання, використання, розпорядження, поширення, охорона, захист інформації у сфері законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів з метою захисту життя, здоров'я та інтересів споживачів;
3) забезпечення електронної взаємодії між фізичними та юридичними особами, фізичними особами - підприємцями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування з метою виконання визначених законодавством завдань пов'язаних із здійсненням державного контролю за діяльністю операторів ринку, які здійснюють виробництво та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження, виробництво та/або обіг харчових продуктів;
4) створення інформаційної бази для виявлення операторів ринку, які здійснюють виробництво та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження з використанням потужностей, що не мають експлуатаційного дозволу, або здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів з використанням потужностей, що не зареєстровані, якщо обов'язковість отримання експлуатаційного дозволу або їх реєстрації встановлена Законом;
5) забезпечення інформацією для визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю на підставі ризик-орієнтованого підходу щодо відповідності діяльності операторів ринку вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, які здійснюються Держпродспоживслужбою;
6) отримання, розгляд та опрацювання електронних документів, поданих заявниками, з автоматичною фіксацією часу надсилання та отримання, забезпечення цілісності та автентичності електронних документів;
7) систематизація та узагальнення інформації, перетворення її у формат, придатний для проведення подальшого аналізу;
8) забезпечення доступності інформації, яка міститься в Реєстрі, для осіб з інвалідністю згідно з вимогами ДСТУ EN 301549:2022 (EN 301 549 V3.2.1 (2021-03), IDT) "Інформаційні технології. Вимоги щодо доступності продуктів та послуг ІКТ";
9) збереження, автоматичне резервування і відновлення інформації, внесеної до Реєстру, забезпечення безперебійного доступу до Реєстру.
3. Функціональними можливостями Реєстру забезпечується:
1) доступ зовнішніх користувачів до об'єктів Реєстру засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) (за наявності технічної можливості) або інших інформаційних ресурсів Держпродспоживслужби через електронний кабінет зовнішніх користувачів;
2) можливість надання інформації з Реєстру на запит заінтересованої особи через програмно-технічні засоби Реєстру;
3) подання засобами вебпорталу Держпродспоживслужби повідомлень про виявлені помилки в реєстровій інформації або роботі Реєстру;
4) автоматична фіксація дій авторизованих користувачів у Реєстрі;
5) здійснення пошуку та перегляду реєстрової інформації, групування об'єктів Реєстру та/або реєстрової інформації відповідно до заданих параметрів.
4. Реєстр створюється з використанням програмного забезпечення, яке забезпечує його сумісність і електронну інформаційну взаємодію у режимі реального часу з інформаційно-комунікаційною системою Держпродспоживслужби, іншими інформаційними системами та мережами, державними електронними інформаційними ресурсами, державними електронними реєстрами інших держателів публічних електронних реєстрів.
5. Електронна інформаційна взаємодія Реєстру з іншими електронними інформаційними ресурсами здійснюється засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів відповідно до Положення про систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів "Трембіта", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2016 року № 606 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17 січня 2023 року № 38).
6. У разі відсутності технічної можливості передачі даних з використанням каналів зв'язку системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів "Трембіта" інформаційна взаємодія суб'єктів інформаційних відносин може здійснюватися з використанням інших інформаційно-комунікаційних систем із застосуванням у них відповідних комплексних систем захисту інформації з підтвердженою відповідністю за результатами державної експертизи в порядку, встановленому законодавством.
7. Обробка та захист в Реєстрі персональних даних та інших реєстрових даних здійснюються відповідно до Законів України "Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах", "Про захист персональних даних", "Про публічні електронні реєстри".
8. Створення та функціонування Реєстру здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, коштів міжнародної технічної допомоги та інших джерел, не заборонених законом.
9. Держателем та адміністратором Реєстру є Держпродспоживслужба, яка:
1) забезпечує здійснення організаційних заходів, пов'язаних із створенням та забезпеченням функціонування Реєстру;
2) визначає технічного адміністратора Реєстру;
3) здійснює контроль за функціонуванням та веденням Реєстру, інформує технічного адміністратора Реєстру про виявлені недоліки у його роботі, вносить пропозиції щодо їх усунення та вдосконалення роботи Реєстру;
4) здійснює фінансування заходів щодо створення, модернізації та технічної підтримки функціонування Реєстру;
5) надає роз'яснення щодо ведення Реєстру;
6) забезпечує методологічну підтримку, затверджує технічні вимоги та технічні завдання з розроблення та модернізації програмного забезпечення, а також погоджує пропозиції щодо розроблення та модернізації спеціального програмного забезпечення, що пропонується технічним адміністратором Реєстру;
7) забезпечує належне ведення Реєстру відповідно до вимог цього Порядку;
8) забезпечує обробку та проведення аналізу інформації, яка надходить засобами Порталу Дія (за наявності технічної можливості) або інших інформаційних ресурсів Держпродспоживслужби через електронний кабінет зовнішніх користувачів;
9) забезпечує надання та припинення доступу, визначає особливості доступу користувачів до об'єктів Реєстру.
10. Забезпечення виконання організаційних та технічних завдань щодо функціонування Реєстру покладається на адміністратора та технічного адміністратора Реєстру.
11. Технічний адміністратор Реєстру відповідно до укладеного договору забезпечує:
1) здійснення заходів із створення, впровадження та адміністрування Реєстру;
2) здійснення заходів з технічного та технологічного забезпечення (крім організації доступу до даних), забезпечення хостингу, обслуговування технічного комплексу Реєстру;
3) здійснення заходів із створення, модернізації, впровадження та супроводу програмного забезпечення Реєстру;
4) здійснення електронної інформаційної взаємодії з електронними інформаційними ресурсами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших суб'єктів надання вихідних даних;
5) здійснення технічної взаємодії з іншими реєстрами;
6) здійснення заходів із кібербезпеки;
7) здійснення інших дій, визначених договором.
12. Реєстр ведеться в електронній формі державною мовою. У разі коли використання літер українського алфавіту призводить до спотворення інформації, можуть використовуватися латинські літери, розділові знаки та символи, арабські та римські цифри.
Реєстр функціонує у цілодобовому режимі, крім випадків проведення планових та позапланових профілактичних та/або технічних робіт, пов'язаних з усуненням технічних та/або методологічних помилок чи технічного збою в роботі, тривалість проведення яких визначається технічним адміністратором Реєстру за умови згоди держателя Реєстру.
Інформація про проведення профілактичних та/або технічних робіт з підтримки Реєстру оприлюднюється на офіційному вебсайті Держпродспоживслужби за три календарних дні до дати проведення таких робіт, крім випадків, коли через терміновість проведення таких робіт своєчасне попередження неможливе, про що надсилається відповідне повідомлення.
13. Наповнення Реєстру здійснюється шляхом внесення передбачених Законом та цим Порядком відомостей про операторів ринку та їхні потужності, на які отримано експлуатаційний дозвіл, або які зареєстровані, у випадках передбачених Законом.
14. Публічними реєстраторами Реєстру є посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби.
15. Створювачами реєстрової інформації Реєстру є посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби та/або оператори ринку.
16. Інформаційними джерелами, які є підставою для внесення інформації до Реєстру, передбаченої пунктом 18 цього розділу, є рішення територіального органу Держпродспоживслужби про видачу, анулювання, тимчасове припинення дії, переоформлення та поновлення дії експлуатаційного дозволу.
17. Інформаційними джерелами, які є підставою для внесення інформації до Реєстру, передбаченої пунктом 19 цього розділу, є рішення територіального органу Держпродспоживслужби про реєстрацію потужності або заява оператора ринку, подана засобами Порталу Дія (за наявності технічної можливості) або через інші електронні інформаційні ресурси територіального органу Держпродспоживслужби, підтверджена накладанням кваліфікованого електронного підпису оператора ринку.
18. Про операторів ринку та потужності, на які видано експлуатаційний дозвіл, у Реєстр вносяться такі відомості:
1) для юридичної особи - повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України;
для фізичної особи - підприємця, фізичної особи - прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі - РНОКПП) або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування), за яким здійснюється зв'язок з особою;
2) вид оператора ринку за класифікацією суб'єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб'єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва);
3) назва (опис) потужності;
4) реєстраційний номер потужності, який складається з таких елементів, які розділяються дефісом:
літери "a" - для експлуатаційного дозволу, виданого на необмежений строк, або літер "ta" - для тимчасового експлуатаційного дозволу;
двозначного літерного коду України (UA);
першої пари цифр коду області, в якій розташована потужність, згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року № 290 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12 січня 2021 року № 3);
другої пари цифр коду району (міста), в якому розташована потужність, згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року № 290 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12 січня 2021 року № 3);
порядкового номера потужності, що присвоюється в арифметичній послідовності, яка починається з одиниці;
номера секції категорії потужності за видами господарської діяльності з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження згідно з додатком до цього Порядку;
коду категорії потужності згідно з категоріями потужностей, зазначеними в додатку до цього Порядку;
для потужностей з виробництва курячих яєць також зазначається код способу утримання курей-несучок:
0 - утримання відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
1 - вигульне утримання;
2 - підлогове утримання;
3 - кліткове утримання.
Приклад реєстраційного номера потужності: a-UA-05-06-12-X-PP-3, де:
UA - Україна;
05 - Вінницька область;
06 - Жмеринський район;
12 - порядковий номер потужності;
X - секція яйця та яєчні продукти;
PP - потужність з виробництва;
3 - кліткове утримання курей-несучок.
Порядковий номер потужності, який є частиною її реєстраційного номера, є унікальним та не може бути присвоєний іншій потужності, що розташована на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці другого рівня (райони в областях та Автономній Республіці Крим), навіть після анулювання відповідного експлуатаційного дозволу;
5) адреса потужності за місцезнаходженням або задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) оператора ринку, в управлінні якого перебуває така потужність;
6) вид господарської діяльності з виробництва та/або зберігання харчових продуктів, що провадиться з використанням потужності (із зазначенням назви секції та назви категорії потужності) та перелік харчових продуктів, які виробляються або зберігаються;
7) дата та номер рішення територіального органу Держпродспоживслужби про видачу експлуатаційного дозволу/тимчасового експлуатаційного дозволу, переоформлення експлуатаційного дозволу (дд/мм/рррр);
8) інформація щодо прийнятого рішення про анулювання експлуатаційного дозволу, тимчасового припинення дії, поновлення дії експлуатаційного дозволу, ("Анульовано експлуатаційний дозвіл", "Тимчасово припинено дію експлуатаційного дозволу", "Поновлено дію експлуатаційного дозволу", дата (дд/мм/рррр) та номер рішення, прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) особи, що прийняла відповідне рішення).
Інформація, зазначена в цьому пункті, вноситься до Реєстру в строки, визначені Порядком видачі, відмови у видачі, анулювання, тимчасового припинення дії, переоформлення та поновлення дії експлуатаційного дозволу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2024 року № 27.
Створювачами реєстрової інформації Реєстру, зазначеної в цьому пункті, є посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби.
19. Про зареєстровані потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу, у Реєстр вносяться такі відомості:
1) для юридичної особи - повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України;
для фізичної особи - підприємця, фізичної особи - прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності), РНОКПП або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування), за яким здійснюється зв'язок з особою;
2) вид оператора ринку за класифікацією суб'єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб'єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва);
3) назва (опис) потужності;
4) особистий реєстраційний номер потужності;
5) адреса потужності за місцезнаходженням або задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) оператора ринку, в управлінні якого перебуває така потужність;
6) вид господарської діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати з використанням потужності;
7) дата та номер прийняття територіальним органом Держпродспоживслужби рішення про державну реєстрацію потужності (дд/мм/рррр);
8) запис про припинення використання потужності ("Припинено") та дата запису (дд/мм/рррр).
Створювачами реєстрової інформації Реєстру зазначеної в цьому пункті є посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби та/або оператори ринку.
Посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби вносять до Реєстру відомості про припинення використання потужності в разі:
надходження повідомлення оператора ринку про припинення використання ним потужності;
припинення діяльності юридичної особи;
припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.
Оператор ринку зобов'язаний повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби про зміни в інформації про оператора ринку та потужність, що визначена у підпунктах 1, 2, 3, 5 та 6 цього пункту, а також про припинення використання потужності, не пізніше 10 робочих днів з дати настання таких змін.
Посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби вносять відповідні зміни до Реєстру протягом 5 робочих днів з дати надходження відповідного повідомлення оператора ринку, або отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про припинення юридичної особи або про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.
Повідомлення про зміни в довільній письмовій формі оператор ринку подає до територіального органу Держпродспоживслужби за адресою потужності, у тому числі через центр надання адміністративних послуг.
Повідомлення про зміни може бути сформовано та подано оператором ринку через Портал Дія (за наявності технічної можливості) або інші електронні інформаційні ресурси Держпродспоживслужби з накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.
У цьому разі та за умови наявності в Реєстрі інформації про ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України або РНОКПП оператора ринку зміни до відомостей до Реєстру вносяться автоматично в режимі реального часу в день його подання. У разі відсутності зазначеної інформації зміни до відомостей Реєстру вносяться посадовими особами територіальних органів Держпродспоживслужби у строк, визначений абзацом сімнадцятим цього пункту.
Повідомлення про зміни, що подаються в електронній формі, повинні відповідати вимогам Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг".
Повідомлення про зміни повинно бути підписаним оператором ринку або уповноваженою ним особою.
20. Заходи зі створення, впровадження та супроводження програмного забезпечення Реєстру, технічного і технологічного забезпечення, збереження та захисту даних Реєстру, технічних та технологічних заходів з надання доступу до Реєстру здійснюються адміністратором відповідно до цього Порядку та Закону України "Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах".
21. Інформування правоволодільця про внесення до Реєстру інформації про нього та належні йому майно, майнові, правові та інші спеціальні статуси, а також про її зміну здійснюється адміністратором Реєстру шляхом повідомлення в електронній формі протягом 10 робочих днів з дня настання такої події.
22. Держпродспоживслужба забезпечує відкритий та безоплатний доступ до Реєстру шляхом його розміщення на своєму офіційному вебсайті, за винятком персональних даних, передбачених Законом України "Про захист персональних даних".
23. Держпродспоживслужба на запит заінтересованої особи надає інформацію з Реєстру, що містить запитувану інформацію, в порядку та на умовах, установлених Законом України "Про доступ до публічної інформації".
 

Директор Департаменту
державної політики у сфері
санітарних та фітосанітарних заходів

Андрій ПИВОВАРОВ
 
Додаток
до Порядку ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей
(підпункт 4 пункту 18 розділу II)
Категорії потужностей
за видами господарської діяльності з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження
Код категорії Назва категорії
1 2
СЕКЦІЯ 0. Потужності загального призначення
CS Холодильний склад (незалежний, автономний)
RW Потужність з первинного пакування та пакування (незалежна, автономна)
WM Оптовий ринок, агропродовольчий ринок
RV Рефрижераторне судно
СЕКЦІЯ I. М'ясо свійських копитних
SH Бійня
CP Потужність з розбирання та обвалювання м'яса
СЕКЦІЯ II. М'ясо свійської птиці та зайцеподібних
SH Бійня
CP Потужність з розбирання та обвалювання м'яса
СЕКЦІЯ III. М'ясо диких тварин, вирощених на фермі
SH Бійня
CP Потужність з розбирання та обвалювання м'яса
СЕКЦІЯ IV. М'ясо диких тварин
GHE Потужність з обробки диких тварин
CP Потужність з розбирання та обвалювання м'яса
СЕКЦІЯ V. Кускове м'ясо, м'ясні напівфабрикати та м'ясо механічного обвалювання
MM Потужність з виробництва кускового м'яса
MP Потужність з виробництва м'ясних напівфабрикатів
MSM Потужність з механічного обвалювання м'яса
СЕКЦІЯ VI. М'ясні продукти, у тому числі продукти крові та екстракти м'яса
PP Потужність з виробництва
СЕКЦІЯ VII. Живі двостулкові молюски
DC Потужність зі збирання та відправлення
PC Потужність з очищення
СЕКЦІЯ VIII. Рибні продукти
FV Рибопромислове судно
ZV Рибоморозильне судно
FFPP Завод свіжих рибних продуктів
PP Потужність з переробки
CS Потужність зі зберігання (рибоприймальний пункт)
WM Оптовий ринок
AH Рибний аукціон
СЕКЦІЯ IX. Молозиво, сире молоко, молочні продукти та продукти на основі молозива
CC Пункт заготівлі молока
PP Потужність з виробництва
СЕКЦІЯ X. Яйця та яєчні продукти
PC Потужність з пакування
PP Потужність з виробництва
LEP Потужність з виробництва рідких яєчних продуктів
СЕКЦІЯ XI. Жаб'ячі лапки та равлики
PP Потужність з виробництва
CS Потужність зі зберігання
СЕКЦІЯ XII. Топлені тваринні жири та шкварки
CC Потужність зі збирання
PP Потужність з виробництва
СЕКЦІЯ XIII. Оброблені шлунки, міхури та кишки
PP Потужність з виробництва
СЕКЦІЯ XIV. Желатин
PP Потужність з виробництва
СЕКЦІЯ XV. Колаген
PP Потужність з виробництва
СЕКЦІЯ XVI. Інші харчові продукти тваринного походження
PP Потужність з виробництва
SP Потужність зі зберігання інших харчових продуктів тваринного походження, які потребують дотримання температурного режиму та не можуть зберігатися при температурі вище 10° C
PS Потужність з реалізації інших харчових продуктів тваринного походження, яка, у тому числі, здійснює зберігання харчових продуктів, які потребують дотримання температурного режиму та не можуть зберігатися при температурі вище 10° C під час їх реалізації
____________