ЗАТВЕРДЖЕНО
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 березня 2012 р.
№ 406/20719
( Стандарт втратив чинність на підставі Наказу Міністерства охорони здоров'я № 1001 від 11.06.2024 )
СТАНДАРТ
надання адміністративної послуги Міністерством охорони здоров’я України з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та їх державної реєстрації
I. Загальні положення
1.1. Цей Стандарт визначає опис етапів надання адміністративної послуги, склад, послідовність дій одержувача та адміністративного органу, вимоги щодо необхідного рівня її доступності та якості.
1.2. Адміністративний орган (структурний підрозділ), що надає послугу, - Міністерство охорони здоров'я України:
місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського 7;
тел.: (044) 253-61-94, e-mail: moz@moz.gov.ua;
веб-сайт МОЗ України: www.moz.gov.ua.
II. Перелік категорій одержувачів адміністративної послуги
Одержувачем адміністративної послуги є зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми та форми власності та фізична особа - підприємець, яка провадить господарську діяльність на території України.
III. Перелік документів, необхідних для надання адміністративної послуги
Для отримання адміністративної послуги подаються такі документи:
заява про виконання робіт з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, у якій зазначаються:
найменування (загальне та власне) харчового продукту, торговельне найменування мовою оригіналу, українською та англійською мовами;
реквізити заявника (країна реєстрації заявника, місцезнаходження, телефон, телефакс, електронна адреса, банківські реквізити, реєстраційний номер - для зарубіжного заявника, код згідно з ЄДРПОУ - для резидента);
реквізити замовника робіт (країна реєстрації замовника робіт, місцезнаходження, телефон, телефакс, електронна адреса, банківські реквізити, реєстраційний номер - для зарубіжного замовника робіт, код згідно з ЄДРПОУ - для резидента);
документ про повноваження заявника представляти замовника робіт (якщо замовник не є виробником або постачальником);
код згідно з УКТЗЕД - для імпортованої продукції або згідно з ДКПП - для нормативної документації та вітчизняної продукції.
До заяви додаються:
пояснювальна записка, що містить відомості про найменування, склад та призначення харчового продукту, його спеціальні властивості та рекомендації виробника щодо його споживання;
нормативна документація, технологічна інструкція з рецептурами (або проекти документів), акт обстеження виробництва державною санітарно-епідеміологічною службою - для продукції вітчизняного виробництва;
офіційні документи країни-виробника, що засвідчують обов'язкові параметри безпечності, мінімальні специфікації якості, дані про специфічну дію продукту (сертифікат, декларація виробника, реєстраційне свідоцтво, дані про реєстрацію в країні-виробнику або інші аналогічні документи від країни-виробника) - для продукції, що імпортується;
текст маркування харчового продукту українською мовою;
декларація виробника;
науковий звіт, результати досліджень, зокрема спеціальних (у разі їх проведення), виданих установами, уповноваженими головним державним санітарним лікарем України на право здійснення таких робіт;
зразок харчового продукту.
IV. Склад і послідовність дій одержувача та адміністративного органу, опис етапів надання послуги
4.1. Послідовність дій одержувача адміністративної послуги:
подання до адміністративного органу заяви про виконання робіт з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та документів, визначених розділом III цього Стандарту;
отримання повідомлення від експертної установи про проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та проекту відповідного договору;
надання експертній установі документів, визначених пунктом 2 розділу III цього Стандарту;
отримання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок.
4.2. Послідовність дій адміністративного органу:
прийняття заяви про виконання робіт з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та доданих до неї документів, визначених розділом III цього Стандарту;
видача направлення до експертної установи на проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок;
отримання від відповідної експертної установи висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи та звіту щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок;
внесення харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок до Державного реєстру харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок (далі - Реєстр).
V. Вимоги до строку надання адміністративної послуги, а також до строків здійснення дій, прийняття рішень у процесі надання адміністративної послуги
Надання адміністративної послуги з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок здійснюється протягом 30 робочих днів після надходження документів до експертної установи. У разі виникнення потреби у продовженні зазначеного строку замовнику подається письмове обґрунтування.
Державна санітарно-епідеміологічна експертиза та клінічне випробування нового виду спеціального харчового продукту проводяться протягом 90 робочих днів після надходження документів.
Державна реєстрація здійснюється протягом трьох робочих днів з моменту отримання від відповідної експертної установи висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи та звіту щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок.
Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та їх державна реєстрація дійсні на необмежений строк.
VI. Вичерпний перелік підстав для відмови у наданні адміністративної послуги
Підставами для прийняття рішення про відмову у наданні адміністративної послуги щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та проведення їх державної реєстрації є:
неналежне оформлення або ненадання вичерпного переліку документів, визначених розділом III цього Стандарту;
невідповідність харчового продукту обов'язковим параметрам безпечності та мінімальним специфікаціям якості.
VII. Опис результату, який повинен отримати одержувач
Віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та їх державна реєстрація.
VIII. Інформація про платність або безоплатність надання адміністративної послуги та розмір плати за її надання, якщо плата передбачена
Адміністративна послуга з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та проведення їх державної реєстрації надаються МОЗ України безоплатно.
Оплата робіт з проведення державних санітарно-епідеміологічних експертиз щодо віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, які здійснюються експертними установами, визначається відповідно до тарифів , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2003 № 1351 "Про затвердження тарифів (прейскурантів) на роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби".
IX. Вимоги до посадових осіб, які безпосередньо забезпечують надання адміністративної послуги, включаючи вимоги до їх кваліфікації
Вимоги до посадових осіб МОЗ України, які безпосередньо забезпечують надання адміністративної послуги з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок та проведення їх державної реєстрації встановлені законодавством України про державну службу.
X. Вимоги до місця надання адміністративної послуги з урахуванням його транспортної і пішохідної доступності
Прийом заяви про виконання робіт з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, а також видача висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи здійснюються за принципом "Єдиного вікна" за адресою: м. Київ, вул. Ушинського, 40. Маршрут: від станції метро "Університет" тролейбус № 8 до кінцевої зупинки та від станції метро "Площа Льва Толстого" маршрутне таксі № 570 до кінцевої зупинки.
Прийом документів, визначених пунктом 2 розділу III цього Стандарту, для проведення робіт з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок здійснюється відповідною експертною установою згідно з направленням.
XI. Режим роботи адміністративного органу, порядок прийому одержувачів, у тому числі можливість одержання бланків запитів про надання адміністративної послуги та їх реєстрацію
11.1. Прийом та видача документів здійснюються відповідно до затвердженого МОЗ України графіка, який розміщується на офіційному веб-сайті МОЗ України (www.moz.gov.ua).
Прийом та видача документів:
понеділок - з 9-00 до 17-45;
вівторок - з 9-00 до 17-45;
середа - з 9-00 до 17-45;
п’ятниця - з 9-00 до 16-45;
обідня перерва - з 13-00 до 14-00.
11.2. Бланк зразка заяви про проведення робіт з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок можна отримати в адміністративному органі, електронну версію бланків розміщено на офіційному веб-сайті МОЗ України (www.moz.gov.ua).
XII. Черговість надання адміністративної послуги (здійснення дій та прийняття рішень) у випадку перевищення попиту на адміністративну послугу над можливістю її надання без очікування, у тому числі терміни й умови очікування надання адміністративної послуги
Послуга надається у міру надходження заяв та відповідних документів у терміни, визначені законодавством.
XIII. Вимоги до інформаційного забезпечення одержувача при зверненні за одержанням та під час надання адміністративної послуги
13.1. Інформація, що міститься в Реєстрі, розміщується на офіційному веб-сайті МОЗ України www.moz.gov.ua, систематично публікується в засобах масової інформації та надається безоплатно на запит юридичних і фізичних осіб.
13.2. На веб-сайті МОЗ України, зокрема на сторінці державної реєстрації харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, розміщуються нормативно-правові акти, які регламентують порядок та умови надання адміністративної послуги.
XIV. Особливості надання адміністративної послуги особам похилого віку та інвалідам
У першочерговому порядку здійснюється прийом документів на надання адміністративної послуги з віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок від осіб похилого віку та інвалідів за наявності документа (посвідчення), що підтверджує право на пільгове обслуговування.
XV. Порядок подачі, реєстрації і розгляду скарг на недотримання вимог цього Стандарту
15.1. Скарга на недотримання вимог цього Стандарту може адресуватись керівнику МОЗ України або його заступнику і розглядається в терміни згідно з чинним законодавством. Скарга подається поштовим відправленням до МОЗ України на адресу: 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7, особисто до поштової скриньки, яка розташована на першому поверсі МОЗ України, або на особистому прийомі керівника МОЗ України або його заступника. Реєстрація скарг проводиться згідно із Законом України "Про звернення громадян".
15.2. На офіційному веб-сайті МОЗ України www.moz.gov.ua функціонує окрема рубрика "Громадянам", де розміщені графіки особистого прийому громадян керівництвом МОЗ України.
15.3. Скаргу можна подати шляхом шляхом телефонного звернення на "гарячу лінію" МОЗ України з 9.00 до 18.00 за тел. (044) 200-07-80.
XVI. Порядок виправлення можливих недоліків наданої адміністративної послуги
16.1. Порядок виправлення можливих недоліків наданої адміністративної послуги проводиться шляхом подання письмового звернення до адміністративного органу.
16.2. У разі визнання висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи недійсним спеціальний харчовий продукт виключається з Реєстру.
XVII. Інше
17.1. Перелік нормативно-правових актів, які регулюють порядок надання адміністративної послуги:
Порядок віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 № 1023;
Порядок проведення державної реєстрації харчових продуктів спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 № 1023.
17.2. До Реєстру може вноситись як один спеціальний харчовий продукт, так і група продуктів із спільним найменуванням.
Начальник Управління громадського здоров’я | А.А. Григоренко |