• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Інструкції з бонітування кіз молочних порід, Інструкції з ведення племінного обліку в молочному козівництві, зразків форм племінного обліку та внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики України від 16 липня 2003 року № 242

Міністерство аграрної політики та продовольства України | Наказ, Перелік, Звіт, Журнал, Картка, Форма, Інструкція від 28.02.2018 № 104
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Перелік, Звіт, Журнал, Картка, Форма, Інструкція
  • Дата: 28.02.2018
  • Номер: 104
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Перелік, Звіт, Журнал, Картка, Форма, Інструкція
  • Дата: 28.02.2018
  • Номер: 104
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
28.02.2018 № 104
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 березня 2018 р.
за № 341/31793
Про затвердження Інструкції з бонітування кіз молочних порід, Інструкції з ведення племінного обліку в молочному козівництві, зразків форм племінного обліку та внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики України від 16 липня 2003 року № 242
Відповідно до статей 7, 9, 16 Закону України "Про племінну справу у тваринництві" , пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119 (із змінами),
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
3) форму № 1-кзм "Картка племінного цапа";
4) форму № 2-кзм "Картка племінної кози";
5) форму № 3-кзм "Журнал обліку парування (осіменіння), окоту козематок та реєстрації приплоду";
6) форму № 4-кзм "Журнал обліку вирощування та бонітування племінного молодняку кіз молочних порід";
7) форму № 5-кзм "Звіт про результати бонітування кіз молочних порід";
8) форму № 6-кзм "Перелік ознак для формування інформаційної бази даних кіз молочного напряму продуктивності";
9) Зміни до Інструкції з ведення племінного обліку у вівчарстві та козівництві, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики України від 16 липня 2003 року № 242, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 05 серпня 2003 року за № 679/8001.
2. Внести до наказу Міністерства аграрної політики України від 16 липня 2003 року № 242 "Про затвердження Інструкції з бонітування овець, Інструкції з ведення племінного обліку у вівчарстві та козівництві та зразків форм племінного обліку у вівчарстві та козівництві", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 серпня 2003 № 679/8000, такі зміни:
1) у назві та тексті наказу слова "та козівництві" виключити;
2) підпункт 1.3 пункту 1 викласти в такій редакції:
"1.3. Зразки форм племінного обліку у вівчарстві (додаються):
форма № 1-в "Картка племінного барана" (крім смушкових порід);
форма № 2-в "Картка племінної вівцематки" (крім смушкових порід);
форма № 1-всм "Картка племінного барана" (для смушкових порід);
форма № 2-всм "Картка племінної вівцематки" (для смушкових порід);
форма № 3-в "Журнал з відтворення стада овець за 20__ рік";
форма № 3-всм "Журнал обліку осіменіння, ягніння вівцематок і бонітування смушкових ягнят за 20__ рік";
форма № 4-в "Журнал обліку вирощування і продуктивності племінного молодняку овець народження 20__ року";
форма № 4-всм "Акт №__ про результати бонітування смушкових ягнят від "__"__ 20__ року";
форма № 5-в "Журнал індивідуального бонітування та продуктивності овець за 20__ рік";
форма № 5-всм "Остаточна відомість обліку якості каракульських смушків від "__"__ 20__ року";
форма № 6-в "Зведена відомість результатів бонітування овець за 20__ рік" (крім смушкових порід);
форма № 6-всм "Відомість якісного складу стада смушкових овець за 20__ рік";
форма № 7-в "Акт №__ про підсумки класного бонітування овець від "__"__ 20__ року";
форма № 8-всм "Акт №__ про ягніння смушкових вівцематок з "__"____ до "__" ___ 20__ року";
форма № 9-в "Відомість закріплення плідників за матками на період парування (осіменіння) за 20__ рік";
форма № 10-в "Остаточна відомість з парування (осіменіння) овець за 20__ рік";
форма № 11-в "Остаточна відомість про результати ягніння овець за 20__ рік";
форма № 12-в "Остаточна відомість про відлучення ягнят від маток за 20__ рік";
форма № 13-в "Остаточна відомість про результати весняного (осіннього) стриження овець за 20__ рік".
3. Департаменту аграрної політики та сільського господарства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Перший заступник МіністраМ. Мартинюк
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної регуляторної служби України
Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів
Голова Антимонопольного комітету України
Президент Національної академії
аграрних наук України
Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
об'єднань профспілок
Керівник Секретаріату
Спільного представницького органу
роботодавців на національному рівні

К.М. Ляпіна


Володимир Лапа
Ю. Терентьєв

Я.М. Гадзало


О.О. Шубін


Р. Іллічов
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
28.02.2018 № 104
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 березня 2018 р.
за № 341/31793
ІНСТРУКЦІЯ
з бонітування кіз молочних порід
I. Загальні положення
1. Ця Інструкція визначає порядок проведення бонітування кіз молочних порід з метою визначення комплексного класу тварин та їх племінного і виробничого призначення.
2. У цій Інструкції терміни вживаються у таких значеннях:
багатоплідність - кількість народжених козою козенят за один окіт;
бонітування кіз - комплексна оцінка племінних і підконтрольних тварин за племінними та продуктивними якостями і екстер’єрним типом, яка проводиться в усіх господарствах незалежно від організаційно-правової форми власності;
екстер’єр тварини - її зовнішній вигляд, зовнішні форми тілобудови в цілому;
кози, що оцінюються, - кози від першої кітності до закінчення їх оцінки за молочною продуктивністю за першу лактацію, після чого їх переводять в основні козематки (оцінка не нижче першого класу) або вибраковують;
молодняк - сільськогосподарські тварини, що знаходяться в стадії росту та розвитку до початку їх продуктивного використання;
основні цапи-плідники та козематки - дорослі тварини племінного стада, яких використовують для одержання племінного ремонтного та надремонтного молодняку;
плодючість - кількість козенят, одержаних від цапа чи кози за певний період часу;
помісні тварини - тварини, отримані в результаті схрещування двох неспоріднених порід, а також при розведенні помісей "у собі" і при схрещуванні місцевих тварин з чистопородними та помісними тваринами;
порода - цілісна група кіз спільного походження, яка склалася під впливом творчої діяльності людини в певних господарських і природних умовах, кількісно достатня для тривалого розведення "в собі" та вдосконалення, має господарську й племінну цінність, чітку специфічність за типом, кількісними та якісними показниками молочної продуктивності та відтворної здатності;
породність - наявність у тварин успадкованих, типових для породи ознак;
стандарт породи - мінімальні вимоги до молодняку і дорослих кіз І класу при бонітуванні у певному віці за основними селекційними ознаками, які зумовлюють показники їх продуктивності та комплексну оцінку;
цапи, що оцінюються, - цапи від першого парування до закінчення їх оцінки за живою масою та типом не менше 10 потомків у 6-місячному віці, після чого їх переводять в основні за умови, що понад 90% їхніх потомків віднесено до класу "еліта", або умовно основні за відповідності 70-89% потомків класу "еліта". Цапів, що не відповідають вищезазначеним умовам, вибраковують.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про племінну справу у тваринництві" .
3. Організацію та проведення бонітування забезпечують суб’єкти племінної справи у тваринництві.
4. Бонітування поголів’я молочних кіз проводить комісія, до складу якої:
входять спеціалісти господарства (зоотехніки, зоотехніки з племінної справи та спеціалісти ветеринарної медицини) - за призначенням керівника підприємства (за згодою);
залучаються фахівці зі спеціальною підготовкою наукових та навчальних установ, селекційних центрів, зоотехніки з практичним досвідом роботи та працівники громадських організацій (об’єднань), які відповідають кваліфікаційним вимогам і можуть виконувати спеціальні роботи, пов’язані з племінними (генетичними) ресурсами, відповідно до вимог законодавства (за згодою);
залучаються представники структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку районних державних адміністрацій.
5. Бонітування кіз молочних порід проводиться впродовж року, коли тварини досягають певного віку.
6. Бонітуванню підлягають:
цапи - у віці 18 місяців та у два роки і старше на дату народження;
козематки - на 30-60 день лактації;
молодняк - при відлученні та у 6, 12-15-місячному віці.
Не бонітують молодняк віком до 1 місяця, тварин на відгодівлі та цапів з низькими показниками відтворювальної здатності.
7. Під час бонітування проводять:
1) перевірку ідентифікаційних номерів і (за потреби) їх відновлення;
2) зважування тварин та узяття промірів статей екстер’єру;
3) перевірку показників відтворення цапів та маточного поголів’я;
4) аналіз показників власної продуктивності тварин, продуктивності батьків та потомства, заповнення відповідних форм племінного обліку;
5) огляд тварин;
6) оцінку тварин за основними ознаками, які характеризують їх продуктивні та племінні якості;
7) присвоєння за основними ознаками комплексних класів: "еліта", І, ІІ, ІІІ класи для чистопородних кіз та "еліта", І, ІІ класи - для помісних.
Тварин, що не відповідають мінімальним вимогам до показників ІІІ класу, відносять до позакласних. Тварин, на яких немає даних племінного обліку, відносять до неплемінних і вони не підлягають бонітуванню.
8. Станом на 01 січня кожного року за результатами бонітування складається звіт про результати бонітування кіз молочних порід (форма № 5-кзм) та на кожну тварину вносяться (доповнюються) дані згідно з переліком ознак для формування інформаційної бази даних кіз молочного напряму продуктивності (форма № 6-кзм), який подає суб’єкт господарювання:
до 20 січня - Міністерству агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим, структурним підрозділам з питань агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій для затвердження;
до 01 лютого - організаціям (установам), визначеним Мінагрополітики, для їх аналізу та зведення.
9. Організації (установи), визначені Мінагрополітики:
1) проводять аналіз результатів бонітування молочних кіз у розрізі порід та статево-вікових груп;
2) оцінюють якість племінних (генетичних) ресурсів та рівень ведення селекційної роботи у стадах;
3) вносять дані до зведеної інформаційної бази даних племінних тварин;
4) подають зведені дані та аналіз бонітування до Мінагрополітики до 25 лютого кожного року;
5) розробляють заходи з удосконалення порід і стад.
10. Зведені дані та аналіз бонітування використовуються для оцінки плідників за якістю потомків та розробки і коригування програм селекції кіз молочних порід.
II. Визначення породності тварин
1. Породність кіз визначають за даними породності батьків з обов’язковим оглядом і урахуванням вираженості у тварин ознак породи. За породністю тварин розподіляють на чистопородних і помісних.
2. До чистопородних належать кози, які за продуктивністю відповідають мінімальним вимогам для відповідної породи, а за походженням - одній із таких вимог:
1) походять від батьків однієї породи, чистопородність яких підтверджується відповідними документами племінного обліку;
2) одержані від чистопородних батьків споріднених порід з віднесенням до вихідної (материнської) породи:
зааненська, німецька біла благородна, біла банатська, біла чеська, британо-зааненська, сабли, інші похідні від зааненської породи;
альпійська, німецька коричнева короткошерста, оберхазлі, чеська гніда короткошерста, інші похідні від альпійської породи;
тогенбурзька, похідні від тогенбурзької;
англо-нубійська, нубійська, інші похідні від нубійської та англо-нубійської;
3) п’ятого (V) покоління, одержані при поглинальному схрещуванні неспоріднених та віддалених порід, які мають виражений тип батьківської поліпшуючої породи з віднесенням їх до цієї породи;
4) одержані шляхом ввідного чи відтворювального схрещування та розведення помісей ІІ-ІV поколінь "у собі" з віднесенням їх до новоствореної породи або внутрішньопородного типу.
3. До помісей належать тварини, одержані від схрещування неспоріднених порід.
4. Ступінь породності тварин визначають за умовними частками кровності батьків (додаток 1).
III. Визначення класу тварин за основними ознаками
1. Оцінку кіз під час бонітування проводять з урахуванням віку та статі за ознаками:
1) цапів - тип будови тіла, жива маса, висота в холці, походження, якість потомків, здоров’я, багатоплідність осіменених ними маток;
2) козематок - тип будови тіла, жива маса, молочна продуктивність, якість молока, висота в холці, походження, якість нащадків, здоров’я, середня багатоплідність;
3) молодняку - тип будови тіла, жива маса, походження, здоров’я.
2. Для оцінки кіз відповідної статі враховують показники:
1) індивідуально визначеного надою та якості молока;
2) живої маси та обмірів тіла;
3) експертно - типу будови тіла.
3. Оцінку тварин за походженням проводять за комплексним класом матері та батька на час їх бонітування.
4. Оцінку тварин за якістю потомків проводять за результатами оцінки росту, розвитку та продуктивності потомства, рівнем успадкування селекційних ознак.
IV. Оцінка тварин за індивідуальними якостями
1. Оцінку молочної продуктивності козематок проводять за надоєм, кількістю молочного жиру/білка за повну закінчену лактацію (тривалістю 240 днів) або скорочену (тривалістю не менше 150 днів) згідно зі шкалою для оцінки козематок за окремими лактаціями (мінімальні вимоги) (додаток 2).
2. Оцінюють і бонітують кіз:
1) кіз-первісток за показниками фактичної молочної продуктивності першої закінченої лактації;
2) козематок з двома окотами і старше - за середніми показниками молочної продуктивності за відповідну закінчену лактацію.
3. Визначення кількості молочного жиру/молочного білка (кг) та середнього вмісту жиру/білка у молоці (%) за лактацію розраховують відповідно до пункту 2 розділу III Інструкції з ведення племінного обліку в молочному козівництві , затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28 лютого 2018 року № 104.
Середні показники продуктивності за усі лактації розраховують за сумою показників за окремі лактації поділеною на число врахованих лактацій.
4. Оцінку типу будови тіла цапів, козематок і молодняку проводять за шкалою оцінки типу будови тіла (додатки 3, 4, 5). Під час огляду тварин кількість балів за окремі статі екстер’єру зменшують залежно від їх розвитку, відповідності їх особливостям породи, наявності їх вад і дефектів (додатки 6, 7).
Для визначення комплексного класу кіз за результатами оцінки типу будови тіла вираховують середній бал.
Результати оцінки типу будови тіла та інформацію щодо виявлених вад і дефектів будови тіла записують у форми племінного обліку (форми № 1-кзм, № 2-кзм, № 4-кзм).
5. Оцінку цапів і козематок за живою масою та висотою в холці проводять на основі мінімальних вимог (стандарт породи відповідає вимогам І класу для чистопородних тварин або І класу для помісних тварин, класи визначають відповідно до вимог материнської породи, яка поліпшується, або батьківської - поглинаючої іншу) залежно від застосовуваних методів схрещування, визначених у пункті 2 розділу II цієї Інструкції, для цапів - у певному віці, для козематок - залежно від числа окотів, згідно зі шкалою (додаток 8).
6. Оцінку тварин за інтенсивністю росту проводять за результатами зважування (додатки 9, 10), а результати заносять до форми № 4-кзм.
7. Максимальну оцінку 10 балів тварина одержує за умови оцінки тілобудови за всіма пунктами, обов’язково вказують їхню кількість (форми № 1-кзм, № 2-кзм, № 4-кзм).
Кількість балів за окремі ознаки знижують залежно від їх розвитку, вираженості, наявності вад і дефектів типу будови тіла.
8. Об’єктивною оцінка росту, розвитку та кількісних ознак буде лише при створенні умов утримання та вирощування, які забезпечують прояв генетичного потенціалу продуктивності тварин.
V. Визначення комплексного класу племінних цапів
1. Комплексний клас племінних цапів присвоюють за сумою одержаних балів під час оцінки окремих ознак відповідно до шкали оцінки цапів за комплексом ознак (додаток 11).
2. Комплексний клас цапів-плідників, яких щорічно бонітували упродовж усього періоду племінного використання, може бути змінено лише у бік його підвищення.
3. Оцінку цапів за якістю потомків вперше проводять з метою їх переведення в основні цапи-плідники. На час наступних бонітувань остаточно визначають дійсний класний склад всіх оцінених потомків. До оцінки не включають тварин, які з об’єктивних причин мали низьку продуктивність.
4. Матері дочок, за якими проводиться оцінка цапів-плідників, повинні мати рівень молочної продуктивності не нижче мінімальних вимог стандарту породи І класу.
VI. Визначення комплексного класу козематок
1. Комплексний клас козематок установлюють за сумою балів, визначених за окремі ознаки, які оцінені за комплексною шкалою (додаток 12 ).
2. Рівень молочної продуктивності козематок визначають згідно зі шкалою для оцінки козематок за окремими лактаціями.
3. Комплексний клас козематок, оцінених за даними п’яти лактацій і більше, може бути змінений лише за умови у бік підвищення.
4. Оцінку козематок за якістю потомків проводять за результатами останнього бонітування всіх потомків. До оцінки не включають тварин, які з об’єктивних причин мали низьку продуктивність.
VII. Визначення комплексного класу молодняку
1. Визначення комплексного класу молодняку проводять на дату проведення бонітування.
2. Комплексний клас молодняку визначають згідно зі шкалою оцінки племінного молодняку за комплексом ознак (додаток 13).
VIII. Заходи щодо поліпшення племінної справи
1. За результатами бонітування козам різних статевовікових груп встановлюють комплексний клас та здійснюють їх подальше призначення
для племінного використання.
2. Цапам, яких оцінено за молочною продуктивністю закінчених лактацій 10 і більше дочок, присвоюють одну з таких категорій племінної цінності (обов’язкова умова - отримання ним комплексного класу "еліта"), яка визначається за сумою молочного жиру та білка відповідно до шкали для оцінки козематок за окремими лактаціями:
"А" - середня продуктивність дочок за результатами закінчених лактацій перевищує мінімальні вимоги для класу "еліта" на 30%;
"В" - середня продуктивність дочок за результатами закінчених лактацій перевищує мінімальні вимоги для класу "еліта" на 20%;
"С" - середня продуктивність дочок за результатами закінчених лактацій перевищує мінімальні вимоги для класу "еліта" на 10%.
3. Козематкам, яких оцінено за молочною продуктивністю двох і більше закінчених лактацій, присвоюють відповідну категорію племінної цінності (обов’язкова умова - отримання нею комплексного класу "еліта"), яка визначається за сумою молочного жиру та білка відповідно до шкали для оцінки козематок за окремими лактаціями:
"А" - середня продуктивність закінчених лактацій перевищує мінімальні вимоги для класу "еліта" на 35%;
"В" - середня продуктивність закінчених лактацій перевищує мінімальні вимоги для класу "еліта" на 25%;
"С" - середня продуктивність закінчених лактацій перевищує мінімальні вимоги для класу "еліта" на 10%.
4. Суб’єкти племінної справи у тваринництві використовують кращих за походженням, типом і продуктивністю (категорії "А") козематок для спеціального підбору з метою одержання плідників.
5. За матеріалами бонітування розробляють плани закріплення цапів за маточним поголів’ям та замовних парувань, коригують програму якісного поліпшення стада, формують й оптимізують генеалогічну структуру та визначають напрями селекції, обсяги реалізації і закупівлі племінних (генетичних) ресурсів відповідно до затверджених програм селекції та планів селекційно-племінної роботи.
Директор Департаменту
аграрної політики та сільського
господарства


В. Топчій
Додаток 1
до Інструкції з бонітування кіз
молочних порід
(пункт 4 розділу II)
СТУПІНЬ ПОРОДНОСТІ ТВАРИН
за умовними частками кровності батьків
У дробових числах
Породність матеріПородність батька
чистопородний (ч/п)ІV покоління (15/16)ІІІ покоління (7/8)ІІ покоління (3/4)І покоління (1/2)
Чистопородна (ч/п)ч/пч/пІV (15/16)ІІІ (7/8)ІІ (3/4)
ІV покоління (15/16)ч/пІV (15/16)ІІІ (29/32)ІІІ (27/32)ІІ (23/32)
ІІІ покоління (7/8)ІV (15/16)ІІІ (29/32)ІІІ (7/8)ІІ (13/16)ІІ (11/16)
ІІ покоління (3/4)ІІІ (7/8)ІІІ (27/32)ІІІ (13/16)ІІ (3/4)ІІ (5/8)
І покоління (1/2)ІІ (3/4)ІІ (23/32)ІІ (11/16)ІІ (5/8)І (1/2)
У відсотках
Породність матері, %Породність батька, %
чистопородний (ч/п)ІV покоління (93,75)ІІІ покоління (87,5)ІІ покоління (75)І покоління (50)
Чистопородна (100)10096,87ІV (93,75)ІІІ (87,50)ІІ (75,00)
ІV покоління (93,75)96,87ІV (93,75)ІІІ (90,62)ІІІ (84,37)ІІ (71,87)
ІІІ покоління (87,5)ІV (93,75)ІІІ (90,62)ІІІ (87,50)ІІ (81,25)ІІ (68,75)
ІІ покоління (75)ІІІ (87,50)ІІІ (84,37)ІІІ (81,25)ІІ (75,00)ІІ (62,50)
І покоління (50)ІІ (75,00)ІІ (71,87)ІІ (68,75)ІІ (62,50)І (50,00)
Додаток 2
до Інструкції з бонітування кіз
молочних порід
(пункт 1 розділу IV)
ШКАЛА
для оцінки козематок за окремими лактаціями (мінімальні вимоги)
ПородаКласНадій, кгВміст у молоці, %Молочний жир, кгМолочний білок, кг
першадругатретячетверта та наступніжирубілкапершадругатретячетверта та наступніпершадругатретячетверта та наступні
Зааненськаеліта80085097011003,63,12931354025263034
І (елп)77083095010503,43,02628323623252932
ІІ (Іп)6807307708503,32,82224252819202224
ІІІ (ІІп)6306807208003,22,72022232617181922
Альпійськаеліта7507908308503,83,32930323225262728
І (елп)7007508008303,73,12628303122232526
ІІ (Іп)6507007508003,63,02325272920212324
ІІІ (ІІп)6006507007503,22,71921222416181920
Тогенбурзькаеліта6807307708503,93,12728303321232426
І (елп)6306807308003,83,02426283019202224
ІІ (Іп)6006407007503,52,72122252616171920
ІІІ (ІІп)5506006507003,32,61820212314161718
Англо-нубійськаеліта75082095010204,83,43639464926283235
І (елп)6006406907804,63,22829323619202225
ІІ (Іп)5505806106504,43,12426272917181920
ІІІ (ІІп)5005305606004,23,02122242515161718
__________
Примітка.
елп - клас "еліта" при бонітуванні помісних кіз;
Іп - перший клас при бонітуванні помісних кіз;
ІІп - другий клас при бонітуванні помісних кіз.
Додаток 3
до Інструкції з бонітування кіз
молочних порід
(пункт 4 розділу IV)
ШКАЛА
оцінки типу будови тіла цапів
Ознаки і статіВимоги до оцінки за вищим баломВищий бал
Загальний вигляд, типВираженість ознак породи; конституція щільна, міцна; темперамент врівноважений (насторожений, але контактний), масть типова для породи; роги пропорційно (симетрично) поставлені, не грубі, за формою характерні для відповідної породи (у типі: пріска, безоарового чи гвинторогого козла)10
РозвитокГармонійне поєднання усіх статей з характерними ознаками молочного типу, чітко виражений статевий диморфізм (грива, борода), але без грубих елементів конституції, жива маса та висота в холці відповідають стандарту породи (І та Іп класів)10
КістякДобре розвинений, міцний, але не грубий10
Голова і шияТипові для породи, збалансовані за довжиною, шириною та глибиною; лицева частина широка з великими відкритими ніздрями; міцні широкі щелепи без "перекусу" або "недокусу", у англо-нубійської породи допускається "перекус" як характерна ознака породи; вуха: прямостоячі, високо розміщені, тонкі, у англо-нубійської породи - довгі, широкі та звислі, з малою ймовірністю або неможливістю їх підняти; очі: великі та з блиском, бажано бурштинового або горіхового кольору; шия: міцна, добре виповнена м’язами, але без грубості, допускається складчастість шкіри, плавно з’єднується з холкою і грудиною, чітко окреслені підгруддя та грудина10
Лінія верху (холка, спина, поперек)Холка тонка, висока, добре виражена, плечі плавно переходять в тіло, лопатки трохи нахилені назад і притиснуті до грудей; спина довга, пряма, міцна, з чітко вираженою мускулатурою; поперек довгий, міцний, обмускулений10
ГрудиГлибокі, широкі, довгі, наповнені в області передніх ніг, без перехвату і западин за лопатками, обхват великий; ребра широкі, пласкі та довгі; шкіра тонка, щільна, еластична10
КрижіШирокі та сильні, у маклоках дещо ширші ніж в сідничних горбах, довгі, вирівняні та мають правильний нахил10
КінцівкиПередні - прямі, широко розставлені; задні - у разі огляду збоку (від скакального суглоба до бабок) майже вертикальні, а ззаду - вертикальні, широко і паралельно поставлені; суглоби сухі, чітко сформовані; бабки середньої довжини, міцні10
РатиціМайже прямі та компактні, з глибокою п’яткою, рівною та збалансованою поверхнею, зближені, поверхня рогу блискуча без тріщин та ознак стирання10
Статеві органиСім’яники великі, об’ємні, рівномірно розвинені; мошонка простора, без сильного розділення на дві частки; препуцій чистий; пеніс без дефектів; соски (за кількістю - 2) добре виражені10
Середній бал10
Додаток 4
до Інструкції з бонітування кіз
молочних порід
(пункт 4 розділу IV)
ШКАЛА
оцінки типу будови тіла козематок
Ознаки і статіВимоги до оцінки за вищим баломВищий бал
Загальний вигляд і розвитокВираженість ознак породи, відмінна розвиненість ознак молочного типу; пропорційний розвиток статей; голова і шия типові для породи; жива маса та висота в холці відповідають стандарту породи; конституція міцна; кістяк міцний, але не грубий; роги симетричні, не грубі, за формою характерні для відповідної породи (у типі: пріска, безоарового чи гвинторогого козла)10
Холка, спина, поперек, середня частинаХолка довга, рівна, чітко виражена, лопатки щільно прилягають до грудей; спина пряма, міцна; поперек широкий, прямий; черево глибоке, невідвисле, великої ємності, умовна нижня лінія якого майже паралельна до лінії спини10
ГрудиГлибокі, широкі, довгі, без перехвату і западин за лопатками, обхват великий; ребра округлі, широкі, довгі, широко розставлені та косо спрямовані назад, міжреберна ширина велика; шкіра тонка, щільна, еластична10
КрижіДовгі, рівні, широкі у маклоках і сідничних горбах, чітко окреслені; кульшові суглоби високі та широко розставлені; корінь хвоста на рівні маклоків; хвіст середньої довжини і не грубий; бажаний кут нахилу крижів близько 25 %10
КінцівкиПередні - прямі, широко розставлені; задні - у разі огляду збоку (від скакального суглоба до бабок) майже вертикальні, ззаду - вертикальні, широко і паралельно поставлені; суглоби сухі, чітко сформовані; бабки середні, міцні10
РатиціОвальної форми, міцні, короткі, компактні, із блискучою поверхнею рогу без тріщин, передня стінка майже прямо спрямована, п’ятка висока10
Вим’яЧашоподібне, грушоподібне, симетричне, широке, щільно прикріплене до черева; дно трохи вище скакального суглоба; м’яке, еластичне, значно спадає після видоювання; частки рівномірно розвинені; молочні вени добре виражені; у разі оцінки збоку - видиме на третину10
Вим’я спередуДобре розвинене, широке і повне у боки, поширене вперед без надмірностей, міцно прикріплене, без карману; частки не розходяться у боки і рівномірно розвинені10
Вим’я ззадуДобре розвинене, високо, широко і міцно прикріплене між стегнами; частки рівномірно розвинені з глибокою роздільною боріздкою між лівою і правою частками10
СоскиЦиліндричної або трохи конічної форми, однакового оптимального розміру за довжиною (5-8 см, з урахуванням породи) і діаметром (2-3 см), кількістю 2, рівномірно розставлені під кожною часткою, прямовисно спрямовані донизу або трохи вперед10
Середній бал10
Додаток 5
до Інструкції з бонітування кіз
молочних порід
(пункт 4 розділу IV)
ШКАЛА
оцінки типу будови тіла молодняку
Ознаки і статіВимоги до оцінки за вищим баломВищий бал
Загальний вигляд, типВідображає ознаки породи; конституція щільна, міцна; темперамент врівноважений (насторожений, але контактний), масть типова для породи; роги симетричні, не грубі, за формою типові для породи (оцінюють породи молодняку, яким притаманні роги)10
РозвитокГармонійне поєднання усіх статей з характерними ознаками молочного типу, чітко виражений статевий диморфізм (оброслість), але без грубих елементів конституції, жива маса відповідає стандарту І та Іп класів відповідної породи10
Голова і шияТипові для породи, збалансовані за довжиною, шириною та глибиною; лицева частина голови широка з великими відкритими ніздрями; щелепи без "перекусу" або "недокусу", у англо-нубійської породи допускається помірний "перекус"; вуха: прямостоячі, високо посаджені, тонкі, у англо-нубійської породи - довгі, широкі та звислі, з малою ймовірністю або неможливістю їх підняти; очі: великі та сяючі, бажано бурштинового або горіхового кольору; шия: міцна, плавно з’єднується з холкою і грудиною, чітко окреслені підгруддя та грудина10
Лінія верху (холка, спина, поперек)Холка тонка, висока, добре виражена, плечі плавно переходять в тіло, лопатки трохи нахилені назад і притиснуті до грудей; спина довга, пряма, міцна; поперек довгий, міцний, обмускулений10
ГрудиГлибокі, широкі, довгі, без перехвату і западин за лопатками, обхват великий; ребра широкі, пласкі та довгі; шкіра тонка, щільна, еластична10
КрижіШирокі та сильні, у маклоках дещо ширші ніж в сідничних горбах, довгі, вирівняні та мають правильний нахил10
КінцівкиПередні - прямі, широко розставлені; задні - у разі огляду збоку (від скакального суглоба до бабок) майже вертикальні, ззаду - вертикальні, широко і паралельно поставлені; суглоби сухі, чітко сформовані; бабки середньої довжини, міцні 10
РатиціМайже прямі та компактні, з глибокою п’яткою, рівною та збалансованою поверхнею, зближені, поверхня рогу блискуча, без тріщин, ознак стирання або розшарування10
Статеві органиСім’яники у цапків рівномірно розвинені; соски виражені, їх кількість - 210
Середній бал10
Додаток 6
до Інструкції з бонітування кіз
молочних порід
(пункт 4 розділу IV)
ОСНОВНІ ВАДИ
та дефекти типу будови тіла цапів, що знижують оцінку їх екстер’єру
Ознаки і статіВади і дефекти (в дужках вказано кількість балів, на яку знижується оцінка за певну ваду чи недолік)
Загальний вигляд, типЗагальна недорозвиненість (2); мускулатура пухка або слабко розвинена (1); тип породи виражений слабо (2); низькорослість (1); масть і форма рогів не типові для породи (до 4)
РозвитокБудова тіла непропорційна і не відповідає напряму продуктивності (3); не виражений статевий диморфізм (3), жива маса (2) та висота в холці (2) нижче вимог І та Іп класів
КістякГрубий (до 5), перерозвинено ніжний (до 5)
Голова і шияГолова дуже мала (1), вузька або непропорційно широка (1), груба або перерозвинена (2), неправильний прикус (1); шия коротка або видовжена (1) із дуже товстими складками шкіри (1), вирізана й різко переходить у груди й плечі (1); підгруддя дуже мале (2)
Лінія верху (холка, спина, поперек)Тулуб короткий (1), молочний трикутник виражений недостатньо (1), лопатки прилягають нещільно або вивернуті (1); холка роздвоєна або низька чи дуже гостра, або надмірно обмускулена (2); спина вузька або коротка чи провисла або вигнута (2); поперек вузький, прямий чи надто провислий або дахоподібний (2); недостатні глибина і об’єм черева, відвисле черево (1)
ГрудиНеглибокі (1), вузькі (1), з перехватом і западинами за лопатками (3), об’єм грудей малий (2), ребра вузькі (1), короткі (1), відстань між ребрами вузька (1)
КрижіКороткі, вузькі, прямі чи дуже звислі (5), маклоки дуже високі (1), дуже низькі (1), корінь хвоста високий (1), запалий (1), шилозадість (1)
КінцівкиЗближеність у зап’ястках (іксоподібність) (2), розмет передніх кінцівок (1), відставлені лікті (1), шаблевидні (1), слонова постава (1), зближеність у скакальних суглобах тазових кінцівок (2), перерозвинені стегна (1); бабки слабкі (провислі) (1)
РатиціПогано розвинені, дуже вузькі (1), м’які (1), випукле дно (2), роздвоєні (1), низька п’ятка (1), зношені (2), мілкі (1), тріщини або розшарування копитного рогу (1)
Статеві органиСім’яники недостатньо розвинені (2), нерівномірно розвинені (1); мошонка з сильним розділенням на дві частки (2); препуцій з нехарактерними ознаками (1); пеніс з дефектами (2), соски не виражені або їх кількість більша чи менша ніж 2 (2)
Додаток 7
до Інструкції з бонітування кіз
молочних порід
(пункт 4 розділу IV)
ОСНОВНІ ВАДИ
та дефекти типу будови тіла козематок
Ознаки і статіВади і дефекти (в дужках вказано кількість балів, на яку знижується оцінка за певну ваду чи недолік)
Загальний вигляд, тип і розвитокЗагальна недорозвиненість, мускулатура пухка або слабко розвинена (1); тип породи виражений слабо (2); масть не типова для породи (2); будова тіла непропорційна і не відповідає напряму продуктивності (2); жива маса (2) та висота в холці (1) нижче вимог І та Іп класів
Холка, спина, поперек, середня частинаТулуб короткий (1), молочний трикутник виражений слабо (2), лопатки прилягають нещільно або плечі (лопатки) вивернуті (1); холка роздвоєна або дуже гостра, низька або надмірно обмускулена (1); вузька відстань між ребрами (1), спина вузька, провисла або вигнута (1); поперек вузький, прямий або надто провислий чи дахоподібний (2); недостатні глибина і об’єм черева або відвисле черево (1)
ГрудиНеглибокі (1), вузькі (1), з перехватом і западинами за лопатками (3), об’єм грудей малий (3), ребра вузькі (1), короткі (1)
КрижіКороткі, вузькі, прямі або дуже звислі (до 5), маклоки дуже високі або дуже низькі (2), корінь хвоста високий або запалий (1), шилозадість (2)
КінцівкиЗближеність у зап’ястках (іксоподібність) або розмет передніх кінцівок (3), відставлені лікті (1), шаблевидна або слонова постава, зближеність у скакальних суглобах тазових кінцівок (3), перерозвинені стегна (1); бабки слабкі (провислі) (2)
РатиціПогано розвинені, дуже вузькі або м’які ( 1), випукле дно (2), роздвоєні (1), низька п’ятка (1), зношені (2), мілкі (1), тріщини, розшарування копитного рогу (2)
Вим’яДуже мале (примітивне) (2), мішкоподібне (1), відвисле (1), із нерівномірно розвиненими частками (2); м’ясисте або слабо залозисте (2), дно вимені дуже низьке (1); молочні вени малі, погано виражені (1)
Вим’я спередуВідвисле (3), прикріплення слабке (3) або з карманом (2), частки дуже розходяться у бік (2)
Вим’я ззадуДуже мілке (2), відвисле (1), мало або занадто поширене назад (1); втягнуте (1), низьке прикріплення ззаду (3); підтримувальна зв’язка погано виражена (2)
ДійкиДуже короткі або довгі чи різної довжини (1), товсті або тонкі (1), косо спрямовані (1), олівцеподібні, пляшкоподібні, грушоподібні (до 4 балів), зближені (1); кількість - більше ніж 2 або роздвоєні (2)