ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
внутрішніх справ України
23.02.2018 № 139
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 березня 2018 р.
за № 333/31785
ПОРЯДОК
застосування Норм забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем та мийними засобами Національної гвардії України на мирний час
1. Цей Порядок розроблений з метою визначення організації та правових засад забезпечення оперативно-територіальних об’єднань, військових частин і підрозділів, вищих військових навчальних закладів, навчальних військових частин (центрів), баз та установ Національної гвардії України столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем та мийними засобами на мирний час.
2. Згідно з установленими нормами столово-кухонним посудом, обладнанням, інвентарем та мийними засобами забезпечуються тільки постійно діючі об’єкти продовольчої служби з’єднань, військових частин, вищих військових навчальних закладів, навчальних військових частин (центрів), баз, закладів охорони здоров’я та установ Національної гвардії України (далі - військові частини); окремі підрозділи (команди, групи), що виконують завдання в районах ліквідації стихійного лиха, техногенної катастрофи, антитерористичної операції, охорони громадського порядку, на блокпостах, взводних та ротних опорних пунктах; гуртожитки (казарми) для військовослужбовців військової служби за контрактом, варти, містечка утримання службових собак.
Новостворені об’єкти продовольчої служби забезпечуються за проектно-кошторисною документацією технологічним, холодильним устаткуванням та немеханічним устаткуванням за рахунок коштів державного бюджету, передбачених на утримання Національної гвардії України у відповідному бюджетному періоді.
У їдальнях, де проведено реконструкцію або капітальний ремонт, використовується технічно налагоджене технологічне, холодильне та немеханічне обладнання, раніше встановлене в цих їдальнях, строк експлуатації якого ще не минув.
Відключення та підключення обладнання до мереж електро-, тепло-, водопостачання та каналізації здійснюються із залученням відповідних представників квартирно-експлуатаційної служби.
3. Під їдальнею слід розуміти комплекс приміщень, призначених для обробки продуктів, приготування та приймання їжі особовим складом, миття та зберігання столово-кухонного посуду, устаткування, інвентарю тощо.
Приміщення, які постійно або тимчасово обладнані для приймання їжі на навчальних полігонах, аеродромах, будівельних майданчиках та інших місцях, де відсутні умови для приготування гарячої їжі, їдальнями не вважаються і столово-кухонним посудом, інвентарем та устаткуванням не забезпечуються.
На законсервовані їдальні столово-кухонний посуд, обладнання та інвентар не плануються і не видаються.
4. Порядок забезпечення військових частин столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем визначено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 14 вересня 2015 року № 1118 "Про затвердження Положення про продовольче забезпечення Національної гвардії України в мирний час", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30 вересня 2015 року за № 1169/27614.
У солдатські (курсантські тощо) казарми (гуртожитки) для військовослужбовців строкової військової служби відпуск баків для води та кухлів до них проводиться безкоштовно.
5. Посуд, обладнання та інвентар є інвентарним майном військових частин, яким вони забезпечуються на підставі звітів-заявок, що подаються до відділу продовольчого забезпечення Головного управління Національної гвардії України.
При розформуванні військових частин зазначене майно використовується (передається) відповідно до рішення командувача Національної гвардії України.
6. Під час перебування особового складу за межами місць постійної дислокації (під час виконання завдань у районах ліквідації стихійного лиха, техногенної катастрофи, перебування на навчальних полігонах, польових навчаннях, під час виконання господарських та інших робіт, під час охорони громадського порядку), під час ремонтів стаціонарних їдалень, у разі переходу на харчування особового складу із залученням польових технічних засобів, коли через певні обставини немає можливості забезпечити особовий склад гарячою їжею в стаціонарних умовах, для приймання їжі використовуються казанки, кухлі та ложки, що зберігаються в підрозділі, або дозволяється використання одноразового, алюмінієвого посуду чи посуду з нержавіючої сталі.
Вилучати та використовувати в таких умовах обладнання та посуд, що перебувають на обліку стаціонарних їдалень військових частин, категорично забороняється.
7. Особовий склад, який прибув на збори і стажування, посудом та приборами столовими забезпечується за рахунок військової частини, до якої прибув. Посуд та прибори столові, видані на збори, зараховуються на планове забезпечення військових частин.
8. Зарахування військових частин на забезпечення столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем проводиться за атестатами в установленому порядку.
9. Поточні запаси столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю утримуються в таких розмірах (у відсотках) загальної потреби:
Центральна база забезпечення Національної гвардії України - 45 %;
на складах військових частин - 5% (крім обладнання).
10. Списання столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю, теплового, механічного, технологічного та холодильного обладнання, що стали непридатними після закінчення строків експлуатації столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю продовольчої служби Національної гвардії України на мирний час (додаток 1) та польових засобів приготування їжі, технічних засобів підвезення води та доставки продуктів харчування, що стали непридатними, з урахуванням норм міжремонтних періодів роботи (пробігів) до капітального ремонту польових технічних засобів Національної гвардії України на мирний час (додаток 2), а також у разі передчасного зносу (псування, знищення, втрати, крадіжки тощо) проводиться відповідно до Порядку списання військового майна в Національній гвардії України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 17 січня 2017 року № 25, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2017 року за № 214/30082.
Списання одноразового посуду здійснюється за фактичною витратою, але не більше кількості особового складу, зарахованого на харчування.
Закінчення встановлених строків експлуатації посуду, обладнання та інвентарю не може бути підставою для їх списання з обліку, якщо вони за якісним і технічним станом придатні для подальшого використання за прямим призначенням.
Розбирання та демонтаж технічних засобів та обладнання до затвердження актів на їх списання не допускаються.
11. Столовий фарфоровий, напівфарфоровий, фаянсовий, скляний, з нержавіючої сталі, алюмінієвий та емальований посуд дозволяється списувати щомісяця в межах фактичного зносу, але не більше 1/12 кількості, визначеної для списання за один рік за встановленим строком використання на фактичну кількість особового складу, що харчується.
У разі використання в їдальнях під час звітного періоду кількох видів посуду його списання проводиться в межах чинних норм та строків експлуатації.
12. Під час визначення вартості втрачених (яких не вистачає) або передчасно зношених столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю фактичний знос у разі неможливості встановити дату їх видачі слід обчислювати:
щодо втрачених та непридатних (яких немає у наявності) - з дати останньої видачі в експлуатацію таких самих типів посуду, обладнання та інвентарю. При цьому вартість кожного втраченого виробу не має бути нижче 25 відсотків вартості нового виробу;
щодо непридатних для подальшого використання (які є у наявності), які не відпрацювали встановлений строк експлуатації, - з дати найбільш давньої видачі в експлуатацію такого типу столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю.
13. Визначення фактичної наявності столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю, непридатних для подальшого використання, а також їх вибракування проводяться комісією, призначеною командиром військової частини. При цьому вибраковуються:
відра, кухлі та інший емальований посуд - за наявності пошкоджень емалевого шару на одній третині площі, а також зламаних ручок, які не можна відремонтувати;
фарфоровий, напівфарфоровий, фаянсовий та скляний посуд - за наявності значних сколів та тріщин;
металевий посуд та інвентар - якщо неможливо його відремонтувати;
ножі, виделки, ложки та інші предмети - у разі повного їх зносу.
Вибракування проводиться під час огляду посуду, обладнання та інвентарю.
14. Списаний металевий столово-кухонний посуд здається в металобрухт у встановленому порядку. Скатерки, серветки, що стали непридатними для використання, після закінчення строку експлуатації і списання в установленому порядку використовуються у військових частинах для господарських потреб продовольчої служби.
15. Технологічне і холодильне обладнання, передбачене нормами забезпечення для їдалень, видається військовим частинам лише за наявності умов для його встановлення та експлуатації (наявність приміщень, що за площею, об’ємом, повітрообміном, електропостачанням або газопостачанням, водопроводом, каналізацією та іншими параметрами відповідають вимогам інструкцій з експлуатації обладнання, що підтверджується відповідними документами та розрахунками).
У разі якщо неможливо забезпечити необхідні умови експлуатації, обладнання не нараховується і не видається.
Баками для води з нержавіючої сталі з фонтанчиком військові частини забезпечуються відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року № 548-XIV.
16. В межах виділених Національній гвардії України асигнувань дозволяється за всіма нормами забезпечення закуповувати новітні зразки столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю (столовий посуд одноразового використання, посуд скляний термостійкий, посуд керамічний та склокерамічний, посуд з нержавіючої сталі та алюмінієвий, пароконвектори, чайники електричні, мікрохвильові печі, духовки електричні, дозатори питної води (кулери) тощо), що відповідають санітарному законодавству України, замість аналогічних предметів старого зразка, якщо це не суперечить їх функціональному призначенню.
17. Дозволяється в нормах забезпечення ніж кухарський розподіляти на такі види ножів кухарських та утримувати на об’єктах продовольчої служби в таких відсотках від встановленої норми:
ніж кухарський великий - не більше 30%;
ніж кухарський середній - не більше 30%;
ніж кухарський малий - не більше 20%;
ніж для нарізання сиру - не більше 20%.
18. У разі відсутності посуду напівфарфорового або фаянсового дозволяється його заміна за відповідними нормами забезпечення посудом фарфоровим, пластмасовим, мелалітовим, алюмінієвим, із нержавіючої сталі або скляним (ударостійким загартованим), дозволеним для використання в громадському харчуванні відповідно до вимог законодавства.
19. За Нормами №№ 1-5 їдальні військових частин можуть забезпечуватися 100 - 400 літровими казанами електричними стравоварочними.
При цьому потреба в казанах електричних стравоварочних визначається з розрахунку штатної потреби та ємності казанів, необхідних для приготування їжі на одну особу, але не менше ніж: для перших страв - 1,2 л, для других страв - 0,6 л, для третіх страв - 0,3 л та для створення резерву й приготування окропу - 0,7 л.
20. Потреба в кухнях похідних на автопричепах, кухнях малолітражних, кухнях на базі автомобілів, автобусах-їдальнях, засобах доставки хліба та води визначається згідно зі штатно-табельною належністю. В окремих випадках - за фактичної потреби.
21. Для збереження продовольства, що швидко псується, окремі підрозділи (команди, групи), що виконують завдання в районах ліквідації стихійного лиха, техногенної катастрофи, антитерористичної операції, на блокпостах, взводних та ротних опорних пунктах, забезпечуються скринями холодильними (холодильниками побутовими, шафами холодильними) з розрахунку одна скриня (холодильник, шафа холодильна) на 20 осіб.
22. За якісним станом техніка та майно номенклатури продовольчої служби поділяються на категорії:
I категорія - нове, що не було у використанні;
II категорія - що було у використанні, технічно справне;
III категорія - вимагає середнього ремонту;
IV категорія - вимагає капітального ремонту;
V категорія - непридатне, відновлення якого неможливе або недоцільне, підлягає списанню.
Таке майно, як столово-кухонний посуд, столові прибори, скатертини, клейонки, серветки, поділяються на три категорії:
I категорія - нове, що не було у використанні;
II категорія - що було у використанні, придатне до експлуатації;
III категорія - непридатне, підлягає списанню.
Столовий посуд, виготовлений із скла, порцеляни, фаянсу, пластику й інших матеріалів, що б'ються, на категорії не поділяється.
Командувач Національної гвардії України генерал - полковник | Ю.В. Аллеров |
Додаток 1
до Порядку застосування
Норм забезпечення
столово-кухонним посудом,
обладнанням, інвентарем
та мийними засобами
Національної гвардії України
на мирний час
(пункт 10)
СТРОКИ
експлуатації столово-кухонного посуду, обладнання та інвентарю продовольчої служби Національної гвардії України на мирний час
__________
Примітка.
Матеріальні засоби, строки експлуатації яких не зазначені в цьому додатку, визначаються за строками експлуатації аналогічних матеріальних засобів або відповідно до строків експлуатації, зазначених у паспортах (формулярах) заводів-виробників до того чи іншого виробу.
Додаток 2
до Порядку застосування
Норм забезпечення
столово-кухонним посудом,
обладнанням, інвентарем
та мийними засобами
Національної гвардії України
на мирний час
(пункт 10)
НОРМИ
міжремонтних періодів роботи (пробігів) до капітального ремонту польових технічних засобів Національної гвардії України на мирний час
__________
Примітки:
1. Міжремонтний період роботи техніки продовольчої служби до середнього ремонту становить не менше 60% міжремонтного періоду роботи (пробігу) до капітального ремонту для нової техніки та не менше 50% для техніки, яка пройшла капітальний ремонт.
2. Під час обліку міжремонтних періодів польових технічних засобів продовольчої служби, змонтованих на шасі автомобілів та причепів, для яких норми міжремонтних періодів роботи встановлені в годинах, пробіг на відстань 25 км дорівнює одній годині роботи.
3. На комплектність технічних засобів продовольчої служби строк служби встановлюється нормами напрацювання (строком служби) самого технічного засобу, за винятком предметів запасних інструментів та приладдя.
4. Норми напрацювання до планового ремонту та списання спеціального обладнання технічних засобів, які знаходяться в штаті та використовуються з навчальною метою у військово-навчальних закладах та навчальних частинах (підрозділах) продовольчої служби, зменшуються на 20%.