• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями

Міністерство зовнішніх економічних звязків і торгівлі України  | Наказ, Правила від 27.05.1996 № 293
Реквізити
  • Видавник: Міністерство зовнішніх економічних звязків і торгівлі України
  • Тип: Наказ, Правила
  • Дата: 27.05.1996
  • Номер: 293
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство зовнішніх економічних звязків і торгівлі України
  • Тип: Наказ, Правила
  • Дата: 27.05.1996
  • Номер: 293
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ЗОВНІШНІХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗВ'ЯЗКІВ
І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 293 від 27.05.96 Зареєстровано в Міністерстві
м.Київ юстиції України
6 червня 1996 р.
за N 272/1297
Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями
( Наказ втратив чинність, крім пункту 4, на підставі Наказу МЗЕЗ N 502 від 02.08.96 )
Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення" та від 03.01.96 N 5 "Про затвердження Комплексної програми запобігання дорожньо-транспортному, побутовому і дитячому травматизму, іншим нещасним випадкам невиробничого характеру на 1996-2000 роки"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити погоджені з Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством охорони здоров'я України, Міністерством фінансів України, Державним комітетом України у справах захисту прав споживачів, Укоопспілкою Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, що додаються.
2. Головному управлінню з питань внутрішньої торгівлі (Родіонов Ю.Ф.) спільно з Головним договірно-правовим управлінням (Нестер Л.Д.) зареєструвати Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями в Міністерстві юстиції України.
3. Управлінню інформації та інформатики (Загорняк О.В.) забезпечити публікацію Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями у газеті "Урядовий кур'єр".
4. Визнати такими, що втратили чинність, накази Міністерства торгівлі УРСР від 29.05.85 N 143 "Правила торговли водкой и другими спиртными напитками в предприятиях торговли и общественного питания" та від 18.11.88 N 155 "О мерах по упорядочению торговли винно-водочными товарами и пивом и ликвидации очередей при их продаже".
Міністр С.Г.Осика
Затверджено
наказом Міністерства зовнішніх
економічних зв'язків і торгівлі
України від 27.05.96 N 293
Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями
1. Ці Правила регламентують порядок роздрібної торгівлі горілкою і лікеро-горілчаними виробами, вином виноградним і плодово-ягідним, коньяком, шампанським (далі - алкогольні напої), а також визначають вимоги у дотриманні прав споживачів щодо належної якості товару і рівня торговельного обслуговування.
Алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом понад 8,5 відсотка етилового спирту.
2. Роздрібна торгівля - діяльність по продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.
Роздрібна торгівля алкогольними напоями здійснюється через спеціалізовані підприємства, в т.ч. фірмові, відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом продовольчих товарів, стаціонарну дрібнороздрібну мережу, підприємства споживчої кооперації "Товари повсякденного попиту", а також підприємства громадського харчування.
3. Правила поширюються на всі господарюючі суб'єкти на території України незалежно від форм власності, які пройшли реєстрацію в установленому порядку і мають патент на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.*
_____________
* Сертифікати на право здійснення суб'єктами підприємницької діяльності роздрібної торгівлі алкогольними напоями, які були видані до введення в дію Закону України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами", дійсні протягом терміну їх дії.
4. Режим роботи господарюючого суб'єкта (спеціалізованих відділів, секцій) встановлюється за погодженням з місцевими органами державної виконавчої влади.
5. Господарюючий суб'єкт зобов'язаний забезпечити стан приміщень для роздрібної торгівлі алкогольними напоями у відповідності з санітарно-гігієнічними, технологічними та протипожежними нормами.
6. Алкогольні напої, що надходять до торговельної мережі, мають бути з супровідними документами: товарно-транспортні накладні, рахунки-фактури, прибутково-видаткові накладні, сертифікат відповідності державній системі сертифікації або завірена постачальником копія сертифіката відповідності, документи, що підтверджують належну якість.** _____________
** Відповідно до наказу Держстандарту України від 06.02.95 N 44 алкогольні напої підлягають обов'язковій сертифікації з 31 липня 1995 року.
Продаж алкогольних напоїв, які надійшли в Україну по імпорту, дозволяється тільки за наявності у господарюючого суб'єкта сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання іноземного сертифіката в державній системі сертифікації.
На імпортовану продукцію має бути гігієнічний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, що видається в установленому порядку.
7. Господарюючому суб'єкту забороняється приймати для продажу алкогольні напої від громадян (крім громадян-підприємців).
8. Упаковка, маркування, приймання, зберігання, продаж алкогольних напоїв здійснюються відповідно до вимог, передбачених нормативно-технічною документацією.
9. Пляшки (інша тара) з алкогольними напоями повинні мати етикетки, де зазначається: найменування підприємства-виготівника, його адреса, товарний знак, назва напою, міцність, місткість (л), вміст цукру у % (за винятком сухих вин, шампанського і коньяку), рік урожаю (для витриманих вин), дата розливу, термін придатності, номер стандарту.
Пляшки з шампанським мають бути обгорнуті фольгою і кольєреткою.
На шийці пляшки з марочним вином та коньяком на ярлику зазначається строк витримки напою, а з колекційним вином - додатково напис "Колекційне".
На упаковці або етикетці обов'язково зазначається: код виготівника алкогольних напоїв, номер виданої ліцензії, дата виготовлення продукції.
Етикетки на алкогольні напої, що реалізуються в підприємствах громадського харчування, повинні бути маркірованими штампом (печаткою) цього підприємства.
10. Приміщення для зберігання алкогольних напоїв повинні бути добре вентильованими, без стороннього запаху, без попадання прямих променів світла.
Алкогольні напої розміщуються по групах, видах, марках.
11. Пляшки з алкогольними напоями, що укорковані, зберігають у горизонтальному положенні, щоб уникнути висихання пробки, а пляшки з іншою укупоркою - у вертикальному положенні.
12. Алкогольні напої зберігають:
горілку та горілку особливу - при температурі від -5 гр.С до +25 гр.С;
лікеро-горілчані напої - при температурі від +10 гр.С до +20 гр.С і відносній вологості повітря не більше 85%;
вино - при температурі від +8 гр.С до +16 гр.С (напівсолодке, напівсухе - при температурі від -2 гр.С до +8 гр.С);
коньяк - при температурі не менше +5 гр.С.
13. Зберігання та реалізація алкогольних напоїв дозволяється тільки за наявності марки акцизного збору встановленого зразка на пляшці або на одиниці іншої тари.
Порядок запровадження марок акцизного збору регулюється діючим законодавством.
14. У торговельному залі мають бути виставлені алкогольні напої у повному асортименті, наявні у господарюючого суб'єкта.
Алкогольні напої розміщують у торговельному залі по групах, видах і марках на пристінних гірках, столах, прилавках.
15. Перед продажем алкогольних напоїв обов'язково перевіряється їх якість за органоліптичними показниками і зовнішньому вигляду (прозорість, колір тощо).
Не дозволяється продаж алкогольних напоїв у пляшках (іншій тарі) без етикеток або чіткого маркування, з наявними ознаками бою (тріщини, скол шийки, зіпсованість закупорки тощо), у негерметично закупорених пляшках, з наявністю сторонніх і завислих частинок або каламуті, осадка (крім колекційних та марочних вин), простроченим терміном придатності.
16. При продажу алкогольних напоїв розрахунки із споживачами проводяться через належним чином зареєстровані електронні контрольно-касові апарати з обов'язковою видачею споживачеві касового чеку.
17. Роздрібна торгівля спиртом етиловим, спиртом етиловим питним, коньячним і плодовим забороняється.
Роздрібна торгівля алкогольними напоями з рук та в не пристосованих для цього приміщеннях; на території дошкільних, навчальних і лікувальних закладів та прилеглих територіях; у місцях проведення спортивних змагань, гуртожитках та прилеглих територіях; в інших місцях, визначених місцевими Радами, - забороняється.
18. Не дозволяється здійснювати продаж алкогольних напоїв працівниками господарюючого суб'єкта, яким не сповнилося 18 років.
19. Продаж алкогольних напоїв громадянам, які не досягли 18-річного віку, забороняється.
20. Продаж алкогольних напоїв здійснюється на винос, на розлив для споживання на місці в підприємствах громадського харчування.
Забороняється торгівля алкогольними напоями на розлив у підприємствах громадського харчування за відсутності належних санітарно-гігієнічних умов (забезпеченість проточною питною водою, посудом, наявність умов для миття посуду, одноразовим посудом тощо).
Забороняється під час продажу алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці миття посуду в тазах, відрах тощо.
Перед використанням посуд необхідно промивати чистою проточною водою чи за допомогою механічних пристроїв.
Посуд для відпуску алкогольних напоїв, гостовані мірні ємкості, інший інвентар, торговельно-технологічне обладнання повинні утримуватися в чистоті відповідно до санітарних вимог.
Забороняється повторне використання одноразового посуду.
21. Забороняється при продажу алкогольних напоїв на розлив у підприємствах громадського харчування змішувати напої різних видів і марок, крім виготовлення коктейлів.
22. Наповнення мірних ємкостей (колб, циліндрів) проводять до мірної позначки (риски) відповідного об'єму, при цьому мірні ємкості повинні знаходитися на горизонтальній поверхні.
23. Господарюючий суб'єкт повинен забезпечити позначення роздрібних цін на алкогольних напоях та інформувати споживача про ціни за допомогою ярликів цін (цінників) на зразках напоїв, що знаходяться у продажу.
В підприємствах громадського харчування повинні бути прейскуранти алкогольних напоїв, де зазначається: назва напою, вміст пляшки, ціна за пляшку, за 50 та 100 мілілітрів.
Прейскурант алкогольних напоїв підписується керівником та бухгалтером господарюючого суб'єкта.
24. Господарюючий суб'єкт зобов'язаний забезпечити в установленому законодавством порядку надання споживачам необхідної, доступної інформації про товари.
25. У разі виявлення недоліків чи фальсифікації алкогольних напоїв споживач має право вимагати від господарюючого суб'єкта:
заміни на аналогічний товар належної якості;
відповідного зменшення його купівельної ціни;
заміни на товар іншого виду, марки з відповідним перерахуванням купівельної ціни;
відшкодування збитків, яких він зазнав.
26. Алкогольні напої належної якості обміну та поверненню не підлягають.
27. Працівники господарюючого суб'єкта зобов'язані не порушувати прав споживачів, визначених Законом України "Про захист прав споживачів", знати і виконувати Закони України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", ці Правила, Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108, та інші нормативні документи, що регламентують торговельну діяльність.
За їх порушення працівники несуть відповідальність згідно з законодавством.