МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
12 лютого 2025 р. за № 211/43617
Про затвердження Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
Відповідно до пункту 6 частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 1213 - 1225 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року
№ 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року
№ 124,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Установити, що оливкові олії, що не відповідають положенням Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій, затверджених цим наказом, можуть вводитися в обіг протягом трьох років з дня набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального строку придатності.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків.
Міністр | Віталій КОВАЛЬ |
ПОГОДЖЕНО: | |
Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | Сергій ТКАЧУК |
Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України | Юлія СВИРИДЕНКО |
Міністр охорони здоров'я України | Віктор ЛЯШКО |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
27 січня 2025 року № 333
Вимоги до оливкових олій
та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги встановлюють окремі характеристики оливкових олій, вимоги під час їх продажу кінцевому споживачу у натуральному вигляді або у вигляді сумішей або у складі харчових продуктів, правила маркування оливкових олій, правила щодо перевірки відповідності вимогам до оливкових олій, обов'язки операторів ринку оливкових олій, правила щодо методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) для визначення характеристик оливкових олій, співробітництва та взаємодопомоги між компетентними органами стосовно перевірок відповідності та пакування.
2. Дія цих Вимог поширюється на такі категорії оливкових олій:
1) оливкова олія екстра-вірджин, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 4 пункту 3 цього розділу;
2) оливкова олія вірджин, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 3 пункту 3 цього розділу;
3) лампова оливкова олія, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 1 пункту 3 цього розділу;
4) рафінована оливкова олія, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 8 пункту 3 цього розділу;
5) оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 6 пункту 3 цього розділу;
6) сира оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 11 пункту 3 цього розділу;
7) рафінована оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 9 пункту 3 цього розділу;
8) оливкова олія з макухи, що відповідає характеристикам олії оливкової, зазначеної у підпункті 5 пункту 3 цього розділу.
3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) лампова оливкова олія - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту перевищує 2 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
2) маркетингові стандарти для оливкових олій - окремі характеристики оливкових олій, на які поширюються ці Вимоги, та вимоги до маркування оливкових олій під час їх продажу кінцевому споживачу в натуральному вигляді або у складі харчових продуктів;
3) оливкова олія вірджин - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 2 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
4) оливкова олія екстра-вірджин - оливкова олія першого віджиму, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,8 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
5) оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана змішуванням рафінованої оливкової олії з макухи та оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 1 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
6) оливкова олія з рафінованих оливкових олій та оливкових олій першого віджиму - оливкова олія, отримана змішуванням рафінованої оливкової олії та оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 1 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
7) партія - сукупність упаковок оливкової олії, виробленої, виготовленої та упакованої за таких обставин, що оливкова олія, яка міститься в кожній упаковці, вважається однорідною за всіма характеристиками;
8) рафінована оливкова олія - оливкова олія, отримана рафінуванням оливкової олії екстра-вірджин або оливкової олії вірджин або лампової оливкової олії, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,3 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
9) рафінована оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана рафінуванням сирої оливкової олії з макухи, максимальна вільна кислотність якої у перерахунку на олеїнову кислоту не перевищує 0,3 г на 100 г, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
10) репрезентативний зразок - зразок, у якому зберігаються характеристики партії, з якої він отриманий шляхом простої випадкової вибірки, де кожен зі складових партії має однакову ймовірність бути включеним у зразок;
11) сира оливкова олія з макухи - оливкова олія, отримана обробленням макухи плодів оливи розчинниками чи за допомогою фізичних засобів, або олія, яка відповідає ламповій оливковій олії, крім певних визначених характеристик, за винятком олії, отриманої шляхом повторного етерифікування та сумішей з іншими категоріями олій, та інші характеристики якої відповідають цій категорії згідно з додатком 1 до цих Вимог;
12) точковий зразок - певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії;
13) упаковка - ємність, яка безпосередньо контактує з оливковою олією.
5. У цих Вимогах під терміном "оливкова олія" / "оливкові олії" маються на увазі одна з олій або всі разом олії, визначені у підпунктах 1, 3 - 6, 8, 9, 11 пункту 3 цього розділу.
6. Лише оливкові олії, зазначені в підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, можуть реалізовуватися підприємствами роздрібної торгівлі.
7. Лише оливкові олії, зазначені у підпунктах 1, 3, 4 пункту 3 цього розділу, є оливковими оліями першого віджиму.
Такі оливкові олії отримуються з плодів оливкового дерева лише за допомогою механічних або інших фізичних засобів за умов, які не призводять до змін олій, щодо яких не застосовуються жодні методи оброблення, крім промивання, декантування, центрифугування або фільтрування, та не включають олії, отримані з використанням розчинників або допоміжних речовин з хімічною або біохімічною дією, або за допомогою процесу повторного етерифікування, а також будь-які суміші з оліями інших категорій.
8. Характеристики оливкових олій, наведені у додатку 1 до цих Вимог, визначаються відповідно до методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), що наведені у додатку 2 до цих Вимог.
9. До складу сумішей оливкової олії та інших рослинних олій або до складу інших харчових продуктів може входити лише оливкова олія, зазначена у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу.
10. Не допускається заборона реалізації на території України сумішей інших рослинних олій з оливковими оліями, зазначеними у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, виготовлених в інших країнах, та заборона виробництва таких сумішей на території України для їх експорту.
11. Оливкові олії, зазначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 цього розділу, повинні постачатися кінцевому споживачу в ємності місткістю не більше п'яти літрів. Така ємність повинна бути обладнана системою відкривання, яка більше не може бути запечатана після першого відкриття, і повинна бути маркована відповідно до цих Вимог.
У разі призначення таких олій для споживання у закладах охорони здоров'я, закладах громадського харчування компетентний орган може встановити максимальний об'єм ємності, що перевищує п'ять літрів.
12. Оливкові олії, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, повинні відповідати цим Вимогам.
13. Оливкові олії, що експортуються з України, повинні відповідати цим Вимогам, за винятком випадків, коли такі вимоги до оливкових олій встановлені країною, до якої експортується оливкова олія, або такі вимоги до оливкових олій встановлені у відповідних угодах.
14. Потужність, на якій оператор ринку планує здійснювати пакування оливкових олій, потребує державної реєстрації відповідно до законодавства та присвоєння особистого реєстраційного номера.
II. Маркування оливкових олій та їх сумішей
1. Обов'язкова інформація, що надається на маркуванні
1. Терміни для оливкових олій, визначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, є їх офіційними назвами, використання яких можливо лише за умови виконання відповідних положень цих Вимог.
2. Відомості, визначені у пунктах 1, 6 цієї глави, повинні бути зазначені повністю, однорідним текстом та згруповані в межах поля видимості на одній або на декількох етикетках, прикріплених до однієї ємності або нанесені безпосередньо на одну ємність.
3. Етикетка оливкових олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, повинна містити їх офіційну назву, а також таку інформацію в залежності від категорії:
1) для оливкової олії екстра-вірджин - напис "оливкова олія вищої категорії, отримана безпосередньо з оливок виключно механічним способом";
2) для оливкової олії вірджин - напис "оливкова олія, отримана безпосередньо з оливок виключно механічним способом";
3) для оливкової олії з рафінованих оливкових олій та оливкових олій вірджин - напис "олія, що складається виключно з оливкової олії, що пройшла рафінацію, та олії, отриманої безпосередньо з оливок";
4) для оливкової олії з макухи - один з наступних написів:
"олія, що складається виключно з олії, отриманої обробкою продукту, отриманого після екстракції оливкової олії, та олії, отриманої безпосередньо з оливок"; або
"олія, що складається виключно з олії, отриманої переробкою оливкової макухи, та олії, отриманої безпосередньо з оливок".
4. Написи на етикетці, зазначені у пункті 3 цієї глави, повинні бути чіткими та такими, що не змиваються.
5. Інформація про те, що оливкові олії, зазначені у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, повинні зберігатися у захищеному від світла та тепла місці, повинна міститися безпосередньо на їхніх контейнерах або на етикетках, прикріплених до них.
6. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, необхідно зазначати місце їх походження.
7. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 5, 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, зазначати місце їх походження не потрібно.
8. Зазначення місця походження включає:
1) для оливкової олії, що походить із країни, яка є членом Європейського Союзу або третьої країни, та місце походження якої відповідає вимогам пунктів 11, 12 цієї глави - посилання на державу-члена Європейського Союзу або Європейський Союз або третю країну;
2) для суміші оливкових олій, що походять із кількох країн, та місце походження якої відповідає вимогам пунктів 11, 12 цієї глави, одне з наведених нижче зазначень залежно від обставин:
"суміш оливкових олій походженням з Європейського Союзу" або посилання на Європейський Союз;
"суміш оливкових олій походженням з країни, яка не є членом Європейського Союзу" або посилання на походження за межами Європейського Союзу;
"суміш оливкових олій походженням з країни, яка є членом Європейського Союзу, та з країни, яка не є членом Європейського Союзу" або посилання на походження з Європейського Союзу та за його межами; або
географічне зазначення або назву місця походження товару згідно з положеннями специфікації відповідного товару та реєстром географічних зазначень держави реєстрації географічного зазначення.
9. Торговельні марки або комерційні найменування можуть наводитися на етикетці оливкових олій у тому вигляді, в якому їм надана правова охорона в Україні відповідно до законодавства.
Найменування торговельної марки, комерційне (фірмове) найменування, найменування оператора ринку не вважається зазначенням місця походження оливкової олії.
10. У випадку імпорту оливкової олії із третьої країни зазначення місця походження зазначається відповідно до вимог законодавства України.
11. Зазначення місця походження країни, яка є членом Європейського Союзу, має відповідати географічному регіону, в якому були зібрані оливки та в якому знаходиться екстракційний завод, на якому з цих оливок екстрагувалася олія.
12. Якщо оливки були зібрані не в тій країні, в якій знаходиться екстракційний завод, на якому було вироблено олію з таких оливок, зазначення місця походження має містити такий напис: "оливкова олія вірджин, вироблена в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна] з оливок, зібраних в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна]" або "оливкова олія екстра-вірджин, вироблена в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна] з оливок, зібраних в [держава-член Європейського Союзу або Європейський Союз або третя країна]".
13. Для олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, етикетка повинна містити особистий реєстраційний номер потужності з пакування.
2. Інформація, що надається на маркуванні в добровільному порядку
1. На етикетці оливкових олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, може додатково зазначатися:
1) позначення "перший холодний віджим" - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, отриманих при температурі нижче 27° C першим механічним пресуванням оливкової пасти з використанням гідравлічних пресів відповідно до традиційної системи екстрагування;
2) позначення "холодне екстрагування" - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, отриманих при температурі нижче 27° C перколяцією або центрифугуванням оливкової пасти;
3) позначення щодо органолептичних характеристик, що стосуються смаку та/або запаху - лише для олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог.
На етикетці можуть бути зазначені органолептичні показники олії (гостра, присмак плодів: дозрілих або зелених, гіркий, інтенсивний, середній, легкий, збалансований, м'яка олія) виключно якщо вони ґрунтуються на результатах додаткових визначень щодо органолептичних характеристик для цілей маркування, проведених відповідно до додатка 3 цих Вимог;
4) позначення максимальної кислотності, що очікується до дати закінчення терміну придатності, лише якщо вона супроводжується зазначеннями в маркуванні у тому самому полі видимості, шрифтом одного й того самого розміру показників пероксидного числа, вмісту воску та поглинання в ультрафіолеті, очікуваних до тієї ж дати закінчення терміну придатності, визначених відповідно до методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), що наведені у додатку 2 до цих Вимог.
2. При маркуванні оливкових олій, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, допускається можливість зазначення року збору врожаю оливок, з яких була виготовлена така олія.
Рік збору врожаю оливок може бути вказаний лише в тому випадку, якщо 100 % вмісту ємності походить з цього врожаю, і повинен бути зазначений на етикетці або у вигляді відповідного маркетингового року, який починається з 1 жовтня і триває до 30 вересня наступного року, або у вигляді місяця і року збору врожаю в такому порядку. Місяць повинен відповідати місяцю екстракції олії з оливок.
3. Виробник оливкової олії, зазначеної у підпунктах 3, 4 пункту 3 розділу I цих Вимог, що отримана з оливок, зібраних на території України, і призначеної лише для реалізації на внутрішньому ринку України, на власний розсуд вирішує необхідність зазначення на етикетці такої оливкової олії року збору врожаю оливок.
Якщо виробником прийнято рішення про зазначення на етикетці року збору врожаю оливок, оливкова олія, вироблена та маркована до прийняття такого рішення, може перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання.
4. Якщо наявність олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, в суміші олії оливкової та інших рослинних олій позначається на етикетці за допомогою слів, зображень або графічних елементів не в переліку інгредієнтів, а в іншому місці, відповідна суміш повинна містити таку описову назву: "Суміш рослинних олій [або вказати конкретні назви відповідних рослинних олій] та олії оливкової", одразу після якої необхідно вказати відсоток оливкової олії в суміші.
5. Наявність олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, може підкреслюватися зображеннями або графічними елементами на етикетці суміші, як її зазначено в пункті 4 цієї глави, тільки у випадках, коли її частка у відповідній суміші становить більше 50 %.
6. Якщо наявність у харчовому продукті олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, позначається на його етикетці за допомогою слів, зображень або графічних елементів не в переліку інгредієнтів, а в іншому місці, то після назви харчового продукту повинно бути вказано відсоток вмісту олій, що відображає їх співвідношення із загальною масою нетто харчового продукту.
Замість відсотка доданої оливкової олії по відношенню до загальної маси нетто харчового продукту можна вказувати відсоток доданої оливкової олії по відношенню до загальної маси жирів із додаванням слів "відсоток жирів".
7. Вимоги, визначені в пункті 6 цієї глави, не поширюються на такі харчові продукти як тунець в олії оливковій та сардина в олії оливковій.
8. На етикетці харчових продуктів, зазначених у пунктах 4 та 6 цієї глави, офіційні назви та інформація про олії в залежності від їх категорії, передбачені пунктом 1 глави 1 цього розділу, можуть бути замінені словами "оливкова олія". У разі якщо до таких харчових продуктів додавалася оливкова олія з макухи, то замість слів "оливкова олія" використовуються слова "олія з оливкової макухи".
9. Назва харчового продукту, отриманого додаванням будь-яких харчових продуктів до олій, зазначених у підпунктах 3 - 6 пункту 3 розділу I цих Вимог, не повинна містити жодної з офіційних назв, визначених у пункті 1 глави 1 розділу II цих Вимог.
III. Порядок перевірки відповідності
1. Загальні вимоги до перевірок
1. Перевірка відповідності маркетингових стандартів до олій оливкових, на які поширюються ці Вимоги, здійснюється на основі критеріїв оцінки ризиків, зазначених у пункті 6 цієї глави.
2. Крім перевірки, визначеної у пункті 1 цієї глави, також здійснюється перевірка дотримання операторами ринку своїх обов'язків, визначених у главі 2 цього розділу.
3. Органом, що уповноважений здійснювати перевірки відповідності згідно з цими Вимогами, є компетентний орган.
4. Для цілей глави 1 цього розділу термін "олія оливкова, що продається" означає загальну кількість олії оливкової, яка знаходиться в обігу на ринку України та експортується з України.
5. На кожну тисячу тонн оливкової олії, що продається, не менше одного разу на рік на основі критеріїв оцінки ризиків здійснюється проведення перевірки відповідності.
Для підтвердження відповідності олії оливкової, що продається, заявленій категорії, здійснюється вибіркове проведення перевірки відповідності.
У разі виявлення невідповідності оливкової олії маркетинговим стандартам, кількість та частота перевірок збільшується.
6. Критерії оцінки ризику:
1) категорія оливкової олії, період її виробництва, ціна відповідно до інших рослинних олій, операції зі змішування та пакування, місця та умови зберігання, країна походження, країна призначення, транспортні засоби, обсяг партії;
2) етап операторів ринку у маркетинговому ланцюгу, обсяг та/або вартість оливкової олії, що продається ними, асортимент категорій оливкової олії, які вони реалізують на ринку, вид діяльності, що здійснюється ними, наприклад, зберігання, переробка, змішування, пакування, роздрібний продаж;
3) висновки, зроблені під час попередніх перевірок, включаючи кількість та тип виявлених невідповідностей щодо якості оливкової олії, що продається, ефективність використовуваного технічного обладнання;
4) надійність систем забезпечення управління якістю або заходів самоконтролю, пов'язаних із відповідністю вимогам до оливкових олій, визначених цими Вимогами;
5) місце проведення перевірки відповідності: пункт в'їзду в країну, пункт виїзду з країни або де оливкові олії виробляються, упаковуються, завантажуються чи реалізовуються кінцевому споживачу;
6) інша інформація, що може вказувати на ризик невідповідності вимогам до задекларованих категорій оливкових олій.
7. Компетентний орган при визначенні періодичності здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) визначає:
1) критерії оцінки ризику невідповідності партій оливкових олій;
2) мінімальну кількість операторів ринку, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у плановому періоді, або партій та/або кількості оливкової олії, які підлягатимуть перевірці відповідності, що здійснюється на основі критерію оцінки ризику.
2. Обов'язки операторів ринку
1. Оператори ринку оливкових олій, що здійснюють виробництво, зберігання, переробку, змішування, пакування або роздрібний продаж оливкових олій або продуктів харчування, які містять у своєму складі оливкову олію, зобов'язані вести реєстр надходження та реєстр реалізації для кожної наявної категорії оливкової олії.
2. На запит компетентного органу оператор ринку оливкової олії зобов'язаний надати документацію щодо виконання вимог, визначених у пунктах 1, 3, 8 - 12 глави 1 та пункті 1 глави 2 розділу II цих Вимог, на основі одного або декількох з наступних елементів:
1) фактичні відомості або науково-обґрунтовані факти;
2) результати лабораторних досліджень (випробувань) або автоматичні записи, зроблені на основі репрезентативних зразків;
3) адміністративні дані або бухгалтерська інформація, що ведеться відповідно до законодавства України.
3. Співпраця з іншими країнами щодо перевірок відповідності
1. У разі виявлення будь-якої невідповідності вимогам до оливкової олії, виробленій в країні, яка є членом ЄС, компетентний орган у встановленому законодавством порядку надсилає країні, в якій зареєстрований зазначений на етикетці виробник відповідної олії, запит на перевірку відповідності, який супроводжується такою інформацією:
1) дата відбору зразків або придбання відповідної оливкової олії;
2) найменування та місцезнаходження потужності оператора ринку, де було відібрано зразок або придбано відповідну оливкову олію;
3) кількість відповідних партій;
4) копії всіх етикеток, що містяться на упаковці відповідної оливкової олії;
5) результати лабораторних досліджень (випробувань) або інших порівняльних експертних висновків із зазначенням використаних методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), назва та адреса лабораторії, в якій проводилися дослідження;
6) найменування та місцезнаходження постачальника відповідної оливкової олії згідно з інформацією, наданою з місця її реалізації (за можливості).
2. У разі надходження запиту на перевірку від країни, яка є членом ЄС, компетентний орган повинен відібрати зразки не пізніше кінця місяця, наступного за місяцем надходження запиту, і перевірити відповідну інформацію, вказану на маркуванні. Відповідь на такий запит повинна бути надана протягом трьох місяців з дати надходження запиту.
4. Відбір зразків та перевірка відповідності характеристик оливкових олій
1. Зразки для перевірки відповідності характеристик оливкових олій повинні відбиратися відповідно до ДСТУ ISO 661:2004 (ISO 661:2003, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Готування випробного зразка" та ДСТУ EN ISO 5555:2019 (EN ISO 5555:2001, IDT; ISO 5555:2001, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Відбирання проб".
2. Для партій оливкових олій, що постачаються в упаковках, відбір зразків повинен здійснюватися відповідно до методів, наведених у додатку 4 до цих Вимог.
3. У випадку партій олій наливом, відбір проб яких неможливо виконати відповідно до ДСТУ EN ISO 5555:2019 (EN ISO 5555:2001, IDT; ISO 5555:2001, IDT) "Жири тваринні і рослинні та олії. Відбирання проб", відбір проб проводиться відповідно до інструкцій, наданих компетентним органом.
4. Відібрані зразки необхідно якомога швидше помістити подалі від сильного тепла в темне місце і протягом п'яти робочих днів після їх відбирання відправити в уповноважену лабораторію для проведення лабораторних досліджень (випробувань). В іншому випадку зразки необхідно зберігати таким чином, щоб вони не були деградовані чи пошкоджені під час транспортування чи зберігання перед відправленням до лабораторії.
5. Перевірка відповідності олій оливкових характеристикам, що наведені у додатку 1 до цих Вимог, здійснюється одним із двох методів:
1) проведенням у довільному порядку лабораторних досліджень (випробувань) згідно з додатком 2 до цих Вимог; або
2) дотриманням порядку, викладеного в схемі рішень, що наведена у додатку 5 до цих Вимог, до тих пір, поки не буде досягнуто одного з рішень, що з'являються у схемі для перевірки відповідності зразка оливкової олії заявленій категорії.
6. З метою проведення перевірки, передбаченої пунктом 5 цієї глави, для фасованої оливкової олії лабораторні дослідження (випробування) для визначення рівня кислотності, перекисного числа, K232, K268 або K270, DK, етилових ефірів жирних кислот, воску та органолептичних характеристик, якщо це застосовно, будь-які зустрічні лабораторні дослідження (випробування), що вимагаються національним законодавством, повинні бути проведені до закінчення мінімального терміну придатності оливкової олії.
У разі відбору зразків оливкової олії наливом ці лабораторні дослідження (випробування) повинні бути проведені протягом шести місяців після місяця, в якому був відібраний зразок.
7. Перевірка інших характеристик оливкової олії, не зазначених у пункті 6 цієї глави, але які визначені у додатку 1 до цих Вимог, здійснюється без жодних часових обмежень.
8. У випадку якщо результати лабораторних досліджень (випробувань) фасованої олії оливкової не відповідають характеристикам заявленої категорії олії оливкової, оператор ринку, у якого був відібраний зразок, повинен бути повідомлений про це не пізніше ніж за один місяць до закінчення мінімального терміну придатності такої оливкової олії. Така вимога не застосовується у випадку, коли зразок був відібраний менше ніж за два місяці до закінчення мінімального терміну придатності.
9. З метою визначення характеристик олії оливкової методами (методик) лабораторних досліджень (випробувань), наведеними у додатку 2 до цих Вимог, результати лабораторних досліджень (випробувань) повинні безпосередньо порівнюватися з показниками, наведеними у додатку 1 до цих Вимог, які враховують повторюваність і відтворюваність використовуваних методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань).
10. Вміст олії оливкової в макусі та інших залишках, отриманих в результаті екстракції оливкової олії (коди згідно з УКТ ЗЕД 2306 90 11 і 2306 90 19), виражається у відсотках від маси олії до маси сухої речовини та визначається за методом, наведеним у додатку 6 до цих Вимог.
11. Вимоги, визначені у пунктах 5-9 цієї глави, застосовуються до кожного точкового зразка, відібраного згідно з додатком 4 до цих Вимог.
5. Оцінка та перевірка органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму
1. Оцінку органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму, наведених у додатку 1 до цих Вимог, здійснюють дегустаційні комісії, які за результатам оцінки складають звіт про характеристики та категорію оливкової олії.
Функцію дегустаційних комісій виконують спеціалізовані дегустаційні комісії підприємств-виробників та їх об'єднань, які повідомили компетентний орган про своє створення протягом трьох днів з дня їх створення про відповідність таким вимогам:
1) визначення органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму здійснюється з дотриманням вимог методу, зазначеного у пункті 5 додатка 2 до цих Вимог;
2) голова дегустаційної комісії удосконалює свої знання щодо оцінки органолептичних характеристик оливкових олій та проходить відповідне навчання.
Подальша робота дегустаційної комісії залежить від результатів її щорічної перевірки компетентним органом.
2. Перелік діючих спеціалізованих дегустаційних комісій та їх об'єднань розміщується на сайті компетентного органу у відкритому доступі.
3. За відсутності діючих дегустаційних комісій на території України оцінку органолептичних характеристик оливкових олій першого віджиму за запитом компетентного органу можуть здійснювати дегустаційні комісії, затверджені в іншій країні, яка є членом Європейського Союзу.
4. Органолептичні характеристики оливкових олій першого віджиму, наведені у додатку 3 до цих Вимог, вважаються такими, що відповідають заявленій категорії, якщо це підтверджується звітом дегустаційної комісії.
5. У разі встановлення невідповідності органолептичних характеристик оливкової олії заявленій категорії, оператор ринку, який підлягає перевірці, може звернутися до компетентного органу з ініціативою про перегляд результатів щодо такої невідповідності. У разі надходження такого звернення компетентний орган повинен невідкладно провести дві зустрічні (контрольні) оцінки, здійснені іншими дегустаційними комісіями. Якщо оцінці підлягає оливкова олія, виготовлена в країні, яка є членом Європейського Союзу, одна з дегустаційних комісій повинна бути з країни, в якій така олія була виготовлена.
Якщо оцінці підлягає оливкова олія, виготовлена в країні, яка не є членом Європейського Союзу, дві зустрічні (контрольні) оцінки проводяться двома дегустаційними комісіями, відмінними від тієї, яка встановила невідповідність.
6. Якщо за результатами двох зустрічних (контрольних) оцінок підтверджується заявлена категорія оливкової олії, відповідні характеристики вважаються такими, що відповідають заявленим. Якщо ж за результатами хоча б однієї з таких перевірок буде виявлено невідповідність, заявлена категорія вважається такою, що не відповідає характеристикам відповідної категорії, а оператор ринку, який ініціював перегляд результатів, зобов'язаний компенсувати всі витрати на проведення зустрічних (контрольних) оцінок.
7. При проведенні зустрічного оцінювання дегустаційні комісії повинні оцінювати оливкову олію на двох окремих засіданнях, результати яких повинні бути статистично однорідними. В іншому випадку зразок повинен бути повторно двічі проаналізований. Звітні значення органолептичних показників оливкової олії, що підлягає зустрічній оцінці, розраховують як середнє арифметичне значення показників, отриманих за результатом двох статистично однорідних засідань.
8. Про результати перевірок відповідності оливкових олій заявленій категорії (за наявності) компетентним органом щорічно складається звіт згідно з формою, наведеною у додатку 7 до цих Вимог, який оприлюднюється на його офіційному вебсайті.
Директор Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки | Андрій ПИВОВАРОВ |
Додатки
до Вимог до оливкових олій та встановлення правил щодо перевірки відповідності маркетингових стандартів та методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань) характеристик оливкових олій