МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
26.01.2024 № 133
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 січня 2024 р.
за № 157/41502
Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08 січня 2024 року № 45
Відповідно до абзацу одинадцятого пункту 13 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), НАКАЗУЮ:
1. Внести до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08 січня 2024 року № 45 "Про затвердження вимог до харчових ароматизаторів, вимог до харчових добавок та вимог до харчових ензимів", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 січня 2024 року за № 119/41464, такі зміни:
у заголовку слово "вимог " замінити словом "Вимог " (у трьох випадках);
у преамбулі цифри "241-243" замінити цифрами "241-243";
у пункті 2 цифри "2012" замінити цифрами "1996".
2. Затвердити Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, що додаються.
3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) опублікування цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
5. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
Міністр | В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
26 січня 2024 року № 133
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 січня 2024 р.
за № 157/41502
ЗМІНИ
до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України
1. У Вимогах до харчових ароматизаторів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 січня 2024 року № 45, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 23 січня 2024 року за № 119/41464:
у розділі I:
в абзаці першому пункту 1 слова "у та на" замінити словами "у та/або на";
у підпункті 3 пункту 3 слово ", зокрема" виключити, після слова "інгредієнти" доповнити словами "з ароматичними властивостями";
підпункти 3-9 пункту 4 викласти в такій редакції:
"3) вихідний матеріал - матеріал рослинного, тваринного, мікробіологічного чи мінерального походження, з якого виготовляють ароматизатори або харчові інгредієнти із ароматичними властивостями та може бути:
харчовим продуктом;
або вихідним матеріалом, іншим ніж харчовий продукт;
4) відповідний фізичний процес - фізичний процес, який навмисно не змінює хімічну природу компонентів харчового ароматизатора без шкоди традиційним процесам приготування харчових продуктів, наведеним в додатку 1 до цих Вимог, і не включає, зокрема, використання синглетного кисню, озону, неорганічних каталізаторів, металевих каталізаторів, металоорганічних реагентів та/або ультрафіолетового випромінювання;
5) інший харчовий ароматизатор - означає харчовий ароматизатор, який додано або який призначено для додавання до харчових продуктів, з метою надання аромату та/або смаку та які не підпадають під визначення ароматична речовина, натуральна ароматична речовина, харчовий ароматичний препарат, харчовий ароматизатор, який пройшов процес термічної обробки, харчовий ароматизатор із запахом диму, попередник аромату;
6) натуральна ароматична речовина - ароматична речовина, яка отримана внаслідок відповідних фізичних, ферментативних чи мікробіологічних процесів переробки матеріалу рослинного, тваринного чи мікробіологічного походження, до або після процесу переробки для споживання людиною шляхом одного або декількох традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведених в додатку 1 до цих Вимог. Натуральні ароматичні речовини відповідають речовинам, що природнім чином присутні або були виявлені в природі;
7) попередник аромату - інгредієнт, який не завжди має смакові властивості, але який навмисно додано до харчового продукту, єдиною метою якого є виготовлення аромату шляхом розпаду або вступу в реакцію з іншими компонентами під час процесу обробки харчових продуктів, який можна отримати з:
харчового продукту;
та/або вихідного матеріалу, іншого ніж харчовий продукт;
8) харчовий ароматизатор із запахом диму (ароматизатор коптильний) - продукт, отриманий шляхом фракціонування (дроблення) і очищення конденсованого диму, при цьому утворюючи первинні конденсати диму, первинні смоляні фракції та/або похідні харчові ароматизатори із запахом диму;
9) харчовий ароматизатор, до якого був застосований процес термічної обробки - продукт, отриманий шляхом термічної обробки із суміші інгредієнтів, які не обов’язково містять ароматичні властивості, і принаймні один з них містить азот, а інший є редукуючим цукром. Інгредієнтами для виготовлення харчових ароматизаторів, які пройшли процес термічної обробки можуть бути харчові продукти та/або вихідний матеріал, що не є харчовим продуктом;";
у розділі II:
в абзаці четвертому пункту 2 після слів "наведеним у" доповнити словом та цифрами "розділах І, ІІ", слово "додатку" замінити словом "додатка";
у пункті 4:
в абзаці першому слово "природно" замінити словом "природньо";
в абзаці другому після слова "рівні" доповнити словами "окремих речовин, які природньо містяться в харчових ароматизаторах і харчових інгредієнтах з ароматичними властивостями,";
у розділі III:
у пункті 3 слова "може зазначатися" замінити словом "зазначається";
в абзаці першому пункту 5:
після слів "Харчові ароматизатори" доповнити розділовим знаком ",";
після слів "харчовими інгредієнтами" доповнити словами "з ароматичними властивостями";
слова "можуть бути введені" замінити словом "вводяться";
таблицю додатка 1 викласти в такій редакції:
"
".
2. У Вимогах до харчових добавок, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 січня 2024 року № 45, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 23 січня 2024 року за № 120/41465:
у пункті 5 розділу І:
після абзацу першого доповнити підпунктом 1 такого змісту:
"1) достатня кількість (quantum satis) - не встановлене максимальне кількісне значення для речовини, яка може використовуватись відповідно до належної виробничої практики в обсязі не більшому, ніж необхідно для досягнення поставленої мети та не вводить споживача в оману;".
У зв’язку з цим підпункти 1-5 вважати підпунктами 2-6 відповідно;
підпункт 6 виключити;
в абзаці другому пункту 2 розділу II слово "встановлене" замінити словом "встановлені", після слова "добавки" доповнити розділовим знаком ",";
у пункті 2 розділу III слова "бути віднесені" замінити словом "відноситись";
у розділі VI:
у підпункті 1 пункту 2 слова "державному реєстрі об’єктів санітарних заходів" замінити словами "державному реєстрі харчових добавок, харчових ароматизаторів та харчових ензимів";
у пункті 7:
абзац перший після слова "відповідати" доповнити словом "таким";
в абзаці другому підпункту 1 слова "державному реєстрі об’єктів санітарних заходів" замінити словами "державному реєстрі харчових добавок, харчових ароматизаторів та харчових ензимів";
у графі 3 рядків 132, 133 таблиці додатка 2 слово "зареєстровані" замінити словом "зареєстрованим".
3. У Вимогах до харчових ензимів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 січня 2024 року № 45, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 23 січня 2024 року за № 121/41466:
пункт 1 розділу II викласти в такій редакції:
"1. У цих Вимогах термін "препарат харчового ензиму" вживається у такому значенні - це препарат, що складається з одного або декількох харчових ензимів, до складу якого входять такі речовини, як харчові добавки та/або інші харчові інгредієнти, з метою створення умов для його зберігання, обігу, стандартизації, розбавлення або розчинення.";
підпункт 3 пункту 2 розділу III викласти в такій редакції:
"3) використання харчового ензиму не вводить в оману споживача у тому числі щодо категорій свіжості та якості використаних інгредієнтів, натуральності продукту або виробничого процесу, або поживних властивостей харчового продукту.";
в абзаці третьому підпункту 7 пункту 2 розділу IV після слова "satis" розділовий знак "." замінити розділовим знаком ";".
Директор Департаменту громадського здоров’я | О. Даниленко |