• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Методика визначення хімічного складу та енергетичної цінності продуктів харчування

Державний департамент України з питань виконання покарань , Міністерство охорони здоровя України  | Методика від 18.01.2000 № 3/6 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Державний департамент України з питань виконання покарань , Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Методика
  • Дата: 18.01.2000
  • Номер: 3/6
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Державний департамент України з питань виконання покарань , Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Методика
  • Дата: 18.01.2000
  • Номер: 3/6
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
N 3/6 від 18.01.2000
м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 березня 2000 р.
за N 146/4367
Затверджено
Наказ Державного департаменту
України з питань виконання
покарань та Міністерства охорони
здоров'я України
18.01.2000 N 3/6 ( z0143-00 )
( Методика втратила чинність на підставі Наказу Міністерства юстиції N 1348/5/572 від 15.08.2014 )
Методика визначення хімічного складу та енергетичної цінності продуктів харчування
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань N 216/532 від 18.11.2003 )( У тексті Методики слова "виправно-трудова установа" в усіх відмінках замінено відповідно словами "установа виконання покарань" у відповідних відмінках згідно з Наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань N 216/532 від 18.11.2003 )
1. Потреба людини в різних харчових речовинах залежить від багатьох факторів: фізичного навантаження, умов навколишнього середовища, статі, віку, фізичного розвитку тощо. Забезпечення осіб, які перебувають в установах, кількісно та якісно повноцінним харчуванням зумовлює необхідність детальної оцінки співвідношень харчових речовин, що їх отримує організм, і ступеня відповідності їх потребам організму, що грунтуються на концепції збалансованого харчування.
2. Найбільше значення для харчування мають білки, що є основою життєдіяльності живого організму. Вони потрібні для обмінних процесів, постійного відтворення основних структурних елементів, відновлення життєво важливих речовин: ферментів, гормонів, антитіл тощо. Особлива роль належить білкам у дезінтоксикаційній та імунній функціях організму. Білки є джерелом надходження в організм людини вітамінів групи "В". Ця багатофункціональна роль білка, що бере участь у багатоскладових перетвореннях, що відбуваються в організмі, зумовлює потребу регулярного надходження зі стравою достатньої кількості білкових речовин.
Від кількості білка, що надходить зі стравою, значною мірою залежить стан здоров'я, фізичний розвиток та працездатність людини.
Відомо, що нестача білка в організмі супроводжується серйозними порушеннями обміну речовин аж до загибелі організму, а також зниженням його стійкості та опору інфекційним хворобам, особливо - туберкульозу, спру, квашіокору та дистрофії. Проблема повноцінного білкового харчування, окрім кількісної сторони, має ще й якісну, яка визначається амінокислотним складом споживаних білків.
Білки тваринного походження (м'ясо і м'ясопродукти, риба, яйця, сир, тверді сири) характеризуються достатньою збалансованістю амінокислотного складу і добре засвоюються, в той час як білки рослинного походження (соя, бобові, мука, крупа та продукти з них), як правило, дефіцитні щодо деяких незамінних амінокислот, а ступінь їх засвоєння - нижчий. Оптимальна потреба організму людини в білку становить 11 - 14 % енергетичної цінності раціону. Білки тваринного походження повинні складати не менше 50 - 60 % загальної кількості білка. Енергетична цінність 1 г білка після перерахунку на засвоювану частину становить в середньому 4,0 ккал (нетто).
3. Жири відіграють значну роль в життєдіяльності організму. Дослідження останніх років дозволили визначити міру участі жирів у пластичних процесах організму, що частково змінило думку про їх нормування в харчуванні. Особливе значення мають поліненасичені жировмісні кислоти: лінолева, лінолінова, арахідонова, що не синтезуються в організмі людини. Значення цих жирних кислот полягає в тому, що вони беруть участь в утворенні гормоноподібних речовин, що впливають на регуляцію обмінних процесів. Жири є важливим джерелом надходження вітамінів ("А", "Е", "Д"), які відіграють значну роль у функціонуванні кісткової тканини, рості організму та в імунних процесах. Жири мають тваринне (масло вершкове, сало, тваринні жири) та рослинне (олія) походження.
Згідно з фізіологічними нормами для звичайних умов середньодобова потреба організму людини в жирах становить 28 - 35% енергетичної цінності раціонів, у тому числі третина жирів повинна бути рослинного походження. При підвищеному фізичному навантаженні, а також при надзвичайних умовах проживання і роботи (в холодний сезон року) кількість жиру в раціонах слід збільшити. Енергетична цінність 1 г жиру після перерахунку на засвоєну частину становить у середньому 9,0 ккал.
4. Вуглеводи в раціоні харчування є основним джерелом енергії. За їх рахунок покривається більше як 50 - 60% енерговитрат. В організм людини вуглеводи потрапляють у вигляді моно-, ди-, та полісахаридів (цукру, крохмалю та клітковини). Джерелом вуглеводів є: хліб та хлібопродукти, мука, крупи, цукор, крохмаль, фрукти, джеми, повидла та ін. Цукор і крохмаль розщеплюються і повністю засвоюються, а клітковина усмоктується частково, виконує функції "наповнювача", заспокоює відчуття голоду і сприяє перистальтиці кишечника.
Недостатність вуглеводів може призвести до гіпоглікемії та у важких випадках - до гіпоглікемічної коми. Вживання достатньої кількості вуглеводів особливо важливе для хворих на цукровий діабет.
Енергетична цінність 1 г вуглеводів після перерахування на засвоєну частину становить у середньому 4,0 ккал.
При різкому збільшенні фізіологічного навантаження енергетичні витрати рекомендується компенсувати переважно за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів: моно- і дисахаридів.
5. Оптимальне співвідношення маси білків, жирів і вуглеводів для звичайних умов становить 1:1:4, а при підвищеному фізичному та психологічному навантаженні - 1:1:5-6.
Кількість білків, жирів, вуглеводів та енергетична цінність харчових продуктів наведені в таблиці 2. Кількість білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах ураховують шляхом множення маси продукту на кількість їх вмісту в 100 г цього продукту, поданому в таблиці 2, з подальшим діленням одержаного добутку на 100.
Визначення цих харчових речовин у добовому раціоні здійснюється шляхом підсумовування даних, отриманих для окремих видів продуктів.
6. Окрім основних поживних речовин (білків, жирів та вуглеводів) у харчуванні людини важливе значення мають солі та вітаміни. Серед солей - макроелементи (кальцій, фосфор, натрій, залізо) та мікроелементи (цинк, селен, мідь та ін.). Визначений добовий набір продуктів забезпечує потрібну кількість солей та вітамінів. Проте, у деякі сезони року кількість вітамінів (особливо "А", "С", "Д") в добовій нормі забезпечення недостатня. В зв'язку з цим проводиться штучна вітамінізація їжі.
7. З метою визначення кількості білків, жирів та вуглеводів, що їх отримає людина протягом доби, використовують дані про хімічний вміст та енергетичну цінність харчових продуктів (таблиця 1).
Таблиця 1
Дані про хімічний вміст та енергетичну цінність харчових продуктів
N
з/п
ПродуктиВміст у 100 г засвоюваної частини продукту
(нетто)
БілкиЖириВуглеводиЕнергетична
цінність,
ккал
123456
I. Хліб та мукомольно-круп'яна продукція
1.Хліб житній з
обдирного борошна
6,61,234,2181
2.Хліб пшеничний з
обдирного борошна
8,21,438,1195
3.Хліб пшеничний з
борошна 1-го гатунку
7,60,946,7231
4.Хліб пшеничний з
борошна 2-го гатунку
8,11,342,8221
5.Хліб із суміші борошна
житнього обдирного і
1-го гатунку -
пшеничного
7,31,335,5189
6.Батони прості з
борошна пшеничного
1-го гатунку
8,00,948,9235
7.Сухарі армійські
пшеничні (з обдирного
борошна)
13,22,358,2316
8.Борошно пшеничне 2-го
гатунку
11,71,863,7324
9.Крупа гречана
("ядриця")
12,63,362,1335
10.Крупа гречана
("проділ")
9,52,365,9330
11.Рис7,01,071,4330
12.Крупа пшоняна
шліфована
11,53,366,5348
13.Крупа вівсяна11,06,149,7303
14.Крупа перлова9,31,166,5320
15.Крупа ячна10,01,366,3324
16.Крупа пшенична
"Полтавська"
11,51,363,1316
17.Крупа пшенична
"Артек"
11,01,268,3335
18.Крупа манна10,31,067,7328
19.Горох лущений23,01,650,8314
20.Квасоля продовольча21,02,046,6292
21.Макаронні вироби 1-го
гатунку
10,71,368,4335
II. М'ясо та м'ясні продукти
1.М'ясо, яловичина I
категорії
18,616-218
2.М'ясо, яловичина II
категорії
20,09,8-168
3.М'ясо, свинина
(жирна)
11,749,3-491
4.М'ясо, свинина
(м'ясна)
14,333,3-357
5.Конятина I категорії19,59,9-167
6.Конятина II категорії20,94,1-121
7.Баранина I категорії15,616,3-209
8.Баранина II категорії19,89,6-166
9.Печінка яловича17,93,7-105
10.Печінка свиняча18,83,8-109
11.Нирки яловичі15,22,8-86
12.Нирки свинячі15,03,6-92
13.Консерви тушкованого
м'яса:
- яловичі16,817,0-220
- з баранини17,317,0-222
- зі свинини14,932,2-349
III. Риба та рибні продукти
1.Тріска охолоджена або
морожена
16,00,6-69
2.Тріска солона23,10,6-98
3.Окунь морський
охолоджений або
морожений
18,23,3-103
4.Минтай охолоджений або
морожений
15,90,9-72
5.Скумбрія атлантична
охолоджена або
морожена
1813,2-191
6.Ставрида океанічна
охолоджена або
морожена
18,54,5-114
7.Хек охолоджений або
морожений
16,62,2-86
8.Судак охолоджений або
морожений
18,41,1-84
9.Мойва охолоджена або
морожена, виловлена
повесні
13,17,1-116
10.Мойва охолоджена або
морожена, виловлена
восени
13,618,1-217
11.Салака весняна або
морожена
17,53-97
12.Салака осіння або
морожена
17,08,3-143
13.Оселедець івасі
спецпосолу
17,511,4-173
14.Оселедець атлантичний
середнього соління
17,08,5-145
15.Консерви рибні
натуральні:
- скумбрія атлантична16,421,4-258
16.Консерви рибні в
олії:
- ставрида атлантична
обсмажена
15,627,4-309
- скумбрія атлантична13,125,1-278
- сардини атлантичні17,919,7-249
17.Консерви рибні в
томатному соусі:
- ставрида атлантична14,82,37,3110
IV. Жири
1.Жир баранячий
топлений
099,70897
2.Жир яловичий топлений099,70897
3.Жир свинячий топлений099,70897
4.Жир харчовий
кулінарний
099,70897
5.Олія рослинна
(соняшникова)
099,90899
6.Масло вершкове
несолоне
0,582,50,8748
7.Сало-шпик1,492,8-841
V. Молоко і молочні продукти
1.Молоко (2,5 %)2,822,54,7352
2.Кефір, кисле молоко2,83,24,156
3.Сметана 20 %2,820,03,2206
4.Сир напівжирний16,79,02,0159
5.Сир нежирний18,00,61,888
6.Консерви молочні:
- молоко незбиране
згущене з цукром
7,28,556,6320
7.Молоко коров'яче
незбиране сухе
262537,5476
8.Тверді сири:
- костромський25,226,3-345
- пошехонський26,026,5-350
- російський2329-360
- естонський2626,4-350
VI. Яйця курячі
1.Яйця курячі I
категорії
12,711,50,7157
VII. Цукор
1.Цукор-пісок0099,8379
2.Цукор-рафінад0099,9379
VIII. Плодоовочеві продукти
1.Картопля свіжа2,00,416,380
2.Картопля сушена6,60,374331
3.Капуста свіжа1,80,14,727
4.Капуста квашена1,8-2,219
5.Буряк свіжий1,50,19,142
6.Буряк консервований1,306,032
7.Цибуля-ріпка свіжа1,4-9,141
8.Цибуля-ріпка сушена8,42,842,6208
9.Морква свіжа1,30,17,234
10.Морква консервована1,00,16,229
11.Морква сушена7,90,649,2226
12.Огірки свіжі
(тепличні), з грунту
0,70,11,911
13.Огірки, соління0,80,11,613
14.Томати свіжі1,10,23,823
15.Томати солоні,
консервовані
1,10,11,616
16.Кабачки свіжі0,60,34,923
17.Редис1,20,13,821
18.Часник6,5-5,246
19.Томат-паста4,8-1999
20.Томат-пюре3,6-11,865
21.Фрукти, ягоди сушені
Яблука2,2-48199
Груші2,3-49201
Сливи2,3-58,4242
суміш із сухофруктів3,0-56,2232
22.Концентрати киселю на
плодових та ягідних
екстрактах
0,3-85,9353
23.Соки
Яблучний0,5-9,138
Виноградний0,3-13,854
Томатний1,0-3,519
Сливовий0,3-16,166
24.Повидло яблучне0,4-65,3250
IX. Смакові та інші продукти
1.Чай байховий 2-го
сорту
205,14109
2.Крохмаль картопляний0,1-79,6327
3.Крохмаль кукурудзяний1,00,685,2359
4.Сіль харчова0000
5.Гірчичний порошок37,111,15,9271
X. Консервовані і концентровані обідні страви та м'ясо-рослинні консерви
1.Консерви
м'ясо-рослинні
каша з м'ясом9,67,718,9190
горох з м'ясом11,57,615,2182
каша пшенична з
м'ясом
16,012,755,9410
каша перлова з м'ясом14,012,957,4409
м'ясо з крупою і
овочами
9,07,217,2176
2.Харчові концентрати
спеціального
призначення з 2 %
жиру:
Борщ6,61,948,0243
суп гороховий з
овочами
11,33,249,8282
суп картопляний5,11,964,1302
суп перловий з
овочами
5,42,661,3299
горох відварений14,93,848,7299
каша гречана8,54,061,4325
каша перлова6,02,965,9323
Приклад розрахунку витрат продуктів на особу, яка харчується протягом доби за нормою забезпечення продуктами харчування засуджених, які перебувають в установах виконання покарань:
Витрата продуктів на одну особу становить (у гр.):

Продукти
Вага продукту
БруттоНетто
123
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1-го гатунку
500500
Хліб пшеничний із борошна 2-го
гатунку
150150
Борошно пшеничне 2-го гатунку1010
Макаронні вироби2020
Крупа, всього:120
Пшоняна4544,5
Вівсяна2019,7
Пшенична3534,7
Бобові2019,9
М'ясо 2-ої категорії10071
Риба (минтай)10046
Жири тваринні топлені4040
Олія2020
Цукор3030
Картопля550396
Овочі, всього:250
Капуста150120
Морква2016
цибуля (ріпка)3025,2
Буряк2016
огірки (соління)3030
Томатна паста33
Сіль1212
Чай11
Лавровий лист0,10,1
Згідно з таблицею 1 визначаємо кількість білків, жирів та вуглеводів, що містяться у продуктах, призначених одній особі на добу за розкладкою продуктів.
Дані розрахунку подані в таблиці 2.
Таблиця 2
Розрахунок кількості білків, жирів та вуглеводів, що містяться в продуктах, наведених у прикладі
ПродуктиВага, в грамахБілки, в грамахЖири, в грамахВуглеводи, в грамахЕнергетична
цінність, ккал
БруттоНетто
1234567
Хліб із суміші
борошна
житнього,
обдирного і
пшеничного
1-го гатунку
500500500 х 7,3
---------- = 36,5
100
500 х 1,3
----------- = 6,5
100
500 х 35,5
------------ = 177,5
100
500 х 189
----------- = 945,0
100
Хліб пшеничний
із борошна
2-го гатунку
150150150 х 8,1
------------ = 12,15
100
150 х 1,3
----------- = 1,95
100
150 х 42,8
------------ = 64,2
100
150 х 221
------------ = 331,5
100
Борошно
пшеничне 2-го
гатунку
101010 х 11,7
----------- = 1,17
100
10 х 1,8
---------- = 0,18
100
10 х 63,7
----------- = 6,37
100
10 х 324
---------- = 32,4
100
Макаронні
вироби
202020 х 10,7
----------- = 2,14
100
20 х 1,3
---------- = 0,26
100
20 х 68,4
----------- = 13,68
100
20 х 335
---------- = 67,0
100
Крупа, всього120
пшоняна4544,544,5 х 11,5
------------- = 5,12
100
44,5 х 3,3
----------- = 1,47
100
44,5 х 66,5
------------- = 29,62
100
44,5 х 348
------------ = 155,0
100
вівсяна2019,719,7 х 11
----------- = 2,16
100
19,7 х 6,1
----------- = 1,20
100
19,7 х 49,7
------------- = 9,79
100
19,7 х 303
------------ = 59,7
100
пшенична
(крупа
"Полтавська)
3534,734,7 х 11,5
------------- = 3,98
100
34,7 х 1,3
----------- = 0,45
100
34,7 х 63,1
------------ = 21,86
100
34,7 х 316
------------ = 109,5
100
Бобові (горох
лущений)
2019,919,9 х 23
----------- = 4,57
100
19,9 х 1,6
----------- = 0,31
100
19,9 х 50,8
------------ = 10,10
100
19,9 х 314
------------- = 62,5
100
М'ясо,
яловичина
2-ої
категорії
1007171 х 20
--------- = 14,20
100
71 х 9,8
--------- = 6,95
100
-71 х 168
---------- = 119,3
100
Риба (минтай)1004646 х 15,9
----------- = 7,31
100
46 х 0,9
--------- = 0,41
100
-46 х 72
--------- = 33,1
100
Жири тваринні
топлені
4040-40 х 99,7
---------- = 39,88
100
-40 х 897
----------- = 358,8
100
Олія
(соняшникова)
2020-20 х 99,9
---------- = 19,98
100
-20 х 899
---------- = 179,8
100
Цукор3030--30 х 99,8
----------- = 29,94
100
20 х 379
---------- = 113,7
100
Картопля
свіжа
550396396 х 2,0
----------- = 7,92
100
396 х 0,4
----------- = 1,58
100
396 х 16,3
------------ = 64,54
100
396 х 80
---------- = 316,8
100
Овочі, всього250
капуста свіжа150120120 х 1,8
----------- = 2,16
100
120 х 0,1
----------- = 0,12
100
120 х 4,7
----------- = 5,64
100
120 х 27
---------- = 32,4
100
Морква свіжа201616 х 1,3
--------- = 0,21
100
16 х 0,1
--------- = 0,02
100
16 х 7,2
---------- = 1,15
100
16 х 34
--------- = 5,44
100
Цибуля (ріпка)
свіжа
3025,225,2 х 1,4
------------ = 0,35
100
-25,2 х 9,1
----------- = 2,29
100
25,2 х 41
----------- = 10,33
100
Буряк свіжий201616 х 1,5
--------- = 24,0
100
16 х 0,1
--------- = 0,02
100
16 х 9,1
---------- = 1,45
100
16 х 42
--------- = 6,72
100
Огірки
(соління)
303030 х 0,8
--------- = 0,24
100
30 х 0,1
--------- = 0,03
100
30 х 1,6
---------- = 0,48
100
30 х 13
--------- = 3,90
100
Томатна паста333 х 4,8
-------- = 0,14
100
-3 х 19
------- = 0,57
100
3 х 99
------- = 2,97
100
Сіль1212----
Чай111 х 20
------- = 0,20
100
1 х 5,1
-------- = 0,05
100
1 х 4
------ = 0,04
100
1 х 109
--------- = 1,09
100
Лавровий лист0,10,1----
УСЬОГО: 124,5281,35439,222946,94
Начальник управління медичного та
санітарно-епідеміологічного обслуговування
спецконтингенту Державного департаменту
України з питань виконання покарань



О.Гунченко