• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження методичних рекомендацій по застосуванню тест-систем НоваСтрік

Міністерство охорони здоровя України  | Наказ, Рекомендації від 20.09.2004 № 465
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ, Рекомендації
  • Дата: 20.09.2004
  • Номер: 465
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство охорони здоровя України
  • Тип: Наказ, Рекомендації
  • Дата: 20.09.2004
  • Номер: 465
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
20.09.2004 N 465
Про затвердження методичних рекомендацій по застосуванню тест-систем НоваСтрік
1. Затвердити рекомендовані Комітетом з питань гігієнічного регламентування Міністерства охорони здоров'я України методичні рекомендації "Застосування тест-систем НоваСтрік для санітарно-бактеріологічного контролю об'єктів довкілля", розроблені Центральною санітарно-епідеміологічною станцією МОЗ України (додається).
2. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України методичні рекомендації довести до установ та закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади у встановленому порядку.
3. Контроль за виконанням цього наказу покладаю на першого заступника головного державного санітарного лікаря України Бережнова С.П.
Перший заступник Міністра,
Головний державний санітарний
лікар України


О.В.Лапушенко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
20.09.2004 N 465
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
"Застосування тест-систем НоваСтрік для санітарно-бактеріологічного контролю об'єктів довкілля"
1. Галузь застосування
Методичні рекомендації призначені для застосування в лабораторіях установ державної санітарно-епідеміологічної служби України, що здійснюють вибірковий контроль за якістю продовольчої сировини, харчових продуктів, санітарно-гігієнічним станом інвентарю та обладнання на підприємствах, дослідження харчових продуктів, продовольчої сировини та інших об'єктів довкілля при розслідуванні причин виникнення епідускладнень, пов'язаних з харчовим шляхом передачі, також у лабораторіях інших організацій, акредитованих у встановленому порядку на право проведення контролю безпеки харчової продукції і продовольчої сировини; в організаціях, що здійснюють виробничий контроль продовольчої сировини і харчових продуктів у процесі промислового виробництва і випуску продукції.
2. Нормативні посилання
2. "Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні" затверджене Постановою Кабінету Міністрів України 22.06.99 N 1109, в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.02. N 1217.
5. ДСП N 9.9.5.035.99 "Безпека роботи з мікроорганізмами I-II груп небезпеки".
6. ДСП N 9.9.5.064.2000 "Порядок видачі дозволів на роботу із мікроорганізмами I-IV груп патогенності та рекомбінантними молекулами ДНК".
7. ДСП N 9.9.5.-080-2002 "Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю".
8. ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов.
3. Вступ
З розвитком високих технологій, зростанням обсягу виробництв і з ростом попиту на їх продукцію, стає усе сутужніше і дорожче простежити за її якістю на основі вже застарілих традиційних методів бактеріологічного дослідження. Як правило, одержання остаточного результату при такому трудомісткому і неекономічному способі займає три і більше днів. Сучасні досягнення в науці і технології зробили процес виявлення й ідентифікації санітарно-показової мікрофлори та патогенних мікроорганізмів більш швидким, безпечним і зручним. Ці нові методи стали називати "швидкими методами" через їх здатність значно прискорювати одержання остаточних результатів, різко знижуючи при цьому собівартість самого дослідження.
3.1. Призначення. Тест-системи НоваСтрік призначені для прискорення одержання результатів санітарно-бактеріологічних досліджень продуктів харчування та продовольчої сировини, води, робочих поверхонь на виробництвах за показниками біологічної безпеки, а також зниження рівня ручної праці в лабораторіях.
3.2. Застосування. Тест-системи НоваСтрік застосовуються для напівавтоматичного посіву рідких та напіврідких проб безпосередньо на місці забору, а твердих - у лабораторіях, транспортування їх у лабораторію та одноетапного кількісного і якісного визначення бактеріального забруднення харчових, в тому числі молочних продуктів, продовольчої сировини, води і поверхонь.
Проведення досліджень за допомогою тест-систем НоваСтрік складається з трьох етапів: посів, інкубація і облік результатів.
Посівний механізм тест-систем НоваСтрік, у випадку рідких і напіврідких проб, забезпечує ріст ізольованих колоній у пробах з високим ступенем бактеріального забруднення, навіть без попереднього розведення (понад 107 мікроорганізмів у куб. см).
В Україні зареєстровані і дозволені до застосування тест-системи НоваСтрік призначені для визначення показників біологічної безпеки: загальної кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ), загальних коліформних бактерій, дріжджових та пліснявих грибів, стафілококів, ентерококів, сальмонел та шигел (номери за каталогом: BD 507, BD 508, BD 511, BD 521), сертифікат державної реєстрації N 414/03 - 3002 00 000 від 29.12.03.
3.3. Принцип методу та загальна процедура проведення дослідження. Тест-система НоваСтрік являє собою пластикову лопатку покриту по обидва боки відповідними агаризованими поживними середовищами в залежності від показників, для визначення яких призначена тест-система (див. додаток 1). Використовуються поживні середовища та компоненти виробництва США (Becton Dickinson microbiology systems, Difco Laboratories, Biorapid Laboratories, Remel Inc.) та Великої Британії (LAB.M , Oxoid Ltd) та ін.
Лопатка вставлена одним кінцем у кришку, що загвинчується, і поміщена в прозору пластикову пробірку. Пластикове кільце з подовженими зубцями прикріплено до іншого кінця лопатки таким чином щоб над кожною її стороною розташовувалося по три зубця. Кінці зубців занурюються безпосередньо у нерозведену рідку пробу, що досліджується, або у розведену 1:1 або 1:10 пептонно-сольовим розчином у разі дослідження твердих продуктів. У процесі повернення лопатки у вихідну пробірку кільце з зубцями застряє в отворі пробірки і, поверхні агарів, проходячи між кінцями застряглих зубців, протирають їх, роблячи в такий спосіб розсів матеріалу по своїй поверхні поживного середовища. В наслідок цього, з кожної сторони агару, виходить серія смужок-штрихів зі зменшуваною бактеріальною концентрацією, що дозволяє отримати ізольовані колонії, навіть при високих концентраціях мікроорганізмів у пробі. Кількісний облік проводять порівнюючи кількість колоній, що виросли з графіками щільності проросту колоній, що прикладаються до кожній упаковки тест-системи.
При необхідності, подальшу ідентифікацію колоній, що виросли, та типування збудників, що виділені, проводять за загально прийнятими методами відповідно до чинної нормативної документації.
Результати дослідження реєструють у робочих журналах встановленої форми.
В необхідних випадках арбітражним методом є класичний бактеріологічний метод.
Культури патогенних мікроорганізмів, що виділені, підлягають направленню на підтвердження та подальше вивчення до Кримської Республіканської, обласних, Київської, Севастопольської міських, Центральної на водному транспорті санепідстанцій та Центральної санепідстанції МОЗ України у встановленому порядку.
Методика використання тест-систем НоваСтрік змінюється в залежності від характеру і властивостей досліджуваного матеріалу.
1. Метод НАПІВАВТОМАТИЧОГО ШТРИХОВОГО ПОСІВУ застосовується при дослідженні наступних матеріалів:
a. рідкі і напіврідкі молочні і кисломолочні продукти (за винятком незбираного молока) без попереднього розведення проб або молочні продукти твердої консистенції (сири, олія, маргарин тощо); сирі, охолоджені і заморожені продукти (м'ясо, м'ясопродукти, птиця, риба, продукти моря, напівфабрикати, овочі, фрукти, сиропи і пасти), а також збезводнені продукти (яєчний порошок, сухе молоко, порошкові супи, швидкорозчинні десерти, какао тощо) після попереднього роздрібнення і розведення проб стерильною водою в співвідношенні 1:1 або 1:10;
b. вода, стічні води і т.д.) з передбачуваним високим змістом мікроорганізмів у пробах без попереднього їх розведення;
c. змиви з робочих поверхонь, устаткування або рук персоналу з передбачуваним високим змістом мікроорганізмів у пробах.
2. Метод ЗАНУРЕННЯ СЛАЙДА В ПРОБУ застосовується при дослідженні наступних матеріалів:
Незбиране молоко, стічні води, і т. ін.) з передбачуваним низьким змістом мікроорганізмів без попереднього розведення проб.
3. КОНТАКТНИЙ метод застосовується при дослідженні наступних об'єктів:
поверхні (контроль за якістю очисних процедур і дезінфекції робочих поверхонь, інструментів і устаткування в чистих виробництвах); шкіра рук; спецодяг.
3.4. Переваги методу НоваСтрік.
- Скорочення термінів дослідження.
- Зниження собівартості досліджень (виключення матеріальних та трудовитрат на підготовку та стерилізацію лабораторного посуду, виготовлення та стерилізацію поживних середовищ, підготовку проб до дослідження).
- Використання стандартних поживних середовищ, промислового виготовлення.
- Виключення етапу попереднього розведення досліджуваних рідких проб.
- Можливість отримання ізольованих колоній навіть при масивному бактеріальному забрудненні.
3.5. Форма випуску. Пластмасові штативи з пробірками НоваСтрік по 10 одиниць, вкладені у картонні промарковані коробки.
3.6. Термін та умови зберігання - 6 місяців при температурі (6+-2) град. С, уникаючи прямого світла. (термін придатності вказаний на етикетці).
3.7. Виробник "Новамед Лтд", Ізраїль, Єрусалим 93469, вул. П'ер Кенінг, 28; тел. 972 2 6781883; факс 972 2 6781852.
3.8. Фірма постачальник ТОВ. "Дніпро-Інвест", України, 02152, м. Київ, пр-т П. Тичини, 1/323, тел/факс (044) 558 53 22, 550 14 15.
4. Обладнання та витратні матеріали
Термостати електричні сухоповітряні з автоматичним терморегулятором температур до 55 град. С, що дозволяють підтримувати в камері температуру, що задана, з точністю +-1 град. С
Гомогенізатор
Стерилізатор паровий (автоклав електричний)
Холодильники побутові
Лупа вимірювальна 4-10х
Мікроскоп біологічний
Бактеріологічні петлі
Скельця предметні для мікроскопів
Пальник газовий або спиртівка
Тест-системи НоваСтрік
Пептонно-сольовий розчин
Середовище Кесслер
Магнієве середовище
Сольовий бульйон
Маркери по склу
Контейнери (сумки) для транспортування проб (посівів) в лабораторію.
5. Загальні вимоги до відбору (посіву) проб
5.1. Відбір проб (посів на місці) проводить спеціаліст після проходження інструктажу з техніки відбору проб для мікробіологічного дослідження та роботи з тест-системами НоваСтрік.
5.2. При відборі проб в одній і тій же точці для різних цілей першими відбираються проби для мікробіологічного дослідження.
5.3. Проба, що відібрана, або посіви на тест-системи НоваСтрік, маркуються на місці і супроводжуються направленням встановленої форми із зазначенням місця, дати, часу відбору, прізвища та посади спеціаліста, який відбирав пробу, мети дослідження та іншої інформації.
5.4. Тест-системи НоваСтрік після закінчення терміну придатності використанню на підлягають.
6. Порядок проведення санітарно-бактеріологічних досліджень молока, рідких та напіврідких продуктів за допомогою тест-систем НоваСтрік
6.1. Встановити пробірку НоваСтрік вертикально на рівній поверхні. Однією рукою утримуючи пробірку, відкрутити іншою рукою кришку і швидким рухом витягти лопатку.
У випадках коли неможливо установити пробірку НоваСтрік на рівній поверхні, посів здійснюють утримуючи НоваСтрік у руці. При цьому, ретельно дотримуються однієї площини при витягуванні та вставлянні лопатки стосовно пробірки.
6.2. Утримуючи лопатку чітко вертикально, занурити зубці на декілька секунд, приблизно до половини їх довжини у контейнер із досліджуваним зразком, без попереднього його розведення.
Застереження: не торкатися руками до внутрішніх стерильних елементів лопатки і пластикового кільця!
6.3. Вставити зубці лопатки в отвір вихідної пробірки НоваСтрік, а потім швидким, вертикальним і тривалим зусиллям (ударом долоні або пальця) заштовхнути лопатку в пробірку, не допускаючи перекосу, і закрутити кришку. Пробірку промаркувати.
6.4. Відправити засіяний НоваСтрік із направленням на санітарно-мікробіологічне дослідження (ф. 205/0) у лабораторію для наступної інкубації і подальшого дослідження. Якщо негайне відправлення засіяного НоваСтріка в лабораторію неможливо, дозволяється, як виключення, зберігати його в закритому стані при кімнатній температурі до першої можливості відправлення в лабораторію (до 48 годин).
Застереження: не поміщати засіяний НоваСтрік у холодильник!
6.5. При надходженні в лабораторію, засіяну тест-систему зареєструвати в реєстраційному журналі і перед тим, як поставити в термостат відкрутити кришку НоваСтрік на півоберту. Інкубувати НоваСтрік у вертикальному положенні, у режимі, відповідно до мети дослідження, що відзначена в направленні на аналіз (див. додаток 1).
6.6. По закінченню терміну інкубації провести облік результатів. Визначити концентрацію мікроорганізмів у 1 куб. см зразка порівнюючи щільність колоній, що виросли на кожній стороні тест-системи, з прикладеним до кожної упаковки НоваСтріка, графіком А щільності проросту колоній (див. додаток 2).
7. Порядок проведення санітарно-бактеріологічних досліджень питної та природної вод, напоїв тощо, методом занурення НоваСтріка в пробу без попереднього її розведення
7.1. Відкрутити кришку НоваСтріка і швидким рухом витягти лопатку.
7.2. Негайно вставити зубці лопатки у отвір вихідної пробірки НоваСтріка і швидким рухом із зусиллям вставити лопатку в пробірку для того, щоб встановити зубці у верхній позиції.
7.3. Вийняти лопатку із пробірки і утримуючи її чітко вертикально, занурити на кілька секунд у контейнер з досліджуваною пробою до повного покриття агару.
Застереження: не торкатися руками до внутрішніх стерильних елементів лопатки.
7.4. Витягти лопатку з проби, стряхнути надлишок проби в контейнер, уставити лопатку в пробірку і закрутити кришку. Пробірку промаркувати.
7.5. Відправити засіяний НоваСтрік із направленням на санітарно-мікробіологічне дослідження (ф. 205/0), у лабораторію для наступної інкубації і подальшого дослідження. Якщо негайне відправлення засіяного НоваСтріка в лабораторію неможливе, дозволяється, як виняток у виключних випадках, зберігати його в закритому стані при кімнатній температурі до першої можливості відправлення в лабораторію (до 48 годин).
Застереження: не поміщати засіяний НоваСтрік у холодильник!
7.6. При надходженні в лабораторію, зареєструвати засіяну тест-систему в реєстраційному журналі, перед розміщенням в термостат відкрутити кришку НоваСтріка на півоберту і інкубувати НоваСтрік у вертикальному положенні, у режимі, відзначеному в направленні на дослідження відповідно до мети дослідження (див. додаток 1).
7.7. По закінченню терміну інкубації провести облік результатів. Визначити концентрацію мікроорганізмів у 1 куб. см проби порівнюючи щільність колоній, що виросли на кожній стороні агару з прикладеним до кожної упаковки НоваСтріка, графіком Б щільності проросту колоній (див. додаток 2).
8. Порядок проведення санітарно-бактеріологічних досліджень сирих, охолоджених і заморожених*, а також твердих продуктів** за допомогою тест-системи НоваСтрік
---------------
* м'ясо, м'ясопродукти, птиця, риба, продукти моря, напівфабрикати, овочі, фрукти, сиропи і пасти
** яєчний порошок, сухе молоко, порошкові супи, швидкорозчинні десерти, какао тощо
8.1. Як правило, посів продуктів твердої консистенції здійснюється безпосередньо в лабораторії.
8.2. Загальні вимоги до підготовки проб до дослідження згідно ГОСТ 26669-85.
8.3. Продукт попередньо подрібнюють дотримуючись правил асептики і розводять пробу стерильним пептонно-сольовим розчином у співвідношенні 1:1 або 1:10.
8.4. Відкрутити кришку пробірки НоваСтріка і швидким рухом витягти лопатку.
8.5. Негайно вставити зубці лопатки у отвір вихідної пробірки НоваСтріка і швидким рухом із зусиллям вставити лопатку в пробірку для того, щоб встановити зубці у верхній позиції.
8.6. Вийняти лопатку із пробірки і утримуючи її чітко вертикально, занурити на кілька секунд у контейнер з попередньо подрібненою і розведеною стерильним пептонно-сольовим розчином 1:10 чи 1:1 пробою, до повного покриття агару.
У випадках, коли кількість проби обмежена, дозволяється, з дотриманням правил асептики, облити пробою по черзі обидві сторони лопатки, до повного покриття агарів.
Застереження: не торкатися руками до внутрішніх стерильних елементів лопатки!
8.7. Витягти лопатку з проби, стряхнути надлишок проби в контейнер, вставити лопатку в пробірку і закрутити кришку. Пробірку промаркувати.
8.8. Перед розміщенням в термостат відкрутити кришку НоваСтріка на півоберту і інкубувати НоваСтрік у вертикальному положенні, у режимі, відзначеному в направленні на дослідження відповідно до мети дослідження (див. додаток 1).
8.9. Після закінчення терміну інкубації провести облік результатів. Визначити концентрацію мікроорганізмів у 1 г проби, порівнюючи щільність колоній, що проросли на кожній стороні агару з прикладеним до кожної упаковки НоваСтріка, графіком Б щільності проросту колоній.
При визначенні концентрації мікроорганізмів у 1 г зразка продуктів слід враховувати розведення 1:1 або 1:10, збільшуючи результат у 2-10 разів.
9. Контактний метод санітарно-бактеріологічного дослідження поверхонь (контроль за якістю очищення і дезінфекції поверхонь у чистих виробництвах), шкіри рук та спецодягу за допомогою тест-систем НоваСтрік
9.1. Відкрутити кришку НоваСтріка і швидким рухом витягти лопатку.
9.2. Негайно вставити зубці лопатки у отвір вихідної пробірки НоваСтріка і швидким рухом із зусиллям вставити лопатку в пробірку для того, щоб встановити зубці у верхній позиції.
9.3. Вийняти лопатку із пробірки і утримуючи рукою за кришку, легким зусиллям притулити лопатку однією стороною агару до досліджуваної поверхні протягом декількох секунд. Перевернути лопатку і повторити маніпуляцію з другою стороною НоваСтріка.
Застереження: не доторкатися руками до внутрішніх стерильних елементів лопатки!
9.4. Вставити лопатку в пробірку, закрутити кришку, промаркувати пробірку.
9.5. Відправити засіяний НоваСтрік із направленням на санітарно-мікробіологічне дослідження (ф. 205/0), у лабораторію для наступної інкубації і подальшого дослідження. Як виключення, у випадку ускладнень у негайному відправленні засіяного НоваСтріка в лабораторію, дозволяється зберігати його в щільно закритому стані, при кімнатній температурі до першої можливості відправлення в лабораторію.
Застереження: не поміщати засіяний НоваСтрік у холодильник!
9.6. При надходженні в лабораторію, зареєструвати засіяну тест-систему і перед поміщенням в термостат відкрутити кришку НоваСтріка на півоберту Інкубувати НоваСтрік у вертикальному положенні, у режимі, відзначеному в направленні на дослідження відповідно до мети дослідження (див. додаток 1).
9.7. Визначити концентрацію мікроорганізмів на досліджуваній ділянці поверхні, порівнюючи щільність колоній, що проросли на кожній стороні тест-системи з прикладеним до кожної упаковки НоваСтріка, графіком В, Г, Д щільності проросту колоній.
10. Особливості визначення окремих показників та облік результатів
10.1. Визначення мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів
Кількість колонієутворюючих одиниць (КУО) мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ) в 1 г (куб. см) продукту визначається штриховим методом посіву на тест-систему НоваСтрік (шляхом занурення зубців, що засівають, у пробу без попереднього її розведення). Результат визначається за допомогою графіка А щільності проросту колоній при посіві методом НоваСтріка.
Для твердих продуктів та для води кількість колонієутворюючих одиниць (КУО) мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ) в 1 г (куб. см) продукту визначається методом занурення НоваСтріка в відповідне розведення проби. Результат визначається за допомогою графіка Б щільності проросту колоній при посіві методом НоваСтріка.
10.2. Визначення БГКП (коліформи)
------------------------------------------------------------------
| | Нормована маса | Методика посіву на | Інтерпретація |
| | досліджуваного | НоваСтрік | результатів |
| | зразка | | |
|----+-----------------+---------------------+-------------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 |
|----+-----------------+---------------------+-------------------|
| 1 |Не допускається | Посів на НоваСтік | Повна відсутність |
| |присутність БГКП | штриховим методом | колоній на обох |
| | у 0,001 г | (шляхом занурення |агарових поверхнях |
| | (куб. см) |зубців, що засівають,| (див. Графік А |
| | досліджуваного | у пробу) без |щільності проросту |
| | зразка або не | попереднього |колоній при посіві |
| | допускається | розведення проби |методом НоваСтріка)|
| | концентрація в | | |
| | 10 в ступ. 3 | | |
| | КУО в г | | |
| | (куб. см) | | |
| | досліджуваного | | |
| | зразка | | |
|----+-----------------+---------------------+-------------------|
| 2 | Не допускається | Посів на НоваСтрік | Повна відсутність |
| | присутність БГКП| шляхом занурення | колоній на обох |
| | у 0,01 г |агарової пластинки в |агарових поверхнях |
| | (куб. см) | пробу без | (див. Графік Б |
| | досліджуваного | попереднього її |щільності проросту |
| | зразка або не | розведення (метод |колоній при посіві |
| | допускається | дипслайда) |методом занурення в|
| | концентрація в | | пробу) |
| | 10 в ступ. 2 | | |
| |КУО в г (куб. см)| | |
| | досліджуваного | | |
| | зразка | | |
|----+-----------------+---------------------+-------------------|
| 3 |Не допускається | Необхідну кількість | Повна відсутність |
| |присутність БГКП | досліджуваного | колоній на обох |
| |у 0,1 чи в 1,0 г |продукту помістити в |агарових поверхнях |
| | (куб. см) | середовище | (див. Графік Б |
| | досліджуваного | накопичення |щільності проросту |
| | зразка. |(середовище Кеслера) |колоній при посіві |
| | | і після інкубації |методом занурення в|
| | | 18-24 год. зробити | пробу) |
| | | посів на НоваСтрік | |
| | | методом занурення | |
| | |агарової пластинки в | |
| | | пробу (метод | |
| | | дипслайда). | |
------------------------------------------------------------------
10.3. Визначення Staphylococcus aureus
Не допускається присутність мікроорганізмів у 0,1; 0,01 і 0,001 г (куб. см) досліджуваного зразка або не допускається концентрація в 10 в ступ. 3 ; 10 в ступ. 2 чи 10 КУО, відповідно, у г (куб. см) досліджуваного зразка. Методика посіву аналогічна такий у БГКП. Як середовище накопичення використовується сольовий бульйон.
10.4. Визначення патогенних мікроорганізмів, у тому числі сальмонел
Необхідну кількість 25 г (куб. см) досліджуваного продукту поміщають в середовище накопичення (225 куб. см магнієвого середовища), інкубують 18-24 год. Після цього засівають на НоваСтрік методом занурення агарової пластинки в пробу на середовище збагачення (метод дипслайда). Попередній облік результатів через 18 год., остаточний - через 24 год.
11. Вимоги безпеки
Дослідження із застосуванням тест-систем НоваСтрік проводять з дотриманням правил біологічної безпеки відповідно до вимог ДСП 9.9.5.-080-2002 "Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю".
Знезараження використаної тест-системи НоваСтрік проводиться стандартними методами, що застосовуються для біологічно небезпечних відходів.
Додаток 1
ХАРАКТЕРИСТИКА
поживних середовищ і очікувані результати
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
| Код | Поживні середовища | Мета |t град. C| Результат | Зміни середовища |
|тест-системи| | дослідження |інкубації|попередній/| |
| НоваСтрік | | | | кінцевий | |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|BD 507 |Plate Count Agar (відомий також як Standard |Виявлення та | 35-37 | 18/48 |Вихідний колір агару - жовтий. |
|Перша |Methods Agar) - Агар для підрахунку бактерій |кількісний | | |Більшість видів бактерій, |
|сторона |на пластинці. Містить гідролізат казеїну, |облік | | |включаючи лактобацили і |
| |декстрозу та екстракт дріжджів. Поживне |загального | | |стафілококи та грибі, відомих |
| |середовище загального призначення, |мікробного | | |як загальне обсіменіння |
| |використовується для виявлення і кількісного |обсіменіння | | |молочних і інших продуктів |
| |обліку обсіменіння бактеріями, дріжджовими і |(МАФАМ) | | |харчування, добре ростуть |
| |пліснявими грибами води, продуктів харчування | | | | |
| |й інших об'єктів, що мають | | | | |
| |санітарно-епідеміологічне значення. | | | | |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|Друга |Violet Red Bile Agar (VRBA) - |Виявлення та | 35-37 | 18/24 |Вихідний колір агару |
|сторона |Фіолетово-червоний жовчний агар - селективне |кількісний | | |пурпуровий. Колонії бактерій, |
| |поживне середовище для виявлення коліформних |облік | | |що ферментують лактозу |
| |бактерій у воді, продуктах харчування й в |загального | | |набувають рожево-червоного |
| |інших об'єктах, що мають |коліформного | | |(червоного) кольору і звичайно |
| |санітарно-епідеміологічне значення. |обсіменіння | | |оточені віночком преципітуючої |
| |Селективність середовища забезпечують |(БГКП) | | |жовчі. Колонії кишкової палички|
| |інгібітори: жовчні солі, кристалічний | | | |з різко обкресленими краями і |
| |фіолетовий. Диференціація БГКП досягається | | | |діаметром 1 мм і більше. |
| |завдяки комбінації лактози й індикатора | | | |Колонії ентеробактера значно |
| |нейтрального червоного. Безбарвні, | | | |крупніше, більш блідого |
| |рожево-червоні або червоні колонії утворюються| | | |забарвлення і слизуваті. |
| |в залежності від здатності мікроорганізму | | | |Бактерії, що не ферментують |
| |ферментувати лактозу | | | |лактозу утворюють безбарвні |
| | | | | |колонії. Інколи ростуть |
| | | | | |ентерококи, утворюючи дрібні |
| | | | | |рожеві колонії. |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|BD 508 |Baird Parker Agar - Байд Паркер агар |Виявлення та | 35-37 | 24/48 |Вихідний колір агару жовтий, |
|Перша |селективне поживне середовище для виявлення і |кількісний | | |непрозорий. Типові колонії |
|сторона |кількісного обліку обсіменіння золотистим |облік | | |золотистого стафілококу |
| |стафілококом продуктів харчування, шкіри й |обсіменіння | | |виглядають чорними або |
| |інших об'єктів. Це середовище може бути також |стафілококами | | |сірувато-чорними, блискучими, |
| |використане для ідентифікації стафілококів за | | | |опуклими й оточені прозорим |
| |їх лецитиназною активністю. Сіль | | | |ореолом діаметром 2-5 мм. |
| |піровиноградної кислоти інкорпорується | | | |Коагулазонегативні стафілококи,|
| |золотистим стафілококом і забезпечує чорне | | | |якщо і ростуть, то дуже погано |
| |забарвлення колоній. Гліцин і солі літію | | | |і типовий для колоній |
| |служать інгібіторами росту усіх інших | | | |золотистого стафілокока віночок|
| |мікроорганізмів, крім золотистого стафілококу | | | |відсутній. Ріст інших |
| | | | | |мікроорганізмів цілком |
| | | | | |пригнічується або виявляється у|
| | | | | |вигляді поодиноких від білих до|
| | | | | |коричневих колоній без прояву |
| | | | | |лецитиназної активності. |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|Друга |Violet Red Bile Agar (VRBA) - |Виявлення та | 35-37 | 18/24 |Див. вище |
|сторона |Фіолетово-червоний жовчний агар - див. вище |кількісний | | | |
| | |облік (БГКП) | | | |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|BD 511 |Oxytetracycline Glucose Yeast Extract Agar |Виявлення та | 25-30 | 48/120 |Вихідний колір середовища - |
|Перша |(OGYE) - Агар з окситетрацикліном, глюкозою, |кількісний | | |жовтий. Середовище OGYE після |
|сторона |екстрактом дріжджів селективне поживне |облік | | |2-5 денної інкубації забезпечує|
| |середовище для виявлення і кількісного обліку |обсіменіння | | |ріст Aspergillus niger і |
| |обсіменіння дріжджовими і пліснявими грибами |дріжджовими і | | |Saccaromyces cerevisae, при |
| |продуктів харчування. Окситетрациклін - |пліснявими | | |повній інгібіції росту кишкової|
| |селективний агент, що дозволяє використовувати|грибами | | |палички. Дріжджі ростуть у |
| |нейтральність середовища для створення більш | | | |вигляді великих опуклих і |
| |сприятливих умов для росту дріжджових і | | | |матових колоній, плісняві |
| |пліснявих грибів, на відміну від інших | | | |гриби - великих, опуклих, |
| |поживних середовищ де чинником, що пригнічує | | | |слизистих, блискучих колоній |
| |ріст сторонньої мікрофлори, є підвищена | | | |білого кольору. |
| |кислотність середовища. | | | | |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|Друга |Агар з бенгальським рожевим та хлорамфеніколом|Виявлення та | 25-30 | 48/120 |Вихідний колір середовища - |
|сторона |призначений для вирощування, відбору та |кількісний | | |яскраво-рожевий. Забезпечує |
| |підрахунку дріжджових та пліснявих грибів у |облік | | |ріст Saccaromyces cerevisiae та|
| |сировині, харчових продуктах тощо. Поряд з |обсіменіння | | |Candida albicans з загальним |
| |поживними речовинами містить барвник |дріжджовими і | | |гальмування E.coli. Дріжджі |
| |бенгальський-рожевий, який затримує ріст |пліснявими | | |ростуть у вигляді великих, |
| |бактеріальної мікрофлори |грибами | | |матових рожевих колоній, |
| | | | | |плісняві гриби - великих, |
| | | | | |колоній білого кольору. |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|BD 521 |Xylose Lysine Decarboxylase (XLD) Agar - |Виявлення та | 35-37 | 18/24 |Вихідний колір середовища - |
|Перша |Ксилозо лізиндекарбоксилаза агар - селективне |кількісний | | |помаранчево-червоний з |
|сторона |поживне середовище для виявлення й |облік | | |незначним молочним відливом. |
| |ідентифікації патогенних ентеробактерій, |обсіменіння | | |Кишкова паличка і непатогенні |
| |особливо шигел. Диференціація шигел і |сальмонелами | | |коліформні бактерії можуть бути|
| |сальмонел ґрунтується на трьох реакціях: |та шигелами | | |частково пригнічені або |
| |ферментації ксилози, декарбоксилуванні лізину | | | |утворюють жовті, великі плоскі |
| |і продукції сірководню. | | | |колонії. Шигели та сальмонели, |
| | | | | |що не продукують сірководень |
| | | | | |утворюють червоні колонії. |
| | | | | |Сальмонели, що продукують |
| | | | | |сірководень, ростуть у вигляді |
| | | | | |червоних/пурпурових колоній з |
| | | | | |чорним центром. |
|------------+----------------------------------------------+--------------+---------+-----------+-------------------------------|
|Друга |Salmonella ID Agar - Агар для ідентифікації |Кількісний | 35-37 | 18/24 |Вихідний колір середовища - |
|сторона |сальмонел - селективне поживне середовище для |облік і пряма | | |жовтий з незначним молочним |
| |виявлення і прямої ідентифікації сальмонел. |ідентифікація | | |відливом. Сальмонели ростуть у |
| |Склад середовища є конфіденційною інформацією |сальмонел на | | |вигляді зелених колоній, |
| |компанії LAB-M) |хромогенній | | |шигели - у вигляді безбарвних |
| | |основі | | |колоній, інші представники |
| | | | | |кишкової групи утворюють чорні |
| | | | | |колонії. |
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Додаток 2
ГРАФІКИ
щільності приросту колоній для кількості обліку мікроорганізмів, що визначаються ( va465282-04 )