• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Методичні рекомендації щодо відбору проб та зразків крохмалю

Державна митна служба України  | Витяг, Рекомендації, Наказ від 16.08.2011 № 148
Реквізити
  • Видавник: Державна митна служба України
  • Тип: Витяг, Рекомендації, Наказ
  • Дата: 16.08.2011
  • Номер: 148
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Державна митна служба України
  • Тип: Витяг, Рекомендації, Наказ
  • Дата: 16.08.2011
  • Номер: 148
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ЦМУЛДЕР Держмитслужби
16.08.2011 N 148
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо відбору проб та зразків крохмалю
Вступ
Методичні рекомендації по відбору проб і зразків крохмалю розроблено для використання в роботі підрозділів митних органів та експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи.
Правильний відбір проб і зразків крохмалю відповідно до вимог ГОСТ, ДСТУ, інших чинних нормативних документів є необхідною умовою для забезпечення належної ідентифікації товарів та встановлення відповідності визначених показників (параметрів) заявленим у товаросупровідних документах характеристикам товару при здійсненні його митного контролю та митного оформлення.
1. Загальні положення
1.1. Сфера застосування
Методичні рекомендації призначені для посадових осіб митних органів, які здійснюють відбір проб і зразків та надають їх для проведення досліджень до експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи.
1.2. Нормативні посилання
При складанні Методичних рекомендацій використані наступні законодавчі та нормативні документи:
1. Митний кодекс України від 11.07.2002 N 92-IV (зі змінами й доповненнями).
2. Постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" зі змінами й доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 N 92 та від 07.05.2008 N 437.
3. Наказ Державної митної служби України від 14.01.2009 N 19 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів".
4. Наказ Державної митної служби України від 18.04.2005 N 302 "Про затвердження форми Акта про взяття проб і зразків товарів".
5. Наказ Державної митної служби від 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативів відбору проб і зразків товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи)" зі змінами й доповненнями, внесеними наказом Державної митної служби України від 14.09.2007 N 760.
6. Збірник методичних рекомендацій щодо відбору проб і зразків товарів для лабораторного дослідження та митної експертизи. Доповнення від 20.09.07 N 29/1-10.2/5628-ЕП до листа Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи від 15.03.06 N 29/1-10.2/1725-ЕП.
7. ДСТУ 4644:2006 Крохмаль. Правила приймання та методи відбирання проб.
1.3. Терміни та визначення
1.3.1. Партія - кількість товару, однорідного за якістю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного інтервалу часу в одних і тих же умовах, призначеного для імпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвідчує якість, та однією ВМД.
1.3.2. Вибірка - кількість одиниць товару, які відбирають від загальної кількості товарних одиниць, для перевірки.
1.3.3. Об'єм вибірки - кількість товару, що відбирають із кожної партії.
1.3.4. Зразок - окрема одиниця досліджуваного об'єкту (товару). У випадку, коли тара герметично запакована в ємності або пакунки для роздрібної торгівлі, то найменший пакунок уважають зразком для дослідження.
1.3.5. Проба - кількість нештучного товару або частина зразка, яка відібрана з партії, що досліджується, тотожна складу й ознакам партії.
1.3.6. Точкова проба - проба, відібрана за один прийом з одного місця від партії товару. Вона характеризує якість товару в одному об'єкті чи тарному місці, або на певному заданому рівні резервуару чи транспортного засобу.
1.3.7. Об'єднана проба - проба, складена з ретельно перемішаних точкових проб, відібраних у відповідному порядку, об'єднаних у вказаному співвідношенні та для якої характерні середні значення характеристик товару.
1.3.8. Середня проба - частина об'єднаної проби, що складається із двох рівноцінних проб - аналітичної та контрольної.
1.3.9. Аналітична проба - частина середньої проби, яка використовується для лабораторного дослідження.
1.3.10. Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберігається в лабораторії протягом двох місяців і використовується для арбітражних досліджень.
1.3.11. Квартування - метод, що полягає у послідовному виконанні за встановленими правилами розподілу об'єднаної проби, розміщеної рівним шаром на площині у вигляді квадрату, з метою її зменшення для одержання аналітичної та контрольної проб [6].
1.4. Загальні правила відбору проб та зразків товарів
1.4.1. Взяття проб і зразків товарів проводиться відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 N 1862 (зі змінами та доповненнями) "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" та наказу Державної митної служби України від 14.01.2009 N 19 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів".
1.4.2. Взяття проб і зразків товарів здійснюється в рамках процедур митного контролю та митного оформлення уповноваженою посадовою особою митного органу на підставі вмотивованого письмового розпорядження керівника відповідного митного органу або його заступника за умови обов'язкової присутності власника товару або декларанта чи уповноваженої ним особи [1, ст. 75].
Проби та зразки товарів відбираються в мінімальний кількості, яка забезпечує можливість проведення їхнього дослідження за нормами, затвердженими відповідними нормативними документами.
Мінімальна кількість крохмалю, потрібна для проведення дослідження (аналітична проба), складає 1,0 кг [7].
1.4.3. Мета відбирання і готування проб полягає в отриманні з партії товару такої зручної в роботі кількості, яка б за своїми властивостями якнайбільше наближалася до властивостей всієї партії товару. Це обумовлює визначення єдиних вимог до підготовки конкретного товару перед відбором проб (перемішування, збовтування, струшування тощо), а також вибору методу відбору проб та зразків. З партії товару точкові проби відбирають із різних місць, створюють із них об'єднану пробу та виділяють середню пробу, яка використовуватиметься для проведення лабораторних досліджень.
1.4.4. Проби (зразки) відбирають таким чином, щоб завдана шкода партії товару була мінімальною.
1.4.5. Після процедури відбору проб та зразків вживають запобіжних заходів для унеможливлення їх заміни чи підробки.
1.4.6. Маркувальні етикетки прикріплюють до зразків таким чином, щоб вони не могли відірватись або пошкодитись при відкритті зразка для дослідження та при знятті митного забезпечення.
1.4.7. Під час проведення відбору проб та зразків товару необхідно дотримуватись вимог правил техніки безпеки та охорони праці, особливо при проведенні робіт зі шкідливими, вибухонебезпечними та легкозаймистими товарами.
1.4.8. При транспортуванні проб та зразків до експертного підрозділу Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи необхідно забезпечити їхнє збереження в незмінному стані, для чого використовують тару на цю продукцію, що визначена вимогами методичних рекомендацій чи іншими нормативними документами, та визначають спосіб і умови транспортування, які можуть забезпечити ці вимоги.
2. Процедура відбору проб
Процедура відбору проб складається з таких етапів:
- загальний огляд партії та оцінка її однорідності візуальним оглядом у разі потреби та перевіркою супровідних документів;
- визначення об'єму вибірки;
- відбір проб для проведення досліджень:
а) відбір точкових проб;
б) складання об'єднаної проби;
в) підготовка середньої проби;
г) підготовка контрольної та аналітичної проб;
д) упаковка та маркування проб.
2.1. Визначення об'єму вибірки
2.1.1. Для контролювання органолептичних і фізико-хімічних показників крохмалю, упакованого в мішки, визначають обсяг вибірки за таблицею 1.
Таблиця 1
Обсяг партії мішків, шт.Обсяг вибірки мішків, шт.
Від 2 до 15 включ.2
" 16 " 25 "3
" 26 " 90 "5
" 91 " 150 "8
" 151 " 280 "13
" 281 " 500 "20
" 501 " 1200 "32
" 1201 " 3200 "50
" 3201 " 10000 "80
2.1.2. Для контролювання органолептичних і фізико-хімічних показників крохмалю, упакованого в ящики, групове пакування, тару-обладнання визначають обсяг вибірки за таблицею 2.
Таблиця 2
Обсяг партії одиниць
транспортної тари, шт.
Обсяг вибірки одиниць
транспортної тари, шт.
Від 2 до 15 включ.2
" 16 " 50 "3
" 51 " 150 "5
" 151 " 500 "8
" 501 " 3200 "13
" 3201 " 10000 "20
Для контролювання органолептичних та фізико-хімічних показників крохмалю, упакованого в транспортні пакети, вибірку проводять від одного пакета в обсягах, передбачених таблицею 2.
2.2 Відбір точкових проб та підготовка об'єднаної проби
2.2.1. Засоби, матеріали та допоміжні пристрої:
- ваги лабораторні загальної призначеності 4-го класу точності з найбільшою межею зважування 5000 г згідно з ГОСТ 24104;
- ваги механічні з межею зважування до 10 кг;
- щуп мішковий;
- пробовідбірник для сипучих продуктів;
- ложка для відбирання точкових проб;
- відро;
- планки дерев'яні зі скошеними ребрами;
- щит дерев'яний для складання загальної і середньої проб;
- банки із кришками об'ємом 2000 куб.см;
- пакети з поліетиленової плівки по ГОСТ 10354 чи з поліпропіленової плівки згідно з ГОСТ 26996;
- секундомір чи годинник наручний чи кишеньковий механічний згідно з ГОСТ 10733 чи електронний згідно з ГОСТ 23350.
2.2.2. Відбирання проб крохмалю, упакованого в мішки.
Від кожного мішка, що входить у вибірку, обсяг якої зазначений в таблиці 1, рівними кількостями відбирають точкові проби крохмалю.
Точкові проби відбирають мішковим щупом з верхньої і нижньої частини мішка. Перед відбиранням проби крохмалю поверхню мішків в місці відбирання проб ретельно очищують. Щуп вводять жолобом униз, потім повертають на 180 град.С і виводять назовні. Маса точкової проби повинна бути не менше ніж 25 г.
Для запобігання висипання крохмалю з мішка отвір затягують щупом.
Проби із паперових мішків відбирають після розшивання.
2.2.3. Відбирання проб крохмалю, упакованого в спеціалізовані контейнери для сипучих продуктів.
Відбирання проб проводять під час завантажування чи під час вивантажування металевими квартами місткістю не менше ніж 100 г; рівними кількостями через однакові проміжки часу відбирають не менше ніж 10 точкових проб крохмалю.
2.2.4. Відбирання проб крохмалю в пакетах, упакованого в ящики, групове пакування та тару-обладнання.
Точкові проби крохмалю в пакетах, упакованого в ящики чи групове пакування, відбирають після розпакування ящиків чи групового пакування, відібраних відповідно до таблиці 2. Від кожного ящика чи групового пакування, що входять у вибірку, відбирають два пакети масою 0,25 кг та 0,50 кг і один пакет масою 1,0 кг із крохмалем.
Дозволено відбирати точкові проби ложкою під час фасування зі струменя крохмалю через рівні інтервали часу, але не рідше ніж 1-2 год. Маса точкової проби становить від 100 г до 200 г.
Від кожної одиниці тари-обладнання, що входять у вибірку, обсяг якої зазначений в таблиці 2, відбирають вісім пакетів масою нетто 0,5 кг і чотири пакети масою нетто 1,0 кг.
Відібрані точкові проби крохмалю розміщують на столі або дерев'яному щиті і перемішують для складання об'єднаної проби.
В залежності від маси партії масу об'єднаної проби визначають у відповідності з вимогами, вказаними в таблиці 3.
Таблиця 1
Маса партії, тМаса загальної проби,
г, не менше ніж
До 16 включно1000
Понад 16 до 50 включно2000
Понад 50По 500 г від кожних 16 т
2.3. Підготовка середньої, аналітичної та контрольної проб.
2.3.1. Із об'єднаної проби методом квартування виділяють середню пробу. Для цього об'єднану пробу крохмалю висипають на стіл або дерев'яний щит, розрівнюють у вигляді квадрата і перемішують двома дерев'яними планками зі скошеними ребрами. Перемішування проводять так, щоб крохмаль, захоплений із протилежних сторін квадрата на планки в правій і лівій руці, зсипався в середину одночасно, утворюючи після кількох перемішувань валик. Крохмаль захоплюють із кінців валика і також одночасно з обох планок зсипають у середину. Таке перемішування проводять три рази.
Об'єднану пробу крохмалю знову розподіляють рівним шаром у вигляді квадрата і за допомогою планки ділять по діагоналі на чотири трикутника. З двох протилежних трикутників крохмаль видаляють, а з двох інших, що залишилися, збирають разом, перемішують вищевказаним способом і знову ділять на чотири трикутники, з яких два призначено для наступного поділу. Операцію поділу проводять до отримання маси середньої проби 2000 г.
Середню пробу крохмалю ділять на дві рівні частини, які поміщають у чисті сухі банки з добре підігнаними пробками або кришками чи поліетиленову або поліпропіленову тару, герметично закривають. Маса згідно нормативу відбору проб і зразків товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи) складає (1,0 кг / 1,0 кг). Одна з отриманих частин середньої проби є аналітичною пробою, інша - контрольною. На кожну з проб накладається окреме митне забезпечення та маркувальна етикетка.
Автор: Климентьєв А.В.
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua