ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження Методики розрахунку рівня рентабельності сільськогосподарської діяльності сільськогосподарських підприємств
Відповідно до статей
8,
12,
13,
14 Закону України
"Про державну статистику" та з метою забезпечення доступності, гласності та відкритості статистичної інформації, її джерел і методології складання
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити схвалену Комісією з питань удосконалення методології та звітної документації Держкомстату Методику розрахунку рівня рентабельності сільськогосподарської діяльності сільськогосподарських підприємств (далі - Методика), що додається.
2. Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О.М.):
2.1. Здійснювати організаційне керівництво щодо застосування на практиці Методики, затвердженої цим наказом.
2.2. Довести Методику, затверджену цим наказом, до відома територіальних органів державної статистики.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Остапчука Ю.М.
Голова комісії з проведення реорганізації Держкомстату - перший заступник Голови | В.О.Піщейко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
14.02.2011 N 33
МЕТОДИКА
розрахунку рівня рентабельності сільськогосподарської діяльності сільськогосподарських підприємств
Вступ
Сільське господарство є однією з найважливіших складових економіки країни. Воно виробляє продукти харчування для населення, сировину для переробної промисловості, забезпечує інші потреби суспільства. Ефективність роботи цього виду економічної діяльності завжди залишається актуальним питанням.
Узагальнюючим показником економічної ефективності сільськогосподарської діяльності є показник рентабельності. Рентабельність означає доходність, прибутковість підприємства. У загальному випадку її розраховують шляхом співставлення валового доходу або прибутку з витратами або ресурсами, що використовуються.
Коли йдеться про те, що господарство рентабельне, це означає, що в ньому не тільки відшкодовують витрати, пов'язані з виробництвом та реалізацією продукції, але й отримують певний прибуток. А це сприяє подальшому розвитку як окремого підприємства, так і галузі й економіки в цілому, підвищенню благополуччя громадян.
Аналіз рівня рентабельності виробництва продукції допомагає вирішити питання поліпшення структури сільськогосподарського виробництва, його спеціалізації, розміщення по території країни, визначити ефективність виробництва тієї чи іншої сільськогосподарської продукції. Крім того, через певні обставини є види сільськогосподарської продукції, виробництво яких об'єктивно може бути низькорентабельним або не рентабельним зовсім, але необхідним суспільству, що зумовлює необхідність підтримки підприємств - їх виробників.
На базі показників рівня рентабельності продукції встановлюються відповідні рівні закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, обсяги та напрями державної підтримки сільського господарства тощо.
У зв'язку з цим аналіз рентабельності продукції сільського господарства становить великий інтерес і має велике значення для визначення шляхів підвищення ефективності функціонування галузі в цілому.
Методика розрахунку рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва в сільськогосподарських підприємствах є однією із складових методичного забезпечення проведення державних статистичних спостережень із питань основних економічних результатів сільськогосподарської діяльності підприємств. Вона враховує пропозиції та потреби одного з основних користувачів статистичної інформації в галузі сільського господарства - Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Цей документ описує методику й порядок розрахунку рентабельності аграрного виробництва в сільськогосподарських підприємствах, а також методику та порядок визначення одного з основних вихідних показників для визначення рівня рентабельності - повної собівартості сільськогосподарської продукції та послуг.
1. Загальні положення
У цій Методиці терміни й поняття використовують у такому значенні:
сільськогосподарське підприємство - самостійний статутний об'єкт, який має право юридичної особи та здійснює виробничу діяльність у галузі сільського господарства з метою одержання відповідного прибутку (доходу). До складу сільськогосподарського підприємства включаються також фермерські господарства. Для цілей цієї Методики під сільськогосподарськими підприємствами розуміють усі підприємства - юридичні особи або їхні відокремлені підрозділи, що займаються сільськогосподарською діяльністю;
фермерське господарство - форма підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства;
рентабельність - відносна величина, виражена у відсотках, що характеризує ефективність застосованих у виробництві (авансованих) ресурсів уречевленої праці чи ефективність поточних витрат, що визначається співвідношенням доходу (виручки) від реалізації продукції до її повної собівартості;
ефективність - результативність виробництва, яка визначається співвідношенням корисних кінцевих результатів до витрачених ресурсів у відсотках;
собівартість - грошове вираження витрат на виробництво та реалізацію продукції (робіт, послуг);
сільськогосподарське виробництво - діяльність, що включає всі стадії технологічного процесу, пов'язаного з вирощуванням сільськогосподарських культур і тварин і отриманням унаслідок цього продукції сільського господарства;
сільськогосподарська діяльність - діяльність, що пов'язана з сільськогосподарським виробництвом і наданням послуг сільськогосподарського характеру.
Показники рентабельності в сільському господарстві розраховуються з метою вивчення економічних результатів роботи сільськогосподарських підприємств, прибутковості їхньої сільськогосподарської діяльності, виробництва окремих видів продукції сільського господарства.
Органи державної статистики визначають рівень рентабельності сільськогосподарської діяльності сільськогосподарських підприємств, рівень рентабельності сільськогосподарського виробництва й рівень рентабельності сільськогосподарської продукції за видами.
Ці показники визначаються раз на рік за підсумками річної звітності для кола підприємств, що здійснюють сільськогосподарську діяльність, у тому числі фермерських господарств (незалежно від їхнього розміру), по Україні й регіонах.
У галузі сільського господарства розрахунок рентабельності базується на двох основних показниках:
1) чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг) без податку на додану вартість, акцизного збору, інших вирахувань, дотацій і доплат;
2) повна собівартість продукції (робіт, послуг).
Якщо чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг) є прямим показником, який отримується безпосередньо з даних бухгалтерського обліку підприємств, то показник повної собівартості є розрахунковим показником і визначається підприємствами на своєму рівні.
Рентабельність продукції сільського господарства визначається лише для тих видів продукції та за тими обсягами, що були продані у звітному році. Розрахунок не здійснюється для видів продукції, що були вироблені й спожиті самим підприємством, використані ним у процесі інтегрованої діяльності, залишені для зберігання. Оскільки розрахунок рентабельності базується на даних про обсяги проданої продукції, які можуть уключати продукцію, вироблену сільськогосподарським підприємством у попередньому році, її рівень відбиватиме результативність витрат як звітного, так і попереднього року. Однак вплив подібного явища в сільському господарстві, як виду діяльності, де утворюється високоліквідна продукція, є незначним, тобто таким, що не викривляє основних співвідношень і на нього можна не зважати.
Показники рентабельності не відображають вплив державної підтримки на результати діяльності підприємств. Проте для проведення економічного аналізу ефективності виробництва продукції сільського господарства та визначення державної підтримки може бути визначений показник ефективності виробництва, який уключатиме суми дотацій і доплат на продукцію сільського господарства, отриманих сільськогосподарськими підприємствами протягом звітного року.
Для проведення розрахунку рентабельності сільськогосподарської діяльності, у тому числі сільськогосподарського виробництва, продукції сільського господарства використовують дані:
- дані бухгалтерського обліку підприємств (рахунки 23 "Виробництво", 91 "Загальновиробничі витрати", 79 "Фінансові результати", 95 "Фінансові витрати", 68 "Розрахунки за іншими операціями").
2. Визначення повної собівартості сільськогосподарської продукції
Для розрахунку рівня рентабельності, який відбиває не тільки ефективність використання спожитих виробництвом ресурсів (трудових, земельних і матеріальних), але й рівень управління та організації виробництва й праці, результати реалізації продукції, можливості провадження розширеного відтворення й економічного стимулювання робітників, необхідно визначити обсяг витрат, які пов'язані з цими процесами, а саме повну собівартість продукції (робіт, послуг).
Основою визначення повної собівартості (C ) є виробнича
T
собівартість (C ), а саме: прямі матеріальні витрати, прямі
P
витрати на оплату праці, інші прямі витрати та загальновиробничі
витрати. Калькулювання виробничої собівартості реалізованої
продукції (робіт, послуг) у сільськогосподарських підприємствах
здійснюється згідно з національними положеннями (стандартами)
бухгалтерського обліку та Методичними рекомендаціями з планування,
обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг)
сільськогосподарських підприємств, затвердженими Мінагрополітики
Для отримання повної собівартості необхідно до виробничої
собівартості додати адміністративні витрати (C ), витрати на збут
A
(C ), інші операційні та фінансові витрати (C ), які цілком
S R(O,F)
обґрунтовано можна віднести прямо на виробництво й реалізацію
власно виробленої сільськогосподарської продукції (робіт, послуг).
До цих витрат не включаються:
- собівартість реалізованих виробничих запасів;
- понаднормативні витрати від знецінення запасів;
- втрати, пов'язані з крадіжками тощо;
- суми списаних сумнівних боргів;
- нараховані резерви сумнівних боргів;
- визнані економічні санкції;
- втрати від участі в капіталі.
Загальна формула розрахунку повної собівартості за її
складовими має вигляд:
C = C + C + C + CR . (1)
T P A S (O,F)
При розрахунку повної собівартості певного виду
сільськогосподарської продукції (робіт, послуг) необхідно
враховувати, що інші операційні та фінансові витрати складаються
як із тих, які можна безпосередньо віднести на цей вид продукції:
витрати на відсотки за кредити, відсотки та винагороди за
фінансову оренду, витрати на збут тощо (C' ), так і з тих,
R(O,F)
які можна віднести тільки на всю продукцію (роботи, послуги)
сільського господарства (C' ).
R(O,F)
Операційні та фінансові витрати, які можна віднести прямо на
певний вид продукції (робіт, послуг), уключаються безпосередньо до
повної собівартості цих видів, а витрати, які неможливо віднести
прямо, розподіляються за видами пропорційно виробничій
собівартості цих видів продукції та послуг, тобто
C = C + C' + C'' x (C : C ), де (2)
Ti,s P R(O,F) R(O,F) Pi P
i - вид продукції (i = ( 1, 2, 3... N ), N - кількість
продукції, що вироблена й реалізована підприємством у звітному
році);
s - роботи й послуги сільськогосподарського характеру, надані
підприємством у звітному році. Обліковують у цілому і за видами не
розшифровують.
Повна собівартість сільськогосподарського виробництва (C )
TP
буде дорівнювати сумі значень повної собівартості всіх видів
сільськогосподарської продукції власного виробництва, проданих
підприємством у звітному році, а повна собівартість
сільськогосподарської діяльності (C ) - повній собівартості
TA
сільськогосподарського виробництва та повній собівартості робіт і
послуг сільськогосподарського характеру, наданих підприємством
протягом звітного року, а саме:
N
C = S C , (3)
TP i=1 Ti
C + C + C . (4)
TA TP Ts
Де S - знак суми;
Схема визначення обсягу витрат підприємства, які неможливо
віднести прямо на певний вид сільськогосподарської продукції
(робіт, послуг), але необхідно включити до повної собівартості
(таблиця 1), а також розподіл цих витрат за видами
сільськогосподарської продукції та послугами й отримання загальних
сум повної собівартості сільськогосподарського виробництва й
сільськогосподарської діяльності (таблиця 2) наведені в додатку 1.
У додатку 2 наведено приклад розрахунку повної собівартості для
фермерського господарства.
3. Визначення рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва
У статистиці сільського господарства рівень рентабельності
(PL) вимірюється у відсотках і визначається як частка від ділення
різниці (R) між чистим доходом (виручкою) від реалізації
сільськогосподарської продукції (робіт, послуг) (NSP) та їх повною
собівартістю на повну собівартість цієї продукції (робіт, послуг),
помножена на 100, а саме:
PL = (NSP - C ) : C x 100 = R : C x 100. (5)
T T T
Розрахований показник може приймати від'ємні значення в разі,
коли R < 0 і C > NSP, тобто коли повна собівартість перевищує
T
суму чистого доходу (виручки) від реалізації та, відповідно,
отримано збиток.
Якщо результат приймає нульове значення, рівень
рентабельності вважається позитивним.
Рівень рентабельності визначається для окремих видів
сільськогосподарської продукції, послуг, сільськогосподарського
виробництва та сільськогосподарської діяльності
сільськогосподарських підприємств у цілому:
PL = R : C x 100. (5.1)
A,P,i,s A,P,i,s TA,P,i,s
Рівень рентабельності, розрахований у такий спосіб, не
включає суми державної підтримки (дотації і доплати), що отримані
сільськогосподарськими підприємствами у звітному році.
4. Визначення рівня ефективності сільськогосподарського виробництва
Для проведення економічного аналізу ефективності
сільськогосподарського виробництва, з урахуванням державної
підтримки галузі, обґрунтування розрахунків обсягів і напрямів
дотацій може бути визначений відносний результат діяльності
підприємств із урахуванням отриманих ними у звітному році коштів
від держави на підтримку сільського господарства в частині
виробництва тих видів продукції, які віднесені до об'єктів
державного цінового регулювання.
Оскільки кошти державної підтримки, що надходять на
підприємства, збільшують їхні доходи, розрахунок рівня
ефективності (EL) здійснюють за формулами:
для окремих видів продукції -
EL = (NSP + G - C ) : C x 100, (6)
i i i Ti Ti
або
EL = (R + G ) : C x 100, (6.1)
i i i Ti
де G - кошти державної підтримки на виробництво виду
i
сільськогосподарської продукції - об'єкта державного цінового
регулювання, що надійшли на підприємство протягом звітного року;
i = ( 1, 2, 3... m ) , m - кількість видів сільськогосподарської
продукції - об'єктів державного цінового регулювання;
для сільськогосподарської діяльності та
сільськогосподарського виробництва -
m
EL = (NSP + S G - C ) : C x 100, (7)
AP AP i=1 i T(AP) T(AP)
або
m
EL = (R + S G ) : C x 100, (7.1)
AP APi i=1 i TAP
Де S - знак суми;
Показники ефективності EL і EL характеризують результат
A P
відповідно до сільськогосподарської діяльності та
сільськогосподарського виробництва з урахуванням державних дотацій
на конкретні види продукції. Різниця між рівнями ефективності та
рівнями рентабельності буде відображати вплив державної підтримки
у відносному вимірі на результативність сільськогосподарської
діяльності сільськогосподарських підприємств.
Список використаної літератури
1. Закон України "Про державну підтримку сільського господарства України" від 24.06.2004
N 1877-IV.
2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р.
N 318, зареєстроване у Міністерстві юстиції України 19.01.2000 р. за N 27/4248.
3. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені Міністерством аграрної політики України від 18.05.2001
N 132.
4. Економіка підприємства (під. ред. проф. В.Я.Горфінкеля) - М., 2006.
5. Савицька Г.В.Теорія аналізу господарської діяльності /Савицька Г.В. - М.: ІСЗ, 2006.
6. Пизенгольц Н.М. Бухгалтерський облік у сільському господарстві /Пизенгольц Н.М. - М.: ЮНИТИ, 2004.
7. Ізмалков А.М. Аналіз собівартості сільськогосподарської продукції /Ізмалков А.М. - Вороніж: ВСХІ, 2004.
Додаток 1
Таблиця 1
РОЗПОДІЛ
інших витрат для формування повної собівартості за видами реалізованої продукції (робіт, послуг) у сільськогосподарських підприємствах(1)
(тис. грн.)
| Рядок | Усього по підприємству | У тому числі |
рослинництво | тваринництво | послуги в сільському господарстві |
А | В | 1 | 2 | 3 | 4 |
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг),(2) у т.ч. нерозподілені загальновиробничі та наднормативні виробничі витрати | 1 | ф. N 2 , ряд. 040 | Х |
2 | бухгалтерський облік, частина кредитового обороту за рахунком 91, яка після розподілу віднесена на дебет рахунку 79 |
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) без нерозподілених постійних загальновиробничих та наднормативних виробничих витрат | 3 | ряд. 1, гр. 1 - ряд. 2, гр. 1 | бухгалтерський облік, рахунок 23 | бухгалтерський облік, рахунок 23 | бухгалтерський облік, рахунок 23 |
Частка в собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) | 4 | 1 | ряд. 3, гр. 2/ ряд. 3, гр. 1 | ряд. 3, гр. 3/ ряд. 3, гр. 1 | ряд. 3, гр. 4/ ряд. 3, гр. 1 |
Витрати для формування повної собівартості - усього | 5 | Х | сума даних ряд. 6 - 11 |
нерозподілені загальновиробничі та наднормативні виробничі витрати | 6 | ряд. 2, гр. 1 х ряд. 4, гр. 2 | ряд. 2, гр. 1 х ряд. 4, гр. 3 | ряд. 2, гр. 1 х ряд. 4, гр. 4 |
адміністративні витрати(2) | 7 | ф. N 2 , ряд. 070 | ряд. 7, гр. 1 х ряд. 4, гр. 2 | ряд. 7, гр. 1 х ряд. 4, гр. 3 | ряд. 7, гр. 1 х ряд. 4, гр. 4 |
витрати на збут(2) | 8 | ф. N 2 , ряд. 080 | ряд. 8, гр. 1 х ряд. 4, гр. 2 | ряд. 8, гр. 1 х ряд. 4, гр. 3 | ряд. 8, гр. 1 х ряд. 4, гр. 4 |
витрати на відсотки та винагороди по фінансовій оренді (лізингу)(3) | 9 | бухгалтерський облік, рахунки 951, 952 в кореспонденції з кредитом рахунка 684 (аналітичні рахунки 6841, 6842) | ряд. 9, гр. 1 х ряд. 4, гр. 2 | ряд. 9, гр. 1 х ряд. 4, гр. 3 | ряд. 9, гр. 1 х ряд. 4, гр. 4 |
відсотки за користування кредитами виробничого призначення(3) | 10 | ряд. 10, гр. 1 х ряд. 4, гр. 2 | ряд. 10, гр. 1 х ряд. 4, гр. 3 | ряд. 10, гр. 1 х ряд. 4, гр. 4 |
інші витрати, які можна справедливо співвіднести з виробництвом і реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг)(3) | 11 | ряд. 11, гр. 1 х ряд. 4, гр. 2 | ряд. 11, гр. 1 х ряд. 4, гр. 3 | ряд. 11, гр. 1 х ряд. 4, гр. 4 |
_______________
(1) Для сільськогосподарського підприємства, що веде розгорнутий облік доходів і витрат.
У клітинках таблиці наведено посилання на джерело даних або алгоритм визначення показника.
(2) Із фінансового звіту підприємства (
форма N 2) за звітний рік.
(3) Крім тих, які можна прямо віднести на певний вид продукції.
Таблиця 2
ВИЗНАЧЕННЯ
повної собівартості за видами реалізованої продукції (робіт, послуг) за переліком форми державного статистичного спостереження N 50-сг(1) ( vr234202-10 )
| Код | Виробнича собівартість, тис. грн. бух. облік, рахунок 23 | Частка у виробничій собівартості відповідної галузі за даними гр. 1 | Інші витрати, які включаються до повної собівартості, тис. грн. | Повна собівартість продукції (робіт, послуг), тис. грн. |
що можна прямо віднести на вид продукції | що розподіляються за часткою |
А | В | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 = 1 + 3 + 4 |
Продукція рослинництва - усього (сума кодів 0020, 0040 - 0120), у тому числі | 0010 | | 1 | | таб. 1, ряд. 5, гр. 2 | |
зернові та зернобобові - усього | 0020 | | ряд. 0020/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0020, гр. 2 | |
з них | | | | | | |
пшениця озима | 0025 | | ряд. 0025/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0025, гр. 2 | |
пшениця яра | 0021 | | ряд. 0021/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0021, гр. 2 | |
жито | 0026 | | ряд. 0026/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0026, гр. 2 | |
гречка | 0027 | | ряд. 0027/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0027, гр. 2 | |
кукурудза на зерно | 0030 | | ряд. 0030/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0030, гр. 2 | |
ячмінь озимий | 0031 | | ряд. 0031/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0031, гр. 2 | |
ячмінь ярий | 0023 | | ряд. 0023/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0023, гр. 2 | |
горох | 0032 | | ряд. 0032/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0032, гр. 2 | |
овес | 0033 | | ряд. 0033/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0033, гр. 2 | |
просо | 0034 | | ряд. 0034/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0034, гр. 2 | |
сорго | 0035 | | ряд. 0035/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0035, гр. 2 | |
рис | 0037 | | ряд. 0037/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0037, гр. 2 | |
інші зернові та зернобобові | 0036 | | ряд. 0036/ ряд. 0020 | | ряд. 0020 х ряд. 0036, гр. 2 | |
соняшник | 0040 | | ряд. 0040/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0040, гр. 2 | |
соя | 0041 | | ряд. 0041/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0041, гр. 2 | |
ріпак озимий | 0042 | | ряд. 0042/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0042, гр. 2 | |
ріпак ярий | 0043 | | ряд. 0043/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0043, гр. 2 | |
льон- довгунець - насіння | 0044 | | ряд. 0044/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0044, гр. 2 | |
льон- довгунець - соломка | 0045 | | ряд. 0045/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0045, гр. 2 | |
льон- довгунець - треста | 0046 | | ряд. 0046/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0046, гр. 2 | |
цукрові буряки (фабричні) | 0050 | | ряд. 0050/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0050, гр. 2 | |
картопля | 0060 | | ряд. 0060/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0060, гр. 2 | |
овочі відкритого ґрунту | 0070 | | ряд. 0070/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0070, гр. 2 | |
овочі закритого ґрунту | 0071 | | ряд. 0071/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0071, гр. 2 | |
баштанні продовольчі (кавуни, дині) | 0075 | | ряд. 0075/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0075, гр. 2 | |
плоди (зерняткові, кісточкові) | 0080 | | ряд. 0080/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0080, гр. 2 | |
виноград | 0090 | | ряд. 0090/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0090, гр. 2 | |
ягоди | 0095 | | ряд. 0095/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0095, гр. 2 | |
хміль | 0100 | | ряд. 0100/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0100, гр. 2 | |
кормові коренеплоди і кормові баштанні | 0105 | | ряд. 0105/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0105, гр. 2 | |
силос | 0107 | | ряд. 0107/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0107, гр. 2 | |
сінаж | 0110 | | ряд. 0110/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0110, гр. 2 | |
інша продукція рослинництва | 0120 | | ряд. 0120/ ряд. 0010 | | ряд. 0010 х ряд. 0120, гр. 2 | |
Продукція тваринництва - усього (сума кодів 0140 - 0210), у тому числі | 0130 | | 1 | | таб. 1, ряд. 5, гр. 3 | |
вирощування (у живій масі) | | | | | | |
великої рогатої худоби | 0140 | | ряд. 0140/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0140, гр. 2 | |
свиней | 0150 | | ряд. 0150/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0150, гр. 2 | |
овець | 0160 | | ряд. 0160/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0160, гр. 2 | |
кіз | 0161 | | ряд. 0161/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0161, гр. 2 | |
птиці | 0170 | | ряд. 0170/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0170, гр. 2 | |
молоко | 0180 | | ряд. 0180/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0180, гр. 2 | |
вовна | 0190 | | ряд. 0190/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0190, гр. 2 | |
яйця курячі (тис. штук) | 0200 | | ряд. 0200/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0200, гр. 2 | |
мед, кг | 0201 | | ряд. 0201/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0201, гр. 2 | |
інша продукція бджільництва | 0204 | | ряд. 0204/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0204, гр. 2 | |
інша продукція тваринництва | 0210 | | ряд. 0210/ ряд. 0130 | | ряд. 0130 х ряд. 0210, гр. 2 | |
Послуги в сільському господарстві | 0212 | | Х | | таб. 1, ряд. 5, гр. 4 | |
Продукція сільського господарства і послуги - усього (сума кодів 0010, 0130, 0212) | 0216 | | | | |
_______________
(1) Для сільськогосподарського підприємства, що веде розгорнутий облік доходів і витрат.
У клітинках таблиці наведено посилання на джерело даних або алгоритм визначення показника.
Додаток 2
ПРИКЛАД
розрахунку повної собівартості реалізованої продукції для фермерського господарства(1)
Фермерське господарство Н. займається вирощуванням сільськогосподарських культур і тварин, а також "зеленим туризмом".
1. Формування інших витрат у цілому по фермерському господарству.
Книга обліку доходів і витрат
за ____________________ 2010 р.
фермерського господарства Н.
(фрагмент)
(грн.)
N п/п | Дата | Номер банківського або касового документа тощо | Зміст запису | Витрати за елементами | Інші витрати | Загальна сума витрат |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 - 21 | 22 | 24 |
1 | ... | ... | Витрати на службові відрядження | - | 800 | 800 |
2 | ... | ... | Винагороди за професійні послуги (юридичні, аудиторські) | - | 500 | 500 |
3 | ... | ... | Витрати на зв'язок (поштові, телеграфні, телефонні, телекс, факс, інтернет) | - | 200 | 200 |
4 | ... | ... | Плата за розрахунково- касове обслуговування та інші послуги банків | - | 150 | 150 |
5 | ... | ... | Витрати пакувальних матеріалів для пакування готової продукції | - | 120 | 120 |
6 | ... | ... | Витрати на ремонт тари | - | 80 | 80 |
7 | ... | ... | Витрати на відсотки за короткотерміновим кредитом на придбання елітного насіння пшениці під урожай звітного року | - | 180 | 180 |
Усього на 31.12.2010 | - | 2030 | 2030 |
у тому числі без витрат за короткотерміновим кредитом на придбання елітного насіння | - | 1850 | 1850 |
_______________
(1) Сільськогосподарського підприємства, що веде спрощений облік доходів і витрат.
2. Розподіл інших витрат для формування повної собівартості за видами реалізованої сільськогосподарської продукції
(грн.)
| Рядок | Усього по господарству | У тому числі |
рослинництво | тваринництво |
А | В | 1 | 2 | 3 |
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). | 1 | ф. 2-ферм , код 032 3000 | облік доходів і витрат 2000 | облік доходів і витрат 500 |
Частка в собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). | 2 | 1 | ряд. 1, гр. 2/ ряд. 1, гр. 1 0,67 | ряд. 1, гр. 3/ ряд. 1, гр. 1 0,17 |
Інші витрати звичайної діяльності для формування повної собівартості продукції сільського господарства, крім тих, які можна прямо віднести на певний вид продукції (нерозподілені постійні загальновиробничі та наднормативні виробничі витрати, адміністративні витрати, витрати на збут, витрати на сплату фіксованого сільськогосподарського податку, витрати на відсотки та винагороди по фінансовій оренді (лізингу), відсотки за користування кредитами виробничого призначення, інші витрати, які можна справедливо співвіднести з виробництвом і реалізацією продукції) | 3 | облік доходів і витрат 1850 | ряд. 3, гр. 1 х ряд. 2, гр. 2 1240 [1850 х 0,67] | ряд. 3, гр. 1 х ряд. 2, гр. 3 315 [1850 х 0,17] |
3. Визначення повної собівартості за видами реалізованої сільськогосподарської продукції за переліком форми державного статистичного спостереження
N 2-ферм.
| Код ряд- ка | Виробнича собівартість, грн. облік доходів і витрат | Частка у виробничій собівартості відповідної галузі за даними гр. 1 | Інші витрати, які включаються до повної собівартості, грн. | Повна собівартість продукції, грн. |
що можна прямо віднести на вид продукції | що розподіляються за часткою |
А | В | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 = 1 + 3 + 4 |
Продукція рослинництва - усього (сума кодів 310, 315 - 323) | 318 | 2000 | 1 | 180 | 1240 | 3420 |
з неї | | | | | | |
зернові та зернобобові культури - усього, у тому числі | 310 | 1000 | 0,5 [1000:2000] | 180 | 620 [1240 х 0,5] | 1800 |
пшениця | 311 | 800 | 0,8 [800:1000] | 180 (відсотки за кредит) | 496 [620 х 0,8] | 1476 |
кукурудза | 312 | 200 | 0,2 [200:1000] | | 124 [620 х 0,2] | 324 |
інші зернові культури | 313 | | | | | |
соняшник | 319 | 500 | 0,25 [500:2000] | | 3310 [1240 х 0,25] | 810 |
картопля | 320 | 250 | 0,125 [250:2000] | | 155 [1240 х 0,125] | 405 |
овочі | 321 | | | | | |
цукрові буряки | 315 | | | | | |
плодові, ягідні культури | 322 | 250 | 0,125 [250:2000] | | 155 [1240 х 0,125] | 405 |
виноград | 323 | | | | | |
інша продукція рослинництва | 317 | | | | | |
Продукція тваринництва - усього (сума кодів 330, 336, 340), у тому числі | 341 | 500 | 1 | | 315 | 815 |
худоба та птиця (у живій вазі) - усього, у тому числі | 330 | 500 | 1,0 [500:500] | | 315 [370 х 1,0] | 815 |
велика рогата худоба | 331 | | | | | |
свині | 332 | 500 | 1,0 [500:500] | | 315 [370 х 1,0] | 815 |
вівці, кози | 333 | | | | | |
птиця | 334 | | | | | |
інші види худоби | 335 | | | | | |
молоко | 336 | | | | | |
інша продукція тваринництва | 340 | | | | | |