МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ВОДНОМУ ГОСПОДАРСТВУ
МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
07.11.2003
ПОГОДЖЕНО
Міністерство праці
та соціальної політики
України
ДОВІДНИК
кваліфікаційних характеристик професій працівників
ВИПУСК 2
Сільське господарство та пов'язані з ним послуги
Розділи: Загальні професії сільського господарства. Рослинництво. Овочівництво. Садівництво. Тваринництво.
ВСТУП
Випуск 2 "Сільське господарство та пов'язані з ним послуги" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП) доопрацьовано відповідно до Методичних рекомендацій щодо розроблення ДКХП з уточненням кваліфікаційних характеристик професій працівників, з урахуванням змін і доповнень до змісту робіт, які виникли під впливом упровадження досягнень науки, техніки, технології, організації виробництва та праці, нових вимог до якості продукції. У випуску враховано нові вимоги до розроблення кваліфікаційних характеристик і одночасно збережено наступність, традиції застосування і особливості побудови випусків 70, 62, 00 ЕТКС, ОКПДТР L86.016 видання відповідно 1984, 1985, (1990), 1986 рр.
Кваліфікаційні характеристики розділу "Гідромеліоративні споруди, зрошувальні та осушувальні системи" розроблено на підставі аналізу та уточнення чинних характеристик найбільш поширених професій водогосподарських організацій з урахуванням їх виробничо-фінансової діяльності в умовах ринкових відносин, чинних Земельного кодексу України і Водного кодексу. Ураховано характер і специфіку підготовки фахівців у вищих навчальних закладах, посилення їх відповідальності за збереження та ефективне використання меліоративних фондів.
Відповідно до Класифікатора професій (ДК 003-95) введено чотири нових професії: три - у розділі "Загальні професії сільського господарства" - "Голова (кооперативу, товариства, колективної ферми і т. ін.)", "Директор (керівник) малого підприємства сільськогосподарського", Робітник фермерського господарства (4-й розряд)"; одна - у розділі "Рослинництво. Овочівництво. Садівництво - Фермер".
Кваліфікаційну характеристику "Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва" (категорії A, B, C, D, E, F) розроблено Науково-методичним центром аграрної освіти Міністерства аграрної політики 1999 року, із змінами і доповненнями, що внесені до розділу кваліфікаційних вимог навчальними закладами аграрної освіти та Комітетом України по водному господарству, погоджену з відповідними структурними підрозділами Міністерства праці та соціальної політики України і затверджену Мінагропромом України.
Відповідно до Класифікатора професій (ДК 003-95) у розділі "Тваринництво" внесено зміни в найменування двох професій. Замість професії "Готувач кормів" введено професію "Готувач кормів (тваринництво)", замість професії "Оператор цехів для приготування кормів" - "Оператор цехів для приготування кормів (тваринництво)". Згідно листа N 07/182 від 06.04.2001 р. НДІ соціально-трудових відносин професію "Заготівельник продуктів і сировини" віднесено до підрозділу "Робітники". У зв'язку з різночитанням у перекладі українською мовою з російської було внесено зміни до таких професійних назв робіт: "Оператор із штучного запліднення тварин та птиці" на "Оператор із штучного осіменіння тварин та птиці" (Зміни та доповнення N 4 до Класифікатора професій ДК 003-95, "Консервувальник шкіряної та пушно-хутряної сировини" на "Консервувальник шкіряної та хутряної сировини".
НДІ СТВ відніс кваліфікаційну характеристику "Жокей" до підкласу 3475 - професіональні спортсмени (як фахівця), тому її вилучено з розділу "Тваринництво".
Кваліфікаційні характеристики професій робітників розроблено відповідно до шестирозрядної тарифної сітки кваліфікаційних розрядів. Розряди встановлено згідно зі складністю робіт, без урахування небезпечних і шкідливих виробничих чинників, важких умов праці.
Усі працівники, крім завдань, обов'язків та знань, передбачених відповідними кваліфікаційними характеристиками, повинні знати та додержуватись правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, підготовчі та завершальні роботи на початку і в кінці робочого дня (зміни).
Порядок застосування кваліфікаційних характеристик, встановлення і підвищення розрядів, внесення змін і доповнень викладено в "Загальних положеннях" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 1.
ЗАГАЛЬНІ ПРОФЕСІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КВАЛІФІКАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
КЕРІВНИКИ
1. ГОЛОВА КОЛЕКТИВНОГО ГОСПОДАРСТВА
Завдання та обов'язки. Керує відповідно до законодавства про сільськогосподарські підприємства (виробничі об'єднання) всіма видами діяльності підприємства. Організовує роботу й ефективну взаємодію виробничих одиниць, цехів та інших структурних підрозділів підприємства, спрямовує їх діяльність на досягнення високих темпів розвитку й удосконалення виробництва, його відповідності до кращих світових зразків з метою найбільш повного задоволення потреб народного господарства і населення у відповідних видах продукції, підвищення продуктивності праці, ефективності виробництва і якості продукції на основі широкого упровадження нової техніки і прогресивної технології, наукової організації праці, виробництва й управління, удосконалення господарського механізму. Забезпечує виконання підприємством завдань державного замовлення, згідно встановлених кількісних і якісних показників, програми оновлення продукції, плану капітального будівництва, а також усіх обов'язків перед державним бюджетом, постачальниками, замовниками і банками та приватними особами. Організовує виробничо-господарську діяльність підприємства на основі застосування методів науково обґрунтованого планування, нормативів, матеріальних, фінансових і трудових затрат, широкого поширення передового досвіду, а також максимальної мобілізації резервів виробництва, досягаючи високих технікоекономічних показників, підвищення технічного рівня і якості продукції, раціонального і економічного витрачання усіх видів ресурсів. Вживає заходів із забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, найкращого використання знань і досвіду робітників, створення безпечних і сприятливих умов праці, дотримання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Вирішує всі питання в межах наданих йому прав та повноважень і доручає виконання окремих виробничо-господарських функцій іншим посадовим особам: заступникам голови, керівникам виробничих одиниць, а також функціональних і виробничих підрозділів підприємства. Контролює додержання працівниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, інші керівні та нормативні матеріали, що стосуються діяльності підприємства; технологію виробництва продукції підприємства; напрям, спеціалізацію та особливості структури підприємства; перспективи технічного, економічного та соціального розвитку галузі та підприємства; виробничі потужності підприємства; порядок розроблення та затвердження планів виробничо-господарської діяльності підприємства; способи господарювання та управління підприємством; порядок укладання та виконання господарських договорів; досягнення науки і техніки в галузі сільського господарства України та за кордоном і досвід кращих сільськогосподарських підприємств; економіку, організацію виробництва, праці й управління; основи трудового і земельного законодавства; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи у сільському господарстві на посадах керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
2. ГОЛОВА КООПЕРАТИВУ (ТОВАРИСТВА, КОЛЕКТИВНОЇ ФЕРМИ і т. ін.)
Завдання та обов'язки. Здійснює щоденне керівництво справами кооперативу. Забезпечує виконання рішень загальних зборів. Відповідає за виробничофінансову діяльність кооперативу. Є матеріально відповідальною особою за основні засоби виробництва, обігові кошти, устаткування та все майно кооперативу. Визначає форми організації та оплати праці членів кооперативу з огляду на конкретні умови виробництва, розпорядок робочого дня, заходи заохочення, підвищення продуктивності праці і трудової дисципліни. Укладає договори з постачальниками і споживачами продукції, з вищим керівництвом та іншими кооперативами асоціації, до якої належить кооператив. Підписує та затверджує разом з бухгалтером грошово-видаткові документи, баланс кооперативу. Забезпечує проведення виробничо-бухгалтерського обліку в установленому порядку і відповідає за його правдивість згідно із затвердженим положенням та чинним законодавством. Здійснює формування коштів кооперативу за рахунок його власних доходів від реалізації продукції та надання послуг, а також їх використання на формування фондів, відшкодування витрат, обов'язкові платежі, оплати праці, соціальне страхування. Підготовляє та проводить загальні збори членів кооперативу, ставлячи на них питання про чисельність працівників та розмір їхньої заробітної плати, розмір відрахувань від доходів на формування фондів кооперативу, заходи щодо соціального розвитку і соціального забезпечення, припинення діяльності кооперативу в установленому порядку за умови його збитковості та порушення чинного законодавства. Контролює додержання працівниками виробничої і трудової дисципліни, правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. Забезпечує виконання законодавства з охорони навколишнього природного середовища.
Повинен знати: Статут кооперативу та положення про його діяльність; терміни підготовки і проведення загальних зборів членів кооперативу, засідання ради або правління кооперативу; результати виробничо-фінансової й господарської діяльності кооперативу та виконання договірних зобов'язань; організацію і технологію виробництва, вимоги до якості сировини та продукції кооперативу, чинні державні стандарти та технічні умови; системи, методи і засоби технічного контролю якості сировини, досвід передових підприємств та основи ринкової економіки, виробничі зв'язки в ринкових умовах, трудове законодавство; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи у сільському господарстві на посадах керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
3. ГОЛОВНИЙ ІНЖЕНЕР СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА
Завдання та обов'язки. Організовує роботу з упровадження комплексної механізації, автоматизації, електрифікації і передових методів організації сільськогосподарського виробництва з метою прискорення темпів зросту виробництва і продуктивності праці. Забезпечує постійне підвищення рівня механізації технологічних процесів виробництва сільськогосподарської продукції, скорочення затрат праці на її виробництво й ефективне використання виробничих фондів. Організовує правильну експлуатацію, технічне обслуговування, своєчасний планово-запобіжний і поточний ремонт машиннотракторного та автомобільного парку, енергетичного, електротехнічного, слабострумного обладнання, а також електромережі господарства та інших основних засобів для підтримки їх у стані постійної технічної готовності. Розробляє перспективні та поточні плани з механізації і автоматизації виробничих процесів, трудомістких ручних робіт і транспортних операцій. Залучає до розробки й упровадження проектів та засобів комплексної механізації і автоматизації виробництва спеціалізовані організації, контролює виконання ними робіт. Організовує зберігання машин і обладнання в неробочий період у відповідності до затверджених правил. Проводить упровадження прогресивних форм ремонту і технічного обслуговування техніки, аналізує показники використання машин і обладнання. Бере участь в удосконаленні організації, нормування й оплати праці робітників служби механізації та електрифікації, упровадженні госпрозрахунку. Організовує ведення технічної документації, своєчасне і правильне подання встановленої звітності. Контролює правильність складання заявок організаціями, які знаходяться в його підпорядкуванні, на придбання нової техніки і обладнання, запасних частин, паливно-мастильних та інших матеріалів. Вживає заходів з економного витрачання електроенергії, запасних частин, паливно-мастильних і ремонтних матеріалів у господарстві. Організовує в господарстві роботу з раціоналізації і винахідництва, пропаганди і упровадження досягнень науки і передового досвіду, підготовки та підвищення кваліфікації механізаторських кадрів, забезпечення й дотримання робітниками служби механізації трудової дисципліни. Контролює додержання правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: постанови, накази, інструкції та інші керівні матеріали з питань сільського господарства; перспективи розвитку підприємства, його виробничі потужності, технологію виробництва; економіку, організацію виробництва, праці й керівництва, системи оплати праці й матеріального заохочення, основи технічного нормування; досвід передових вітчизняних і зарубіжних підприємств у сфері проведення сільськогосподарських робіт; основи земельного і трудового законодавства; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи у сільському господарстві за спеціальністю на посадах керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
4. ДИРЕКТОР (КЕРІВНИК) МАЛОГО ПІДПРИЄМСТВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО
Завдання та обов'язки. Доброякісно й у визначений загальними зборами термін виконує їх постанови. Готує і забезпечує проведення загальних зборів, засідань правління в терміни, установлені чинним Статутом. Організовує і забезпечує керівництво та управління справами підприємства в межах своїх прав у періоди між загальними зборами. Забезпечує виконання постанов загальних зборів. Представляє підприємство у відносинах із державними органами та іншими закладами й організаціями. Розробляє і подає на затвердження загальними зборами проекти та плани економічного й соціального розвитку підприємства. Визначає розмір витрат у межах зазначених сум, ухвалює разом з дирекцією (правлінням) постанови та рішення про організацію, ліквідацію та реорганізацію підрозділів підприємства. Затверджує Статут і положення про підрозділи підприємства, положення про формування та використання фондів. Готує звіти про свою роботу та роботу дирекції (правління) та звітує про неї перед загальними зборами. Контролює додержання працівниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, інші керівні та нормативні матеріали; технологію виробництва продукції підприємства, виробничі потужності підприємства, особливості його структури; чинні в галузі та на підприємстві стандарти і технічні умови; системи, методи та засоби технічного контролю; організацію обліку, порядок і терміни складання звітності; основи ринкової економіки, організації праці, виробництва та управління; трудове законодавство; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи в сільському господарстві на посадах керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
5. ЗАВІДУВАЧ ГОСПОДАРСТВА ПІДСОБНОГО СІЛЬСЬКОГО
Завдання та обов'язки. Керує діяльністю працівників щодо ефективної експлуатації підвідомчих об'єктів господарства. Забезпечує утримання в чистоті території господарства, нормальну роботу побутових приміщень, своєчасний ремонт і прання спецодягу, догляд за зеленими насадженнями. Розробляє та впроваджує заходи з благоустрою, озеленення і прибирання територій підприємства. Організовує роботу з благоустрою, озеленення і прибирання території, архітектурно-художнього оформлення фасадів будинків, виробничих об'єктів, прохідних і територій господарства. Вживає заходів щодо забезпечення господарства устаткуванням і механізмами, у тому числі вантажнорозвантажувальними машинами для своєчасного вивезення відходів виробництва і прибирання територій, а також господарським інвентарем і матеріалами. Забезпечує повне завантаження і правильну експлуатацію устаткування, продуктивну роботу всіх підлеглих працівників господарства, запобігає простоям у роботі й усуває їх причини. Визначає виробничі завдання бригадирам і окремим працівникам. Упроваджує заходи з механізації виконання робіт, передові способи та методи праці. Перевіряє якість прибирання адміністративно-господарських і побутових приміщень, справність інвентарю, водопостачання, опалювальних та освітлювальних систем. Аналізує результати господарської діяльності, контролює використання фонду оплати праці, інвентарю, електроенергії, забезпечує правильне і своєчасне оформлення первинних документів з обліку робочого часу, виробітку, заробітної плати. Оформляє списання устаткування, матеріалів і своєчасно подає до бухгалтерії господарства звітну документацію. Складає заявки на придбання для господарських потреб матеріалів, інвентарю та інших матеріально-технічних засобів. Організовує зберігання, експлуатацію устаткування та інвентарю. Забезпечує виконання необхідних заходів з охорони навколишнього природного середовища, ґрунту і водойм від забруднення стічними водами та відходами виробництва. Забезпечує виконання в колективах і підрозділах, якими керує, правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: накази, розпорядження та інші керівні матеріали, що стосуються виробничо-господарської діяльності господарства; структуру господарства, його устаткування; порядок укладання і оформлення договорів зі сторонніми організаціями з обслуговування; основи ринкової економіки, організації виробництва і праці; норми і розцінки на роботи, чинні положення про оплату праці; основи законодавства про працю; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст або бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи в сільському господарстві на посадах керівників нижчого рівня: для магістра, спеціаліста - не менше 3 років, для бакалавра - не менше 5 років.
6. ЗАВІДУВАЧ ДВОРУ (КІННОГО, МАШИННОГО)
Завдання та обов'язки. Організовує роботу працівників кінного (машинного) двору, доводить завдання до виконавців і здійснює розстановку останніх по робочих місцях. Забезпечує догляд (зберігання) коней (машин), згідно з вимогами державних стандартів, і впроваджує передові технології догляду (зберігання). Веде облік коней (машин) за актами здавання-приймання, інвентарними картками, спеціальним журналом. Веде звітну документацію про роботи, виконувані на кінному (машинному) дворі. Забезпечує своєчасну підготовку коней (машин) до періодів польових робіт. Організовує розроблення і здійснення заходів з упровадження досягнень науки і передового досвіду в практику догляду (зберігання) коней (машин) з метою підвищення їх працездатності, зростання продуктивності кінно-ручних (механізованих) робіт, виконання на цій основі поставлених завдань. Складає заявки на матеріали, устаткування тощо, застосовувані на кінному (машинному) дворі. Контролює якість проведення капітального і поточного ремонту та приймає виконані ремонтні роботи. Контролює додержання працівниками виробничої і трудової дисципліни, виконання ними посадових інструкцій. Забезпечує упровадження науково обґрунтованих норм часу (виробітку), своєчасний їх перегляд у встановленому порядку, сприяє розвитку ініціативи передових робітників і новаторів виробництва з перегляду чинних норм трудових затрат. Організовує і проводить навчання з робітниками кінного (машинного) двору з вивчення правил охорони праці, технології догляду (зберігання) коней (машин), виробничої санітарії і протипожежного захисту. Проводить інструктаж робітників кінного (машинного) двору, перевіряє і контролює знання і додержання правил охорони праці, виробничої санітарії, протипожежного захисту під час виконання робіт на кінному (машинному) дворі, не допускає до роботи осіб, які порушують ці правила. Стежить за утриманням у належному стані об'єктів і територій кінного (машинного) двору, здійснює заходи з охорони навколишнього природного середовища. Керує працівниками кінного (машинного) двору.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази та інші керівні матеріали органів вищого рівня, що стосуються діяльності кінного (машинного) двору; стандарти, нормативні та інші керівні матеріали з питань догляду (зберігання, регулювання та ін.) коней (машин); основні технологічні процеси догляду (зберігання) коней (машин); досягнення науки і передовий вітчизняний та зарубіжний досвід у галузі конярства (зберігання машин); основи ринкової економіки, організації виробництва, праці й управління; рекомендації з упровадження прогресивних форм організації, нормування і оплати праці працівників кінного (машинного) двору; основи трудового законодавства; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для спеціаліста - не менше 2 років, для бакалавра - не менше 3 років.
7. ЗАВІДУВАЧ ПІДСОБНОГО ВИРОБНИЦТВА
Завдання та обов'язки. Керує виробничо-господарською діяльністю підсобного виробництва. Забезпечує організацію і розвиток власної промислової бази та випуск продукції високої якості, згідно з обсягами і термінами, зазначеними в бізнес-плані та договорах, освоєння виробництва нової продукції, яка за своїми техніко-економічними показниками не поступається кращій вітчизняній й зарубіжній продукції. Розробляє пропозиції щодо розвитку допоміжного виробництва, його річні та квартальні бізнес-плани, складає заявки на нову техніку. Аналізує виробничу діяльність підсобного виробництва. Контролює виконання встановлених завдань на виготовлення продукції та її якість. Визначає потребу в матеріалах, напівфабрикатах і запасних частинах. Організовує вивчення і упровадження передового вітчизняного та зарубіжного досвіду. Забезпечує своєчасну і правильну звітність про роботу підсобного виробництва. Контролює додержання виробничої і трудової дисципліни, а також правил охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. Підбирає і розставляє персонал, проводить організаційну й виховну роботу в колективі.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази органів вищого рівня; методичні, нормативні й інші керівні матеріали з питань виробничого планування та оперативного управління виробництвом; номенклатуру виготовлюваної продукції, види виконуваних робіт; основи технології виробництва; порядок розроблення виробничих програм і календарних графіків випуску продукції; організацію складського господарства, транспортних і вантажно-розвантажувальних робіт; організаційну техніку і засоби механізації оперативного обліку та регулювання перебігу процесу виробництва; основи економіки, організації виробництва, праці й управління, законодавства про працю; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для спеціаліста - не менше 2 років, для бакалавра - не менше 3 років.
8. КЕРУЮЧИЙ ВІДДІЛЕННЯМ
Завдання та обов'язки. Керує виробничо-господарською діяльністю відділення. Бере участь у розробленні планових завдань з виробництва та реалізації сільськогосподарської продукції і забезпечує їх виконання. Забезпечує вживання заходів з інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, ефективного використання землі, трудових і матеріальних ресурсів, техніки, виробничих приміщень та інших засобів виробництва раціонального використання і охорони земельного фонду. З метою підвищення врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тварин, зростання продуктивності праці й зниження собівартості продукції організовує упровадження інтенсивних технологій виробництва в галузях рослинництва і тваринництва, передових методів вирощування сільськогосподарських культур та продуктивних порід тварин, науково обґрунтованої системи добрив. Забезпечує механізацію виробничих процесів, виявляє і використовує резерви підвищення продуктивності праці, забезпечує розвиток раціоналізації та винахідництва. Організовує упровадження заходів з наукової організації праці, збільшення її ефективності і зменшення затрат ручної праці. Домагається економії трудових і матеріальних ресурсів на виробництво одиниці продукції. Забезпечує упровадження науково обґрунтованих норм виробітку, застосування чинних положень з оплати праці. Організовує планування, облік і складання документів установленої звітності з виробничої діяльності відділення. Бере участь в організації підготовки і підвищення кваліфікації персоналу. Організовує комунально-побутове обслуговування працівників. Контролює додержання працівниками виробничої і трудової дисципліни, правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту. Забезпечує виконання законодавства з охорони навколишнього природного середовища. Проводить виховну роботу в колективі.
Повинен знати: закони України, нормативно-правові акти Президента та Уряду України з питань сільськогосподарського виробництва; накази, розпорядження та інші керівні матеріали з виробничої діяльності відділення; технологію сільськогосподарського виробництва; досягнення науки і передовий досвід у галузі; економіку, організацію виробництва, праці й управління; економічні методи управління в умовах розширення господарської самостійності; чинні положення про оплату праці і основи її нормування; чинні ціни та стандарти на сільськогосподарську продукцію; законодавство про працю і земельне законодавство; правила експлуатації і можливості застосування ПЕОМ; правила й норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту; законодавство про охорону навколишнього природного середовища.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією: для спеціаліста - не менше 2 років, для бакалавра - не менше 3 років.
ПРОФЕСІОНАЛИ
1. ІНЖЕНЕР З ДІАГНОСТУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ МАШИННО-ТРАКТОРНОГО ПАРКУ
Завдання та обов'язки. Забезпечує якісне виконання планових завдань з діагностування машинно-тракторного парку, ефективне використання стаціонарних та пересувних контрольно-діагностичних засобів, призначених для оцінки технічного стану машин, агрегатів, вузлів. Контролює додержання технологічних процесів діагностики, технічного обслуговування та ремонту машинно-тракторного парку на дільницях (пунктах) технічного обслуговування та діагностики. Забезпечує упровадження наукової організації праці, прогресивних технологічних процесів діагностування, найдоцільніше використання контрольно-діагностичного устаткування. Бере участь у налагодженні роботи пунктів технічного обслуговування машинно-тракторного парку всіх видів господарств, виконанні складних технологічних операцій з діагностування і усунення виявлених при цьому несправностей машин та устаткування, упровадженні заходів з наукової організації праці, госпрозрахунку, атестації та раціоналізації робочих місць, підвищенні конкурентоспроможності. Організовує навчання з підвищення кваліфікації персоналу, який обслуговує контрольно-діагностичні засоби. Забезпечує правильне та своєчасне оформлення документів з обліку робочого часу і виробітку, заробітної плати, витрати запасних частин, матеріалів та інструменту. Контролює додержання працівниками виробничої та трудової дисципліни, правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: закони України, нормативно-правові акти Президента та Уряду України з питань сільськогосподарського виробництва; накази, інструкції, розпорядження та інші керівні матеріали з питань діагностування технічного стану машинно-тракторного парку, а також досягнення науки і передовий досвід; технологічний процес діагностування, технічного обслуговування та ремонту машинно-тракторного парку; технологічне устаткування для діагностування, технологічного обслуговування та ремонту машин; технічні умови на діагностування, ремонт та технічне обслуговування машин; нормативи витрат матеріалів, запасних частин, палива, енергії; правила оформлення технічної документації на діагностування; основи економічного управління в умовах ринкової економіки та нових форм власності; правила та норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту; основи законодавства про працю.
Кваліфікаційні вимоги.
Провідний інженер з діагностування технічного стану машиннотракторного парку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з діагностування технічного стану машинно-тракторного парку I категорії - не менше 2 років.
Інженер з діагностування технічного стану машинно-тракторного парку I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією інженера з діагностування технічного стану машинно-тракторного парку II категорії - не менше 2 років.
Інженер з діагностування технічного стану машинно-тракторного парку II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з діагностування технічного стану машинно-тракторного парку - не менше 2 років.
Інженер з діагностування технічного стану машинно-тракторного парку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
2. ІНЖЕНЕР З ЕКСПЛУАТАЦІЇ МАШИННО-ТРАКТОРНОГО ПАРКУ
Завдання та обов'язки. Організовує правильну експлуатацію і технічне обслуговування машинно-тракторного парку, своєчасний та якісний його ремонт. Розробляє і впроваджує заходи з поліпшення експлуатації та якості ремонту та підвищення рівня технічної готовності машин й устаткування. Вивчає умови роботи сільськогосподарських машин та устаткування, окремих деталей і вузлів з метою виявлення їх передчасного спрацювання. Бере участь у розробленні планів робіт машинно-тракторного парку та його ремонту, графіків технічних обслуговувань, планів випробувань машин і устаткування, а також заходів з поліпшення їх експлуатації та якості ремонтних робіт. Бере участь у складанні заявок на придбання нових тракторів, комбайнів, сільськогосподарських машин, знарядь, устаткування, запасних частин, ремонтних матеріалів. Забезпечує упровадження прогресивних методів виконання механізованих робіт, ремонтів та обслуговування сільськогосподарської техніки, відновлення деталей, економії паливно-мастильних матеріалів. Забезпечує ведення технічної документації, обліку і документів звітності з технічної експлуатації машинно-тракторного парку, ефективне застосування чинних норм виробітку, умов оплати праці, коштів на експлуатацію машинно-тракторного парку. Контролює проведення ремонту, додержання інструкцій з експлуатації та технічного обслуговування машиннотракторного парку. Проводить роботу з підвищення рівня технічних знань механізаторів. Бере участь у впровадженні заходів з наукової організації праці, госпрозрахунку, атестації та раціоналізації робочих місць, підвищення конкурентоспроможності. Забезпечує додержання працівниками виробничої і трудової дисципліни, правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: закони України, нормативно-правові акти Президента та Уряду України з питань сільськогосподарського виробництва; накази, розпорядження та інші керівні матеріали з питань експлуатації машинно-тракторного парку; призначення та основні техніко-експлуатаційні характеристики сільськогосподарських машин і устаткування, засобів технічного обслуговування; правила технічної експлуатації машинно-тракторного парку; правила виконання механізованих робіт; основи економічних методів управління, ринкової економіки, організації праці й виробництва, оплати праці; основи законодавства про працю; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги.
Провідний інженер з експлуатації машинно-тракторного парку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з експлуатації машиннотракторного парку I категорії - не менше 2 років.
Інженер з експлуатації машинно-тракторного парку I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією інженера з експлуатації машинно-тракторного парку II категорії - не менше 2 років.
Інженер з експлуатації машинно-тракторного парку II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з експлуатації машинно-тракторного парку - не менше 2 років.
Інженер з експлуатації машинно-тракторного парку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
3. ІНЖЕНЕР З ЕЛЕКТРИФІКАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА
Завдання та обов'язки. Організовує і керує роботами з електрифікації виробничих процесів та експлуатації електроустаткування. Розробляє заходи та подає на затвердження проекти планів з електрифікації виробничих процесів і об'єктів. Розробляє графіки проведення ремонтних і профілактичних оглядів електрообладнання та установок і забезпечує їх виконання. Своєчасно впроваджує заходи з електрифікації виробничих процесів, організовує ефективне використання електроустаткування та установок, забезпечує їх технічну справність. Подає заявки на придбання устаткування для електрифікації підприємства, запасних частин та ремонтних матеріалів. Перевіряє технічний стан і якість роботи устаткування, що надходить на підприємство, у разі потреби подає матеріали для складання актів рекламацій. Забезпечує ощадливе витрачання електроенергії, матеріалів та коштів, наданих для електрифікації виробничих процесів і об'єктів підприємства, правильне проведення первинного обліку використання електроенергії установок і устаткування. Проводить облік роботи електриків і оформляє наряди на виконані роботи. Складає акти на списання електроустаткування і подає їх для затвердження адміністрації підприємства. Здійснює інструктажі керівників, фахівців та працівників виробничих підрозділів підприємства з правил експлуатації електроустановок. Контролює додержання правил експлуатації та охорони праці під час використання електроенергії, ремонту електроустановок, устаткування, а також електромережі підприємства. Своєчасно інформує енергопостачальні організації про технічні несправності електромережі. Складає річні звіти, проводить аналіз ефективності використання електроустаткування і установок, а також електроенергії на виробничі потреби. Упроваджує у виробництво досягнення науки і передовий досвід з електрифікації та ремонту електроустаткування і установок. Постійно підвищує свою кваліфікацію і організовує технічне навчання електриків. Керує підлеглими працівниками. Контролює додержання працівниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: закони України, нормативні акти Президента та Уряду України з питань сільськогосподарського виробництва; накази, розпорядження та інші керівні матеріали з експлуатації електроустановок, устаткування і організації роботи з електрифікації виробничих процесів; технічні характеристики, конструктивні особливості, призначення, режими роботи електроустаткування, правила його технічної експлуатації і технологію проведення ремонтів; досягнення науки, передовий вітчизняний і зарубіжний досвід у галузі електроенергетичного обслуговування виробництва; основи ринкової економіки, організацію виробництва, праці й управління, законодавство про працю; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги.
Провідний інженер з електрифікації сільськогосподарського підприємства: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з електрифікації сільськогосподарського підприємства I категорії - не менше 2 років.
Інженер з електрифікації сільськогосподарського підприємства I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією інженера з електрифікації сільськогосподарського підприємства II категорії - не менше 2 років.
Інженер з електрифікації сільськогосподарського підприємства II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з електрифікації сільськогосподарського підприємства - не менше 2 років.
Інженер з електрифікації сільськогосподарського підприємства: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
4. ІНЖЕНЕР З ТЕПЛОФІКАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА
Завдання та обов'язки. Контролює стан теплових мереж і пунктів та тепловикористовуючих установок (їх обладнання, утримування і режим роботи), раціональне використання теплової енергії споживачами. Подає пропозиції щодо усунення виявлених порушень. Забезпечує тваринницькі та інші приміщення господарства водою, теплом і технологічною парою, житлові будинки холодною та гарячою водою, теплом. Додержується графіків ремонтів і технічного обслуговування теплосилового устаткування. Забезпечує експлуатацію і ремонт теплотехнічного, водопровідно-каналізаційного устаткування, ощадливе і раціональне використання палива, тепла, пари в господарстві та його підрозділах. Приймає в експлуатацію змонтоване котельне устаткування. Організовує ремонт і промивання системи опалення в житлових будинках, а також водопроводу й каналізації. Проводить облік, складає звітну документацію з теплоенергетики й паливного господарства (крім паливно-мастильних матеріалів машинно-тракторного парку) за встановленим порядком, а також стежить за зберіганням і правильним оформленням технічної документації. Складає акти на списання устаткування і подає їх для затвердження за встановленим порядком. Контролює роботу парових котлів (об'єкти держнагляду), каналізаційної станції і системи каналізації, свердловин усіх відділків, системи теплотрас, технологічну дисципліну в котельнях (збереження тепла і устаткування теплового господарства з додержанням чинних норм і правил), додержання підлеглими працівниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту, а також охорони навколишнього природного середовища.
Повинен знати: закони України, нормативні акти Президента та Уряду України з питань сільськогосподарського виробництва; постанови, розпорядження та інші керівні нормативні матеріали, що стосуються діяльності теплової інспекції; правила технічної експлуатації теплових мереж і котельних установок; правила використання теплової енергії; схеми підключення об'єктів до теплових мереж; основи ринкової економіки, організацію виробництва та законодавства про працю; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту, а також охорони навколишнього природного середовища.
Кваліфікаційні вимоги.
Провідний інженер з теплофікації сільськогосподарського підприємства: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з теплофікації сільськогосподарського підприємства I категорії - не менше 2 років.
Інженер з теплофікації сільськогосподарського підприємства I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліста - стаж роботи за професією інженера з теплофікації сільськогосподарського підприємства II категорії - не менше 2 років.
Інженер з теплофікації сільськогосподарського підприємства II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інженера з теплофікації сільськогосподарського підприємства - не менше 2 років.
Інженер з теплофікації сільськогосподарського підприємства: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
ФАХІВЦІ
1. ІНСПЕКТОР ДЕРЖАВНИЙ ІЗ ЗАКУПІВЛІ ТА ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПРОДУКТІВ
Завдання та обов'язки. Проводить державний контроль за діяльністю заготівельних організацій та підприємств, незалежно від їх відомчої підпорядкованості і форми власності, щодо закупівель сільськогосподарських продуктів, відповідно до державного замовлення та договорів контрактації; за роботою з укладання договорів контрактації заготівельними і торговельними організаціями та підприємствами з колективними сільськогосподарськими, селянськими (фермерськими) господарствами та іншими товаровиробниками для формування ресурсів продовольства. Здійснює систематичний нагляд за виконанням державного замовлення і договорів контрактації закупівлі сільськогосподарських продуктів; за додержанням договірної дисципліни; за виконанням поставок сільськогосподарських продуктів згідно з міжурядовими та міжобласними угодами; за додержанням товаровиробниками та заготівельними організаціями встановленого порядку закупівлі і якості сільськогосподарських продуктів та правильним проведенням розрахунків за них. Проводить нагляд за роботою обласних та районних інспекцій, правильністю визначення ними якості сільськогосподарських продуктів і розрахунків за них; за додержанням заготівельними та переробними підприємствами державних стандартів, технічних умов та встановлених методів оцінки якості під час закупівлі сільськогосподарських продуктів. Розглядає скарги товаровиробників про неправильну оцінку заготівельними організаціями кількості та якості сільськогосподарських продуктів. Допомагає сільськогосподарським підприємствам та заготівельним організаціям удосконалювати роботу з підвищення якості та зменшення втрат сільськогосподарських продуктів під час купівлі, транспортування, зберігання. Контролює умови зберігання сільськогосподарських продуктів. Узагальнює і розповсюджує передовий досвід роботи сільськогосподарських, заготівельних та переробних підприємств з удосконалення форм і методів заготівлі, підвищення якості сільськогосподарських продуктів. Додержується правил і норм охорони прані, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази органів вищого рівня; методичні та інші керівні матеріали з питань заготівлі й підвищення якості сільськогосподарських продуктів; чинні положення, що регламентують роботу; необхідні державні стандарти, технічні умови, прейскуранти; технологічні процеси виробництва сільськогосподарських продуктів; правила перевірки сільськогосподарських продуктів під час їх закупівлі та методику розрахунків за них; вимоги споживачів до якості продуктів; основи ринкової економіки; передовий досвід закупівлі продуктів; напрями поліпшення якості сільськогосподарських продуктів, їх зберігання; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги.
Інспектор державний із закупівлі та якості сільськогосподарських продуктів I категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інспектора державного із закупівлі та якості сільськогосподарських продуктів II - категорії не менше 1 року.
Інспектор державний із закупівлі та якості сільськогосподарських продуктів II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інспектора державного із закупівлі та якості сільськогосподарської продукції - не менше 2 років.
Інспектор державний із закупівлі та якості сільськогосподарських продуктів: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
2. ІНСПЕКТОР З ЯКОСТІ ХЛІБОПРОДУКТІВ, ПЛОДООВОЧЕВИХ, ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР і ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
Завдання та обов'язки. Проводить постійний нагляд за правильним визначенням якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва під час їх закупівлі заготівельними, торговельними та переробними підприємствами в сільськогосподарських організаціях та в інших товаровиробників. Контролює підготовку матеріально-технічної бази до приймання. Приймає, раціонально розміщує, додержується порядку зберігання хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва. Організовує роботу заготівельних організацій зі скорочення втрат продукції під час транспортування і зберігання. Бере участь у розробленні нормативних положень з питань поліпшення якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва. Сприяє впровадженню наукових досягнень і передового досвіду роботи сільськогосподарських підприємств та заготівельних організацій із зазначених питань. Забезпечує господарства чинними положеннями, стандартами, прейскурантами, технічними умовами, доповненнями та змінами до них. Контролює виконання та додержання працівниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази Державної інспекції із заготівлі та якості сільськогосподарської продукції, методичні та керівні матеріали, що стосуються заготівлі сільськогосподарської продукції; державні стандарти, технічні умови на якість хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва; правила перевірки якості цієї продукції та правильності розрахунків за неї під час закупівлі заготівельними та переробними підприємствами; передовий досвід роботи з удосконалення закупівлі сільськогосподарської продукції, її зберігання та переробки; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги.
Інспектор з якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва I категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інспектора з якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва II категорії - не менше 1 року.
Інспектор з якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією інспектора з якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва - не менше 2 років.
Інспектор з якості хлібопродуктів, плодоовочевих, технічних культур і продукції тваринництва: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.
ТЕХНІЧНІ СЛУЖБОВЦІ
1. ПРИЙМАЛЬНИК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПРОДУКТІВ ТА СИРОВИНИ
Завдання та обов'язки. Приймає і сортує сільськогосподарські продукти та сировину від постачальників (здавальників). Перевіряє кількість, об'єм, вагу, сортність, правильність і наявність маркування. Звіряє відповідність до стандартів, технічних умов, супровідних документів. Перевіряє органолептично якість сільськогосподарських продуктів і сировини, відбраковує дефектну, нестандартну. Проводить заміри, зважування, відбирає проби. Здає в торговельну мережу, на бази, склади, одержувачам. Транспортує (підвозить, підносить, відвозить, відносить вручну і на візках, зливає в процесі приймання і здавання) засипає, складає, штабелює в місцях подальшого зберігання і відправлення сільськогосподарські продукти і сировину. Веде процес навантаження, вивантаження, перекачування, зливання, наливання. Контролює за повнотою наповнення, призначенням тощо. У процесі зберігання підтримує необхідну температуру, вологість повітря, зачищає сільськогосподарські продукти і сировину. Передає зачистки для утилізації. Приймає, штабелює, складає тару (ящики, мішки, пляшки тощо), відправляє постачальникам. Складає приймально-здавальну документацію, веде звітність, облік у встановленому порядку. Складає акти на бій, брак, некондиційність, втрату ваги під час зберігання. Чистить, миє баки, ємності. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: державні стандарти і технічні умови на сільськогосподарські продукти та сировину, що приймаються; основні властивості, призначення, режими і правила зберігання; правила приймання, здавання, асортимент сільськогосподарських продуктів і сировини; стандарти і вимоги до якості, зовнішнього вигляду; правила оформлення документації на приймання і видавання; норми витрат і втрат під час зберігання; правила зважування, вимірювання, проведення замірів; складські ємності, тару; будову і принципи будови насосів, контрольно-вимірювальних приладів; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
РОБІТНИКИ
1. ЗАГОТІВЕЛЬНИК ПРОДУКТІВ і СИРОВИНИ
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Закуповує сільськогосподарські та інші продукти й сировину в населення. Організовує збирання і здавання на заготівельні пункти вторинної сировини, яка утворюється на підприємствах, у закладах та організаціях. Збирає і здає дикорослу лікарсько-рослинну сировину. Організовує збирання і здавання харчових відходів тваринницьким відгодівельним підприємствам. Проводить роз'яснювальну роботу щодо значення заготовлюваних продуктів та сировини. Оформлює приймальні квитанції або відомості в установленому порядку. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: правила закупівлі продуктів та сировини; якісні їх ознаки; збирання і здавання вторинної сировини підприємствами та організаціями; правила, порядок збирання та здавання дикорослої лікарсько-рослинної сировини й харчових відходів; правила розрахунку за заготовлені продукти та сировину; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
2. КОНТРОЛЕР ТЕХНІЧНОГО СТАНУ АВТОМОТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ (СІЛЬСЬКО- ТА ЛІСОГОСПОДАРСЬКІ УСТАНОВКИ)
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Контролює і перевіряє технічний стан автомобілів, причепів, мотоциклів, моторолерів, механізмів, змонтованих на базі тракторів та дорожніх машин, що повертаються з лінії на місця стоянки, а також після технічного обслуговування і ремонту. Оформлює належну технічну та нормативну документацію на пошкодження і заявки на ремонт або усунення несправностей з їх відповідною реєстрацією. Контролює, приймає вузли й агрегати автомобілів, причепів, мотоциклів, моторолерів, механізмів, змонтованих на базі тракторів та дорожніх машин після ремонту і остаточного складання з виконанням усіх робіт, передбачених технічними вимогами. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: будову автомобілів, причепів, мотоциклів, моторолерів, механізмів, змонтованих на базі тракторів і дорожніх машин; правила і технічні вимоги до приймання цих транспортних засобів після повернення з лінії і проведення ремонту їхніх вузлів та агрегатів; оформлення рекламаційних документів на якість технічного обслуговування транспортних засобів, ремонту вузлів і агрегатів; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду - не менше 1 року. Примітка. В автотранспортних підприємствах (цехах, гаражах), що мають у своєму складі менше 100 автомобілів, посаду контролера технічного стану автомототранспортних засобів не запроваджують.
3. МАЙСТЕР-НАЛАГОДЖУВАЛЬНИК З ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МАШИННО-ТРАКТОРНОГО ПАРКУ
6-й розряд
Завдання та обов'язки. Налагоджує, перевіряє і регулює особливо складні вузли та агрегати тракторів, комбайнів та інших сільськогосподарських машин, відновлює їх. Виконує всі види операцій з технічного обслуговування тракторів тягового класу вище четвертого за допомогою стаціонарних, пересувних засобів технічного обслуговування і переносних діагностичних комплексів. Діагностує складні й особливо складні механізми та вузли тракторів, комбайнів та інших сільськогосподарських машин. Організовує технічне обслуговування та зимове зберігання тракторів і сільськогосподарських машин. Здійснює оперативний контроль за своєчасним технічним обслуговуванням машин та його якістю. Виконує технічне обслуговування тракторів і комбайнів під час підготовки до експлуатаційної обкатки, у період обкатки та наприкінці обкатки. Керує підлеглими працівниками, контролює дотримання ними технологічних режимів з технічного обслуговування машинно-тракторного парку, санітарно-гігієнічних вимог. Складає звітну документацію за зміну. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен знати: будову різних марок і типів тракторів, комбайнів та сільськогосподарських машин, їхні конструкційні особливості, кінематичні і електричні схеми; конструкційні особливості технологічного і діагностичного устаткування; методи оцінки технічного стану машин; технічні умови, правила налагоджування і регулювання вузлів та механізмів; методику і режими випробування тракторів і сільськогосподарських машин; способи усунення дефектів у процесі налагодження і випробування; причини зношення деталей, способи їх виявлення і усунення; технологічний процес планового обслуговування і поточного ремонту; способи повного відновлення і зміцнення зношених деталей; методи планування технічного обслуговування машин; слюсарну справу в обсязі робіт слюсаря з ремонту сільськогосподарських машин 5 розряду; основи ринкової економіки й організації виробництва; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.