ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Державним комітетом
України з харчової
промисловості,
01.01.1998
ДОВІДНИК
кваліфікаційних характеристик професій працівників
ВИПУСК 11
Виробництва харчової промисловості
Частина 1
Розділи:
Видобування солі та виробництво кухонної солі. Виробництво алкогольних та безалкогольних напоїв.
Виробництво дріжджів.
Виробництво харчових концентратів.
Виробництво харчових кислот.
Виробництво цукру.
Виробництво ефірної олії.
Виробництво кондитерських виробів.
Виробництво крохмалю та крохмальних продуктів.
Виробництво мила та мийних препаратів.
Виробництво олії та жирів.
Виробництво тютюнових виробів.
Перероблення чаю.
ВСТУП
Розділи цього випуску є результатами перегляду відповідних розділів випусків 30 та 55 ЕТКС видання 1986 року з урахуванням змін і доповнень до змісту та обсягу робіт, які виникли під впливом впровадження досягнень науки, техніки, технології, організації виробництва та праці, нових вимог до якості продукції (послуг). Враховано нові вимоги щодо розроблення кваліфікаційних характеристик і одночасно збережено наступність традиції застосування і особливості їх побудови. До кваліфікаційних характеристик внесено затверджені зміни та доповнення, які мали місце після 1985 року.
До розділів внесено відповідні зміни, які пов'язано з особливостями виготовлення окремих видів харчової продукції.
У зв'язку з тим, що на Україні відсутнє видобування кухонної солі в озерах, вилучено кваліфікаційні характеристики професій: "Колійний робітник на озері", "Машиніст агрегатів для добування солі в озері", "Машиніст солезбагачувальної установки", "Машиніст солекомбайна", "Трубник на солекомбайні".
У розділі "Виробництво алкогольних та безалкогольних напоїв" у професії "Оброблювач води" значно розширено та додатково введено кваліфікаційні характеристики 4 - 6 розрядів з урахуванням сучасних технологій і використанням зарубіжного обладнання та устаткування. У зв'язку з відсутністю виробництва денатурованого спирту виключено професію "Денатураторник спирту". Виключено 4-й розряд професії "Апаратник перегонки та ректифікації спирту" з обслуговування апаратів періодичної дії за відсутності цих апаратів у галузі.
З розділу "Виробництво дріжджів" через відсутність технологічного процесу вітамінізації дріжджів вилучено професію "Оператор установки вітамінізації дріжджів".
У зв'язку із зменшенням обсягів виробництва сиропу виключено кваліфікаційну характеристику професії "Фарбувальник сиропів", оскільки технологічну операцію з фарбування сиропу різними барвниками виконують робітники таких професій: "Мармеладник-пастильник" 2 розряду та "Машиніст збивальних машин" 2 розряду.
З кваліфікаційної характеристики професії "Машиніст збивальних машин" 2 розряду вилучено технологічну операцію збивання пастильної або зефірної маси на збивальних машинах періодичної дії у зв'язку з удосконаленням технологічного устаткування і складністю виконуваної роботи та перенесено до обов'язків робітника 3 розряду.
Через відсутність в Україні технологічного процесу виробництва чаю із розділу "Перероблення чаю" виключено кваліфікаційні характеристики таких професій: "Машиніст чаєзав'ялювальних машин", "Машиніст чаєзав'ялювально-фіксаційних машин", "Машиніст чаєскручувальних машин", "Машиніст чаєсушильних машин", "Машиніст фіксаційних машин", "Оператор лінії для перероблення чаю", "Пресувальник плиткового чаю (на роботах низької та середньої кваліфікації)", "Порціоніст лао-ча", "Пропарювач лао-ча", "Скиртувальник", "Сортувальник-розбирач чаю", "Ферментувальник чаю", "Віяльник чаю".
Із розділу "Виробництво цукру" вилучено кваліфікаційні характеристики професій "Апаратник одержання сахарату кальцію" та "Апаратник одержання клейового розчину" через відсутність в Україні робіт специфічних для таких виробництв, як сепарація цукру з меляси та одержання клею з жому.
Значно розширено зміст окремих характеристик професій робітників, які зайняті у виробництві крохмалю та крохмальних продуктів (виготовлення крохмалю з різних видів сировини). У зв'язку із впровадженням нових технологій та технологічних ліній зарубіжного виробництва розширено діапазон розрядів "Апаратника одержання сиропів" (5 - 6 розряди) та "Апаратника одержання сухих кормів" (4 - 6 розради). У зв'язку з удосконаленням технології процесів дефекосатурації бурякового соку та обробки рафінадних голів вилучено кваліфікаційні характеристики професій "Апаратник дефекосатурації бурякового соку" 3 розряду та "Апаратник обробки рафінадних голів" 2 розряду.
Оскільки в Україні відсутнє махоркове виробництво, із розділу "Виробництво тютюнових виробів" вилучено кваліфікаційні характеристики професій: "Вальцювальник (тютюново-махоркове виробництво)", "Машиніст вібросит різальних машин", "Машиніст дробильних машин", "Машиніст махорково-набивних машин", "Пресувальник махоркового пилу", "Розфасовувач нюхальної махорки та тютюну", "Сушильник махоркової крихти", "Зволожувач махоркової сировини", "Розсівальник", "Готувач нюхальної махорки та тютюну".
У зв'язку з тим, що на підприємствах галузі не застосовується процес безперервної ферментації тютюну, вилучено характеристик професії "Машиніст лінії безперервної ферментації тютюну". Розширено діапазон розрядів "Розфасовувача тютюну" (1 - 2 розряди) зв'язку з удосконаленням технології та впровадженням фасувальник автоматів.
Із розділу "Виробництво олії та жирів" вилучено кваліфікаційні характеристики професій:
"Регенераторник" - у зв'язку із вдосконаленням технологічного процесу одержання олії, оснащенням виробництва сучасним устаткуванням з контрольно-вимірювальними приладами ті розширенням зон обслуговування;
"Апаратник установки виробництва вибільної землі" - у зв'язку зі зміною технології вибілювання олії і жирів та використанням у цих цілях інших матеріалів (активоване вугілля тощо);
"Генераторник" та "Апаратник етаноламінової установки" - у зв'язку з використанням електролітного методу отримання водню, який не погребує додаткового очищення;
"Ланолінник" - оскільки ланолін на підприємствах олієжирової промисловості не виробляється і не обробляється, а постачається а готовому для використання вигляді;
"Готувач суміші мийних засобів" (професія в Україні відсутня).
У зв'язку із удосконаленням технології та впровадженням більш прогресивного устаткування розширено діапазон розрядів "Апаратника з приготування майонезу" (4 - 5 розряди).
Вилучено 6-й розряд професії "Водневик", оскільки на підприємствах олієжирової промисловості відсутній залізопаровий метод отримання водню.
Кваліфікаційні характеристики професій робітників розроблено за шестирозрядною сіткою. Кваліфікаційні розряди встановлюються відповідно до складності робіт, як правило, без урахування умов праці.
Робітники, які безпосередньо зайняті обслуговуванням агрегатів, машин та механізмів, за умовами виконуваної роботи повинні володіти слюсарною справою, знаннями та навичками в обсязі, необхідному для виявлення та усунення несправностей, та виконувати ці роботи.
В окремих кваліфікаційних характеристиках професій робітників нижчих розрядів, виходячи із умов виробництва, змісту та характеру робіт, зазначено, що виконання цих робіт проводиться під керівництвом робітника вищої кваліфікації. У цих випадках робітники вищих розрядів повинні мати спеціальну підготовку до здійснення такого керівництва.
Крім завдань, обов'язків, знань та досвіду, які передбачено кваліфікаційними характеристиками, усі працівники повинні знати, виконувати та додержуватись норм охорони праці, безпечного ведення робіт, виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, відповідні підготовчі та завершальні роботи на початку та в кінці робочого дня (зміни).
Порядок присвоєння та підвищення розрядів, внесення змін і доповнень та інші нормативні вимоги щодо застосування кваліфікаційних характеристик цього випуску викладено у "Загальних положеннях" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, які вміщено у випуску 1 ДКХП.
ВИДОБУВАННЯ СОЛІ ТА ВИРОБНИЦТВО КУХОННОЇ СОЛІ КВАЛІФІКАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
РОБІТНИКИ
1. АПАРАТНИК СОЛЕЗБАГАЧУВАЛЬНОЇ УСТАНОВКИ
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Збагачує сіль методом додавання мікроелементів. Готує і дозує мікроелементи. Керує дозуючими змішувачами, транспортуючими механізмами та апаратами. Виявляє та усуває несправності в роботі солезбагачувальної установки.
Повинен знати: будову та принцип роботи змішувачів, дозаторів, кульових млинів та інших апаратів відбору та перемішування солі; способи готування суміші заданої концентрації для збагачування солі та її дозування; правила користування пусковою апаратурою; режим змащування устаткування і мастильні матеріали, що застосовуються; причини виникнення несправностей у роботі збагачувальної установки і способи їх усунення.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта. Мінімальна професійна підготовка на виробництві чи інструктаж. Без вимог до стажу роботи.
2. ВИПАРЮВАЛЬНИК СОЛІ
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Проводить процес випарювання розсолу і кристалізації солі у випарних установках (чренах). Вигрібає сіль із чрена, подає її на конвеєр. Сушить сіль у сушильних апаратах. Наповнює чрен розсолом. Вимірює температуру та рівень розсолу. Регулює тепловий режим роботи випарної установки. Перемішує сіль у чрені. Очищає отвори для спуску маточника. Чистить чрени від накипу. Бере участь у ремонті чрена, вигрібних механізмів та транспортуючого устаткування.
Повинен знати: будову і правила експлуатації випарних і сушильних апаратів, транспортних засобів, вигрібних механізмів; правила вигрібання солі; систему опалення і схему живлення чренів розсолами; допустимі концентрації і норми витрат розсолів; правила використання пускової апаратури; правила і способи чищення полотна чрена від накипу і ходів сушильних площадок від солі та золи; режим змащування устаткування і використання мастильних матеріалів; причини виникнення несправностей у роботі устаткування і способи їх усунення.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду - не менше 1 року.
3. ГОТУВАЧ БАСЕЙНІВ
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Розмічає пласт солі в осідних басейнах на квадрати визначеного розміру з нанесенням ліній. Визначає площу басейну.
Повинен знати: правила та способи осадження солі; правила розбивання площ різної геометричної форми на квадрати і визначення їх площі; механічні властивості видобутої солі та ґрунту дна басейнів.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Вигладжує, планує і трамбує дно басейну. Зрізує ґрунт, розбиває грудки мулу, вирівнює дно, зачищає та трамбує кути осідних басейнів. Проводить огляд і ремонт промислових споруд: канав, дамб, шлюзів та перемичок. Чистить наливні, дренажні та розподільні канавки.
Повинен знати: будову промислових споруд і ручного котка; способи регулювання тиску на ґрунт; правила та способи вирівнювання та трамбування дна осідних басейнів; способи пересування по басейну.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією готувача басейнів 2 розряду - не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Розподіляє розсіл за підготовчими басейнами залежно від його концентрації. Підготовляє ропу для передавання її на площі осідних басейнів. Знімає маточні розсоли, дощові води з осідних площин з подальшим скиданням їх в озеро. Визначає хімічний склад ропи на присутність солей брому, гіпсу. Визначає концентрацію ропи.
Повинен знати: розташування, будову та призначення осідних і підготовчих басейнів; хімічний склад ропи за наявністю в ній солей та гіпсу; правила переміщення розсолів по басейнах і визначення концентрації розсолів.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією готувача басейнів 3 розряду - не менше 1 року.
4. МАШИНІСТ ВАЛЬЦЬОВИХ ВЕРСТАТІВ
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Подає і регулює подавання солі до бункера вальцьових верстатів та на інші подрібнювачі. Очищає бункер від налиплої солі. Змащує вальцьові верстати. Бере участь у ремонті допоміжного устаткування.
Повинен знати: принцип роботи вальцьових верстатів та іншого устаткування, що обслуговується; правила користування пусковою апаратурою; причини злежування солі та способи його запобігання; режим змащування та мастильні матеріали, що застосовуються.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Проводить процес розмелювання солі на вальцьових верстатах під керівництвом вальцювальника більш високої кваліфікації. Забезпечує безперебійне та рівномірне надходження солі на вальці. Регулює щілини між робочими органами вальцьових верстатів згідно з номерами помелів солі. Вибирає металеві предмети із солі. Обезпилює сіль. Очищає бункери, повітроводи. Регулює встановлений режим роботи вальцьових верстатів, електромагнітних сепараторів, наглядає за їх правильною роботою. Бере участь в усуненні дрібних несправностей у роботі устаткування.
Повинен знати: будову вальцьових верстатів та іншого устаткування, що обслуговується; види, номери помелів солі, взаємозв'язок вальцьових верстатів з роботою іншого устаткування, слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією машиніста вальцьових верстатів 2 розряду - не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Проводить процес розмелювання солі на вальцьових верстатах різних конструкцій. Перевіряє технічну справність і підготовку до роботи вальцьових верстатів, гальмівного та пускового обладнання, механізм розведення вальців, транспортних комунікацій і контрольно-вимірювальних приладів. Забезпечує безперебійне та рівномірне надходження солі на вальці. Контролює показання приладів, дані ситових аналізів і візуально слідкує за виконанням установлених режимів подрібнення, якістю переробленої солі. Визначає ступінь спрацювання вальців. Змащує, контролює температуру підшипників на вальцях і редукторі; виконує дрібний ремонт устаткування. Пускає і зупиняє аспіраційну систему, робить її візуальний огляд під час роботи. Перевіряє оглядові люки.
Повинен знати: будову, технічні характеристики устаткування, яке обслуговує та пускових пристроїв, правила вимикання і регулювання роботи вальцьових верстатів відповідно до установленого режиму помелу; технологію подрібнення солі; гранулометричний склад меленої солі; причини виникнення несправностей у роботі устаткування та способи їх усунення; вимоги до здрібненого матеріалу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна 3 розряду - не менше 1 року.
5. МАШИНІСТ МЕХАНІЧНОГО КОТКА
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Трамбує поверхню підготовчих і осідних басейнів механічним котком. Будує настил і переганяє коток із басейну в басейн. Заправляє коток пально-мастильними матеріалами. Регулює роботу і виконує дрібний ремонт механізмів котка.
Повинен знати: будову, технічну характеристику і правила експлуатації механічного котка; правила та схеми трамбування ґрунту; розташування, будову і призначення басейнів; норми витрат пально-мастильних матеріалів, їх марки і властивості; допустимий тиск на ґрунт залежно від його властивостей і способи його регулювання; причини виникнення несправностей у роботі котка і способи їх усунення.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду - не менше 1 року.
6. МАШИНІСТ СОЛЕЗБИРАЛЬНОГО КОМБАЙНА
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Бере участь у керуванні солезбиральним комбайном, який не обладнаний гідравлічною системою. Підламує пласт солі. Заводить забірні ножі під пласт солі і регулює їх положення в процесі ламання пласта. Установлює та пересуває транспортні засоби під навантаження солі в басейні. Відділяє сторонні домішки від солі. Готує обладнання для переміщення комбайна через перемички. Усуває несправності в роботі транспортуючого устаткування. Бере участь у ремонті солезбирального комбайна.
Повинен знати: принцип роботи забірної частини солезбиральних комбайнів, транспортних засобів; правила ламання пласта солі, заведення забірних ножів під пласт солі; правила завантаження транспортних засобів; укладання і пересування залізничної колії і транспортерів у басейнах; властивості мулистих ґрунтів основи басейнів; допустимий ступінь вологості і особливості будови пласта солі; способи переміщення комбайна через перемички.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Бере участь у керуванні солезбиральним комбайном, обладнаним гідравлічною системою. Заводить забірні ножі під пласт солі і регулює їх положення в процесі ламання пласта солі в басейнах. Установлює та пересуває транспортні засоби під навантаження солі в басейнах. Усуває несправності в роботі солезбирального комбайна з гідравлічною системою і бере участь у його ремонті.
Повинен знати: будову забірної частини солезбиральних комбайнів, обладнаних гідравлічною системою; принцип роботи гідравлічної системи.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією машиніста солезбирального комбайна 3 розряду - не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Керує солезбиральним комбайном, не обладнаним гідравлічною системою, під час видобування солі і вантаження її на транспортні засоби в басейнах. Розрівнює мулисте дно басейну. Пускає двигун, регулює роботу механізмів солезбирального комбайна. Забезпечує правильну розробку пласта. Переганяє комбайн в інші басейни. Ремонтує солезбиральний комбайн.
Повинен знати: будову солезбиральних комбайнів, не обладнаних гідравлічною системою, правила регулювання двигунів внутрішнього згоряння, вузлів та механізмів комбайна; правила поводження з електрообладнанням; режим роботи солезбирального комбайна під час видобування та вантаження солі; розташування басейнів; причини виникнення несправностей у роботі комбайна та способи їх усунення; креслення та схеми середньої складності; електрослюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією машиніста солезбирального комбайна 4 розряду - не менше 1 року.
6-й розряд
Завдання та обов'язки. Керує солезбиральним комбайном, обладнаним гідравлічною системою, під час видобування солі та її вантаження на транспортні засоби в басейнах. Пускає комбайн, регулює роботу гідросистеми та інших механізмів комбайна та ремонтує їх.
Повинен знати: будову і правила регулювання поворотного механізму гідросистеми та інших вузлів і механізмів комбайна; конструктивні особливості солезбиральних комбайнів; креслення і схеми підвищеної складності; основи гідравліки.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією машиніста солезбирального комбайна 5 розряду - не менше 1 року.
7. МОТОРИСТ РОПОКАЧКИ
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Керує насосними станціями під час подавання ропи живильними канавками в підготовчі та осідні басейни. Відкачує маточник маточними канавками із осідних басейнів. Регулює роботу двигунів внутрішнього згоряння, електродвигунів, насосів різних типів і подає ропу в підготовчий і осідний басейни. Заправляє двигуни внутрішнього згоряння пально-мастильними матеріалами. Змащує всі вузли і механізми насосної станції. Виявляє та усуває несправності у роботі обслуговуваного устаткування.
Повинен знати: будову, технічні характеристики і принципи роботи двигунів внутрішнього згоряння, електродвигунів і насосів різних типів; правила подавання ропи в підготовчі та осідні басейни і відкачки маточника із осідних басейнів; режим змащування і мастильні матеріали, що застосовуються, причини виникнення несправностей у роботі устаткування та способи їх усунення.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду - не менше 1 року.
8. НАВАЛЬНИК СОЛІ В БАСЕЙНАХ
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Підломлює пласт солі. Навалює сіль на транспортуючі пристрої. Вилучає грудки мулу. Встановлює пересувні транспортери в басейнах. Пересуває транспортери залежно від пересування бугра. Підбирає розсип солі уздовж транспортерів. Бере участь у ремонті транспортерів.
Повинен знати: способи і правила відділення пласта солі і вантаження солі на транспортер; відділення солі від мулу; будову транспортерів і схеми їх підключення; правила встановлення та пересування транспортерів у басейнах; регулювання подавання солі з транспортера на транспортер; причини виникнення несправностей у роботі транспортерів і способи їх усунення.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду - не менше 1 року.
9. РЕАКТОРНИК ХІМОЧИЩЕННЯ РОЗСОЛУ
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Проводить процес очищення розсолу. Готує реактиви для очищення розсолу. Здійснює безперебійне забезпечення очищеним розсолом випарних установок. Заміряє температуру розсолу і содового розчину.
Повинен знати: технологічну схему очищення розсолу; хімічний склад і правила приготування хімічних реактивів, кількісні пропорції хімічних реактивів та розсолу; будову і правила експлуатації реакторів, каустифікаторів, відстойників та іншого обладнання, яке обслуговує; правила зупинки реакторів на промивку і способи їх промивки.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду - не менше 1 року.
ПЕРЕЛІК
назв професій, передбачених цим розділом, із зазначенням їх назв за випуском 55 ЕТКС видання 1986 р.
ПЕРЕЛІК
назв професій, передбачених випуском 55 ЕТКС видання 1986 р., із зазначенням їх назв за цим розділом
ВИРОБНИЦТВО АЛКОГОЛЬНИХ ТА БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ КВАЛІФІКАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВИНОРОБНЕ ВИРОБНИЦТВО
КЕРІВНИКИ
1. ГОЛОВНИЙ ВИНОРОБ
Завдання та обов'язки. Забезпечує впровадження на підприємстві прогресивних технологій та режимів виробництва вина та виноматеріалів, економічно ефективних методів ведення технологічних процесів, які спрямовані на зниження матеріальних витрат, виробництво високоякісної, конкурентоспроможної продукції. Керує ходом технологічного процесу, контролює дотримання технологічної дисципліни на всіх стадіях виробництва, правильну і раціональну експлуатацію технологічного устаткування. Стежить за своєчасним проведенням обробки технологічних місткостей. Забезпечує випуск вина та соків відповідно до вимог стандартів і технічних умов, своєчасне приймання виноматеріалів за кількістю та якістю, дотримання всіх параметрів під час зберігання сировини. Забезпечує дотримання санітарних норм на виробництві. Бере участь у розробленні нових видів продукції, забезпечує підготовку технологічної документації. Керує розробленням рецептур, технічних умов на сировину й основні та допоміжні матеріали, прогресивних норм витрат. Керує проведенням дослідних та експериментальних робіт з освоєння нових технологічних процесів виробництва вина та соків.
Бере участь у розробленні планів переробки винограду за сортами, графіків збирання та приймання сировини на переробку, планів постачання виноматеріалів на виробництво. Бере участь у роботі з визначення й закріплення сировинних зон. Забезпечує виконання технологічних вимог до хімічного складу ягід у процесі дозрівання. Визначає технічну зрілість урожаю для кожного типу вина. Організовує своєчасну підготовку технологічного устаткування і тари до сезону переробки сировини. Бере участь у роботі комісії з визначення готовності підприємства до сезону переробки. Контролює використання потужностей, відходів виробництва, тари. Планує роботу підпорядкованих підрозділів. Проводить контроль ведення технологічної документації та обліку виробництва. Аналізує причини браку і випуску продукції низької якості, бере участь у розробленні заходів з метою запобігання і усунення браку. Складає встановлену звітність.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази органів вищого рівня та інші керівні методичні й нормативні матеріали з технологічної підготовки та організації виробництва; основи управління; технологію виробництва сусла, вина і методи хіміко-технологічного контролю їх якості; основи мікробіології вина; виробничі потужності, технічні характеристики, конструктивні особливості та режими роботи технологічного устаткування; технічні вимоги до виноробної сировини, матеріалів та готової продукції; стандарти та технічні умови; нормативи витрат сировини, матеріалів, палива, енергії; види браку і способи запобігання йому; досвід передових вітчизняних та зарубіжних підприємств щодо прогресивної технології виробництва вина та виноматеріалів; основи економіки; законодавство про працю; правила та норми охорони праці, виробничої санітарії і протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
2. ГОЛОВНИЙ КОНЬЯЧНИЙ МАЙСТЕР
Завдання та обов'язки. Здійснює керівництво технологічними процесами виробництва коньяків. Забезпечує контроль за додержанням технологічних режимів перегонки виноматеріалів, витримування та оброблення коньячних спиртів, приготування коньяку. Затверджує варіанти купажів для впровадження їх у виробництво. Разом з виробничою лабораторією здійснює постійний контроль за якістю сировини, яка надходить. Координує діяльність цехів основного виробництва, вживає заходів щодо підвищення рівня технологічної підготовки виробництва, якості коньячної продукції, зниження витрат сировини та матеріалів. Забезпечує розроблення і впровадження на підприємстві прогресивних, технологічно доцільних і економічно вигідних технологічних процесів і режимів виробництва коньяку. Аналізує результати виробничих підрозділів, дані лабораторних аналізів з метою виявлення порушень технологічних процесів, причин випуску продукції низької якості і браку, бере участь у розробленні заходів щодо їх запобігання та усунення. Здійснює керівництво розробленням технологічної документації, затверджує зміни, які необхідно внести в технічну документацію у зв'язку з коригуванням технологічних процесів і режимів виробництва коньяку.
Відповідно до виробничої програми подає заявки на необхідну сировину і матеріали, контролює їх своєчасне надходження на підприємство. Бере участь у розробленні виробничих планів, розрахунках собівартості коньяків, виробничих потужностей та інших показників плану. Впроваджує у виробництво нові види сировини і матеріалів, розглядає раціоналізаторські пропозиції щодо удосконалення технологічних процесів, бере участь у проведенні дослідних і експериментальних робіт з випробування нових видів устаткування. Вивчає передовий вітчизняний і зарубіжний досвід у галузі виробництва коньяку. Забезпечує додержання на підприємстві належного санітарного режиму на всіх стадіях виробництва коньяку. Перевіряє виробничі журнали, стежить за правильним веденням технологічної документації.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази органів вищого рівня та інші керівні методичні і нормативні матеріали з технологічної підготовки і організації виробництва; технологію перегонки виноматеріалів, витримки та обробки коньячних спиртів, приготування коньяків; основне технологічне обладнання та принцип його роботи; технологічні вимоги до сировини, матеріалів, готової продукції, стандарти та технічні умови; нормативи витрат сировини, матеріалів, палива, енергії; види браку та способи запобігання йому; керівні матеріали з розроблення й оформлення нормативної документації; досвід передових вітчизняних та зарубіжних підприємств у галузі технології виробництва коньяку; основи економіки; законодавство про працю; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
3. ГОЛОВНИЙ ШАМПАНІСТ
Завдання та обов'язки. Розробляє і впроваджує прогресивні технологічні процеси і режими, вживає заходів, які спрямовані на покращення технології, якості шампанського, зниження матеріальних витрат. Керує технологічним процесом приготування ігристих вин. Відповідає за якість виноматеріалів, які надходять у виробництво. Керує роботою відділів і цехів з обробки виноматеріалів, приготування купажу і лікерів, виробництва шампанського. Відповідно до виробничої програми подає заявки на необхідну сировину й матеріали, складає план постачання сировини, контролює своєчасне надходження її на підприємство й наявність на складах залишків сировини та матеріалів. Контролює додержання встановлених технологічних процесів, рецептур, технологічних інструкцій. Бере участь у роботі дегустаційної комісії. Перевіряє відповідність прийнятого купажу вимогам кондицій за складом і смаковими якостями. Затверджує варіанти купажів і перевіряє розрахунки з їх приготування. Складає відомості купажу. Залежно від характеру прийнятих партій сировини головний шампаніст встановлює склад асамбляжу. На основі хімічних аналізів і органолептичних методів складає відомість асамбляжу. Аналізує причини браку, бере участь у розробленні заходів з метою його усунення та запобігання. Забезпечує додержання на підприємстві належного санітарного режиму на всіх стадіях виробництва ігристих вин. Бере участь у розробленні виробничих планів, собівартості продукції та інших показників плану. Вивчає передовий вітчизняний та зарубіжний досвід у галузі технології виробництва ігристих вин. Перевіряє виробничі журнали, стежить за правильним веденням технологічної документації.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази органів вищого рівня й інші керівні методичні та нормативні матеріали з технологічної підготовки та організації виробництва; основи управління; технологію виробництва ігристого вина і методи хіміко-технологічного контролю його якості; основне технологічне устаткування і принцип його роботи; технічні характеристики та економічні показники кращих вітчизняних і зарубіжних технологій; технічні вимоги до сировини, матеріалів, готової продукції; стандарти та технічні умови; нормативи витрат сировини, матеріалів; види браку та способи запобігання йому; основи економіки; законодавство про працю; правила та норми охорони праці, виробничої санітарії, протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
РОБІТНИКИ
1. АПАРАТНИК ВИРОБНИЦТВА ШАМПАНСЬКОГО
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес шампанізації вина періодичним резервуарним методом. Завантажує в резервуари суміш виноматеріалів і лікеру насосом або під тиском двоокису вуглецю. Подає дріжджову розводку. Стежить за температурою і тиском у резервуарах, подаванням охолоджувальної води, вмістом цукру. Контролює і регулює процеси заброджування, бродіння і відстою. Визначає момент закінчення шампанізації за показаннями контрольно-вимірювальних приладів і результатами лабораторних аналізів. Подає ігристі вина на фільтрацію і розлив. Стежить за справністю устаткування, усуває дефекти в його роботі. Веде облік.
Повинен знати: технологію виробництва ігристих вин періодичним резервуарним методом; біофізико-хімічні властивості вина, дріжджів, цукру, вуглекислоти; вимоги до якості готової продукції; будову основного і допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів, регулювальних пристроїв, комунікацій; правила безпечного ведення робіт з місткостями під тиском; правила ведення обліку.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 3 розряду - не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес шампанізації вина безперервним резервуарним методом. Завантажує у батареї й одномісткі резервуари суміш виноматеріалів і лікеру насосом або під тиском двоокису вуглецю. Подає дріжджову розводку. Стежить за температурою і тиском у батареї, подаванням охолоджувальної води, дріжджової розводки, швидкістю проходження потоків суміші, вмістом цукру. Контролює і регулює процес вторинного бродіння, охолодження і відстою за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, регулювальних пристроїв і за результатами лабораторних аналізів. Дозує експедиційний лікер. Подає ігристі вина на фільтрацію і розлив. Стежить за справністю устаткування, усуває дефекти в його роботі.
Повинен знати: технологію виробництва ігристих вин безперервним резервуарним методом; конструктивні особливості основного і допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів, регулювання пристроїв, комунікацій; правила безпечного ведення робіт з місткостями під тиском.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника виробництва шампанського 4 розряду - не менше 1 року.
2. АПАРАТНИК КОНЬЯЧНОГО ВИРОБНИЦТВА
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Бере участь у веденні процесу перегонки виноматеріалів або спирту-сирцю для одержання коньячного спирту. Наповнює виноматеріалами напірні місткості, завантажує виноматеріали у підігрівник і підігріває їх до заданої температури. Завантажує перегінні апарати виноматеріалами або спиртом-сирцем самопливом чи насосом. Розвантажує перегінні апарати і передає відходи на утилізацію або скидає в каналізацію. Перекачує коньячний спирт на витримку. Установлює у відповідне положення впускні та повітряні вентилі на устаткуванні, бардяні штуцери на перегінних апаратах і стежить за їх правильним положенням під час підготовки устаткування до перегонки, у процесі перегонки й у разі зупинки устаткування. Відбирає проби, чистить і миє устаткування, місткості, комунікації.
Повинен знати: основи технології перегонки виноматеріалів; основні властивості виноматеріалів, коньячного спирту, коньяків; принцип роботи устаткування; схему комунікацій.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес перегонки виноматеріалів або спирту-сирцю для одержання коньячного спирту під керівництвом апаратника вищої кваліфікації або майстра (технолога). Обслуговує устаткування під час пуску, у процесі перегонки і його зупинки. Подає пару в змійовик для нагрівання перегінних апаратів, воду - в дефлегматори і холодильники. Стежить за температурою води і пари в змійовиках, завантаженням перегінних апаратів і рівнем рідини в них, за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Стежить за станом парової, водяної, винної і спиртової комунікацій. Регулює подавання води і пари. Усуває несправності в роботі устаткування і комунікацій.
Повинен знати: основи технології коньячного виробництва; технологію і режим процесу перегонки виноматеріалів; будову основного і допоміжного устаткування, комунікацій; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; вимоги до якості готової продукції.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника коньячного виробництва 3 розряду - не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес перегонки виноматеріалів або спирту-сирцю для одержання коньячного спирту на апаратах різних систем і способів нагрівання. Запускає апарати. Відбирає погони і направляє їх в приймачі окремими фракціями. Визначає початковий і кінцевий момент відгону головної фракції, а також середній і хвостовий за показаннями контрольно-вимірювальних приладів і органолептичної за кольором, запахом, смаком. Контролює процес перегонки: швидкість відгону спирту, його температуру, правильність відбору фракцій і міцність спирту. Регулює швидкість процесу перегонки за допомогою вентилів, подавання пари в апарати і холодної води в дефлегматори. Веде облік.
Повинен знати: технологію коньячного виробництва; біофізико-хімічні властивості виноматеріалів, коньячних спиртів, коньяків; методи визначення погонів за фракціями, міцністю і якістю спиртів; конструктивні особливості основного і допоміжного устаткування коньячного виробництва, правила його регулювання; правила ведення обліку.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника коньячного виробництва 4 розряду - не менше 1 року.
3. ГОТУВАЧ ШАМПАНСЬКОГО
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Охолоджує або заморожує весь вміст пляшки або його частину в процесі виробництва ігристого вина. Контролює охолоджування і заморожування, температуру повітря та розсолу в камерах і ваннах, рівень розсолу в ваннах за показаннями контрольно-вимірювальних приладів та органолептично. Визначає момент закінчення процесу охолоджування і заморожування. Завантажує і розвантажує холодильні камери, ванни. Підвозить і відвозить пляшки з шампанським. Укладає пляшки з вином на бродіння і контрольну витримку. Подає їх на виробництво після контрольної витримки, перекладає і збовтує пляшки. Укладає пляшки із збродженим вином у пюпітри та виймає з них. Розбирає та перекладає штабелі, транспортує пляшки з вином. Миє пляшки з шампанським у процесі багатолітньої витримки. Миє, дезінфікує та розміщує пюпітри.
Повинен знати: призначення і правила охолоджування та заморожування вмісту пляшок у виробництві ігристих вин; правила дезінфекції і розміщення пюпітрів, укладання в них пляшок з вином; правила укладання пляшок на бродіння і контрольну витримку.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Виконує складні і відповідальні операції і роботи з розмноження чистої культури дріжджів і приготування дріжджової розводки під керівництвом готувача шампанського вищої кваліфікації або майстра (технолога). Стерилізує апарати, місткості, посуд. Освітлює (фільтрує, відстоює) живильне середовище. Наповнює живильним середовищем стерилізатори, стерилізує та зливає у стерильні місткості. Подає дріжджову розводку в живильне середовище і на виробництво насосами, мірниками. Обслуговує і регулює роботу апаратів, насосів, фільтрів і комунікацій. Переливає шампанське із пляшки в пляшку апаратами та пристроями для відділення вина від осадів, фільтрує, доливає вино у неповні пляшки. Готує порожні та наповнені пляшки до переливання, переміщення пляшок із штабелів. Попередньо охолоджує наповнені пляшки і заповнює порожні вуглекислотою. Чистить, миє апарати та пристрої. Веде облік.
Повинен знати: основні властивості ігристого вина, дріжджів і допоміжних матеріалів, які застосовуються; основи технології розмноження чистої культури дріжджів; технологічний режим і правила його дотримання; принцип роботи обслуговуваного устаткування, апаратів, комунікацій; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; правила ведення обліку.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна чи базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією готувача шампанського 2 розряду - не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес генерації чистої культури дріжджів в апаратах або батареях безперервної дії. Збирає дріжджі. Готує стерильне живильне середовище і здійснює засів дріжджів. Стежить за процесом генерації. Подає дріжджову розводку на виробництво насосами, дозувальними пристроями.
Готує і обробляє резервуарну (або тиражну) суміш для вторинного бродіння. Наповнює напірні апарати виноматеріалами та лікером за допомогою відцентрових насосів або під тиском двоокису вуглецю. Знекислює суміш біологічним або іншими методами. Підігріває суміш до встановленої температури, підтримує її на цьому рівні з подальшим охолодженням. Подає суміш на шампанізацію. Стежить за надходженням суміші у збірники та рівнем їх наповнення, дозуванням Дріжджів, передаванням обробленої суміші на вторинне бродіння. Контролює температуру води і суміші.
Готує цукровий сироп, тиражний та експедиційний лікер у котлах, реакторах, місткостях з мішалками, ротаційних бочках та іншому устаткуванні. Завантажує компоненти насосами, дозаторами, транспортерами, шнеками та іншими завантажувальними механізмами. Подає воду, пару, паливо. Контролює технологічні процеси за результатами лабораторних аналізів і органолептично. Визначає момент закінчення процесу приготування продукту, проводить фільтрацію, відбирає проби. Чистить, миє, дезінфікує устаткування, місткості, фільтри, шнеки.
Повинен знати: основи технології приготування ігристого вина пляшковим і резервуарним методом; технології генерації чистої культури дріжджів; біофізико-хімічні властивості вина, дріжджів, цукру, вуглекислоти; технологічні інструкції і вимоги до якості готової продукції; принцип роботи і правила експлуатації основного та допоміжного устаткування, пристроїв, контрольно-вимірювальних приладів, комунікацій.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією готувача шампанського 3 розряду - не менше 1 року.
4. ДЕГОРЖЕР
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес дегоржажу - скиду переведеного на пробку та попередньо замороженого осаду у виробництві шампанського та ігристих вин пляшковим методом. Перевіряє прозорість вина, правильність заморожування осаду та відсутність його на стінках пляшок, підготовлених до дегоржажу. Витягає пробку, викидає осад, обмиває шийки пляшок вихідною піною. Органолептично визначає відсутність у вині сторонніх запахів. Установлює пляшки в приймальні пристрої лікеродозувальної машини. Веде облік.
Повинен знати: основи технології виробництва шампанського та ігристих вин пляшковим методом; сутність і значення процесу дегоржажу, правила його проведення; стандарти на ігристі вина; біофізико-хімічні властивості вина, дріжджів, вуглекислоти; будову та правила експлуатації основного та допоміжного устаткування, пристроїв дегоржажного відділення; правила ведення обліку.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду - не менше 1 року.
5. ОБРОБЛЮВАЧ ВИННОЇ СИРОВИНИ
1-й розряд
Завдання та обов'язки. Виконує прості операції та роботи у процесі одержання сусла, соків і м'язги з виноградної та плодово-ягідної сировини під керівництвом оброблювача вищої кваліфікації. Бере участь у розбиранні технологічного та транспортувального устаткування. Чистить, миє устаткування, пристрої, інвентар і підлогу у виробничих приміщеннях.
Повинен знати: характеристику винограду, плодів і ягід як сировини для виноробної продукції; елементарні основи процесів одержання соків, сусла, м'язги та вичавків; принцип роботи, правила миття та чищення обслуговуваного устаткування; схему комунікацій.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Виконує прості операції та роботи у процесі одержання сусла, соків і м'язги з виноградної та плодово-ягідної сировини. Сортує (інспектує) сировину під час подавання її на переробку. Подає сировину на миття та в дробильні машини. Вичавлює гребені на пресах, транспортує гребені та вичавки із виробничого приміщення вручну або за допомогою транспортувальних засобів. Вивантажує вичавки та передає їх на подальше перероблення або відправлення. Розбирає та збирає обслуговуване устаткування.
Повинен знати: основні властивості винограду, плодів, ягід; будову, правила експлуатації обслуговуваного устаткування і транспортувальних засобів; правила відбору проб; правила розбирання та складання обслуговуваного устаткування; основи технології одержання сусла, соку, м'язги із виноградної та плодово-ягідної сировини.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією оброблювача винної сировини 1 розряду - не менше 0,5 року.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес одержання соку, сусла і м'язги способом переробки виноградної та плодово-ягідної сировини (подрібнення, миття сировини, видалення гребенів, відділення соку, пресування м'язги, перекачування сусла на відстій, бродіння) на дробарках, стікачах, пресах усіх систем, крім ручних. Стежить та регулює роботу технологічного устаткування, транспортувальних засобів, пристроїв. Подає сировину на дроблення, м'язгу - на бродіння, настій - в стікачі та преси, сусло - у відстійники або на подальшу обробку. Здійснює нагрівання, сульфітацію, ферментацію м'язги в потоці. Веде облік.