МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
11.12.2023 № 2113
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2261/41317
Про затвердження Змін до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах" та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2003 року № 197 та від 11 грудня 2007 року № 811
( Заголовок із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пунктів 221, 246 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою вдосконалення законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів НАКАЗУЮ:
( Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1. Затвердити Зміни до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238), що додаються.
( Пункт 1 в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
2. Визнати такими, що втратили чинність, накази Міністерства охорони здоров’я України:
1) від 06 травня 2003 року № 197 "Про затвердження Державних санітарних правил і норм для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших водних живих ресурсів", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 червня 2003 року за № 435/7756;
2) від 11 грудня 2007 року № 811 "Про затвердження Державних санітарних норм і правил для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 року за № 1411/14678.
3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр | В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
11 грудня 2023 року № 2113
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2261/41317
ЗМІНИ
до Державних санітарних правил і норм "Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238)
( Див. текст )
( Заголовок в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1. Доповнити ці Державні санітарні правила і норми новим розділом такого змісту:
( Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
"VIII. Максимально допустимі рівні загальних азотлетких основ (TVB-N) у неперероблених рибних продуктах з окремих видів риб
( Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1. Неперероблені рибні продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, та за результатами лабораторних досліджень (випробувань) рівень загальних азотлетких основ (TVB-N) перевищує максимально допустимі рівні, наведені в розділі Х Додатка.
( Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
2. Якщо за органолептичною оцінкою виникають будь-які сумніви щодо свіжості неперероблених рибних продуктів, відбираються зразки для визначення рівнів загальних азотлетких основ (TVB-N).".
( Абзац четвертий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
2. У додатку до цих Державних санітарних правил і норм:
( Абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
1) у розділі III:
( Абзац перший підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
пункт 1 доповнити новими підпунктами такого змісту:
"
24) | Желатин | 5 | |
25) | Колаген | 5 |
";
пункт 2 доповнити новими підпунктами такого змісту:
"
23) | Желатин | 0,5 | |
24) | Колаген | 0,5 |
";
пункт 3 доповнити новими підпунктами такого змісту:
"
4) | Желатин | 0,15 | |
5) | Колаген | 0,15 |
";
доповнити новими пунктами такого змісту:
( Абзац п'ятий підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
"
6. | Миш ’як (As) | ||
1) | Желатин | 1 | |
2) | Колаген | 1 | |
7. | Хром (Cr) | ||
1) | Желатин | 10 | |
2) | Колаген | 10 | |
8. | Мідь (Cu) | ||
1) | Желатин | 30 | |
2) | Колаген | 30 | |
9. | Цинк (Zn) | ||
1) | Желатин | 50 | |
2) | Колаген | 50 |
";
2) доповнити новими розділами такого змісту:
"Розділ Х. ЗАГАЛЬНІ АЗОТЛЕТКІ ОСНОВИ (TVB-N) У НЕПЕРЕРОБЛЕНИХ РИБНИХ ПРОДУКТАХ
Розділ XI. ОКСИД СІРКИ
Харчові продукти | Максимально допустимі рівні (мг/кг) | Довідкова інформація | |
1. | Желатин | 50 | |
2. | Колаген | 50 |
Розділ XII. ПЕРОКСИД ВОДНЮ
Харчові продукти | Максимально допустимі рівні (мг/кг) | Довідкова інформація | |
1. | Желатин | 10 | |
2. | Колаген | 10 |
".
( Підпункт 2 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024 )
Директор Департаменту громадського здоров’я | О. Даниленко |