• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330

Міністерство аграрної політики та продовольства | Наказ від 12.11.2024 № 4091 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства
  • Тип: Наказ
  • Дата: 12.11.2024
  • Номер: 4091
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства
  • Тип: Наказ
  • Дата: 12.11.2024
  • Номер: 4091
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
12.11.2024 № 4091
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2024 року
за № 1790/43135
Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330
Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 218, 975-979 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Преамбулу наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330 "Про затвердження Вимог до меду", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 725/33696, викласти в такій редакції:
"Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124,".
2. Внести зміни до Вимог до меду, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 725/33696, виклавши їх у новій редакції, що додається.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Установити, що мед, який відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає положенням Вимог до меду, затверджених цим наказом, може вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років з дня набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального строку придатності.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов’язків.

Міністр аграрної політики
та продовольства України


Віталій КОВАЛЬ

ПОГОДЖЕНО:

Перший заступник
Міністра охорони здоров’я України

Виконувач обов’язків Міністра економіки України

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів




Сергій ДУБРОВ

Олексій СОБОЛЕВ



Сергій ТКАЧУК
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19 червня 2019 року № 330
(в редакції наказу Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
від 12 листопада 2024 року № 4091)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2024 року
за № 1790/43135
Вимоги до меду
1. Ці Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману, та застосовуються до харчових продуктів, визначених у пункті 2 цих Вимог.
2. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) злитий мед — мед, отриманий завдяки його стіканню з розпечатаних стільників, що не містять розплоду;
2) квітковий (нектарний) мед — мед, отриманий з нектару рослин;
3) мед для кондитерських виробів — мед, придатний для промислового використання як інгредієнт при виробництві інших харчових продуктів, які піддають технологічній обробці. Такий мед може мати сторонній смак, запах, ознаки бродіння, бути перегрітим або перебродженим, або отриманий таким видаленням сторонніх неорганічних або органічних речовин, що призвело до значного видалення пилкових зерен;
4) мед — натуральна солодка речовина, вироблена бджолами Apis mellifera сполученням з власними особливими речовинами нектару рослин або секреції живих частин рослин чи виділень комах, що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин, які збирають бджоли, з подальшим відкладенням, зневодненням, зберіганням для дозрівання у стільниках;
5) падевий мед — мед, переважно отриманий з виділень комах (Hemiptera), які смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин або із секреції живих частин рослин;
6) пресований мед — мед, отриманий пресуванням стільників, що не містять розплоду, із застосуванням помірного нагріву не більше ніж до 45 °C або без нього;
7) стільники в меду — мед, що містить один або більше шматків стільникового меду;
8) стільниковий мед — мед, який бджоли зберігають у комірках новозбудованих стільників, що не містять розплоду або вощини, виготовленої лише з бджолиного воску, і який продають у запечатаних цільних стільниках або частинах таких стільників;
9) центрифужний мед — мед, отриманий центрифугуванням розпечатаних стільників, що не містять розплоду.
4. Терміни, визначені в пункті 2 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог.
5. За походженням мед поділяють на квітковий (нектарний) та падевий.
6. За способом виробництва мед поділяють на стільниковий, стільники в меду, злитий, центрифужний, пресований.
7. Мед повинен відповідати критеріям складу, визначених у додатку до цих Вимог, та таким характеристикам:
складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими, пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
консистенція може бути рідкою, в’язкою, або частково чи повністю кристалізованою.
Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням.
8. До меду, що маркується словом "мед", як харчового продукту чи як інгредієнта в харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.
9. Мед не повинен містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.
Вимоги цього пункту не застосовуються до меду для кондитерських виробів, окрім вимог щодо відсутності у ньому сторонніх органічних та неорганічних речовин.
10. З меду заборонено вилучати пилкові зерна та інші притаманні меду складові.
11. При маркуванні харчового продукту, визначеного в підпункті 4 пункту 2 цих Вимог, застосовується термін "мед".
Харчові продукти, визначені в підпунктах 1, 2, 5, 6, 9 пункту 2 цих Вимог, можуть маркуватися як згідно з термінами, визначеними в підпунктах 1, 2, 5, 6, 9 пункту 2 цих Вимог, так і терміном "мед".
Харчові продукти, визначені в підпунктах 3, 7, 8 пункту 2 цих Вимог, можуть маркуватися лише згідно з термінами, визначеними в підпунктах 3, 7, 8 пункту 2 цих Вимог.
12. Маркування харчових продуктів, визначених у пункті 2 цих Вимог, за виключенням меду для кондитерських виробів, може бути доповнене інформацією про:
квіткове або рослинне походження, якщо харчовий продукт повністю або переважно походить із зазначеного джерела та має органолептичні, фізико-хімічні та мікроскопічні характеристики зазначеного походження;
регіональне, територіальне або топографічне походження, якщо харчовий продукт повністю походить із зазначеного джерела;
специфічні критерії якості.
13. На маркуванні меду для кондитерських виробів в безпосередній близькості до назви харчового продукту повинно бути зазначено "призначений лише для використання у виробництві харчових продуктів, які піддаються переробці".
Контейнери з медом для кондитерських виробів, а також упаковка та торгова документація повинні вказувати повну назву харчового продукту, як зазначено в підпункті 3 пункту 2 цих Вимог.
Якщо мед для кондитерських виробів було використано як інгредієнт у складі харчового продукту, у назві такого харчового продукту дозволяється використовувати термін "мед" замість терміна "мед для кондитерських виробів", проте у переліку інгредієнтів зазначається термін "мед для кондитерських виробів".
14. Маркування меду повинно містити інформацію про країну, у якій було зібрано мед.
Якщо мед походить із декількох країн, країни походження, де було зібрано мед, повинні бути вказані на маркуванні в основному полі видимості у порядку зменшення їх частки у вазі разом із відсотком, який представляє кожна з цих країн.
Для кожної окремої частки в суміші допускається відхилення 5%, розраховане на основі документації про відстеження оператора.
У разі якщо в суміші меду кількість країн походження перевищує чотири, а сума чотирьох найбільших часток становить більше 50% суміші, дозволяється вказувати у відсотках лише їх, а решту країн походження - в порядку спадання без зазначення відсотка.
У випадку пакування, що містить нетто-кількість меду менше 30 грамів, назви країн походження можуть бути замінені дволітерним кодом відповідно до ДСТУ EN ISO 3166-1:2022 (EN ISO 3166-1:2020, IDT; ISO 3166-1:2020, IDT) "Коди для представлення назв країн та їх підрозділів. Частина 1. Код країни" або ISO 3166-1:2020.
Надання інформації, передбаченої цим пунктом, є обов’язковим відповідно до вимог Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".

Директор Департаменту
державної політики
у сфері санітарних
та фітосанітарних заходів
і продовольчої безпеки





Андрій ПИВОВАРОВ
Додаток
до Вимог до меду
(пункт 7)
Критерії складу меду
Вміст цукрів Вміст фруктози та глюкози (загальна кількість):
мед квітковий (нектарний) повинен мати не менше ніж 60 г/100 г
падевий мед і його суміші з квітковим (нектарним) медом повинен мати не менше ніж 45 г/100 г
Вміст сахарози:
всі види меду не більше ніж 5 г/100 г
мед, вироблений з таких рослин як акація (Robinia pseudoacacia), люцерна (Medicago sativа), банксія (Banksia menziesii), копійочник (Hedysarum), евкаліпт червоний (Eucalyptus camaldulensis), шкіряне дерево, види цитрусових (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii, Citrus spp.), повинен мати не більше ніж 10 г/100 г
мед, вироблений з таких рослин як лаванда (Lavandula spp.), огірочник лікарський (Borago officinalis), повинен мати не більше ніж 15 г/100 г
Вміст вологи всі види меду повинні мати не більше ніж 20%
вересовий мед повинен мати не більше ніж 23%
мед для кондитерських виробів повинен мати не більше ніж 23%
мед для кондитерських виробів з вересу повинен мати не більше ніж 25%
Вміст нерозчинних у воді речовин всі види меду повинні мати не більше ніж 0,1 г/100 г
пресований мед повинен мати не більше ніж 0,5 г/100 г
Електропровідність всі види меду та їхні суміші повинні мати не більше ніж 0,8 мС/см
падевий і каштановий мед та їхні суміші повинні мати не менше ніж 0,8 мС/см, крім сумішей з медом, отриманим з нектару таких рослин:
суничник великоплідний (Arbutus unedo), еріка (Erica spp.), евкаліпт (Eucalyptys spp.), липа (Tilia spp.), верес звичайний (Calluna vulgaris), манука (Leptospermum spp.), чайне дерево (Melaleuca spp.)
Вільні кислоти всі види меду повинні мати не більше ніж 50 міліеквівалентів кислоти на 1000 г
мед для кондитерських виробів повинен мати не більше ніж 80 міліеквівалентів кислоти на 1000 г
Активність діастази (за шкалою Шейда) всі види меду, крім меду для кондитерських виробів, повинні мати не менше ніж 8 одиниць
мед із низьким вмістом натуральних ензимів (наприклад, цитрусовий мед) та вмістом гідроксиметилфурфуролу не більше ніж 15 мг/кг повинен мати не менше ніж 3 одиниці
Вміст гідроксиметилфурфуролу (ГМФ) всі види меду, крім меду для кондитерських виробів, повинні мати не більше ніж 40 мг/кг
як виняток, мед із заявленим походженням із регіонів із тропічним кліматом та його суміші повинен мати не більше ніж 80 мг/кг
__________
Примітка.
Активність діастази та вміст ГМФ визначають після переробки та змішування меду.