МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 грудня 2022 р.
за № 1643/38979
Про затвердження Змін до Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м’яса
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
( Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
1. Затвердити Зміни до
Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м’яса, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 листопада 2011 року № 587, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2011 року за № 1317/20055, що додаються.
2. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію з 01 січня 2026 року.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної регуляторної служби України Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Виконувач обов’язків Міністра економіки України Міністр охорони здоров’я України | О. Кучер А. Лордкіпанідзе Д. Кудін В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики та
продовольства України
05 грудня 2022 року № 974
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 грудня 2022 р.
за № 1643/38979
Зміни
до Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м’яса
1. У тексті
Інструкції слово "півтуші" у всіх відмінках замінити словом "напівтуші" у відповідних відмінках.
2. У розділі III:
1) пункт 3.4 викласти в такій редакції:
( Абзац перший підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
"3.4. На тушах (напівтушах) великої рогатої худоби у віці понад 8 місяців, але не більше ніж 12 місяців (молода яловичина) ставлять клеймо відповідної категорії вгодованості та літерний штамп "Z", який наносять на зовнішню поверхню туші, на задній четвертині наносять на поперекову частину на рівні четвертого поперекового хребця та на передній четвертині - на грудну частину на відстані від 10 до 30 см від гострого краю грудної кістки".
( Абзац другий підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
2) пункт 3.5 викласти в такій редакції:
( Абзац перший підпункту 2 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
"3.5. На тушах (напівтушах) великої рогатої худоби у віці не старше 8 місяців (телятина), ставлять клеймо відповідної категорії вгодованості. Також проставляють літерний штамп "V" на зовнішній поверхні туші, на задній четвертині наносять на поперекову частину на рівні четвертого поперекового хребця та на передній четвертині - на грудну частину на відстані від 10 до 30 см від гострого краю грудної кістки";
( Абзац другий підпункту 2 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
3. Пункт 4.5 розділу IV викласти в такій редакції:
( Абзац перший пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
"4.5. На яловичині від некастрованих бугаїв віком старше трьох років праворуч від клейма ставлять літерний штамп "Б".
Нанесення літерного штампу на туші, напівтуші та четвертини великої рогатої худоби у віці не більше ніж 12 місяців здійснюється відповідно до пунктів 3.4 та 3.5 цієї Інструкції".
( Абзац третій пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1063 від 23.12.2022 )
4. У додатку 3 до цієї Інструкції рядки п’ятий, шостий таблиці викласти в такій редакції:
" | Z | м’ясо великої рогатої худоби у віці понад 8 місяців, але не більше ніж 12 місяців (молода яловичина) | |
| V | м’ясо великої рогатої худоби у віці не старше 8 місяців (телятина) | ". |
Директор Департаменту аграрного розвитку | І. Віштак |