• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Переліку референс-методик відбору зразків та їх досліджень (випробувань), що повинні застосовуватись в арбітражних дослідженнях об’єктів санітарних заходів

Міністерство аграрної політики та продовольства України | Наказ, Перелік від 19.10.2015 № 397
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Перелік
  • Дата: 19.10.2015
  • Номер: 397
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Перелік
  • Дата: 19.10.2015
  • Номер: 397
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.10.2015 № 397
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 грудня 2015 р.
за № 1592/28037
Про затвердження Переліку референс-методик відбору зразків та їх досліджень (випробувань), що повинні застосовуватись в арбітражних дослідженнях об'єктів санітарних заходів
Відповідно до частини сьомої статті 11 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" та пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України , затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 року № 500,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Перелік референс-методик відбору зразків та їх досліджень (випробувань), що повинні застосовуватись в арбітражних дослідженнях об'єктів санітарних заходів, що додається.
2. Департаменту тваринництва забезпечити у встановленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра Краснопольського Я.В.
МіністрО.М. Павленко
ПОГОДЖЕНО:

Міністр охорони здоров'я України

Голова Державної
регуляторної служби України

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Заступник Голови Державної ветеринарної
та фітосанітарної служби України


Олександр Квіташвілі


К.М. Ляпіна



Сергій Глущенко


О.М. Вержиховський
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19.10.2015 № 397
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 грудня 2015 р.
за № 1592/28037
ПЕРЕЛІК
референс-методик відбору зразків та їх досліджень (випробувань), що повинні застосовуватись в арбітражних дослідженнях об'єктів санітарних заходів
№ з/пКатегоріяПараметр, який досліджуєтьсяНазва референс-методики
1234
1Харчові продуктиСальмонела
(Salmonella spp)
ДСТУ ISO 6579:2006
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Методика виявлення Salmonella spp
2Харчові продуктиЛістерія моноцитогенез
(Listeria monocytogenes)
ДСТУ ISO 11290-1:2003
Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявлення
3Харчові продуктиЛістерія моноцитогенез
(Listeria monocytogenes)
ДСТУ ISO 11290-2:2003
Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 2. Метод підрахування
4Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походженняСвинець, кадмій, ртуть, неорганічне олово, 3-МСРD та бензопіренГОСТ 30178-96
Атомно-абсорбційний метод визначення токсичних елементів.
ДСТУ 7670:2014
Сировина i продукти харчові. Готування проб. Мінералізація для визначання вмісту токсичних елементів.
ГОСТ 26930-86
Сировина та продукти харчові. Метод визначення арсену.
ДСТУ 4689:2006
Продукти харчові. Методи визначання масової частки бензопірену
5Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походженняНедіоксиноподібні ПХБДСТУ EN 1528-1-2002
Продукти харчовi жировi. Визначання пестицидiв i полiхлорованих бiфенiлiв (ПХБ). Частина 1. Загальнi положення
6Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походженняЗалишкові кількості пестицидівДСТУ EN 1528-1-2002
Продукти харчовi жировi. Визначання пестицидiв i полiхлорованих бiфенiлiв (ПХБ). Частина 1. Загальнi положення.
ДСТУ 4514:2006
Риба, інші водні живі ресурси та харчова продукція з них. Визначення хлорорганічних пестицидів та поліхлорованих біфенілів методом газорідинної хроматографії.
ДСТУ EN 12393-1:2003
Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 1. Загальні положення.
ДСТУ EN 12393-2:2003
Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 2. Методи екстрагування та очищення.
ДСТУ EN 12393-3:2003
Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 3. Визначення та підтверджувальні випробовування.
ДСТУ EN 12396-2:2003
Визначення залишкових кількостей дитіокарбамату та тіурамдисульфіду. Частина 2. Газохроматографічний метод
7Харчові продуктиЕшеріхія колі
(Escherichia coli)
ДСТУ ISO 7251:2006
Мікробіологія. Загальна настанова щодо підрахунку передбачуваної Escherichia coli. Метод найімовірнішого числа
8Харчові продуктиКоагулазо-позитивні стафілококиДСТУ ISO 6888-1:2003
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 1. Метод з використанням агарового середовища Беард-Паркера
9Харчові продуктиКоагулазо-позитивні стафілококиДСТУ ISO 6888-2:2003
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 2. Метод з використанням фібриногену плазми крові кролика для агарового середовища
10Харчові продуктиБацилус цереус
(Bacillus cereus)
ДСТУ ISO 7932:2007
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод визначення кількості ймовірно Bacillus cereus. Техніка підрахунку за температури 30°С
11Харчові продуктиГенетично модифіковані організмиДСТУ ISO 21569:2008
Продукти харчові. Методи аналізу генетично модифікованих організмів і продуктів з їхнім вмістом. Якісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти
12Харчові продуктиГенетично модифіковані організмиДСТУ ISO 21570:2008
Продукти харчові. Методи виявлення генетично модифікованих організмів і продуктів з їхнім вмістом. Кількісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти
13Харчові продуктиІєрсинія ентероколітикаДСТУ ISO 10273:2007
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення умовно патогенних Yersinia enterocolitica
14Харчові продуктиІєрсинія ентероколітикаДСТУ ISO 6887-1:2003
Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Частина 1. Загальні правила готування вихідної суспензії та десятикратних розведень
15Харчові продуктиІєрсинія ентероколітикаДСТУ ISO 6887-2:2003
Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Частина 2. Специфічні правила готування м'яса та м'ясних виробів
16БобовіДомішки, сторонні запахи, шкідники, розмір, біологічний вид та сортова належністьДСТУ ISO 605:2007
Бобові. Визначення домішок, сторонніх запахів, шкідників, розміру, біологічного виду та сортової належності. Контрольні методи
17Жири та олії тваринні і рослинніМетилові ефіри жирних кислотДСТУ ISO 5508-2001
Жири тваринні і рослинні та олії. Аналіз методом газової хроматографії метилових ефірів жирних кислот.
ДСТУ ISO 5509-2002
Жири тваринні і рослинні та олії. Приготування метилових ефірів жирних кислот
18Жири та олії тваринні і рослинніЗолаДСТУ ISO 6884-2002
Жири та олії тваринні і рослинні. Визначення золи. Контрольний метод
19Жири та олії тваринні і рослинні. Жир молочнийСтерини.
Рослинний жир
ДСТУ ISO 3594-2001
Жир молочний. Виявлення рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів. Контрольний метод.
ДСТУ ISO 3595-2007
Жир молочний. Виявлення рослинного жиру з використанням фітостерилацетату.
ДСТУ ISO 6799-2002
Жири та олії тваринні i рослинні. Визначення складу стеринової фракції. Газохроматографічний метод
20Зерно та продукти із зернових культурОхратоксин АДСТУ EN ISO 15141-1-2001
Продукти харчові. Визначення охратоксину А у зерні та продуктах із зернових культур. Частина 1. Метод високоефективної рідинної хроматографії з очищенням силікагелем
21Зернові і бобовіПриховане заселення комахамиДСТУ ISO 6639-1:2007
Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 1. Основні положення
22Зернові і бобовіПриховане заселення комахамиДСТУ ISO 6639-2:2007
Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 2. Відбирання проб
23Зернові і бобовіПриховане заселення комахамиДСТУ ISO 6639-3:2007
Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 3. Контрольний метод
24Зернові культури, фрукти з твердою шкіркою та похідні від них продуктиАфлатоксин В1 та сума афлатоксинів В1, В2, G1 та G2ДСТУ EN 12955-2001
Продукти харчові. Визначення афлатоксину В1 та суми афлатоксинів В1, В2, G1 та G2 у зернових культурах, фруктах із твердою шкіркою та похідних від них продуктах. Метод високоефективної рідинної хроматографії за допомогою постколонкової дериватизації та очищення на імунній колонці
25Казеїн кислотнийЖирДСТУ ISO 5543:2005
Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод)
26Казеїн кислотнийКоліформиДСТУ ISO 4831:2006
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості
27Казеїн сичужнийЖирДСТУ ISO 5543:2005
Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод)
28Казеїн сичужнийКоліформиДСТУ ISO 4831:2006
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості
29КазеїнатиЖирДСТУ ISO 5543:2005
Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод)
30КазеїнатиКоліформиДСТУ ISO 4831:2006
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості
31Масло несолонеКислотність жируДСТУ ISO 1740:2005 (IDF 6:2004)
Жир молочний та масло. Визначення кислотності жиру (контрольний метод)
32Масло несолонеКоліформиДСТУ ISO 4831:2006
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості
33Молоко сухеТитрована кислотністьДСТУ ISO 6091:2007
Молоко сухе. Визначення титрованої кислотності (контрольний метод) (ISO 6091:1980, IDT)
34М'ясо та м'ясні продуктиАзотДСТУ ISO 937:2005
М'ясо та м'ясні продукти. Визначення вмісту азоту (контрольний метод)
35М'ясо та м'ясні продуктирНДСТУ ISO 2917:2001
М'ясо та м'ясні продукти. Визначення рН (контрольний метод)
36М'ясо та м'ясні продуктиНітритДСТУ ISO 2918:2005
М'ясо та м'ясні продукти. Метод визначення загального вмісту нітриту (контрольний метод)
37М'ясо та м'ясні продуктиФосфорДСТУ ISO 2294:2005
М'ясо та м'ясні продукти. Метод визначення загального вмісту фосфору (контрольний метод)
38М'ясні продуктиКрохмальДСТУ ISO 5554:2005
Продукти м'ясні. Метод визначення вмісту крохмалю (контрольний метод)
39Продукти на основі фруктів і овочівЕтанолДСТУ ISO 2448:2003
Продукти на основі фруктів і овочів. Визначення вмісту етанолу. Контрольний метод
40Сир альбуміннийСуха речовинаДСТУ ISO 2920:2005
Сир альбумінний. Визначення вмісту сухої речовини (контрольний метод)
41СояГенетично модифіковані організмиДСТУ 5021-1:2008
Соя. Ідентифікація генетично модифікованих організмів. Частина 1. Методи відбирання та правила готування проб
42Фрукти, овочі та продукти переробленняСухі речовини, не розчинні у водіДСТУ ISO 751:2004
Фрукти, овочі та продукти перероблення. Метод визначення сухих речовин, не розчинних у воді (контрольний метод)
43Харчові продукти і корм для тваринКлостридія перфрінгенс
(Clostridium perfringens)
ДСТУ ISO 7937:2006
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод визначення кількості Clostridium perfringens. Техніка підрахування колоній
44Харчові продукти і корм для тваринКампілобактерії
(Campylobacter)
ДСТУ ISO 10272-1:2007
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення і підрахунку кампілобактерій. Метод виявлення
45Харчові продукти і корм для тваринМікроскопічні гриби та дріжджіДСТУ ISO 7954:2006
Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови з підрахунку дріжджів і мікроскопічних грибів. Техніка підрахування колоній, культивованих за температури 25°С
Директор
Департаменту тваринництва
М.М. Кваша