№ з/п | Категорія | Параметр, який досліджується | Назва референс-методики |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Харчові продукти | Сальмонела (Salmonella spp) | ДСТУ ISO 6579:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Методика виявлення Salmonella spp |
2 | Харчові продукти | Лістерія моноцитогенез (Listeria monocytogenes) | ДСТУ ISO 11290-1:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявлення |
3 | Харчові продукти | Лістерія моноцитогенез (Listeria monocytogenes) | ДСТУ ISO 11290-2:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 2. Метод підрахування |
4 | Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походження | Свинець, кадмій, ртуть, неорганічне олово, 3-МСРD та бензопірен | ГОСТ 30178-96 Атомно-абсорбційний метод визначення токсичних елементів. ДСТУ 7670:2014 Сировина i продукти харчові. Готування проб. Мінералізація для визначання вмісту токсичних елементів. ГОСТ 26930-86 Сировина та продукти харчові. Метод визначення арсену. ДСТУ 4689:2006 Продукти харчові. Методи визначання масової частки бензопірену |
5 | Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походження | Недіоксиноподібні ПХБ | ДСТУ EN 1528-1-2002 Продукти харчовi жировi. Визначання пестицидiв i полiхлорованих бiфенiлiв (ПХБ). Частина 1. Загальнi положення |
6 | Неперероблені харчові продукти та харчові продукти тваринного і рослинного походження | Залишкові кількості пестицидів | ДСТУ EN 1528-1-2002 Продукти харчовi жировi. Визначання пестицидiв i полiхлорованих бiфенiлiв (ПХБ). Частина 1. Загальнi положення. ДСТУ 4514:2006 Риба, інші водні живі ресурси та харчова продукція з них. Визначення хлорорганічних пестицидів та поліхлорованих біфенілів методом газорідинної хроматографії. ДСТУ EN 12393-1:2003 Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 1. Загальні положення. ДСТУ EN 12393-2:2003 Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 2. Методи екстрагування та очищення. ДСТУ EN 12393-3:2003 Продукти харчові нежирові. Визначення вмісту залишків пестицидів газохроматографічним методом. Частина 3. Визначення та підтверджувальні випробовування. ДСТУ EN 12396-2:2003 Визначення залишкових кількостей дитіокарбамату та тіурамдисульфіду. Частина 2. Газохроматографічний метод |
7 | Харчові продукти | Ешеріхія колі (Escherichia coli) | ДСТУ ISO 7251:2006 Мікробіологія. Загальна настанова щодо підрахунку передбачуваної Escherichia coli. Метод найімовірнішого числа |
8 | Харчові продукти | Коагулазо-позитивні стафілококи | ДСТУ ISO 6888-1:2003 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 1. Метод з використанням агарового середовища Беард-Паркера |
9 | Харчові продукти | Коагулазо-позитивні стафілококи | ДСТУ ISO 6888-2:2003 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 2. Метод з використанням фібриногену плазми крові кролика для агарового середовища |
10 | Харчові продукти | Бацилус цереус (Bacillus cereus) | ДСТУ ISO 7932:2007 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод визначення кількості ймовірно Bacillus cereus. Техніка підрахунку за температури 30°С |
11 | Харчові продукти | Генетично модифіковані організми | ДСТУ ISO 21569:2008 Продукти харчові. Методи аналізу генетично модифікованих організмів і продуктів з їхнім вмістом. Якісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти |
12 | Харчові продукти | Генетично модифіковані організми | ДСТУ ISO 21570:2008 Продукти харчові. Методи виявлення генетично модифікованих організмів і продуктів з їхнім вмістом. Кількісні методи на основі аналізування нуклеїнової кислоти |
13 | Харчові продукти | Ієрсинія ентероколітика | ДСТУ ISO 10273:2007 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення умовно патогенних Yersinia enterocolitica |
14 | Харчові продукти | Ієрсинія ентероколітика | ДСТУ ISO 6887-1:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Частина 1. Загальні правила готування вихідної суспензії та десятикратних розведень |
15 | Харчові продукти | Ієрсинія ентероколітика | ДСТУ ISO 6887-2:2003 Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного досліджування. Частина 2. Специфічні правила готування м'яса та м'ясних виробів |
16 | Бобові | Домішки, сторонні запахи, шкідники, розмір, біологічний вид та сортова належність | ДСТУ ISO 605:2007 Бобові. Визначення домішок, сторонніх запахів, шкідників, розміру, біологічного виду та сортової належності. Контрольні методи |
17 | Жири та олії тваринні і рослинні | Метилові ефіри жирних кислот | ДСТУ ISO 5508-2001 Жири тваринні і рослинні та олії. Аналіз методом газової хроматографії метилових ефірів жирних кислот. ДСТУ ISO 5509-2002 Жири тваринні і рослинні та олії. Приготування метилових ефірів жирних кислот |
18 | Жири та олії тваринні і рослинні | Зола | ДСТУ ISO 6884-2002 Жири та олії тваринні і рослинні. Визначення золи. Контрольний метод |
19 | Жири та олії тваринні і рослинні. Жир молочний | Стерини. Рослинний жир | ДСТУ ISO 3594-2001 Жир молочний. Виявлення рослинного жиру методом газорідинної хроматографії стеринів. Контрольний метод. ДСТУ ISO 3595-2007 Жир молочний. Виявлення рослинного жиру з використанням фітостерилацетату. ДСТУ ISO 6799-2002 Жири та олії тваринні i рослинні. Визначення складу стеринової фракції. Газохроматографічний метод |
20 | Зерно та продукти із зернових культур | Охратоксин А | ДСТУ EN ISO 15141-1-2001 Продукти харчові. Визначення охратоксину А у зерні та продуктах із зернових культур. Частина 1. Метод високоефективної рідинної хроматографії з очищенням силікагелем |
21 | Зернові і бобові | Приховане заселення комахами | ДСТУ ISO 6639-1:2007 Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 1. Основні положення |
22 | Зернові і бобові | Приховане заселення комахами | ДСТУ ISO 6639-2:2007 Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 2. Відбирання проб |
23 | Зернові і бобові | Приховане заселення комахами | ДСТУ ISO 6639-3:2007 Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 3. Контрольний метод |
24 | Зернові культури, фрукти з твердою шкіркою та похідні від них продукти | Афлатоксин В1 та сума афлатоксинів В1, В2, G1 та G2 | ДСТУ EN 12955-2001 Продукти харчові. Визначення афлатоксину В1 та суми афлатоксинів В1, В2, G1 та G2 у зернових культурах, фруктах із твердою шкіркою та похідних від них продуктах. Метод високоефективної рідинної хроматографії за допомогою постколонкової дериватизації та очищення на імунній колонці |
25 | Казеїн кислотний | Жир | ДСТУ ISO 5543:2005 Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод) |
26 | Казеїн кислотний | Коліформи | ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
27 | Казеїн сичужний | Жир | ДСТУ ISO 5543:2005 Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод) |
28 | Казеїн сичужний | Коліформи | ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
29 | Казеїнати | Жир | ДСТУ ISO 5543:2005 Казеїни і казеїнати. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод) |
30 | Казеїнати | Коліформи | ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
31 | Масло несолоне | Кислотність жиру | ДСТУ ISO 1740:2005 (IDF 6:2004) Жир молочний та масло. Визначення кислотності жиру (контрольний метод) |
32 | Масло несолоне | Коліформи | ДСТУ ISO 4831:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови щодо підрахування кількості коліформних мікроорганізмів. Методика найвірогіднішої кількості |
33 | Молоко сухе | Титрована кислотність | ДСТУ ISO 6091:2007 Молоко сухе. Визначення титрованої кислотності (контрольний метод) (ISO 6091:1980, IDT) |
34 | М'ясо та м'ясні продукти | Азот | ДСТУ ISO 937:2005 М'ясо та м'ясні продукти. Визначення вмісту азоту (контрольний метод) |
35 | М'ясо та м'ясні продукти | рН | ДСТУ ISO 2917:2001 М'ясо та м'ясні продукти. Визначення рН (контрольний метод) |
36 | М'ясо та м'ясні продукти | Нітрит | ДСТУ ISO 2918:2005 М'ясо та м'ясні продукти. Метод визначення загального вмісту нітриту (контрольний метод) |
37 | М'ясо та м'ясні продукти | Фосфор | ДСТУ ISO 2294:2005 М'ясо та м'ясні продукти. Метод визначення загального вмісту фосфору (контрольний метод) |
38 | М'ясні продукти | Крохмаль | ДСТУ ISO 5554:2005 Продукти м'ясні. Метод визначення вмісту крохмалю (контрольний метод) |
39 | Продукти на основі фруктів і овочів | Етанол | ДСТУ ISO 2448:2003 Продукти на основі фруктів і овочів. Визначення вмісту етанолу. Контрольний метод |
40 | Сир альбумінний | Суха речовина | ДСТУ ISO 2920:2005 Сир альбумінний. Визначення вмісту сухої речовини (контрольний метод) |
41 | Соя | Генетично модифіковані організми | ДСТУ 5021-1:2008 Соя. Ідентифікація генетично модифікованих організмів. Частина 1. Методи відбирання та правила готування проб |
42 | Фрукти, овочі та продукти перероблення | Сухі речовини, не розчинні у воді | ДСТУ ISO 751:2004 Фрукти, овочі та продукти перероблення. Метод визначення сухих речовин, не розчинних у воді (контрольний метод) |
43 | Харчові продукти і корм для тварин | Клостридія перфрінгенс (Clostridium perfringens) | ДСТУ ISO 7937:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод визначення кількості Clostridium perfringens. Техніка підрахування колоній |
44 | Харчові продукти і корм для тварин | Кампілобактерії (Campylobacter) | ДСТУ ISO 10272-1:2007 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення і підрахунку кампілобактерій. Метод виявлення |
45 | Харчові продукти і корм для тварин | Мікроскопічні гриби та дріжджі | ДСТУ ISO 7954:2006 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови з підрахунку дріжджів і мікроскопічних грибів. Техніка підрахування колоній, культивованих за температури 25°С |