МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 грудня 2015 р.
за № 1517/27962
Про затвердження Змін до Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)
2. Департаменту тваринництва забезпечити у встановленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра Краснопольського Я.В.
ПОГОДЖЕНО: Заступник Голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Голова Державної регуляторної служби України Міністр охорони здоров'я України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | О.М. Вержиховський К.М. Ляпіна О. Квіташвілі С. Глущенко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Міністерства аграрної політики
та продовольства України
17.11.2015 № 429
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 грудня 2015 р.
за № 1517/27962
ЗМІНИ
до Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) ( z1704-12 )
1. У розділі І:
1) абзац другий пункту 1.3 виключити;
2) у пункті 1.9:
абзаци другий, третій замінити новим абзацом такого змісту:
"верифікація - перевірка шляхом обстеження та надання об'єктивних доказів дотримання визначених вимог;".
У зв'язку з цим абзаци четвертий - сьомий вважати відповідно абзацами третім - шостим;
абзаци п'ятий, шостий замінити новим абзацом такого змісту:
"план НАССР - документ, підготовлений відповідно до принципів НАССР для забезпечення контролю за небезпечними факторами, які є визначальними для безпечності харчових продуктів на тому етапі харчового ланцюга, який розглядається;".
2. У розділі ІІ:
1) у пункті 2.5:
підпункт 2.5.2 викласти в такій редакції:
"2.5.2. Зменшення ризику перехресного забруднення шляхом належного планування та організації потоків руху неперероблених, частково перероблених та перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, у тому числі пакувальних, персоналу, відвідувачів так, щоб вони не несли загрозу безпечності продуктів;";
підпункт 2.5.3 виключити.
У зв'язку з цим підпункти 2.5.4-2.5.9 вважати відповідно підпунктами 2.5.3-2.5.8;
у підпункті 2.5.3 слово "які" замінити словами "якщо такі", а слова "і якість" виключити;
підпункт 2.5.7 доповнити словами ", при зростанні асортименту продуктів та обсягів виробництва";
2) абзац четвертий підпункту 2.12.2 пункту 2.12 викласти в такій редакції:
"якщо встановлено електричні знищувачі комах, то вони не повинні розміщуватись над відкритим харчовим продуктом;";
3) в абзаці другому підпункту 2.14.4 пункту 2.14 слово "аудити" замінити словом "перевірки";
4) абзац другий підпункту 2.15.9 пункту 2.15 після слова "безперервності" доповнити словами "температурного ланцюга";
5) у пункті 2.17:
підпункт 2.17.1 викласти в такій редакції:
абзац другий підпункту 2.17.4 виключити.
3. У розділі ІІІ:
1) абзац десятий пункту 3.10 викласти в такій редакції:
"строк придатності;";
2) пункт 3.17 викласти в такій редакції:
"3.17. Блок-схема має бути достатньо зрозумілою та повною. При цьому необхідно уникати відображення у блок-схемі тих етапів, які не є частиною технологічного процесу.";
3) у пункті 3.20:
у підпункті 3.20.2 слово "виробництва" замінити словом "потужності";
підпункт 3.20.4 доповнити новим абзацом такого змісту:
"Наступним етапом аналізу небезпечних факторів є встановлення того, які заходи контролю можна застосувати чи вже застосовано для запобігання виникненню, для зменшення до прийнятного рівня або усунення кожного з небезпечних факторів та на яких етапах технологічного процесу це можна зробити. У деяких ситуаціях контроль за конкретним небезпечним фактором може вимагати більше ніж одного заходу контролю. В інших випадках за допомогою одного й того самого заходу контролю можна контролювати кілька небезпечних факторів. Заходи контролю - це програми-передумови системи НАССР, які визначені у розділі ІІ цих Вимог. Контрольні заходи повинні здійснюватись відповідно до процедур та специфічних умов потужності для забезпечення їх ефективного впровадження.";
підпункт 3.20.8 виключити.
У зв'язку з цим підпункти 3.20.9, 3.20.10 вважати відповідно підпунктами 3.20.8, 3.20.9;
у підпункті 3.20.8 слово "розрізняти" замінити словом "розглядати", а слова ", і ті, які відносять до їх якості" виключити;
4) у пункті 3.21:
у підпункті 3.21.1 слова "за допомогою використання дерева рішень, а також в інший спосіб" виключити, а після слова "знань" доповнити підпункт словами "про процес та продукт з можливим використанням дерева рішень";
в абзаці другому підпункту 3.21.2 слово "раніших" замінити словом "попередніх";
5) у підпункті 3.22.3 пункту 3.22 перше речення виключити;
6) у підпункті 3.23.4 пункту 3.23:
у підпункті 3.23.4.1 слова "визначення ефективності" виключити;
в абзаці другому підпункту 3.23.4.3 слово "завчасні" виключити;
підпункт 3.23.4.5 виключити;
7) у пункті 3.25:
в абзаці першому та підпунктах 3.25.1, 3.25.2 слово "перевірки" замінити словами "верифікації (перевірки)";
у підпункті 3.25.2.2 підпункту 3.25.2:
в абзаці п'ятнадцятому слова "кількості працівників та їх кваліфікації" замінити словами "кваліфікації працівників";
в абзаці сімнадцятому слово "дій" замінити словом "заходів";
8) у пункті 3.26:
в абзаці четвертому підпункту 3.26.5 слово "законодавства" замінити словами та цифрами "пункту 3 частини шостої статті 21 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів";
підпункт 3.26.6 виключити.
У зв'язку з цим підпункти 3.26.7, 3.26.8 вважати відповідно підпунктами 3.26.6, 3.26.7.
4. У розділі IV:
1) пункт 4.1 виключити.
У зв'язку з цим пункти 4.2-4.16 вважати відповідно пунктами 4.1-4.15;
2) у пункті 4.4 слова "або таких, що мають малий обсяг виробництва," виключити;
3) доповнити розділ новим пунктом 4.16 такого змісту:
"4.16. Оператори ринку зобов'язані перед використанням настанов перевірити відповідність рекомендацій, практик та типових планів НАССР специфічним умовам потужності та за потреби зробити зміни у документації та застосувати їх.".
5. У розділі V:
1) у пункті 5.2 слово "властивості" замінити словом "властивостями";
2) у пунктах 5.13-5.15 слово "дії" у всіх відмінках замінити словом "заходи" у відповідних відмінках;
3) пункт 5.17 після слова "технологічних" доповнити словами "та допоміжних";
4) у пункті 5.23 слова "Керівництво потужності повинно" замінити словами "Відповідальні працівники потужності повинні";
5) у пункті 5.24:
підпункт 5.24.5 виключити.
У зв'язку з цим підпункти 5.24.6, 5.24.7 вважати відповідно підпунктами 5.24.5, 5.24.6;
у підпункті 5.24.5:
абзаци четвертий, п'ятий підпункту 5.24.5.1 виключити;
підпункт 5.24.5.2 викласти в такій редакції:
"5.24.5.2. Ідентифікація партій.
Ідентифікація партій будь-яких речовин або продуктів (неперероблених, частково перероблених або перероблених), партій харчових продуктів здійснюється оператором ринку.
Взаємозв'язок між партіями при внутрішній простежуваності для операторів ринку не є обов'язковою вимогою, однак впровадження такої вимоги дасть змогу підвищити ефективність процедур;";
у підпункті 5.24.5.4:
в абзаці другому слова "Впровадження простежуваності необхідно тестувати (перевіряти) та переглядати" замінити словами "Для підвищення ефективності простежуваності оператори ринку можуть застосовувати її тестування та перегляд";
абзац восьмий викласти в такій редакції:
"Регулярне тестування процедури відкликання та вилучення продукту підвищує її ефективність.";
6) у підпункті 5.25.5 пункту 5.25 слова та цифри "розділом ІІІ цих Вимог" замінити словами та цифрами "пунктом 3 частини шостої статті 21 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
6. У тексті цих Вимог слова "Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів", "Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) (далі - система НАССР)", "операторами потужностей" та "НАССР - плану" у всіх відмінках та числах замінити відповідно словами "
Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" , "системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках", "операторами ринку" та "плану НАССР" у відповідних відмінках та числах.
Директор Департаменту тваринництва | М.М. Кваша |