МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
21.09.2024 м. Київ № 3650
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
07 жовтня 2024 р. за № 1505/42850
Про затвердження Вимог до матеріально-технічної бази та інших об'єктів інфраструктури, необхідних для виконання функцій сертифікації спиртних напоїв із зареєстрованим географічним зазначенням
Відповідно до абзацу восьмого частини першої статті 21 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до матеріально-технічної бази та інших об'єктів інфраструктури, необхідних для виконання функцій сертифікації спиртних напоїв із зареєстрованим географічним зазначенням, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію одночасно з введенням в дію Закону України від 01 грудня 2022 року № 2800-IX "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
21 вересня 2024 року № 3650
Вимоги
до матеріально-технічної бази та інших об'єктів інфраструктури, необхідних для виконання функцій сертифікації спиртних напоїв із зареєстрованим географічним зазначенням
1. Ці Вимоги застосовуються до матеріально-технічної бази та інших об'єктів інфраструктури (далі - матеріально-технічна база), необхідних органу сертифікації для виконання функцій сертифікації спиртних напоїв із зареєстрованим географічним зазначенням (далі - спиртний напій).
2. У цих Вимогах терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
3. До матеріально-технічної бази, необхідної для виконання функцій сертифікації спиртних напоїв, належать:
приміщення;
лабораторія;
приміщення для здійснення органолептичних досліджень спиртних напоїв.
4. Матеріально-технічна база, необхідна для виконання функцій сертифікації спиртних напоїв, повинна відповідати таким вимогам:
1) приміщення облаштоване офісними меблями, засобами зв'язку, комп'ютерною, офісною технікою, достатніми для оформлення документації органу сертифікації, яке використовується як офісне приміщення для персоналу органу сертифікації та придатне для зберігання документації органу сертифікації;
2) лабораторія акредитована як випробувальна лабораторія згідно з ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 (EN ISO/IEC 17025:2017, IDT; ISO/IEC 17025:2017, IDT) "Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій" або відповідним іншим стандартом, яким його може бути замінено;
3) приміщення для здійснення органолептичних досліджень спиртних напоїв облаштоване принаймні:
одним робочим столом для підготовки зразків спиртних напоїв;
меблями для зберігання зразків спиртних напоїв;
засобами вимірювальної техніки;
лабораторним посудом;
обладнанням для вимірювання та контролю температури;
мийкою з гарячою та холодною водою.
5. Матеріально-технічна база, необхідна для виконання функцій сертифікації спиртних напоїв, має належати органу сертифікації на праві власності та/або користування.
Директор Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки | Андрій ПИВОВАРОВ |