МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
03.09.2017 № 1073 |
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 жовтня 2017 р.
за № 1206/31074
Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії
Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про прожитковий мінімум" , керуючись пунктом 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії, що додаються.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 18 листопада 1999 року № 272 "Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 грудня 1999 року за № 834/4127.
3. Управлінню громадського здоров’я (Півень Н.В.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
5. Цей наказ набирає чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування.
В.о. Міністра | У. Супрун |
ПОГОДЖЕНО: Президент Національної академії медичних наук України Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України | В.І. Цимбалюк Максим Мартинюк |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
03.09.2017 № 1073
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 жовтня 2017 р.
за № 1206/31074
НОРМИ
фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії
Таблиця 1
Добова потреба дитячого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії
__________
* Для дітей 0-12 місяців життя потребу наведено з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.
Таблиця 2
Добова потреба дитячого населення у мінеральних речовинах
Таблиця 3
Добова потреба дитячого населення у вітамінах
Таблиця 4
Добові енерговитрати дорослого населення без фізичної активності
__________
Примітка.
Для розрахунку добових енерговитрат фізично активного дорослого населення необхідно помножити відповідну віку і масі тіла величину основного обміну на відповідний коефіцієнт фізичної активності.
Таблиця 5
Групи працездатного населення залежно від фізичної активності
Таблиця 6
Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (чоловіки)
Таблиця 7
Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (чоловіки)
Група | Кальцій (мг) | Фосфор (мг) | Магній (мг) | Залізо (мг) | Цинк (мг) | Йод (мкг) | Мідь (мг) | Хром (мкг) | Молібден (мкг) | Селен (мкг) | Марганець (мг) |
I-V | 1200 | 1200 | 400 | 15 | 15 | 150 | 1,0 | 50 | 70 | 70 | 2,0 |
Таблиця 8
Добова потреба дорослого населення у вітамінах (чоловіки)
Група | С (мг) | А (мкг РЕ) | Е (мг ТЕ) | Д (мкг) | В1 (мг) | В2 (мг) | В6 (мг) | Ніацин (мг НЕ) | Фолат (мкг) | В12 (мкг) | Біотин (мкг) | К (мкг) | Пантотенова кислота (мг) |
I-V | 80 | 1000 | 15 | 5 | 1,6 | 2,0 | 2,0 | 22 | 400 | 3 | 50 | 110 | 5 |
Таблиця 9
Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (жінки)
Таблиця 10
Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (жінки)
Таблиця 11
Добова потреба дорослого населення у вітамінах (жінки)
Таблиця 12
Добова потреба осіб похилого віку в білках, жирах, вуглеводах та енергії
Стать | Вік (років) | Енергія (ккал) | Білки (г) | Жири (г) | Вуглеводи (г) |
Чоловіки | 60-74 | 2000 | 65 | 60 | 300 |
75 і старші | 1800 | 53 | 38 | 270 | |
Жінки | 60-74 | 1800 | 58 | 54 | 270 |
75 і старші | 1600 | 52 | 44 | 240 |
Таблиця 13
Добова потреба осіб похилого віку у мінеральних речовинах
Таблиця 14
Добова потреба осіб похилого віку у вітамінах
Таблиця 15
Рекомендовані норми споживання мінорних та біологічно активних речовин їжі із встановленою фізіологічною дією на організм (для дорослого населення)
__________
Примітки:
1. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (за масою) в добовому раціоні становить 1:1:4.
2. Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відносно загальної кількості білків: для дітей - 60 % і більше, для дорослих - 50 % і більше.
3. Рекомендований вміст білків відносно енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей - близько 15 % калорійності, для дорослих - близько 13 % калорійності; вміст жирів - близько 30 % калорійності.
4. Рекомендований вміст жирів рослинного походження в раціоні харчування - 20 % загальної кількості жирів. Рекомендований вміст поліненасичених та мононенасичених жирних кислот у раціоні - близько 10 % і 10 % калорійності добового раціону відповідно.
5. При розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових продуктів використовуються такі значення узагальнених втрат: для білка - 11 %, жиру - 12 %, вуглеводів - 10 %.
6. Значення вітаміну А наведені в ретиноловому еквіваленті, вітаміну Е - у токофероловому еквіваленті, вітаміну РР (ніацину) - у ніациновому еквіваленті, фолата - за птероілполіглутаміновою кислотою.
7. Для перерахунку різних форм вітамінних препаратів використовуються такі коефіцієнти:
1 мкг ретинолового еквіваленту (РЕ) = 1 мкг ретинолу = 1,14 мкг ретинол ацетату = 1,82 мкг ретинол пальмітату = 3,3 МО або 6 мкг каротину;
1 мг токоферолового еквіваленту (ТЕ) = 1 мг токоферолу = 1,49 мг токоферол ацетату = 1,49 МО;
1 мг тіаміну = 1, 27 мг тіаміну хлориду = 1,64 мг тіаміну броміду = 1,8 мг тіаміну дифосфату;
1 мг рибофлавіну = 1,21 мг флавіну мононуклеотиду;
1 мг ніацинового еквіваленту (НЕ) = 1 мг ніацину або 60 мг триптофану в раціоні;
1 мг піридоксалю = 1,21 мг піридоксаль гідрохлориду = 1,45 мг піридоксаль фосфату;
1 мг аскорбінової кислоти = 1,12 мг аскорбату натрію = 1,21 аскорбату кальцію;
1 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (синтетичної фолієвої кислоти) = 2 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (природної фолієвої кислоти), що міститься в харчових продуктах;
1 мкг вітаміну Д = 40 МО.
Начальник Управління громадського здоров’я | Н. Півень |