ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
30.08.2004 N 497
( z1134-04 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 вересня 2004 р.
за N 1138/9737
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 162 від 24.06.2005 )
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 21-заг "Звіт про реалізацію сільськогосподарської продукції"
Звіт про реалізацію сільськогосподарської продукції (форма N 21-заг) подають юридичні особи, їхні відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від форм власності та підпорядкування - районному органу державної статистики за місцезнаходженням.
В адресній частині звіту сітка кодів заповнюється підприємствами згідно з довідкою про включення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ). У реквізиті "Найменування організації - складача інформації" вказується повна назва підприємства (господарства), що звітує (згідно з установчими документами). У реквізиті "Поштова адреса" наводиться повна адреса сільгосппідприємства, що звітує: індекс, регіон (республіка чи область), місто чи район, село (селище), вулиця.
Звіт складається господарствами наростаючим підсумком з початку року щомісячно за скороченим переліком показників та за рік у цілому - за повним колом показників.
Статистичний звіт заповнюється відповідно до вимог національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку та Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Міністерства аграрної політики України від 18 травня 2001 року N 132 зі змінами та доповненнями.
Статистичний звіт заповнюється на підставі даних приймальних, складських квитанцій, простих та подвійних складських свідоцтв, товарно-транспортних накладних господарств та інших документів, що надійшли в господарство на період складання звіту та підтверджують реалізацію сільськогосподарської продукції власного виробництва.
Для обліку формування доходів і результатів діяльності використовуються також регістри журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку: ф. N 11.1 с.-г. - "Реєстр документів по реалізації готової продукції"; ф.N 11.2 с.-г. - "Реєстр документів по реалізації товарів, робіт та послуг, виробничих запасів"; ф.N 11.3 с.-г. - "Реєстр документів по реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг за готівку (за цінами реалізації)"; ф.N 11.3а с.-г. - "Реєстр документів по реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг за готівку (за обліковими цінами)"; ф.N 11.4 с.-г. - "Відомість аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг".
У графі 1 "Звіту про реалізацію сільськогосподарської продукції" показується загальний обсяг сільськогосподарської продукції та сировини власного виробництва, реалізованої за всіма напрямками (включаючи продукцію, яка залишена переробним підприємствам за послуги по переробці давальницької сировини), за різними цінами та за всіма видами розрахунків (готівкою, за бартером тощо). Кількість реалізованої продукції по графах 3 і 5 показується у заліковій вазі, по графах 7, 9, 11, 13, 15 - у вазі, прийнятій до оплати (крім вовни, кількість якої у всіх графах показується у фізичній вазі).
У графі 2 відображається вартість реалізованої продукції. Вартість продукції - це фактично одержані підприємством суми за продукцію по цінах, що фактично склалися в звітному році, з урахуванням надбавок (знижок) за якість продукції, доплат та субсидій відповідно до діючого законодавства, але без урахування накладних витрат по заготівлях, транспортних та експедиційних витрат, податку на додану вартість.
Із вартості реалізованої продукції (графи 2, 4, 6) виділяються окремо дотації за продані переробним підприємствам худобу та птицю в живій вазі (коди 70-72) та молоко (код 73) і надбавки за молодняк великої рогатої худоби підвищених вагових кондицій, кондиційних свиней та курей-бройлерів (код 74), отримані сільськогосподарськими підприємствами за продані ними на забій та переробку суб'єктам підприємницької діяльності, які мають власні (орендовані) переробні потужності, або забиті і перероблені у власних (орендованих) переробних цехах сільгосппідприємств.
У графах 3 і 4 показуються обсяги сільськогосподарської продукції, проданої переробним підприємствам (включаючи елеватори) всіх форм власності, що мають власні переробні потужності або орендують їх та здійснюють закупівлю відповідного виду сільськогосподарської продукції для її переробки. У ці графи також включається та частина продукції, що передана переробному підприємству в оплату за переробку (наприклад, за переробку цукрового буряку на давальницьких засадах).
У графах 5 і 6 "Продано організаціям споживчої кооперації" показується продаж сільськогосподарської продукції переробним підприємствам та організаціям, що належать до сфери управління Укоопспілки.
У графи 7 і 8 включається весь обсяг продукції, реалізованої населенню в рахунок оплати праці (включаючи реалізацію через систему громадського харчування), продаж педагогічним працівникам, які проживають у сільській місцевості, а також реалізація продукції дошкільним та навчальним закладам, санаторіям, будинкам відпочинку, лікарням та іншим закладам, що знаходяться на балансі сільськогосподарського підприємства.
У графах 9 і 10 показуються обсяги сільськогосподарської продукції, яка видана пайовикам в рахунок орендної плати за землю та майнових паїв (часток) по цінах, які фактично склалися і по яких будуть проводитися бухгалтерські операції. Однак у ці та інші графи не включається виділення майнового паю (натурою, наприклад, худобою чи грішми) члену сільськогосподарського кооперативу.
У графах 11 і 12 наводяться дані про обсяг продажу на місцевих ринках та на ринках інших регіонів у межах України; реалізація з транспортних засобів чи пристосованих для цього площадок; населенню безпосередньо з ланів (за винятком натуроплати), реалізація поросят, телят, іншого молодняка (крім реалізації в рахунок оплати праці).
У графах 13 і 14 "Продано через біржі і аукціони" показується продаж сільськогосподарської продукції безпосередньо підприємством через біржі та аукціони як за національну грошову одиницю, так і за валюту в перерахунку по діючому курсу національної грошової одиниці на момент укладання угоди на реалізацію продукції. Продукція включається у звіт за той місяць, коли була укладена угода. Якщо угода укладена під майбутній продаж - то така продукція включається у звіт за той місяць, коли вона буде реалізована споживачу.
У графах 15 і 16 показується кількість і вартість сільськогосподарської продукції, що продана за іншими каналами. Тут ураховується продукція, продана безпосередньо підприємствам торгівлі та громадського харчування всіх форм власності та господарювання; іншим підприємствам та організаціям; комерційним структурам; зарубіжним країнам, включаючи країни СНД за валюту (в перерахунку по діючому курсу національної грошової одиниці на момент реалізації продукції) тощо. Тут також показуються розрахунки господарств на умовах лізингу (наприклад, за техніку) і якщо господарство розраховувалось зерном або іншою продукцією, то ці обсяги виділяються ще і як бартерні угоди.
Обсяги реалізації продукції за бартерними угодами відображаються по відповідних каналах. Бартерна угода - це господарча операція, що передбачає розрахунок за реалізовану продукцію (роботи, послуги) в іншій, ніж у грошовій формі, включаючи будь-які види погашення (взаємозаліку) заборгованості між сторонами господарчої операції без проведення грошових розрахунків. Обсяги реалізації за бартерними угодами виділяються із загального обсягу реалізації продукції рослинництва та тваринництва у графах 17 і 18. У цих графах показується обмін сільськогосподарської продукції як по договорах між товаровиробником та споживачем, так і без їх укладання; на продукцію виробничо-технічного призначення або на товари народного споживання, послуги тощо. У графі 18 показується вартість проведеної угоди, яка дорівнює вартості реалізованої сільськогосподарської продукції.
Давальницька сировина не включається в обсяги реалізованої продукції і показується у графі 19 "крім того" в повному обсязі. Продукція від переробки давальницької сировини, яка повертається господарствам переробними підприємствами, включається у звіт після її продажу по відповідному каналу в перерахунку на свіжу.
Як виняток, не перераховуються на свіжу продукцію вироблені з давальницької сировини олія і цукор, реалізація яких по каналах показується відповідно по кодах 64 та 65.
Сільськогосподарська продукція власного виробництва, перероблена на підсобних підприємствах господарств, включається у звіт у відповідних графах після її реалізацїї в перерахунку на свіжу продукцію згідно діючих на переробних підприємствах норм витрат свіжої продукції на виробництво консервів та інших продуктів переробки.
Продукція рослинництва
У загальні обсяги реалізації зернових і олійних культур (коди 10-20, 22, 23) не включаються дані про повернення різних позик та обсяги, які передані іншим підприємствам на зберігання. Останні включаються в обсяги реалізації (гр. 3 та 4) переробним підприємствам лише після переоформлення приймальними квитанціями або складськими свідоцтвами, оскільки до оплати зерно залишається власністю сільськогосподарського виробника і є об'єктом подальшої застави.
За кодом 75 показується наявність зерна на кінець звітного періоду. У даний показник включаються всі зернові культури, які знаходяться на зберіганні безпосередньо в господарстві, незалежно від джерел надходження (власне виробництво, покупне, включаючи імпортне, обмінене) та цілей використання (продовольче, фуражне, насіннєве тощо). У цей показник не включається зерно, що зберігається на загальних умовах на зернозберігаючих та зернопереробних підприємствах. По коду 76 аналогічно показується із загального обсягу наявність пшениці безпосередньо в господарстві на кінець звітного періоду.
Зернові відходи ураховуються в іншій продукції рослинництва один раз на рік.
До складу "інших овочів" по коду 36 входять: перець солодкий, баклажани, гарбузи продовольчі, кабачки, патисони, кольрабі, петрушка-корінь, селера-корінь, хрін-корінь, ріпа, редька, бруква, редиска, салат, шпинат, щавель, ревінь, цибуля-порей, зелень кропу, петрушки і селери, цибуля на перо, зелений горошок мозкових сортів, стручки бобових (зелених горошку, квасолі, бобів), кукурудза цукрова та інші сорти молочно-воскової стиглості, кріп для соління, морква, буряки столові і часник-проривка, капуста цвітна, брюссельська, червоноголова, савойська тощо.
За кодом 45 показується вартість реалізованої іншої продукції рослинництва, яка не знайшла відображення по кодах 10-44. До іншої продукції рослинництва включається реалізація насіння і волокна конопель, лікарських рослин, насіння цукрових буряків і кормових коренеплодів, однорічних і багаторічних трав, насіння овочевих і баштанних культур, посадкового матеріалу плодових, ягідних культур і винограду, сіна, соломи, зеленої маси, силосу, сінажу, хмелю, цикорію, ефіроолійних культур, плодів та ягід дикорослих, горіхів тощо.
За кодом 67 "Гриби" показуються гриби, що культивуються (печериці, вєшенки, інш.).
За кодом 68 показується вартість реалізованої продукції квітництва.
Продукція тваринництва
За кодами 47-52 показується реалізація худоби та птиці в живій вазі (за мінусом встановлених знижок на вміст шлунково-кишкового тракту) із заліком привісу, але без урахування ваги племінної худоби та птиці, а також худоби, яка продана біофабрикам та біокомбінатам.
Привіс від відгодівлі, нагулу худоби слід показувати по відповідному виду худоби. При цьому подвійне урахування постановчої ваги худоби не допускається.
Дані про живу вагу худоби та птиці, що реалізована у забійній вазі, необхідно одержати шляхом перерахунку у живу вагу використовуючи коефіцієнти, які встановлені переробним підприємствам виходячи з особливостей природно-кліматичних зон України.
До інших видів худоби у код 52 включаються коні, кролі тощо.
Із вартості реалізованого м'яса кролів необхідно виключити суми, що одержані господарствами як доплати за шкурки.
Племінна худоба, що має племінні посвідчення, а також худоба, продана на біофабрики та біокомбінати без розбивки по видах показується по відповідному каналу коду 53.
Молодняк худоби, що переданий населенню на вирощування, ураховується у вазі реалізованої дорослої худоби після її продажу господарствами.
За кодом 55 показуються яйця харчові та яйця, що були використані для виготовлення яєчного порошку. Перерахунок яєчного порошку в яйця проводиться згідно діючих нормативів, але не більше 90 штук на 1 кг.
За кодом 58 показується кількість реалізованого меду: по господарству та району - у кілограмах, вартість - в гривнях; в цілому по області (республіці) - в центнерах та тисячах гривень.
За кодом 60 показується кількість коконів: по господарству, району, області (республіці) - у кілограмах, вартість - по господарству та району - в гривнях, по області (республіці) - в тисячах гривень.
За кодом 61 відображається вартість іншої продукції тваринництва, яка не була відображена по кодах 47-60, а саме: молочні поросята, телята та інший молодняк, молодняк птиці, шкіряна, хутрова та інша тваринницька сировина, продукція бджільництва (крім меду) та звірівництва, гній, пташиний послід тощо. До цього коду також включається риба ставкова.
Звіт підписують керівник підприємства та головний бухгалтер, які несуть відповідальність за достовірність інформації та своєчасність її подання відповідно до статті 20 Закону України "Про державну статистику".
Директор Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища | О.М.Прокопенко |