• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова) та Інструкції щодо її заповнення

Державний комітет статистики України  | Наказ, Інструкція, Форма від 18.07.2005 № 191 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Державний комітет статистики України
  • Тип: Наказ, Інструкція, Форма
  • Дата: 18.07.2005
  • Номер: 191
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Державний комітет статистики України
  • Тип: Наказ, Інструкція, Форма
  • Дата: 18.07.2005
  • Номер: 191
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
18.07.2005 N 191
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 серпня 2005 р.
за N 845/11125
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної служби статистики № 86 від 17.02.2023 )
Про затвердження форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова) та Інструкції щодо її заповнення
Відповідно до статті 14 Закону України "Про державну статистику", з метою одержання інформації про наявність, місцерозташування, види та спеціалізацію об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, які перебувають у володінні, користуванні або розпорядженні фізичних осіб-підприємців, а також про обсяги продажу ними споживчих товарів
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
1.1. Форму державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова).
1.2. Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова).
2. Департаменту статистики торгівлі (Фризоренко А.О.):
2.1. Передати адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.) оригінали бланка форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення, затверджених пунктом 1 цього наказу.
2.2. Здійснювати методологічне та організаційне керівництво збиранням та розробленням даних обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям, за формою, затвердженою підпунктом 1.1 пункту 1 цього наказу.
3. Адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.) забезпечити закупівлю послуг з виготовлення бланків форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення, затверджених пунктом 1 цього наказу, контроль за своєчасним їх виготовленням та розсилкою на адресу головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики в місті Севастополі.
4. Управлінню бухгалтерського обліку та звітності департаменту фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності (Сорокіна Т.В.) забезпечити розрахунки за виготовлення та доставку бланків форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення, які затверджені пунктом 1 цього наказу.
5. Головному міжрегіональному управлінню статистики у місті Києві (Сидоренко М.М.) здійснювати збирання та розроблення даних вищезазначеної форми державного статистичного спостереження, одержаних від головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики в місті Севастополі.
6. Начальникам головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики в місті Севастополі забезпечити в установленому порядку збирання, розроблення та подання Головному міжрегіональному управлінню статистики в місті Києві матеріалів обстеження.
7. Скасувати наказ Держкомстату України від 14.01.2005 N 12 "Про затвердження форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" та Інструкції працівника органів державної статистики щодо її заповнення", із змінами.
8. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Головка В.А.
В.о. Голови В.А.Головко
| бланка у межах району ____
Державне статистичне спостереження
-----------------------------------------------------------
| Конфіденційність статистичної інформації забезпечується |
| статтею 21 Закону України "Про державну статистику" |
-----------------------------------------------------------
Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям
---------------- ЗАТВЕРДЖЕНО
| Заповнюється | Наказ Держкомстату
|безпосередньо | України
| працівниками | 18.07.2005 N 191
| органів |
| державної | Одноразова
| статистики |
----------------
--------
Регіон ___________________ | | міські поселення
Район ____________________ | |
Місто_____________________ |------|
Район міста ______________ | | сільська місцевість
--------
N
з/п
Код
виду
місця
розта-
шува-
ння
Найменува-
ння,
адреса
місцезна-
ходження,
вид місця
розташува-
ння
об'єктів
роздрібної
торгівлі
та ресто-
ранного
господар-
ства
Тип об'єктаСпеціалі-
зація
об'єктів
Торгова
площа
об'єк-
тів
розд-
рібної
торгів-
лі,
кв.м;
кіль-
кість
посадо-
чних
місць
об'єк-
тів
ресто-
ранного
госпо-
дарс-
тва,
одиниць
Роздріб-
ний
товаро-
оборот
за
місяць,
грн.
назвакодкіль-
кість
назвакод
12345678910
Виконавець ______________________________
(прізвище, ініціали)
Дата____/____/2005
Телефон: _________________________________
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату України
18.07.2005 N 191
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 серпня 2005 р.
за N 845/11125
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова)
1. Загальні положення
1.1. Одноразове державне статистичне спостереження за формою "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова) (далі - обстеження) проводиться безпосередньо працівниками органів державної статистики з метою одержання інформації про наявність, місце розташування, типи та спеціалізацію об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, які перебувають у володінні, користуванні або розпорядженні фізичних осіб-підприємців (далі - належать), а також вибірково - про обсяги продажу ними споживчих товарів для розрахунків загальних обсягів товарообороту фізичних осіб-підприємців.
1.2. Обстеженню підлягають об'єкти роздрібної торгівлі (магазини, кіоски, палатки, контейнери, лотки, розкладки, стенди, орендовані кутки, прилавки тощо) та ресторанного господарства (ресторани, кафе, бари тощо), які належать фізичним особам-підприємцям, у всіх місцях їх розташування, уключаючи території ринків, торгово-сервісних центрів, комплексів (далі - об'єкти) згідно з переліками цих об'єктів, які складено заздалегідь.
Об'єкти роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належать фізичним особам-підприємцям і працюють на тимчасово діючих ярмарках та виставках, обстеженню не підлягають.
Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства - сукупність об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, розташованих у певній адміністративно-територіальній одиниці (області, місті, районі).
1.3. Обстеження здійснюється шляхом виходу працівників органів державної статистики (далі - обліковці) на кожний об'єкт для візуального його огляду та опитування фізичних осіб - підприємців, яким належить об'єкт, або працівників, які здійснюють на ньому діяльність та уповноважені надавати відповіді на запитання (далі - респонденти).
Опитування респондентів щодо обсягу продажу товарів здійснюється вибірково та на добровільних засадах. Обліковці зобов'язані повідомити респондентів щодо добровільності надання інформації стосовно обсягу продажу об'єктом споживчих товарів. Інформація щодо обсягу продажу товарів є конфіденційною. Результати візуальних оглядів та опитувань заносяться до бланка обстеження (далі - бланк) безпосередньо обліковцями.
2. Порядок заповнення бланка обстеження
2.1. У бланку обстеження проставляється назва області (республіки), району, міста. Райони міста в адресній частині заповнюються тільки для обласних (республіканського) центрів, міст Києва та Севастополя (у разі наявності поділу на райони). Для кожного міста, населеного пункту заповнюється окремий бланк. Назва міста, населеного пункту проставляється в адресній частині бланка.
2.2. Якщо до бланка заносяться дані щодо об'єктів, які розташовані в міських поселеннях, то проставляється знак "+" або "V" у клітинці з назвою "міські поселення", а які розташовані в сільській місцевості - проставляється знак "+" або "V" у клітинці з назвою "сільська місцевість".
2.3. У кожному бланку мають бути заповнені по можливості всі рядки.
На одному бланку може бути занесена інформація про декілька населених пунктів, якщо кількість обстежуваних об'єктів у них не перевищує кількості рядків у бланку. Щодо таких населених пунктів окремим рядком у графі 3 проставляється назва населеного пункту, інші графи не заповнюються. У наступних рядках наводяться дані щодо кожного об'єкта окремо. При цьому населені пункти, дані по яких об'єднані в одному бланку, повинні відноситись до одного типу місцевості - або до сільської, або до міської.
Якщо в населеному пункті (місті) кількість обстежуваних об'єктів значна (від 50 об'єктів і більше), то назва міста проставляється в адресній частині бланка, а в рядках графи 3 бланка проставляються назви об'єктів та їх скорочене місцезнаходження (вулиця, N будинку) для можливого контрольного виходу.
2.4. При обстеженні об'єктів, які розташовані на території ринків, у торгово-сервісних центрах, комплексах, торгових рядах та окремо розташованих об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства спочатку проставляються коди та види місць розташування об'єктів (додаток 1 до цієї Інструкції) відповідно у графах 2 та 3 бланка. У наступних рядках наводяться дані безпосередньо щодо об'єктів.
Приклад заповнення бланка:
12345678910
с.Гурівщина
110ПП "Олена"магазин111госптовари 12016000
21Ринок N1кіоск123хлібні
4молочні
2алкогольні
10одяг
5взуття
прилавок1340одяг 16000,
23000
10взуття
5канцтовари
бар232
314Шашлична
"Ранок"
кафе221шашлична 16
414Ресторан
"Дружба"
ресторан211 40
с.Миколаївка
510Магазинмагазин111неспец.
продовольчий
50
614Барбар231бар 20
2.5. У графах 4, 5 бланка вказуються назва та код типу об'єкта. Типи та коди об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства застосовуються в цій Інструкції згідно з додатком 2.
2.6. У графі 6 бланка проставляється "1", якщо це магазин, ресторан, кафе, бар, окремо розташований кіоск; а щодо груп об'єктів (кіоски, палатки, контейнери, лотки, розкладки, стенди, орендовані кутки, прилавки, кіоски ресторанного господарства, буфети тощо), які розташовані на території ринків, у торгово-сервісних центрах, комплексах, торгових рядах, проставляється їх кількість за кожним видом спеціалізації окремо.
2.7. У графах 7, 8 бланка проставляються види та коди спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі згідно з видами та кодами спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі та основними товарними групами (додаток 3), що застосовуються в цій Інструкції.
2.8. Спеціалізація магазинів визначається методом опитування та візуального спостереження, унаслідок чого встановлюються основні товарні групи згідно з видами та кодами спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі та основними товарними групами, зазначеними в додатку 3, що продаються даним об'єктом. Якщо переважає продовольчий асортимент, то за наявності більше 4 товарних груп магазин класифікується як неспеціалізований продовольчий, якщо 4 і менше товарних груп, - магазин вважається продовольчим спеціалізованим і до бланка заноситься назва товарної групи, яка користується найбільшим попитом. Аналогічно визначається і записується у бланку спеціалізація за непродовольчим асортиментом.
Спеціалізація кіосків, палаток, контейнерів, лотків, розкладок, стендів, орендованих кутків, прилавків тощо визначається за товарною групою, що переважає у загальному обсязі продажу.
Спеціалізація об'єктів ресторанного господарства не визначається.
2.9. Графи 2, 5 та 8 бланка можуть заповнюватись безпосередньо перед занесенням інформації на ПЕОМ.
2.10. У графі 9 бланка заповнюється торгова площа магазинів та кількість посадочних місць в об'єктах ресторанного господарства. Ці показники можуть визначатись експертно.
2.11. У графі 10 бланка проставляється обсяг роздрібного товарообороту за місяць (обсяг продажу товарів). За кожним типом об'єктів за спеціалізацією рекомендується одержати відповіді від 2-5 респондентів. Якщо респондент повідомляє про обсяг продажу товарів за день, то необхідно цей обсяг помножити на кількість робочих днів даного об'єкта за місяць. Щодо типів об'єктів, стосовно яких у графі 6 бланка наведено 2 і більше одиниць, у графі 10 бланка проставляються обсяги за кожним об'єктом через ";" і програмно на ПЕОМ розраховується сумарний обсяг їхнього товарообороту. Працівники органів державної статистики можуть розрахувати сумарний обсяг товарообороту перед занесенням інформації на ПЕОМ. Наприклад, якщо в рядку проставлено 5 кіосків, а відповідь про товарооборот надали 2 респонденти, необхідно підсумувати ці обсяги, розділити на 2 (кількість відповідей) і помножити на 5 (кількість кіосків).
Директор департаменту
статистики торгівлі

А.О.Фризоренко
Додаток 1
до пункту 2.4
Інструкції щодо заповнення
форми державного
статистичного спостереження
"Обстеження мережі
роздрібної торгівлі та
ресторанного господарства,
що належить фізичним
особам-підприємцям"
(одноразова)
Коди та види місць розташування об'єктів
КодВид місць розташування об'єктів
01ринок
02торгово-сервісний центр
03торгові ряди
04магазини спільного користування(1)
05об'єкт ресторанного господарства спільного
користування(1)
10окремо розташовані магазини
11АЗС
12окремо розташовані кіоски
13окремо розташовані палатки, лотки, розкладки,
стенди тощо
14окремо розташовані об'єкти ресторанного
господарства
15 - 19резерв кодів для інших видів місць розташування
об'єктів
---------------
(1) Площа об'єкта перебуває в спільному користуванні юридичної особи та фізичних осіб-підприємців.
Директор департаменту
статистики торгівлі

А.О.Фризоренко
Додаток 2
до пункту 2.5
Інструкції щодо заповнення
форми державного
статистичного спостереження
"Обстеження мережі
роздрібної торгівлі та
ресторанного господарства,
що належить фізичним
особам-підприємцям"
(одноразова)
Типи та коди об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства
КодТипи об'єктівПояснення
11магазинстаціонарна окрема будівля або
відокремлене приміщення в стаціонарній
будівлі, що має торговий зал для покупців
12кіоск, контейнер
(крім АЗС)
стаціонарне відокремлене приміщення, що,
як правило, не має торгового залу
13автозаправна
станція
АЗС, які здійснюють відпуск
нафтопродуктів і газу як моторного палива
14палатка, лоток,
розкладка, стенд
тощо
нестаціонарні пункти продажу товарів, що
розташовані на вулиці, у підземних
переходах, на ринках, у приміщеннях
кінотеатрів, магазинів тощо, які, як
правило, на ніч розбираються
15орендовані
секції, кутки,
прилавки, столи
тощо
як правило, розміщуються в інших
підприємствах торгівлі (магазинах,
універмагах, складських приміщеннях
тощо), а також криті та відкриті столи на
ринках, місця у павільйонах і критих
ринках
16продаж з машинмісця для торгівлі з транспортних засобів
на ринках
17-19резерв кодів для інших типів об'єктів роздрібної торгівлі
21рестораноб'єкт ресторанного господарства з
широким асортиментом страв, напоїв,
кулінарних та кондитерських виробів
складного приготування, виробництвом та
реалізацією страв на замовлення та
фірмових страв, винно-горілчаних та
тютюнових виробів, підвищеним рівнем
обслуговування в поєднанні з організацією
відпочинку та розваг споживачів
22кафе (закусочна,
пиріжкова,
шашлична тощо)
об'єкт ресторанного господарства, що
реалізовує широкий асортимент гарячих та
холодних напоїв, солодких страв,
хлібобулочних та кондитерських виробів,
кисломолочних продуктів, включаючи вироби
на замовлення та фірмові, і обмежений у
порівнянні з рестораном асортимент
перших, других, холодних страв та закусок
нескладного приготування в поєднанні з
організацією відпочинку та розваг
споживачів
23барреалізовує широкий асортимент
алкогольних, слабоалкогольних і
безалкогольних напоїв і закусок до них,
десертів, борошняних кондитерських та
булочних виробів тощо
24кіоск
ресторанного
господарства,
буфет
призначений для швидкого обслуговування
споживачів з віконної вітрини обмеженого
асортименту страв і закусок нескладного
приготування, гарячих і прохолодних
напоїв без столиків для відвідувачів або
обмеженої їх кількості
25палатка,
пересувний лоток
ресторанного
господарства
нестаціонарний пункт ресторанного
господарства, призначений для швидкого
обслуговування споживачів з прилавка
обмеженого асортименту страв (хот-доги,
чебуреки, пиріжки, напої тощо)
26орендовані
кутки, прилавки
тощо
ресторанного
господарства
об'єкти ресторанного господарства (як
правило, кафе), які розташовані на площах
об'єктів ресторанного господарства
підприємств - юридичних осіб
27-29резерв кодів для інших типів об'єктів ресторанного
господарства
Директор департаменту
статистики торгівлі

А.О.Фризоренко
Додаток 3
до пункту 2.7
Інструкції щодо заповнення
форми державного
статистичного спостереження
"Обстеження мережі
роздрібної торгівлі та
ресторанного господарства,
що належить фізичним
особам-підприємцям"
(одноразова)
Види та коди спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі та основні товарні групи
КодВиди спеціалізації
об'єктів роздрібної
торгівлі
КодВиди спеціалізації
об'єктів роздрібної
торгівлі
1000продовольчий
неспеціалізований (продаж
більше 4 видів товарних
груп)
3000непродовольчий
неспеціалізований (продаж
більше 4 видів товарних
груп)
продовольчий
спеціалізований (продаж 4
і менше видів товарних
груп):
непродовольчий
спеціалізований (продаж 4
і менше видів товарних
груп):
Основні продовольчі
товарні групи (види
спеціалізації об'єктів
роздрібної торгівлі)
Основні непродовольчі
товарні групи (види
спеціалізації об'єктів
роздрібної торгівлі)
2010хлібобулочні вироби4010тканини
2020молоко і молочні продукти4020одяг
2030м'ясо копчене, солоне та
ковбасні вироби
4030взуття
2040кондитерські вироби4040косметичні вироби
2050м'ясо та птиця свіжі та
заморожені
4050меблі
2060овочі, фрукти4060посуд
2070баштанні4070текстильні вироби для
домашнього вжитку та
інтер'єру
2080тютюнові вироби4080електротовари
2090рибні продукти4090годинники
2100алкогольні напої4100телерадіотовари
2110чай, кава4110канцтовари
2120яйця4120друковані видання
2999інші продовольчі товари4130фотокінотовари
4140ювелірні вироби
4150аптеки
4160будматеріали
4170господарчі та
інструментальні товари
4180бензин, дизпаливо, газ як
моторне паливо
4190автозапчастини
4999інші непродовольчі товари
Директор департаменту
статистики торгівлі

А.О.Фризоренко