ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
18.07.2005 N 191 |
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 серпня 2005 р.
за N 845/11125
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної служби статистики № 86 від 17.02.2023 )
Про затвердження форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова) та Інструкції щодо її заповнення
Відповідно до статті 14 Закону України "Про державну статистику", з метою одержання інформації про наявність, місцерозташування, види та спеціалізацію об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, які перебувають у володінні, користуванні або розпорядженні фізичних осіб-підприємців, а також про обсяги продажу ними споживчих товарів
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
1.1. Форму державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова).
1.2. Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова).
2. Департаменту статистики торгівлі (Фризоренко А.О.):
2.1. Передати адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.) оригінали бланка форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення, затверджених пунктом 1 цього наказу.
2.2. Здійснювати методологічне та організаційне керівництво збиранням та розробленням даних обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям, за формою, затвердженою підпунктом 1.1 пункту 1 цього наказу.
3. Адміністративно-господарському департаменту (Царський В.І.) забезпечити закупівлю послуг з виготовлення бланків форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення, затверджених пунктом 1 цього наказу, контроль за своєчасним їх виготовленням та розсилкою на адресу головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики в місті Севастополі.
4. Управлінню бухгалтерського обліку та звітності департаменту фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності (Сорокіна Т.В.) забезпечити розрахунки за виготовлення та доставку бланків форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення, які затверджені пунктом 1 цього наказу.
5. Головному міжрегіональному управлінню статистики у місті Києві (Сидоренко М.М.) здійснювати збирання та розроблення даних вищезазначеної форми державного статистичного спостереження, одержаних від головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики в місті Севастополі.
6. Начальникам головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики в місті Севастополі забезпечити в установленому порядку збирання, розроблення та подання Головному міжрегіональному управлінню статистики в місті Києві матеріалів обстеження.
7. Скасувати наказ Держкомстату України від 14.01.2005 N 12 "Про затвердження форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" та Інструкції працівника органів державної статистики щодо її заповнення", із змінами.
8. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Головка В.А.
В.о. Голови | В.А.Головко |
| бланка у межах району ____
Державне статистичне спостереження
-----------------------------------------------------------
| Конфіденційність статистичної інформації забезпечується |
| статтею 21 Закону України "Про державну статистику" |
-----------------------------------------------------------
Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям
---------------- ЗАТВЕРДЖЕНО
| Заповнюється | Наказ Держкомстату
|безпосередньо | України
| працівниками | 18.07.2005 N 191
| органів |
| державної | Одноразова
| статистики |
----------------
--------
Регіон ___________________ | | міські поселення
Район ____________________ | |
Місто_____________________ |------|
Район міста ______________ | | сільська місцевість
--------
Виконавець ______________________________
(прізвище, ініціали)
Дата____/____/2005
Телефон: _________________________________
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату України
18.07.2005 N 191
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 серпня 2005 р.
за N 845/11125
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова)
1. Загальні положення
1.1. Одноразове державне статистичне спостереження за формою "Обстеження мережі роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить фізичним особам-підприємцям" (одноразова) (далі - обстеження) проводиться безпосередньо працівниками органів державної статистики з метою одержання інформації про наявність, місце розташування, типи та спеціалізацію об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, які перебувають у володінні, користуванні або розпорядженні фізичних осіб-підприємців (далі - належать), а також вибірково - про обсяги продажу ними споживчих товарів для розрахунків загальних обсягів товарообороту фізичних осіб-підприємців.
1.2. Обстеженню підлягають об'єкти роздрібної торгівлі (магазини, кіоски, палатки, контейнери, лотки, розкладки, стенди, орендовані кутки, прилавки тощо) та ресторанного господарства (ресторани, кафе, бари тощо), які належать фізичним особам-підприємцям, у всіх місцях їх розташування, уключаючи території ринків, торгово-сервісних центрів, комплексів (далі - об'єкти) згідно з переліками цих об'єктів, які складено заздалегідь.
Об'єкти роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належать фізичним особам-підприємцям і працюють на тимчасово діючих ярмарках та виставках, обстеженню не підлягають.
Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства - сукупність об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, розташованих у певній адміністративно-територіальній одиниці (області, місті, районі).
1.3. Обстеження здійснюється шляхом виходу працівників органів державної статистики (далі - обліковці) на кожний об'єкт для візуального його огляду та опитування фізичних осіб - підприємців, яким належить об'єкт, або працівників, які здійснюють на ньому діяльність та уповноважені надавати відповіді на запитання (далі - респонденти).
Опитування респондентів щодо обсягу продажу товарів здійснюється вибірково та на добровільних засадах. Обліковці зобов'язані повідомити респондентів щодо добровільності надання інформації стосовно обсягу продажу об'єктом споживчих товарів. Інформація щодо обсягу продажу товарів є конфіденційною. Результати візуальних оглядів та опитувань заносяться до бланка обстеження (далі - бланк) безпосередньо обліковцями.
2. Порядок заповнення бланка обстеження
2.1. У бланку обстеження проставляється назва області (республіки), району, міста. Райони міста в адресній частині заповнюються тільки для обласних (республіканського) центрів, міст Києва та Севастополя (у разі наявності поділу на райони). Для кожного міста, населеного пункту заповнюється окремий бланк. Назва міста, населеного пункту проставляється в адресній частині бланка.
2.2. Якщо до бланка заносяться дані щодо об'єктів, які розташовані в міських поселеннях, то проставляється знак "+" або "V" у клітинці з назвою "міські поселення", а які розташовані в сільській місцевості - проставляється знак "+" або "V" у клітинці з назвою "сільська місцевість".
2.3. У кожному бланку мають бути заповнені по можливості всі рядки.
На одному бланку може бути занесена інформація про декілька населених пунктів, якщо кількість обстежуваних об'єктів у них не перевищує кількості рядків у бланку. Щодо таких населених пунктів окремим рядком у графі 3 проставляється назва населеного пункту, інші графи не заповнюються. У наступних рядках наводяться дані щодо кожного об'єкта окремо. При цьому населені пункти, дані по яких об'єднані в одному бланку, повинні відноситись до одного типу місцевості - або до сільської, або до міської.
Якщо в населеному пункті (місті) кількість обстежуваних об'єктів значна (від 50 об'єктів і більше), то назва міста проставляється в адресній частині бланка, а в рядках графи 3 бланка проставляються назви об'єктів та їх скорочене місцезнаходження (вулиця, N будинку) для можливого контрольного виходу.
2.4. При обстеженні об'єктів, які розташовані на території ринків, у торгово-сервісних центрах, комплексах, торгових рядах та окремо розташованих об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства спочатку проставляються коди та види місць розташування об'єктів (додаток 1 до цієї Інструкції) відповідно у графах 2 та 3 бланка. У наступних рядках наводяться дані безпосередньо щодо об'єктів.
Приклад заповнення бланка:
2.5. У графах 4, 5 бланка вказуються назва та код типу об'єкта. Типи та коди об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства застосовуються в цій Інструкції згідно з додатком 2.
2.6. У графі 6 бланка проставляється "1", якщо це магазин, ресторан, кафе, бар, окремо розташований кіоск; а щодо груп об'єктів (кіоски, палатки, контейнери, лотки, розкладки, стенди, орендовані кутки, прилавки, кіоски ресторанного господарства, буфети тощо), які розташовані на території ринків, у торгово-сервісних центрах, комплексах, торгових рядах, проставляється їх кількість за кожним видом спеціалізації окремо.
2.7. У графах 7, 8 бланка проставляються види та коди спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі згідно з видами та кодами спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі та основними товарними групами (додаток 3), що застосовуються в цій Інструкції.
2.8. Спеціалізація магазинів визначається методом опитування та візуального спостереження, унаслідок чого встановлюються основні товарні групи згідно з видами та кодами спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі та основними товарними групами, зазначеними в додатку 3, що продаються даним об'єктом. Якщо переважає продовольчий асортимент, то за наявності більше 4 товарних груп магазин класифікується як неспеціалізований продовольчий, якщо 4 і менше товарних груп, - магазин вважається продовольчим спеціалізованим і до бланка заноситься назва товарної групи, яка користується найбільшим попитом. Аналогічно визначається і записується у бланку спеціалізація за непродовольчим асортиментом.
Спеціалізація кіосків, палаток, контейнерів, лотків, розкладок, стендів, орендованих кутків, прилавків тощо визначається за товарною групою, що переважає у загальному обсязі продажу.
Спеціалізація об'єктів ресторанного господарства не визначається.
2.9. Графи 2, 5 та 8 бланка можуть заповнюватись безпосередньо перед занесенням інформації на ПЕОМ.
2.10. У графі 9 бланка заповнюється торгова площа магазинів та кількість посадочних місць в об'єктах ресторанного господарства. Ці показники можуть визначатись експертно.
2.11. У графі 10 бланка проставляється обсяг роздрібного товарообороту за місяць (обсяг продажу товарів). За кожним типом об'єктів за спеціалізацією рекомендується одержати відповіді від 2-5 респондентів. Якщо респондент повідомляє про обсяг продажу товарів за день, то необхідно цей обсяг помножити на кількість робочих днів даного об'єкта за місяць. Щодо типів об'єктів, стосовно яких у графі 6 бланка наведено 2 і більше одиниць, у графі 10 бланка проставляються обсяги за кожним об'єктом через ";" і програмно на ПЕОМ розраховується сумарний обсяг їхнього товарообороту. Працівники органів державної статистики можуть розрахувати сумарний обсяг товарообороту перед занесенням інформації на ПЕОМ. Наприклад, якщо в рядку проставлено 5 кіосків, а відповідь про товарооборот надали 2 респонденти, необхідно підсумувати ці обсяги, розділити на 2 (кількість відповідей) і помножити на 5 (кількість кіосків).
Директор департаменту статистики торгівлі | А.О.Фризоренко |
Додаток 1
до пункту 2.4
Інструкції щодо заповнення
форми державного
статистичного спостереження
"Обстеження мережі
роздрібної торгівлі та
ресторанного господарства,
що належить фізичним
особам-підприємцям"
(одноразова)
Коди та види місць розташування об'єктів
---------------
(1) Площа об'єкта перебуває в спільному користуванні юридичної особи та фізичних осіб-підприємців.
Директор департаменту статистики торгівлі | А.О.Фризоренко |
Додаток 2
до пункту 2.5
Інструкції щодо заповнення
форми державного
статистичного спостереження
"Обстеження мережі
роздрібної торгівлі та
ресторанного господарства,
що належить фізичним
особам-підприємцям"
(одноразова)
Типи та коди об'єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства
Директор департаменту статистики торгівлі | А.О.Фризоренко |
Додаток 3
до пункту 2.7
Інструкції щодо заповнення
форми державного
статистичного спостереження
"Обстеження мережі
роздрібної торгівлі та
ресторанного господарства,
що належить фізичним
особам-підприємцям"
(одноразова)
Види та коди спеціалізації об'єктів роздрібної торгівлі та основні товарні групи
Директор департаменту статистики торгівлі | А.О.Фризоренко |