ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
24.06.2005 N 162
( z0731-05 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 липня 2005 р.
за N 732/11012
( Документ втратив чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 296 від 27.08.2008 )
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 29-сг "Звіт про збір урожаю сільськогосподарських культур на 1 грудня 200____ року" ( v0412202-04 )
1. Загальні положення
1.1. Форму N 29-сг "Звіт про збір урожаю сільськогосподарських культур на 1 грудня 200__ року" подають юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання, які мають посівну площу, сінокоси або багаторічні насадження, органу державної статистики за місцезнаходженням землі у терміни, визначені бланком.
1.1.1. Якщо земельні ділянки господарства, з яких збирався врожай, розміщені у різних адміністративних районах, то форма подається відповідним районним органам державної статистики за місцезнаходженням земельних ділянок.
1.1.2. У формі ураховуються фактичні розміри площ сільськогосподарських культур на землях, що перебувають у власності та користуванні господарства, включаючи взяті в оренду землі, що оформлені актами (договорами оренди) згідно з чинним законодавством. За зібрані площі на землях, що передані в оренду іншим землекористувачам, форму подає орендар, за умови, якщо передання земельних ділянок здійснене та оформлене згідно з чинним законодавством.
1.2. Заповнення форми проводиться на підставі первинних облікових документів та регістрів журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку.
1.3. Показники форми щодо всіх площ сільськогосподарських культур (уточнена посівна площа, загальна площа збирання, зібрана площа) та багаторічних насаджень (посаджено у звітному році нових садів; усього насаджень, у тому числі у плодоносному віці; площа, на якій вирощено саджанці), стан меліорованих сільськогосподарських угідь заповнюються у гектарах з двома десятковими знаками після коми. Фактичний збір урожаю заповнюється у центнерах (у цілих числах). Вирощування посадкового матеріалу - у тисячах штук з одним десятковим знаком після коми.
1.4. Станом на 1 грудня збирання сільськогосподарських культур практично закінчене та визначене фактичне використання посівів. Тому необхідно перевірити правильність даних про розміри посівних площ і збір урожаю кожної культури за фактичним використанням. У разі, якщо у господарстві після звітного періоду буде проводитися збирання окремих сільськогосподарських культур, збір урожаю потрібно визначити і з незібраної площі, виходячи із середньої урожайності з врахуванням умов збирання урожаю у поточному році та господарського використання продукції.
1.5. При складанні форми необхідно обов'язково порівняти дані за кожною культурою з даними заключного обліку посівних площ за формою N 4-сг "Заключний звіт про підсумки сівби під урожай 200__ року" та даними оперативної форми N 7-сг "Звіт про хід збирання урожаю та проведення інших польових робіт" на останню звітну дату (у разі її подання).
1.6. Адресна частина форми заповнюється таким чином:
реквізит "Найменування організації - складача інформації" - указується повна назва підприємства (господарства), що подає форму (згідно з установчими документами);
реквізит "Поштова адреса" - указується фактична повна адреса підприємства, що подає форму;
сітка кодів - заповнюється підприємствами згідно з довідкою про включення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).
1.7. У рядках та графах форми, де показники відсутні, ставиться прочерк.
2.Заповнення бланка форми
Розділ I. "Сільськогосподарські культури"
2.1. У графі 1 "Уточнена посівна площа" указуються уточнені дані про посівні площі, відображені у формі N 4-сг "Заключний звіт про підсумки сівби під урожай 200__ року", з урахуванням фактичних посівів пізніх культур під урожай поточного року, проведених у господарстві після подання форми N 4-сг (наприклад, літніх посадок картоплі), а також з урахуванням господарського використання посівів (на зерно, сіно, зелений корм та ін.) та їх загибелі.
2.1.1. Дані про розміри загиблих площ у господарстві повинні бути підтверджені відповідними актами з підписами відповідальних осіб, що перевіряли і встановили факт загибелі, або висновками страхової організації, якщо посіви були застраховані.
2.1.2. Непересіяні площі загиблих весною озимих, на яких збереглися підсіяні багаторічні трави, у загальній посівній площі не враховуються, а обліковуються окремо у рядку 1443 "Крім того, підпокривні багаторічні трави."
2.1.3. Зріджені посіви загиблими не вважаються.
2.1.4. Непересіяні площі зернових культур, які загинули у літній період (навіть при використанні їх на випас, сіно, зелений корм і силос), з групи зернових не виключаються і не переводяться у групу кормових культур.
2.1.5. Якщо загиблі у літній період культури були пересіяні іншими культурами, то у формі N 29-сг обліковуються посівні площі тих культур, якими був проведений пересів, та збір урожаю цих культур.
2.1.6. Якщо на площі озимих культур, використаних на зелений корм або силос, у поточному році до закінчення весняної сівби були посіяні ярі культури, то їх посіви указуються у формі N 29-сг за відповідною ярою культурою як основні посіви і включаються у загальну посівну площу. Посіви озимих культур, які використані на зелений корм, силос або випас, будуть проміжними посівами і у загальну посівну площу не включаються.
2.1.7. Якщо зернові культури були посіяні на сіно, зелений корм і силос та були враховані за формою N 4-сг як однорічні трави або як посіви на силос, а фактично були зібрані на зерно, то у формі N 29-сг вони указуються у групі зернових культур (за відповідною культурою), а не у групі однорічних трав або посівів на силос.
Наприклад: У господарстві весною було посіяно 20 га гороху на силос. До звітного строку зібрали на силос тільки 5 га, а решту, 15 га, зібрали на зерно. У цьому разі у формі N 29-сг зібрані 5 га гороху на силос слід указати у рядку "силосні культури (без кукурудзи)", а решту, 15 га гороху слід указати у рядку "горох на зерно".
2.1.8. Якщо посіви кукурудзи, призначені для одержання зеленої маси, фактично були зібрані на зерно у повній стиглості, то у формі вони обліковуються у групі зернових культур у рядку 1117 "кукурудза на зерно у повній стиглості (вага цих качанів у перерахунку на сухе зерно)".
2.1.9. Посіви рису, проса та гречки призначаються лише на зерно і переведення їх у однорічні трави або силосні культури не дозволяється.
2.1.10. У разі пересіву загиблих посівів зернових культур іншою зерновою культурою та частковим відростанням попередньої культури, облік урожаю проводиться за тією культурою, яка має значну перевагу.
2.1.11. Посіви озимих та ярих культур, які загинули у літній період, якщо навіть вони були використані на кормові потреби, у однорічні трави не переводяться, а указуються за їх первісним призначенням.
2.2. Для цикорію (рядок 1229), лікарських культур (рядок 1230), маку олійного (рядок 1231), ефірно-олійних культур (рядки 1232 та 1234), інших технічних культур (рядок 1236), а також технічних культур загалом (рядок 1238) у формі вказується тільки уточнена посівна площа.
2.3. Після кожної групи культур указується підсумок посівної площі (рядки 1140, 1238, 1324, 1434, 1440).
2.3.1. У рядку 1140 "Всього зернових і зернобобових культур" указується посівна, зібрана площа та збір урожаю зернових і зернобобових культур загалом: пшениці (уключаючи тритікале), жита, ячменю, вівса, проса, рису, гречки, зернобобових культур, сорго, суміші колосових, а також овочевих сортів квасолі та бобів на насіння, гороху (зеленого горошку), які використані на зерно.
2.3.2. Із загальної посівної площі (рядок 1440) виділяються посіви попередніх культур на розораних луках та пасовищах у порядку їх корінного поліпшення (рядок 1441) та посіви у міжряддях садів (рядок 1442).
2.3.3.У рядок 1614 "Площа чистих парів (уключаючи сидеральні та кулісні, а також чорні пари)" включаються:
чисті пари, виорані восени минулого року під посів озимих культур у поточному році;
кулісні чисті пари, на яких були посіяні високостеблові культури з метою затримання зимою снігу на ланах та боротьби з ерозією ґрунту;
сидеральні пари, на яких було посіяно люпин та інші бобові культури на зелене добриво;
ранні пари, тобто чисті пари, обробка яких почалася весною у рік парування.
2.3.4. У рядок 1614 "Площа чистих парів (уключаючи сидеральні та кулісні, а також чорні пари)" не включаються:
зайняті пари (крім сидеральних);
переорювання парів;
чорні пари, підняті восени минулого року, але фактично використані під посів ярих культур у поточному році;
площі, вперше виорані у поточному році на цілинних та перелогових землях.
2.4. У графі 2 "Загальна площа збирання" указується площа, з якої фактично зібрано урожай, уключаючи ту площу, на якій буде зібрано і оприбутковано урожай після 1 грудня.
2.4.1. При наявності у господарстві повторних (післяжнивних), проміжних, міжрядних (ущільнених) посівів у графах 5, 6 і 7 "Крім того" указуються зібрані площі та валові збори у розрізі культур відповідно до методології обліку основних посівів.
2.5. У графі 3 "Фактичний збір урожаю" указується вся кількість продукції, яка одержана із зібраної площі, уключаючи дорахунки відповідно до пункту 1.4.
Зернові культури
2.6. Фактичний збір урожаю зернових культур і соняшнику вказується у початково оприбуткованій вазі (графи 3 і 6) та у вазі після доробки (за відрахуванням невикористаних відходів та усушки при доробці у господарстві, але уключаючи корисні зернові відходи у натурі у перерахунку на повноцінне зерно) - графи 4 і 7.
2.7. У складі зернобобових культур обліковується окремими показниками збір урожаю гороху, квасолі, сочевиці, кормових бобів, вики та викових сумішей (з перевагою вики), люпину та інших зернобобових на зерно.
2.8. Збір урожаю кукурудзи на зерно обліковується тільки у стадії повної стиглості та указується у формі такими показниками:
фізична вага качанів (рядок 1116);
вага цих качанів у перерахунку на сухе зерно (рядок 1117).
2.8.1. Перерахунок качанів кукурудзи повної стиглості на зерно провадиться за фактичним виходом зерна із качанів, який визначається хлібоприймальними підприємствами шляхом обмолоту середньодобових зразків з урахуванням базисної вологості зерна у качанах (14%). У зв'язку з цим зерно кукурудзи, яке у качанах надійшло на хлібоприймальні підприємства, елеватори, комбікормові заводи, інші підприємства, що займаються прийманням на зберігання та переробкою зернових культур, обліковується за заліковою вагою зерна, яка визначена цими підприємствами.
2.8.2. Качани кукурудзи повної стиглості, які залишені у господарстві, перераховуються на зерно за середнім процентом фактичного виходу зерна з качанів, встановленим для господарства лабораторією хлібоприймального пункту чи іншого переробного підприємства. Середній процент визначається за даними реєстрів складських квитанцій на прийняте зерно таким чином:
за всіма реєстрами підсумовується залікова вага зерна кукурудзи, а для кукурудзи в качанах - фізична вага качанів і фактична вага зерна.
Середній процент виходу зерна обчислюється за формулою:
залікова вага зерна кукурудзи
------------------------------------- х 100,
фізична вага качанів
де залікова вага зерна кукурудзи дорівнює фізичній вазі плюс (мінус) натуральна надбавка (знижка) на ступінь вологості та засміченості.
Наприклад. У господарстві за даними реєстрів складських квитанцій на кукурудзу, яка надійшла на хлібоприймальні підприємства, одержані такі показники:
залікова вага - 7296 кг, фізична вага качанів - 10000 кг.
Процент виходу зерна з качанів з урахуванням надбавки або знижки на ступінь вологості та засміченості буде дорівнювати 73% (7296 х 100 /10000).
За цим процентом визначається фізична вага зерна кукурудзи, яке залишене у господарстві. При цьому з фізичної ваги зерна кукурудзи, яке залишене у господарстві, провадиться знижка на підвищену (вище за базисну) вологість зерна у качанах, встановлену аналізом насіннєвої лабораторії. За кожний процент підвищеної вологості зерна у качанах вище базисної (14%) провадиться зниження ваги зерна у розмірі одного процента.
Наприклад. Залишено у господарстві 1000 центнерів качанів кукурудзи повної стиглості. Фактичний вихід зерна з качанів, які надійшли на переробні підприємства (без знижки на підвищену вологість), становить, як розраховано вище, 73%. Вологість зерна у качанах кукурудзи, яке залишене в господарстві, за даними насіннєвої лабораторії становить 17%, тобто вище базисної на 3%. Перерахунок кількості качанів зерна провадиться таким чином:
1000 х 73
---------- = 730 центнерів (фізичний вихід зерна);
100
730 х 3
--------- = 22 центнери (3% знижка на підвищену
100 вологість зерна в качанах).
Фізична вага качанів кукурудзи, які залишилися у господарстві, буде дорівнювати 1000 ц, а у перерахунку на сухе зерно - 708 ц (730 - 22), або 70800 кг.
Усього у господарстві було одержано кукурудзи у перерахунку на сухе зерно у розмірі 78096 кг (7296 кг + 70800 кг).
2.8.3. Якщо у господарстві качани кукурудзи повної стиглості підвищеної вологості (до 40%) без проміжного зберігання подрібнюються і закладаються у траншеї для кормових потреб, то за актами приймання вони перераховуються на сухе зерно з урахуванням базисної вологості (14%).
2.8.4. Перерахунок качанів кукурудзи молочно-воскової, воскової стиглості на сухе зерно не провадиться і ці качани обліковуються разом зі стеблами у рядку 1406, де качани та стебла записуються загальним підсумком. Із цієї кількості у формі виділяється продукція зеленої маси кукурудзи на силос (рядок 1407) та на зелений корм і сінаж (рядок 1408). Фактичний збір зеленої маси, стебел і качанів кукурудзи визначається шляхом зважування цієї маси.
2.8.5. Урожай кукурудзи з площ, які використані на випас худоби, у формі не враховується.
2.8.6. Площа та збір качанів цукрової кукурудзи у молочній і молочно-восковій стиглості для консервування або використання у свіжому вигляді на продовольчі потреби враховуються у числі інших овочевих культур (рядок 1314).
2.9. Посіви сорго на зерно (рядок 1135), солома якого використовується на віники, включаються у групу зернових культур.
2.9.1. Посіви сорго на віники, збирання яких проводиться у стадії молочно-воскової стиглості, враховуються в інших технічних культурах (рядок 1236).
Технічні культури
2.10. Для бавовнику (рядок 1201), у тому числі тонковолокнистих сортів (рядок 1202), указується посівна і зібрана площа, а також одержана з цих площ чиста продукція (графи 4 і 7).
2.11. Для льону і конопель у формі указуються:
за льоном-довгунцем - збір насіння (рядок 1203), соломка (рядок 1204) та волокно (рядок 1205);
за південними коноплями - у Дніпропетровській області - збір насіння (рядок 1209) та стебел (рядок 1210);
в усіх інших коноплесіючих районах продукція указується за обома видами конопель (середньоросійським і південним) разом - насіння (рядок 1206), соломка (рядок 1207), волокно (рядок 1208).
2.11.1. Для конопель, які зібрані на "зеленець", зібрана площа і збір продукції указується тільки у рядках "соломка і волокно", а у Дніпропетровській області - у рядку "коноплі південні - стебла".
2.11.2. Для волокна льону-довгунця і конопель зібраною площею (графа 2) вважається вибрана площа незалежно від того, повністю проведена з цієї площі обробка соломки чи ні.
2.11.3. Для льону-довгунцю та середньоросійських конопель поряд із збором волокна указується також фактичний збір соломки із всієї площі.
2.11.4. Перерахунок продукції льону у волокно провадиться таким чином:
Наприклад. У господарстві до звітного строку зібрана (вибрана) площа льону-довгунцю складає 120 га. З цієї площі оприбутковано і продано переробним підприємствам: соломкою - 600 ц, трестою - 1200 ц, волокном - 80 ц. Крім того, до звітного строку у господарстві є в наявності 100 ц трести. За даними льонозаводу середній вихід льону-волокна у господарстві становить: з трести - 25%, з соломки - 19%. У цьому разі загальний збір урожаю льону-довгунцю у перерахунку на волокно з площі 120 га буде складати:
600х19 + 1200x25 + 80 + 100х25 = 114 + 300 + 80 + 25 = 519 ц,
------ ------ ------
100 100 100
або 4,3 ц з кожного гектара (519 : 120).
Таким же чином провадиться і перерахунок продукції конопель у волокно. У вагу соломки і волокна середньоросійських конопель включаються відповідно плоскінь і матірка разом. У продукцію льону-волокна і волокна конопель включається довге волокно, куделя і клоччя.
2.11.5. Для насіння льону-довгунцю та конопель (рядки 1203, 1206 та 1209) у графі 2 указується площа, з якої фактично проведено обмолот, а у графі 3 - вага намолоченого і очищеного насіння з цієї площі.
Уточнена посівна площа льону-довгунцю на насіння (рядок 1203), соломки (рядок 1204) і волокна (рядок 1205), а для конопель - соломки (рядок 1207) і волокна (рядок 1208) у графі 1 буде однаковою, проте зібрана площа (графа 2) може бути різною, в залежності від її фактичного використання.
2.12. Посівна площа цукрових буряків і їх урожай, в залежності від використання, указуються у рядку 1213 "цукрові буряки (фабричні)" або у рядку 1402 "цукрові буряки на годівлю худоби". При заповненні форми необхідно звернути особливу увагу на правильність даних про посівні площі і збір урожаю цукрових буряків за їх фактичним використанням.
2.12.1. У рядку 1213 "цукрові буряки (фабричні)" указується збір цукрових буряків з посівів, корені з яких викопані для продажу (здачі) на цукрові та інші заводи для промислової переробки.
У разі надходження на переробні підприємства цукрових буряків з посівів, визначених раніше на годівлю худоби, збір продукції та відповідна цій частині урожаю площа у формі указується у рядку 1213 "цукрові буряки (фабричні)".
2.12.2. Продукція цукрових буряків ураховується у фізичній вазі після очищення коренів від землі, гички і домішок і указується у графах 4 і 7. Валовий збір цукрових буряків (фабричних) слід порівняти з даними про їх продаж переробним підприємствам (уключаючи надходження давальницької сировини).
2.12.3. У рядку 1214 "Цукрові буряки (маточні)" указуються маточні цукрові буряки: у графі 1 - площа, на якій весною було проведено посів цукрових буряків насінням для одержання у звітному році маточних коренів; у графі 2 - площа, на якій викопані корені маточних буряків; у графі 3 - вага викопаних коренів, закладених на зимове зберігання.
2.12.4. Корені маточних цукрових буряків (брак), що надійшли на цукрові заводи, у валовий збір цукрових буряків (фабричних) не включаються.
2.12.5. Якщо на заводи було здано брак маточних цукрових буряків, то дані про продаж цукрових буряків (фабричних), уключаючи давальницьку сировину, можуть бути більшими від їх виробництва.
2.12.6. Якщо частина коренів маточних цукрових буряків залишається на полі під зиму на висадки-насінники, то їх валовий збір повинен бути визначений розрахунковим шляхом та урахований у формі, а навесні ця площа повинна бути показана у формі N 4-сг у рядку 218 як висаджена навесні.
2.13. У рядку 1215 "Висадки-насінники цукрових буряків" у графі 1 указується площа, на якій навесні були посаджені маточні корені для одержання у звітному році насіння цукрових буряків; у графі 2 - площа, з якої висадки цукрових буряків зрізані та обмолочені; у графі 3 - вага намолоченого і очищеного насіння.
2.14. Для тютюну і махорки (рядки 1216 і 1217) продукція указується у заліковій вазі, причому враховується вся оприбуткована продукція із урожаю звітного року, незалежно від її використання (продаж переробним підприємствам, використано у господарстві тощо).
Для тютюну враховуються всі ломки (як основні, так і додаткові).
2.15. Для льону-кудряшу (рядок 1219), рицини (рядок 1220), сої (рядок 1221), гірчиці (рядок 1222), рижію (рядок 1223), ріпаку озимого та ярого (рядки 1224 і 1225) і арахісу (рядок 1228) у формі указується вага намолоченого і очищеного насіння.
2.16. Для коріандру (рядок 1233) указується уточнена посівна площа, загальна площа збирання та фактичний збір урожаю. Валовий збір зерна коріандру обліковується у вазі після доробки і вказується у графі 4.
Картопля та овоче-баштанні культури
2.17. Для картоплі (рядок 1301) ураховується увесь збір картоплі - великої, дрібної, уключаючи картоплю, яка видана у рахунок оплати праці за її збирання, а також картоплі, одержаної при переорюванні і боронуванні картопляного поля після основного збирання.
2.18. Для овочів (рядок 1302) обліковується продукція тільки з відкритого ґрунту, уключаючи також продукцію часткового збору овочів до і після масового збирання. Поряд з продукцією основних овочевих культур - капусти всякої, огірків, помідорів, буряків столових, моркви столової, цибулі на ріпку, часнику, зеленого горошку (рядки з 1303 до 1311) у форму включається також продукція всіх інших овочів (рядок 1314): гарбузів столових, кабачків, баклажанів, патисонів, перцю солодкого та гіркого, столових коренеплодів (хрін, петрушка, селера, пастернак, ріпа, редька, редиска, бруква), зелених культур (цибуля зелена, цибуля-порей, салат, кріп, щавель, шпинат, ревінь, кінза тощо). У складі інших овочів ураховуються і посіви кукурудзи молочної і молочно-воскової стиглості, початки якої були використані для консервування або у свіжому вигляді для продовольчих потреб. Посіви зернобобових культур (гороху, квасолі, бобів), які використані для збирання стручків у зеленому вигляді, також ураховуються у цьому показнику.
2.18.1. Із рядка 1314 "інші овочі" виділяються гарбузи столові (рядок 1313), кабачки (рядок 1315), баклажани (рядок 1326), перець солодкий та гіркий (рядок 1327), цибуля зелена (рядок 1328).
2.18.2. Сума рядків 1303, з 1305 до 1311 та 1314 складає загальний підсумок овочів (рядок 1302).
2.18.3. Площі і валові збори маточників дворічних овочевих культур (рядок 1316), насінників однорічних овочевих культур (рядок 1317), висадків - насінників дворічних овочевих культур (рядок 1318) і цибулі на сіянку (рядок 1319) не включаються у площу і валовий збір овочів (рядок 1302), а вказуються окремо.
2.18.4. До насінників однорічних овочів у рядку 1317 "Насінники однорічних овочевих культур" (огірки, помідори та ін.) відноситься площа, урожай з якої повністю використано для одержання насіння овочів. При частковому використанні однорічних овочів на насіння, їх площа і продукція повністю указуються у складі відповідної овочевої культури.
У формі враховується очищене насіння однорічних і дворічних овочевих культур.
2.18.5. Площа посіву овочевих сортів гороху (зеленого горошку) на насіння, урожай з якої буде реалізовано або залишено у господарстві, обліковується у рядку 1317 "Насінники однорічних овочевих культур". Посіви овочевих сортів гороху (зеленого горошку), які зібрані на зерно, враховуються у групі зернових і зернобобових культур.
2.19. У рядку 1320 "Продовольчі баштанні культури" указуються продовольчі баштанні культури, до складу яких входять кавуни (рядок 1330) та дині (рядок 1331).
2.19.1. Окремим рядком 1323 "Насінники продовольчих баштанних культур" указуються площі та виробництво насінників продовольчих баштанних культур.
2.20. У рядку 1712 "Овочі закритого ґрунту" указуються овочі закритого ґрунту. У графі 1 цього рядка указується у гектарах загальна фізична площа закритого ґрунту, яка використовувалася для вирощування овочів; у графі 2 - площа, з якої було зібрано урожай. Для заповнення цього рядка дані беруться із розділу "Закритий ґрунт": для графи 1 - із рядка 1711, для графи 2 - сума рядків 1704, 1706 і 1708, показники яких із квадратних метрів переводяться у гектари (діленням їх на 10000). У графу 3 рядка 1712 переносяться дані валового збору із рядка 1703.
2.21. У рядку 1325 "Овочі - всього з відкритого та закритого ґрунту" враховується сума овочів відкритого ґрунту (рядок 1302) та овочів закритого ґрунту (рядок 1712).
2.21.1. У рядках з 1713 до 1715 указуються огірки, помідори та інші овочі, як відкритого, так і закритого ґрунту (за сумою).
2.21.2. Після заповнення даних овочевої групи у розрізі культур необхідно проконтролювати рядок 1325, який дорівнює сумі рядків з 1713 до 1715, 1303, з 1307 до 1311.
Кормові культури
2.22. У рядку 1401 "Кормові коренеплоди (кормові буряки, бруква, турнепс та інші) указуються кормові коренеплоди (кормові буряки, бруква, турнепс та інші).
2.23. У рядку 1402 "Цукрові буряки на годівлю худоби" указуються цукрові буряки, які використані на годівлю худоби.
2.24. У рядках 1403 "Маточники кормових коренеплодів" та 1404 "Насінники кормових коренеплодів" указуються маточники та насінники кормових коренеплодів.
2.25. У рядку 1405 "Кормові баштанні" враховується площа і валовий збір кормових баштанних культур.
2.26. Порядок обліку кукурудзи на силос, зелений корм, сінаж (рядки з 1406 до 1408) викладено у пункті 2.8.4 цієї Інструкції.
2.27. У рядку 1409 "Силосні культури (без кукурудзи)" указуються площі всіх культур на силос (крім кукурудзи) і збір урожаю зеленої маси, яка одержана тільки з цих площ. Багаторічні трави, які використані на силос, у рядок 1409 не включаються.
2.28. Засилосована маса дикорослих рослин, листя капусти, гичка картоплі, кормових коренеплодів, цукрових буряків тощо, а також трав з природних сіножатей у цей показник не включається.
2.29. У рядках "Однорічні трави - всього" (рядок 1411), "Крім того, підпокривні багаторічні трави (підсів, уключаючи підсів з осені) - всього" (рядок 1443) і "Багаторічні безпокривні трави посіву поточного року, уключаючи посів осені минулого року - всього" (рядок 1417) указується посівна площа, яка призначена для використання на сіно, насіння, зелений корм та випас, уключаючи для безпокривних багаторічних трав - посіви восени минулого року, а для однорічних трав - посіви озимих, які використані на зелений корм і на яких після їх збирання не проводилися посіви ярих культур.
2.29.1. У рядку 1616 "Із однорічних трав (рядок 1411) використано озимих на зелений корм, сіно і випас з площі, яка не засіяна ярими культурами" указується площа озимих, використаних на зелений корм, сіно і випас, на якій у звітному році не були посіяні ярі культури.
2.29.2. Посіви озимих, які були використані на зелений корм і силос, а потім на цій площі до закінчення весняної сівби були посіяні ярі культури, указуються окремим рядком як проміжні посіви у графі 1 рядка 1606 "Озимі, після використання яких на зелений корм, силос або на випас були посіяні ярі культури (проміжні посіви)".
Дані рядка 1606 у графі 1 повинні бути більшими або дорівнювати сумі даних графи 5 рядків 1409 і 1413. Зібрана площа і валовий збір у рядку 1606 указуються у графах 5 і 6 за фактичним використанням: на зелений корм - у рядку 1413, на силос - у рядку 1409.
2.29.3. У рядку 1421 "Багаторічні трави посіву минулих років - всього" указується уточнена посівна площа на сіно, насіння, випас та зелений корм (графа 1), яка збереглася до закінчення сівби ярих культур; за фактичним використанням (рядки з 1422 до 1425) указується зібрана площа (графа 2) і валовий збір (графа 3).
2.29.4. Якщо указані у формі N 4-сг посіви однорічних і багаторічних трав були використані на годівлю худоби шляхом випасу, то у формі N 29-сг указується тільки площа, яка використана на випас; урожай зеленої маси сіяних трав, використаний на годівлю худоби шляхом випасу, у формі не враховується.
2.29.5. Якщо у господарстві мали місце другі і треті укоси одного цільового призначення, то у графі 2 указується фізична зібрана площа трав, тобто площа, на якій був проведений тільки перший укіс, а у збір урожаю (графа 3) уключається уся продукція, що одержана з всіх укосів.
Урожайність трав розраховується шляхом ділення збору врожаю, одержаного з всіх укосів, на фізичну зібрану площу (площу, на якій було проведено тільки перший укіс).
2.29.6. Якщо один укіс був використаний на сіно, а другий - на зелений корм, фактично зібрана площа у графі 2 указується два рази за відповідними рядками: один раз - зібрана площа на сіно; другий раз - зібрана площа на зелений корм.
2.29.7. Сума зібраних площ однорічних і багаторічних трав може не збігатись з їх посівною площею, зазначеною у відповідних рядках, за рахунок загибелі посівів або повторного використання одних і тих же площ.
2.29.8. Зелена маса однорічних та багаторічних трав, використана для виготовлення сінажу, вітамінно-трав'яного борошна, указується разом із зеленою масою, зібраною та використаною на годівлю худоби, за відповідними видами трав (однорічними або багаторічними).
У зв'язку з тим, що на сінаж використовується пров'ялена маса трав з вологістю 50-55%, при переводі її на свіжоскошену слід користуватися такими коефіцієнтами:
------------------------------------------------------------------
|Якщо відсоток вологості |то кількість пров'яленої трави потрібно|
|пров'яленої трави, |помножити на такий коефіцієнт, при |
|використаної на сінаж, |перерахунку на траву з вологістю: |
|становив |---------------------------------------|
| | 67% | 70% | 75% | 80% |
|------------------------+---------+---------+---------+---------|
| 50% | 1,52 | 1,67 | 2,0 | 2,5 |
|------------------------+---------+---------+---------+---------|
| 55% | 1,36 | 1,5 | 1,8 | 2,25 |
------------------------------------------------------------------
Необхідно контролювати правильність та обґрунтування цих переводів. Зокрема, для однорічних і багаторічних трав необхідно обрахувати співвідношення середнього збору зеленої маси до урожайності сухого сіна як за минулі роки, так і за звітний рік. Якщо співвідношення у звітному році буде різко відрізнятися від співвідношення за минулі роки, необхідно ретельно перевірити правильність переводу пров'яленої трави на свіжоскошену. Трава, яка використана на силос або зелену підкормку худоби, указується у фізичній вазі (без перерахунку).
2.29.9. У рядках з 1426 по 1431 у графі 2 виділяється зібрана площа багаторічних трав на насіння, а у графі 4 - валовий збір насіння багаторічних трав, який обліковується у вазі після доробки (за відрахуванням невикористаних відходів та усушки при доробці у господарстві).
2.30. У рядку 1430 "лукопасовищні трави" указуються площа і збір насіння лукопасовищних трав (конюшина біла та рожева, лядвенець рогатий, люцерна жовта, лисохвіст лучний, тонконіг лучний та болотний, костриця лучна та червона, райграс пасовищний та багатоукісний, мітлиця біла і та ін.), з яких у рядку 1431 "в тому числі злакові" виділяються площа і збір насіння злакових лукопасовищних трав (тимофіївка лучна, костриця лучна, грястиця збірна, стоколос безостий, пирій сизий, лисохвіст лучний, тонконіг лучний та болотний, мітлиця біла, костриця лучна та червона, очеретянка звичайна і та ін.).
2.30.1. Площа і збір насіння конюшини білої і рожевої та люцерни жовтої у рядки 1427 і 1428 не включається, а враховується тільки у рядку 1430 "лукопасовищні трави".
2.31. У рядку 1501 "Сіножаті і культурні пасовища" указується сіно як природних, так і поліпшених сіножатей, у рядку 1505 "Культурні пасовища: на сіно" - сіно культурних пасовищ. У цих рядках у графі 2 указується площа, з якої сіно оприбутковане, уключаючи сіно, яке використане на годівлю громадської худоби, видане працівникам господарства, реалізоване, використане для приготування сінного борошна тощо. З сіножатей у зібрану площу (графа 2) включається також площа, з якої проводилося сінозбирання на землях держземзапасу та лісового фонду свого та інших районів, а також на землях інших господарств, які відведені у тимчасове користування або узяті в оренду.
2.32. Сіножаті (уключаючи поліпшені) на зелений корм, сінаж, силос, трав'яне борошно та для одержання гранул і брикетів (вага зеленої маси) указуються у рядку 1502.
2.33. Якщо з площ сіножатей були зібрані багаторічні трави на насіння, то їх зібрана площа і валовий збір указуються у багаторічних травах на насіння (рядок 1426).
2.34. У рядку 1506 "Культурні пасовища: на зелений корм, сінаж, силос, трав'яне борошно та для одержання гранул і брикетів (вага зеленої маси)" указується зібрана площа і продукція з цієї площі.
2.35. У разі наявності зібраних площ кукурудзи на зерно обов'язково указується збір стебел кукурудзи, зібраної у повній стиглості (рядок 1617).
2.36. Сума площ повторних (післяжнивних), міжрядних (ущільнених) посівів (рядок 1625 плюс рядок 1606) повинна дорівнювати сумі зібраних площ повторних, міжрядних посівів всіх культур, уключаючи випас (графа 5 рядків 1401, 1402, 1405, 1406, 1409, 1412, 1413, 1418, 1419) або бути більшою на розмір площ посівів, що загинули.
Закритий ґрунт
2.37. У рядку 1701 "Загальна площа, яка використовувалась" (графи 1 - 4) указується загальна використана площа теплиць (опалювальних та неопалювальних стаціонарних теплиць, які накриті склом або плівкою), а також стаціонарних парників під склом або плівкою, утепленого ґрунту і посівів під плівкою під урожай звітного року під перший оборот для вирощування овочів, розсади овочів, тютюну, махорки, крім квіткової розсади.
2.37.1. Площа споруд закритого ґрунту, яка використана під посів (посадку) для другого і наступних оборотів, у форму не включається.
2.37.2. Площі закритого ґрунту указуються у квадратних метрах.
2.37.3. У рядку 1710 "в т.ч. площа, яка використовувалась для вирощування овочів (крім розсади)" указується фізична площа у розрізі видів закритого ґрунту, яка була використана тільки для вирощування овочів (крім розсади), а у рядку 1711 "Загальна фізична площа, яка використовувалась для вирощування овочів (сума граф 1+2+3+4 рядка 1710)" - загальна площа.
2.37.4. У рядках 1704, 1706 і 1708 указується зібрана площа овочів у розрізі культур, ураховуючи усі обороти, а у рядках 1705, 1707 і 1709 - їх валовий збір з всіх оборотів.
Якщо одна і та ж площа використовувалася два і більше разів для одержання урожаю однієї або різних культур, то така площа обліковується стільки разів, скільки разів на ній було зібрано урожай.
2.37.5. Посіви овочів на тимчасово закритому ґрунті обліковуються у складі овочів відкритого ґрунту.
2.37.6. Валовий збір овочів закритого ґрунту, які зібрані з всіх оборотів, указується: у рядку 1702 "Зібрано овочів з усіх оборотів - ц" (графи з 1 до 4) - окремо за видами закритого ґрунту, у рядку 1703 "Зібрано овочів в усіх видах закритого ґрунту - всього" - загалом валовий збір овочів.
Розділ II. "Сади, ягідники і виноградники"
2.38. У розділі із групи зерняткових (рядок 2101) виділяються: яблуня, груша, айва (рядки 2105, 2106, 2115); кісточкових (рядок 2102) - слива, вишня, черешня, абрикос, персик (рядки з 2107 до 2111); горіхоплідних (рядок 2103) - грецький горіх, фундук (ліщина), мигдаль (рядки з 2112 до 2114); ягідників (рядок 2201) - суниця, полуниця, малина, смородина, аґрус (рядки з 2204 до 2207).
Кизил ураховується у групі кісточкових плодових насаджень (рядок 2102).
Цитрусові (лимон, апельсин, мандарин та ін.) указуються у рядку 2203, виноградники - у рядку 2301, хміль - у рядку 2306.
2.38.1. У графі 1 указується площа посаджених у звітному році нових садів, у графі 2 - площа насаджень садів, ягідників та виноградників незалежно від віку, а у графі 3 - у тому числі насаджень у плодоносному віці, незалежно від того, чи був фактично одержаний з них урожай у звітному році чи ні.
2.38.2. У графах 2 і 3 указується як загальна площа відокремлених садів і виноградників, так і площа, яку займають окремо стоячі дерева і кущі поза садом або виноградником. Площа таких садів визначається шляхом переводу загального числа дерев на площу за середньою нормою посадки на один гектар.
Наприклад. У господарстві площа відокремленого саду зерняткових насаджень у плодоносному віці складає 20 га і молодих насаджень (яблунь), які не досягли плодоносного віку, - 10 га. Крім того, у полі є 150 окремих культурних яблунь у плодоносному віці. Норма посадки яблунь на 1 га - 125 дерев. Отже, площа під окремо стоячими деревами складає 1,2 га (150/125). У цьому разі у графі 2 треба указати 31,2 га (20 +10+1,2), а у графі 3 - 21,2 га (20 + 1,2).
У графи 2 і 3 уключаються також списані (незалежно від часу списання), але не розкорчовані площі та фізична площа зріджених (незалежно від ступеня зрідженості), відокремлених ділянок саду.
У графу 3 уключаються також площі насаджень, з яких у звітному році була одержана продукція, але на момент складання форми ці площі були розкорчовані.
2.38.3. При наявності у господарстві на одній і тій же відокремленій ділянці насаджень різних породних груп (наприклад, зерняткових і кісточкових) загальна площа насаджень розподіляється за породними групами (зернятковими і кісточковими) шляхом перерахунку числа дерев кожної породи на прийняту норму посадки коренів цієї породи на один гектар.
Якщо сума обчислених таким чином площ під окремими породними групами плодових насаджень не дорівнює фактичній загальній площі відокремленої ділянки, різницю треба розподілити пропорційно обчисленим площам під насадженнями породних груп.
Наприклад. У господарстві є змішаний сад зерняткових та кісточкових площею 25 га. Фактично у саду є 2500 дерев зерняткових і 9600 дерев кісточкових. Для даного господарства (району) кількість дерев на одному гектарі за прийнятою схемою закладки становить: зерняткових - 312, кісточкових - 800 дерев.
Розподіл 25 га площі провадиться таким чином: визначається площа саду (у гектарах) з розрахунку прийнятої середньої норми закладки дерев на гектар:
2500 : 312 = 8 га - зерняткові,
9600 : 800 = 12 га - кісточкові.
Потім визначається у процентах площа, яку займають зерняткові та кісточкові сади:
8* 100
Зернятковий сад - ------ = 40%
8 + 12
12* 100
Кісточковий сад - ------- = 60%
8 + 12
Таким чином, із загальної площі 25 га, яку займає сад, 40%,
(40 * 25)
або 10 га -------- - зайнято зернятковим садом і 60%, або 15 га
100
(60 * 25)
--------- - зайнято кісточковим садом.
100
2.38.4. При наявності у садах між плодовими деревами (у міжряддях) посадок ягідних насаджень (полуниці, смородини, порічок, аґрусу та ін.) у графах 2 і 3 у рядку 2201 "Ягідники (суниці, полуниці, малина, смородина, агрус, чорноплідна горобина та інші), включаючи ягідники в міжряддях плодових насаджень" указується загальна площа ягідників (відокремлена плюс площа ягідних насаджень у міжряддях плодових насаджень), у рядку 2202 "2а. В т.ч. ягідники на відокремленій площі" - у тому числі ягідники на відокремленій площі.
2.38.5. Площа під смородиною, порічками і аґрусом у міжряддях плодових насаджень визначається переводом числа кущів на площу за середньою нормою посадки на один гектар.
2.38.6. Розмір площі під суницями, полуницями і малиною у міжряддях садів визначається за фактично зайнятою площею цими культурами, яка встановлюється обміром.
2.38.7. У графі 4 указується загальний збір (з насаджень у плодоносному віці, з молодих насаджень і з розсадників, які не здані в експлуатацію), а у графі 5 - у тому числі з насаджень у плодоносному віці (уключаючи і збір продукції з окремо стоячих дерев). Для ягідників (рядок 2201 графи 4 та 5) указується загальний збір урожаю, як з відокремленої площі ягідників, так і з міжрядних насаджень.
У графах 4 і 5 враховується також очікуваний додатковий збір продукції, яка буде одержана після подання форми відповідно до пункту 1.4 цієї Інструкції.
Площа і валовий збір чорноплідної горобини та обліпихи ураховуються в ягідниках (рядок 2201).
2.38.8. Площа під дикорослими плодовими деревами та одержана з них продукція у форму не включаються.
2.38.9. Із загальної кількості виноградників (рядок 2301) виділяються площі та валовий збір виноградників столових (рядок 2302) і кишмишних (рядок 2303) сортів, а також виноградників на шпалерах (рядок 2305).
2.38.10. При визначенні урожайності фруктів, ягід та винограду увесь валовий збір (графа 4) ділиться на площу насаджень у плодоносному віці (графа 3).
2.38.11. Урожайність хмелю визначається шляхом ділення загального валового збору (графа 4) на всю площу насаджень (графа 2).
Розділ III. "Вирощування посадкового матеріалу"
2.39. У розділі указується кількість вирощених саджанців (у тисячах штук) та площа, зайнята під ними (у гектарах).
"Довідково: Стан меліорованих сільськогосподарських угідь"
Довідкові показники заповнюються при наявності у господарстві таких земель.
2.40. У рядку 2451 "Площа сільськогосподарських угідь: зрошуваних, всього" указується уся площа зрошуваних сільськогосподарських угідь; у рядку 2452 "з них поливалось" - у тому числі фізична площа, на якій фактично проводився полив у звітному році; у рядку 2453 "осушених, всього" - уся площа осушених сільськогосподарських угідь; у рядку 2454 "Із загальної площі меліорованих сільськогосподарських угідь площа, на якій: встановлено дренажну систему" - площа зрошуваних та осушених угідь, де встановлена дренажна система; у рядку 2455 "проводилося двобічне регулювання водного режиму" - площа осушених угідь, де проводилося двобічне регулювання водного режиму, тобто площа, на якій у звітному році проводилося зволожування ґрунту за допомогою шлюзування чи поливу дощувальними машинами з каналів осушуваної сітки.
Усі показники у формі повинні бути взаємоузгоджені, достовірні та обґрунтовані документами, які оформлені згідно з установленим порядком.
Форма підписується керівником підприємства та головним агрономом, які несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.
Директор департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища | О.М.Прокопенко |