МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
02.06.2022 № 326
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 червня 2022 р.
за № 669/38005
Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
Відповідно до частини четвертої статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" та пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства економіки України від 11 жовтня 2021 року № 723 "Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 жовтня 2021 року за № 1393/37015.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов'язків.
Міністр | М. Сольський |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
02 червня 2022 року № 326
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 червня 2022 р.
за № 669/38005
ПОРЯДОК
підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
I. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає процедуру підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва шляхом складання кваліфікаційного іспиту та отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.
2. У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:
кандидат - фізична особа, яка має намір скласти кваліфікаційний іспит;
кваліфікаційний іспит - письмовий іспит, який проводиться для перевірки та підтвердження наявності в кандидата спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що передбачає перевірку теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та спеціальних знань у відповідній галузі (відповідних галузях) органічного виробництва, обраній (обраних) кандидатом;
свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції - документ, який визначає кваліфікаційну придатність інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для проведення визначених у ньому видів робіт із перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
систематичне грубе порушення інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції вимог законодавства - порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції під час перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, за результатами якого не можна здійснити заходи щодо його усунення та яке було вчинено два і більше рази протягом одного календарного року.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
II. Вимоги до кандидата
1. Кандидат повинен відповідати таким вимогам:
мати, як мінімум, перший (бакалаврський) рівень аграрної освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості не менше трьох років та спеціальні знання у сфері органічного виробництва або
мати перший (бакалаврський) рівень освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової чи переробної промисловості не менше п'яти років та спеціальні знання у сфері органічного виробництва.
Для отримання спеціальних знань у сфері органічного виробництва кандидат проходить навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
2. Інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції не може бути фізична особа, яка перебуває на державній службі, у трудових та/або цивільно-правових відносинах з операторами та/або з органами виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
III. Комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту
1. Для забезпечення підготовки та проведення кваліфікаційних іспитів утворюється комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту (далі - Комісія), персональний склад, у тому числі голову, заступника голови та секретаря, якої затверджує Мінагрополітики.
Голова Комісії є уповноваженою особою Мінагрополітики.
До складу Комісії входять представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Держлісагентства, громадських об'єднань у сфері органічного виробництва (за згодою).
Склад Комісії має становити не менше ніж 6 осіб, але не перевищувати 12 осіб.
Засідання Комісії є правоможним, якщо на ньому присутні не менше ніж 2/3 її загального складу.
У разі відсутності голови Комісії його обов'язки виконує заступник голови Комісії.
У разі відсутності секретаря Комісії його обов'язки виконує заступник голови Комісії або за дорученням голови Комісії інший член Комісії.
2. Процедура підготовки до проведення кожного кваліфікаційного іспиту має забезпечити з'ясування відсутності/наявності у членів Комісії потенційного конфлікту інтересів щодо кандидатів, гарантування конфіденційності змісту екзаменаційних тестів, подальшої їх належної перевірки, неупередженого й об'єктивного ставлення до всіх кандидатів, а також недопущення надання окремим кандидатам переваги в будь-якій формі.
3. У разі наявності потенційного конфлікту інтересів щодо кандидата відповідний член Комісії не може брати участі в підготовці та проведенні кваліфікаційного іспиту.
4. Кандидат, який має намір скласти кваліфікаційний іспит, подає в установленому порядку Комісії такі документи:
заяву на складання кваліфікаційного іспиту для підтвердження спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (далі - заява) за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
копію паспорта;
копію документа про вищу освіту;
копію документа, що підтверджує стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості;
копію документа, що підтверджує навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
Копії документів, які стосуються кандидата, засвідчуються ним особисто шляхом проставляння особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, з відміткою "Згідно з оригіналом", дати засвідчення копії.
Копії документів, створені в підприємствах, установах, організаціях засвідчуються уповноваженою особою такого підприємства, установи, організації.
5. Рішення про допуск чи відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту приймає Комісія. При цьому секретар Комісії робить відповідні відмітки в заяві кандидата.
Підставами для прийняття рішення про відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту є:
виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;
невідповідність вимогам до кандидата, визначених розділом II;
наявність хоча б одного обмеження та/або заборони, пов'язаних із рішенням суду про обмеження дієздатності чи визнання особи недієздатною та/або умовами, встановленими частиною третьою статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції";
неподання або подання неналежним чином оформлених документів, передбачених пунктом 4 цього розділу.
IV. Проведення кваліфікаційного іспиту
1. Процедура проведення кваліфікаційного іспиту складається з трьох етапів:
організаційна підготовка до проведення кваліфікаційного іспиту;
проведення кваліфікаційного іспиту;
оцінювання знань кандидатів та підбиття підсумків кваліфікаційного іспиту.
Організаційну підготовку до проведення кваліфікаційного іспиту здійснює секретар Комісії.
2. Для організації та проведення кваліфікаційного іспиту Комісія не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту визначає:
день, час та місце проведення кваліфікаційного іспиту;
тривалість кваліфікаційного іспиту;
перелік питань, які виносяться на кваліфікаційний іспит;
екзаменаційні тести;
список кандидатів, допущених та/або недопущених до складання кваліфікаційного іспиту.
3. Рішення Комісії щодо питань організаційної підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту оформлюється протоколом, який підписують усі члени Комісії.
Інформація щодо питань, наведених в абзацах другому-четвертому пункту 2 цього розділу, не пізніше наступного робочого дня після дня прийняття рішення оприлюднюється на офіційному вебсайті Мінагрополітики.
Інформація щодо питань, наведених в абзацах другому третьому пункту 2 цього розділу, не пізніше наступного робочого дня після дня прийняття рішення надсилається кожному кандидату, допущеному до складання кваліфікаційного іспиту, на адресу електронної пошти, зазначену в його заяві.
Кожному кандидату, недопущеному до складання кваліфікаційного іспиту, надсилається витяг з протоколу на адресу електронної пошти, зазначену в його заяві, не пізніше наступного робочого дня після дня прийняття рішення.
4. Кваліфікаційний іспит проводиться у формі тестування (екзаменаційних тестів).
З переліку питань, що виносяться на кваліфікаційний іспит, Комісія формує:
екзаменаційний тест для перевірки теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (далі - загальний тест);
екзаменаційні тести для перевірки спеціальних знань у галузях органічного виробництва відповідно до статті 13 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" (далі - галузеві тести).
Кваліфікаційний іспит включає проходження загального тесту та одного або декількох галузевих тестів, обраних кандидатом.
На кожному аркуші екзаменаційного тесту проставляється штамп Мінагрополітики.
5. Кваліфікаційний іспит проводиться одночасно для всіх кандидатів, допущених до складання кваліфікаційного іспиту. Якщо кількість кандидатів перевищує 30 осіб, кандидати поділяються на групи та кваліфікаційний іспит проводиться відповідно до дати та часу проведення кваліфікаційного іспиту, визначених Комісією.
6. Кандидат, який прибув на іспит, повинен пред'явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу. У разі його ненадання кандидат до складання кваліфікаційного іспиту не допускається.
7. Перед початком кваліфікаційного іспиту секретар Комісії інформує кандидатів про тривалість та умови складання кваліфікаційного іспиту.
Секретар Комісії має впевнитися, що всі кандидати зрозуміли умови складання кваліфікаційного іспиту, за потреби - надати додаткові пояснення. Спірні питання вирішує Комісія шляхом голосування. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови Комісії або заступника голови Комісії, який виконує його обов'язки.
8. Приміщення та місця для складання кваліфікаційного іспиту мають бути зручними, розміщення місць має унеможливлювати спілкування кандидатів між собою та забезпечувати індивідуальну підготовку відповідей на питання екзаменаційних тестів. Кандидати не можуть самовільно залишати приміщення до закінчення кваліфікаційного іспиту.
9. Конверти з екзаменаційними тестами відкриваються під час складання кваліфікаційного іспиту в присутності кандидатів.
10. Кваліфікаційний іспит складається державною мовою.
11. На кожному аркуші екзаменаційного тесту кандидат зазначає своє прізвище, ім'я та по батькові (за наявності), дату складання іспиту.
12. Після закінчення часу, відведеного на складання кваліфікаційного іспиту, екзаменаційні тести кандидатів здаються Комісії для перевірки та оцінювання.
13. Перевірка екзаменаційних тестів кандидатів проводиться Комісією.
14. За кожну правильну відповідь кандидат отримує один бал.
15. Підбиття підсумку здійснюється шляхом визначення відсотка правильних відповідей від загальної кількості питань екзаменаційного тесту.
16. Відсоток правильних відповідей на екзаменаційний тест кандидата проставляється на аркуші з відповідями кандидата та вноситься до екзаменаційної відомості кваліфікаційного іспиту.
17. Кандидат вважається таким, що успішно склав кваліфікаційний іспит, якщо набрав 70 і більше відсотків максимальної суми балів із загального тесту та одного або кількох галузевих тестів.
Кандидат вважається таким, що не склав кваліфікаційний іспит, якщо:
набрав менше ніж 70 відсотків максимальної суми балів із загального тесту (такий кандидат не допускається до складання галузевого тесту (галузевих тестів);
набрав менше ніж 70 відсотків максимальної суми балів із галузевого тесту, за умови, що він складав лише один галузевий тест.
18. За результатами проведення кваліфікаційного іспиту Комісія приймає рішення щодо видачі або відмови у видачі свідоцтв інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Рішення Комісії оформлюється протоколом, який підписують усі члени Комісії.
19. Результати кваліфікаційного іспиту щодо кожного кандидата надсилаються кожному з них на адресу електронної пошти, зазначену в заяві, протягом трьох робочих днів після його проведення.
20. Кандидату, який успішно склав кваліфікаційний іспит, видається свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку. У свідоцтві зазначаються лише ті галузі органічного виробництва, за якими кандидат набрав 70 і більше відсотків максимальної суми балів із галузевого тесту.
21. Кандидат, який не склав кваліфікаційного іспиту, може бути допущений до його повторного складання не раніше ніж через два місяці.
V. Свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції та його дублікат
1. У свідоцтві зазначаються:
найменування центрального органу виконавчої влади, що видав свідоцтво;
номер і дата видачі;
прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
номер і дата протоколу Комісії;
галузі органічного виробництва, за якими в особи, якій видано свідоцтво, наявні спеціальні знання для виконання функцій інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
назва посади, прізвище, ініціали та підпис уповноваженої особи Мінагропополітики (голови Комісії).
Свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції видає Мінагрополітики не пізніше 15 робочих днів з дати проведення кваліфікаційного іспиту. Строк дії свідоцтва становить п'ять років.
2. У разі непридатності свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для користування внаслідок його пошкодження або втрати інспектор з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції подає до Мінагрополітики заяву про видачу дубліката свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у довільній формі.
3. На підставі отриманої заяви про видачу дубліката протягом 15 робочих днів після її отримання видається дублікат свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.
Строк дії дубліката свідоцтва не може перевищувати строку дії, зазначеного у втраченому або пошкодженому свідоцтві.
4. Свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції анулюється Комісією:
за зверненням інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
за рішенням суду, у тому числі щодо обмеження дієздатності особи, яка є інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, визнання її недієздатною, безвісно відсутньою;
у разі встановлення Держпродспоживслужбою факту систематичного грубого порушення інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції вимог законодавства;
на підставі свідоцтва про смерть.
VI. Оскарження результатів кваліфікаційного іспиту
1. Рішення Комісії може бути оскаржене до Мінагрополітики або в судовому порядку.
2. У разі незгоди з результатами кваліфікаційного іспиту кандидат може подати до Мінагрополітики заяву про апеляцію (далі - апеляція), розгляд якої проводиться з метою вивчення об'єктивності оцінювання та не може мати наслідком перескладання кваліфікаційного іспиту та/або будь-якої його частини.
3. Для вирішення питань оскарження результатів кваліфікаційного іспиту утворюється апеляційна комісія.
4. До складу апеляційної комісії входять представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Держлісагентства, громадських об'єднань у сфері органічного виробництва (за згодою).
Персональний склад апеляційної комісії, у тому числі її голова, заступник голови та секретар, затверджуються в порядку, встановленому пунктом 1 розділу III цього Порядку. Члени апеляційної комісії не можуть бути членами Комісії.
5. Процедура перегляду результатів кваліфікаційного іспиту має забезпечити з'ясування відсутності/наявності у членів апеляційної комісії потенційного конфлікту інтересів щодо кандидатів, гарантування належної перевірки екзаменаційних робіт, неупередженого й об'єктивного ставлення до всіх кандидатів, що подали апеляцію, а також недопущення надання окремим кандидатам переваги в будь-якій формі.
6. Апеляція в довільній формі подається до Комісії не пізніше наступного робочого дня після дня отримання кандидатом результатів кваліфікаційного іспиту.
Апеляції, подані пізніше строку, встановленого цим пунктом, Комісія до розгляду не приймає.
7. Подання кандидатом апеляції не скасовує результатів кваліфікаційного іспиту та рішення Комісії щодо видачі або відмови у видачі свідоцтв інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.
Апеляція анулює результати кваліфікаційного іспиту кандидата, щодо яких вона подається. За результатами розгляду апеляції екзаменаційні тести кандидата оцінюються заново.
8. Розгляд апеляції проводиться у призначений головою апеляційної комісії день та час, але не пізніше трьох робочих днів після дня отримання апеляції.
9. Рішення апеляційної комісії оформлюється протоколом, який підписують усі члени апеляційної комісії.
10. Витяг з протоколу надсилається кандидату, який подав апеляцію, не пізніше наступного робочого дня після дня прийняття рішення на адресу електронної пошти, зазначену в його заяві.
Директор Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів | А. Пивоваров |
Додаток 1
до Порядку підтвердження
спеціальних знань інспектора
з органічного виробництва
та/або обігу органічної продукції
у сфері органічного виробництва
(пункт 4 розділу III)
ЗАЯВА
на складання кваліфікаційного іспиту для підтвердження спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції
( Див. текст )
Додаток 2
до Порядку підтвердження
спеціальних знань інспектора
з органічного виробництва
та/або обігу органічної продукції
у сфері органічного виробництва
(пункт 20 розділу IV)
СВІДОЦТВО
інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції
( Див. текст )