• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування

Міністерство економіки України | Наказ, Положення від 04.09.2000 № 191 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Міністерство економіки України
  • Тип: Наказ, Положення
  • Дата: 04.09.2000
  • Номер: 191
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство економіки України
  • Тип: Наказ, Положення
  • Дата: 04.09.2000
  • Номер: 191
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 191 від 04.09.2000
м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 вересня 2000 р.
N 633/4854
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства економіки N 250 від 15.08.2005 )
Про затвердження Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування
З метою визначення кращих фахівців підприємств громадського харчування, їх відзнаки, відповідно до Указу Президента України від 11 липня 1995 р. N 603/95 "Про державне регулювання відносин у сфері торгівлі"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити погоджене з Міністерством праці та соціальної політики України, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування, що додається.
2. Управлінню з питань побутових послуг та громадського харчування (Шалимінов О.В.) зареєструвати цей наказ у Міністерстві юстиції України.
3. Управлінню з питань побутових послуг та громадського харчування (Шалимінов О.В.) забезпечити опублікування цього наказу в газеті "Урядовий кур'єр".
4. Республіканському комітету з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управлінням з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних (міських) державних адміністрацій довести Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування до суб'єктів господарювання, що здійснюють підприємницьку діяльність у громадському харчуванні, та встановити контроль за його виконанням.
5. Визнати таким, що втратило чинність, Положення про порядок присвоєння звань "Мастер-кухар" і "Мастер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування, затверджене наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 27.05.97 N 277 та зареєстроване в Мін'юсті України 21.08.97 за N 330/2134.
Виконуючий обов'язки Міністра В.Кальник
Затверджено
Наказ Міністерства економіки
України
04.09.2000 N 191
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 вересня 2000 р.
N 633/4854
Положення про порядок присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" працівникам підприємств громадського харчування
Це Положення вводиться з метою відзначення високої кваліфікації фахівців, які працюють у сфері громадського харчування (виробничо-торговельної діяльності), для стимулювання росту їх майстерності з підвищенням якості продукції, що виробляється, культури харчування населення, рівня професійної підготовки та зростання престижу кадрів масових професій у громадському харчуванні.
1. Звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" можуть бути присвоєні висококваліфікованим кухарям, кондитерам, які зайняті на підприємствах громадського харчування, незалежно від їх відомчої підпорядкованості та форм власності.
2. Звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" присвоюються працівникам, які забезпечують:
приготування широкого асортименту високоякісної продукції, яка відповідає встановленим рецептурам, технології приготування і має відмінні смакові якості та гарне зовнішнє оформлення;
випуск продукції та виробів, які користуються підвищеним попитом споживачів, за рецептурами та технологією, розробленими цими кухарями та кондитерами;
кваліфіковану розробку меню та асортименту виробів, удалий підбір різних страв та борошняних кондитерських виробів при складанні індивідуальних та святкових замовлень;
відмінний санітарний стан робочих місць та обладнання;
передачу досвіду та знань, а також надання практичної допомоги молодим кухарям та кондитерам.
3. Звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" можуть бути присвоєні кухарям, кондитерам зі стажем роботи за вищим кваліфікаційним розрядом не менш п'яти років.
Як виняток, звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" можуть бути присвоєні при меншому стажі роботи окремим кухарям та кондитерам - переможцям загальнодержавних або загальносистемних професійних конкурсів на краще приготування, оформлення страв, кулінарних та борошняних кондитерських виробів.
4. Суб'єкти господарювання, зацікавлені у підвищенні майстерності працівників громадського харчування, подають клопотання про присвоєння цих звань до Республіканського комітету з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управлінь з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних державних адміністрацій, управлінь з питань торгівлі Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
5. До клопотання додаються:
подання щодо присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер", згідно з додатком;
копії відгуків споживачів на якість продукції, що вироблена кандидатом на звання "Майстер-кухар" і "Майстеркондитер", за останній рік;
технологічні карти фірмових страв або борошняних кондитерських виробів, розроблених цим кандидатом і затверджених у встановленому порядку;
висновок територіальної санітарно-епідеміологічної служби про належний санітарний стан приміщень, обладнання, про знання кандидатом санітарного мінімуму та результати досліджень якості виробленої продукції за останній рік;
дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
виписка з трудової книжки про стаж роботи за VI кваліфікаційним розрядом для кухарів або за V кваліфікаційним розрядом для кондитерів, відповідно до пункту 3 цього Положення.
Усі зазначені документи повинні мати підпис керівника підприємства (закладу) та печатку.
6. При Республіканському комітеті з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управліннях з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних державних адміністрацій, управліннях з питань торгівлі Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій створюються комісії, які перевіряють практичні навички та теоретичні знання кандидатів. До їх складу включають висококваліфікованих спеціалістів сфери громадського харчування Міністерства економіки, вищезазначених управлінь, кулінарів та кондитерів, що мають звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер".
Перевірка майстерності кожного кандидата здійснюється на підприємствах громадського харчування, після чого робляться висновки щодо доцільності присвоєння звання.
7. За відповідності кандидатів визначеним вимогам Республіканський комітет з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управління з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних державних адміністрацій, управління з питань торгівлі Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій подають зазначені у пункті 5 цього Положення документи до департаменту політики у сфері обігу споживчих товарів і побутових послуг Міністерства економіки України.
8. Департамент політики у сфері обігу споживчих товарів і побутових послуг Міністерства економіки України аналізує документи, надані на присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер".
При позитивному рішенні присвоєння цих звань оформляються наказом Міністерства економіки України.
9. Фахівцям, які мають звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" та працюють на підприємствах громадського харчування, заснованих на державній форми власності, та споживчої кооперації, установлюється надбавка в розмірі 25 відсотків до тарифної ставки (окладу) в межах затвердженого фонду оплати праці.
Фахівцям, які мають звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" та працюють майстрами виробничого навчання у професійно-технічних закладах, виплачується надбавка до ставок та окладів згідно з чинним законодавством.
10. Бланки свідоцтв про присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер" виготовляються Міністерством економіки України.
11. Працівники, яким присвоєно звання "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер", можуть бути позбавлені цих звань у випадках зниження рівня якості їхньої продукції, наявності скарг споживачів, за висновком державних контрольних органів щодо систематичного порушення вимог чинних нормативних документів.
Позбавлення цих звань здійснюється тими самими органами, що присвоювали їх, за поданням Республіканського комітету з торгівлі та захисту прав споживачів Автономної Республіки Крим, управлінь з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних державних адміністрацій, управлінь з питань торгівлі Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
Керівник департаменту політики
у сфері обігу споживчих товарів
і побутових послуг


Ю.Ф.Родіонов
Додаток
до Положення про порядок присвоєння звань
"Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер"
працівникам громадського харчування,
затвердженого наказом Міністерства
економіки України від 04.09.2000 N 191
Подання щодо присвоєння звань "Майстер-кухар" і "Майстер-кондитер"
на _______________________________________________________________
(прізвище, ім'я та по батькові)
Назва підприємства та його адреса: _______________________________
__________________________________________________________________
Загальні відомості:
1. Рік народження ________________________________________________
2. Освіта ________________________________________________________
(що закінчив та коли)
3. Стаж роботи кухарем, кондитером _______________________________
4. Стаж роботи кухарем VI розряду, кондитером V розряду __________
5. Стаж роботи на цьому підприємстві _____________________________
Характеристика та показники роботи працівника
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Керівник підприємства ___________ _______________________________
(підпис) (прізвище, ім'я та по батькові)
Дата ___ __________ 200_ року
МП
В И С Н О В К И:
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Голова Республіканського комітету з
торгівлі та захисту прав споживачів
Автономної Республіки Крим
Начальник управління з питань
торгівлі та побутового
обслуговування населення обласної
державної адміністрації
Начальник управління з питань
торгівлі Київської та
Севастопольської міських державних
адміністрацій
___________________________________
(прізвище, ім'я та по батькові)
__________________
(підпис)
Дата ___ _____________ 200_ року
МП