МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
Н А К А З
18.11.2003 N 87 |
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 квітня 2004 р.
за N 549/9148
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1785 від 14.09.2020 )
Про внесення змін до Обов'язкового мінімального переліку досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження, комбікормової сировини, комбікормів, вітамінних препаратів та ін., які слід проводити в державних лабораторіях ветеринарної медицини і за результатами яких видається ветеринарне свідоцтво (ф-2)
На виконання законів України "Про ветеринарну медицину" від 15.11.2001, "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" від 23.12.1997, у зв'язку з потребою забезпечення проведення ветеринарно-санітарної експертизи та з метою посилення державного ветеринарно-санітарного нагляду і контролю щодо експорту, імпорту, переробки, зберігання, транспортування та реалізації продукції тваринного походження, у тому числі сировини тваринного і рослинного походження, кормів, вітамінних препаратів та ін.,
НАКАЗУЮ:
1. Внести зміни до Обов'язкового мінімального переліку досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження, комбікормової сировини, комбікормів, вітамінних препаратів та ін., які слід проводити в державних лабораторіях ветеринарної медицини і за результатами яких видається ветеринарне свідоцтво (ф-2), затвердженого наказом Державного департаменту ветеринарної медицини від 03.11.98 N 16 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.11.98 за N 761/3201, виклавши його в новій редакції (далі - Зміни), що додається.
2. Зареєструвати ці Зміни в Міністерстві юстиції України.
3. Начальникам управлінь державної ветеринарної медицини в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, містах обласного значення, районах здійснювати ветеринарно-санітарний нагляд та контроль відповідно до чинного законодавства та цих Змін.
4. Управлінню державної інспекції ветеринарної медицини Державного департаменту ветеринарної медицини (Пацюк М.В.) та Центральній державній лабораторії ветеринарної медицини (Абрамов А.В.) довести цей наказ до відома установ ветеринарної медицини.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державного департаменту ветеринарної медицини В.М. Горжеєва.
Голова Державного департаменту ветеринарної медицини | П.І.Вербицький |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного
департаменту ветеринарної
медицини
Міністерства агарної
політики України
03.11.1998 N 16
(у редакції наказу
Державного департаменту
ветеринарної медицини
від 18.11.2003 N 87)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 квітня 2004 р.
за N 549/9148
ОБОВ'ЯЗКОВИЙ МІНІМАЛЬНИЙ ПЕРЕЛІК
досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження, комбікормової сировини, комбікормів, вітамінних препаратів та ін., які слід проводити в державних лабораторіях ветеринарної медицини і за результатами яких видається ветеринарне свідоцтво (ф-2)
----------------------------------------------------------------------------
| | | | Допустимі | |
| N |Група |Показники досліджень| рівні, | Примітка |
| з/п |продуктів | | мг/кг, | |
| | | | не більше | |
|-------+--------------+--------------------+-------------+----------------|
|1 |М'ясо | | | |
| |й вироби | | | |
| |з м'яса | | | |
|-------+--------------+--------------------+-------------+----------------|
|1.1 |М'ясо й |Токсичні елементи: | | |
| |птиця свіжі, | | | |
| |охолоджені | | | |
| |та морожені | | | |
| | |свинець | 0,5 | |
| | |кадмій | 0,05 | |
| | |арсен | 0,1 | |
| | |ртуть | 0,03 | |
| | |мідь | 5,0 | |
| | |цинк | 70,0 | |
| | | | | |
| | |Пестициди: | | |
| | |базудин |не |У м'ясі птиці |
| | | |допускається | |
| | | | | |
| | | | 0,7 |У м'ясі |
| | | | |(у перерахунку |
| | | | |на жир) |
| | | | | |
| | |ГХЦГ гамма-ізомер | 0,1 | |
| | | | | |
| | |ДДВФ |не | |
| | | |допускається | |
| | | | | |
| | |ДДТ та його | 0,1 | |
| | |метаболіти | | |
| | | | | |
| | |карбофос |не | |
| | | |допускається | |
| | | | | |
| | |метафос |-"- | |
| | |хлорофос |-"- | |
| | | | | |
| | |Мікотоксини: | | |
| | | | | |
| | |афлатоксин В1 | 0,005 | |
| | | | | |
| | |Антибіотики, | |Крім дикої |
| | |од/г, не більше: | |птиці |
| | | | | |
| | |тетрациклінова |не |<0,01 |
| | |група |допускається |чутливість |
| | | | |методу |
| | | | | |
| | |гризин |-"- |<0,5 |
| | | | |Чутливість |
| | | | |методу |
| | |цинкбацітрацин |-"- |<0,02 |
| | | | |Чутливість |
| | | | |методу |
| | | | | |
|1.1.1 |М'ясо тварин |Мікробіологічні | | |
| |свіже, |показники: | | |
| |охолоджене | | | |
| |та морожене | | | |
| | |Мазки-відбитки |Мікрофлора | |
| | | |відсутня або | |
| | | |присутні по- | |
| | | |одинокі коки | |
| | | |або палички | |
| | | | 6 | |
| | |КМАФАнМ, |3 х 10- |Яловичина, |
| | |КУО в 1 г, | 7 |заморожена |
| | |не більше |3 х 10 |шматком |
| | | | 6 | |
| | | |5 х 10 |Телятина та |
| | | | |свинина, |
| | | | |заморожені |
| | | | |шматком |
| | | | | |
| | |БГКП (колі-форми), |не більше |L.monocytogenes |
| | |КУО в 1 г | 3 |в 25 г не |
| | |Патогенні |10 |допускається |
| | |мікроорганізми, у | 25 | |
| | |т. ч. сальмонели, | | |
| | |маса продукту (г), | | |
| | |у якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
|1.1.2 |Тушки і | | | |
| |м'ясо птиці: | | 4 | |
| |охолоджене |КМАФАнМ, КУО в 1 г, |1 х 10 | |
| | |не більше | | |
| | |Патогенні | 25 |L.monocytogenes |
| | |мікроорганізми, у | |в 25 г не |
| | |т. ч. сальмонели, | |допускається |
| | |маса продукту | | |
| | |(г), у якій не | | |
| | |допускаються | | |
| |заморожене |КМАФАнМ, КУО в 1 г, | 5 | |
| | |не більше |1 х 10 | |
| | |Патогенні, у т. ч. | |L.monocytogenes |
| | |сальмонели, маса | 25 |в 25 г не |
| | |продукту (г), у | |допускається |
| | |який не | | |
| | |допускаються | | |
| |фасоване, |КМАФАнМ, КУО в 1, | 5 | |
| |охолоджене, |не більше |5 х 10 | |
| |підморожене, | | | |
| |заморожене | | | |
| | |Патогенні, у т. ч. | 25 |L.monocytogenes |
| | |сальмонели, маса | |в 25 г не |
| | |продукту (г), у | |допускається |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
|1.1.3 |Напівфабрикати| | | |
| |з м'яса птиці | | | |
| |натуральні: | | | |
| | | | 5 | |
| |м'ясокісткові,|КМАФАнМ, КУО в 1 г, |1 х 10 | |
| |безкісткові |не більше | | |
| |без | | | |
| |паніровки | | | |
| | | | | |
| | |Патогенні, у т. ч. | 25 |L.monocytogenes |
| | |сальмонели, маса | |в 25 г не |
| | |продукту (г), у | |допускається |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | 5 | |
| |м'ясокісткові,|КМАФАнМ, КУО в 1 г, |5 х 10 | |
| |безкісткові |не більше | | |
| |в паніровці | | | |
| |зі спеціями, | | | |
| |з соусом, | | | |
| |мариновані | | | |
| | | | | |
| | |Патогенні, у т. ч. | 25 |L.monocytogenes |
| | |сальмонели, маса | |в 25 г не |
| | |продукту (г), у | |допускається |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
| |м'ясо |КМАФАнМ, КУО в 1 г, | 6 | |
| |кускове |не більше |1 х 10 | |
| |безкісткове | | | |
| |в блоках | | | |
| | |Патогенні, у т. ч. | 25 |L.monocytogenes |
| | |сальмонели, маса | |в 25 г не |
| | |продукту (г), у | |допускається |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
| |механічної |КМАФАнМ, КУО в 1 г, | 6 |L.monocytogenes |
| |обвалки |не більше |1 х 10 |в 25 г не |
| |охолоджене, | | |допускається |
| |заморожене в | | | |
| |блоках; | | | |
| |кістковий | | | |
| |залишок | | | |
| |охолоджений, | | | |
| |заморожений | | | |
| |в блоках; | | | |
| |напівфабрикат | | | |
| |кістковий | | | |
| |заморожений | | | |
| | |Патогенні, у т. ч. | 25 |L.monocytogenes |
| | |сальмонели, маса | |в 25 г не |
| | |продукту (г), у | |допускається |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
|1.1.4 |Шкіра птиці |КМАФАнМ, КУО в 1 г, | 6 | |
| | |не більше |1 х 10 | |
| | |Патогенні, у т. ч. | |L.monocytogenes |
| | |сальмонели, маса | 25 |в 25 г не |
| | |продукту (г), у | |допускається |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | |Радіонукліди, | | |
| | |Бк/кг: | | |
| | |цезій-137 | 200 | |
| | |стронцій-90 | 20 | |
| | |Паразитологічні | | |
| | |дослідження: | | |
| | | | | |
| | |трихінельоз |не | |
| | | |допускається | |
| | | | | |
| | |цистицеркоз |-"- | |
| | | | | |
| | | | | |
|1.1.5 |Жир-сирець | | | |
| |яловичий, | | | |
| |свинячий, | | | |
| |баранячий та | | | |
| |інших | | | |
| |забійних | | | |
| |тварин | | | |
| |(охолоджений, | | | |
| |заморожений), | | | |
| |шпик | | | |
| |свинячий, | | | |
| |охолоджений, | | | |
| |заморожений, | | | |
| |солений, | | | |
| |копчений | | | |
| | |Токсичні елементи: | | |
| | | | | |
| | |свинець | 0,1 | |
| | |кадмій | 0,1 | |
| | |арсен | 0,03 | |
| | |ртуть | 0,03 | |
| | | | | |
| | |Пестициди: | | |
| | |гексахлорциклогексан| 0,2 | |
| | |(альфа, бетта, | | |
| | |гамма-ізомери) | | |
| | |ДДТ та його | 1,0 | |
| | |метаболіти | | |
| | |Антибіотики, | | |
| | |од/г, не більше: | | |
| | | | | |
| | |тетрациклінова |не |<0,01 |
| | |група |допускається |чутливість |
| | | | |методу |
| | | | | |
| | |гризин |-"- |<0,5 |
| | | | |чутливість |
| | | | |методу |
| | |цинкбацитрацин |-"- |<0,02 |
| | | | |чутливість |
| | | | |методу |
| | |Радіонукліди, | | |
| | |Бк/кг: | | |
| | |цезій-137 | 100 | |
| | |стронцій-90 | 50 | |
| | | | | |
| | |Мікробіологічні | | |
| | |показники: | | |
|1.1.5.1|Шпик |КМАФАнМ, КУО в 1 г, | 4 | |
| |свинячий, |не більше |5 х 10 | |
| |охолоджений, | | | |
| |заморожений, |БГКП (колі-форми), | 0,001 | |
| |несолений |маса продукту (г), у| | |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
| | |Патогенні | 25 |L.monocytogenes |
| | |мікроорганізми, у | |в 25 г не |
| | |т. ч. сальмонели, | |допускається |
| | |маса продукту | | |
| | |(г), у якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
|1.1.5.2|Продукти із |КМАФАнМ, КУО в 1 г, | 3 | |
| |шпику |не більше |5 х 10 | |
| |свинячого та | | | |
| |грудинки |БГКП (колі-форми), | 1,0 | |
| |свинячої |маса продукту (г), у| | |
| |соленої, |якій не | | |
| |копченої та |допускаються | | |
| |копчено- | | | |
| |запеченої |Сульфітредукуючі | 0,1 | |
| | |клостридії, маса | | |
| | |продукту (г), у | | |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
| | |Патогенні | 25 |L.monocytogenes |
| | |мікроорганізми, у | |в 25 г не |
| | |т. ч. сальмонели, | |допускається |
| | |маса продукту | | |
| | |(г), у якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | | | | |
|1.1.6 |М'ясо, |Ветеринарне свідоцтво ф-2 | |
| |тварин |видається за умови дотримання | |
| |вітчизняного |власником тварини ветеринарно- | |
| |виробника |санітарних вимог та правил | |
| | |(своєчасне проведення | |
| | |профілактичних щеплень, інших | |
| | |ветеринарно-санітарних | |
| | |заходів) та після проведення | |
| | |передзабійного ветеринарного | |
| | |огляду тварин і отримання | |
| | |відповідного ветеринарного | |
| | |документа, виданого | |
| | |спеціалістом державної | |
| | |установи ветеринарної | |
| | |медицини в установленому | |
| | |порядку | |
| | | | |
|1.1.7 |М'ясо |М'ясо охолоджене, що |При виявлені |
| |охолоджене, |імпортується, підлягає |відхилень від |
| |що |ветеринарно-санітарній |допустимих |
| |імпортується |експертизі за наявності |норм м'ясо |
| | |ветеринарного сертифіката |підлягає |
| | |країни-експортера згідно з |дослідженню на |
| | |відповідними нормативними |всі показники, |
| | |документами за показниками: |що передбачені |
| | |органолептичні - визначення |ветеринарно- |
| | |зовнішнього вигляду, кольору, |санітарними |
| | |консистенції, запаху, стану |правилами. |
| | |жиру, кісткового мозку, |М'ясо, яке |
| | |якості бульйону при пробі |визнано |
| | |варкою, ознак свіжого, |недоброякісним |
| | |охолодженого, замороженого, |за органо- |
| | |дефрастованого та повторно |лептичними |
| | |замороженого м'яса; |показниками, |
| | |фізико-хімічні - визначення |подальшому |
| | |летких жирних кислот, уміст |дослідженню не |
| | |аміно-аміачного азоту, |підлягає |
| | |реакція з міді сульфату; | |
| | |бактеріоскопічні дослідження; | |
| | |паразитологічні - яловичина | |
| | |досліджується на цистицеркоз, | |
| | |свинина, конина - на | |
| | |трихінельоз з негативним | |
| | |результатом | |
| | | | | |
|1.2 |Ковбаси та |Токсичні елементи: | |У дужках - |
| |кулінарні | | |дані для |
| |вироби з | | |спеціалізованих |
| |м'яса та | | |продуктів |
| |птиці | | |дитячого |
| | | | |харчування |
| | | | | |
| | |свинець | 0,5 (0,3)| |
| | |кадмій | 0,05 | |
| | | | (0,03) | |
| | |арсен | 0,1 | |
| | |ртуть | 0,03 | |
| | |мідь | 5,0 | |
| | |цинк | 70,0 | |
| | | | | |
| | |Мікотоксини: | | |
| | | | | |
| | |афлатоксин В1 | 0,005 | |
| | |Мікробіологічні | | |
| | | | | |
| | |показники: | 3 | |
| | |КМАФАнМ, КУО в 1 г, |1 х 10 |Ковбаси |
| | |не більше | |варені, |
| | | | |сосиски, |
| | | | |сардельки, |
| | | | |ковбаси і |
| | | | |ковбаски |
| | | | |варені з м'яса |
| | | | |птиці для |
| | | | |дитячого |
| | | | |харчування, |
| | | | |ковбаса |
| | | | |ліверна яєчна |
| | | | |вищого сорту, |
| | | | |сальтисон |
| | | | |російський |
| | | | |вищого сорту, |
| | | | |бекон |
| | | | |пресований |
| | | | 3 | |
| | | |до 2,5 х 10 |Ковбаси варені |
| | | | |2-го сорту |
| | | | 3 | |
| | | |1,5 х 10- |Ковбаса |
| | | | 3 |ліверна |
| | | |2 х 10 |звичайна 1-го |
| | | | |сорту |
| | | | 3 | |
| | | |2 х 10- |Ковбаса |
| | | | 3 |ліверна 2-го |
| | | |5 х 10 |сорту |
| | | | 3 | |
| | | |1 х 10- |Ковбаси |
| | | | 3 |кров'яні |
| | | |2 х 10 | |
| | | | 3 |Сальтисон |
| | | |2 х 10 |білий 1-го |
| | | | |сорту |
| | | | 3 | |
| | | |2 х 10 |Сальтисон |
| | | | |сірий 3-го |
| | | | |сорту |
| | | | 2 | |
| | | |5 х 10 |Окороки; |
| | | | |яловичина |
| | | | |пресована, |
| | | | |рулет з |
| | | | |яловичини в |
| | | | |упаковці і без |
| | | | |упаковки |
| | | | 2 | |
| | | |1 х 10- |Буженина; |
| | | | 2 |шинка в |
| | | |2 х 10 |упаковці, |
| | | | |рулет |
| | | | | |
| | |БГКП (колі-форми), | 1,0 |Крім ковбаси |
| | |маса | |ліверної 2-го |
| | |продукту (г), | |сорту, |
| | |у якій не | |сальтисону |
| | |допускаються | |білого 1-го |
| | | | |сорту і сірого |
| | | | |3-го сорту, |
| | | | |буженини та |
| | | | |шинки в |
| | | | |упаковці |
| | | | 0,1 |Ковбаса |
| | | | |ліверна 2-го |
| | | | |сорту |
| | | | 0,5 |Сальтисон |
| | | | |білий 1-го |
| | | | |сорту |
| | | | 0,5 |Сальтисон |
| | | | |сірий 3-го |
| | | | |сорту |
| | | | 10 |Буженина; |
| | | | |шинка в |
| | | | |упаковці, |
| | | | |рулет |
| | |Сульфітредукуючі | 0,01 |Крім ковбас і |
| | |клостридії, маса | |ковбасок |
| | |продукту (г), у | |варених із |
| | |якій не | |м'яса птиці |
| | |допускаються | |для дитячого |
| | | | |харчування, |
| | | | |сальтисонів, |
| | | | |окорока, |
| | | | |яловичини |
| | | | |пресованої, |
| | | | |рулету з |
| | | | |яловичини, |
| | | | |буженини та |
| | | | |шинки в |
| | | | |упаковці, |
| | | | |бекону |
| | | | |пресованого |
| | | | | |
| | | | 0,1 |Ковбаси і |
| | | | |ковбаски |
| | | | |варені з м'яса |
| | | | |птиці для |
| | | | |дитячого |
| | | | |харчування; |
| | | | |сальтисони |
| | | | |всіх сортів |
| | |Патогенні | 25 | |
| | |мікроорганізми, у | | |
| | |тому числі | | |
| | |сальмонели, маса | | |
| | |продукту (г), у | | |
| | |якій не | | |
| | |допускаються | | |
| | |Staph. aureus, | 1,0 |Для ковбас і |
| | |маса продукту | |ковбасок |
| | |(г), у якій не | |варених із |
| | |допускаються | |м'яса птиці |
| | | | |для дитячого |
| | | | |харчування |
| | |Пестициди, | | |
| | |радіонукліди за | | |
| | |п. 1.1 | | |