МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ,
АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 80/93/299 від 15.06.99 м.Київ | Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24 червня 1999 р. за N 410/3703 |
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Мінекономіки N 96/112/263/76 від 25.05.2000 )
Про затвердження Порядку визначення і застосування мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби
На виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 1999 р. N 857 "Про запровадження мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби"
НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Порядок визначення та застосування мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби (додається).
2. Комітету з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів за участю Міністерства агропромислового комплексу при змінах факторів, які впливають на розміри цін, подавати Міністерству економіки пропозиції щодо зміни (перегляду) мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби з обгрунтуванням та необхідними розрахунками для опрацювання і затвердження мінімальних цін спільним наказом разом з Державною податковою адміністрацією.
3. Комітету з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів забезпечити публікування затвердженого Порядку визначення і застосування мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби та затверджуваних надалі мінімальних цін на цю продукцію в газеті "Урядовий кур'єр".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Міністерство економіки.
Затверджено
Наказ Міністерства економіки України,
Комітету України з монополії на
виробництво та обіг спирту,
алкогольних напоїв і тютюнових
виробів та Державної податкової
адміністрації України 15.06.99
N 80/93/299
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 червня 1999 р.
за N 410/3703
Порядок визначення і застосування мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби
Цей Порядок розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 1999 року N 857 "Про запровадження мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби".
1. Порядок установлює механізм визначення та застосування мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби вітчизняного виробництва й імпортні, що реалізуються на внутрішньому споживчому ринку України підприємствами оптової, роздрібної торгівлі, громадського харчування, підприємствами-виробниками тощо, незалежно від форм власності.
Вітчизняними, в цьому Порядку, вважати вироби, що виготовлені на території України суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності, які мають відповідний дозвіл (ліцензію) і внесені в додаток до ліцензії. Імпортними - вироби, які імпортуються на митну територію і реалізуються (продаються) в Україні.
2. Мінімальні оптово-відпускні ціни на імпортні горілку та лікеро-горілчані вироби визначаються за кодами виробів Гармонізованої системи опису та кодування товарів за 1 літр, виходячи з податків і зборів (обов'язкових платежів), які передбачені чинним законодавством і сплачуються імпортерами при здійсненні ними митних процедур (митний збір, ввізне мито, акцизний збір, податок на додану вартість) та з урахуванням вартості тари: скляної пляшки, сувенірної пляшки, художньо оформленого посуду із скла або глазурованої кераміки тощо (далі - тара).
Мінімальна митна вартість у розмір мінімальних цін не входить, а використовується лише для визначення сум податку на додану вартість.
Мінімальна митна вартість, ставки митного збору, ввізного мита та акцизного збору, затверджені в іноземній валюті, перераховуються у валюту України за курсом Національного банку України на найближчу дату (не більше ніж за 10 днів) до дня подання матеріалів Міністерству економіки.
3. Мінімальна оптово-відпускна ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби вітчизняного виробництва визначається за кодами виробів Гармонізованої системи опису та кодування товарів за 1 літр 100-відсоткового спирту, виходячи з оптової ціни на горілку та податків (акцизний збір і податок на додану вартість), передбачених чинним законодавством України та з урахуванням вартості тари.
Ставки акцизного збору, затверджені в іноземній валюті, перераховуються у валюту України за методикою, наведеною у третьому абзаці пункту 2 цього Порядку.
4. Мінімальні роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби вітчизняного та імпортного виробництва визначаються, виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін та торговельної надбавки.
5. Мінімальні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби вітчизняного та імпортного виробництва підлягають перегляду в разі потреби (а саме: при змінах курсів валют, мінімальних митних вартостей, ставок митних зборів, ввізного мита, акцизного збору тощо, з урахуванням кон'юнктури ринку і виробництва), затвердженню спільним наказом і опублікуванню у газеті "Урядовий кур'єр".
6. Горілка і лікеро-горілчані вироби вітчизняного та імпортного виробництва повинні реалізовуватися (продаватися) за цінами не нижче затверджених мінімальних цін на них.
Залишки вказаної продукції, ціни на які нижчі від затверджених мінімальних цін, підлягають дооцінці згідно з чинним законодавством.
7. Мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни при реалізації (продажу) горілки і лікеро-горілчаних виробів вітчизняного виробництва в тарі різної місткості та різного вмісту спирту розраховуються добутком відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об'ємом у відсотках та місткості тари в літрах, розділеним на 100.
Приклад. Розрахунок мінімальної роздрібної ціни горілки вітчизняного виробництва міцністю 40%, місткість пляшки 0,5 л:
16,5 х 40 х 0,5
М.Р.Ц. = --------------- = 3,3 грн.,
100
де М.Р.Ц. - мінімальна роздрібна ціна 1 конкретної пляшки алкогольного напою;
16,5 - затверджена мінімальна роздрібна ціна за 1 літр горілки та лікеро-горілчаних виробів у перерахунку на 100-відсотковий спирт, грн.;
40 - міцність горілки, %;
0,5 - місткість пляшки, л.
8. Мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на імпортні горілку і лікеро-горілчані вироби при їх реалізації (продажу) визначаються добутком затвердженої мінімальної ціни та місткості тари в літрах.
Приклади. 1. Розрахунок мінімальної роздрібної ціни горілки імпортного виробництва міцністю 40%, місткість пляшки 1 літр:
М.Р.Ц. = 25,74 х 1,0 = 25,74 грн.,
де М.Р.Ц. - мінімальна роздрібна ціна 1 конкретної пляшки алкогольного напою;
25,74 - затверджена мінімальна роздрібна ціна за 1 літр, грн.;
1,0 - місткість пляшки, л.
2. Розрахунок мінімальної оптово-відпускної ціни горілки імпортного виробництва міцністю 45%, місткість пляшки 0,5 літра:
О.В.Ц. = 21,45 х 0,5 = 10,73 грн.,
де О.В.Ц. - оптово-відпускна ціна 1 конкретної пляшки алкогольного напою;
21,45 - затверджена мінімальна оптово-відпускна ціна за 1 літр, грн.;
0,5 - місткість пляшки, л.
9. При визначенні конкретних мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби округлення цін здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 1996 року N 1002 зі змінами та доповненнями.
10. Затверджені мінімальні ціни на імпортні горілку та лікеро-горілчані вироби не поширюються на таку ж продукцію, що виробляється в Україні за відповідними ліцензіями.
11. Контроль за дотриманням державної дисципліни цін у сфері реалізації (продажу) горілки і лікеро-горілчаних виробів здійснюється Комітетом України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, Міністерством економіки, Державною податковою адміністрацією, Державним комітетом у справах захисту прав споживачів, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями.