• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження переліку питань та уніфікованої форми акта перевірки для здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог технічного регламенту зернового складу у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки

Міністерство аграрної політики та продовольства України | Наказ, Акт, Форма, Перелік від 11.02.2013 № 83 | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Акт, Форма, Перелік
  • Дата: 11.02.2013
  • Номер: 83
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
  • Тип: Наказ, Акт, Форма, Перелік
  • Дата: 11.02.2013
  • Номер: 83
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА
УКРАЇНИ
НАКАЗ
11.02.2013 № 83
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 лютого 2013 р.
за № 280/22812
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 503 від 16.08.2013 )
Про затвердження переліку питань та уніфікованої форми акта перевірки для здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог технічного регламенту зернового складу у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки
Відповідно до Законів України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" , "Про зерно та ринок зерна в Україні" , "Про сертифіковані товарні склади та прості і подвійні складські свідоцтва" , постанов Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2009 року № 1294 "Про затвердження Порядку видачі сертифіката відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки", від 11 квітня 2003 року № 510 "Про забезпечення сертифікації зернових складів на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки, запровадження складських документів на зерно", Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України , затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 року № 500, Положення про Державну інспекцію сільського господарства України , затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 459, та на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2010 року № 1850-р "Про забезпечення здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Перелік питань для здійснення Державною інспекцією сільського господарства України та її територіальними органами планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог технічного регламенту зернового складу у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки та Уніфіковану форму акта перевірки дотримання суб’єктами господарювання вимог технічного регламенту зернового складу у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки, що додаються.
2. Департаменту землеробства (Демидов О.А.) у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Сеня О.В.
МіністрМ.В. Присяжнюк
ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної інспекції
сільського господарства України


М.О. Вашешніков
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
11.02.2013 № 83
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 лютого 2013 р.
за № 280/22812
ПЕРЕЛІК
питань для здійснення Державною інспекцією сільського господарства України та її територіальними органами планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог технічного регламенту зернового складу у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки
І. Загальні питання
1. Вимоги, які містяться у наданих приписах щодо усунення порушень, виявлених попередньою перевіркою.
2. Зерновий склад для надання послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки має:
2.1. Зерносховище(а).
2.2. Необхідне обладнання для зберігання зерна.
2.3. Персонал відповідної кваліфікації для надання послуг із зберігання зерна.
2.4. Проектну, технічну і нормативну документацію для об'єктів виробничого призначення на технологію, обладнання, прилади, зернову продукцію, методи визначення її якості.
ІІ. Основні вимоги до зернового складу
1. Оприлюднення інформації про зерновий склад і послуги, які він надає.
2. Своєчасне виконання умов договорів із поклажодавцями.
3. Своєчасне звітування про обіг складських документів на зерно.
4. Щомісячне декларування зерна, що зберігається.
5. Наявний обсяг зерна на початок звітного періоду, що вказаний у декларації(ях), відповідає даним облікових регістрів.
6. Обсяги надходження зерна за звітний період, що вказаний у декларації(ях), відповідають даним облікових регістрів.
7. Обсяги використання (відпуску) зерна за звітний період, що вказаний у декларації(ях), відповідають даним облікових регістрів.
8. Наявний обсяг зерна на кінець звітного періоду, що вказаний у декларації(ях), відповідає даним облікових регістрів.
9. Залишки зерна на момент проведення перевірки (інвентаризації) відповідають залишкам, вказаним в останній декларації на кінець звітного періоду, з урахуванням його надходження та використання (відпуску) за період з останньої звітної дати і до дати зняття залишків (інвентаризації) співпадають.
ІІІ. Вимоги до території зернового складу
1. Наявність твердого покриття проїзної частини, площ і місць роботи із зерном.
2. Наявність відмостків по периметру зерносховищ.
3. При в'їзді на територію зернового складу на видному місці висять плакати із зображенням схем маршрутів та точок розвантаження (завантаження) зерна, розташування основних і допоміжних будівель, запасних в'їздів-виїздів.
4. Територія зернового складу утримується у чистоті та належному стані, а саме:
4.1. Містки, проїзди, проходи, переїзди, естакади обладнані світловими позначками для темного періоду доби.
4.2. Проїзди вільні для руху, вирівняні, без вибоїн, а в зимовий час очищені від снігу та посипані піском.
4.3. Приймальні та відпускні пристрої для зерна на всі види транспорту закриті.
4.4. Відходи виробництва, залишки зернових культур та зібраний пил відкритим способом не зберігаються.
4.5. Відходи виробництва вивозяться з території у спецмашинах закритого типу.
4.6. Вільні ділянки території зернового складу озеленені та опоряджені.
IV. Вимоги до інженерних споруд і мережі
1. Автомобільні проїзди збудовані за індивідуальним проектом із дотриманням таких вимог:
1.1. Проїзні частини території зернового складу мають тверде покриття.
1.2. Територію зернового складу обладнано покажчиками проїздів, переходів, а також знаками швидкості та напрямів руху, місцями стоянок автотранспорту.
1.3. Переїзди через залізничні колії прокладені на рівні головок рейок та мають суцільні настили шириною не менше 3,5 м.
1.4. Криті проїзди автомобільних ваг та приймальних пристроїв у ширину та у висоту не менше як по 3,5 м.
2. Залізничні колії збудовані за індивідуальним проектом із дотриманням таких вимог:
2.1. Місця для проведення вантажних та маневрових робіт мають освітлення для темного періоду доби.
2.2. Споруди для приймання (відвантаження) зерна пристроями сигналізації обладнані.
2.3. Виходи з виробничих і допоміжних приміщень на залізничні колії обладнані перилами та плакатами, що забороняють переходити колію не в установленому місці, а також попереджувальними знаками про рух залізничного потяга.
2.4. Тупики залізничних колій мають призму довжиною 5 м, виконану з піску або щебеню, і світловий сигнал.
2.5. Під'їзні залізничні колії охороняються спеціальними загороджувальними засобами при перетині їх лініями електропередач, автомобільними дорогами, трубопроводами, галереями.
2.6. На переїздах через залізничні колії є автоматична сигналізація.
3. Електричні мережі збудовані за індивідуальним проектом та передбачають можливість вимикання в електромережах напруги на окремих ділянках зернового складу для проведення ремонтних робіт електропристроїв.
4. Тепломережі збудовані за індивідуальним проектом та включають систему подачі гарячої води.
5. Водопостачання і каналізація збудовані за індивідуальним проектом та мають стаціонарні системи водопостачання та каналізації, що відповідають чинним вимогам.
V. Вимоги до об’єктів виробничого призначення
1. На зерновому складі партії зерна розміщуються в обладнаних для їх зберігання місцях:
1.1. Складах з горизонтальними або похилими підлогами.
1.2. Металевих бункерах і силосах.
1.3. Елеваторах.
1.4. Іншого типу, що забезпечують умови зберігання зернових культур.
2. Зерносховище підлогового зберігання зернових культур має:
2.1. Внутрішню поверхню стін без щілин, тріщин, виступів, западин (кам'яні стіни всередині поштукатурені і побілені).
2.2. Підлогу без западин, тріщин, з твердим рівним та міцним покриттям для вільного переміщення транспортних засобів і пересувних зерноочищувальних машин.
2.3. Усередині складу на стінах чітко позначену лінію з попереджувальними написами щодо граничнодопустимої висоти завантаження зерном.
2.4. У місцях виходу зерна на транспортери вертикальні колони (вищі на 0,5 м від максимального рівня засипаного в складі зерна) прикріплені до підлоги і мають відстань не більше 165 мм між стальними прутами.
2.5. Верхня конвеєрна галерея у складі з похилими підлогами загороджена на всю висоту до даху.
2.6. У кожному механізованому складі не менше двох додаткових кнопок "стоп", розташованих із зовнішнього боку (по одній із кожного боку), для термінового відключення транспортера нижньої галереї.
VI. Вимоги до місткостей залізобетонних елеваторів зернового складу
1. Внутрішні поверхні стін і днища елеваторів не мають виступів, ребер, поясів та западин.
2. Місткості закриваються суцільним перекриттям з установленими в них завантажувальними і лазовими (600 х 500 мм) люками із спеціальними кришками.
3. Елеватори обладнані аспірацією та пиловловлювальними пристроями.
4. Елеватори мають устаткування, яке забезпечує повне витікання зерна з ємностей.
VII. Вимоги до вагового обладнання
1. Вагове обладнання в справному стані.
2. Вагове обладнання забезпечує зважування зерна з похибкою не більшою, ніж указано в паспорті на даний вид обладнання.
3. Вагове обладнання повірене і тавроване та опломбоване із зазначенням у документах, коли, ким була проведена ця робота, та терміну наступної повірки.
VIII. Загальні вимоги до виробничо-технологічної лабораторії (далі - ВТЛ)
1. ВТЛ має штат з урахуванням характеру й обсягів виконуваних зерновим складом операцій з надання послуг.
2. ВТЛ атестована (акредитована) відповідно до вимог чинного законодавства.
3. Діяльність ВТЛ регламентована інструкцією про роботу виробничо-технологічної лабораторії.
4. ВТЛ має приймальну лабораторію з розташованими при в'їзді на територію зернового складу оглядовим майданчиком і цеховою лабораторією в елеваторі.
5. ВТЛ забезпечена необхідним обладнанням та відповідними приладами для визначення якості зерна, зокрема вмісту білка і числа падіння у пшениці.
IX. Вимоги до ВТЛ при очищенні, сушінні, зберіганні зерна
1. ВТЛ проводить відбір проб від партій зернових культур, аналізує кількість та характер домішок.
2. ВТЛ контролює ефективність очищення зерна на технологічному обладнанні шляхом аналізу якості зерна до та після машини.
3. ВТЛ контролює відходи III категорії на наявність у них зерна, їх вивезення та знищення.
4. ВТЛ визначає показники якості очищеної партії зерна і відходів, складає акт за формою № 34, картки аналізу зерна за формою № 47.
5. ВТЛ перевіряє (контролює) стан і якість зернових культур, що зберігаються, у визначені терміни за такими ознаками:
5.1. Температура зернової маси.
5.2. Вологість зерна.
5.3. Запах зерна.
5.4. Зараженість зерна шкідниками.
5.5. Колір зерна.
5.6. Інші показники якості, що нормуються чинною документацією або умовами договору.
6. Результати перевірки стану та якості зерна записуються у лабораторні журнали і в штабельні ярлики.
7. Умови договору складського зберігання зерна виконуються.
X. Вимоги до приймання та оформлення зерна
1. Зерновий склад приймає зернові культури, що надходять на зберігання, за їх кількістю та якістю.
2. За даними товарно-транспортних накладних виписуються реєстри накладних ЗХС-3.
3. Проводяться розрахунки залікової ваги.
4. Оформлення зерна ведеться за формою № 36 кількісно-якісного обліку зерна та продуктів його переробки.
5. Якість завезених на зберігання зернових культур реєструється у відповідних журналах за формами № 49, № 51, № 55, № 56, № 66, № 71, № 81, № 153.
XI. Вимоги до розміщення зерна та оформлення контролю стану його зберігання
1. Прийняте на зберігання зерно розміщене в зерносховищах за культурами, роками урожаю, класами.
2. В елеваторах силосні дошки встановлено.
3. У зерносховищах складського типу, у зерносховищах із застосуванням полімерних зернових рукавів штабельні ярлики у наявності.
XII. Вимоги до ведення і оформлення складських документів на зерно та зачистки зерносховищ
1. Бланки складських документів на зерно у наявності.
2. Складські документи на зерно для партій зерна, що належать різним класам, згідно з державними стандартами на ці зернові культури виписуються окремо.
3. Складські документи на власне зерно, що зберігається на складі протягом дня прибуткування, виписуються.
4. Дані про видані протягом одного робочого дня складські документи в установленому порядку вносяться до Реєстру складських документів на зерно.
5. Акти зачистки складаються протягом строку, що не перевищує 5 днів після вибуття партії зерна та продуктів його переробки.
Цей Перелік є вичерпним. Здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог технічного регламенту зернового складу у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки з інших питань, які не включені до цього Переліку, забороняється.
Директор
Департаменту землеробства

О.А. Демидов
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
11.02.2013 № 83
УНІФІКОВАНА ФОРМА АКТА
перевірки дотримання суб’єктами господарювання вимог технічного регламенту зернового складу у процесі зберігання зерна та продуктів його переробки
Директор
Департаменту землеробства

О.А. Демидов