ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ
Н А К А З
N 579 від 22.09.94 м.Київ | Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 жовтня 1994 р. за N 244/454 |
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Фонду майна N 216/40/30/63 від 27.02.95 )
Про затвердження Положення про порядок визначення потенційної прибутковості майна підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу
З метою забезпечення виконання завдань Державної програми приватизації на 1994 рік, постанови Верховної Ради України від 29 липня 1994 р. "Про вдосконалення механізму приватизації в Україні і посилення контролю за її проведенням"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про порядок визначення потенційної прибутковості майна підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу, що додається.
2. Регіональним відділенням і представництвам Фонду державного майна України забезпечити застосування цього Положення з метою збільшення вартості державного майна підприємств торгівлі, громадського харчування і побутового обслуговування, що відносяться до об'єктів малої приватизації та підлягають продажу шляхом викупу. Запропонувати органам приватизації, які не ввійшли в єдину систему органів приватизації, керуватись цим Положенням при приватизації майна підприємств, що знаходяться у власності адміністративно-територіальних одиниць.
3. Відповідальними за виконання цього наказу призначити керівників регіональних відділень і представництв Фонду державного майна України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на в.о. заступника Голови Фонду державного майна України Бондаря О.М.
Голова фонду | Ю.Єхануров |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказом Фонду державного
майна України
від 22.09.1994 р. N 579
ПОЛОЖЕННЯ
про порядок визначення потенційної прибутковості майна підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу
I. Загальні положення
1.1. Це Положення розроблено у відповідності з статтями 5,20 Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств", статтями 2,9 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", п.п.II, 44 Методики оцінки вартості об'єктів приватизації, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України N 717 від 8.09.1993 р., з метою наближення до рівня ринкових цін вартості державного майна об'єктів малої приватизації, які знаходяться в орендованих приміщеннях.
1.2. Положення встановлює порядок визначення потенційної прибутковості підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу.
1.3. Це Положення залишає за комісією оцінці майна право застосовувати щодо об'єкта експертну оцінку для визначення вартості основних засобів.
II. Порядок розрахунку
2.1. Потенційна прибутковість враховує такі фактори, як зміна соціально-економічних умов в Україні і регіонах у порівнянні з 1990 роком, що приймається за базовий; галузь господарства, до якої належить об'єкт; спеціалізація об'єкта в межах галузі тощо.
2.2. Розрахунок потенційної прибутковості об'єкта приватизації здійснюється за формулою:
Пна = Фп х Об х Іg, де:
Пна - потенційна прибутковість об'єкта приватизації,
тис.крб.;
Фп - коефіцієнт фондорентабельності об'єктів галузі
в середньому в Україні у базовому 1990 році в
залежності від їх спеціалізації;
Об - балансова вартість державних основних засобів
об'єкта приватизації на момент приватизації;
Іg - корегуючий індекс зміни купівельної спроможності
населення, що визначається як співвідношення
середньорічних рівнів грошових доходів на душу
населення в регіоні у 1993 та 1990 роках з
урахуванням його питомої ваги, що витрачається на
товари та побутові послуги.
2.3. Коефіцієнт Фп і корегуючий індекс Ig розраховані на підставі офіційних джерел Міністерства статистики України. Коефіцієнт фондорентабельності (Фп) визначений як співвідношення балансового прибутку і первісної вартості основних засобів об'єктів торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування в середньому в Україні в базовому 1990 році. Його розмір диференційований в залежності від спеціалізації підприємств:
А. Для об'єктів продовольчої торгівлі (крім вузькоспеціалізованих згідно з п.2.3.Б) та громадського харчування він встановлюється 0,10.
Б. Для вузькоспеціалізованих об'єктів продовольчої торгівлі (продаж хліба і хлібобулочних виробів, молока і молочних продуктів, м'яса і м'ясопродуктів, овочів) він становить 0,03.
В. Для об'єктів непродовольчої торгівлі він дорівнює 0,15.
Г. Для об'єктів приватизації, що належать до побутового обслуговування він становить 0.03.
2.4. Корегуючий індекс зміни купівельної спроможності населення Іg, розрахований в середньому для регіонів України міститься, в додатку N 1. З метою врахування внутрішніх регіональних особливостей регіональні відділення Фонду державного майна України за пропозицією виконавчих комітетів місцевих Рад народних депутатів можуть диференціювати його розмір в залежності від місця населеного пункту у системі розселення регіону. При цьому розмір Іg не повинен бути нижчим або більшим від середнього на 25%.
Значення Іg корегується Фондом державного майна України з урахуванням зміни соціально-економічних умов.
III. Порядок відображення і затвердження
3.1. Потенційна прибутковість згідно з цим Положенням визначається комісією з оцінки майна. Після цього складається акт встановленого зразка (додаток N 2), який затверджується керівником органу приватизації.
3.2. Розрахована потенційна прибутковість об'єкта приватизації заноситься у графу 15 (для державних підприємств) або графу 20 (для орендних підприємств) акта оцінки майна та враховується у вартості майна, що підлягає приватизації.
3.3. Подальше відображення в бухгалтерському обліку і звітності розрахованої потенційної прибутковості об'єкта відбувається як нематеріального актива, з урахуванням вимог Порядку відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних з приватизацією та орендою державних підприємств, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.12.1993 р. за N 109.
Додаток 1
до Положення про порядок визначення
потенційної прибутковості майна
підприємств торгівлі, громадського
харчування та побутового
обслуговування, що приватизуються
шляхом викупу
Корегуючий коефіцієнт (Іg)
Додаток 2
до Положення про порядок визначення
потенційної прибутковості майна
підприємств торгівлі, громадського
харчування та побутового
обслуговування, що приватизуються
шляхом викупу
АКТ
визначення потенційної прибутковості підприємства _________________________________________________ яке знаходиться за адресою:______________________
1. Потенційна прибутковість підприємства визначена на підставі Положення про порядок збільшення вартості майна підприємства торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування, що приватизуються шляхом викупу з урахуванням потенційної прибутковості, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 22 вересня 1994 р. N 579, і розраховуються за формулою:
Пна = Фп х Об х Іg, де:
Пна - потенційна прибутковість, тис.крб.;
Фп - коефіцієнт фондорентабельності підприємств торгівлі,
громадського харчування і побутового обслуговування
в Україні у базовому 1990 році;
Об - балансова вартість державних основних засобів
підприємств на момент приватизації;
Іg - корегуючий індекс зміни купівельної спроможності
населення.
Коефіцієнт фондорентабельності Фп для _______________________
______________________ становить ________________________________
(галузь, спеціалізація об'єкту)
2. Балансова вартість державних основних засобів підприємств
__________________________________________ на момент приватизації
згідно балансу становить - ______________________________ тис.крб.
Корегуючий індекс (Іg) для _______________________________________
встановлений у розмірі __________________________________________.
3. Отже, потенційна прибутковість підприємства ______________
становить: Пна = тис.крб.
Керівник органу приватизації М.П. ____________
(підпис)