• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про затвердження Типових нормативів харчування у соціальному центрі матері та дитини

Міністерство України у справах сімї, молоді та спорту  | Наказ, Нормативи від 13.01.2009 № 25
Реквізити
  • Видавник: Міністерство України у справах сімї, молоді та спорту
  • Тип: Наказ, Нормативи
  • Дата: 13.01.2009
  • Номер: 25
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство України у справах сімї, молоді та спорту
  • Тип: Наказ, Нормативи
  • Дата: 13.01.2009
  • Номер: 25
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ'Ї,
МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Н А К А З
13.01.2009 N 25
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2009 р.
за N 164/16180
Про затвердження Типових нормативів харчування у соціальному центрі матері та дитини
Відповідно до абзацу другого пункту 20 Типового положення про соціальний центр матері та дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2005 року N 879,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Типові нормативи харчування у соціальному центрі матері та дитини, що додаються.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
В.о. Першого заступника Міністра
охорони здоров'я України,
головного державного санітарного
лікаря України
Ю.О.Павленко




А.М.Пономаренко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінсім'ямолодьспорту
13.01.2009 N 25
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2009 р.
за N 164/16180
ТИПОВІ НОРМАТИВИ
харчування у соціальному центрі матері та дитини
1. Типові нормативи харчування для жінок на сьомому-дев'ятому місяці вагітності і матерів, що мають дітей віком від народження до 18 місяців (на одну добу, грамів)
Найменування
продуктів
Загальна нормаНорма
дієтичного
харчування
Енергетична
цінність 100 г
продукту, ккал
Хліб із суміші
борошна житнього
обдирного і
пшеничного
1 сорту

200

200

189
Хліб пшеничний300300221
Борошно пшеничне10-324
Крупа, всього:
у тому числі:
пшоняна
вівсяна
рис
манна
гречана
інша
70

5
10
15
15
10
15
80

-
10
20
20
10
20


348
303
330
328
295
Бобові10-298
Макаронні вироби2020335
М'ясо125125168
Риба10010099
Молоко50050052
Масло тваринне4040692
Сир505088
Жири тваринні
топлені,
маргарин
1010712
Олія2020899
Яйця курячі
(штук)
11157
Цукор6060379
Чай11-
Сіль1010-
Картопля45045080
Крохмаль
картопляний
11327
Овочі, всього:
у тому числі:
капуста
буряк
морква
цибуля ріпчаста
огірки, помідори
350

150
50
50
50
50
350

150
60
50
50
50


27
42
32
41
11
Фрукти сушені1515217
Лавровий лист0,10,1-
Томатна паста3399
Сумарна
енергетична
цінність, ккал
3284,233282,09-
Вміст у грамах:
білків
жирів
вуглеводів

114,37
118,63
439,77

112,58
118,41
441,52
2. Типові нормативи харчування для дітей віком від народження до 18 місяців (денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування
продукту
Вікова група (місяців)
до 3-х4 - 56 - 78 - 1212 - 18
Сухі адаптовані
молочні суміші
(або рідкі
адаптовані
молочні суміші)

80-100

(700-900)

90-120

(900-1000)

75-80

(900-800)

30-60

(600 -
500)
Хліб житній (з
10-ти місяців)

5-10

30
Хліб пшеничний 5-1080
Крохмаль 123
Борошно
пшеничне
20
Крупи, бобові,
макаронні
вироби
2025-3040
Картопля 5085150
Овочі 120180210
Соки 30-5050-10050
Фрукти сушені 1-44-610
Фрукти свіжі,
цитрусові
10-6070-12090
Кондитерські
вироби
(сухарики,
печиво)
3-1515
Цукор 303040
Масло вершкове 1-44-619
Мед,
медопродукти
1
Олія 1-33-69
Яйця, штук 1/5
жовтка
1/4 - 1/2
жовтка
1/2
Сало 1
Молоко,
кисломолочні
продукти
100-200300-380450
Сир
кисломолочний
10-3030-5040
Сир твердий 3
Сметана 10
М'ясо,
м'ясопродукти
50-9085
Риба,
рибопродукти
15-2525
Кава злакова,
цикорій
11
Какао 11
Чай 0,10,2
Сіль, сіль
йодована
122
Дріжджі 1
Лавровий лист 0,05
Сухарі
панірувальні
3
Томатна паста 3
Ванільний цукор 0,1
Кислота лимонна 0,1
Хімічний склад:
Білки,
у тому числі
тваринні

Жири,
у тому числі
рослинні
Вуглеводи

15

15

30


66

19

19

38


77

23

22

53
3

115

32

25

61
6

143

60,6

37,5

63,5
12,3

229,3
Енергоцінність,
ккал
660730102912491731,2
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15х7) : 3 = 105:3=35 грамів (на день).
Директор Держсоцслужби Н.Л.Лук'янова