ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
20.10.2005 N 11/1-9/13184-ЕП |
Начальникам регіональних
митниць, митниць
(крім начальника
енергетичної
регіональної митниці)
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 11/1-9/15744-ЕП від 08.12.2005 )
Про митний контроль та митне оформлення м'яса та м'ясопродуктів, що ввозиться в Україну з метою імпорту та переробки на митній території України
( Щодо технічної помилки додатково див. Лист Державної митної служби N 11/2-9/13244-ЕП від 24.10.2005 )
З метою вжиття протиепідеміологічних заходів, захисту безпеки та здоров'я громадян, а також недопущення забруднення навколишнього природного середовища вимагаю з 21.10.05 до окремого розпорядження, забезпечити такий порядок митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродукції за такими товарними позиціями, товарними підпозиціями, товарними категоріями та товарними підкатегоріями згідно з УКТЗЕД: 0201 - 0210 (крім 0207, 0209009000, 0210907100, 0210907900, 0210908000), 0407, 0408, 0506, 0510000000, 1501-1503, 1506, 1518, 152200, 1601, 1602 (крім 1602201100, 160231, 160232), що ввозяться з метою імпорту (реімпорту), митного ліцензійного складу та переробки на митній території України (далі - м'яса та м'ясопродуктів), а також вивозяться після їх переробки на цій території.
1. На підставі статті 71 Митного кодексу України від 11.07.02 N 92-IV (далі - Митного кодексу) митне оформлення (пропуск) м'яса та м'ясопродуктів при ввезенні в Україну здійснювати в митних органах (їх підрозділах), розташованих у пунктах пропуску через державний кордон України для:
автомобільного сполучення, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.06.03 N 365-р (зі змінами та доповненнями);
залізничного, морського, повітряного та поромного сполучення, наведених у постанові Кабінету Міністрів України від 12.08.96 N 938 (зі змінами та доповненнями).
2. При переміщенні (ввезенні) м'яса та м'ясопродуктів автомобільним транспортом в пунктах пропуску через державний кордон України митне оформлення їх здійснювати із застосуванням додаткових форм митного контролю:
відповідно до статті 27 Митного кодексу - з обов'язковим проведенням відповідними службами ветеринарного та санітарно-епідеміологічного контролю, передбачених законодавством в пунктах пропуску через державний кордон України та засвідченням фактів завершення такого контролю;
відповідно до статей 41 та 55 Митного кодексу - з обов'язковим проведенням митного огляду товарів з метою ідентифікації кількісних та якісних характеристик цих товарів, заявлених в попередній декларації (далі - ПД), їх фактичним характеристикам та складанням Акту митного огляду;
обов'язковим проведенням звірок із суміжною стороною про товари та транспортні засоби, що переміщуються в пунктах пропуску шляхом:
обміну супровідними листами на кожний транспортний засіб;
обміну копіями завірених митних та товаросупровідних документів;
в пунктах пропуску де обмін інформацією не здійснюється щоденно - ініціювання запитів до суміжних митних органів по кожному транспортному засобу, що переміщує вказані товари (в даному випадку митний контроль не зупиняється, а транспортні засоби до отримання відповіді не затримуються).
відповідно до пункту 7) статті 41 Митного кодексу з обов'язковим зважуванням транспортних засобів, за наявності робочих ваг.
3. При оформленні документів контролю за доставкою вантажів до митниць призначення за місцем обліку суб'єкта ЗЕД слід звертати увагу на те, чи є цей суб'єкт на момент оформлення цих документів власником товару.
Відповідно до статті 165 Митного кодексу як вид заходу гарантування необхідно застосовувати грошову заставу, гарантію банку чи незалежного фінансового посередника.
При цьому обов'язковим є оформлення ПД на всі види товарів м'яса та м'ясопродуктів.
4. Особливості розміщення м'яса та м'ясопродуктів на складах тимчасового зберігання (далі - СТЗ).
Відповідно до частини 2 статті 108 Митного кодексу, до прийняття Кабінетом Міністрів України рішення щодо встановлення для окремих видів товарів інших, ніж встановлені цим кодексом, строків зберігання товарів на СТЗ, встановити граничний термін зберігання м'яса та м'ясопродукції на СТЗ - 10 діб (стаття 85 Митного кодексу).
Продовження терміну перебування м'яса та м'ясопродукції на СТЗ тимчасово не допускається.
5. Особливості митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродуктів при розміщенні їх у відповідний митний режим.
Розміщенні м'яса та м'ясопродуктів у митний режим імпорту (реімпорту), митного ліцензійного складу або переробки, вивезення готової продукції здійснювати відповідно до пунктів 3 та 4 листа Держмитслужби від 14.10.05 N 11/1-9/12860-ЕП
6. Начальникам регіональних митниць, митниць вжити заходів, передбачених пунктом 5 листа Держмитслужби від 14.10.05 N 11/1-9/12860-ЕП.
( Технічну помилку виправлено згідно з Листом Державної митноїслужби N 11/2-9/13244-ЕП від 24.10.2005 )
Голова Служби | О.Б.Єгоров |
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua