• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про Порядок компенсації сільськогосподарським товаровиробникам втрат, зумовлених інфляцією, за продукцію, реалізовану у 1994 році за державним контрактом

Національний банк України  | Інструкція від 24.02.1995 № 17003/167
Редакції
Реквізити
  • Видавник: Національний банк України
  • Тип: Інструкція
  • Дата: 24.02.1995
  • Номер: 17003/167
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Національний банк України
  • Тип: Інструкція
  • Дата: 24.02.1995
  • Номер: 17003/167
  • Статус: Документ діє
Редакції
Документ підготовлено в системі iplex
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Центральна бухгалтерія
І Н С Т Р У К Ц І Я
N 17003/167 від 24.02.95
м.Київ
Республіканський банк Криму
Обласні управління
Національного банку України
Комерційні банки
Асоціація українських банків
Про Порядок компенсації сільськогосподарським товаровиробникам втрат, зумовлених інфляцією, за продукцію, реалізовану у 1994 році за державним контрактом
Для використання в практичній роботі приводимо Порядок компенсації сільськогосподарським товаровиробникам втрат, зумовлених інфляцією, за продукцію, реалізовану у 1994 році за державним контрактом.
Заступник головного
бухгалтера

В.П.Кожевнікова
Додаток
 
"Погоджено: Затверджую:
Перший заступник Голови Перший віце-прем'єр-міністр
Національного банку України України
 
9 лютого 1995 р. 9 лютого 1995 р.
В.Стельмах П.Саблук
Порядок
компенсації сільськогосподарським товаровиробникам втрат, зумовлених інфляцією, за продукцію, реалізовану у 1994 році за державним контрактом
На виконання Указу Президента України від 5 січня 1995 р. N 24 Мінекономіки, Мінфіном, Мінсільгосппродом, Мінстатом, Мінпраці, Мінюстом та Держхарчопромом розроблено та встановлюється такий Порядок компенсації сільськогосподарським товаровиробникам втрат, зумовлених інфляцією, за зерно, олійні культури та цукрові буряки, реалізовані у 1994 році за державним контрактом.
1. Сума компенсації втрат сільськогосподарським товаровиробникам визначається виходячи з дооцінки фактичних залишків зерна, олійних культур, продуктів їх переробки і цукру на заготівельних і переробних підприємствах Мінсільгосппроду та Держхарчопрому, отриманих у 1994 році за державним контрактом за станом на 1 число кожного місяця до повної їх реалізації.
Дооцінка залишків зерна (за винятком зерна, яке використовується на виробництво комбікормів) та олійних культур провадиться на різницю між розрахунковими закупівельними цінами на дату дооцінки і закупівельними цінами, за якими реалізовувалась продукція у 1994 році. Продукти переробки (борошно, крупа) дооцінюються на різницю між оптовими цінами, визначеними в середньому переробними підприємствами, що входять до складу виробничих об'єднань елеваторної і зернопереробної промисловості виходячи з розрахункових закупівельних цін на сировину та встановленого рівня рентабельності (за винятком круп), і оптовими цінами, які діють на дату дооцінки. Олія дооцінюється на різницю між оптовими цінами, визначеними переробними підприємствами, виходячи з розрахункових закупівельних цін на сировину, і оптовими цінами, які діють на дату дооцінки.
Дооцінка залишків зерна урожаю 1993 року (за винятком зерна, яке використовується на виробництво комбікормів) провадиться на різницю між розрахунковими закупівельними цінами на дату дооцінки і закупівельними цінами, що діяли у 1994 році. Сума дооцінки перерозподіляється між підприємствами і виробничими об'єднаннями елеваторної і зернепереробної промисловості і спрямовується на приріст нормативу власних обігових коштів.
Компенсація сільськогосподарським товаровиробникам втрат за цукрові буряки, реалізовані у 1994 році за державним контрактом, здійснюється шляхом дооцінки фактичних залишків цукру державних ресурсів на підприємствах Держхарчопрому та Мінсільгосппроду в перерахунку на цукрові буряки в тонні цукру виходячи з різниці між розрахунковими закупівельними цінами на дату дооцінки і фактичними цінами, що діяли у 1994 році. Сума дооцінки розрахункових залишків цукрових буряків з розрахунку на 1 тонну залишків цукру включається до оптової ціни підприємства в міру реалізації цієї продукції.
Надалі в разі інфляції дооцінка залишків зерна, олійних культур, продуктів їх переробки, цукру в частині сировини провадиться на різницю між цінами, визначеними на перше число наступного, і цінами попереднього місяців.
Для дооцінки залишків зерна, олійних культур, продуктів їх переробки та цукру Мінсільгосппрод, Держхарчопром, Мінекономіки і Мінфін щомісячно визначають розрахункові закупівельні ціни та коефіцієнти дооцінки і доводять їх до заготівельних та переробних підприємств і організацій.
2. Компенсація втрат сільськогосподарським товаровиробникам визначається щодекади за станом на 1, 11 та 21 число кожного місяця за рахунок коштів, одержаних заготівельними та переробними підприємствами і організаціями від реалізації продукції та зарахованих на спеціальні рахунки. Кошти від реалізації продукції в частині її дооцінки акумулюються на спеціальних рахунках по зернових культурах і продуктах їх переробки за ознакою 101 (101381К00), по олійних культурах за ознакою 1О2 (102381К00), по цукру та олії за ознакою 100 (100404К00), відкритих в установах банків (особові балансові рахунки N 381, 404) відповідно заготівельним, переробним підприємствам і організаціям, а також цукровим заводам та олійнопереробним підприємствам.
3. Підприємства-постачальники на відвантажені (відпущені) зерно, олійні культури, продукти їх переробки та цукор виписують покупцям дві вимоги-доручення: одну - для зарахування суми виручки на розрахунковий рахунок, а другу (на суму дооцінки) - на спеціальний рахунок залежно від виду продукції.
Зернопереробні підприємства 15 і 30 числа кожного місяця перераховують з розрахункового рахунку на спеціальний рахунок суму дооцінки залишків сировини в міру реалізації продукції.
Кошти від дооцінки залишків (на початок кожного місяця) олії та олійних культур у перерахунку на олію олійнопереробні підприємства перераховують після реалізації цієї продукції на спеціальні рахунки відповідних виробничих об'єднань елеваторної і зернопереробної промисловості.
Заготівельні та переробні підприємства і організації залишки коштів на спеціальних рахунках протягом двох банківських днів перераховують на відповідні спеціальні рахунки виробничих об'єднань елеваторної і зернопереробної промисловості, відкриті в обласних управліннях Національного банку. Виробничі об'єднання елеваторної і зернопереробної промисловості кошти із спеціальних рахунків протягом двох банківських днів перераховують на централізовані рахунки Голов хлібопродукту Мінсільгосппроду по зернових культурах і продуктах їх переробки за ознакою 101 (101381К00), по олійних культурах і продуктах їх переробки за ознакою 102 (102381К00), відкриті в операційному управлінні Національного банку України МФО N 300001.
4. Заготівельні та переробні підприємства і організації на підставі особових рахунків виконавців державного контракту подають виробничим об'єднанням елеваторної і зернопереробної промисловості розрахунки компенсації сільськогосподарським товаровиробникам втрат, зумовлених інфляцією, за кожний вид продукції окремо згідно з додатком N 1, а також щомісяця надсилають витяги з цих розрахунків виконавцям контракту.
5. Суми компенсації, які надійшли від виробничих об'єднань елеваторної і зернопереробної промисловості на централізовані рахунки Головхлібопродукту, розподіляються централізовано Мінсільгосппродом пропорційно виручці за кожний вид продукції, реалізованої в 1994 році за державним контрактом.
Головхлібопродукт Мінсільгосппроду 5, 15 та 25 числа кожного місяця перераховує кошти виробничим об'єднанням елеваторної і зернопереробної промисловості на спеціальний рахунок для компенсації втрат за зерно і олійні культури, зумовлених інфляцією, за ознакою 200 (200381К00), відкритий в установах банків на особовому балансовому рахунку N 381. Виробничі об'єднання на підставі розрахунків згідно з додатком N 1 перераховують зазначені кошти заготівельним та переробним підприємствам на відповідні спеціальні рахунки. Установи банків не проводять із спеціальними рахунками інших операцій, крім зазначених.
Заготівельні та переробні підприємства і організації, в тому числі цукрові заводи, на підставі розрахунків в міру надходження коштів перераховують їх протягом двох банківських днів на рахунки товаровиробників.
6. Мінсільгосппрод та Держхарчопром до 15 числа кожного місяця подають Мінфіну зведені звіти "Про дооцінку залишків зерна, олійних культур, цукру та олії на підвідомчих заготівельних та переробних підприємствах і в організаціях та "Про використання сум дооцінки за станом на 1 число кожного місяця за формою згідно з додатком N 2 та у визначеному ними порядку".